Eğitim

Ergenleri Anlama Kılavuzu – Özgün Kızıldağ Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ergenleri Anlama Kılavuzu – Özgün Kızıldağ Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ergenleri Anlama Kılavuzu kimin eseri? Ergenleri Anlama Kılavuzu kitabının yazarı kimdir? Ergenleri Anlama Kılavuzu konusu ve anafikri nedir? Ergenleri Anlama Kılavuzu kitabı ne konu alıyor? Ergenleri Anlama Kılavuzu PDF indirme linki var mı? Ergenleri Anlama Kılavuzu kitabının yazarı Özgün Kızıldağ kimdir? İşte Ergenleri Anlama Kılavuzu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Özgün Kızıldağ

Yayın Evi: Elma Yayınevi

İSBN: 9786055286286

Sayfa Sayısı: 304


Ergenleri Anlama Kılavuzu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Evlatları Anlama Kılavuzu adlı kitabı büyük beğeni toplayan Uzman Psikolog Özgün Kızıldağ, bir devam emek harcaması niteliği taşıyan Ergenleri Anlama Kılavuzu ile bu kez buluğluk sürecindeki fertleri mercek altına alıyor. Kitap, yaşanmış örnek vakalar üstünden meydana getirilen değerlendirme ve sunulan çözüm önerileriyle farklılığını ortaya koyarken ergenlerin yolunu aydınlatmak isteyen, onlarla birebir ilişki kuran hepimiz için ergonomik ipuçları içeriyor.

Ergenleri Anlama Kılavuzu kardeş ilişkilerinden buluğluk dönemindeki fizyolojik ve ruhsal değişikliklere, meslek seçiminden dönem çatışmasına, risk alma davranışlarından ders başarısına kadar oldukca çeşitli sadece birbiriyle ilişkili mevzuları, yaşanmış örnek vakalarla beraber ele alıyor. Bu yönüyle kitap “oldukca süratli değişen bireylerin” dünyasını idrak etmek ve sunmuş olduğu çözüm önerileri açısından mühim bir kılavuzluk görevini üstüne alıyor.

Enver Yücel

Bahçeşehir Üniversitesi, Bahçeşehir Kolejleri ve Uğur Dershaneleri Kurucusu

Bilgi, deneyimle birleştiğinde değerlidir. Kızıldağ, bu kitapta, ergenlere dair varlıklı deneyimlerini informasyon ile harmanlıyor ve vakalar üstünden bizi ergen dünyasında bir yolculuğa çıkarıyor. Bu kitap informasyon-tecrübe dengesi ile hem uzmanlara hem de genel okuyucuya ışık meblağ özellikte.

Psikolog Dr. Serkan Özgün

İNDA Çözüm Odaklı Danışmanlık ve Eğitim Merkezi

Devletimizde deneyimler üstünden yazılmış kitaplara ihtiyacımız olduğu açık, hele ki Özgün Kızıldağ benzer biçimde mesleğin uzmanları tarafınca yazılmış olanlara. Her ergenin, yazarın sunmuş olduğu örnek vakalardakilere benzer deneyimler yaşaması ihtimaller içinde. Bu kitabı bir tek bir psikoloji hocası olarak değil, ergenliğine ramak kalmış bir kız babası olarak da okudum. Ergeni idrak etmek ve eleştiri durumlarda en uygun davranışı sergilemek için okunması ihtiyaç duyulan bir kitap.

Yrd. Doç. Dr. Erol Yıldırım

Süleyman Şah Üniversitesi Psikoloji Kısmı Başkanı

 


Ergenleri Anlama Kılavuzu Alıntıları – Sözleri

  • Ergenler için siyasetle ve dinle ilgili mevzuları anlayabilmek, karşılıklı tartışabilmek yepyeni bir beceridir. O yüzden, bu yeni zihinsel becerilerini kullanmaktan son aşama hoşnut olurlar. Bu, onların gözünde yetişkinler yaşamına girmiş olmanın bir kanıtı gibidir. Çocukken anlayamadıkları şeyleri anlayabilmek, hatta yeni ve son aşama çarpıcı olduğuna inandıkları fikirler geliştirebilmek onları oldukca mutlu eder. Bu nedenle, birçok ergen din, politika, felsefe benzer biçimde mevzulara aşırı ilgi duyabilirler.
  • Çocukluk döneminde yaşanmış olan anne-baba ayrılıklarında en oldukca duygusal faktörlerin, çocuğun duygu dünyasındaki değişimlerin üstünde durulur. Bu sebeple çocuklar, ergenlere nazaran duygusal açıdan yara alma, zarar görme riskini daha oldukca taşırlar. Bunun sebebi de duygusal olarak etkilendikleri vakalarla başa çıkma stratejilerinin oldukca azca olmasıdır.
  • Hayat hiçbir istediğimizin gerçekleşmediği kadar acımasız bir yer değildir fakat her isteğimizin gerçekleştiği bir yer de değildir.
  • Dünyayı gençken kurtarmaya çalışanların bir çok yetişkinlik yolunda ilerledikçe bundan vazgeçerler şundan dolayı dünya gençken kurtarılır. Hiç kuşkusuz bigün dünyanın sistemi değişecekse bunu yetişkinler değil gençler elde edecektir.
  • Ergenlik döneminde öğrenilmesi ihtiyaç duyulan en mühim becerilerden biri de sabretmek, çaba harcamaktır.Hayatın daima tüm isteklerimizin gerçekleştiği bir yer olmadığı buluğluk döneminde öğrenilir.Bunu ergenlere öğretecek kişiler de anne babalardır.
    Hayat hiçbir istediğimizin gerçekleşmediği kadar acımasız bir yer değildir; fakat her isteğimizin gerçekleştiği bir yer de değildir.Hepimiz bunu yaşamın bir yerlerinde öğrendik.O sayede erişkin hayatta bir işte çalışabiliyor,insanoğlu arası ilişkiler kurabiliyor ,tüm bunlar olurken isteklerimizi erteleyebiliyor,isteklerimiz için çaba harcayabiliyor,sabredebiliyoruz.
  • Ayrıca unutmamak gerekir ki,ergenlerin hayatına aşırı müdahalede bulunmak onlara gelişim şansı vermemek anlama gelir.Yaşadıkları bedensel değişimle baş etmeye çalışan, kimliklerini oluşturma sürecinde içsel ve büyük bir çaba harcayan,tüm bu tarz şeyleri yaparken arkadaşlık ve dersler benzer biçimde mevzularda da başarı göstermeye çalışan gençler,birçok cephede birden cenk veren savaşçılar gibidir.Kazanmakta oldukları bir harpte onların yoluna çıkmamaya dikkat etmek gerekir.
  • Dünyayı gençken kurtarmaya çalışanların bir çok yetişkinlik yolunda ilerledikçe bundan vazgeçerler şundan dolayı dünya gençken kurtarılır! Hiç kuşkusuz bigün dünyanın sistemi değişecekse bunu yetişkinler değil gençler elde edecektir.
  • Günlük yaşam koşuşturmasının içinde çocuğunuza bir insanda olmasını önemsediğiniz temel değerleri aktaracak vakti bulamıyorsanız ve bulamadıysanız, ortaya çıkan boşluğu doldurmuş olduğu için medyayı, interneti ve fena örnekleri suçlamaya hakkınız yoktur. Anne-baba olma sorumluluğu bir kültürü ve değerler bütününü de aktarabilmek görevini ihtiva eder. Siz yapamamışsanız başka kişiler ve kurumlar kendi değerlerini sizin çocuğunuza aktarırlar.
  • Eğer çocuklarımızla küçüklüklerinden itibaren söyleşi etmiyor, özdeğerlerimizi bu sohbetlerin arasına tatlı tatlı yedirmiyorsak, çocuklarımızdan duygusal olarak uzaksak, onların hayata iyi mi baktıklarını bilmiyorsak o artık bir tek içinde bulunmuş olduğu grubun düşündüğü benzer biçimde düşünecek, davranılmış olduğu benzer biçimde davranacaktır.
  • Yanlış yaptığını bilmek, hakikatı öğrenme yolunda çaba göstermeyi gerektirir. Yanlış yapmak çocuğun bu durumla duygusal olarak başa çıkabilme becerileri kazanmasını sağlar. Yanlış yapmış olduğu yönünde geri bildirim alamayan ve asla başarısızlık tatmayan çocuk, başarısızlık duygusuna karşı oldukca hazırlıksızdır.


Ergenleri Anlama Kılavuzu İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Neler öğrendim?
1. Ergenler her şeyi büyütebilir, her duyguyu uçlarda yaşayabilir. Sakın sorunlarını küçümseme.
2. Ergenler fikirlerinin sorulmasına oldukca dikkat eder, buna ehemmiyet ver fakat asla ipleri tamamen onlara bırakma şundan dolayı sınırları zorlamayı severler.
3.Rol model aldıkları biri kesinlikle vardır: Anne, baba ya da öğretmen. Bu sebeple bir ergenin iyi mi davranmasını bekliyorsan sen de o şekilde davran ve o şekilde yaşa.
4.Ergenler için sevgi oldukca fakat oldukca mühim. Ona destek ol, sevilmek gereksinim duyan en mühim şey.
5. Devamlı denetim etme. İç ve dış disiplinini yaratmasına izin ver.
Her ebeveynin ve her öğretmenin okumasını tavsiye ederim. Ama keşke çözümler daha detaylı anlatilsaydi. Kitapta eksikliğini hissettiğim tek nokta bu.
Keyifli okumalar dilerim. (Hickimse)

İçimdeki Ergene Kitap Yazmışlar.: Merhaba kıymetli okurlar.. Bu güzel kitabı Storytel uygulamasından dinledim. Güzel alıntıları hem sizler için hem kendim için buraya eklemeyi oldukca arzu ederdim fakat bunun için habire kaydı durdurup, sözkonusu alıntıları yeniden yeniden dinlemem gerekecekti.
Kitap oldukca azca okuyucuya ulaşmış ve maalesef onlar da asla alakası olmayan değerlendirmelerde bulunmuşlar. O şekilde olunca ben de oldukca düşük bir beklentiyle başlamıştım. Şimdi ise kitabı satın almayı, yeniden okumayı, notlar almayı, mühim yerlerin altını çizmeyi ve kitaplığımın müdavimleri arasındaki yerine referans kaynak olarak bırakmayı düşünüyorum.
Kitapta ergenlikteki başına buyrukluk, isyankârlık, hiddet, baş kaldırma, depresif bozukluklar, İntihar eğilimleri, yalana eğilim, kendini beğenmeme.. kısacası buluğluk ile ilgili aklınıza gelebilecek her şey kısa kısa bölümler hâlinde işleniyor.
Antalya’da bir anaokulda müdür olarak görevini sürdüren yazarımız, daha ilkin yüksek lisans eğitimini “Evlilik Çatışması ve Çocuklardaki Davranış Problemleri Arasındaki birlikteliğin Bilişsel-Bağlamsal Çerçeve Açısından İncelenmesi” temalı sav ile tamamlayarak Uzman Psikolog unvanı almıştır.
Mesleğinin ve uzmanlık alanının kazandırdığı deneyim yardımıyla evlatları ve gençleri bol miktarda gözlemleme imkanı bulmuş ve kitapta ele almış olduğu mevzuları da bu vakalar üstünden örnekleri ile konu alıyor.
Normalde bir psikoloji yada kişisel gelişim kitabı okuduğumuzda ne yapmış olup ne yapmayacağımızdan bahsederler. Mesela Doğan Cüceloğlu kitapları, evet okuyucuyu doyum eder fakat hayatınıza bu tarz şeyleri uygulamak anlatıldığı kadar kolay değildir. Bilmiyorum haksızlık mı yapıyorum.. fakat Doğan Cüceloğlu, Gülseren Budayıcıoğlu kitapları bana bol miktarda kurgu barındırıyormuş benzer biçimde geliyor. Süslü anlatımlar, merak uyandırmalar, ters köşe yapmalar falan.. Bence kendinde bazı kusurlar gören, bu tarz şeyleri düzeltmek isteyen okuyucuyu gazlamaktan başka bir şey değil. ” Bunu ben de yapacağım, başaracağım.. ” deyip “pıssss” sönüyorsunuz. .
Bu yazarları seven okuyucuları küstürmemek adına şu şekilde toparlamam gerekirse; normal olarak başarıya ulaşmış kalemler fakat ben benzetme yaptığımda Özgün Kızıldağ’ı kesinlikle oldukca daha gerçekçi buldum.
“Psikanalizi çocuk gelişimi ile harmanlayıp yetişkinlerin de kendileri ile yüzleşmelerini sağlamak için iyi mi bir kitap yazılmalı?” sorusunun cevabı bu kitaptır oldukca net..
Kitap ergenleri idrak etmek için yazılmış benzer biçimde görünse de aslına bakarsak yetişkinlere de minimum gençler kadar hitap ediyor. Kitapta oldukca fazla vakaya yer verilmiş olması yardımıyla istemeseniz de ” evet ben de bunu yaşadım ve evet ben de bu davranışsal bozukluğu halen bol miktarda tekrarlıyorum.” diyorsunuz.
Bizler tamamımız bebektik, çocuktuk, ergendik ve şimdi yetişkiniz. Kendimizi savunuyoruz çoğunlukla, savunmasız değiliz. Ama bir zamanlar öyleydik. Doğduğumuz günden şimdiye dek karşılaştığımız tüm vakalar, tüm insanoğlu ve onların bizlere karşı olan davranışları bizi bugün olduğumuz biz yapmış oldu. Psikanaliz alanı ile içli dışlı olduğumdan beri çevresel faktörlerin önemini her geçen gün birazcık daha iyi kavrıyorum.
İtiraf etmesi güç fakat halen kendimi sevebilmek için yeterince dayanağım da sığınağım da yok.. Bu kitap beni kendimi sevmeye birazcık daha yakınlaştırdı. Ergenliğime götürdü, öğretmenlerim ile olan diyaloglara götürdü, dostlarım ile konuşmalarımı sanki şu an oluyormuş benzer biçimde canlandırmamı sağlamış oldu. Bilinçaltımız karakutumuzdur dostlar ve şifresini bir tek biz biliyoruz. “Ben niçin bu şekilde bir insanım?” sorusunun yanıtını bir tek ve bir tek biz biliyoruz. Ama birilerinin, bir şeylerin bizlere hatırlatması gerekiyor. Benim için Freud odur, Jung odur, Erich Fromm odur, Bertrand Russell odur.. Son olarak Özgün Kızıldağ odur..
Ilkin kendinizi sonrasında da çevrenizdekileri idrak etmek için okuyun.. En kısa zamanda yazarın öteki kitaplarını da okuyacağım.
Hepinize keyifli okumalar dilerim. (Adem)

Kitap yaşanmış vakalardan hareketle ergenlerin tepkileri,aile tutumları ve çözümlemeli yaklaşımlarla hazırlanmış.
Ayrıca kitabı okurken ne olursa olsun bir okunacaklar ve izlenecekler listeniz de oluyor.Bazılarını buraya yazayım:
Anneler ve oğulları (kızları) için bir fincan refah
Aile:Terketmemiz ihtiyaç duyulan sevgili
Ilgın Olut /Deva
Kemal Selçuk /Yeni Yetmeler
Ferhan Şensoy /Kalemimin sapını gülle donattım Frank Mccourt Öğretmen
Gregory Peatrow Prof Rachinski İdeal Öğretmen
Iskalanan gençlik
Ergenliğin Yüzleri Talat Halman
Tuhaf bir bayan
Film
Kahvaltı Kulübü
Lol
İmparatorlar klubü
Özgürlük Yazarları
Zafer Benim
Son ders aşk ve üniversite
Saç spreyi (N.E.)


Ergenleri Anlama Kılavuzu PDF indirme linki var mı?


Özgün Kızıldağ – Ergenleri Anlama Kılavuzu kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Ergenleri Anlama Kılavuzu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Özgün Kızıldağ Kimdir?

1979 senesinde İstanbul’da doğan, 1996 senesinde Üsküdar Anadolu Lisesinden mezun olmuştur. Ardından İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümündeki Lisans eğitimini 2000 senesinde tamamlayarak psikolog ünvanını almıştır. 2003 senesinde aynı bölümdeki yüksek lisans eğitimini “Evlilik Çatışması ve Çocuklardaki Davranış Problemleri Arasındaki İlişkinin Bilişsel-Bağlamsal Çerçeve Açısından İncelenmesi” temalı sav ile tamamlayarak Uzman Psikolog olmuştur. İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünde 2000-2006 yılları aralığında öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Aynı dönemde İnsanbilim Enstitüsü isminde klinikte Çocuk ve Aile psikoloğu olarak çalışmıştır. 2006 senesinde başladığı Sabancı Üniversitesi Anaokulu’ndaki müdürlük görevinden Antalya’ya taşınması sebebiyle ayrılan Kızıldağ, 2007 yılından bu yana Antalya Bahçeşehir Koleji’nde çalışmakta, Anaokulu Müdürlüğü görevini yerine getirmektedir.

14 senelik çocuk ve ergen çalışmalarını ve deneyimlerini derleyerek yazdığı ve gerçek vakaları içeren ve ikinci baskısı da meydana getirilen “Çocukları Anlama Kılavuzu”, ve bu kitabın devamı niteliğini taşıyan ve geçtiğimiz yıl piyasaya çıkan “Ergenleri Anlama Kılavuzu” isminde kitapları bulunmaktadır. Geçmiş dönemlerde yazmış olduğu “Evlilik Çatışması ve Çocuk” ve “100 Soruda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi” isminde kitapların haricinde Kızıldağ’ın ulusal ve internasyonal dergilerde yayınlanmış yazıları, kongrelerde sunulmuş bildirileri vardır. Başta Antalya olmak suretiyle, İzmir ve İstanbul’da düzenlenen kitap fuarlarında imza günleri ve söyleşilerde de bulunmuş olan Kızıldağ, meslek yaşamı süresince bir oldukca okul, dershane, sivil cemiyet kuruluşu ve firmaya “Çocuk Gelişimi”, “Çocuk Yetiştirme Tutumları”, “Aile İçi İlişkiler”, “İletişim” ana başlıklarında seminer ve eğitimler vermiştir


Özgün Kızıldağ Kitapları – Eserleri

  • Ergenleri Anlama Kılavuzu
  • Evlatları Anlama Klavuzu
  • Evlilik Çatışması ve Çocuk
  • 100 Soruda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi


Özgün Kızıldağ Alıntıları – Sözleri

  • Belki bir anne ya da babanın birden fazla evladı olabilir fakat unutulmamalıdır ki her çocuğun bir tek bir anası ve bir babası vardır. (Evlilik Çatışması ve Çocuk)
  • Bazı evlilikler ölür, şundan dolayı eşlerin artık kavga etmek için bile birbirlerine ilgisi kalmamıştır. (Evlilik Çatışması ve Çocuk)
  • Dünyayı gençken kurtarmaya çalışanların bir çok yetişkinlik yolunda ilerledikçe bundan vazgeçerler şundan dolayı dünya gençken kurtarılır. Hiç kuşkusuz bigün dünyanın sistemi değişecekse bunu yetişkinler değil gençler elde edecektir. (Ergenleri Anlama Kılavuzu)
  • İyi ebeveyn – çocuk ilişkileri, çocuk için güvenlik oluşturur ve evlilik çatışması benzer biçimde bir strese karşı tampon vazifesi görür. (Evlilik Çatışması ve Çocuk)
  • Ne kadar iyi bir anne-baba olduğunuzu belirleyen, ne kadar başarıya ulaşmış çocuklar yetiştirdiğiniz değil; onlar ne kadar sevdiğiniz ve her koşulda iyi mi sahiplendiğinizdir. (Evlatları Anlama Klavuzu)
  • Ne kadar iyi bir anne-baba olduğunuzu belirleyen, ne kadar başarıya ulaşmış çocuklar yetiştirdiğiniz değil; onları ne kadar
    sevdiğiniz ve her koşulda iyi mi sahiplendiğinizdir. (Evlatları Anlama Klavuzu)
  • Çocuklarımıza yaptıkları davranışın negatif neticelerini yaşatmak mevzusunda onlara kıyamadığımız her durum, onların aynı negatif davranışı tekrarlamaları ile sonuçlanır. (Evlatları Anlama Klavuzu)
  • Korkusunun gerçekçi olmadığını söylemek ve “korkma“ demek işe yaramayacaktır. Onun yerine onu anladığımızı hissettirmeli ve itimat duygusu vermeliyiz. Korkuların sembolleştirilmesi, mesela, korkulan şeyin resmini yapmış olup resimle konuşmak benzer biçimde somutlaştırıcı yollar da işe yarayacaktır. (Evlatları Anlama Klavuzu)
  • Bir şeyi öğretmek için en iyi zamanlama, çocuğun mevzuyla ilgili merakını ortaya koyduğu andır. (Evlatları Anlama Klavuzu)
  • Büyük duygusal zararları olan fizyolojik şiddetten uzak durun.Unutmayın: İnsanlar güçsüzlükten dolayı şiddete başvururlar. (100 Soruda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi)
  • Hayat hiçbir istediğimizin gerçekleşmediği kadar acımasız bir yer değildir fakat her isteğimizin gerçekleştiği bir yer de değildir. (Ergenleri Anlama Kılavuzu)
  • Anne babasının saldırgan davranışlarını model alan çocuk, saldırganlığı kabul edilebilir olarak algılar. (Evlilik Çatışması ve Çocuk)
  • Ergenler için siyasetle ve dinle ilgili mevzuları anlayabilmek, karşılıklı tartışabilmek yepyeni bir beceridir. O yüzden, bu yeni zihinsel becerilerini kullanmaktan son aşama hoşnut olurlar. Bu, onların gözünde yetişkinler yaşamına girmiş olmanın bir kanıtı gibidir. Çocukken anlayamadıkları şeyleri anlayabilmek, hatta yeni ve son aşama çarpıcı olduğuna inandıkları fikirler geliştirebilmek onları oldukca mutlu eder. Bu nedenle, birçok ergen din, politika, felsefe benzer biçimde mevzulara aşırı ilgi duyabilirler. (Ergenleri Anlama Kılavuzu)
  • Duygularla başedebilmenin amacı duyguları bastırmak değil, uç noktalara varmasını engellemek için denetim etmektir. (100 Soruda Çocuk Gelişimi ve Eğitimi)
  • Ayrıca unutmamak gerekir ki,ergenlerin hayatına aşırı müdahalede bulunmak onlara gelişim şansı vermemek anlama gelir.Yaşadıkları bedensel değişimle baş etmeye çalışan, kimliklerini oluşturma sürecinde içsel ve büyük bir çaba harcayan,tüm bu tarz şeyleri yaparken arkadaşlık ve dersler benzer biçimde mevzularda da başarı göstermeye çalışan gençler,birçok cephede birden cenk veren savaşçılar gibidir.Kazanmakta oldukları bir harpte onların yoluna çıkmamaya dikkat etmek gerekir. (Ergenleri Anlama Kılavuzu)
  • Çocuklarımıza yaptıkları davranışın negatif neticelerini yaşatmak mevzusunda onlara kıyamadığımız her durum, onların aynı negatif davranışı tekrarlamaları ile sonuçlanır. (Evlatları Anlama Klavuzu)
  • Dünyayı gençken kurtarmaya çalışanların bir çok yetişkinlik yolunda ilerledikçe bundan vazgeçerler şundan dolayı dünya gençken kurtarılır! Hiç kuşkusuz bigün dünyanın sistemi değişecekse bunu yetişkinler değil gençler elde edecektir. (Ergenleri Anlama Kılavuzu)
  • Ne kadar iyi bir anne-baba olduğunuzu belirleyen, ne kadar başarıya ulaşmış çocuklar yetiştirdiğiniz değil; onları ne kadar sevdiğiniz ve her koşulda iyi mi sahiplendiğinizdir. (Evlatları Anlama Klavuzu)
  • Eğer çocuklarımızla küçüklüklerinden itibaren söyleşi etmiyor, özdeğerlerimizi bu sohbetlerin arasına tatlı tatlı yedirmiyorsak, çocuklarımızdan duygusal olarak uzaksak, onların hayata iyi mi baktıklarını bilmiyorsak o artık bir tek içinde bulunmuş olduğu grubun düşündüğü benzer biçimde düşünecek, davranılmış olduğu benzer biçimde davranacaktır. (Ergenleri Anlama Kılavuzu)
  • Benmerkezcilik, öteki insanların bakış açısını anlamadaki sınırlılıktır. (Evlilik Çatışması ve Çocuk)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş