Eğitim

Duygusal Bir Yolculuk – Laurence Sterne Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Duygusal Bir Yolculuk – Laurence Sterne Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Duygusal Bir Yolculuk kimin eseri? Duygusal Bir Yolculuk kitabının yazarı kimdir? Duygusal Bir Yolculuk konusu ve anafikri nedir? Duygusal Bir Yolculuk kitabı ne konu alıyor? Duygusal Bir Yolculuk PDF indirme linki var mı? Duygusal Bir Yolculuk kitabının yazarı Laurence Sterne kimdir? İşte Duygusal Bir Yolculuk kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Laurence Sterne

Çevirmen: Nihal Yeğinobalı

Orijinal Adı: A Sentimental Journey Through France and Italy

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9750725944

Sayfa Sayısı: 168


Duygusal Bir Yolculuk Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Duygusal Bir Yolculuk’un başkahramanı Yorick, bigün ansızın Fransa ve İtalya’ya gezintiye çıkıyor. Ama Yorick’in seyahat anlayışı, çağdaşlarınınkinden değişik, hatta onlarınkiyle taban tabana zıt. Turistik bölgeler, anıtlar, ünlü hanlar ilgisini çekmiyor onun. O taştan topraktan ziyade insanoğlunun peşinden koşuyor, tarihî bilgiden ziyade duyguları kovalıyor. 

Kontlar ile asilzadelerden, dilenciler ile hizmetçilere kadar her türlü insanla karşılaşıyor ve her sınıftan hanımla flörtleşiyor; serüven üzerine serüven, hikâye içinde hikâye yaşıyor. Neticede okura, kendisi benzer biçimde “duygusal bir seyyah”e özgü bir seyahatname sunuyor duygu ve tutku yüklü bir bulgu gezisinin seyahatnamesi.

Tristram Shandy’yle edebiyatta çığır açmış hiciv ustası Laurence Sterne’ ün ikinci ve son romanı olan Duygusal Bir Yolculuk, keskin bir zekânın, ince bir komiklik anlayışının ürünü. Sadece başka ülkelere değil, kendi içine yöneldiğinde de yolculuğun yazısız kurallarını reddedenlerin romanı.

(Tanıtım Bülteninden)


Duygusal Bir Yolculuk Alıntıları – Sözleri

  • …kendi benliğimle sınırı olan olmayan 1takım sevinçler ve gönül dolusu acılar hissediyorsam, bunların hepsi senden fışkıriyor, ey, bu dünyanın yücelerden yüce DUYGU MERKEZİ!!!
  • …şuna yürekten inanmışımdır ki eğer hayatta herhangi 1kötülük yapmışsam bu ne olursa olsun 1aşk ile öbürünün arasındaki boşluğa denk gelmiştir.
    Bu boşluklarda daima yüreğimin kilitlenlediğini hissederim…
  • …”Aşktan, ciddi kimseler adı yüzünden nefret ederler…
    Bencil kimseler bencillikleri yüzünden…
  • …kimi vakit mutluluğumuzu onun çizdiği sınırların dışına taşıyabilecek kadar 1gücü kendimizde yetersiz de olsa bulduğumuz olur, gel gelelim bu seviye öyleki kurulmuş ki dil bilmemek, konuşup güvenecek kimse bulamamak ve aradaki eğitim, anane ve görenek farklılıkları yüzünden karşılaştığımız sayısız engeli aşarak duygularımızı kendi çevremiz dışındakilere iletebilmek oldukca vakit tamamen imkânsızdır…
  • …Yüreği her şeye açık olan şahıs şu kısacık yaşam parçası içinde ne oldukca serüven yaşayabilir! Görmeye gözü var ise eğer, yaşam yolunda ilerlerken dönemin ve tesadüflerin ona her an sunduklarından da hakça yararlanabilir…
  • …Tabiat asla kuşkusuz dünyanın her köşesinde ara sıra şakalar yapar…
  • …Henüz yüzünü görmüş değildim,
    gereği yoktu bunun
    bu sebeple zihnimdeki fotoğraf daha ilk anda şekillenmeye başlamıştı…
  • …Lakin mutluluk söylediğin şey nedir ki?
    Saltanat denilen şey nedir,
    yaşam denilen bu rengârenk boyalı sahnede!!!
  • …”Buraları baştan başa çorak!” diye sızlananlara acırım ben. Çoraktır sahiden; dünyanın sunmuş olduğu meyveleri yetiştirip dermesini bilmeyene her yer çoraktır. “İnan olsun,” dedim, ellerimi neşeyle birbirine vurarak, “çölde bile olsa beğenip sevecek 1şeyler bulup çıkarabilirim ben…
  • “Geceleyin rahat bir uyku çekmenin kıymetini bilenler yatağa yüreklerinde kinle girmemeye dikkat ederler.”


Duygusal Bir Yolculuk İncelemesi – Kişisel Yorumlar

#1001kitap~~~: LAURENCE STERNE, 1713’te İrlanda’da dünyaya geldi. Babası asker olduğundan çocukluğu kasabadan kasabaya taşınarak geçti ( yol hikayesi yazmak burdan mi kaynaklandı diye düşünmedim değil). 1737’de Cambridge Universitesi’nin Jesus Koleji’ni tamamlamış oldu ve diyakoz olarak kiliseye katıldı ertesi yıl papaz oldu (din, Tanrı söylevleri de kitap içinde mevcut). 1741’de Elizabeth Lumley’yle evliliğe ilk adımını attı. Sterne, ilk ve en mühim romanı olan Tristram Shandy Beyefendi’nin Hayatı ve Görüşleri’ni (öteki okumak istediğim kitabı) kırk altı yaşlarında yazdı. Artık edebiyat tarihinin çığır açıcı eserlerinden sayılan Tristram Shandy, yazıldığı dönemde İngiltere’de çoğunlukla ahlaksız bulunmuş oldu. Sterne, Fransa ve İtalya’da yapmış olduğu yolculuklara dayanan ikinci romanı Duygusal Bir Yolculuk’un ilk iki cildini 1768’de, veremle boğuşurken yayımlattı; romanin son iki bölümünü tamamlayamadı ki kitap iki bölümden oluşmaktadır. Sterne 1768’de Londra’da öldü.
“”Duygu Yolculuğu”” Fransa ve İtalya’da yaşadıklarını, geleneksel seyahat kitaplarındaki benzer biçimde anlatmak değil, oralarda şahit olduğu değişik davranış kalıplarını kendi bakış açısıyla duygularını dışarı vurmaktır ki hakikaten insan okurken 1duygu yolculuğuna da çıkmaktadır, bunu ilk bölümde daha oldukca hissettim oyuzden daha süratli ilerledi ilk bölüm, ikinci bölüm daha durağandı benim için fakat İngiliz ve Fransız karşılaştırmaları yaparken oldukca sevdim zira hep 1karsilaştirma olur İngiliz-Fransiz ya da Fransız-İtalyan ve ben her defasında hangi kitapta olursa olsun çokça sevmiş olarak okurum o bölümleri :-)))
Yalnızca kendi coşku ve tutkularının peşine takılan, yaşamış olduğu durumlara her an hareket katan 1zihninle yaşamış olduğu çevreye ve vakalara bakar ki oyüzden her an bakış açısının değişmiş olduğu görülür. Konudan mevzuya geçmeye eğilimli, kendine özgü 1üslubuyla da daldan dala atlar anlatırken yaşadıklarını. Burdan da çıkardığımız insan yaşamını 1Yolculuk varsayarsak daldan dala vakadan vakaya asla beklenmedik hal ve durumlara geçiş yaşadığımızdır…
Kontlar ile asilzadelerden, dilenciler ile hizmetçilere kadar her türlü insanla karşılaşan ve her sınıftan hanımla flörtleşerek serüven üzerine serüven, hikâye içinde hikâye yaşayan “””Duygusal Bir Yolculuk””” (her defasında yazıyla 1i yazmak benim için oldukca zor olsa da :-))(( ) ölmeden ilkin okunması ihtiyaç duyulan 1001kitap içinde olup ilk kısmı daha oldukca sevip ikinci bölümden oldukca zevk alamadım, gene de 1yazar daha tanımış olmanın mutluluğuyla her insana sıhhatli mutlu rahat keyifli okumalar… (Ayşe…)

Araya sıkıştırılmış ince esprilerle bezenmiş tatlı bir kitap. İçinde var olduğu süreci devasa bir projektörcesine aydınlattığını söyleyemem fakat belli noktaları aydınlattığı kati. Yazar bir rahip fakat sorgulama kabiliyeti var olması beklenenin oldukca oldukca üstünde bir rahip. Farklı tutkuları kitabın sayfalarına işlemiş ve hanımefendilere olan hayranlığını devasa bir halde hissettirmiş. Yolda yürürken birinin gelip sizle hitabı, sorular sorup anlatması benzer biçimde oluyor insan okurken. Ve tüm bu tarz şeyleri yaşayıp özetleyen adam ölümle pençeleşiyor… Okunmaya kesinlikle değen bir kitap. (Melih)


Duygusal Bir Yolculuk PDF indirme linki var mı?


Laurence Sterne – Duygusal Bir Yolculuk kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Duygusal Bir Yolculuk PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Laurence Sterne Kimdir?

Laurence Sterne 24 Kasım 1713 senesinde Clonmel’de dünyaya geldi. Teğmen babası, İspanya’yla savaşı bitiren Utrecht sözleşmesi sonrasında ailece göç etti. 1723’de İrlanda’dan İngiltere’ye okumak için giden Sterne, orada amcasının yanında kaldı. Babası Roger Sterne 1731’de vefat etti ve Jamaika’da toprağa verildi. Laurence Sterne, 1733’de Cambridge’deki Jesus College’de okumaya başladı.


Laurence Sterne Kitapları – Eserleri

  • Tristram Shandy
  • Duygusal Bir Yolculuk
  • Sound and Sense


Laurence Sterne Alıntıları – Sözleri

  • ”…okumadıkları halde bu kitabından alıntı icra eden,-okuyup da anlamamış olan pek oldukca şahıs biliyorum…” (Tristram Shandy)
  • …”Buraları baştan başa çorak!” diye sızlananlara acırım ben. Çoraktır sahiden; dünyanın sunmuş olduğu meyveleri yetiştirip dermesini bilmeyene her yer çoraktır. “İnan olsun,” dedim, ellerimi neşeyle birbirine vurarak, “çölde bile olsa beğenip sevecek 1şeyler bulup çıkarabilirim ben… (Duygusal Bir Yolculuk)
  • …şuna yürekten inanmışımdır ki eğer hayatta herhangi 1kötülük yapmışsam bu ne olursa olsun 1aşk ile öbürünün arasındaki boşluğa denk gelmiştir.
    Bu boşluklarda daima yüreğimin kilitlenlediğini hissederim… (Duygusal Bir Yolculuk)
  • …kendi benliğimle sınırı olan olmayan 1takım sevinçler ve gönül dolusu acılar hissediyorsam, bunların hepsi senden fışkıriyor, ey, bu dünyanın yücelerden yüce DUYGU MERKEZİ!!! (Duygusal Bir Yolculuk)
  • Ben aşk’ın neşeli bir şey bulunduğunu sanırdım, dedi amcam Toby.
    Dünyadaki en ciddi iştir (kimi zaman)… (Tristram Shandy)
  • …”Aşktan, ciddi kimseler adı yüzünden nefret ederler…
    Bencil kimseler bencillikleri yüzünden… (Duygusal Bir Yolculuk)
  • Ah, bu dünyada meydana gelenleri bir bilseler, taşların bile yürekleri sızlar! (Tristram Shandy)
  • ”…ahlaken oldukca seviyesiz bir insanın, dindar bir şahıs olmak sıfatıyla kendi kendine nice değerler biçtiğini görüyoruz.” (Tristram Shandy)
  • Katlanmayı seçersek yakınma hakkımızı elimizden alırlar… (Tristram Shandy)
  • …Yüreği her şeye açık olan şahıs şu kısacık yaşam parçası içinde ne oldukca serüven yaşayabilir! Görmeye gözü var ise eğer, yaşam yolunda ilerlerken dönemin ve tesadüflerin ona her an sunduklarından da hakça yararlanabilir… (Duygusal Bir Yolculuk)
  • …Lakin mutluluk söylediğin şey nedir ki?
    Saltanat denilen şey nedir,
    yaşam denilen bu rengârenk boyalı sahnede!!! (Duygusal Bir Yolculuk)
  • Gözler daha zarif bir okşama sağlar ve düş gücümüz üstünde sözler kadar kolay ifadelendirilemeyen bir şeyler bırakır… (Tristram Shandy)
  • …kimi vakit mutluluğumuzu onun çizdiği sınırların dışına taşıyabilecek kadar 1gücü kendimizde yetersiz de olsa bulduğumuz olur, gel gelelim bu seviye öyleki kurulmuş ki dil bilmemek, konuşup güvenecek kimse bulamamak ve aradaki eğitim, anane ve görenek farklılıkları yüzünden karşılaştığımız sayısız engeli aşarak duygularımızı kendi çevremiz dışındakilere iletebilmek oldukca vakit tamamen imkânsızdır… (Duygusal Bir Yolculuk)
  • “Geceleyin rahat bir uyku çekmenin kıymetini bilenler yatağa yüreklerinde kinle girmemeye dikkat ederler.” (Duygusal Bir Yolculuk)
  • …Tabiat asla kuşkusuz dünyanın her köşesinde ara sıra şakalar yapar… (Duygusal Bir Yolculuk)
  • ”…size güvenen, sizi seven biri olmaksızın- iyi mi bu şekilde yaşayabiliyorsunuz?” (Tristram Shandy)
  • KEŞKE babam ya da annem, daha doğrusu, eşit oranda görevli olduklarına bakılırsa, her ikisi de, beni peydahlamaya kalkıştıklarında, ne halt ettikleri üstünde birazcık olsun kafa yormuş olsalardı… (Tristram Shandy)
  • ”…hayatımda ilk ve son kez, izninizle Efendim, aşık oldum” (Tristram Shandy)
  • Sizce insan mı kurallara uymalı-yoksa kurallar mı insana? (Tristram Shandy)
  • …Henüz yüzünü görmüş değildim,
    gereği yoktu bunun
    bu sebeple zihnimdeki fotoğraf daha ilk anda şekillenmeye başlamıştı… (Duygusal Bir Yolculuk)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş