Eğitim

Sessizlik – Thich Nhât Hanh Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sessizlik – Thich Nhât Hanh Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sessizlik kimin eseri? Sessizlik kitabının yazarı kimdir? Sessizlik konusu ve anafikri nedir? Sessizlik kitabı ne konu alıyor? Sessizlik PDF indirme linki var mı? Sessizlik kitabının yazarı Thich Nhât Hanh kimdir? İşte Sessizlik kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Thich Nhât Hanh

Çevirmen: Özgürel Başaran

Yayın Evi: Koton Kitap

İSBN: 9786058263819

Sayfa Sayısı: 144


Sessizlik Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hayatımızın büyük bölümünü mutluluğu arayarak, bir şeyden ötekine koşturarak, geçmişe üzülüp gelecek için kaygılanarak geçiriyoruz. Etrafımızdaki dünya başından beri ardında olduğumuz mucize ve mutlulukla dolup taşıyor. Bu güzellik bizlere her gün sesleniyor fakat biz nadiren duyabilecek durumdayız. İçimizde sessizlik yoksa, zihinlerimiz ve bedenlerimiz gürültüyle doluysa güzelliğin çağrısını duyamayız.

Dünyanın en sevilen öğretmenlerinden ve Zen ustalarından biri mutluluğu, amacı ve huzuru bulmamıza yardım etmek için en kuvvetli içsel kaynağımızı –sessizlik– anlamaya ve geliştirmeye yönelik etkili, özlü ve ergonomik bir rehber paylaşıyor.

Sessizlik’te Thich Nhat Hanh gürültülü yaşantılarımızın ortasında içimizde dinginliği besleyeceğimiz ve sessizliğin derin enerjisini deneyimleyeceğimiz bir yolda bizlere rehberlik ediyor.

İhtiyacın olan, hepimizin gereksinim duyan, sessizlik.

Yaşamın harikulade seslerini duyabilmek için

zihnindeki gürültüyü sustur.

O vakit yaşamını hakikaten ve derinliğine

yaşamaya başlayabilirsin.

(Tanıtım Bülteninden)


Sessizlik Alıntıları – Sözleri

  • Farkındalıkla nefes alip verirken, yalnız nefese dikkat ederek içimizdeki tüm gürültüleri dindirebiliriz-geçmişle, gelecekle ilgili gevezelikleri ve bir şeye duyulan özlemi.
    Sadece iki ya da üç saniye farkındalıkla nefes alarak hayatta olduğumuz ve nefes aldığımız gerçeğine gözlerimizi açabiliriz. Buradayız. Varız. İçimizdeki gürültüler kaybolup gider ve fazlaca kuvvetli ve anlam yüklü, derin bir ferahlık kalır. Çevremizdeki güzelliğin çağrısına cevap verebiliriz: “Buradayım. Özgürüm. Seni duyuyorum.”
    “Buradayım” ne anlama gelir? “Varım. Gerçekten buradayım zira geçmişte, gelecekte, düşüncelerimde, içimdeki ve
    dışımdaki gürültülerde kaybolmuyorum. Buradayım,” anlamına gelir. Gerçekten var olmak için düşüncelerden, kaygılardan,
    korkudan ve özlemden özgür olmak zorundasınız. “Özgürüm” kuvvetli bir ifadedir zira gerçekte pek çoğumuz özgür değiliz. Duymamızı, görmemizi ve yalnız var olmamızı sağlayacak özgürlüğe haiz değiliz.
  • Ana babanız ve atalarınız, bedeninizin her hücresinde varlığını sürdürüyor, siz onların devamısınız. Sizin ayrı bir benliğiniz yok. Atalarınızı ve ana babalarınızı çıkardığınızda sizden geriye bir şey kalmaz.
  • İnekler, keçiler ve bufalolar yiyeceklerini çiğner, yutar, sonrasında geviş getirerek birçok kez tekrardan çiğnerler. İnek ya da keçi olmayabiliriz fakat aynı düşünceleri ve ne yazık ki çoğu zaman negatif olanları, onlarca defa evirip çevirerek adeta geviş getiriyoruz. Düşüncelerimizi yiyor, sonrasında onları kusup geviş getiren bir inek benzer biçimde yine yine çiğniyoruz.
  • Bodhisattva, dünyadaki işi insanların acısını hafifletmek olan, büyük acıma sahibi birine verilen Budist isimdir. Budizm, Derin Dinleme Bodhisattva Avalokiteshvara isminde bir bodhisattvadan söz eder. Avalokiteshvara adı, “dünyanın derinden gelen seslerini dinleyen şahıs” anlamına gelir.
    Budist geleneğe gore Avalokiteshvara her çeşit sesi dinleme kabiliyetine haizdir. Ayrıca dünyaya şifa verecek beş değişik seside çıkarabilir. İçinizde sessizliği bulabilirseniz bu beş sesi duyabilirsiniz.
    İlk ses olan Harika Ses, sizi çağıran yaşamın harikalarının sesidir. Kuşların, yağmurun ve daha pek fazlaca şeyin sesidir bu.
    İkinci ses, Dünyayı Gözlemleyen kişinin Sesi’dir. Dinlemenin sesidir, sessizliğin sesidir.
    Üçüncü ses, Brahma Sesidir. Aşkın om hecesinin sesidir bu ve spiritüel Hint düşüncesinde fazlaca uzun bir zamanı vardır. Geleneğe gore om sesi dünyanın oluşumunu elde eden içkin güce haizdir. Kozmosun, dünyanın ve evrenin bu sesle yaratıldığı anlatılır. Yuhanna İncili’nde de aynı fikre yer verilir: “Ilkin söz vardı.” [Yuhanna 1:1] Kadim Hint metinleri Vedalara gore dünya yaratan bu söz “om”dur. Vedik Hint geleneğinde bu ses mutlak gerçeklik ya da Tanrı’dır.
    Birfazlaca modern gökbilimci benzer bir şeye inanmaya başladı. Zamanın başlangıcını, evrenin başlangıcını arıyorlar ve evrenin başlangıcının “Büyük Patlama” olduğu hipotezini öne sürüyorlar.
    Dördüncü ses, Yükselen Gelgitin Sesidir. Bu ses, Buda’nın sesini simgeler. Buda’nın öğretisi yanlış anlamayı düzeltebilir, acıyı ortadan kaldırabilir ve her şeyi dönüştürebilir. Delip geçer ve etkilidir.
    Beşinci ses, Dünyanın Tüm Seslerini Aşan Ses’tir. Geçiciliğin sesidir, belirli kelimelere ya da seslere kendimizi fazla kaptırmamak yada cok fazla bağlanmamak için bir hatırlatıcıdır. Birfazlaca araştırmacı, Buda’nın öğretisini karmaşık ve anlaşılması güç bir hale getirdi. Ama Buda fazlaca rahat şeyler söylemiş oldu ve kendini kelimelere kaptırmadı. Bir şey fazla karmaşıksa Buda’nın sesi değildir. Oldukça yüksek perdeden, fazlaca gürültülü ya da fazla çetrefilliyse Buda’nın sesi değildir
    Nerede olursanız olun bu beşinci sesi duyabilirsiniz. Hapishanede bile olsanız Dünyanın Tüm Seslerini Aşan Sesi duyabilirsiniz.
  • Ancak okyanus sessiz ve sakin olduğunda yüzeyinde ayın yansımasını görebiliriz.
  • Normalde “kendiniz” bulunduğunu düşünebileceğiniz bu ufak fizyolojik bedenden ibaret değilsiniz.
  • Devamlı nefes alırız fakat fazlaca ender nefesimize dikkat ederiz.


Sessizlik İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Thich Nhat Hanh; Vietnamlı bir Zen Budist rahip, öğretmen, yazar, ozan ve sulh aktivisti. 1967’de Martin Luther King tarafınca Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiştir.
.
Gürültülü bir dünyada “Sessizlik” ve enerjisini farkedebilmek.
.
Kafamızın içindeki devamlı açık bir radyo istasyonuna sahibiz tamamımız; DD, Durmayan Düşünceler Radyosu. Zihnimiz gürültüyle dolu, yaşamın çağrısını, sevginin sesini duyamıyoruz. Kalbimizi dinlemeye zamanımız yok maalesef.
.
İşte tam bu aşamada Hanh diyor ki; “Bilinçli farkındalık uygulaması fazlaca basittir. Durursun, nefes alıp verirsin ve zihnini sakinleştirirsin.
.
Yaşamın seslerini duyabilmek için zihnindeki sesleri sustur. Nefes al, nefes ver… yürürken, otururken, bulaşık yıkarken, dinlenirken, nefesine odaklan.
.
Gürültülü yaşantılarımızın ortasında içimizde dinginliği besleyeceğimiz ve sessizliğin derin enerjisini deneyimlemek adını Thich Nhat Hanh bilgeliği ve rahat farkındalık teknikleri ile rehberlik etti kitap süresince.
.
Nefes alırken nefes aldığımı biliyorum.
Nefes verirken nefes verdiğimi biliyorum.
.
Nefes alırken nefesim derinleşiyor.
Nefes verirken nefesim yavaşlıyor.
.
Nefes alırken şimdiki anda yaşıyorum.
Nefes verirken şimdiki anın tadını çıkarıyorum. (SibeL)


Sessizlik PDF indirme linki var mı?


Thich Nhât Hanh – Sessizlik kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Sessizlik PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Thich Nhât Hanh Kimdir?

Vietnamlı bir Zen Budist rahip, öğretmen, yazar, ozan ve sulh aktivisti. Cenup Fransa’da Dordogne bölgesinde Plum Village manastırında yaşamakta, çeşitli ülkelere giderek inzivalar ve konferanslar düzenlemektedir.

40’tan fazlası İngilizce olmak suretiyle 100’den fazla kitap yazmıştır. Barış hareketinin içinde etken olarak yer almıştır. 1967’de Martin Luther King tarafınca Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiştir.


Thich Nhât Hanh Kitapları – Eserleri

  • Farkındalığın Mucizesi
  • Buda’nın Öğretisi
  • Bizim Dünyamız
  • İyileştiren Sükunet
  • Sessizlik
  • Hiddet
  • Yaşam Şimdiki Andadır
  • Bir Ağız İki Kulak
  • Ölüm Yok Korku Yok
  • Gerçek Huzur
  • Kalp Sutrası – Elmas Sutrası
  • Huzurun Kendisi Olmak
  • Tadını Çıkar
  • Her Adımda Huzur
  • Hiddet Günlüğü
  • How to Walk
  • How to Relax
  • You Are Here: Discovering the Magic of the Present Moment
  • How to See
  • How to Fight


Thich Nhât Hanh Alıntıları – Sözleri

  • Yaşamak için başkalarını sömürmek ve öldürmek zorunda olduğumuz bir uygarlık, sıhhatli bir uygarlık değildir. (Bizim Dünyamız)
  • Yine yalnız başıma
    eğik devam edeceğim
    fakat sevginin ölümsüzlüğünü bilerek.
    Ve uzun, çetin yolda
    hem güneş hem ay parlayacak.
    yolumu aydınlatarak. (Huzurun Kendisi Olmak)
  • “ Budizm üç tür zehirden bahseder: arzu,nefret ve bilgisizlik. Bunlara ek olarak , zarar verme kapasitesi oldukça yüksek olan başka zehirlerde vardır: kıskançlık, önyargı,gurur, kuşku ve inatçılık. “ (Yaşam Şimdiki Andadır)
  • Birine sunabileceğimiz en büyük armağan kendi gerçek varlığımızdır. (Buda’nın Öğretisi)
  • Normalde “kendiniz” bulunduğunu düşünebileceğiniz bu ufak fizyolojik bedenden ibaret değilsiniz. (Ölüm Yok Korku Yok)
  • Fena kimselere karşı hoşgörülü ve yumuşak olmak, onları nezaketle karşılayıp tahrik etmemek, onlarda bir luk duygusu uyandırmak ve inatla ters davranmaktan caymak: iyiliği kökleştirmenin anlamı budur.
    Canlı varlıkları öldürmemek ve onlara zarar vermemek, onları aldatmamak ve ufak görmemek, onlara binmemek ve dayak atmamak, etlerini yememek, daima onların yararına olacak şekilde hareket etmek: iyiliği kökleştirmenin anlamı budur. (Kalp Sutrası – Elmas Sutrası)
  • Devamlı nefes alırız fakat fazlaca ender nefesimize dikkat ederiz. (Sessizlik)
  • Bir çalıda sessiz bir şekilde oturan gonca ol
    Bir gülüş ol, muhteşem var oluşun parçası
    Burada ayakta dur. Ayrılmaya asla gerek yok.
    Bu yurt çocukluğumuzun yurdu kadar güzel Lütfen ona zarar verme ve şarkıya devam et… (“Altın Hardal Çiçekleri Tarlasında Uçan Kelebek”) (Farkındalığın Mucizesi)
  • ‘Öfkelendiğinizde kendinize geri dönün ve öfkenizle ilgilenin. Ve birisi size ıstırap çektirdiğinde geri dönün ve ıstırabınızla, öfkenizle ilgilenin. Bir şey söylemeyin ya da bir şey yapmayın. Öfkeliyken söylediğiniz ya da yaptığınız şeyler ilişkinize daha fazlaca zarar verebilir.
    Pek çoğumuz bunu yapmıyoruz. Kendimize geri dönmek istemiyoruz. Karşımızdaki kişinin canını acıtmak için onların peşinden gitmek istiyoruz.
    Eğer eviniz yanıyorsa, yapmanız ihtiyaç duyulan en mühim şey geri dönerek yangını söndürmeye çalışmaktır, evinizi yaktığına inandığınız kişinin arkasından gitmek değil. Eğer evinizi yaktığına inandığınız kişinin arkasından giderseniz, siz onun peşinden koşarken eviniz yanıp kül olur. Bu zekice değildir. Geri dönerek yangını söndürmelisiniz. Öfkeli olduğunuzda, öteki kişiyle etkileşime geçmeye yada münakaşaya devam ederseniz, onu cezalandırmaya çalışırsanız, eviniz yanıp kül oluken kundakçının peşinden koşan biri benzer biçimde davranmış olmuş olursunuz.’ (Hiddet)
  • Bodhisattva ilkeleri:
    1.Doğruyu söyle.Yalan söyleme gerçeği tersine çevirme.
    2.Abartma
    3.Tutarlı ol.Bencilce nedenler ya da manipülasyon amacıyla bir mevzuda biriyle bir türlü başka biriyle başka türlü konuşma.
    4.Barışçıl bir dil kullan.Acımasız konuşma. (Bir Ağız İki Kulak)
  • Lütfen benim için bir Stupa (Budist Türbesi) inşa etmeyin. Lütfen küllerimi bir vazoya kilitleyip kim olduğumu kısıtlamayın. Biliyorum, bu bazılarınız için zor olacaktır. İlla ki benim için bir türbe yapmanız gerekirse, lütfen üstünde ‘Ben burada değilim’ yazılı bir levhayı bu türbeye asın. Hatta ek olarak, ‘ben burada da değilim’ yazan ikinci bir levha da asabilirsiniz. Üçüncü levhaya da şunu yazın: ‘Eğer herhangi bir yerdeysem, farkındalıklı nefesinizde ve barışçıl adımlarınızdayım. (Ölüm Yok Korku Yok)
  • Öfkeyi yaratan içinizdeki hiddet tohumlarıdır. Öfkenin kökleri bilgisizlik, yanlış algılamalar, anlayış ve şefkat eksikliğindedir. (Hiddet)
  • Ondördüncüsü: Bedeninize fena davranmayın.
    Ona saygılı olmayı öğrenin. Bedeninize yalnız bir alet olarak bakmayın. Yaşamsal enerjileri (cinsel, nefes, ruhsal) Yolu gerçekleştirmek için koruyun.
    Cinsellik sevgi ve kendini verme olmadan yaşanma­malıdır. Cinsel ilişkilerde gelecekte oluşabilecek acıların bilincinde olun. Başkalarının mutluluğunu korumak için diğerlerinin haklarına ve kendilerini vermelerine saygı gösterin. Dünyaya yeni yaşamlar getirmenin sorumluluğunun tümüyle bilincinde olun.
    İçine yeni varlıklar getirdiğiniz dünya üzerine meditasyon yapın. (Huzurun Kendisi Olmak)
  • When we share our difficulties with the other person, we help them understand us better. (How to Fight)
  • Bir araya gelen her şey sonunda ayrılmak zorundadır. (Buda’nın Öğretisi)
  • Kendimi yeryüzüne emanet ediyorum.
    Yeryüzü kendini bana emanet ediyor. (Huzurun Kendisi Olmak)
  • .
    Zihnimiz, gövde, konuşma yada zihin, şu demek oluyor ki düşünme eylemleri olsun, tüm eylemlerimizin temelidir.
    Düşündüğümüz, söylediğimiz yada yaptığımız her şey zihnimizden doğar.
    Bilincimizin tükettiği şey hayatımızın aslı olur, bu yüzden hangi gıdaları aldığımıza fazlaca dikkat etmeliyiz.
    … (Tadını Çıkar)
  • Görebileceğiniz gözleriniz, nefes alabileceğiniz ciğerleriniz, yürüyebileceğiniz bacaklarınız ve gülümseyebileceğiniz dudaklarınız var. Acı çektiğinizde durumunuza derinlemesine bakın ve aslına bakarsanız orada olan, aslına bakarsanız elinizde olan mutluluğun şartlarını bulun. (Buda’nın Öğretisi)
  • ” Getting in touch with the beauty of nature makes life much more beautiful, much more real, and the more mindful and concentrated you are, the more deeply the sunset will reveal itself to you. ” (You Are Here: Discovering the Magic of the Present Moment)
  • Her şey geçicidir. Her şey sonsuz bir dönüşüm içindedir ve hiçbir şey bağımsız bir öze haiz değildir. (Bizim Dünyamız)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş