Eğitim

Küreselleşme – Joseph E. Stiglitz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Küreselleşme – Joseph E. Stiglitz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Küreselleşme kimin eseri? Küreselleşme kitabının yazarı kimdir? Küreselleşme konusu ve anafikri nedir? Küreselleşme kitabı ne konu alıyor? Küreselleşme PDF indirme linki var mı? Küreselleşme kitabının yazarı Joseph E. Stiglitz kimdir? İşte Küreselleşme kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Joseph E. Stiglitz

Çevirmen: Deniz Vural

Çevirmen: Arzu Taşçıoğlu

Orijinal Adı: Globalization And Its Discontents

Yayın Evi: Plan B Yayınları

İSBN: 9758723006

Sayfa Sayısı: 315


Küreselleşme Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Gelişmiş ülkeler, küreselleşmeyi yönetcek uluslar arası kuruluşların reformu mevzusunda üstlerine düşeni yapmalıdır. Bu kuruluşları biz kurduk, onları düzeltmek için de biz çalışmalıyız (…) Daha insani bir çehreye haiz bir küreselleşme yaratabilmek istiyorsak, o vakit sesimizi yükseltmemiz gerek.

Hiçbir şey yapmadan duramayız,

Hiçbir şey yapmadan durmamalıyız.

Bu kitap küreselleşmenin iyi mi yanlış yöneltildiğini konu alıyor.


Küreselleşme Alıntıları – Sözleri

  • Yoksulluk çevrenin tahrip edilmesine yol açabilir, çevrenin tahrip olmasıda yoksulluğu arttırabilir. Nepal şeklinde ısınma ve enerji kaynakları azca , yoksul ülkelerde yaşayan halk, ormanları yok etmek zorunda kalır, ağaçları ve çalıları keserek ısınma ve yiyecek için yakıt temin eder; bu, toprak erozyonuna niçin olur o da daha oldukça fakirleşmeye neden olur.
  • En büyük güçlük kurumların içinde değil kafa yapılarındaydı: küreselleşmenin potansiyel faydalarını sağlamak için, çevre konusunu önemsemek, fakirlerin de kendilerini etkileyen kararlarla ilgili söz sahibi olmalarını sağlamak, demokrasiyi ve adil ticareti geliştirmek gerekir. Sorun şu ki bu kuruluşlar( IMF, Dünya Bankası,DTÖ) , görevli oldukları kişilerin kafa yapılarını yansıtıyorlar.Tipik bir merkez bankası başkanı güne, enflasyon istatistikleri mevzusunda endişelenerek adım atar, yoksulluk istatistikleri mevzusunda değil; tecim bakanı ihracat sayıları mevzusunda endişelenir, kirlilik endeksi mevzusunda değil.
  • Egemenlerin savunucuları, onları Amerika’nın soyguncu baronları olan Harriman’lara ve Rockefeller’lara benzettiler. Ancak, Amerika’nın Vahşi Batısında demiryolu ve maden baronları olarak isim yapmış olsalar da on dokuzuncu yüzyıl kapitalizmindeki bu figürlerin yaptıklarıyla, Rus oligarşisinin Vahşi Doğu denilen Rusya’yı sömürmesi içinde büyük bir fark vardır. Amerika’nın soyguncu baronları, kendi servetlerini artırırken bile bolluk yarattılar. Büyük pas-
    tanın büyük bir dilimini alsalar da ülkeyi daha zenginleştirdiler. Rusya ‘nın egemenleri ise aktifleri çaldılar, sattılar ve ülkelerini daha fakirleştirdiler. Egemenlerin banka hesapları şişerken. işletmeler iflasın kıyısında bırakıldı.
  • Bir spekülatörün bir Tayland bankasından 24 milyar baht borç aldığını varsayalım ki bu eski döviz kuru üstünden 1 milyar dolara çevrilebilir. Bir hafta sonrasında döviz kuru düşer; artık bir dolar karşılığı 24 baht yerine 40 baht vardır. 600 milyon doları yeniden bahta çevirir, borcunu ödemek suretiyle 24 milyar baht alır. Geriye kalan 400 milyon dolar onun karıdır; bir haftalık emek harcama için oldukça iyi bir kazançtır hem de kendi parasının oldukça azını yatırarak.
  • Küreselleştirmeyi eleştirenler Batı ülkelerini ikiyüzlülükle suçluyorlar ve bu eleştiriler doğru. Batı ülkeleri, yoksul ülkeleri tecim engellerini kaldırmaya zorlarken, kendi engellerini kaldırmayarak gelişmekte olan ülkelerin ziraat ürünlerini ihraç etmelerini önlediler ve bu ülkeleri oldukça gerekseme duydukları ihracat gelirinden yoksun bıraktılar. Amerika Birleşik Devletleri doğal ki başlıca suçlulardan biriydi ve bu da benim duyarlı olduğum bir
    mevzudu. Ekonomik Danışmanlar Konseyi’nin başkanıyken bu ikiyüzlülüğe karşı oldukça savaşım verdim.
  • Zengin ülkeler ile yoksul ülkeler içinde büyüyen yar üçüncü dünyada gittikçe artan sayıda insanı korkulu bir yoksulluğa itiyor ve günde 1 dolardan azca parayla idame zorunda bırakıyor. Yirminci yüzyılın son on senesinde onlarca kere yeniden edilen yoksulluğu AZALTMA vaatlerine rağmen , yoksulluk içinde yaşayan insanların gerçek sayısı neredeyse 100 milyon arttı.Bu gerçekleşirken dünyanın toplam geliri yılda averaj % 2,5 arttı.
  • Doğal kaynak vergilerini toplamak için bir sistemi yürürlüğe sokmadan varlıklı naturel kaynaklarını dağıtmanın sonucu, Yeltsin’in eşinin dostunun milyarder olmasıdır oysa ülke emeklilerine ayda 15 dolar emekli maaşı ödeyemez hale gelmiştir.


Küreselleşme İncelemesi – Kişisel Yorumlar

IMF, Dünya Bankası vb kuruluşların yanlış uygulama ve tutmaları anlatmakta. Oktay Sinanoğlu Nobeli hakederek aldı siyaseten verilmedi diyor. Hollywood filmi şeklinde geldi bana suçluda kahramanda kendileri (Tyler Durden)


Küreselleşme PDF indirme linki var mı?


Joseph E. Stiglitz – Küreselleşme kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Küreselleşme PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Joseph E. Stiglitz Kimdir?

1943’te doğan Stiglitz, Amherst College’den mezun olduktan sonrasında doktorasını 1967’de Massachusetts Institute of Technology’de tamamladı ve 1970 senesinde Yale’de profesör oldu. 1979’da, çalışmış oldukları alanda en belirgin katkıları elde etmiş 40 yaşın altındaki ekonomistlere verilen John Bates Clark Ödülü’ne layık görüldü. Halen Columbia Üniversitesi’nde profesörlük meydana getiren Stiglitz, dünyanın en etkili birkaç iktisatçısı içinde gösterilmektedir.

Stiglitz, 1995-1997 yıllarında Clinton hükümetinde İktisadi Danışmanlar Kurulu Başkanlığı ve 1997-2000 yıllarında Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı ve Baş İktisatçısı görevlerinde bulunmuştur. Bilhassa 2002’de yayımladığı Globalization and Its Discontents [Küreselleşme Büyük Hayal Kırıklığı, çev. Deniz Vural-Arzu Taşçıoğlu, Plan B, 2003] adlı kitabıyla dünya genelinde üne kavuşan Stiglitz, piyasalardaki informasyon asimetrisiyle ilgili analizleri dolayısıyla 2001’de Nobel İktisat Ödülü’nü kazanmıştır. Time dergisi 2011’de Stiglitz’i “dünyanın en etkin 100 kişisinden birisi” olarak değerlendirmiştir.

Kitaplarından bazıları: The Roaring Nineties [Doksanların Yükselişi, çev. Aytül Özer, CSA Yayın Ajansı, 2004]; (Bruce Greenwald ile beraber) Towards a New Paradigm in Monetary Economics; Making Globalization Work; (Linda Bilmes ile beraber) The Three Trillion Dollar War: The True Cost of the Iraq Conflict [Üç Trilyon Dolarlık Savaş, çev. Dilek Cenkçiler, ODTÜ Geliştirme Vakfı, 2009]


Joseph E. Stiglitz Kitapları – Eserleri

  • Eşitsizliğin Bedeli
  • Küreselleşme
  • Serbest Düşüş
  • 90’ların Yükselişi
  • Ne Öğrendik?
  • The Great Divide
  • Üç Trilyon Dolarlık Savaş


Joseph E. Stiglitz Alıntıları – Sözleri

  • En büyük güçlük kurumların içinde değil kafa yapılarındaydı: küreselleşmenin potansiyel faydalarını sağlamak için, çevre konusunu önemsemek, fakirlerin de kendilerini etkileyen kararlarla ilgili söz sahibi olmalarını sağlamak, demokrasiyi ve adil ticareti geliştirmek gerekir. Sorun şu ki bu kuruluşlar( IMF, Dünya Bankası,DTÖ) , görevli oldukları kişilerin kafa yapılarını yansıtıyorlar.Tipik bir merkez bankası başkanı güne, enflasyon istatistikleri mevzusunda endişelenerek adım atar, yoksulluk istatistikleri mevzusunda değil; tecim bakanı ihracat sayıları mevzusunda endişelenir, kirlilik endeksi mevzusunda değil. (Küreselleşme)
  • Küreselleştirmeyi eleştirenler Batı ülkelerini ikiyüzlülükle suçluyorlar ve bu eleştiriler doğru. Batı ülkeleri, yoksul ülkeleri tecim engellerini kaldırmaya zorlarken, kendi engellerini kaldırmayarak gelişmekte olan ülkelerin ziraat ürünlerini ihraç etmelerini önlediler ve bu ülkeleri oldukça gerekseme duydukları ihracat gelirinden yoksun bıraktılar. Amerika Birleşik Devletleri doğal ki başlıca suçlulardan biriydi ve bu da benim duyarlı olduğum bir
    mevzudu. Ekonomik Danışmanlar Konseyi’nin başkanıyken bu ikiyüzlülüğe karşı oldukça savaşım verdim. (Küreselleşme)
  • Doğal kaynak vergilerini toplamak için bir sistemi yürürlüğe sokmadan varlıklı naturel kaynaklarını dağıtmanın sonucu, Yeltsin’in eşinin dostunun milyarder olmasıdır oysa ülke emeklilerine ayda 15 dolar emekli maaşı ödeyemez hale gelmiştir. (Küreselleşme)
  • Zayıflamış bir demokrasi, adalete duyduğumuz inancın azalması ve hatta daha ilkin bahsettiğim şeklinde kimlik bilincimizi sorgulamaya başlamamız. (Eşitsizliğin Bedeli)
  • Üniersiteden mezun olabilseler bile, yoksul aile evlatları varlıklı ailelerin başarısız evlatlarından daha fena bir durumda hayatlarını devam ettirmektedirler. (Eşitsizliğin Bedeli)
  • Vergilendirme sanatı, mümkün olan en fazla tüyü, kazı mümkün olduğunca azca bağırtarak yolmayı ihtiva eder. Rant arayışı sanatı da böyledir. (Eşitsizliğin Bedeli)
  • Bir spekülatörün bir Tayland bankasından 24 milyar baht borç aldığını varsayalım ki bu eski döviz kuru üstünden 1 milyar dolara çevrilebilir. Bir hafta sonrasında döviz kuru düşer; artık bir dolar karşılığı 24 baht yerine 40 baht vardır. 600 milyon doları yeniden bahta çevirir, borcunu ödemek suretiyle 24 milyar baht alır. Geriye kalan 400 milyon dolar onun karıdır; bir haftalık emek harcama için oldukça iyi bir kazançtır hem de kendi parasının oldukça azını yatırarak. (Küreselleşme)
  • ..Bir toprak parçasına haiz olmak bana o toprağın altındaki suları kirletme ya da havayı kirletecek şekilde çalı çırpıyı yakma hakkını vermiyor… (Serbest Düşüş)
  • Zengin ülkeler ile yoksul ülkeler içinde büyüyen yar üçüncü dünyada gittikçe artan sayıda insanı korkulu bir yoksulluğa itiyor ve günde 1 dolardan azca parayla idame zorunda bırakıyor. Yirminci yüzyılın son on senesinde onlarca kere yeniden edilen yoksulluğu AZALTMA vaatlerine rağmen , yoksulluk içinde yaşayan insanların gerçek sayısı neredeyse 100 milyon arttı.Bu gerçekleşirken dünyanın toplam geliri yılda averaj % 2,5 arttı. (Küreselleşme)
  • Yoksulluk çevrenin tahrip edilmesine yol açabilir, çevrenin tahrip olmasıda yoksulluğu arttırabilir. Nepal şeklinde ısınma ve enerji kaynakları azca , yoksul ülkelerde yaşayan halk, ormanları yok etmek zorunda kalır, ağaçları ve çalıları keserek ısınma ve yiyecek için yakıt temin eder; bu, toprak erozyonuna niçin olur o da daha oldukça fakirleşmeye neden olur. (Küreselleşme)
  • Bankerler(ekseriyetle)öteki insanlardan daha ac gözlü olarak dünyaya gelmemiştir.
    Yanlızca onların,diğerlerinin kayıpları pahasına fenalık yapmak için,daha oldukça imkânı ve daha kuvvetli dürtüleri vardır. (Serbest Düşüş)
  • Fakat en korkulu -ve son yıllarda en oldukça geliştirilen- rant arayışı türü, fi­nans sektöründekilerin sömürücü borç verme ve kredi kartı uygulamalarıy­la yoksul ve bilgisiz insanların sırtından oldukça büyük paralar kazanarak ken­dilerine çıkar sağlaması olmuştur. Yoksul bir insanoğlunun oldukça azca parası olsa da, yoksul insan sayısı oldukça olduğundan, her birinden alınan ufak ödemeler toplamda büyük bir meblağ oluşturmaktadır. (Eşitsizliğin Bedeli)
  • Egemenlerin savunucuları, onları Amerika’nın soyguncu baronları olan Harriman’lara ve Rockefeller’lara benzettiler. Ancak, Amerika’nın Vahşi Batısında demiryolu ve maden baronları olarak isim yapmış olsalar da on dokuzuncu yüzyıl kapitalizmindeki bu figürlerin yaptıklarıyla, Rus oligarşisinin Vahşi Doğu denilen Rusya’yı sömürmesi içinde büyük bir fark vardır. Amerika’nın soyguncu baronları, kendi servetlerini artırırken bile bolluk yarattılar. Büyük pas-
    tanın büyük bir dilimini alsalar da ülkeyi daha zenginleştirdiler. Rusya ‘nın egemenleri ise aktifleri çaldılar, sattılar ve ülkelerini daha fakirleştirdiler. Egemenlerin banka hesapları şişerken. işletmeler iflasın kıyısında bırakıldı. (Küreselleşme)
  • Eşitsizlik kendiliğinden ortaya çıkmaz; yaratılır. (Eşitsizliğin Bedeli)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş