Eğitim

Kâhinin Mektupları – Arthur Rimbaud Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kâhinin Mektupları – Arthur Rimbaud Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kâhinin Mektupları kimin eseri? Kâhinin Mektupları kitabının yazarı kimdir? Kâhinin Mektupları konusu ve anafikri nedir? Kâhinin Mektupları kitabı ne konu alıyor? Kâhinin Mektupları PDF indirme linki var mı? Kâhinin Mektupları kitabının yazarı Arthur Rimbaud kimdir? İşte Kâhinin Mektupları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Arthur Rimbaud

Çevirmen: Ayberk Erkay

Editör: Işık Ergüden

Derleyen: Ayberk Erkay

Tasarımcı: Aslı Sezer

Tasarımcı: İklime Yılmaz

Orijinal Adı: Lettres du Voyant

Yayın Evi: Sel Yayıncılık

İSBN: 9786057728746

Sayfa Sayısı: 119


Kâhinin Mektupları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Rimbaud.

Ozan.

Kâhin.

Ardından yazılan her dizeye yankısını kazıyan iki mektup. Şairin manifestosu. Koşulsuz modernliğe çağrı. Devrim ateşi.

Ayberk Erkay’ın derleyip çevirilmiş olduğu Kâhinin Mektupları, Arthur Rimbaud’nun 1871 tarihindeki iki emsalsiz mektubunu, Batı şiiri ve düşüncesinin dönüm noktası olan bu yazınsal çığlığı, elyazmaları ve açıklamalarla beraber sunuyor.

…ozan dünyaya gelen olmak gerek ve ben ozan bildim kendimi…


Kâhinin Mektupları Alıntıları – Sözleri

  • Sönmüş yıldızların çirkin yığını,siz.
  • Zira Ben bir başkasıdır. Bakır uyanır da kendini borazan bulursa, kabahati yoktur bu işte. Şu benim için aşikâr: Ben düşüncemin doğuşuna şahitlik ediyorum: Ona bakıyorum, onu dinliyorum: arşeyi yaya vuruyorum: Senfoni kıpırdanmaya başlıyor derinlerde ya da an geliyor, bir sıçrayışta sahneye çıkıyor.
  • Bugünlerde altına kadar serserileşmek içindir tüm gayretim.
  • Rafadan yumurta yiyorduk kıvamında
  • Kaldığım yerden devam ediyorum:
    O halde ozan sahiden ateş hırsızıdır.
  • Bu şairler var olacaklar! Kadının sonsuz köleliği ortadan kalktığında, kendisi için ve kendisi yardımıyla yaşamaya başladığında, -şu ana dek yalnızca iğrendiren- adam ona özgürlüğünü iade ettiğinde, o da, hanım da ozan olacak! Kadın bilinmezi keşfedecek! Fikir dünyaları bizimkilerden değişik mı olacak? – Tuhaf, akıl sır ermez, tiksindirici, leziz şeyler bulacaklar; onları alacağız, onları anlayacağız.
  • Kederli yüreğim salya sümük güvertede,
    Yüreğim asker sigarasıyla izmarit dolu:
    Çorba atıklarını fırlatırlar oraya bile,
    Kederli yüreğim salya-sümük güvertede
  • Romantizm hiçbir süre iyi değerlendirilmedi. Kim de­ğerlendirecekti? Eleştirmenler mi? Şarkının,şu demek oluyor ki şarkıcının dile getirmiş olduğu ve her insanın anladığı düşüncenin,pek nadir du­rumda bir yapıt bulunduğunu pek güzel kanıtlamış olmalarına rağmen romantikler mi?
  • Ben bir başkasıdır. Kendini keman kabul eden odunun vay haline ve yazıklar olsun mevzunun cahili olup da maval okuyan aymazlara!
  • Bir baş ağrısı bela edip bakışını sarhoş eden.


Kâhinin Mektupları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Merhaba,
Zor bir okuma oldu. Ilk olarak bu yazar bir dahi ve kâhin. Gerçekten…Size onu daha iyi anlamanız için yaşamını okumanızı tavsiye edeceğim. “Kâhin’in Mektupları” Sel Yayıncılığın “Gece Yarısı Kitapları” serisinden. Bu seriden ikinci kitabım ikisi de sıkı kitaplardı. Yazarın öğretmeni ve ozan arkadaşına yazdığı iki mektup analizinden oluşan bu kitabın çevirmeni Ayberk Erkay. (İyi iş çıkarmış) Kitabın içinde şairin isyanı, öteki şairleri aşağılamaları, atıfları ve bol miktarda argo var. On altı yaşlarında evden kaçan Arthur Rımbaud, ölümüne kadarki hayatına (37 yaş) yalnızlık, bol miktarda isyan ve bunca sağduyuyu iyi mi sığdırdı dersiniz? Bir kere Paris komünü ve 1870 li yıllarda Prusya savaşı, acıları bu şairi o şekilde bir etkilemiş ki kimseyi beğenmeyen, Antik Yunan ve Roma ya takılmış isyankâr biri olmuş çıkmış. Şunu da yazayım naçizane, bu şairin şiirlerini idrak etmek istiyorsanız, yaşamını ve şiir analizlerini okumanız koşul. Fazlaca zor anlaşılıyor. Ben birazcık birazcık anladım benzer biçimde. Bu güzel ve asi çocuğun tüm derdi Fransa ve Fransızların cemiyet olarak daha çağıl ve uygar bir seviyeye gelmesi. (Sene 1854-1891) Tanıdığı / tanımadığı aydın, ozan, yazar kim var ise hepsini acımasızca eleştirdiğini, onlarla alay ettiğini hayretle okudum ve takip ettim. Bu ozan ve dönem şairleri eğer olmazsa Fransa Literatürü birazcık zor olurdu. Mutlaka tanışın.
Emilyspoetryblog.com ve vikipedyasına bir göz atın derim. Bir de Cumhuriyet/Kitap dergisinde Bedriye Korkankorkmaz ın tavsiyesi ile Stefan Zweıg “Yarının Tarihi “ (Can Yayınları) ve Henry Miller in “Rimbaud ya da Büyük İsyan ( Kabalcı Yayın evi) kitaplarını da tavsiye ederim. Sevgiler… (Ozlem Akkuzu)


Kâhinin Mektupları PDF indirme linki var mı?


Arthur Rimbaud – Kâhinin Mektupları kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Kâhinin Mektupları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Arthur Rimbaud Kimdir?

20 Ekim 1854’te Fransa’nın kuzeyinde Ardenler bölgesinde Charleville nahiyesinde, Bourbon Sokağı 73 numaralı evde doğar. Subay olan babası Frédéric, anası Vitalie’yi genç yaşta terk eder. Vitalie Cuif(Rimbaud)’un Roche kenti civarlarında çiftlik sahibi olan zengin bir aileden geliyordu. İlk doğan çocuklarına babanın adı olan Frédéric adı konulur. Ailenin ikinci evladı Arthur, üçüncü evladı annesiyle aynı adı paylaşan Vitalie, dördüncü evladı Rimbaud’un hayatında mühim rolleri olan Isabelle’dir.

Annenin genç yaşta eşinden ayrılmasının baskısıyla yaşayan Rimbaud 8 yaşlarında laik bir eğitim sistemi olan Rossat Okulu’na verilir. Daha sonrasında Sous Les Alleés sokağına taşınırlar ve Sofu olan anası tarafınca dini eğitimde verilen Charleville Koleji’ne verilir. Din dersleri ve Latincesi oldukça iyi olan Rimbaud’a okulda “minik kirli yobaz” adı takılır. Öğretmeni Ariste Lheriter’in destekleri üstüne yazdığı şiire daha fazlaca özenir. O sıralarda Modern Parnasse dergisini okur, Théophile Gauiter, Théodore de Banville, Léon Dierx vePaul Verlaine benzer biçimde şairlerin şiirleriyle tanışır. Charleville’de düzenlenen geleneksel edebiyat yarışmasında birinci olur.

Öksüzlerin Yılbaşı Armağanları (Les Etrennes des Orphelins) adlı şiirini Revue Pour Tous dergisine gönderir ve malum ilk yazılı şiiri budur. George Izambard ile tanışıp, fikirlerinden etkilenir.Ofelya, Demirci, İzlenim, Güneş ve Ten benzer biçimde şiirleri bu döneme rastlar. Bu sırada çıkan Paris Komünü ayaklanması ve Prusya-Fransa savaşı siyasal çizgisinide belirlemiş olur. Paris’te çıkan La Charge gazetesinde Üç öpücük şiiri yayınlanır. Henüz 16 yaşlarındayken evden kaçıp Paris’e gider. Bundan sonrasında evden cenk ortamında 2 kere daha kaçmasına karşın, perişan hallerde geri döner. Bu sırada Paris’in ünlü kafelerinde şiirler yazıp, dönemin sanatı, siyaseti hakkında tartışmalara katılır ve absint içip, afyon yutmaya adım atar. En son evden kaçışında, mektup ve şiirle dostluğunu pekiştirdiği dostu Verlaine’nin evine sığınır. Bundan sonraki dönemde yazdığı şiirler olgunluk dönemine ulaşır. 1873’te ilk şiir kitabıCehennemde Bir Mevsim (Une Saison En Enfer) yayımlanır. Verlaine’nin eşiyle arasının açılması ve Rimbaud ile eşcinsel ilişkilerinin başlamasıyla; Fransa’da dışlanan ikili Almanyave Belçika seyahatlerine başlarlar. Verlaine, Rimbaud’u Brüksel’de bir tabanca kurşunu ile yaralamasının arkasından, eşcinsel ilişkileri yüzünden başları belaya girer. Verlaine kürek mahkumu olarak hapse atılır, Rimbaud ise serbesttir. 1875’te son kez görüşmelerinden sonrasında tekrar asla görüşmezler. Bu tarihten sonrasında da şiir yazmayı bırakır.


Arthur Rimbaud Kitapları – Eserleri

  • Cehennemde Bir Mevsim – Aydınlanışlar
  • Illuminations
  • Ben Bir Başkasıdır
  • Tüm Şiirleri
  • Dizeler
  • Ofelya
  • Illuminations – Cehennemde Bir Mevsim
  • Sarhoş Gemi
  • Kâhinin Mektupları
  • Seçilmiş Şiirler
  • Rimbaud’nun Mektupları
  • Ben Bir Başkasıdır
  • Arthur Rimbaud’dan Şiirler
  • Selected Poems and Letters
  • Tufandan Sonra


Arthur Rimbaud Alıntıları – Sözleri

  • Şaşırtıcı devrimler bekliyormuş sevgide… (Illuminations)
  • İşte gene öğretmensiniz. Kendimizi topluma feda ediyoruz,
    demiştiniz bana… (Cehennemde Bir Mevsim – Aydınlanışlar)
  • Dudağım dudaklarının özlemini taşıyor… (Dizeler)
  • BEN bir başkasıdır. (Cehennemde Bir Mevsim – Aydınlanışlar)
  • On iki yaşımda beni kapadıkları bir tavanarasında dünyayı tanıdım; aklımda canlandırdım insanlık güldürüsünü. (Illuminations)
  • Geçen yüzyılda neydim ben: tekrardan bugünde buluyorum kendimi sadece. Paydos bundan bu şekilde serseriliklere, belirsiz savaşlara paydos! Her şeyi kapladı o aşağı soy – hani halk denen, us, millet ve bilim.. (Seçilmiş Şiirler)
  • I long for the time of great Cybele,
    Gigantically beautiful, said to ride
    Through splendid cities in a chariot of bronze.
    Her great breasts poured through vastness
    The pure stream of unceasing life.
    Man sucked her blessed breast in bliss Like a baby on her knee.
    – –Because he was strong, Man was pure and gentle.
    Look now at the sorry state. Man says: I know,
    And goes his way, ears shut, eyes closed.
    The gods are dead, long live Man,
    Man is King and God. But love, that’s true faith! (Selected Poems and Letters)
  • Sen ey iyim benim! Ey güzelim benim! (Seçilmiş Şiirler)
  • Artık kesinlikle uygar olmak gerek. (Seçilmiş Şiirler)
  • Basitlik, rezillik, tekdüzelik içinde ölüyor, parça parça oluyorum. N’aparsınız, kayıtsız özgürlüğe ve bir sürü içleracısı şeye fanatik olmakta ayak diriyorum ben. (Rimbaud’nun Mektupları)
  • Sönmüş yıldızların çirkin yığını,siz. (Kâhinin Mektupları)
  • Bir baş ağrısı bela edip bakışını sarhoş eden. (Kâhinin Mektupları)
  • Bu şairler var olacaklar! Kadının sonsuz köleliği ortadan kalktığında, kendisi için ve kendisi yardımıyla yaşamaya başladığında, -şu ana dek yalnızca iğrendiren- adam ona özgürlüğünü iade ettiğinde, o da, hanım da ozan olacak! Kadın bilinmezi keşfedecek! Fikir dünyaları bizimkilerden değişik mı olacak? – Tuhaf, akıl sır ermez, tiksindirici, leziz şeyler bulacaklar; onları alacağız, onları anlayacağız. (Kâhinin Mektupları)
  • Sonunda usumun düzensizliğini mukaddes buldum.. (Seçilmiş Şiirler)
  • Kadının sonsuz kölelik zin­cirleri kırıldığında, hanım kendi gücüyle ve kendi için yaşa­dığında, bugüne dek iğrenç olmuş olan adam ona hakkını geri verdiğinde, hanım da ozan olacaktır! Kadın da bilinmezi bulacaktır! Onun fikir evrenleri bizimkilerden değişik mi olacaktır? Tuhaf şeyler bulacaktır hanım, sonsuz derin, iğrendirici, nefis şeyler; biz de bu tarz şeyleri alacak, bu tarz şeyleri an­layacağız. (Rimbaud’nun Mektupları)
  • Düşüncemin yöresinde kızış güvercinler gürlüyor. Buraya sürülmüş, tüm edebiyatların o ölümsüz ­ oyunlarını oynayacak bir sahnem oldu. Size o duyulmadık zenginlikleri tek tek göstereceğim. Sizin bula­cağınız o gömülerin tarihini inceliyorum. Sonrasını görüyorum! Kaos’leyin hor görülüyor işte erdemlerim. Sizi bekleyen şaşkınlığın yanında nedir ki o yokluğum. (Seçilmiş Şiirler)
  • Usta hokkabazdırlar, bölgeleri de kişilikleri de değiştirirler, manyetik komedi sanatına sahipler. Güldürürler ya da dehşet saçarlar ve oyunlarının izleri ya bir dakika sürer ya da aylar süresince.
    ~~Bu yabanıl oyunun anahtarı yalnız bende var.~~ (Tüm Şiirleri)
  • Dingin ve yaşlı bir adamdan başka kimse kalmazsa dünyada, bir “görülmemiş zenginlik”le kuşatılmış yaşlı adamdan, – işte o süre ocağınıza düşeceğim sizin. (Ben Bir Başkasıdır)
  • Ben bir gemiyim yitik, saçlarında koyların
    Fırtınalarla kuşsuz göklere atılmışım (Arthur Rimbaud’dan Şiirler)
  • Kederli yüreğim salya sümük güvertede,
    Yüreğim asker sigarasıyla izmarit dolu:
    Çorba atıklarını fırlatırlar oraya bile,
    Kederli yüreğim salya-sümük güvertede (Kâhinin Mektupları)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş