Eğitim

Mindfulness – Zümra Atalay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mindfulness – Zümra Atalay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mindfulness kimin eseri? Mindfulness kitabının yazarı kimdir? Mindfulness konusu ve anafikri nedir? Mindfulness kitabı ne konu alıyor? Mindfulness PDF indirme linki var mı? Mindfulness kitabının yazarı Zümra Atalay kimdir? İşte Mindfulness kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Zümra Atalay

Yayın Evi: İnkılap Kitabevi

İSBN: 9789751040022

Sayfa Sayısı: 224


Mindfulness Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir yaşam biçimi ve anlayışı olarak “Mindfulness”, yaşamımıza kıymet katıyor. Bizlerin acılarına ve yaralarına dokunacak bir anlayış geliştirmesi “Mindfulness” terimini daha anlamlı hale getirdi.

Günümüz psikoterapisine en mühim katkılardan biri de “Mindfulness” Temelli Terapilerin geliştirilmesi ve uygulanmaya başlanmasıdır. Tüm dünyada sayısız araştırmalarla etkinliği saptanan bu yöntem vatanımızda de yaygınlaşmaya başladı.

Bu kitap “Mindfulness” terimini her yönüyle ele alıyor. Benzer kitapların aksine, bu kitap yalnız kişisel görüşlere değil, kavramın bilimsel temellerine de yer vermektedir. Bilimsel araştırmaların ve teorilerin gösterdiği yönde bir ifade dikkati çekiyor. Dolayısıyla okurken uçuşan sözleri değil, gerçeği hissediyorsunuz.

“Mindfulness” terimini anlatmak ve idrak etmek zor olsa gerek. Ama bu kitapta kullanılan dilin her insana hitap ettiğini söyleyebilirim. Derli toplu, net ve anlaşılır ifadelerle “Mindfulness” anlatımı dikkati çekiyor.

Zümra Atalay’ın “Mindfulness” kavramıyla ilişkili ilk kitabı bu değil. Daha önceki kitaplarını da okumuştum. Ancak bu kitapta bilimsel araştırmalarla kendi deneyimlerini, ilkesel görüşlerle yaşamın günlük gerçekliğini oldukca iyi örtüştürdüğünü düşünüyorum.

Hayata odaklanmak için okumanızı tavsiye ederim…

Prof. Dr. Kültegin Ögel

Anda ve burada olmanın pozitif tesiri Uzakdoğu öğretilerinde yüzyıllardır biliniyor ve öğretiliyor. 30 yılı aşkın bir süredir pozitif bilimle uğraşan insanoğlu bu kavramın etkilerini deneysel olarak inceleyerek çağdaş insanoğlunun kullanımına sundu. Kökenleri oldukca çeşitli olsa bile pek oldukca ruhsal sıkıntıya şimdi ve burada olmanın gücü ile meydan okuyabilmek mükemmel bir şey. Bu terimi benzersiz kılan şey ergonomik bir ruhsal ve bedensel eğitimle kişinin kendine derinden ve süratli bir halde destek olabilmesi.

Zümra Atalay bu konudaki uzun yıllara dayanan informasyon ve tecrübe birikimini bilimsel çalışmalarla destekleyerek okuyucunun rahatça anlayabileceği bir forma getirmiş. Örneklerin kendi toplumumuzdan seçilmesi okuyucu için büyük kolaylık. Doğu ve Batı anlayışlarını bilimsel bir zeminde bir araya getiren “Mindfulness” teriminin, her ikisinin tam da ortasında olan ülkemiz okuyucusuna destek olması dileği ile…

Dr. H. Alp Karaosmanoğlu


Mindfulness Alıntıları – Sözleri

  • Başka birinin sana çiçek getirmesini beklemeden
    Kendi bahçeni yarat ve kendi ruhunu kendin süsle.
  • Fikir, şimdiki anın hep bir adım ötesinde yada gerisindedir.
    Farkındalık, şimdiki anda ve düşünceden ilkin gelir.
  • “İnsanları rahatsız eden şey buna neden olan olaylar değil, onlar hakkındaki düşüncelerdir.”
  • Vakit harcadığınız ve emek verdiğiniz her şey, sizin için daha mühim ve daha da fark edilmeye kıymet hale gelir.
  • Fikir, şimdiki anın hep bir adım ötesinde yada gerisindedir. Farkındalık, şimdiki anda ve düşünceden ilkin gelir.
  • Insanlar hayvanlardan değişik olarak zamanlarının büyük bir kısmını çevrelerinde o anda orada olmayan ya da olma olasılığı bile olmayan yada şu anda burada olmasa da geçmişte olup bitmiş vakaları düşünmekle geçiriyor.
  • Oldukça acayip bu sebeple çoğumuz hakkaten görülmemiş zenginlik ve konforu olan bir dünyada yaşıyoruz. Buna karşın görünüşe bakılırsa doyumsuz verimlilik, rekabetçi üstünlük ve hepimizin yaşamını etkileyen iş modelinin bizi 50 yıl öncesinden daha mutlu yaptığına dair bir buluş yok.
  • İyiyle fena içinde bir yer var, gel orada buluşalım. Mevlana
  • “Uyaran ve tepki içinde bir boşluk var ve o boşlukta bizim tepkimizi seçme özgürlüğümüz ve kudretimiz yatar. Tepkimizde de gelişme ve özgürlüğümüz saklıdır”. – Viktor Frankl
  • Yaşadığımız deneyimleri aslen biliyor olma tutsaklığı bizim onları daha iyi anlayabilme ve keyfini çıkarabilmemizin önüne geçebilir. Entelektüel kapasitemiz geliştikçe yaşama heyecanımız azalabilir. En oldukca yaptığımız şeyleri yada en yakınımızdakileri daha azca farklıdır ve tanır hale gelebiliriz bu sebeple onları aslına bakarsanız tanıdığımızı ve bildiğimizi düşünebiliriz. Böylelikle farkındalıktan otomatik pilota doğru bir geçiş yaparız.


Mindfulness İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Etrafımızda olan bitenler ile ilgili farkındalığımız yüksek olabilir. Mesela, hakkaten haklı bir sebeple ” İş yerindekiler fark etmiyor fakat Metin bey hepimize haksızlık yapıyor” diyebiliriz. Bu farkındalık. Bilinçli farkındalik ise farkındaliktan birazcık değişik birşey. Metin beyin yaptıklarına sinirlenip, düşüncelerimizle kendimizi bunaltıyor, hatta bedenimize yansıyan gerilimler yaşıyorsak, yaşanmış olan durum kendimizi yıpratmamıza niçin olabiliyor. Dolayısıyla burda düşüncelerimizle aramıza sınır koymamız, düşüncelerimizi bir nevi ehlileştirmemiz, meseleyi kendimizi düşüncelerimizle yıpratmadan çözmemiz gerekiyor. Bu da doğal her kişiye, yaşanmış olan her duruma hususi bir bilgili farkındalık gerektiriyor. Kendimizi, durumun değişik açılardan çözümlemesini yapmış olup, aksiyon almak yerine Metin beye zarar verecek binlerce düşüncenin, tasarının uçuştuğu hal ile başbaşa bulabiliriz. Bu da stresli olmamıza niçin oluyor. Uzun dönemli stres de kromozomlarımızın uçlarında bulunan hücre bölünmesinden görevli telomerlerin kısalmasına bile sebebiyet verebiliyor.
Bilinçli farkındalık özetlemek gerekirse an’da kalmak sadece bu an’da kalmak carpediem şeklinde birşey değil. Düşüncelerimiz, hele ki çağdaş dünyada yaşayan biz için, genel anlamda ya geçmişle ya da gelecekle ilgili dolayısıyla sorunların deposu geçmişte yada çözümü de gelecekte aranıyor. Oysa bilgili farkındalık şimdiye odaklanmanın, zihni olabildiğince eğiterek düşünceleri şimdide tutmanın önemi üstünde duruyor. Bunun teknik bir açıklaması da var. Yaşanan durumlar beyinde değerlendirilirken amigdala ve prefrontal korteks devreye giriyor. Amigdala “kaç, kurtul” emrinin verildiği, ilkel dönemlerimizden bizlere yaratı kalmış mühim bir yapı. Prefrontal korteks ise “kaç kurtul emrini” uygulamadan ilkin değerlendiren bölge. Dolayısıyla zihni eğitilen birinin prefrontal korteksi durumları daha analitik tahlil edip, ilkel olmayan tepkiler vermemize yardım edebiliyor. Bilinçli farkındalık yaşadığımız her problemi, durumu kişiselleştirmeden, soğuk kanlılıkla değerlendirmemize destek olan bir yöntem sadece ergonomik yapmış olup zihni eğitmek de gerekiyor. Meditasyona burun kıvırırdım sadece benim şeklinde büyük şehirlerde yoğun stres altında yaşayan insanoğlu için oldukça yararlı bir fiil bulunduğunu öğrenmiş oldum. Tabii bu spiritüel, mistik birşey değil. Bu mevzunun deposu her ne kadar budist öğreti olsa da bu işin teknikleri var ve bu mevzuyla ilgili Oxford üniversitesinde bir bölüm de var. Klinik uygulamalarda depresyon üstünde en fazla tesiri olan uygulama bilgili farkındalık temelli bilişsel uygulama imiş.
Yer yer kişisel gelişim kitabı tadı verse de mevzuya adım atmak için oldukça yararlı bir yaratı. (Mehmet Ben)

Mindfulness kitabı 10 bölümden oluşmakta. Mindfulness’ın ne olduğu, biyolojik temelleri, fikir-duygu-gövde ilişkisi, ebeveynlikte mindfulness, çocuklarda mindfulness, iş hayatında stres azaltma programı ve mindfulness temelli bilişsel terpi bölümlerine yer verilmiş.
Kitap özünde her insanın zor duygular yaşayabildiğini stres faktörlerinin yaşamda bizi değişik düşğnce duygu ve davranışlara itmiş olduğu bu tarz şeyleri itmek yerine daha kabul edici bir tutumla karşılmanın öneminden bahsetmekte. Bunu iyi mi yapacağımızı sunulan egzersizlerle gösterilmiş. Olayları idrak etme yorumlama şeklimiz iyi mi hissedeceğimizi ve düşünceğimizi belirler bilişsel temelli görüş açısı ile kabul etmenin yer açmanın önemini vurgulamakta. Farkındalıkla yaşamak negatif birşey yaşamamak değil olumluların yanında olumsuzlarla bir bütünlük kazanıp bunlardan kaçmamak yüzleşerek yaşamlarımız sürdürmek olduğu gerçeğine ulaşmaktır. Kitapta günlük yaşamdan örnekler ve bilimsel emekler da mevzunun anlaşılması ve uygulanabilirliği açısından yol gösterici.
Altını çizdiklerim:
Herkes aydınlanmak istiyor fakat kimse değişmek istemiyor. En kalıcı deneyimler sorun çekmeyi, zorlanmayı göze almakla mümkündür. Yaşam yolculuğumuzda neler olmasıyla birlikte deneyimleri iyi mi karşıladığımız iyi mi algıladığımız da önemlidir.
An için yaşamak ile anı yaşamak farklıdır. Bilinçli farkındalık yaşama dair olan her şeyi hoşunuza giden gitmeyen her ne var ise onu şu anda olduğu şeklinde yaşayabilmektir.
Bilinçli farkındalıkta dikkat, niyet ve tutum önemlidir. Niyet neyin ardında olduğumuzun göstergesi. Neye dikkat edersek niyetimiz o yönde informasyon edinmeye yönelir. Tutum fark ettiklerimizi iyi mi bir tutumla ele alacağımızı, yargılarımızı ve gelecek-geçmiş tesirini görmeyi ihtiva eder.
Zihin organik olarak sınıflandırma eğilimindedir.
Sadece yargıların lensini fark etmek, sevdiğimiz ve hoşumuza giden durumlarda verdiğimiz tepkileri ya da hoşumuza gitmeyen durumlarda verdiğimiz tepkileri fark etmektir.
Adrian Wells düşüncelere karşı olan iki tutumdan bahseder. Odaklanmış tutum ve üstbilişsel tutum. Odaklanmış tutum da düşüncelere ve inançlara gerçek doğrular olarak yaklaşılmakta. Üstbilişsel tutumda ise bireyler düşüncelerini gözlem kanalıyla zihinsel olarak bakmaktadır ve düşüncelerini deneyimlerinden ayırabilmektedir.
Mindfulness’ın sorusu bu nedir’dir. Neden sorusu savaşım etmemizi olanaksız kılıp bizi yorabilir. Mindfulness içerikten oldukca sürece odaklanır.
Bilinçli farkındalık ve kabul etme için düşünceleri fikir olarak kabul etmek adına bir ekip egzersizler önermektedir:
Zihnimizde yükselen düşünceleri fark etmek; beyazperde salonunda oturduğumuzu düşüncelerin boş ekrana yansımasını düşlemek.
Gökyüzündeki bulutları düşünceleriniz olarak düşlemek. Kendini dere kenarında oturup düşüncelerin başının üstünden güz ağacınsan kopup önünüzdeki nehire düşen ve nehrin akışında ilerleyen yapraklar olarak düşlemek.
Ben düşüncelerim değilim yalnız şu an için bu düşüncelere sahibim.
Kendimizi yineleyen zor düşüncelerle ilgili sorabileceğimiz destek sorular
-Bu fikir doğru mu bunu kanıtlayan bir şey var mı
-Bu fikir olamak istediğim yere ulaşmakta bana hakkaten yardım ediyor mu
-benim durumuda olmayan biri ne düşünürdü
-buna hemen sonra iyi mi tepki vereceğim yarın ya da gelecek yıl
-olabilecek en fena şey ne? Eğer olursa hakkaten korkulu olacak şey ne?
– bu durumla ilgili en fena senaryo ne olurdu
-yaşamımda daha ilkin bu şeklinde bir durumla karşılaştım mı karşılaştıysam iyi mi baş ettim.
– eğer bir dostum bu durumda olsaydı ona ne söylerdim
– iyi bir dost bu durum hakkında bana ne söylerdi
– bu durumda daha güvende ve yürekli hissetmemi sağlayacak bir şey var mı
Düşündüğümüz şeyler bizde suçluluk ve utanç ortaya çıkartıyorsa bu düşünceleri kabul edebilmek ve onlarla savaşım etmeden mesafe alabilmemiz için kendimize şunu söylemek destek olabilir:
-hata hayata geçirmeye hakkım var. Bir şeyi başaramamaya hakkım var. Bazı zayıflıklarımın olmasına hakkım var.
Değiştirilemeyecek durumlarda bakış açımızı değiştirebilmek için kendimize şunu sorabiliriz:
– bu durumdan ne öğrenebilirim? Bu durumsa ne şeklinde bir anlam ve anlayış bulabilirim?
Farkındalığımızı engellemiş olan en mühim bir öteki niçin de evvel yaptığımız planlarımızı katı bir halde uygulamaya çalışmadaki ısrarımızdır. Hikayenin biçimselliğine takılmış olabiliriz. Bu da fırsatları fark etmemizi, beklenmedik güzel deneyimleri yeterince takdir etmemizi, karşılaştığımız çeşitli zorluklardan sağlam tecrübeler kazanmamızı engelleyecek bir tutuma dönüşür.
Bu tutum bizim yakın insani ilişkilerimizi v değerlerimizi iyi mi olsa her zmaan ulaşılabilir düşüncesiyle hep ertlemeiş olabiliriz.
Neden bazı duyguları sanki asla geçmeyecekmiş şeklinde yada oldukca uzun süre yaşarız? Bu duygular muhtemelen devamlı bir başka duygu, fikir yada durum tarafınca tetiklenerek döngüsel bir halde yaşanılıyor olabilir. Uzun süreli yaşanmış olan duygular mod olarak adlandırılır. Modlar duygular kadar yoğun değildir.
Enerjik sezmek luk ve kızgınlık şeklinde tamamen değişik iki duyguda bile ortaktır.
Duyguların kontrolü mevzusunda yaşadığımız yetersizlikler, yaşamla baş etmede yetersizliklerimizin mühim bir nedenidir.
Psikolojik problemlerin ve zorlayıcı duygu durumlarının en mühim sebebi, daha çok acı çekmekten korkmaktır.
Zorlayıcı duygu ve durumları yaşamdan çıkarmak mümkün değildir.
Mindful ebeveynlik, neyin yanlış bulunduğunu sorgulamaktan oldukca, neye gerekseme duyulduğu mevzusunda ebeveynlere destek olmaktadır. Bu durumda niçin sorusu yerine şu an ne yapmam gerekiyoe ya da ne tür bir destek bana yarımcı olabilir sorularının sorulması daha uygundur. Mindful ebeveynlik’de özşefkat öne çıkan bir beceridir.
Mindful ebeveyn tutumları
1. Çocuğunuzla bir ihtilaf yaşadığınızda kendi duygumuzun bilincinde olabilmek.
2. Hiddet ile tepki vermeden ilkin durmayı öğrenebilmek,
3. Çocuğunuzun bakış açısına katılmıyır olsanız bile onu dikkatlice dinleyebilmek.
Bir ebeveynin evladı ile duygusal olarak uyumlu olması, etkileşimleri esnasında pozitif ya da negatif olmasından daha önemlidir. Mindful ebeveynlik, her durumda pozitif yaklaşmak ile ilgili değildir, daha oldukca yazışma esnasında uyumlu olmak ya da duygusal uygunluk ile ilgilidir. Hatta gerilmiş bir konuşma esnasında gülümsemek, mutsuz olmamak zannedildiği kadar yapıcı bir davranış olmayabilir.
Mindful ebeveynlik yoğun duygulara, tepkiselliğe ve strese odaklanır. En yoğun gereksinimleri anlamayı ve karşılamayı kapsar. Aileler daha azca tepkisel olmayı öğrendikçe ve gerçekçi olmayan beklentileri bıraktıkça çovukları için duygusal olarak daha ulaşılabilir olacaklardır; çocuklarını olduğu şeklinde sevecekler ve sevgi göreceklerdir.
İşler yolunda giderken nerede yanlış yaptığımızı ya da neler yapmamız icap ettiğini düşünmek pek yaygın değildir. İşler yolunda gitse de mindful tarafımız hep devrede olmalıdır. Bu sebeple zorlayıcı duygu ve durumları denyimlediğimiz anlarda bu şekilde olmayı anımsamak zor olsa gerek. Onun için uygulamaları deneyimleyerek ve kendinize vakit tanıyarak yaşamınıza dahil edebilirsiniz.
Yaşamlarımıza yeterince kelimesini yerleştirmek önemldir. Yüksek standartlar yerine ulaşılabilir hedeflerle ilgilenmek akılcı olabilir. Zaman vakit hepimiz başarısızlığa uğramalı ve yetersizlik ve umarsızlık hissedebilmeli. Eğer bu gerçeği reddedersek çocuklar negatif yanlarını gizlemeden olduğu şeklinde insan olmanın anlamını keşfedemezler.
Anne-baba olmanın bir çıkış, kaçış ya da bir bitiş çizgisi yoktur.
Kendimizi olduğu şeklinde kabul ederek kendi bütünlüğümüzü daha oldukca buluruz ve gerçekçi olmayan beklentileri bırakmayı öğrenebiliriz. Evlatların her şeyden ilkin ebeveynlerinin koşulsuz sevgilerine gereksinimleri vardır fakat kendimiz de haiz olamdığımız bir şeyi onlara veremeyiz. Kendimize karşı nazik olarak, ortak paydaşım içinde farkındalıkla ilkin kendimize şefkat gösterme ile çocuğa destek olabiliriz.
Kabul etmek, karşımıza çıkan tüm mücadelelerin, zorlayıcı durumların, yaptığımız hataların aslen sıhhatli bir yaşamın bir parçası bulunduğunu bilmektir. Fakat bu, evlatlarımızın bizim beklentilerimizi karşılamayan davranışlarını onaylamak değildir. Onu duygu ve düşünceleriyle yargılamamak omun her istediğini yapmak değildir.
Onları tanımaya, anlamaya ve merak etmeye dair isteğimizi hep canlı tutmak gerekir. Eğer davranışlarının ötesine bakarsak aslen savaşım eden insanı görebiliriz.
Çocuklar için farkındalık
Eğitmenin bunu kendisine de uygulaması mühim bir detay. Bireylere bakılırsa özelleştirilmesi gerekmekte.
Bu farkındalık emek harcamaları yapılırken beklentilerin netleştirilmesi niyetin ne bulunduğunun açığa çıkartılması gerekmektedir. Dikkatlerin uçuştuğu anları fark etmeleri, düşüncelerini yalnız düşünceler olarak görmelerini sağlamak, duygularının bedenlerindeki yansımlarının farkına varmaları, çocuklarda düzgüsel olan gürültü, hiddet nöbetleri, kavga etme şeklinde davranışları tamamen ortadan kaldırmaz doğal ki… fakat dürtü kontrolü için vasıta sağlamak.
Duyguların farkındalığına duygularıyla fazla özdeşleşmeden fark etmelerini sağlamak. Hava durumu metaforunu kullanmak. Dışarıdaki havayı değiştiremeyiz ve aynı bunun şeklinde duygu ve hislerimizi de değiştiremeyiz. Sadece onlara olan yaklaşımımızı ve tutumumuzu değiştirebiliriz. “Ben bu his değilim bu yalnız benim hissettiğim şeylerden birisi.” açıklamaları yapılır.
Duyguları düzenleme; evlatların dikkatlerinin dağıldığını kızdığını daha evvel anlamalarını ve buna bakılırsa seçimlerini gözden geçirmelerini sağlar. Ruh halim iyi mi sorusunu sordurabilmek farkındalık için mühim. (Nil yener)

Mindfulness, bilgili farkındalık, farkındalıkla anda kalabilme sanatı, diye tanımlanmış.
Anda olabilmeye, anın tadını çıkarabilmeye ne kadar odaklı olsam da bir çok vakit bunu başaramıyorum. Belki de oldukca fazla anda kalmaya çabaladığım için ters tesir yapıyor, bilemiyorum!
Ilk olarak kitap hızlıca, okudum bitti, diyebileceğiniz bir kitap değil. Bu sebeple evde, işte, ilişkide, çocuklukta, ebeveyn olarak mindfulnessin uygulama alanlarını özetleyen Zümra Hoca, uygulamalara da yer vermiş. Bu uygulamaları yapmak, bir durup anı yaşayabilmek gerekiyor. Sadece okurken tecrübe etmek de değil bir iki gün kontrol etmeniz, hayatınıza yerleştirmeye çalışmanız gerekiyor. En azından ben öyleki yaptım, diyebilirim.
Kavramın bilimsel temelleri oldukça açık ve anlaşılır bir diller anlatılmış. Mühim olan okuyup özümseyip uygulayabilmekte.
Nefes ve gövde bütünlüğü aslen bu işin temeli denebilir. Kızgın, kırgın,mutsuz, heyecanlı, ürkü,oldukca mutlu hangi duygu-durum içinde olursanız olun, derin bir nefes alarak içinde olduğunuz duyguyu fark edin, diyor yazar.
Mindfulness Temelli terapilerin birçok insan tarafınca alındığından, hatta birkaç meşhur isimden bile bahsetmiş. Daha bir sürü mühim nokta var doğal olarak kitapta, kucak dolusu altı çizili cümleler…
Benim için başarıya ulaşmış bir başlangıç kitabıydı. Bilinçli farkındalık adına daha çok okuma ve uygulama yapmam gerek. Bu sebeple, dün ya da yarın değil bizim için yalnız şu an var. (Gülçin)


Mindfulness PDF indirme linki var mı?


Zümra Atalay – Mindfulness kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Mindfulness PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Zümra Atalay Kimdir?

MEF Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kısmı Başkanı Doç. Dr. Zümra Atalay (Özyeşil) Ankara’da dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Selçuk üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, doktora eğitimini Selçuk üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Kısmı’nde tamamlamıştır. Doktora sonrası çalışmasını Rochester Üniversitesi Psikoloji Bölümünde yapmıştır. Bu dönemde Motivasyon araştırma grubuna dahil olmuş ve projelerde yer almıştır. Emek harcama mevzuları bilgili-farkındalık(mindfulness), öz-anlayış(self-compassion), kişilik, gülmece, toplumsal beceri, depresyon, stres ve stresle baş çıkma, anksiyete, hiddet ve öfkeyle başa çıkmadır. Uluslararası indekslerde taranan ve ulusal hakemli dergilerde yazıları, ulusal ve internasyonal kongrelerde bildirimleri, kitap ve kitap bölümleri, danışmanlığını yapmış olduğu yüksek lisans ve doktora tezleri bulunmaktadır. Doç. Dr. Zümra Atalay lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler vermektedir. Uzmanlık alanı olan Bilinçli-farkındalık temelli yaklaşımlar üstüne Oslo/Norveç’te Uluslarası Mindfulness derneğinin düzenlemiş olduğu eğiticilerin eğitimi programını tamamlamıştır. Bu yöntemle ilgili çeşitli uygulama ve eğitime iştirak etmiştir. Mindfulness temelli yaklaşımlar ile ilgili oldukca sayıda eğitim, imalathane emek vermesi ve grup emek harcamaları düzenlemiştir.


Zümra Atalay Kitapları – Eserleri

  • Mindfulness
  • Şefkat
  • Mindfulness – Şimdi ve Burada
  • Öz-Anlayış ve Bilinçli Farkındalık
  • Mindfulness
  • Şefkat Korkaklara Bakılırsa Değil


Zümra Atalay Alıntıları – Sözleri

  • Şefkatin en bilindik yolu acıyı ve acının doğasını anlamaktır. Acı çektiğimiz için kendimizi ya da zor zamanlar geçirdikleri için başkalarını dezavantajlı,değişik,noksan,şanssız ya da beceriksiz görmek yerine acının evrenselliğini fark etmek üzerinedir. Şefkat bu yönüyle merhametten ayrılır. (Mindfulness – Şimdi ve Burada)
  • Hayat kimi zaman oldukca zor olsa da, başımıza gelenlere verdiğimiz otomatik tepkiler çektiğimiz acıyı artırır… (Şefkat Korkaklara Bakılırsa Değil)
  • Kalbinin sana rehberlik etmesine izin ver. Fısıldar yumuşak bir halde, dikkatle dinle.
    -Anonim (Şefkat Korkaklara Bakılırsa Değil)
  • “İnsanları rahatsız eden şey buna neden olan olaylar değil, onlar hakkındaki düşüncelerdir.” (Mindfulness)
  • Bir süre sonrasında
    Bir eli tutmakla, bir ruhu zincirlemek arasındaki ince farkı öğrenirsin,
    Ve aşkın yaslanmak,
    Birlikte olmanın da güvende olmak anlamına gelmediğini öğrenirsin.
    Ve öpücüklerin sözleşme
    Ve hediyelerin de vaat olmadığını
    Öğrenmeye başlarsın.
    Ve yenilgileri
    Başın dik ve gözlerin açık karşılamaya başlarsın,
    Bir çocuğun üzüntüsü ile değil, bir yetişkinin zarafeti ile…
    Ve her şeyi,
    Bugünü düşünerek yapmayı da öğrenirsin,
    Bu sebeple yarın ile ilgili herşey belirsizdir.
    Bir süre sonrasında güneş ışığının bile
    Eğer fazla maruz kalırsan,
    Yakıcı bulunduğunu öğrenirsin.
    Bu yüzden
    Başka birisinin sana çiçek getirmesini beklemeden
    Kendi bahçeni yarat ve kendi ruhunu kendin süsle.
    Ve göreceksin ki, dayanıklısın
    Ve kuvvetlisin
    Ve değerlisin… (Mindfulness – Şimdi ve Burada)
  • Şefkat, “ acıyı paylaşmak, anlamak ve fark etmekti.” (Şefkat)
  • Yaşamdaki acılar tuz gibidir, ne azdır, ne de oldukca. Acının miktarı hep aynıdır. Ancak bu tuzun acılığı, neyin içine konulduğuna bağlıdır. Acın olduğunda yapman ihtiyaç duyulan tek şey, acı veren şeyle ilgili duygularını genişletmektir. Onun için sen de artık bardak olmayı bırak, göl olmaya çalış. (Mindfulness – Şimdi ve Burada)
  • Buda “size özgürlüğün yolunu gösterdim. Şimdi özgürlük bizlere bağlı.” demiştir. Bu hakkaten doğrudur. Yaşamınızı ellerinize almazsanız, hiçkimse sizin için bir şey yapması imkansız. Bu tamamıyla size bağlı.
    Dzigar Kongtrul Rinpache (Şefkat)
  • Buda, hiçbir vakit acıya son verebiliriz dememiştir, sadece; onun nedenlerini bilirsek biz acı çekmemek için bir şeyler yapabiliriz der. (Şefkat)
  • Uyaran ve tepki içinde bir boşluk var ve o boşlukta bizim tepkimizi seçme özgürlük ve kudretimiz yatar. Tepkimizde de gelişme ve özgürlüğümüz saklıdır. (Mindfulness – Şimdi ve Burada)
  • Başka birisinin sana çiçek getirmesini beklemeden
    Kendi bahçeni yarat ve kendi ruhunu kendin süsle
    Ve göreceksin ki dayanıklısın
    Ve kuvvetlisin
    Ve değerlisin (Şefkat)
  • Olduğum kişiden vazgeçtiğimde, olabileceğim
    kişiye dönüşebilirim.
    – Lao Tzu (Şefkat Korkaklara Bakılırsa Değil)
  • Yaşadığımız deneyimleri aslen biliyor olma tutsaklığı bizim onları daha iyi anlayabilme ve keyfini çıkarabilmemizin önüne geçebilir. Entelektüel kapasitemiz geliştikçe yaşama heyecanımız azalabilir. En oldukca yaptığımız şeyleri yada en yakınımızdakileri daha azca farklıdır ve tanır hale gelebiliriz bu sebeple onları aslına bakarsanız tanıdığımızı ve bildiğimizi düşünebiliriz. Böylelikle farkındalıktan otomatik pilota doğru bir geçiş yaparız. (Mindfulness)
  • İnsanları rahatsız eden şey buna yol açan vakalar değil, onlar hakkında düşünceleridir. (Mindfulness – Şimdi ve Burada)
  • Vakit harcadığınız ve emek verdiğiniz her şey, sizin için daha mühim ve daha da fark edilmeye kıymet hale gelir. (Mindfulness)
  • Yere yüzüstü düşmek yaşamın kaçınılmaz bir parçasıdır. (Şefkat)
  • “Hazırlıklı olmak” bizim doğamızda var. Yazdan kışa hazırlık yaparız, çocuklarımıza yatırım yaparız, ilişkilerimizin geleceğini tasarlarız. Enteresan olan kendimizi güvende sezmek için ve hazırlamak için oluşturduğumuz senaryolar kış için yiyecek hazırlığı hayata geçirmeye pek de benzemez. (Şefkat)
  • Nezaket, korkudan daha iyi bir öğretmendir. Hata yapma korkusu sizi konfor alanınızda tutacaktır. Nezaket ise sizi yeni olasılıkları keşfetmeye ve hatalardan ders çıkarmaya çağrı edecektir. (Şefkat Korkaklara Bakılırsa Değil)
  • Oldukça acayip bu sebeple çoğumuz hakkaten görülmemiş zenginlik ve konforu olan bir dünyada yaşıyoruz. Buna karşın görünüşe bakılırsa doyumsuz verimlilik, rekabetçi üstünlük ve hepimizin yaşamını etkileyen iş modelinin bizi 50 yıl öncesinden daha mutlu yaptığına dair bir buluş yok. (Mindfulness)
  • Hayat basittir, fakat kolay değildir.
    -Anonim (Şefkat Korkaklara Bakılırsa Değil)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş