Eğitim

Mühürlenmiş Zaman – Andrey Tarkovski Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mühürlenmiş Zaman – Andrey Tarkovski Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Mühürlenmiş Zaman kimin eseri? Mühürlenmiş Zaman kitabının yazarı kimdir? Mühürlenmiş Zaman konusu ve anafikri nedir? Mühürlenmiş Zaman kitabı ne konu alıyor? Mühürlenmiş Zaman PDF indirme linki var mı? Mühürlenmiş Zaman kitabının yazarı Andrey Tarkovski kimdir? İşte Mühürlenmiş Zaman kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Andrey Tarkovski

Çevirmen: Füsun Ant

Orijinal Adı: Die Versiegelte Zeit

Yayın Evi: Agora Kitaplığı

İSBN: 9786050060089

Sayfa Sayısı: 224


Mühürlenmiş Zaman Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Koca bir evreni içinde taşıyan insan: işte benim tek ilgi odağım. Zira yaşam, devamlı hayal gücümüzden daha zengindir. Bu yüzden gerçek bir sanatçı, sadece kendisi açısından dirimsel

bir zorunluluksa yaratma hakkına haizdir. Ben de beyazperde sanatıyla seyirciye, yaşamın gerçek akışını neredeyse asla bozmadan aktarma kabiliyetini taşımak istiyordum. Sinema sanatının gerçek ‘şiirsel’ aslı burada yatar. Benim ‘kurgu sineması’nı reddetmemin sebebi, seyircinin perdede gördüklerini kendi deneyimleriyle bağdaştarmasına imkân tanımamasıdır. Biz sanatçıların taşımış olduğu tek mesuliyet, kendi yapıtlarımızın düzeyini yükseltmektir. Nitekim ben de kendi filmlerimde hep, beraber yaşadıkları insanlara bağlı olmalarına, 

kısaca özgür olmamalarına karşın ‘içlerindeki’ özgürlüğü 

müdafaasını bilen insanları anlatmak istemişimdir.”

(Tanıtım Bülteninden)


Mühürlenmiş Zaman Alıntıları – Sözleri

  • ”…sanat, insanoğlunun mantığına değil duygularına seslenir. İnsanın ruhunu ‘yumuşatma’yı, iyiye karşı duyarlı kılmayı amaçlar…”
  • “Gerçek yaşanılır, öğrenilmez..”
    Hermann Hesse
  • Her insan, dünyanın kendi görmüş olduğu ve algıladığı benzer biçimde bulunduğunu sanmaya eğilimlidir. Heyhat, dünya, bambaşkadır!
  • İki insan bir kez olsun aynı şeyleri hissetmeyi başarabilse, ondan sonrasında birbirlerini devamlı anlayabilirler.
  • Zaman ise bir durumdur. Ve bir ateş..ki insan ruhunu konut tutmuş semender yaşar içinde.
  • İnsana iyi olmayı öğretmenin mümkün bulunduğunu sanmak, saçmalıktır.
  • Şimdiki süre parmaklarımızın arasından akan kumlar benzer biçimde kayar gider ve mühim, ele gelir ağırlığı sadece anılarda kazanır.
  • Mutluluk yoksa da
    Huzur ve özgürlük var dünyada!


Mühürlenmiş Zaman İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Podcast: Mühürlenmiş Zaman, Andrey Tarkovski: Podcasti dinlemek için YouTube linki:

Merhaba kitapçokseverler. Bu bölümümüzde Andrey Tarkovski’nin beyazperde ve sanata dair görüş ve deneyimlerini anlattığı Mühürlenmiş Zaman yapıtını konuşuyoruz.
Kitaptan bir alıntıyı sizlerle paylaşıyor ve keyifli dinlemeler diliyoruz:
“Sinema ‘türünden’ söz edildiğinde, genel anlamda ticari yapımlar, durum komedileri, kovboy filmleri, ruhsal dramlar, polisiyeler, müzikaller, korku ve yıkım filmleri, melodramlar vs. kastedilmektedir. Ama tüm bunların sanatla yakından uzaktan bir ilgisi var mıdır? Bunlar kitlesel iletişimdir, tüketim malları demek kim bilir daha doğrudur. Artık ne yazık ki her yerde rastlanan bu biçimler beyazperdeye dışarıdan, ticari çıkarlar tarafınca zorla dayatılmaya çalışılmaktadır. Ancak esas anlamıyla beyazperde, düşünmenin sadece bir biçimini tanır: Birleştirilemezi ve çelişkiyi birleştiren, beyazperde sanatını, yazarının fikir ve duygularıyla özdeşleştiren şiirsel fikir seçimi. Gerçek bir film görüntüsü, türünün sınırlarının aşılması üstünde kuruludur. Ve bir beyazperde sanatçısı burada, açıkça tek bir türün boyutları içinde hapsedilemeyecek olan idealini ifade etmeye çalışır.”
okursohbetlerigmail.com üstünden görüş ve önerilerinizi bekleriz.
Sevgiler. (Okur Sohbetleri)

Andrey Tarkovski SSCB’nin yetiştirdiği internasyonal bir fazlaca ödülü olan beyazperde yönetmeni. Devrin meşhur şairlerinden Arseniy Tarkovski’nin erkek evladıdır.
Tarkovski’yi uzun süre ilkin seyrettiğim filmler ile tanıdım. Sinema dünyasının mühim yönetmenlerinden biri olmasına karşın ülkesinde bile yasaklanan filmleri, ödül almasın diye meydana getirilen engellemeler ile dolu bir yaşamın içinde sıradışı olmayı başarmış, kendi idealleri yolunda tavizsiz yürümüş ve sanatına imzasını kazıyarak atmış biri olarak saygıyı hakkediyor.
Tarkovski benim için olmasıyla birlikte onun eserlerini takip edenler için de bir tek bir film yönetmeni değil felsefesi olan bir fikir adamıdır.
Mühürlenmiş Zaman, genel olarak Tarkovski’nin yapmış olduğu filmler hakkında beyazperde ve felsefesine dair yazılarından oluşmakla beraber beyazperde tarihinin ve çağının mühim yönetmenleri, filmleri kadar edebiyat dünyasının da yazar ve kitapları hakkında düşüncelerine yer veriyor. Zaten kitabın adını gören bir fazlaca okuyucu Marcel Proust’u ve “Kayıp Zamanın İzinde”yi gülümseyerek anmış olmalı, ki Tarkovski de bunu yapmadan geçmiyor kitabında.
“Zaman ise bir durumdur. Ve bir ateş ki insan ruhunu konut tutmuş semender yaşar içinde.”
Tarkovski’nin felsefesini ve dünyaya bakışının en güzel ifadesini onun satırlarından paylaşmak isterim, birazcık uzun olsa da yapmış olduğu tahlil okunmaya kıymet;
“Doğu devamlı sonsuz gerçeğe Batıdan daha yakındı, fakat Batı uygarlıkları maddi yaşam beklentileriyle Doğuyu yutuverdi. Bunu idrak etmek için Doğu müziğiyle Batı müziğini karşılaştırmak yeter de artar bile.
Batı: “İşte ben buyum!” diye bağırıyor. “Bana bakın! Dinleyin, acı çekmeyi ve sevmeyi bir tek ben biliyorum! Yalnız ben hem mutsuz hem mutlu olabiliyorum! Ben! Ben! Ben!” Doğu ise kendisiyle ilgili tek bir kelime söylemez. Kendini, Tanrı’nın, tabiatın, dönemin içinde tamamen kaybeder, kendini onlar içinde tekrardan bulur. Her şeyi kendi içinde keşfetmesini bilir. Taocu müzik – Çin, İsa’ dan önceki 600 yıl…
Peki fakat, niçin bu yüce gönüllü görüş üstünlük sağlayamadı da aksine yok oldu? Ve niçin bu düşünceden doğan uygarlık, mükemmelliğe erişmiş belli bir zamanı süreç biçiminde bizlere ulaşamadı?
Anlaşılan bu görüşler, kendilerini saran maddeci dünyayla kötü halde kapışmış. Birey iyi mi toplumla kapışıyorsa bu uygarlık da ötekisiyle kapışmış. Ancak yalnız bu yüzden değil, maddeci dünyayla, onun “gelişmişliği” ve teknolojisiyle de karşı karşıya geldiği için de yok olup gitmiş. Doğu uygarlığının görüşleri bir sonuçtur, topraktaki tuzun tuzudur, gerçek informasyon sadece ondan fışkırır. Savaşım ise bu Doğu mantığına gore günahtır.
İşin aslı, bizim kendi yarattığımız bir hayaller dünyasında yaşamamızdır. Onun kusurluluğuna tabiyiz, keşke onun yararlarına ve değerlerine de doğal olarak olabilseydik.”
Keşke…
Bilhassa beyazperdeye ilgi duyanların fakat genel anlamda her insanın rahatça okuyabileceği anlaşılması da okunması da rahat bir yaratı. Tarkovski’yi tanımak için bile okunmasını tavsiye ediyorum, hayata bakışa yeni pencereler açacak olması ise “bonus” olacak şüpheniz olmasın.
Kitap da kalınca demeyin, okuyun, kitapla kalınca. (Hasan Ekrem)


Mühürlenmiş Zaman PDF indirme linki var mı?


Andrey Tarkovski – Mühürlenmiş Zaman kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Mühürlenmiş Zaman PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Andrey Tarkovski Kimdir?

Andrey Arsenyeviç Tarkovski (Rusça: Андрей Арсеньевич Тарковский) (4 Nisan 1932 – 29 Aralık 1986), Rus film yönetmeni, yazar ve erkek oyuncu. Sinema tarihinin mühim yönetmenlerinden biridir. Sergei Paradzhanov’la beraber Glasnost öncesi kuşağın en iyi yönetmeni olarak kabul edilir. Şiirsel beyaz perdenin önde gelen isimlerindendir.

4 Nisan 1932’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde hayata merhaba dedi. Sergei Eisenstein’den sonrasında adı en fazlaca duyulan Sovyet sinemacılardan kabul edilen Andrei Tarkovsky ( Meşhur ozan Arseniy Tarkovsky’nin oğlu ), VGIK Sovyet Film Okulu’na girmeden ilkin müzik veArapça eğitimi aldı. VGIK’te saygı duyulan yönetmen Mikhail Romm’un talebesi oldu. Romm öğrencilerini bireysel kabiliyetlerini geliştirmek yolunda teşvik eden bir entelektüeldi.

Tarkovsky internasyonal beyazperde arenasında, ilk uzun metrajlı yapımı olan Ivanovo detstvo (İvan’ın Çocukluğu – 1962) ile dikkatleri üstüne çekti ve Venedik Film Festivali`nde büyük ödül kazanmıştır. İkinci Dünya Savaşı yıllarında on iki yaşlarında bir casusun hikâyesini özetleyen bu ödüllü film, ikinci yapımı için otoritelerde büyük bir beklenti oluşturdu.

İkinci filmi Andrei Rublyov (Andrey Rublev – 1969 ), 1971’e kadar Sovyet yetkililerce yasaklanmış olarak kaldı. Cannes Film Festivalidahilinde, ödül almaması için kasıtlı olarak festivalin son günü sabahleyin saat 4:00’de gösterilmesine karşın bir ödül kazanmayı başardı.1972’ye gelen, meşhur bilim kurgu yazarı Stanislav Lem’in aynı adlı romanından uyarlanan Solyaris (Solaris), Stanley Kubrick’in 2001: Bir Uzay Destanına Sovyetlerin cevabı olarak görüldü sadece Tarkovsky bunu hiçbir süre kabul etmedi. Solaris gezegeninin yörüngesindeki bir uzay istasyonunda yaşanmış olan doğaüstü olayların ve insanların hayalleri ve vicdan muhasebeleri üstüne derin bir gerilim-bilim kurgu filmi olan Solaris, öteki yapıtlarına gore daha rahat bir halde seyirciyle buluştu sadece 1975’te çekmiş olduğu Zerkalo ( Ayna) ile yeniden Resmi Engellere takıldı. Tarkovsky’nin kendi çocukluğundan kalma bazı anıları ile, kırklı yaşların sonundaki bir insanın çocukluğu, anası ve cenk ile ilgili anılarında Sovyet halkına değişik bir görüş açısı sunan bu film gene pek fazlaca resmi otorite tarafınca yasaklanması ihtiyaç duyulan bir film olarak görüldü.

Bir sonraki film Stalker (İz Sürücü – 1979), ilk versiyonun bir laboratuvar kazası ile ile yok olmasından sonrasında, fazlaca düşük bir bütçe ile tekrardan çekilmek mecburiyetinde bırakıldı. Tarkovsky sinemasının belirgin özelliklerinden olan ağır ve uzun planların, özenli kompozisyonların, derin anlamlar içeren diyalogların en güzel şekilde kullanıldığı bu filmi takip eden ve resmi makamların izni ile İtalya’da çekilen Nostalghia (Nostalji – 1983) Andrei Tarkovsky’nin sıla özlemini dışa vurmuş olduğu ve sürgünde çevirilmiş olduğu ilk filmidir. Son filmi Offret (Kurban – 1986)’in çekimlerini İsveç’te, Ingmar Bergman’ın ekibi ile tamamladı. Aynı yıl Cannes Film Festivali’nde tam dört ödül alarak festivale damgasını vurdu. 28 Aralık 1986 tarihinde, Paris’te akciğer kanseri sebebiyle hayata veda etti.

1990’da “beyazperde sanatına muhteşem katkısı, evrensel insani değerleri ve hümanist düşünceleri olumlayan yenilikçi filmleri” sebebiyle Tarkovsky’ye Lenin Ödülü verildi.


Andrey Tarkovski Kitapları – Eserleri

  • Mühürlenmiş Zaman
  • Zaman Zaman İçinde
  • Şiirsel Sinema
  • The Winding Quest


Andrey Tarkovski Alıntıları – Sözleri

  • Tanrım yaşamak için ne fena bir süre ! (The Winding Quest)
  • Yaşamıyorum. Aylardır temenni ediyorum, temenni ediyorum, temenni ediyorum… (Zaman Zaman İçinde)
  • Annemin cenaze töreni. Vostıyakovski mezarlığında. Şimdi kendimi oldukça savunmasız hissediyorum. Yeryüzünde kimse beni onun sevilmiş olduğu benzer biçimde sevmeyecek. (Zaman Zaman İçinde)
  • ”Ben iyi mi mıyım? Yalnızım.” (Zaman Zaman İçinde)
  • Bana öyleki geliyor ki, en dehşetli, en uzlaşmaz savaşım insanoğlunun kendi kendisiyle mücadelesidir. (Şiirsel Sinema)
  • Her insan, dünyanın kendi görmüş olduğu ve algıladığı benzer biçimde bulunduğunu sanmaya eğilimlidir. Heyhat, dünya, bambaşkadır! (Mühürlenmiş Zaman)
  • Dünyanın gidişatından kaygılanan karakterlere ilgi duyuyorum. (Şiirsel Sinema)
  • Çevren nefret,aptallık,bencillik ve yıkımla sarılıysa iyi mi yaşayabilirsin,neyi hedeflersin,ne dilersin? Eğer evin yıkıntılar arasındaysa,nereye kaçarsın,kendini iyi mi kurtarırsın,huzuru nerde ararsın ? (Zaman Zaman İçinde)
  • Aşk nedir? Bilmiyorum. Aşkı bilmiyorum değil, onu iyi mi tanımlayacağımı bilmiyorum. (Zaman Zaman İçinde)
  • “Her tür milliyetçiliğe karşı tiksinti duyuyorum…” (Zaman Zaman İçinde)
  • “Ben kendimin en korkulu düşmanıyım, kendi kendime durmadan kendimi kuşatıp kuşatamayacağımı soruyorum. Benim hayatımın anlamı bu.” (Şiirsel Sinema)
  • (…) Tarkovski’nin “muhteşem duyarlılığını hem bunaltıcı hem şaşkınlık verici bulduğunu söylemişti. “Neredeyse patolojik bir yoğunluğa ulaşıyor. Hayatta olan film yönetmenleri arasında muhtemelen eşi menendi yoktur.” (Şiirsel Sinema)
  • “…Ne kadar fazlaca erdem var ise o denli fazlaca üzüntü var; ve O, bilgiyi artırarak acıyı artırdı.” (Zaman Zaman İçinde)
  • Bence insan, aslı itibarıyla içsel bir varlıktır ve yaşamının anlamı da bu maneviyatı geliştirmekte yatar. Bunu yapmazsa cemiyet çöker. (Şiirsel Sinema)
  • Mutluluk yoksa da
    Huzur ve özgürlük var dünyada! (Mühürlenmiş Zaman)
  • Bir şeyler yapmak zorundayız fakat ben hiçbir şey yapmıyorum. Bir şey temenni ediyorum da ne beklediğimi bende bilmiyorum. (Zaman Zaman İçinde)
  • İki insan bir kez olsun aynı şeyleri hissetmeyi başarabilse, ondan sonrasında birbirlerini devamlı anlayabilirler. (Mühürlenmiş Zaman)
  • Insanın hakkaten haiz olduğu tek şey, inançtır. Voltaire, “Tanrı var olmasaydı, onu uydurmak gerekirdi,” derken, inanmadığı için bu şekilde diyor değildi, kuvvetli bir inancı vardı. Hayır, sebep inanmaması değildi. Materyalistler ve pozitivistler Voltaire’in sözlerini alıp ona fena bir anlam yüklediler. İnanç insanı kurtarabilecek tek şeydir, benim en derin inancım bu. Aksi takdirde insan ne yapabilir ki? Tartışılmaz halde insana ilişkin olan tek şey. Başka hiçbir şeyin gerçekliği yok. (Şiirsel Sinema)
  • Şimdiki süre parmaklarımızın arasından akan kumlar benzer biçimde kayar gider ve mühim, ele gelir ağırlığı sadece anılarda kazanır. (Mühürlenmiş Zaman)
  • “Gerçek yaşanılır, öğrenilmez..”
    Hermann Hesse (Mühürlenmiş Zaman)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş