Eğitim

Eşeklerin Bilgeliği – Andy Merrifield Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Eşeklerin Bilgeliği – Andy Merrifield Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Eşeklerin Bilgeliği kimin eseri? Eşeklerin Bilgeliği kitabının yazarı kimdir? Eşeklerin Bilgeliği konusu ve anafikri nedir? Eşeklerin Bilgeliği kitabı ne konu alıyor? Eşeklerin Bilgeliği PDF indirme linki var mı? Eşeklerin Bilgeliği kitabının yazarı Andy Merrifield kimdir? İşte Eşeklerin Bilgeliği kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Andy Merrifield

Çevirmen: Akın Terzi

Orijinal Adı: The Wisdom of Donkeys

Yayın Evi: Aylak Kitap

İSBN: 9786055691943

Sayfa Sayısı: 256


Eşeklerin Bilgeliği Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Muhteşem bir kitap… Keskin gözlemlerle dolu, samimi ve âlimane… Bu kitap ileride klasikler içinde yerini alacaktır.” 

-John Berger –

Bu kitap bir yol hikâyesi. Ama bildiğimiz yol hikâyelerinden değil. Modern yaşamın hepimize dayattığı açmazlardan, kent yaşamının keşmekeşinden, bitmek bilmez koşuşturmacalardan, gelip geçici heveslerden kurtulmak için yollara düşen bir insanoğlunun seyahat hikâyesi. Üstelik yanında bir de yol arkadaşı, daha doğrusu bir kılavuz var: sempatik, boz bir eşek. İkisi birlikte, sükûnete, huzura, dinginliğe, sadeliğe, mütevaziliğe ve hepsinden de önemlisi hakiki mutluluğa doğru yollara düşüyorlar. 

Aynı zamanda zihinsel bir seyahat da bu. Unutulmaz kitaplardan, filmlerden, garip zamanı karakterlerden bahseden, okuru masal şeklinde bir dünyaya çağrı eden bir seyahat. Eşeklerin Bilgeliği sanatın, güzelliğin, mutluluğun ve huzurun gerçek anlamının ardında sakin sakin yol alan, bir filozofun söylediği şeklinde “açık havada hülyalara dalan” bir kitap. 


Eşeklerin Bilgeliği Alıntıları – Sözleri

  • Belli ki yaşadığımız şu hayatlarda yanlış giden bir şeyler var. O eşek biliyordu bunu. aslen tamamımız biliyoruz.
  • Bana o denli benziyor ki benim gördüğüm rüyaların aynısını onun da gördüğüne kani oldum artık.
  • Giysiler budalayı gizleyebilir, fakat sözleri budalayı devamlı ele verecektir.
  • “Biraz sonrasında” oldukça geç olabilir: Sonsuza dek “şimdi” olmalıdır.
  • Bir eşek, neyin doğru olduğu gösterilmediği müddetçe, yanlış bir şey yapmış olup yapmadığını anlayamaz.
  • Haitililerin şu şekilde bir sözü vardır: “Atın dantellerle süslenebilmesi için eşeğin terlemesi gerekir.”
  • Saatler geçiyor, kim bilir günler. An geliyor o şekilde bir noktaya ulaşıyorsunuz ki bazı şeylerin değişmesi, bazı şeylerin teslim olması gerekiyor, her insanın zevkine daldığı dünya size tamamen yanlış bir yola sapmış şeklinde görünüyor ve bu dünyada iş görmeniz artık zorlaşıyor. Dünyada meydana gelen karşısında hüsrana uğradığınızdan takatiniz kalmıyor, bir adım gerileyip kendinize, durduğunuz yere, hedefinize, yanlış giden, yürümeyen şeylere bakma ihtiyacı hissediyorsunuz. Bayağı zor bir şey, iş işten geçmeden kaçabilmek.
  • “Eşekleri seviyorum,” demişti bir keresinde, “şundan dolayı eşek, bir baltaya sap olamamış at anlama gelir.”
  • Eğer yanınızda bir eşekle yürüyorsanız, gelip geçenler size bir çok süre gülümser.
  • Bazen sözcükler haddinden fazlasını söyler,


Eşeklerin Bilgeliği İncelemesi – Kişisel Yorumlar

EŞEKLERİN BİLGELİĞİ
Kaotik Bir Dünyada Sükunet Arayışı
“Kaç yıl oldu saymadım köyden göçeli
Mevsimler geldi geçti görüşmeyeli”
Andy Merrifield, Barış Manço’nun “Arkadaşım Eşek” şarkısını dinlemiş olsaydı, kitabında kesinlikle yer verirdi. Barış Manço’nun eşekle olan yarenliğine. Ya da Murat Kekili’den “Eşek Gözlüm”‘ü dinlemiş olsaydı; onun söylediği şarkıda eşeklerin dünyanın en güzel gözlerine haiz bulunduğunu uzun uzun anlatırdı.
Ya Fakir Baykurt’un “Eşekli Kütüphaneci” kitabını okumuş olsaydı; ufaklıklara data götürmüş olan seyyah kütüphaneciden bahseder alıntılar yapardı.
Ve doğal Kemal Sunal. En güzel onun ağzına yakışıyor “Eşşoğlueşek” sözü. Eğer seyretmiş olsaydı Kemal Sunal filmlerinden birini; anlam veremezdi televizyonda oynarken bu lafın biplenmesini.
Nasreddin Hocayla tanışmış olsaydı bir halde; minimum Don Kişot’un uşağı Sanço’nun eşeğini anlattığı kadar yer verirdi kitabına.
Andy Merrifield, “Gribouille” adlı eşekle Fransız kırsalındaki yapmış olduğu yolculukta bir oldukça kitabından alıntılar verir.
Kitap, tıpkı içinde bahsetmiş olduğu eşeğin karakteristik bir özelliği olan yavaşlık şeklinde ağır ilerler. Ama güvenilir adımlarla. Eşekler hakkında uzman olmasanız da pek oldukça şey öğrenmiş oluyorsunuz. Belki de bakış açınız değişiyor bu sempatik hayvanlara karşı.
Yalnız kitaplardan alıntı yapmıyor, filmler, mitoloji, şiirler ve ressamlara da yer veriyor Andy. Bunlardan biri var ki, benim en oldukça ilgimi çeken Lolo adlı eşeğin yapmış olduğu resimler.
Revaçta olan sanat akımları, ortalıkta gösteriş satan şarlatanlar, çağdaş sanat denen sanat akımı Dorgelés’i canından bezdirmiştir. Ayrıca Kübizm’den de pek hazzetmemektedir. Herkes ben sanatçıyım, ressamım diyerek ortada dolaşmaktadır. gelin görün ki bunlardan oldukça azı hakikaten sanatçıdır.
Derken o günlerde moda olan “izm”lerle dalga geçmek için bir düşünce gelir Dorgelés’in aklına. Kendisi de “Aşırizm” diye yeni bir izm ortaya atar.
“Sanatta aşırılık güç anlama gelir” diye dalga geçer Dorgelés. “Güneş asla fazla yakıcı, gök asla fazla yeşil, deniz asla fazla kırmızı olmaz. Deha şaşırtmak için vardır.”
Eşeği Lolo’nun kuyruğuna boyaya batırılmış fırçayı yerleştirir ve Lolo’ya verdiği havuç, marul çeşitli yiyecekler; Lolo’nun ruh haliyle kuyruğunu gelişi güzel sallamasıyla tual’e resimler yaptırır.
En iyi ressamlar İtalyan olduğundan bir de İtalyan adı uydurur, “Boronali” diye.
Eleştirmenlerden iyi yorumlar alır. Daha sonrasında resimlerin eşek Lolo tarafınca yapıldığını açıklar; devrin ressamları eşeği kıskanırlar. Nasıl kıskanmasınlar ki ressamların yapmış olduğu resimler dört Frank’a satılırken, Lolo’nun resimleri dört yüz Frank’a alıcı bulur.
Bir de eşeklerin ömürlerinden bahseder Andy. Yapmış olduğu çeşitli ülkelere olan yolculuklarında gözlemlediklerinden. Az gelişmiş yoksul ülkelerde oldukça çalıştırılıp eziyet gören eşekler en fazla on beş yaşına kadar yaşamaktadır. Ülkelerin gelişmişlik oranına bakılırsa eşek ömürleri de değişmektedir. otuz, kırk şeklinde. Refah yükseldikçe tıpkı insanlarda olduğu şeklinde ömürler de yükseliyor.
“Uzun kulaklarını son bir kez salla
Tüm eski dostlarımdan bir haber yolla”
Keyifli Okumalar… (Mesut Sevinç)

Kitapla rastlantı eseri tanıştım. Pdf olarak okudum birazcık süre aldı fakat güzel Eşek bakma isteği uyandırdı 🙂 Pişman olmayacağınız anlatırken öteki eserler hakkında örnekler teşkil eden bir yapıt. Sevdim Tavsiye ederim . İçinden oldukça anlamlı dersler çıkaracağımız bir durumda söz konusu muhakkak okuyun derim. (Lost)

Hayvan sevgisi: Bu kitabı okumak sabırla eşek bakmaya benziyor. Bilerek mi yapmış yazar kim bilir. Bu birazcık ironikti.
Sürükleyici bir akış yakalayamıyorsunuz. Fazlaca fazla alıntı var ve kayboluyorsunuz bir yerden sonrasında. Ama kitap amacına hizmet ediyor. Kitabı bitirdiğimde eşek şeklinde küçümsenen hor görülen bir hayvanın bile bir kitabı doldurabilecek kadar derinliğinin bulunduğunu keşfettim. Her canlının minimum bir insan kadar derinliği ve hikayesi vardır. Kitabı bitirdiğinizde bu düşünceye haiz oluyorsunuz.
Bana aslına bakarsanız bilmediğim hissetmediğim bir duyguyu hissettirmedi. Hayvanları sevmeyen bir varlığın kitap okuyabildiğini varsayarsak eğer, bu kitap işte onun işine yarayabilir. İnsanların dışındaki canlıların da ruhunun bulunduğunu ona hatırlatabilir. (Emre Ceylan)


Eşeklerin Bilgeliği PDF indirme linki var mı?


Andy Merrifield – Eşeklerin Bilgeliği kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Eşeklerin Bilgeliği PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Andy Merrifield Kimdir?

1960 senesinde Liverpool, İngiltere’de doğan, Andy Merrifield Oxford Üniversitesi’nden doktorası var. O Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de Coğrafya öğretti ve Henri Lefebvre, Diyalektik Şehircilik ve Metromarxism yazarıdır. Marksist bir kuramcı ve Coğrafyası Aksesuvar üyesidir.


Andy Merrifield Kitapları – Eserleri

  • Eşeklerin Bilgeliği
  • Metromarksizm
  • Amatör
  • Esrarengiz Marksizm


Andy Merrifield Alıntıları – Sözleri

  • Sıradanlaşma, yaşamı genel olarak etkileyen zihinsel ve fizyolojik bir hastalıktır. (Metromarksizm)
  • Bazen sözcükler haddinden fazlasını söyler, (Eşeklerin Bilgeliği)
  • Bir eşek, neyin doğru olduğu gösterilmediği müddetçe, yanlış bir şey yapmış olup yapmadığını anlayamaz. (Eşeklerin Bilgeliği)
  • “Biraz sonrasında” oldukça geç olabilir: Sonsuza dek “şimdi” olmalıdır. (Eşeklerin Bilgeliği)
  • Düşünmek, fazlasıyla uyuşturucudur. (Metromarksizm)
  • Giysiler budalayı gizleyebilir, fakat sözleri budalayı devamlı ele verecektir. (Eşeklerin Bilgeliği)
  • Haitililerin şu şekilde bir sözü vardır: “Atın dantellerle süslenebilmesi için eşeğin terlemesi gerekir.” (Eşeklerin Bilgeliği)
  • Belli ki yaşadığımız şu hayatlarda yanlış giden bir şeyler var. O eşek biliyordu bunu. aslen tamamımız biliyoruz. (Eşeklerin Bilgeliği)
  • Herkesin birbirine karşı giriştiği bu kirli cenk naturel olarak verili olmaktan ziyade toplumdan kaynaklanmıştı, biyolojinin değil tarihin bir ürünüydü ve sonsuz de değildi. (Metromarksizm)
  • Eğer yanınızda bir eşekle yürüyorsanız, gelip geçenler size bir çok süre gülümser. (Eşeklerin Bilgeliği)
  • Gündelik yaşam, akıl, data ve gücün yargılandığı en yüksek mahkemedir. (Metromarksizm)
  • Saatler geçiyor, kim bilir günler. An geliyor o şekilde bir noktaya ulaşıyorsunuz ki bazı şeylerin değişmesi, bazı şeylerin teslim olması gerekiyor, her insanın zevkine daldığı dünya size tamamen yanlış bir yola sapmış şeklinde görünüyor ve bu dünyada iş görmeniz artık zorlaşıyor. Dünyada meydana gelen karşısında hüsrana uğradığınızdan takatiniz kalmıyor, bir adım gerileyip kendinize, durduğunuz yere, hedefinize, yanlış giden, yürümeyen şeylere bakma ihtiyacı hissediyorsunuz. Bayağı zor bir şey, iş işten geçmeden kaçabilmek. (Eşeklerin Bilgeliği)
  • Savaş yalnız siyasetin başka araçlarla devamıdır. (Metromarksizm)
  • Bana o denli benziyor ki benim gördüğüm rüyaların aynısını onun da gördüğüne kani oldum artık. (Eşeklerin Bilgeliği)
  • Burjuvazi, insanla insan içinde çıplak çıkardan, duygusuz nakit ödemeden başka hiçbir bağ bırakmadı. (Metromarksizm)
  • Kapitalist şehircilik, mekanın bütünselliğini kendi imgesinde ürettiği ve tüm teknik ve teknolojik kuvvetleri bu amaç doğrultusunda bir araya toplamış olduğu için el koymadan başka bir şey değildir. (Metromarksizm)
  • “Mesele uzmanların tümünün muhakkak hata yapması değil; esasen sorun, büründükleri iktidar kisvesi, sorgusuz sualsiz, en üstün düzeyde olmaları. Uzmanlar, kendi örgütlenmelerinin akıldışı akılcılığı ve çoğu zaman sebebi anlaşılamayan hünerleri ile donanmış, istediklerini gerek baştan çıkarmayla gerekse zorla alan, hem yeni bir kilise hem de yeni bir mafya türüdür artık.
    Amatör’de bu gerçekliğin her yere nüfuz eden üretimine ve kabul görüşüne müdahale etmek isterim. Başka bir gerçekliği keşfetmek, amatörlüğün bugünkü anlamını ve ileride ne anlama gelebileceğini incelemek isterim. Bunu, profesyonelliği eleştirerek, amatörlerle profesyoneller arasındaki fay hatlarını belirleyerek; kişisel kimlik ile iş ilişkileri, data üretimi ile siyasal güç, teknokratik temsil ile yaygın katılım, kent emekleri ile militan aktivizm içinde gidip gelen detaylı bir tematik incelemeyle yapacağım. Amatörlerle profesyoneller içinde her alanda yaşanmış olan gerilimleri didiklemek, bu tektonik levhaların aslen siyasal sınırlar olduklarını, ıslah edilerek yerlerinin değiştirilebileceğini göstermek isterim.”
    “Amatör, iktidara hakikati söylerken; profesyonel, iktidarın hakikatini söylüyordu.” (Amatör)
  • Metromarksistler, tıpkı Marx şeklinde, kapitalizmde tüm güzel şeylerin fena şeylere ayrılmaz halde bağlı bulunduğunun ve güzel yaşamın daima kötüleşmek şeklinde nahoş bir eğiliminin bulunduğunun farkındadır. (Metromarksizm)
  • Zor yollarla kazanılan ücret, kısacası, tamamen mahvolma hakkını satın alır. (Metromarksizm)
  • “Amatörler değişik duyarlıkları olan, uzmanlık aldatmacasına yenik düşmek istemeyen, kendilerini en yüksek fiyat verene satma gereği duymayan kişilerdir. Kendilerini yaptıkları işleri başarıyla hayata geçirmeye vakfetmişlerse de büyük ödüller bir yana, kimi zaman ödül dahi beklemeyen insanlardır.” (Amatör)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş