Güncel

MEB Taşımalı Eğitim Taşıma İhalesi Teknik Şartname Örneği 2022-2023

2022 / 2023 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILINDA ……….İLİ /  ………İLÇESİNDE TAŞIMA KAPSAMINDA BULUNAN İLKOKUL/ORTAOKUL /LİSE ÖĞRENCİLERİNE MALZEME DÂHİL …….. GÜN ………. ÖĞÜN ÖĞLE YEMEĞİ YEMEK PİŞİRİLMESİ, DAĞITILMASI HİZMET ALIM İŞİNE AİT TEKNİK ŞARTNAME

 

MADDE 1- İŞİN KONUSU:

 

………İli……… İlçesi 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı İş Takvimine nazaran Taşımalı Eğitim Kapsamına alınan …….. taşıma merkezi okullarda bulunan ………. Öğrenciye sıcak öğle yemeği pişirilmesi, servisi ve servis sonrası hizmetlerinin yürütülmesi ne ilişkin hizmet alımı işidir.

MADDE 2- İŞİN NİTELİĞİ VE MİKTARI:

İlçemiz aşağıda adları yazılı taşıma merkezi ortaöğretim kurumlarında bulunan ……… öğrenciye, ……. iş günü, ……… öğün öğle yemeği araç-gereç dahil, hazırlık ve yiyecek pişirme, okullara dağıtım, okullarda servis ve sonrası tüm hizmetlerin alımı işi.

 ……. öğrenciye bir öğünde öğle yemeği olarak şartnamede belirtilen aylık yiyecek listesindeki yiyecek çeşitleri verilecek ve yemeklerin tamamı yüklenicinin mutfağında hazırlanarak pişirilecektir.

Belirlenen yiyecek adetleri tahmini olup talebe adedinde meydana gelecek eksilme ve artmadan dolayı yiyecek verilecek talebe adedi taşıma merkezi okul idareleri tarafınca belirlenen sayıda olacak ve günlük çıkacak yiyecek adedi listeye nazaran tespit edilecektir.

Ek-2

  Taşıma Merkezi Okullar Yemek Verilecek Talebe Sayısı Yemek Verilecek Gün Sayısı                     (İş Günü) Toplam Öğün Sayısı
1 ……….  İlkokulu/Ortaokulu/Lisesi      
2 ……….  İlkokulu/Ortaokulu/Lisesi      
3 ……….  İlkokulu/Ortaokulu/Lisesi      
4 ……….  İlkokulu/Ortaokulu/Lisesi    
5 ……….  İlkokulu/Ortaokulu/Lisesi    
6 ……….  İlkokulu/Ortaokulu/Lisesi    
7 ……….  İlkokulu/Ortaokulu/Lisesi    
8 ……….  İlkokulu/Ortaokulu/Lisesi    
9 ……….  İlkokulu/Ortaokulu/Lisesi    
10 ……….  İlkokulu/Ortaokulu/Lisesi    
11 ……….  İlkokulu/Ortaokulu/Lisesi    
12 ……….  İlkokulu/Ortaokulu/Lisesi    
13 ……….  İlkokulu/Ortaokulu/Lisesi      
.        
.        
.        
     TOPLAM      

 

2020/ 2021Eğitim öğretim senesinde yiyecek verilecek talebe ve gün sayısı ortalama olarak yukarıdaki tabloda belirtilmiştir.

 

MADDE 3- YEMEĞİN PİŞİRİLMESİ VE DAĞITIMI:

 

3.1. …… İli ..…… İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğünün ilçede Bulunan Taşıma Merkezi Okullarındaki taşımalı öğrencilerin 2021– 2022 eğitim öğretim yılı yiyecek ihtiyacının her türlü araç-gereç dâhil yüklenici tarafınca kendi mutfağında pişirerek taşıma merkezi okullara taşıması, taşımalı okullarda dağıtımı ve dağıtım sonrası hizmetleri (Bulaşık yıkama, yemekhane yada yiyecek verilen yerin temizliği vb ile yiyecek bulaşık artıklarının okuldan götürülmesi işi tamamen yükleniciye ilişkin olmak suretiyle yapılacaktır.

 

3.2. Yüklenici; taşımalı eğitim kapsamında yiyecek yiyen sayısı kadar öğle yemeğini okulların açık olduğu günlerde en geç saat 11.45 e kadar taşıma merkezi okullara teslim edecektir.

 

3.3. Yemekler yukarıdaki taşıma merkezi okullara taze ve sıcak bir halde getirilerek, öğrencilerin sıcak şekilde yemeleri sağlanacaktır.

 

3.4. Öğle yemeği saat 12:00-13:00 arası dağıtılacak, yemekten sonrasında atıklar toplanarak genel temizliği yapılacaktır (Yemek saatleri, idarenin uygun görmüş olduğu durumlarda değiştirilebilir).

 

3.5. Yemek haftanın 5 günü eğitim öğretimin olduğu günlerde verilecektir.

 

3.6. Pişirilen yemekler belirlenen taşıma merkezi okullara sevk irsaliyesi ile okulda bulunan yetkililere (Okul Müdürü, Müdür Yardımcısı yada nöbetçi öğretmenler ile okulda bulunan görevli memurlara ) imza karşılığı teslim edilecektir.

 

3.7. Yemek hazırlama, pişirme, gizleme ve dağıtımında kullanılan ekipmanlar paslanmaz çelik-krom olacaktır. Yemek servisi esnasında eğer plastik kap kullanılacaksa plastik malzemeler Tarım ve Orman Bakanlığından izinli olacaktır.

 

3.8. Yiyecekler sağlığa uygun ortamda sıhhat kontrollerinden geçirilerek hazırlanacaktır.

 

3.9. 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun gereği;  alınacak besin maddeleri yada ürünler, Tarım ve Orman Bakanlığından üretim izini alınmış ürünlerden birinci kalite olması zorunludur. Kullanılacak besin maddelerinin tümü, Besin Maddeleri Tüzüğü Türk Besin Kodeksi ve Türk Standartları Enstitüsü Kurumu’nun standartlarına ve ekte verilen Besin Malzemelerinin Özellikleri Listesindeki şartlara uygun olacaktır.

 

3.10. Yüklenici, yönetim tarafınca hazırlanan aylık yiyecek listesine nazaran yiyecek çıkarmak zorundadır. Aylık yiyecek sıralamasında değişim yapılması idarenin onayı ile mümkündür.

 

3.11. Yemekler kalite, nefaset ve gramaj yönünden doyurucu olacak ve gramajlar ekte belirtilen Besin Rasyonu’na uygun olacak ve belirtilen gramajlardan aşağı olmayacaktır.

 

3.12. Yemek sıralamasında olmayan,  yönetim ve yüklenici temsilcisi tarafınca uygun bulunarak listeye yazılan yemekler, benzer yemeklerin gramajları esas alınarak hazırlanacaktır.

 

3.13. Her öğüne ilişkin yiyecek örnekleri yüklenicinin buzdolabı yada soğuk odada steril kaplarda 72 saat süreyle saklanacaktır.

 

3.14. Tatlılarda hiçbir şekilde tatlandırıcı kullanılmayacak, şeker kullanılacaktır.

 

3.15. Yemek yapımında ve serviste kullanılan vasıta ve gereçlerin Besin Hijyeni Yönetmeliği çerçevesinde aylık periyodik bakımları yapılacak, kullanılmayacak durumda olanlar tespit edilerek derhal kullanımdan kaldırılacaktır.

 

3.16. Yemeklerin yapımında kullanılan besin maddeleri için üretiminden ilkin Tarım ve Orman Bakanlığından üretim izni alınmış olması gerekmektedir. Besin maddelerinin kapaklarında yada ambalajlarında son kullanma zamanı elektronik olarak basılmış ve belirgin olmalıdır.

 

3.17. 04.01.2012 tarih ve 28163 Sayılı Resmi Gazetede piyasaya çıkan 2012/2 Nolu Türk Besin Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’ ne nazaran ekmekteki tuz miktarı kuru maddede  % 1.5 olacaktır.

3.18. Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye’de Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” gereğince yemekhanelerde masaüstlerinde tuzluk bulundurulmayacaktır. Ancak, yüklenici isteğe bağlı kullanımlar için yiyecek servis yerlerinde poşet tuz bulunduracaktır.

3.19. Yemekler,  okul yemekhanelerinde hijyenik koşulların sağlanması ve bulaşıcı hastalıklardan çocuklarımızı korumak amacı ile disposable malzemelerden oluşan ‘çatal-kaşık-peçete-ıslak mendilin birlikte yer aldığı setlerle servis edilecektir.

3.20. Yemekle ile birlikte verilecek su, masaüstüne sürahiyle değil, ağzı kapalı 200 ml’lik pet bardak su şeklinde birer tane olarak servis edilecektir.

 

3.21. Besin zehirlenmesi şüphesiyle numune alınıp tahlile gönderilmesi durumunda, tahlil neticeleri alınıncaya kadar idarenin talebi ile antak kalma meydana getirilen başka bir yiyecek firmasından uygun görülen menü doğrultusunda yiyecek temin edilecek olup, yüklenici tarafınca herhangi bir ek ücret talep edilmeyecektir.

 

3.22. Ekmekler taze tek kişilik gramajlarda paketlenmiş olacaktır.

3.23. Yemekler taşıma merkezi okullara termobakslarla taşınacaktır.

3.24. Hizmetlerin yürütülmesi esnasında lüzumlu her türlü araç-gereç ve araç-gereç yüklenici tarafınca sağlanacaktır.

3.25. Yemekler kalite, nefaset ve porsiyon yönünden doyurucu olacak ve porsiyonlar, Teknik Şartname’de bildirilen miktarlardan aşağı olmayacaktır. Yemeklerde kullanılacak yağ, piyasada mevcut kaliteli yağlardan olacaktır. Yemeklerde kullanılan etler belediye mezbaha damgalı sakatatsız dana ve kuzu eti olacak, tavuk eti kullanıldığında tavuklar şartnameye uygun, kaliteli ve taze olacaktır. Salatalarda ve yemeklerde kullanılacak sebzeler ve meyveler taze ve 1. derslik olacak ve kullanılmadan ilkin fazlaca iyi yıkanacaktır.

 

3.26. Yüklenici, yönetim tarafınca belirlenen günlük yiyecek listesindeki yemeklerin yapılması için lüzumlu malzemelerin temininde güçlük çekilmiş olduğu durumlarda ya da meydana gelebilecek teknik arızalarda menü değişikliği yapmak istediğinde idarenin onayını alacaktır.

 

3.27. Yemekler okula getirildiğinde; miktarı ve yemeğin bozuk olup olmadığı Muayene Kabul Komisyonu tarafınca denetim edilerek teslim alınacaktır.

 

3.38. Yemeklerde iç yağı, kuyruk yağı, vb. kesinlikle kullanılmayacaktır. İdarenin vereceği karar doğrultusunda ayçiçeği yağı, zeytinyağı ve mısırözü şeklinde sıvı yağlar kullanılacaktır.

 

3.29. Hazırlanan yemekler, Muayene Kabul Komisyonu tarafınca denetim edildikten sonrasında uygun görülürse servisi yapılacaktır.

 

3.30. Sözleşme mevzusu hizmetin denetim, muayene ve kabul işlemleri, sözleşme tasarısında ve Hizmet İşleri Genel Şartnamesinde belirtilen hükümlere nazaran gerçekleştirilecektir. İdare ve Kontrol Teşkilatı istediği süre yemekhaneyi denetleyebilecektir.

 

3.31. Besin Hijyen Yönetmeliği koşullarına uyulmaması ve hijyen mevzusundaki eksiklik sebebiyle öğrencilere yada üçüncü şahıslara bir zarar gelmesi halinde oluşacak zarar ve ziyandan yüklenici görevli olacaktır.

 

3.32. Öğrencilerin yedikleri yemekten zehirlenmeleri halinde tüm mesuliyet ve tedavi harcamaları yükleniciye ilişkin olacaktır.

 

3.33. Yüklenici tarafınca kullanılan et ve et ürünleri 05/12/2012 tarihindeki ve 28488 sayılı Resmi Gazetede piyasaya çıkan Türk Besin Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği’ne uygun olacaktır.

 

3.34. Yüklenici tarafınca kullanılan süt ve süt ürünleri 16/02/2009 tarih ve 27143 sayılı Resmi Gazetede piyasaya çıkan Türk Besin Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği, 12/04/2005 tarih ve 25784 sayılı Resmi Gazetede piyasaya çıkan Türk Besin Kodeksi Tereyağı, Diğer süt yağı esaslı sürülebilir ürünler ve sadeyağ tebliğine ve 14/02/2000 tarih ve 23964 sayılı Resmi Gazetede piyasaya çıkan Türk Besin Kodeksi Pişmeden Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği’ne ve TSE standartlarına uygun olacaktır.

 

3.35. Yukarıda belirtilenler haricinde kullanılacak tüm hammaddeler 13.06.2010 Tarih ve 27610 Sayılı Resmî Gazete piyasaya çıkan 5996 sayılı Kanun ve ilgili güncel mevzuat hükümlerine ve ürünlerin kendi hususi tebliğlerine uygun olacaktır.

 

3.36. Yüklenici tarafınca izlenebilirliği sağlamak için kullanılacak hammaddeler ile ilgili her türlü kayıtlar tutulacaktır.

 

3.37. Kullanılacak her türlü besin ve besin ile temas eden ambalaj malzemesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafınca İşletme Kayıt Belgesi ve İşletme onay belgesi almış firmalardan temin edilecektir.

 

3.38.  Ambalajlı olarak alınacak, kullanılacak yada servise sunulacak tüm ürünler Türk Besin Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğine uygun olacaktır. Ambalajları yırtık, bombaj yapmış, hasar görmüş olmayacaktır. Tavsiye edilen son tüketim zamanı geçmiş olmayacaktır.

 

3.39. Geçerli sebebe dayalı olarak (yangın, zelzele, su baskını, sel ve genel salgın hastalık vb. nedenlerden dolayı) yiyecek hazırlanamayacağı zamanlarda öğrenciler için kahvaltı yada pide şeklinde acele hazırlanıp sunulabilecek yiyecek ve içecekler verilmesi sağlanacaktır.

 

3.40. Sayıda değişim olması halinde İdare bigün sonraki yiyecek yiyecek kişilerin sayısını en geç 00.00’a kadar yüklenici yetkilisine bildirecektir. Bildirim yapılmadığında ya da geç bildirildiğinde bundan önceki günün sayıları esas alınacaktır. Ayrıca okulların negatif hava şartları, organik afetler v.b nedenlerle dinlence edilmesi durumunda yönetim 00.00’a kadar bir sonraki gün yada günlerde yiyecek çıkarılmaması için yükleniciye bildirimde bulunulacaktır. 00.00’dan sonrasında meydana getirilen bildirimlerde talep etmesi durumunda ertesi gün dağıtılacak yiyecek için katlanılan maliyet yükleniciye ödenecektir.

 

MADDE 4- GIDANIN HAZIRLANMASI

Gıdaların hazırlanması esnasında denetim edilmesi, izlenmesi ve gerektiğinde kayıt altına alınması ihtiyaç duyulan fazlaca sayıda işlem vardır. Bunlar çözünme, karıştırma, kesme, parçalama, doğrama şeklinde birçok değişik işlemi kapsamaktadır. Gıdaların hazırlamasında çalışan personelin kişisel hijyeni mikrobiyolojik bulaşmayı engelleyecek şekilde olmalıdır. Personel hijyen programları, personelin ellerini ne süre ve iyi mi yıkayacağını da içermelidir. Personelin tüketime hazır hale getirilmiş gıdalarla teması en aza indirilmelidir.

Hastalık riski taşıyan personelin tespit edilmesi ve çalıştırılmaması fazlaca önemlidir. Çapraz bulaşmayı önleyici iş akışları hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Pişmeden ve tüketime hazır hale getirilmiş besin maddelerinin ayrı alanlarda ve ayrı ekipmanlarla işlenmesi sağlanmalıdır.

 

Hazırlık aşamasında bulaşmaları önlemek için;

  • Gıdaların hazırlanmasında çalışan personelin kişisel hijyeni mikrobiyolojik bulaşmayı engelleyecek şekilde olmalıdır.
  • Personelin tüketime hazır hale getirilmiş gıdalarla teması en aza indirilmelidir.
  • Çapraz bulaşmayı önleyici iş akışları hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Pişmeden ve tüketime hazır hale getirilmiş besin maddelerinin ayrı alanlarda ve ayrı ekipmanlarla işlenmesi sağlanmalıdır.
  • Ekipman ve yüzeyler kullanımdan ilkin ve sonrasında temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
  • Soğutulmuş gıdalar oda sıcaklığında bekletilmemeli ve en kısa sürede işleme doğal olarak tutulmalıdır.
  • Gıdalar mevzuata uygun insan tüketimine uygun içilebilir nitelikteki su ile yıkanmalı ve hazırlamalıdır. Buz da insan tüketimine uygun içilebilir nitelikteki sudan üretilmelidir.

 

4.1. Gıdanın Pişirilmesi

Etkin bir pişirme işlemi, insan sağlığını etkileyen ve besin kaynaklı enfeksiyon/zehirlenmeye sebep olan bakterileri yok eder. Bu nedenle gıdaların kafi şekilde pişirilmesine dikkat etmek son aşama önemlidir

Besin işletmelerinde gıdanın pişirilmesi ile ilgili gereklilikler;

  • Gıdaları pişirirken yada yeniden ısıtırken, gıdanın her noktasında sıcaklığın aynı olmasına dikkat edilmelidir.
  • Buzu çözülmüş gıdalar bekletilmeden pişirilmelidir.
  • Dondurulmuş et ve et ürünleri 4°C de çözündürülmeli ve çözündürülen besin direkt pişirilmelidir.
  • Et ve et ürünlerinden meydana getirilen gıdaların pişirilmesi esnasında, gıdanın merkez sıcaklığı minimum 72°C’de olmalı ve 15 saniye bu sıcaklığa maruz kalmalıdır. Zira bu gıdaların iç kısımlarında insan sağlığını etkileyen ve besin kaynaklı enfeksiyon/zehirlenmelere sebep olan bakteriler bulunabilir. Et pembe renkliyken yada azca pişmiş şekilde servise sunulamaz.
  • Kızartmada kullanılmakta olan yağlar pişirme işlemi bittikten sonrasında süzülerek ışık geçirmeyen bir kap içinde buzdolabı sıcaklığında muhafaza edilmelidir.
  • 12.05.2012 tarih ve 28290 sayılı Resmi Gazete’de piyasaya çıkan “Kızartmada Kullanılmakta Olan Katı ve Sıvı Yağlar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği” gereğince kızartmada kullanılmakta olan yağların polar maddesi en fazla %25, asit sayısı en fazla 2,5 mg KOH/g yağ olmalı, kızartma sıcaklığı ise 180ºC’yi aşmamalıdır. Bu nedenle okul kantin ve yemekhanelerinde bu kriterleri taşıyan yağlar kızartmada kullanılmalıdır.

 

4.2. Gıdanın Dondurulması

  • Dondurma işlemi uygulanacak gıdaların taze ve temiz olmasına dikkat edilmelidir.
  • Gıdalar kolay çözünebilecek ve tüketilecek miktarlarda dondurulmalıdır.
  • Dondurulacak gıdalar uygun koşullarda ve üst kısımları kapalı kaplarda muhafaza edilmeli ve dondurulmaya uygun ambalajlar kullanılmalıdır.
  • Dondurulacak gıdalar kendi ürün gruplarına nazaran sınıflandırılarak dondurucuya yerleştirilmelidir.
  • Dondurulacak gıdaların etiketlerinde gıdanın son tüketim zamanı detayları ile beraber muhafaza sıcaklığı belirtilmelidir.

 

4.3. Gıdanın Çözündürülmesi

  • Çözünme işlemi, gıdada patojenik mikroorganizma gelişimini, toksin oluşumunu, kimyasal ve fizyolojik bulaşmaları engelleyecek halde yapılmalıdır.
  • Çözünme işlemi esnasında, insan sağlığı ve güvenilir besin için risk oluşturabilecek sıvı akıntısı uygun bir halde ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
  • Dondurulmuş gıdalar oda sıcaklığında değil, +4°C buzdolabı sıcaklığında yada mikrodalga fırında çözündürülmelidir.

 

4.4. Gıdanın Taşınması

  • Gıdanın taşınması için kullanılan vasıta ve/yada kaplar, gıdayı bulaşmadan korumalı, iyi şartlarda muhafaza edilmesini sağlamalı, temizliğe ve gerektiğinde dezenfeksiyona izin verecek şekilde olmalıdır.
  • Kaplar, gıdaya bulaşmaya sebep olacağından, gıdanın haricinde başka bir amaçla kullanılmamalıdır. Bu tür kapların gıdanın taşınması için kullanıldığını göstermek amacıyla, açıkça görülebilecek ve silinmeyecek şekilde “yalnız gıdanın taşınmasında kullanılmalıdır” ifadesi belirtilerek işaretlenmelidir.
  • Çapraz bulaşmaya niçin olabilecek gıdalar bir arada aynı kap içinde taşınmamalıdır.
  • Sıvı, granüle ve toz halindeki dökme gıdalar, gıdalara uygun kaplarda taşınmalıdır.
  • Gıdalar, kapların içine bulaşma riskini en aza indirecek halde yerleştirilmeli ve korunmalıdır.
  • Gerektiğinde, gıdaların taşınması için kullanılan kaplar gıdaları uygun sıcaklıklarda muhafaza edebilecek ve söz mevzusu sıcaklıkları izlemeye imkân verecek özellikte olmalıdır. İzlenen sıcaklığın ortam sıcaklığı mı yoksa ürün sıcaklığı mı olduğu bilinmelidir.
  • Gıdaların taşınması süratli bir halde yapılmalıdır. Gıdalar taşıma kaplarında uzun süre bırakılmamalıdır.
  • Kullanılan kaplar iş bitiminde iyice temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
  • Soğutmalı tezgâhlar gıdaları soğukta muhafaza etmek için kullanılmalı, sıcaklığı yüksek olan gıdaların sıcaklığını düşürmek için kullanılmamalıdır.

 

MADDE 5- SERVİS VE TÜKETİME SUNUM SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR.

 

5.1. Gıdalara çeşitli kaynaklardan gelecek bulaşmayı engellemek için, gıdalar ambalajlı yada kapalı olarak sergilenmeli ve bulaşma kaynaklarından korunmalıdır.

 

5.2. Gıdaların soğuk ortamda muhafaza edilmesi halinde öncelikli olarak o besin için tavsiye edilen ısı koşulları sağlanmalıdır.

 

5.3. Hava akımını sağlamak için gıdanın çevresinde yeterince yer bırakılmalıdır.

 

5.4. Tüketime hazır gıdalar herhangi bir bulaşmayı önleyecek özellikte muhafaza edilmeli, sergilenmeli ve sunulmalıdır.

 

5.5. Gıdalar self-servis şeklinde tüketime sunuluyorsa tüm bulaşmalardan etkin bir halde korunma sağlanması için koruyucu perde, kapak yada vitrin kullanılmalıdır.

 

5.6. Kirli kaplar, zararlılar, temizlik bezleri, eller, ekipmanlar açık bir halde sergilenmiş olan besin ile temas etmemelidir.

 

5.7. Gıdaların güvenilir ve sıhhatli bir halde satışa sunulmasında gıdanın ve gıdanın muhafaza edilmiş olduğu ortamın sıcaklığı mühim faktörlerden biridir. Gıdaların soğuk ortamda muhafaza edilmesi halinde öncelikli olarak besin için tavsiye edilen ısı koşulları sağlanmalıdır. Gıdalar soğuk sergileme dolaplarında 4°C yada altındaki bir sıcaklıkta, dondurulmuş gıdalar ise satışa ve tüketime sunuluncaya kadar -18°C ya da daha düşük bir sıcaklıkta ve uygun koşullarda muhafaza edilmelidir.

 

5.8. Sıcak servis edilen gıdalar 63ºC’nin altında en fazlaca 2 saat ve soğuk gıdalar ise 8ºC’nin üstünde en fazlaca 4 saat bekletilmelidir. Gıdaların ısı kontrolünün devamlı yapılmasına dikkat edilmelidir.

 

5.9. Hava akımını sağlamak için gıdanın çevresinde yeterince yer bırakılmalıdır.

 

5.10. Gıdaların satışı, tüketimi ve sergilenmesinde kullanılan servis ekipmanları gıdanın yapısına uygun ve güvenilir malzemeden yapılmış olmalıdır.

5.11. Pişmeden ve tüketime hazır hale getirilmiş pişmiş gıdaların bir arada bulunmuş olduğu alanlarda çapraz bulaşmayı önleyici tedbirler alınmalıdır. Bu alanlarda çalışan personel eğitimli, informasyon ve becerisi ileri düzeyde olmalıdır.

 

5.12. Pişmeden et ve ürünleri bulunmamalı ve pişirilerek satışa sunulmamalıdır. Ancak hazır yada yarı

gıdaların etiketlerinde belirtilen ürün içerikleri denetim edilmelidir. hazır halde işlenmiş et ve ürünleri soğuk zincir kırılmadan ısıtılarak servise sunulabilir.

 

5.13. Pişmeden olarak servis edilecek olan ürünler (sebze, meyve vb.) bolca su ile yıkanmalı ve streç-film ile kaplanmalıdır.

 

5.14. Gıdaların hazırlanması, üretimi, tüketime sunulması ve servisinde iyi hijyen uygulamalarına dikkat edilmeli ve lüzumlu duyarlılık gösterilmelidir. Besin servisinin yapıldığı alanda çalışan personelin hijyen kuralları mevzusunda eğitimli, tehlikeleri denetim edebilecek sorumluluğa ve bilince haiz olmalıdır.

 

5.15. El ile temas etme zorunluluğu olan besin malzemelerinin satış ve servisi uygun araç-gereç ve alet/ekipman ile yapılmalı, hazırlama ve ambalajsız ürünlerin servisi esnasında kesinlikle tek kullanımlık eldiven kullanılmalıdır. Temizlik esnasında kullanılan eldivenler hazırlama ve servis esnasında kesinlikle kullanılmamalıdır.

 

5.16. Servis esnasında ambalaj amaçlı gazete kağıdı kullanılmamalı, besin kullanımına uygun materyal kullanılmalıdır.

 

5.17. Self servis şeklinde gıdaların sergilenmesi esnasında bulaşma riskinin olup olmadığının denetim edilmesi önemlidir. Kuru meyveler, hububat, tatlı yada çerezler temizlenebilir, sağlam ve uygun malzemeden yapılmış kaplarda hava ile temas etmeyecek şekilde sergilenmelidir. İşyeri haricinde satışa sunulan taze meyve ve sebzeler zeminden minimum 75 santimetre yükseklikte sergilenmeli ve bulaşmalardan korunmak için ilave önlemler alınmalıdır.

 

5.18. Ambalajlı gıdalar ambalajları açıldıktan sonrasında uygun şartlarda muhafaza edilmeli, gıdanın güvenilirliğinden güvenilir olmak için besin maddesinin etiket detayları ve muhafaza şartları dikkate alınarak her bir besin maddesi için uygun bir raf ömrü tespit edilmelidir. Bu hususta besin tedarikçilerinden tavsiye alınabilir.

 

5.19. Ambalajı açılarak satışa sunulan ve sergilenen gıdaların talep edilmesi halinde etiketlerinde yer edinen raf ömrü tüketiciye sunulmalıdır.

 

5.20. Ambalajsız gıdalar bir personel nezaret ve denetiminde satış ve tüketime sunulmalıdır. Herhangi bulaşma yada tehlikenin tespit edilmesi durumunda bu gıdaların satışına ve tüketimine izin verilmemelidir.

 

5.21. Ambalajsız gıdalar doğru sıcaklıkta ve uygun koşullarda muhafaza edilmelidir.

 

5.22. Gıdaların sergilenmesi, satışı ve tüketimi esnasında kullanılan masa, tezgah ve servis ekipmanları gıdanın yapısına uygun ve güvenilir malzemeden yapılmış olmalı, sağlam durumda korunmalı, temizlenmesi ve lüzumlu hallerde dezenfeksiyonu kolay olmalıdır.

5.23. Açıkta satılan gıdalar besin güvenilirliği ve insan sağlığı açısından duyarlılık gerektiren bir mevzudur. Açıkta satılan gıdalar için en büyük çekince mikrobiyal bulaşmadır. Bu tip gıdalar doğru sıcaklıkta ve uygun koşullarda muhafaza edilmelidir.

 

5.24. Alerjik reaksiyona sebep olabilecek gıdalar öteki gıdalardan ayrı yerde tutulmalıdır. Hazırlama, sunum ve satılmasında ayrı ekipmanlar kullanılmalı ve ekipmanların temizliği uygun olarak yapılmalıdır. Üretimde kullanılan ham maddeler ile satışa sunulacak

 

MADDE 6- YÜKLENİCİNİN ŞARTLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

 

6.1. Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, itimatı kötüye kullanma, hileli batkı, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan meydana gelen mal varlığı değerlerini aklama yada kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,

 

6.2. Türk Ceza Kanununun 81, 102, 103, 104, 105, 109, 179/3, 188, 190, 191, 226 ve 227’nci maddelerindeki suçlardan yargı giymemiş olmak yada devam etmekte olan bir kovuşturması bulunmamak ya da kovuşturması uzlaşmayla neticelenmemiş olmak,

 

6.3. Terör örgütlerine yada Milli Güvenlik Kurulunca devletin ulusal güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum yada gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı yada irtibatı bulunmamak, şartlarına haiz olması zorunludur.

 

6.4. Taşımalı sistem gereği öğrencilerin sağlığı açısından periyodik denetimlerin yapılabilmesi ve öğrencilere verilecek yemeğin kalite hususi durumunun (ısı, kıvam, tat vb.) kaybedilmemesi için yiyecek üretimi yapılacak tesisin yada imalathanenin il sınırları içinde faaliyette bulunması zorunludur. Ancak; yapımevi yada tesisi il sınırları içinde bulunmayan yüklenici il sınırları içinde istenen şartlara uygun bir yiyecek üretim tesisi açacak ya da etkinlik gösteren ve şartnamedeki tüm yeterlilik ve kapasite şartlarına haiz bir yiyecek fabrikası ile noter onaylı kiralama sözleşmesi meydana getirecek yada bu şekilde bir üretim tesisini temin ederek yiyecek üretimini burada yapmış olacaktır.

 

6.5.Aylık yiyecek sıralaması bu şartnamenin ekinde verilen yiyecek listelerinegöre hazırlananÖrnek Yemek sıralaması, yiyecek adları ve porsiyon miktarları dikkate alınarak talebe yaş guruplarının alması ihtiyaç duyulan kalori miktarına nazaran ve Pansiyonlu Okullar İçin Beslenme Hizmetleri Rehberine nazaran hazırlanacak ve ay sonlarında il/ilçe ulusal eğitim müdürlüğüne onaya sunulacaktır.

 

6.6. Yüklenici çalıştırdığı personelin periyodik sıhhat kontrollerini (gaita, boğaz kültürü, HBC, akciğer grafiği), portör neticelerini ve hijyen eğitim sertifikasını sözleşme aşamasında idareye sunulan personel dosyasında bulundurmak zorundadır. Tifo, paratifo, öteki barsak enfeksiyonları, amipli ve basilli dizanteri, besin temizliği ile ilgili tüm enfeksiyonların ve parazitler hastalıklar ile cilt hastalıklarına yakalanmış ve bunların taşıyıcısı olan personel çalıştıramaz. Yönetim, besin kontrolü ve portör kontrolü ile ilgili isteklerini bildirdiğinde yüklenici yerine getirmekle yükümlüdür.

 

6.7. Hazırlanan aylık yiyecek listelerinde; taşıma merkezi okul müdürlüğü ve idarenin haberi olmadan kesinlikle değişim yapılmayacaktır.

 

6.8. Taşıma merkezi okulun herhangi bir nedenle taşımadan merkezi olmaktan çıkarılması durumunda o merkezde bulunan öğrencilere yiyecek verilmez, yüklenici bu durumda hak talebinde bulunamaz.

 

6.9. Taşıma merkezi okullarda meydana getirilen/yapılacak olan onarım tadilat açma/kapama vb. nedenlerle                                                     eğitim öğretim devam etmiyor ise talebe taşıma işi ikinci en yakın ve uygun taşıma merkezi okula yapılacaktır. Yüklenici yiyecek teslim ve dağıtımına yeni merkez okulda devam edecektir. Bundan dolayı ek olarak ücret talep etmeyecektir.

6.10. Yüklenici yemekhanesinde olabilecek her türlü kaza yangın vb. sebeplerden dolayı hizmet üretilmemesi halinde, yüklenici bu hizmeti idareye göstereceği başka uygun bir işyerinde üretip hizmetin devamlılığını elde edecektir.

6.11. Taşıma merkezi okullarda yiyecek verilecek öğrencilerin yiyecek yiyecekleri yerlerin yiyecek verilecek hale getirilmesi, çatal, kaşık, su, sürahi, bardak, tabldot, baharat ve baharatlık, peçete ve peçetelik vb. benzeri malzemelerin karşılanması ile servis ve sonrası hizmetleri yükleniciye ilişkin olacaktır. Aşağıda Ek-1’de öğrencilere eğitim-öğretim yılı süresince verilmesi planlanan yiyecek menüsü Milli Eğitim Bakanlığının talebe başına belirlediği gene aşağıda Tablo-3’te belirtilen gramajlarda olacaktır.

 

6.12. İdarece kabul edilmesi kaydıyla geçerli sebebe dayalı olarak (yangın, zelzele, su baskını, sel ve genel salgın hastalık vb. nedenlerden dolayı) yiyecek hazırlanamayacağı zamanlarda öğrenciler için kahvaltı yada pide şeklinde acele hazırlanıp sunulabilecek yiyecek ve içecekler verilmesi sağlanacaktır.

 

6.13. Taşıma merkezi okullarda yiyecek verilecek öğrencilerin yiyecek yiyecekleri yerlerin servis ve sonrası hizmetleri yükleniciye ilişkin olacaktır.

 

6.14. Çalıştırılan personelin rutin portör muayeneleri yüklenici tarafınca ilgili mevzuat çerçevesinde yaptırılacaktır. Çalışanların Hijyen Eğitimi Yönetmeliği gereğince Hijyen Eğitimi alması gerekmektedir.

 

6.15. Yüklenici, üstlenmiş olduğu iş için lüzumlu her türlü makine, araç-gereç ve işçileri sağlamak zorundadır. İşin başlangıcında ve devamı esnasında idarece araç-gereç ve personelin kontrolü yapılacaktır. Yüklenici; çalıştırılan personelin ve kullandığı makine, araç-gereç ve malzemelerin yönetim tarafınca denetim edilebilmesi için her değişim öncesi bu vasıta ve gereçlerle ilgili değişikliklerin yapıldığına dair informasyon ve belgeyi idareye vermek zorundadır.

 

6.16. Yüklenici; yiyecek servisinde çalışan tüm personelin giyeceği giysisi kendi karşılayacak ve personel görevi esnasında bu giysisi giyecektir. Kılık giysisi tam ve muntazam olmayan personel kesinlikle çalıştırılmayacaktır. Personeline idarece onaylanmış resimli kimlik kartları vermekle yükümlüdür.

 

6.17. Güvenlik sebebiyle,  çalışanlar giriş ve çıkışlarda, okul görevlilerince yada hususi güvenlik şirketi elemanlarınca aranabilir.

 

6.18. Yüklenici; yapacağı hizmetlerle ilgili olarak çalıştıracağı personel ile ilgili olarak 20.06.2012 tarihindeki ve 28339 sayı ile Resmî Gazetede piyasaya çıkan 6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu ve öteki ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda işveren adına önlemlerinin alınmasından görevli olacaktır.

 

6.19. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı il bünyesinde bulunan İSGB (İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi) sıhhat hizmetleri sorumluları ve ilçe İSG (iş Sağlığı Güvenliği) bürolarında görevli uzmanlar ile okul besin işletmeleri denetim ekibinde görevli denetçiler tarafınca habersiz denetimler yapılarak raporlanacaktır.

 

6.20. Yüklenici; çalıştırdığı elemanına denk gelen öğünde günde bir kere yiyecek vereceği yiyecek yönetim yemeğinden ayrı olarak hesaplanacaktır. Çalıştırılan personelin yiyecekleri yüklenici tarafınca karşılanacaktır.

 

6.21. Yüklenicinin çalıştıracağı personel okul idarecilerine, personele, öğrencilere karşı davranışlarında nezaket ve ciddiyet kurallarına uygun bir halde hareket edecek yüklenicinin çalıştıracağı personel umumi yerlerde bürolarda oturmayacak kendi işi haricinde iş takip edeni yapmayacak, koridorlarda odalarda yüksek sesle konuşmayacak, sigara içmeyecek ve konuk kabul etmeyecektir. Ayrıca yüklenici firmada çalıştığına dair personel tanıtım kartı bulunduracaktır.

 

6.22. Eskiyen ve kullanılmaz hale gelen masa örtülerinin değiştirilmesi, temin, temizlik ve bakımı yükleniciye aittir.

 

6.23. Okullarda yüklenici tarafınca görevlendirilecek personelin kasıt, kusur, dikkatsizlik, dikkatsizlik ve özensizliği sonucu ortaya çıkabilecek her türlü zarar ve ziyan yüklenici tarafınca karşılanır

 

6.24. Okulda yüklenici ve mensubunun hatasından kaynaklanacak her türlü kaza ve yangın vb. durumlarda zarar yükleniciye tazmin ettirilir.

 

6.25. Çalışan personele ilişkin olarak Sosyal Güvenlik Kurumu, Belediye ve öteki mercilere yapılması lüzumlu beyan ve bildirimler ve bu hususlardaki vergi, fotoğraf ve harç mükellefiyet ve sorumluluklar yükleniciye aittir.

 

6.26. Yemek servisi ve yiyecek sonrası temizlik hizmetlerinin yapılmasında görevlendirilecek personel yüklenici tarafınca temin edilecek, bu hususta yapılacak tüm giderler  (maaş, SSK pirimi vergi vb.) yüklenici tarafınca karşılanacaktır.

 

6.27. Yüklenici tarafınca okul yemekhanelerinde yiyecek dağıtımında ve sonrasında yapılacak olan hizmetler için çalıştırılacak olan personel, kesinlikle okul bünyesinde çalışan hademe, hizmetli vb. personel olmayacaktır.

 

6.28. Evlenme, doğum, ölüm, senelik izin, hastalık raporu ve hususi izinler sebebiyle göreve gelemeyen personelin yerine yüklenici, yeni personel görevlendirecek ve çalıştırılan toplam sayı değişmeyecektir. İzinli personelin yerine görevlendirilecek personelin evraklarını 3 (üç) iş günü içinde İl/ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edecektir.

 

6.29. Yüklenici okulda çalıştıracağı servis, dağıtım ve taşıma personel listesini idareye bildirecek ve her şahıs için aşağıda istenen belgelerin bulunmuş olduğu bir dosyayı teslim edecektir. Dosya teslimi iş başlama tarihinde yapılacaktır.

 

6.30. Yüklenici; yiyecek yapımı, servis ve sonrası hizmetlerde çalıştıracağı personelin saç, sakal, tırnak bakımı, kılık giysisi ve lüzumlu temizlik şartlarına uyulmasını elde edecektir.

 

6.31. Okul yönetimi; genel terbiye kurallarına uygunsuz davranışlarda bulunan mensubu tutanak ile yükleniciye bildirmesi durumunda yüklenici tarafınca çalışanın görevine son verilecektir.

 

6.32. İdarenin haberi olmadan, okul/kurumda çalışan personel mecburi haller haricinde değiştirilmeyecektir. İdareye bildirilen personelde mecburi bir değişim yapılması gerektiğinde, yüklenici, yerine aynı özellikte bir personel temin edecek ve bu personel için idarenin onayını alacaktır. Çalıştırılacak personelin, kimliklerini belirleyen sıralama, kimlik detayları ile ilgili evrakları ihtiva edecek dosyalar tutulacak ve yönetim tarafınca denetlenecektir.

 

MADDE 7- HİZMETİN YÜRÜTÜLMESİNDE ÇALIŞTIRILACAK PERSONELİN NİTELİKLERİ VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ:

7.1. Çalıştırılan personelin yaş sınırlaması, İş Kanunu’na uygun olacaktır.

7.2. Çalıştırılacak kişiler iş yapmalarını engelleyici derecede özürlü (bedensel, ruhsal vb.) olmayacaktır.

 

7.3. Çalıştırılacak besin mühendisi, aşçı, aşçı yardımcısı şeklinde nitelikli elemanlar sertifika yada diplomaya haiz olacaktır.

 

7.4. Bulaşıcı hastalık, vücudun görünür kısımlarında açık/enfekte yara, deri enfeksiyonu, deri lezyonları, cüzzam, frengi ve verem hastalığına yakalanmamış olacaktır.

 

7.5. Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, itimatı kötüye kullanma, hileli batkı, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan meydana gelen mal varlığı değerlerini aklama yada kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamış olacaktır.

 

7.6. Türk Ceza Kanununun 81, 102, 103, 104, 105, 109, 179/3, 188, 190, 191, 226 ve 227 nci maddelerindeki suçlardan yargı giymemiş olacak yada devam etmekte olan bir kovuşturması bulunmayacak ya da kovuşturması uzlaşmayla neticelenmemiş olacaktır.

 

7.7. Terör örgütlerine yada Milli Güvenlik Kurulunca devletin ulusal güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum yada gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı yada irtibatı bulunmayacaktır.

 

7.8. Yemeğin hazırlanması servis edilmesi ve dağıtımında çalışan personel vazife başlangıcında iken kişisel bakımına itina gösterecek, tırnaklar kesilmiş, eller temiz ve açıkta yara olmayacaktır.

 

7.9. Çalışan Personellerin kılık giysisi tam, temiz ve muntazam olacak ve bone, maske ve eldiven takacaklardır.

 

 

MADDE 8- TEMİZLİK HİZMETLERİ:

 

8.1. Servis meydana getirilen kaplar ve öteki malzemeler yüklenici mensubu tarafınca toplanarak yeniden servise hazır hale getirilecektir.

8.2. Kullanılacak tüm servis malzemeleri ve yiyecek pişirmede kullanılan araçların temizliği yükleniciye aittir.

8.3. Temizlik hizmeti bir tüm olup yemekhanenin tümü yüklenici tarafınca temizlenecek ve temizlik malzemeleri yüklenici tarafınca temin edilecektir.

8.4. Yemek hizmetlerinin temiz ve sıhhatli koşullarda yapılıp yapılmadığını tespit etmesi ve görülmesi için yönetim yüklenicinin yiyecek pişirdiği yiyecek fabrikasını istediği gün ve saatte denetlemeye daima yetkilidir.

8.5. Yüklenici yemekhaneyi ayda bir kez yada gerektiğinde daha sık olmak suretiyle her türlü fare böcek ve haşarattan arındırılması için usulüne nazaran ilaçlama yapmış olacaktır. Bu husustaki tüm giderler yükleniciye ilişkin olacaktır.

8.6. Yüklenici yiyecek yapımı ve yiyecek sonrası temizlikte kullanılan her türlü temizlik malzemesini (idarenin kabul edeceği şekilde) kendisi temin edecektir. Yüklenicinin etkinlik gösterdiği mekânın ve kapların her türlü temizliğini usulüne uygun olarak yapmış olacaktır.

8.7. Servise hazır hale getirilen yemeğin yemekhaneye taşınması, yemeğin servisi, bulaşık kaplarının toplanması, yıkanması, çöplerin kaldırılması yükleniciye aittir.

8.8. Çöpler ve öteki artık maddeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygun görülen boyut ve renkte torbalara koyularak çöplüğe götürülecek ve ağzı sızıntı almayacak şekilde kapatılacak ve hiçbir şartta açıkta çöp ve artık madde atılmayacaktır. Yüklenici, yemekhanede kullanılan masaların, sandalyelerin, tezgâhların, yerlerin vb. cihazların yiyecek hizmeti verilen alanların temizliği işini üstlenir. Çöpler, taşıma merkezi okul müdürlüğünün belirlemiş olduğu alana dökülür.

8.9. Mutfak Temizliği:

  1. a) Günlük temizlik: Günlük kullanılan her türlü alet ve teçhizat sıcak deterjanlı su ile yıkanıp yerlerine kaldırılacak, kullanılan et kütüğü, tezgâh vb. bölgeler iş bittikten sonrasında temizlenecektir. Yerler her gün sık sık sıcak ve deterjanlı su ile temizlenecektir. Oldukca kirli ve yağlı bölgeler ağır kir ve yağ çözücü maddelerle temizlenecektir. Sebzelerin ayıklanması ve temizliği esnasında meydana gelecek olan atıklar tezgâh üstünde bırakılmayıp direkt çöp kovalarına atılacak, temizlenmiş sebzeler pişirme aşamasına kadar paslanmaz çelik kaplarda (ıspanak, sebzeler klorlu suda) tutulacaktır. Sebze yıkama evyelerinin el yıkama lavabosunun, dezenfektan maddelerle temizliği yapılacaktır.
  2. b) Haftalık temizlik: Cam ve duvarların temizliği yapılacaktır. Söz mevzusu alet ve makinelerin derinliğine ve daha detaylı olarak temizlenecektir.
  3. c) Aylık temizlik: Davlumbaz ve Benvari’nin ( bir kabı direkt ateş üzerine oturtmak yerine kaynar su vasıtasıyla ısıtma yöntemi) ağır kir ve yağ sökücü maddelerle temizliği, havalandırma sisteminin temizliği yapılacaktır. Havalandırma sistemi ve davlumbazın tüm alet ve makinelerinin temizliği yapılacaktır.

8.10. Besin Deposunun Temizliği:

  1. a) Günlük Temizlik: Askı, tezgâh ve yerlerin temizliği depoların ısı ayarlarının kontrolü yapılacaktır.
  2. b) Haftalık Temizlik: Duvarlar, kapılar ve öteki yerlerin temizliği yapılacaktır.
  3. c) Aylık Temizlik: Kuru besin depolarının raf dolap ve tüm yerlerinin genel temizliği yapılacaktır.

 

8.11. Yemekhane Temizliği:

Günlük temizlik: Bulaşıkhanelerin, lavaboların ve yerlerin temizliği, kirlenen masa ve sandalyelerin temizliği yapılacaktır.

 

Aylık Temizlik: Duvarların ve yerlerin temizlenmesi ve gerektiğinde ilaçlama yapılması sağlanacaktır.

 

MADDE 9 – NUMUNE ALMA VE MUAYENE KABUL İŞLEMLERİ

 

9.1. Numune alma ve numune tutma işlemleri yürürlükte bulunan Tarım ve Orman Bakanlığının Resmi Numune Alma Prosedürü ile ilgili mevzuatları esasları dâhilinde yapmış olacaktır.

 

9.2. Muayene kabul işlemleri Hizmet alımları Muayene Kabul Yönetmeliğine nazaran yapılacaktır.

 

9.3. İdare yiyecek numunelerini gerekirse halk sağlığı ve biyokimya laboratuvarlarında inceletebilir ve buna ilişkin tüm harcamalar yüklenici tarafınca karşılanır.

 

9.4. Yüklenici sıcak yiyecek numunesinden ayda bir numuneyi alarak alınan yiyecek numunelerini mikrobiyolojik analizini ilde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı İl Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğüne götürerek analizini yaptırarak kuruma vermek zorundadır. Ayrıca İdare Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğünün Denetiminde dağıtımı yapılmış olan yiyeceklerden numune alarak Tarım ve Orman Bakanlığı İl Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğüne götürerek analizini yaptırabilir. Bu analize ilişkin tüm giderler yükleniciye aittir.

 

9.5. Ayrıca besin zehirlenmelerinde alınan numunenin zehirlenme sebebi olması halinde de bu kişilerin mevzu ile ilgili tüm sıhhat giderleri ile tazminat giderleri yüklenici tarafınca karşılanacaktır.

 

9.6. Taşıma merkezi her okulda Resmi Numune Alma Prosedürü Genel Hükümler ‘ç. maddesi’ gereği her gün dağıtılan yemekten minimum 250 gr. olmak suretiyle numune alınacaktır. Yemek numunelerinin sıhhatli ortamda uygun koşullarda 72 saat saklanmasından yüklenici görevli olup, lüzumlu buzdolabı ve steril numune alma kapları yüklenici tarafınca karşılanacaktır. Numune alınmadığının tespiti halinde 5996 sayılı kanunun 24’üncü maddesi gereği “izlenebilirlik maddesi” sağlanamayacağından aynı kanunun 40’ıncı maddesi (i) bendine nazaran yüklenici hakkında yasal işlemde bulunulacaktır. Ayrıca dağıtımı meydana getirilen yemekte dağıtım meydana getirilen okulun görevli çalışanları tarafınca herhangi bir problem tespit edilmesi halinde, tutulan tutanakta yemeği temin eden yüklenicinin yetkili mensubunun de imzası olacaktır.

 

9.7. Taşıma Merkezi okullarımızda taşıma kapsamında olup, yiyecek yiyen öğrencilerden hastane ve cemiyet sağlığı merkezlerine aynı anda öğrencilerin başvurması ve besin zehirlenmesi şüphesi tanısı konması halinde yönetim tek taraflı sözleşmeyi feshetmeye yetkilidir. Yüklenici bununla ilgili hiçbir itirazda bulunamaz ve sözleşmeyi imzalamakla bunu peşinen kabul etmiş sayılır.

 

MADDE 10- DİĞER HUSUSLAR

 

İHALE ÜZERİNDE BIRAKILAN İSTEKLİ TARAFINDAN SÖZLEŞME İMZALANMADAN ÖNCE İDAREYE SUNULACAK BELGELER;

 

10.1.  Yemek üretim ve dağıtımı, yemeği hijyenik ortamda taşımaya elverişli Termokinli araçlarla yapılacaktır. Yüklenici kendi malı araçlar için demirbaş yada amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit raporu ya da yeminli mali müşavir raporu yada özgür muhasebeci mali müşavir raporunu; kiralık araçlar için ise noter onaylı kira sözleşmesini sözleşme imzalamadan ilkin idareye sunacaktır. Ayrıca Finansal Kiralama Kanunu hükümlerine nazaran edinilmiş ekipmanlar için ise kira sözleşmesi sunulacaktır.

 

10.2. Şirket bünyesinde kalite kontrolden görevli, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Besin ve Yem Kanunu’na ekli “Gıda ve Yem İşletmelerinden Üretimin Nevine Göre Personel Çalıştırmak Zorunda Olan İşletmeler ve Bu İşletmelerde Çalışabilecek Meslek Mensupları” başlıklı 1 nolu sıralama altında  “Hazır yemek, tabldot yemek ve meze üreten işyerlerinde çalışabilecek meslek mensupları” içinde yer edinen personele ilişkin mezuniyet belgesi sözleşme imzalanmadan ilkin idareye sunulacaktır. İhale üstünde bırakılan istekli tarafınca sözleşme imzalanmadan ilkin belgeler; idareye imza karşılığı teslim edilecektir. İdare tarafınca lüzumlu incelemeler ve evrak sorgulamaları yapıldıktan sonrasında sözleşme imzalanacaktır.

 

10.4. İstekli, personelin niteliğini ve tecrübe süresini gösteren belgeler sözleşmenin imzalamasının arkasından işe başlamadan ilkin yüklenici tarafınca idareye sunar. Ustalık belgesine haiz kafi sayıda aşçı ve aşçı yardımcıları çalıştırılması gerekmektedir.

 

10.5. Yüklenici tarafınca, yemeklerin hazırlanmasında Besin Mühendisi, Diyetisyen ve Ustalık Belgesi bulunan personel çalıştırılacak,  yiyecek dağıtımında görevli olan personelin ise gıda zehirlenmeleri ve hijyen mevzularında bilgilendirilmesi sağlanacaktır.

 

10.6. Ayrıca; yiyecek hazırlama ve dağıtılması hizmet alım işinde çalıştırılacak personele ilişkin;

– Nüfus cüzdanı suretini,

– Diploma,

– Savcılıktan alınmış sabıka kaydını,

– Sağlık raporunu, (gaita, boğaz kültürü, HBC, akciğer grafiği), portör neticeleri

– Hijyen Eğitim Sertifikası,

– İkametgâh Belgesini,

-SSK İşe giriş bildirgesini, ihale üstünde bırakılan istekli işe başlamadan en geç üç gün öncesinde idareye teslim etmek zorundadır.

(Zorunlu hallerdeki personel değişikliklerinde de bu belgeler geçerli olacaktır.)

 

MADDE 11 – ÖĞLEN YEMEĞİ MENÜSÜ       

2019–2020 Eğitim-Öğretim yılı (….. Eylül 20…… -…… Haziran 20…. tarihleri arası)  ……… ili …….. ilçesi Taşıma Merkezi Okullarda …………ilköğretim/ortaokul/lise öğrencisine 12:00-13:00 saatleri içinde 3 (üç) çeşit yiyecek verilecektir.

 

2 haftalık Örnek Yemek Menüsü

 

GÜN 1. YEMEK 2. YEMEK 3. YEMEK
Pazartesi Orman Kebabı Bulgur Pilavı Karışık Turşu
Salı Salçalı Köfte Makarna Mevsim Meyvesi
Çarşamba Zeytinyağlı Barbunya Pirinç Pilavı Salata
Perşembe Kıymalı Bezelye Makarna Cacık
Cuma Kuru Fasulye Pirinç Pilavı Kemal Paşa Tatlısı
Pazartesi Mevsim Türlü Makarna Mevsim Meyvesi
Salı Etli Nohut Bulgur Pilavı Turşu
Çarşamba Tas Kebabı Pirinç Pilavı İrmik Helvası
Perşembe Taze Fasulye Bulgur Pilavı Salata
Cuma Kabak Musakka Makarna Mevsim Meyvesi

 

(Bu menü örnek olarak hazırlanmıştır. İdareler tarafınca besin mühendisi, diyetisyen v.b. uzman görüşü alınarak mevsim, coğrafya ve bölge şartlarına nazaran değişik iki haftalık yada daha uzun soluklu (en fazlaca bir aylık) menüler hazırlanacaktır. Hazırlanan menü buraya eklendikten sonrasında Teknik Şartname EKAP’a yüklenecektir. Menüye aşağıda yer verilen gramaj sıralamasında bulunmayan bir yiyecek eklenecekse, bu yemeğe ilişkin reçete ve girdi miktarlarını gösteren tablo aşağıya eklenecektir.)

 

Aşağıda belirtilen tablodaki yiyecek menüsü ve kullanılacak araç-gereç miktarları Milli Eğitim Bakanlığının talebe başına belirlediği aşağıda Tablo-3’te belirtilen gramajlarda olacak, belirtilen yiyecek menüsü haftanın iş günlerinde dönüşümlü olarak verilecektir.

 

 

GRAMAJLAR:

 

Taşıma merkezi okullarımızda yiyecek hizmetini verecek yüklenicinin uygulayacağı gramajlar çıkartılacak yiyecek listeleri aşağıda verilmiştir. Ancak bu listede olmayan yemekler yönetim tarafınca menüye yazıldığı takdirde yüklenici tarafınca itiraz edilmeden yapılacaktır. Bu yemeklerde kullanılan gramajlar için verilen gramaj listesindeki benzer yemekler baz alınarak hazırlanmış olur. Yemek yapımında uygulanacak gramajlar aşağıdaki listelerdeki miktarlar aynen uygulanacaktır.

 

Normal yemeklerin ihtiva edeceği malzemelerin (Pişmeden) olarak cins ve miktarlarını gösterir listedir.

 

 

  EK:3

 

YEMEĞİN CİNSİ    :               MALZEMENİN CİNSİ :             MİKTARI (Öğün)

 

 

Orman Kebabı (200Cal)

Kemiksiz Dana eti (kuşbaşı)  80 gr
Patates 100 gr
Salça 05 gr
Kuru Soğan 10 gr
Çiçek yağı 10 gr
Havuç 25 gr
Kekik (Baharat) 05 gr
 

 

Tas Kebabı (200 Cal)

 Kemiksiz Dana eti (kuşbaşı) 100 gr
Patates 50 gr
Çiçek Yağı 10 gr
Salça 05 gr
Kuru soğan 10 gr
 

 

 

Etli Taze Fasulye (139 Cal)

 

Taze Fasulye

 

150 gr

Domates 40 gr
Kuru soğan 10 gr
Çiçek yağı 0 4 gr
Kemiksiz Dana eti (kuşbaşı) 25 gr
Domates Salçası 01 gr
 

 

 

 

Etli Kış Türlüsü (176 Cal)

Kemiksiz Dana eti (kuşbaşı) 25 gr
Havuç 20 gr
Kuru soğan 10 gr
Çiçek Yağı 10 gr
Patates 30 gr
Pırasa 49 gr
Kabak 10 gr
Salça 05 gr
 

 

Etli kuru fasulye (296 Cal)

Kemiksiz Dana eti (kuşbaşı) 20 gr
Kuru fasulye 50 Gr
Kuru soğan 15 gr
Domates Salça 03 gr
Çiçek yağı 10 gr
 

 

Etli Nohut   (306 Cal)

 

Kemiksiz Dana eti (kuşbaşı)

 

20 gr

Nohut 50 gr
Kuru soğan 15 gr
Domates Salça 03 gr
Çiçek yağı 10 gr
 

 

Etli Patates       (201)    

Kemiksiz Dana eti (kuşbaşı) 20 gr
Patates 120 gr
Kuru soğan 15 gr
Domates Salça 04 gr
Çiçek yağı 10 gr
 

 

 

 

Kıymalı Ispanak (166 Cal)

Kemiksiz dana eti (kıyma) 25 gr.
Ispanak 150 gr
Çiçek yağı 05 gr.
Domates Salça 01 gr
Pirinç 05 gr.
Kuru soğan 05 gr
 

 

 

 

Kıymalı Bezelye (200 Cal)           

Kemiksiz Dana eti (kıyma) 30 gr
Bezelye 100 gr
Patates 25 gr
Domates Salça 05 gr
Kuru soğan 10 gr
Maydanoz 02 gr
Çiçek Yağı 10 gr
Havuç 25 gr
 

 

 

Etli Biber –Kabak Dolması

          (135 Cal)

Kabak-Biber 90 gr
Domates 10 gr
Kuru Soğan 07 gr
Çiçek yağı 03 gr
Pirinç 10 gr
Kemiksiz Dana eti (kuşbaşı) 25 gr
Maydanoz 05 gr
 

 

 

Kıymalı Kapuska – Karnabahar                                                (160Cal)

Lahana-Karnabahar 200 gr
Kemiksiz Dana eti (kıyma) 25 gr
Kuru Soğan 10 gr
Çiçek yağı 10 gr
Salça 05 gr
 

KÖFTELER

 

 

Kuru Köfte (250 Cal)

Kemiksiz Dana eti (Kıyma) 80 gr
Ekmek içi 80 gr
Kuru Soğan 10 gr
Baharat 05 gr
Yumurta 05 gr
 
 

 

 

Kadınbudu Köfte (286 Cal)

Pirinç 20 gr
Maydanoz 02 gr
Kuru Soğan 10 gr
Çiçek Yağı 10 gr
Un 05 gr
Kemiksiz Dana eti (kıyma) 40 gr
Yumurta 05 gr
 

 

 

İzmir Köfte (280 Cal)

Kemiksiz Dana eti (kıyma) 80 gr
Patates 50 gr
Domates 50 gr
Soğan 10 gr
Salça 05 gr
Baharatlar 01 gr
Yeşil Biber 10 gr
 

 

Terbiyeli Köfte (210 Cal)

Kemiksiz Dana eti (kıyma) 40 gr
Çiçek yağı 58 gr
Pirinç 20 gr
Kuru Soğan 10 gr
Maydanoz 02 gr
Yumurta 05 gr
Limon 02 gr
 

 

Et Sote   (200 Cal)

Kemiksiz Dana eti (kuşbaşı) 80 gr
Kuru Soğan 15 gr
Yeşil Biber 15 gr
Çiçek yağı 10 gr
Baharat 01 gr
 

 

 

Fırın Tavuk (280 Cal)

Tavuk baget 150 gr
Patates 100 gr
Salça 10 gr
Çiçek yağı 10 gr
 

 

 

 

Sebzeli Tavuk (132 Cal)

Kuru Soğan 10 gr
Tavuk 30 gr
Taze Fasulye 20 gr
Patlıcan 20 gr
Yaz Kabağı 250 gr
Taze Biber 10 gr
Patates 40 gr
Domates 40 gr
Çiçek yağı 05 gr
 

 

Kıymalı Patates (201cal)    

Kemiksiz Dana eti (kuşbaşı) 20 gr
Patates 120 gr
Kuru soğan 15 gr
Domates Salça 04 gr
Çiçek yağı 10 gr
 

 

 

Salçalı tavuk       (221cal)    

Tavuk fleto 40 gr
Patates 120 gr
Kuru soğan 15 gr
Domates Salça 04 gr
Çiçek yağı 10 gr
 

 

 

Biber–Kabak Dolması (120 Cal)

Kabak-Biber 90 gr
Domates 10 gr
Kuru Soğan 07 gr
Çiçek yağı 03 gr
Pirinç 10 gr
Maydanoz 05 gr
 

Soslu Makarna (319 Cal)

Makarna 60 gr
Salça 15 gr
Çiçek yağı 10 gr
 

 

 

Çoban Salata (64 Cal)

Havuç 15 gr
Marul 20 gr
Salatalık 20 gr
Domates 40 gr
Maydanoz 07 gr
Limon 04 gr
Zeytin Yağı 04 gr
 

 

 

Karnıyarık  (176 Cal)

Kemiksiz Dana eti (kuşbaşı) 25 gr
Patlıcan 100gr
Kuru soğan 10 gr
Çiçek yağı 10 gr
Salça 05 gr
 

 

Barbunya (221 Cal)

Barbunya 50 Gr
Kuru soğan 15 gr
Domates Salça 03 gr
Çiçek yağı 10 gr
Patates 200gr
 

Bamya          (152 Cal)

Kuru Soğan 05 gr
Bamya 120 gr
Zeytin Yağı 10 gr
 

 

Tavuk Sote   (220 Cal)

Tavuk fleto 80 gr
Kuru Soğan 15 gr
Yeşil Biber 15 gr
Çiçek yağı 10 gr
Baharat 01 gr
                                                    

                               PİLAVLAR – MAKARNALAR – BÖREKLER

 Pirinç Pilavı (328 Cal) Pirinç 50 gr.
Şehriye 10 gr
Çiçek yağı 10 gr
Tereyağı 5 gr
 

Bulgur Pilavı (308 Cal)

Bulgur 60 gr
Kuru Soğan 18 gr
Çiçek yağı 12 gr
 

Peynirli Makarna (307 Cal)

Makarna 60 gr
Lor Peyniri 15 gr
Margarin 10 gr
 

 

Fırında Makarna (310 Cal)

Makarna 40 gr
Yumurta 10 gr
Süt 50 gr
Çiçek yağı 10 gr
Peynir 10 gr
Un 10 gr
 

Kıymalı Soslu Makarna

(331 Cal)

Makarna 60 gr
Kemiksiz dana eti(kıyma) 15 gr
Çiçek yağı 10 gr
Domates Salçası 03 gr
 

 

Sigara Böreği (186 Cal)

Yufka 50 gr
Maydanoz 2 gr
Çökelek 10 gr
Çiçek yağı 10 gr
 

 

Patatesli Börek (250 Cal)

Yufka 50 gr
Çiçek yağı 10 gr
Süt 30 gr
Patates 40 gr
Baharat 01 gr
 

 

 

Peynirli Tepsi Böreği (300 Cal)

Yufka 50 gr
Çiçek yağı 10 gr
Süt 30 gr
Lor Peyniri 15 gr
Maydanoz 05 gr
 

 ZEYTİNYAĞLI SEBZELER

 

Zeytinyağlı Taze Fasulye

 (138 Cal)

Taze Fasulye 125 gr
Domates 50 gr
Kuru Soğan 15 gr
Zeytin Yağ 10 gr
 

 

Zeytinyağlı Pırasa    (162 Cal)

Havuç 30 gr
Kuru Soğan 05 gr
Pırasa 120 gr
Zeytin Yağı 10 gr
Pirinç 07 gr
 

Cacık (75 Cal)

Salatalık 25 gr
Yoğurt 125 gr
 

Komposto (147 Cal)

Erik-Vişne-Ayva-Elma 60 gr
Şeker 30 gr
 

 

 

Salata (57 Cal)

Yeşil Soğan 15 gr
Marul 20 gr
Salatalık 20 gr
Domates 40 gr
Maydanoz 07 gr
Limon 04 gr
Zeytin Yağı 04 gr

 

TATLILAR

 

 

Kadayıf (450 Cal)

Kadayıf 50 gr
Şeker 40 gr
Ceviz 10 gr
Çiçek yağı 15 gr
 

Sütlaç  (337 Cal)

 

 

 

Pirinç

 

15 gr

Şeker 41 gr
Süt 204 gr
 

İrmik Helvası (374 Cal))

İrmik 40 gr
Şeker 30 gr
Çiçek yağı 15 gr
 

 

Puding Kakaolu (330 Cal)

 

 

 

Süt 202 gr
Nişasta 5 gr
Şeker 40 gr
Un 10 gr
Kakao 4 gr
 

Şekerpare

 

Şekerpare 50 gr
Şeker 50 gr
Ceviz 10 gr
Hindistan Cevizi 0.5 gr
 

                                                      MEYVE – İÇECEKLER

  Meyve Suları 200gr
Ayran 200 gr
Elma 100gr
Şeftali 100gr
Karpuz 150gr
Erik 100gr
Portakal 100gr
Muz 100gr
Kiraz 100gr
Mandalina 100gr (50grx2)

 

  1. Mevsimine nazaran sebze ve meyve değişimi idareye informasyon verilerek yapılacaktır.

2- Mevsimine nazaran yemeklerde değişim yapılacağı süre idarenin onayı alınacaktır. Değiştirilen yiyecek çeşidi ile yeni yiyecek çeşidi eşdeğer olacaktır.

3- Menüde makarnaya yer verildiğinde soslu ya da peynirli yada tek kişilik folyo ambalajda ketçap ve mayonezle sunum yapılacaktır.

4- Menüde yoğurt yer aldığında şahıs başına 1 tane paket (200gr) olarak verilecektir.

5- Menüde ayran yer aldığında şahıs başına 1 tane paket (200gr) olarak verilecektir.

6- Meyveler yıkanmadan servis edilmemelidir.

7- Tatlı çeşidi olarak hazırlanıp gönderilen sütlü tatlılar, şahıs başına 1 tane olacak şekilde tek kullanımlık 150 cc küp kâselerde servis edilecektir.

8- Menüde salataya verilmesi durumunda yemekhanelerde, şahıs başı ¼ tane limon ya da limonsuyu ile zeytinyağının bulundurulması yüklenici tarafınca sağlanacaktır.

 

 

YEMEK YAPIMINDA KULLANILACAK MALZEMENİN ESVAFI

 

EKMEK:

Ekmekler %76 -80 randımanlı undan yapılmış olmalıdır. Ekmekte ve ambalajında ip, çöp ve yabancı madde bulunmamalıdır. Ekmekler iyi pişmiş, kabarmış, gevrek esnek ve düzgüsel görünüş koku ve lezzette olmalı kesildiği süre görülen delikler düzgüsel büyüklükte olmalı yanık hamur harcı yapışkan içinde un ve tuz topakları yarık ve boşluklar olmamalıdır.

1 talebe için öğünde 75 gr ekmek verilecektir. Tarım Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

(SIĞIR DANA ) ETİ

Beden etlerde baş, deri harap ve düz eklemlerinin altındaki ayak kısımları,  solunum ve sindirim organları, kalp ve dalak iç ve çözyağları ile idrar kesesi vb. bağlanım noktasından itibaren kuyruk bulunmayacaktır. Böbrek çevresindeki yağlar kabul edilmeyecektir.

Etler kesilip yüzüldükten sonrasında ve düzgüsel şartlarda minimum 6 saat bekletildikten sonrasında yada Soğuk hava deposunda minimum 24 saat dinlendirildikten sonrasında tazeliğini ve kokusunu muhafaza ederek kuruma ulaştıracaktır.

 

Et ile ilgili özellikler:

  • Beden dolgun, tıkız ve derindir.
  • Sokum geniş ve dolgundur.
  • Butlar dolgun ve yuvarlaktır.
  • But profili dış bükeydir.
  • Antrikot kabarık yoğun ve dolgundur.
  • Omuz kabarık ve dolgundur.
  • Kalite ile ilgili özellikler:
  • Et lifleri ince ve kesik yüzeyleri taneleri fazlaca sık olacaktır.
  • Kesik yüzeyi kabarık görünüşlüdür.
  • Etin kıvamı sıkı ve esnek
  • Etin rengi ortama nazaran açık pembe ve kırmızıya kadar
  • Omuz sivrileri, göğüs kemiği ve kuyruk ile hayâ kemiği kalem yeri iyice kemikleşmemiş, kemik başları, ışıltılı beyaz ve gri renkte olmalıdır. Kemik iliği koyu renktedir.
  • Etlerde hiçbir hastalık emaresi görülmeyecektir.
  • Etler tekniğine nazaran taze olarak verilecektir.
  • Donmuş ve ithal malı etler kabul edilmeyecektir.
  • Etler yumuşamış, nemli, küflü ve ekşimsi kokulu yapışkan parlak kırmızı kalay renkte olmayacaktır.
  • Beden eti 36 aylık ve daha minik yaşlarındaki sığır hayvanlarının tam yada yarım gövdesidir.
  • Yemek listesinin durumuna nazaran but ağırlıklı et istenebilir. Kemik oranı % 20’yi geçmeyecektir.

 

TAVUK ETİ:

  • Tavuk eti besin maddeleri mevzuatı madde 143 ve 2409 nolu T.S.E de belirtilen birinci derslik özellikleri taşıyacaktır.
  • Tavuk etleri dondurulmamış taze sağlıklı yalnız butları besin maddeleri mevzuatına uygun olarak kesilmiş, temizlenmiş ve muhafaza edilmiş olacaktır.
  • But, iyi etlenmiş, hanap oynağında orta derecede geniş, kalınca ve aşağı doğru taşımış olduğu et yuvarlak, dolgun bir görünüşte olmalıdır.
  • Görünebilir her türlü tüyün kesinlikle temizlenmiş olması gerekir. Tüy diplerinde tam yada yarı belirgin kan lekeleri olmamalıdır.
  • Etler nakil esnasında temiz poşetlenmiş +4 aşama yada daha düşük derecede hijyen şartlarına uygun şekilde imalathaneye ulaştırılacaktır. Poşetler temiz, sağlam, içlerinde kan, su ve sızıntı bulunmayacaktır.
  • Tavuklar günlük olarak kesilecek, kuluçka devresinde ve kart olmayacaktır.
  • Deride kızarıklık olmayacak, tavuğun kendine özgü beyaz rengi ve kokusu olmayacaktır.
  • Tavuk etleri frigofrik soğutma sistemli araçlarda fabrikaya getirilmiş olacaktır. Tavuk yemeklerinde her öğrenciye bir tane but yada ½ göğüs olacak şekilde ayarlanacaktır.

 

 

YUMURTA:

  • Yumurtanın şekli muntazam olmalı girintili çıkıntılı olmamalıdır.
  • Kabukta çatlak, pislik ve kan lekesi bulunmamalıdır.
  • Yumurtalar yıkanmamış olmalı, üstündeki parlak cilalı kısım kaybolmamalı.
  • Hava boşluğu yüksekliği en fazlaca 5mm’yi geçmemelidir.
  • Kırıldığı süre kendin mahsus tamamen saf, doğal sadelik, koku ve tadı haiz olmalıdır,
  • Tabağa kırıldığından sarısı kubbeli, rengi parlak olmalı, parmakla basıldığında derhal dağılmamalıdır.
  • Ortalama olarak bir yumurtanın ağırlığı 60gr’dan azca olmayacaktır.
  • Yumurtalar Besin Tüzüğü ve TSE’ye uygun olacaktır.

 

YOGURT:

  • Açık yoğurtlar düzgüsel kıvamda, muntazam, pürtüksüz olacak ve ekşi olmayacaktır.
  • Kokusu kötü, rengi bozuk, içinde gözle görülen yabancı maddeler bulunmayacaktır.
  • Taşınmada kullanılan kaplar çelik, temiz ağzı kapalı ve sağlığa uygun olmalıdır. Plastik kaplarda olanlar Tarım Bakanlığından izinli plastiklerde ve ağzı mühürlü olacak.
  • Yoğurtlar yağ oranı yönünden T.S.E. ‘ye uygun olacaktır.
  • Yoğurtlar Sağlık Bakanlığı Gıda Maddeleri Tüzüğü’ne uygun olacak, Tarım Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır. TSE belgelerine haiz olacaktır.

 

PAKET YOĞURT:

  • Yoğurtlar günlük olacaktır. Miktarı 150 gramdan azca olmayacaktır. Sağlığa ziyanı olmayan 1 kez kullanılan plastik ya da karton kaplar içinde getirilecektir.
  • Kapların üstünde yada kapaklarında yoğurdun kullanım zamanı, birleşimi, özellikleri, firmanın adı, yapım ve son kullanım zamanı, ağırlığı açık ve okunması mümkün bir halde yazılı olacaktır.
  • Yoğurtlar pastörize sütten yapılmış ve Sağlık Bakanlığı Besin Maddeleri tüzüğüne uygun olacaktır. Yoğurtların kıvamı düzgüsel ve pürtüksüz, yüzeyi muntazam, tadı ekşi olmayacaktır ve uzamayacaktır.
  • Yoğurtlar Sağlık Bakanlığı Besin Maddeleri Tüzüğü’ne uygun olacak, Tarım Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır. TSE belgelerine haiz olacaktır.
  • Yoğurtlarda minimum yağ miktarı tam yağlılarda %3, yarım yağlılarda % 1.5, azca yağlılarda %1.5 tan azca olmamalıdır.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

AYRAN:

  • Ayranlar günlük olacaktır. Sağlığa zararı olan olmayan bir kez kullanılan plastik ya da karton kaplar içinde getirilecektir. Miktarı 200(cc)Mililitre düşük olmayacaktır.
  • Pastörize sütten yapım edilmiş olacaktır.
  • Ayranların kaplarında yada kapaklarında tuzlu yada tuzsuz olacağı belirtilmelidir. İmal ve son kullanım zamanı ve özellikleri yapımcı firmanın adı, adresi var ise tescil edilmiş markası, ağırlığı açık ve okunması mümkün olarak yazılı olacaktır. Tarım Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır
  • Ayranlar Sağlık Bakanlığı Besin Maddeleri tüzüğüne uygun olacaktır.
  • Ayranlar istenildiğinde tuzsuz olarak getirilecektir.

 

KURU GIDALAR:

 

NOHUT

  • Nohutlar son yıl mahsulü ve mümkün olmasıyla birlikte mütecanis olacaktır.
  • Yaş, normalden fazla rutubetli, küf1ü, küf kokulu, kurtlu, kurt yenikli, böcekli vs. olmayacaktır. Taş, toprak ve kum olmayacaktır. Esmer, fazlaca minik, buruşuk, sıska taneler olmayacaktır. Nohutların pişme durumu tümünde aynı olacaktır.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

KURU FASÜLYE:

  • Kuru fasulyeler son yıl mahsulleri olduğu şeklinde iyi cins fasulyeden olacaktır. Fasulye taneleri mümkün olmasıyla birlikte mütecanis, dolgun ve beyaz renkli olacak, buruşmuş, çürük, kütlü, ıslak, kızışmış, böcekli, yenikli, sararmış ve fena kokulu olmayacaktır.
  • Fasulyeler evvelde ıslatılmadan pişirildiğinde hepsi aynı derecede pişmiş olacaktır.
  • Fasulyelerin gelişigüzel alınacak 100 adedinin ağırlığı (kusurlu taneler çıkarıldıktan sonrasında) 40 gr. dan aşağı olmayacaktır.
  • Fasulyelerde çöp, kabuk, zararı olan yabancı maddeler olmayacaktır. Taş, toprak, kum olmayacak böcek yenikli tane miktarı en fazlaca %2 olacaktır.
  • Kırık, sararmış ve minik tane miktarı %2 den fazla olmayacaktır.
  • Fasulyelerde rutubet miktarı %15 den fazla olmayacaktır.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

KIRMIZI MERCİMEK:

  • Piyasada satılan iyi kalite ve son yıl mahsulü, kırmızı mercimeklerden olacaktır.
  • Yeter derecede kurumamış, kütlü, ıslak, kızışmış, küf ve kötü kokulu ve öteki herhangi bir gayrı doğal olarak halde olmayacaktır.
  • Canlı bit ve her türlü haşarattan ari olacaktır.
  • Kırmızı mercimekler kaynatıldığında otuz dakikada tamamen pişmiş olacaktır.
  • Çöp ve çeşitli tohumlardan ibaret yabancı maddeler olmayacaktır.
  • Rutubet miktarı 515 den fazla olmayacaktır.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

%80 RANDIMANLI UN:

  • 6 numaralı elek üstü %5 den fazla olmayacaktır.
  • Rutubet 514 den fazla olmayacaktır.
  • Yaş gluten düzgüsel elastikiyette olacaktır.
  • Beyaz hafifçe sarımtırak renkte, düzgüsel koku ve lezzette olup, kızışmış, acımış, ekşimiz, kokmuş, küflenmiş, ıslanmış, topraklanmış, kurtlu, böcekli ve kepekli olmayacaktır.
  • Uygun görünüşlü olacaktır.
  • Unların içinde fare pisliği yuvaları ve undan başka yabancı madde olmayacaktır. Ve unlar öteki canlı ve cansız parazitleri bunların aksamını, ifrazatını ve benzeri kirlilikleri ihtiva etmeyecektir.
  • Unlar beyazlatılmış boyanmış, herhangi bir maksatla zararsız da olsa kimyevi maddelerle işlem edilmiş olmayacaktır.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

PİLAVLIK BULGUR:

  • Bulgurluk sert buğdaydan usulüne uygun yapılmış olacaktır. Yeni mahsul olacaktır.
  • Bulgurların koku ve lezzeti iyi rengi de boyasız doğal renkte olacaktır. Kızışmış ekşimiş, topaklanmış, ıslak, küflü, küf kokulu, böcekli, böcek yenikli, böcek yuvalı maddelerle karıştırılmış olmayacaktır.
  • Bulgurun içinde bulunabilecek, taş, toprak ve buna benzer maddeler miktarı _ den fazla bulunmayacaktır.
  • Bulgurların içinde pişmemiş ekserisi beyaz olan tane ve parçalar %2 den fazla olmayacaktır.
  • Bulgurlarda rutubet % 13 ü geçmeyecektir.
  • Bulgurlar aynı süre içinde pişmiş olacaktır.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

PİLAVLIK PİRİNÇ:

  • Pirinç son yıl mahsulü ve fabrikada temizlenmiş, iyi pilav olma vasfına haiz doğal renkte ve kokuda, iyi cins yayla malı pirinçlerden olacaktır.
  • Pirinçler kütlü, küf kokulu yada gayri doğal olarak kokulu bozulmuş, ıslanmış, kurutulmuş, ekşimiş ve böcek yenikli olmayacaktır.
  • Canlı, cansız parazitleri ve bunların aksamını yada ifrazatını ihtiva etmeyecektir.
  • Bozuk, lekeli, tane, çöp, kabuk ve çeltikli tane %1 i geçmeyecektir.
  • Zararsız yabancı tane ve tohumlar miktarı 51 i geçmeyecektir.
  • Taş, toprak ve kum şeklinde maddelerin miktarı %5 i geçmeyecektir.
  • Pirinçler rutubetli olmayacaktır. Her ne maksatla olursa olsun kimyevi maddelerle işlem görmüş olmayacaktır.
  • İthal malı pirinç kabul edilmez. Pirinçler 1 kilogram. pişirildikten sonrasında çeşni ve artım bakımından uygun bulunmuş olduğu takdirde kabul edilir. Baldo cinsel pirinç gelecektir.
  • Malın cinsel, net miktarı kolayla okunabilecek büyüklükte baskı mürekkebi ile yazılacaktır.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

 

SOFRA TUZU:

  • Kendisine uygun düzgüsel görünüm, renk, lezzet ve çekilme iriliğinde olacak içinde gözle görülür yabancı madde görülmeyecektir.
  • 1400C hararet derecesinde kurutulduktan sonrasında zehirli bileşenlerden arındırılmış olmak şartıyla minimum %95 NaCl içerecektir.
  • Sofra tuzları 750 gr.1ık naylon torbalar içinde getirilecektir.
  • İyotlu tuz getirilecektir.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

DOMATES SALÇASI:

  • Koyu kırmızı renkte mütecanis kendine özgü koku ve lezzette olacaktır.
  • Kabuk ve çekirdeklerden arınmış olacaktır.
  • Domatesten başka cins sebze ve ezmesi nisai maddeler içermeyecektir.
  • Boyanmamış olacaktır.
  • Su miktarı %82 den, tuz miktarı %12 den, kül miktarı (tuz hariç) %1.10 dan külün sulu klorür asidinde erimeyen kısmı %0.10 dan fazla olmayacaktır.
  • Üstünde muhteviyatının cinsinin net miktarının yapım yeri, yapım zamanı ve son kullanma tarihini gösteren etiket mecburidir.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

YUFKA:

  • Yufkalar extra undan yapılmış ve usulüne nazaran hazırlanmış olacaktır.
  • Görünüş, renk, koku ve lezzeti düzgüsel olacaktır. Pişmeden evvel yada pişirildikten sonrasında herhangi bir gayri doğal olarak ve kötü kokulu lezzet, acılık ve anormal ekşilikte bulunmayacak görünüşleri mütecanis olacaktır.
  • Kütlenmiş, kirlenmiş, kurtlu, böcekli, kirli kokulu vs. kusurlu hallerden arınmış olacaktır.
  • Yufkalar piyasada satılan iyi cins kalitesinde biçim ve inceliğinde olacaktır. Birbirine yapışmış parçalar ve kalınca açılmış olmayacaktır. Ağızda çiğnendiğinde çatırtı yapmayacaktır. Su miktarı 12′ den fazla olmayacaktır. Diğer kimyevi özellikler ekmek kadayıfı ve yassı kadayıfla aynı olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır

 

MAKARNA İRMİKLİ- ERİŞTE:

  • Buğday irmiğinden usulüne nazaran yapılmış makarna ve erişte olacaktır.
  • Görünüş, renk, koku ve lezzetleri düzgüsel olacak; pişmeden evvel yada pişirildikten sonrasında gayri doğal yada kötü koku ve lezzet acılık ve anormal ekşi1ikte bulunmayacak; görünüşleri mütecanis olacaktır.
  • Makarna ve erişteler, kırıklı, küflenmiş, kurt, böcek ve öteki parazitleri ve aksamını havi yada bunlar tarafınca yenmiş olmayacaktır. İçinde fare pislikleri, hayvan gübresi, çuval döküntüsü, kıl ve ip parçası ve benzeri şeklinde cisimler içermeyecektir.
  • Makarnalar ve erişte %1 tuzu içeren kaynar suya atılarak otuz dakika kaynatıldıktan sonrasında hepsi pişmiş olacak, fakat dağılmış olmayacaktır.
  • Makarna ve erişteler 10 kiloluk orijinal ve kapalı ambalajlar içinde teslim edilecektir.
  • Ambalaj üstünde cinsel irmikten yapıldığı, net ağırlığı, yapanın adı-adresi ve tanıtıcı işaretini gösteren okunaklı yazı yada hususları muhteviyatı belirten yazılar olacaktır.
  • Yapım zamanı ve son kullanma zamanı ambalaj üstünde belirtilmiş olacaktır.
  • Makarna ve erişteler irmikten mamul ve piyasada satılan iyi cinslerin evsafından olacaktır.
  • Kimyevi özellikler: makarna ve erişteler kimyevi yada sıhhate zararı olan herhangi bir madde ile işlem görmüş, boyanmış olmayacaktır. Her ne amaçla olursa olsun makarnalar yapay tat verici maddelerde muhafaza maddeleri katılmamış olacaktır.
  • Makarnalara ve eriştelere haricen tuz katılmayacaktır.
  • Eriştenin yumurtası ve irmiği tam olmalı, haşlandığında parçalanmamalı
  • Eriştenin genişliği 3-4 mm. Den fazlaca olmamalı, piştiğinde lapa olmamalı
  • Rutubette % l3’ü geçmeyecektir.
  • Kül miktarı % l’ den fazla olmayacaktır.
  • Külün %l0’luk oranda klor hidrik asitte erimeyen kısmı %15’den alkole geçen asitleri asit sülfürik hesabı ile %005 gramdan fazla olmayacaktır.
  • Kuru glüten miktarı %10’dan azca olmayacaktır. İsteğe nazaran fiyonk, çubuk şekli ve numaralarına uygun olarak teslimat yapılacaktır.
  • Kurumun isteği doğrultusunda cinsleri (fırın makama, burgu vb. şeklinde) belirtilecektir.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

ŞEHRİYE

  • Buğday irmiğinden usulüne nazaran yapılmış şehriyelerden olacaktır.
  • Görünüş, renk, koku ve lezzetleri düzgüsel olacaktır. Pişmeden evvel yada pişirildikten sonrasında gayri doğal yada kötü kokulu, lezzet, acılık ve anormal eşlikte bulunmayacak, görünüşleri mütecanis olacaktır.
  • Şehriyeler kütlenmiş, kirlenmiş, kurt, böcek ve öteki parazitleri ve aksamını havi bunlar tarafınca yenmiş olmayacaktır. İçinde fare pisliği ve benzeri cisimler içermeyecektir.
  • Şehriyeler % 1 tuzu içeren kaynar suya atılarak 20 dakika kaynatıldıktan sonrasında hepsi iyice pişmiş olacak, fakat dağılmayacaktır.
  • Ambalaj üstüne cinsel, irmikten yapıldığı, net ağırlığı, yapanın adı adresi, tanıtıcı işareti, yapım zamanı ve son kullanma zamanı okunaklı olarak yazılmış olacaktır.
  • Şehriyeler buğday irmiğinden mamul ve piyasada satılan iyi cinslerin evsafında olacaktır.
  • Şehriyeler kimyevi özellikler, şehriyeler kimyevi yada sıhhate zararı olan herhangi bir madde ile işlem görmüş, boyanmış olmayacaktır. Her ne amaçla olursa olsun şehriyelere yapay tat verici maddelerde muhafaza maddeleri katılmamış olacaktır.
  • Şehriyelere haricen tuz katılmayacaktır.
  • Rutubette % 13′ ü geçmeyecektir.
  • Kül miktarı % l’ den fazla olmayacaktır.
  • Külün %10’luk oranda klor hidrik asitte erimeyen kısmı %lS’den alkole geçen asitleri asit sülfürik hesabı ile %005 gramdan fazla olmayacaktır.
  • Kuru glutem miktarı %10’dan azca olmayacaktır.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

YAĞLAR

 

ZEYTİNYAĞI:

  • Yemeklerde kullanılacak sıvı yağlar adedi hararette mayi ve berrak olacak, tortu ve suyu bulunmayacaktır.
  • Rengi altın sarısı, yeşilimtırak sarı yada açık sarı renkte olabilir.
  • Koku ve lezzeti organik olacaktır.
  • Boyalı olmayacaktır.
  • Herhangi bir nebati yağ ile karışık bulunmayacaktır.
  • 25 derecede yoğunluğu 0.910-0.915,25,derecede refreksiyonu 59-63, iyat derecesi 79-88. Asi ditesi (asit oleik olarak) %1,5 olacaktır.
  • Acılık teamülü pembelik hududunu geçmemek suretiyle hafifçe olumlu olacaktır.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

MISIRÖZÜ YAĞI:

  • Adedi hararetle mayi ve berrak olacaktır. Tortu ve suyu bulunmayacaktır.
  • Rengi koyu sarı renkte olacaktır.
  • Koku ve lezzeti organik olacaktır.
  • Boyalı olmayacaktır,
  • Herhangi bir nebati yağ ile karışık bulunmayacaktır.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır.

 

AYÇİÇEK YAĞI:

  • Adedi hararetle mayi ve berrak olacaktır.
  • Tortu ve suyu bulunmayacaktır.
  • Rengi altın sarısı yada açık sarı olabilir.
  • Koku ve lezzeti organik olacaktır.
  • Boyalı olmayacaktır.
  • Herhangi bir nebati yağ ile karışık bulunmayacaktır.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

MEYVA SUYU: 1/5 lik poşet

  • Poşetlerin üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı yazılı olacaktır.
  • Son kullanma süresine minimum 6ay süresi olan mamuller kabul edilir.
  • Meyve suları vişne ve şeftali olarak gelecektir.
  • Poşet1er ezilmiş, delik, patlak, tozlu ve kirli olmayacaktır.
  • Lezzeti, kokusu, görünümü bozuk olmayacaktır. Piyasanın en iyisi olacak ve komisyonun beğeneceği evsafta olacaktır. TSE belgeli olacak. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

KARIŞIK TURŞU  

  • Besin Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izin belgeli, 1. kalitede, üretim ve son kullanma zamanı ibareleri mevcut olacaktır.
  • Hususi tasarlanmış kaplarda Ambalajı üstünde yapımcı firmanın adı, adresi, markası, içindeki katkı maddeleri, gün ay ve yıl olarak yapım zamanı ve seri numarası yazılı olacaktır.
  • İçerisinde standart ve Türk besin kodeksine uygun çap ve oranlarda sebzelerden mamul, 1. kalitede fermante edilmiş özellikleri ihtiva edecektir.

 

YAŞ SEBZE VE MEYVE

 

HAVUÇ

  • Piyasada satılan iyi cins ve taze havuçlardan olacaktır.
  • Ezik, çürük, donmuş, pörsümüş, parçalanmış, kurtlu, kurt yenikli, kararmış, buruşmuş, kartlaşmış, bayat, ıslak, çamurlu ve topraklı olmayacaktır.
  • Yenmeyecek sap kök ve yapraklardan tamamen ayrılmış olacaktır.

 

TAZE FASULYE:

  • Yemeklerde kullanılacak taze fasulye piyasada satılan iyi cins fasulyelerden olacaktır.
  • Kılçıklı olmayacaktır.
  • Ezik, çürük, böcek yeniği, pörsük, rengi sararmış ve bayat olmayacaktır.
  • İçi fazlaca tanelenmiş-, kartlaşmış olmamalıdır.
  • Rengi yeşil ve körpe olmalıdır.
  • Mevsiminde alınır.

 

ISPANAK

  • Yemeklerde kullanılacak ıspanak piyasada mevcut iyi cins ıspanaklardan taze, yaprakları diri, renkleri yeşil olacaktır.
  • Sararmış sıska, soğuktan donmuş, çürük, yatık, kızışmış, kartlaşmış, tohuma firar etmiş, ıslatılmış olmayacaktır.
  • Ispanaklar içinde ot ve yabancı yapraklar bulunmayacaktır.
  • Ispanakların kökündeki yenmeyen püskül kısımları kesilmiş olacaktır.
  • Mevsiminde alınır.
  • Ambalajı üstünde firmanın adı, markası, içinde ne olduğu, yapım zamanı ve son kullanma zamanı ile T.S.E. damgası olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile üretilmiş olacaktır.

 

DOMATES:

  • Yemeklerde kullanılacak domatesler piyasada mevsimine nazaran satılan olgun, kızarmış domatesten olacaktır.
  • Ezik, çürük, küflü, çamurlu, ıslatılmış, ekşimiş ve bozulmuş olmayacaktır.
  • Nakliyeden mütevellit patlak ve ezikler (çürük, kütlü ve bozuk olmamak kaydıyla) kullanılmayacaktır.
  • Mevsiminde ve piyasada bulunmuş olduğu sürece kullanılacaktır.
  • Çıkan ilk ve son turfanda mevsiminde tamamen kızarmamış domates miktarı %10’u geçmeyecektir.
  • Domatesler temiz ve sağlam sandık içinde getirilecektir.

 

PATLICAN:

  • Piyasada mevsimine nazaran satılan iyi cins, taze, körpe ve doğal rengini almış kemer patlıcanlardan olacaktır.
  • Çürük, ezik, pörsük, kartlaşmış (kısaca çekirdekleri beyazlığını ve yumuşaklığını yitirmiş, çekirdeklerin rengi sararmış) ham, acı ve gün vurmuş olmayacaktır.
  • Patlıcanlar orta büyüklükte olacaktır.
  • Yeşil renkli patlıcanlar alınmayacaktır.
  • Piyasada bulunmuş olduğu müddetçe alınır.

 

ELMA

  • Piyasada mevcut en iyi cins elmalardan olacaktır.
  • Teslim edilecek elmalar ayrı, ayrı cins menşeli olmayıp mütecanis olacaktır.
  • Elmalar koyu pembe, kırmızı ve sarımtırak renkli olacaktır.
  • Kemal i ermiş, yeşil, ağzı buruşturucu, ezik, çürük, bozulmuş, buruşmuş, kurtlu, kurt yenikli, küflü, küf kokulu olmayacaktır.
  • Üstlerine kirli, tozlu, topraklı, çamurlu olmayıp temiz olacaktır.
  • Tanelerin ağırlığı (-+ 15)100 gr’ dan aşağı olmayacaktır.
  • Mevsiminde alınır.

PORTAKAL

  • Piyasada satılan iyi cins kemale ermiş doğal olarak rengini almış kendine mahsus tatlılık, koku ve lezzetteki portakallardan olacaktır.
  • Ham, ezik, yeşil, ekşi, çürük, donuk, kirli, kütlü, porsuk, yumuşamış, suyu çekilmiş, kurumuş, kabukları kalınca sertleşmiş olmayacaktır.
  • Beher tane portakal (-+ 15)100 gr.dan aşağı olmayacaktır.
  • Mevsiminde alınır.

 

MANDALİNA

  • Piyasada mevsimine nazaran satılan iyi cins kemale ermiş ve doğal olarak rengi almış kendine mahsus koku, tat ve lezzetteki mandalinalardan olacaktır.
  • Ezik, ekşi, içi kurumuş, susuz, çürük, donmuş, kirli, küflü olmayacaktır.
  • Mandalinaların beheri 50 gr.dan ve 20 adeti 1 kilogram’dan aşağı olmayacaktır. Kişi başına 50 gramdan 2 tane mandalina verilecektir.
  • Mevsiminde alınır.

 

MUZ

  • Ezik ve çürük olmamalı, kabuğu muntazam olmalı
  • Görünür şekilde yeşil olmamalı, mevsiminde alınmalı
  • Muz(-+ 15) 100 gr dan düşük ağırlıkta olmamalı
  • Muz kabuklu servis yapılmalı

 

TAZE ÜZÜM:

  • Mevsimine nazaran piyasada satılan iyi cins olgunlaşmış, tatlı ve taze üzümlerden olacaktır.
  • Ezik, ekşi, çürük, küf1ü, buruşmuş, buruk lezzette, kalınca kabuklu, renk ve şekli değişmiş, tatsız üzümler alınmayacaktır.
  • Üzümler salkım halinde olacaktır.
  • Dökülmüş tanelerin miktarı %5 kadar aynen kabul edilir. (Taneler küf1ü, bozuk, çürük, ekşi olmamak kaydıyla)
  • Mevsiminde alınır.
  • Kişi başı (-+ 15) 100 gr dan düşük olmamalı

 

KİRAZ

  • Ezik ve çürük olmamalı
  • Kiraz olgun olmalı, tadında acılık olmamalı
  • Mevsiminde alınmalı
  • Kişi başı (-+ 15) 100 gr dan düşük olmamalı

 

ARMUT:

  • Piyasadaki kemale ermiş, iyi cins ve lezzetteki armutlardan olacaktır.
  • Armutlar sert ve sulu olacaktır.
  • Buruk lezzette ve kokuşmuş olmayacaktır.
  • Çürük, kurt yenikli, ekşi, ham, ezik, fazlaca yumuşamış yada fazlaca sert, kurumuş ve çamurlu olmayacaktır.
  • Armutlar (-+15 )100 gr.dan azca olmayacaktır.
  • Mevsiminde alınır.

 

KARPUZ

  • Piyasada satılan olgun, iyi ve tatlı karpuzlardan olacaktır.
  • Ham, kabak, ezik, yumuşamış, çürük, çatlak, patlak, kurtla, tatsız zamanı geçmiş, içi boşalmış, elyafı iplikleşmiş, ekşimiş olmayacaktır. Kalın kabuklu olmayacaktır.
  • Üst kısımları topraklı, kirli çamurlu olmayacaktır.
  • Kesildikçe içleri kırmızı olacak.
  • Karpuzların en küçüğü 3 kilodan aşağı olmayacak.
  • Kabuksuz olarak verilecektir ve kabuksuz ağırlığı (-+ 15) 150 gr dan aşağı olmayacaktır.

 

KAVUN

  • Piyasada mevsimine nazaran satılan umumiyetle iyi, olgun ve tatlı kavunlardan olacaktır.
  • Kabak, ham tatsız, ezik, kesik, kurtlu kurt yenikli, delik, çatlak, acı, kötü kokulu, içi sal yalanmış, kelek, kabuk kısmı yumuşamış olmayacaktır.
  • Olgun ve tavından dolayı kabuk üstünde (İç kısmına işlenmiş) doğal çatlakları olan iyi cins kavunlar şayanı kabuldür.
  • Kavunların üstü kirli ve çamurlu olmayacaktır.
  • Kavunların en küçüğü 2 kilodan aşağı olmayacaktır. Aralarında bulunabilecek noksan gramajlı kavunlar iki kilodan azca gelmemek şartıyla %10’a kadar aynen kabul edilir.
  • Kabuksuz olarak verilecektir ve kabuksuz ağırlığı (-+ 15) 150 gr dan aşağı olmayacaktır.

 

ERİK

  • Piyasada satılan iyi cins kemale ermiş, kendine özgü lezzette ve renkte kızarmış yada sararmış (can eriği yeşil olabilir) taze eriklerden olacaktır.
  • Ham, fazlaca ekşi, çürük, ezik, topraklı, çamurlu, pislikli, küflü, kurtlu, buruşmuş, çatlak yada patlak olmayacaktır.
  • Erikler temiz sandık yada küfeler içinde getirilecektir. Erikler orta büyüklükte olacak, minik, sıska yada fazlaca iri olanlar kabul edilmeyecektir.
  • Ağırlığı (-+ 15) 100 gr dan aşağı olmayacaktır.

                                     

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş