Eğitim

Kayıp Hasta – Mehmet Açar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kayıp Hasta – Mehmet Açar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kayıp Hasta kimin eseri? Kayıp Hasta kitabının yazarı kimdir? Kayıp Hasta konusu ve anafikri nedir? Kayıp Hasta kitabı ne konu alıyor? Kayıp Hasta PDF indirme linki var mı? Kayıp Hasta kitabının yazarı Mehmet Açar kimdir? İşte Kayıp Hasta kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mehmet Açar

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050941036

Sayfa Sayısı: 328


Kayıp Hasta Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

21. yüzyılda bilinmeyen bir ülke… Elle tutulamaz, gözle görülemez bir gerçekliğin koridorlarında cirit attığı Devlet Araştırma Hastanesi’nde bulmuştur kendini Ali Z. Yanında kimliği yoktur, çantasını yitirmiştir. Üstelik oraya iyi mi geldiğini de hatırlamamaktadır. Ali Z., Sistem adlı suni zekânın yönettiği akıllı hastanenin alt katlarına doğru indikçe bir tek Devlet Araştırma Hastanesi’nin değil kendi geçmişinin sırrını da keşfedecektir. Herkesin her şeyi bilmiş olduğu ya da bilir görünmüş olduğu, tüm sırların ketum gevezeliklerle örtüldüğü bu acayip dünyada, numaralandırmış dosyalar, soğuk makinalar, suni bir manzaraya bakan pencereler içinde çıkış yolunu arar Ali Z. Birey ile Sistem, isyan ile itaat arasındaki o amansız çelişkide vücut kabul eden bu dünyada ÇIKIŞ YOK’tur! Mehmet Açar’dan “Toplum mühendisliği” üstüne gizli saklı deneyler, derin devletin günahları, beynin sırları, bilinçdışı, bellek ve rüyalar üstüne, ironi duygusunun noksan olmadığı Kafkaesk bir roman.

(Tanıtım Bülteninden)


Kayıp Hasta Alıntıları – Sözleri

  • Vatandaşları özgür değilse bir ülkenin iyi mi bir ülke bulunduğunun ne önemi olabilir ki?
  • Toplum hasta değildir. Tam aksine, hastalık geleneksel toplumsal yapıyı bozan unsurlardan kaynaklanıyor.
  • Samanyolu’nun sanal halesine baktım. Bu hastanenin haricinde oldukca büyük bir gerçeklik bulunduğunu düşünmek nedense iyi geliyordu. Çıkamasam bile en azından “dışarısı” diye bir yerin bulunduğunu bilmek rahatlatıcıydı.
  • İnsanların bir çok politik kararlarını ekonomik çıkarları üstünden verir. İş oy vermeye ulaştığında hem iyi mi para kazanacağına bakar hem kendisine benzeyen insanları tercih eder.
  • “Vatan sevgisi ve milliyetçilik?”
    “Benim için ikisi ayrı kavramları ifade eder. İlkine bir itirazım yok fakat milliyetçilik, herhangi bir iktidar için vicdan ve acıma üstünden yapılacak her türlü muhalefeti geniş kitleler nezdinde sindirip yok etmenin en güzel araçlarından biridir.”
  • “Devamlı insanları bilinçlendirmekten söz edersiniz. Oysa insanoğlu eğitilmek ya da bilinçlenmek istemiyor; daha iyi bir yaşam sürdürmek istiyorlardı bir tek. Bu oyun senelerdir oynanıyor ve insanlara bilinçlendirilmesi ihtiyaç duyulan bir kitle olarak tepeden bakan muhalifler hep kaybediyor.
  • Başkalarına duyduğumuz ihtiyacın kökeninde büyük resmin parçalarını bir araya getirme çabası yok muydu?
  • “İyi de, makinelerin yapay zekâlar üzerinden kontrolü ele geçirmesi çok eski bir bilimkurgu paranoyasıdır. Şimdi siz bunun gerçekleştiğini mi söylüyorsunuz? Aslında herkes çok iyi bilir ki, makine değil, makineyi kullanan insanın arzusudur iktidar.”
  • Hayattaki tüm çabalarımızın aslı, kendi dar ve kısıtlı bakış açımızdan kurtulmak değil miydi? Başkalarına duyduğumuz ihtiyacın kökeninde büyük resmin parçalarını bir araya getirme çabası yok muydu?
  • Bir yerde fenalık var ise orada kesinlikle insan vardır.


Kayıp Hasta İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Evveet, bugün karşımızda fazlasıyla değişik ve acayip bir kitap var. Okurken ilk olarak noluyo ya gibisinden olmadım desem yalan olur. Hatta kimi zaman saçmaladığını bile düşündüm fakat gene de beni okuduğum için pişman etmedi. Sadece hoşuma gitmeyen sonunun netleşmemesiydi. Belki ikinci kitabı çıkacaktır o yüzdendir bilmiyorum fakat eğer öyleki değilse hakkaten sonu sual işareti kaldı. Tek üzücü yanı buydu. Onun haricinde kesinlikle okunması mümkün konusu fazlasıyla ilgi çekici. Görüşlerim bu şekildeee başka kitaplarda görüşmek suretiyle! (Sıla)

Spoiler
İnternette görüp yerli bilim kurguya talih vermek için aldım. Tek hatırlayabildiği görmüş olduğu rüyalar olan ve bu yüzden gerçeklikle tek bağlantısı rüyalar yöntemiyle olan bir ana karakter ve Kafka’nın Dava’sını anımsatan bir atmosfer var. Ana karakterin hafızasının iyi mi işlediği Sistem tarafınca açıklanınca önceki vakalar anlaşılırlığa kavuşuyor. Karşısına çıkan her insanın karaktere informasyon verip durması, mesela Doktor Defne’nin durduk yere “eksi altıncı katta insan denekler var” demesi benzer biçimde vakalar mantıklı bir hale geliyor. Şundan dolayı tüm vakalar rüyalardan ibaret ve rüyalar da gerçekliğin tekrardan kurgulanmış halleri. Bu garip kurgunun yanı sıra, hasta cemiyet var mıdır, var ise fertleri “iyileştirerek” cemiyet iyileştirilebilir mi, devlet iyi mi güç simgesinden hizmet eden konumuna indirilebilir, eşitlik, özgürlük benzer biçimde ilkeler ve değerleri bunların gerektirdiği pasiflik içinde savunarak bir sonuca varılabilir mi yoksa bu değerleri ihlal etmeden “korumak” olanaksız mı benzer biçimde çeşitli mevzularda düşünmeye sevk ediyor. Ana karakter sık sık çileden çıkarıcı davransa ve kitap daima akıcı ilerlemese de ben genel olarak beğendim, güzel bir kurguydu. (human person)

Sistemin söyledikleri doğruydu. Gerçekler rüyalarımda gizliydi. Belkide rüyalarım hafızamın sağlam olduğu zamanlarda dahi yüzleşemediğim gerçekleri gösteriyordu. (Filiz Uçar)


Kayıp Hasta PDF indirme linki var mı?


Mehmet Açar – Kayıp Hasta kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Kayıp Hasta PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mehmet Açar Kimdir?

1963 senesinde Konya´da doğan Mehmet Açar orta öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamlar ve arkasından Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Kısmı’nden mezun olur. Çeşitli dergilerde çalışan, film eleştirileri yazan Açar Sinema dergisinin uzun süre genel gösterim yönetmenliğini yapar. Hayalet Gemi dergisinde piyasaya sürülen hikâyelerini ilk kitabı Anarşik Rehavet’te toplar. Mehmet Açar’ın ilk romanı 2000 senesinde basılan Siyah Hatıralar Denizi’, ikinci romanıysa dört yıl sonrasında yazdığı Hayatın Anlamı ya da Akhisarlı Hasan Tütün’ün Maceraları’dır.


Mehmet Açar Kitapları – Eserleri

  • Siyah Hatıralar Denizi
  • Kayıp Hasta
  • Hayatın Anlamı Ya da Akhisarlı Hasan Tütün’ün Maceraları
  • Oldukça Uzaklarda Bir Yaz
  • Anarşik Rehavet
  • Siyah Hatıralar Denizi


Mehmet Açar Alıntıları – Sözleri

  • Samanyolu’nun sanal halesine baktım. Bu hastanenin haricinde oldukca büyük bir gerçeklik bulunduğunu düşünmek nedense iyi geliyordu. Çıkamasam bile en azından “dışarısı” diye bir yerin bulunduğunu bilmek rahatlatıcıydı. (Kayıp Hasta)
  • Bir yerde fenalık var ise orada kesinlikle insan vardır. (Kayıp Hasta)
  • “İyi de, makinelerin yapay zekâlar üzerinden kontrolü ele geçirmesi çok eski bir bilimkurgu paranoyasıdır. Şimdi siz bunun gerçekleştiğini mi söylüyorsunuz? Aslında herkes çok iyi bilir ki, makine değil, makineyi kullanan insanın arzusudur iktidar.” (Kayıp Hasta)
  • Vatandaşları özgür değilse bir ülkenin iyi mi bir ülke bulunduğunun ne önemi olabilir ki? (Kayıp Hasta)
  • Kitap katalogları kütüphanenin ana girişinde bulunan çekmeceli dolaplardaydı… Marcel Proust’un “A La Recherche Du Temps Perdu” sünü bulmak {hiç de} zor olmadı. (Siyah Hatıralar Denizi)
  • Kaybedebilecek daha mühim şeylerinin bulunduğunu düşün. Annen benzer biçimde. Baban benzer biçimde. Kardeşin benzer biçimde. Yerine koyamayacağın şeyler vardır bu hayatta. Onları kaybetmeden, yitirmek nedir öğrenemezsin. (Siyah Hatıralar Denizi)
  • İnsanların dünyası kimi zaman oldukca yorucudur. (Hayatın Anlamı Ya da Akhisarlı Hasan Tütün’ün Maceraları)
  • İnsanların bir çok politik kararlarını ekonomik çıkarları üstünden verir. İş oy vermeye ulaştığında hem iyi mi para kazanacağına bakar hem kendisine benzeyen insanları tercih eder. (Kayıp Hasta)
  • Var oluyoruz işte… Bu tüm vaktimi alıyor. Hakkıyla var olmayı kolay bir iş mi sanıyorsun sen? (Hayatın Anlamı Ya da Akhisarlı Hasan Tütün’ün Maceraları)
  • Kimin ne kadar oldukca şey bildiğini kimse bilmesi imkansız. (Siyah Hatıralar Denizi)
  • Hiçbir sırra vakıf değilim ve senden daha çok şey bilmiyorum. Bu gezegeni daha güzel bir yer haline getirebilme şansımızın olup olmadığı hakkında da en küçük bir fikrim yok. Tanrı’ya ya da gerçekliğe ulaşabilmen için sana bir yol önerecek bir din adamı da değilim. Sadece varolmanın hem oldukca hüzünlü hem de görkemli bir şey bulunduğunu biliyorum, o denli… (Siyah Hatıralar Denizi)
  • Böylesi bir dünyada bir anne, çocuğuna sevgisinden başka ne verebilir ki? (Siyah Hatıralar Denizi)
  • “Devamlı insanları bilinçlendirmekten söz edersiniz. Oysa insanoğlu eğitilmek ya da bilinçlenmek istemiyor; daha iyi bir yaşam sürdürmek istiyorlardı bir tek. Bu oyun senelerdir oynanıyor ve insanlara bilinçlendirilmesi ihtiyaç duyulan bir kitle olarak tepeden bakan muhalifler hep kaybediyor. (Kayıp Hasta)
  • Değişen her kişi bir büyük ihtilaldir. (Siyah Hatıralar Denizi)
  • İnsanların mutlu olmasının en mühim yolu daha azca çalışmaktan geçiyor. Herkesin kendine daha oldukca zaman ayırması gerekiyor. Şundan dolayı giderek daha azca eğlenen bir cemiyet olduğumuzu, eğlencenin yokolmasının da insanları giderek daha mutsuz ettiğine inanıyor. Karıncalar benzer biçimde günde 10-12 saat çalışmanın asla hiç kimseye bir faydası olmadığını, aksine bunalımlı ve depresif bit cemiyet ortaya çıkarttığını söylüyor. (Siyah Hatıralar Denizi)
  • Uyumak bir karanlığa düşmekten farksızdı, uyanmak ise bir başka karanlığa gözlerini açmak… (Siyah Hatıralar Denizi)
  • Kaldı ki, içinde yaşadığımız dünyada intihar ederek ölenlerin sayısı eceliyle ölenlerden bir ihtimal daha bile fazlaydı. (Siyah Hatıralar Denizi)
  • Hayattaki tüm çabalarımızın aslı, kendi dar ve kısıtlı bakış açımızdan kurtulmak değil miydi? Başkalarına duyduğumuz ihtiyacın kökeninde büyük resmin parçalarını bir araya getirme çabası yok muydu? (Kayıp Hasta)
  • Toplum hasta değildir. Tam aksine, hastalık geleneksel toplumsal yapıyı bozan unsurlardan kaynaklanıyor. (Kayıp Hasta)
  • “Vatan sevgisi ve milliyetçilik?”
    “Benim için ikisi ayrı kavramları ifade eder. İlkine bir itirazım yok fakat milliyetçilik, herhangi bir iktidar için vicdan ve acıma üstünden yapılacak her türlü muhalefeti geniş kitleler nezdinde sindirip yok etmenin en güzel araçlarından biridir.” (Kayıp Hasta)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş