Eğitim

Şeyh ve Arzu – Saffet Murat Tura Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şeyh ve Arzu – Saffet Murat Tura Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Şeyh ve Arzu kimin eseri? Şeyh ve Arzu kitabının yazarı kimdir? Şeyh ve Arzu konusu ve anafikri nedir? Şeyh ve Arzu kitabı ne konu alıyor? Şeyh ve Arzu PDF indirme linki var mı? Şeyh ve Arzu kitabının yazarı Saffet Murat Tura kimdir? İşte Şeyh ve Arzu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Saffet Murat Tura

Yayın Evi: Metis Yayıncılık

İSBN: 9789753423847

Sayfa Sayısı: 158


Şeyh ve Arzu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Metis Ötekini Dinlemek dizisinin editörü, Günümüzde Psikoterapi ve Freud’dan Lacan’a Psikanaliz kitaplarının yazarı psikiyatr Saffet Murat Tura’nın bu kitabı, “Bu dünyada esas şaşırtıcı olan varlıktır” sözüyle açılıyor ve “Şeyh ve Ayna”, “Bir Ses Gelseydi Eğer”, “Doğmak ve Ölmek”, “Deli Dumrul ve Dünyeviliğin Ötesi”, “Türk ve Müslüman Olmak”, “Solaris” ve “Üçüncü Sır” yazılarını kapsıyor. Şu şekilde diyor yazar:

“Şeyh ve Arzu dünyevilik ve uhrevilik, gündeliklik ve aşkınlık, inanç ve vicdan, tanrısallık ve ölüm şeklinde psikanalizi olmasıyla birlikte dinsel düşünceyi de yakından ilgilendiren problemler ile alakalı yazılardan oluşuyor. Bu yazıları bir araya getirmemdeki amaç, insanı belli bir kültürel oyun içinde sorunsallaştırma, ona bu oyunun gündelikliğinin dışından, belli bir mesafeden bakabilme isteğidir. Bu yüzden buradaki kavrama çabası kültürel kimlik problemlerinden varoluşsal çatışmalara, sonrasında da varlığın mahiyeti sorusuna doğru evriliyor. Bu kitap eğer günümüz insanı şeklinde gündelikliğe teslim olmuş bir okurda evren karşısındaki çocuksu hayranlığı tekrardan uyandırabilmişse vazifesini yerine getirmiş sayılmalıdır.”

(Arka Kapak)


Şeyh ve Arzu Alıntıları – Sözleri

  • İlaç üretimin paracı örgütlenmesiyle bağını görmemek imkânsızdır.
  • dünya zamanı ırkların mücadelesidir, evreni Allah yaratmıştır.
  • Vicdanla aklın yolu daima bir değildir….
  • Bizi zayıf düşüren, sulu gözlü kılan vicdanımızla savaşım ediyor olmalı.
  • Böylece bizlik bilinci daima bir “öteki” kurgular.
  • “uzak galaksilerde veya kara deliklerde değil, hemen kafatasımızın içindeki evrenin bu en büyük sırrı” karşısındaki yetersizliğimiz, muhtemelen kuantum mekaniğindeki mühim kuramsal eksikliklere dayanmaktadır ve çözümü önümüzde uzanan yüzyıla devredilmiştir.
  • İdeolojilerin bizlik bilinci ve kendi meşruiyetini kurgulamalarının yanında benim görebildiğim birbiriyle bağlantılı dört mühim özellikleri daha olmalı. Tarih bilinci, ötekiler fikri, bir tür öğreti ve bir yaşama biçimi (kültür).
  • İdeoloji bir bizlik kültürü değildir yalnızca, bir tarih bilincidir de. Bu tarihin tekrardan değerlendirilmesi, anlamlandırılması, yorumlanması sürecidir. Mesela Marksizm açısından tarih, derslik mücadelelerinin tarihidir. Üreticilerle üretim araçlarım elinde bulunduranların kavgalarının tarihidir. Tarih daima bir “biz”in tarihidir. Tarih bilinci bizlik bilincinin ayrılmaz bir parçasıdır.


Şeyh ve Arzu İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İnsan şaşkınlık edebiliyorsa kendisi olarak varolur.: “Bu dünyada esas şaşırtıcı olan şey varlıktır.”
Kitabı okuduktan sonrasında çeşmeye su doldurmaya gittim. Akan suyun şırıltısı ve gün batımıyla ağaçlara evlerine dönmüş kuşların sesleri karşıladı beni. İçimdeki tüm uğultular sustu, gezegen bir süreliğine durdu, tüm kibrim yok oldu ve aniden görünenin ardındaki varlığın bir parçası varsaydım kendimi.
Oldukça akıcı, oldukça etkili, oldukça derin düşüncelerin dile getirilmiş olduğu ve kendinizi, algılarınızı içinde yaşadığınız dünyayı size sorgulatacak bir kitap.
Yazarımızda kitaba yazdığı sonsözde “Bilmenin kuru bir bilgiçlik değil yaşamda bir derinleşme ve hissetme çabası bulunduğunu göstermeye çalıştım; minik yaşamlarımızın ufku yalnızca meraklarımız kadar geniş.” diyerek noktalıyor kitaptaki yazılarını.
Bir kitabın kıymeti sizde değişik ve derinlikli bakış açıları oluşturabiliyor olmasında saklıdır. Biz kitapları okurken bir tek kendimizi okumayı değil varlığı, insanı, evreni okumayı da öğreniriz.
Psikanalize, nöro-bilime, şuur problemine, fenomenolojiye ilgi duyuyorsanız ne olursa olsun kütüphanenizde olması ihtiyaç duyulan bir kitap. (Andrey Rublyov)

Psikiyatri ve felsefenin böylesine başarıya ulaşmış bir halde iç içe işlendiği başka bir kitap okumadım. İyi bir Engin Geçtan okuru olarak onu burada es geçmek olmaz elbet. Saffet Murat Tura “Şeyh ve Arzu” da ilkin psikanalizi Freud ve Kohut çerçevesinde 17. yüzyılda yaşamış hanım bir mürit üstünden ele alıyor. Kitabın devamında pozitivizm, fenomenoloji, varoluşçuluk, Marksizm, İslam, laiklik kavramları üstünden insanoğlunun aşkınlık arayışını ele alıyor. Şerhim olsa da oyun-gerçeklik olarak tanımladığı kültürel gruplar üstünden kişinin günümüzdeki varoluşu samimi bir üslupla anlatılıyor. Oldukça keyif aldığım şeklinde o kadar da faydalandım. Ancak orta düzey psikanalitik teoriyi Freud ve Kohut bağlamında bilmek ve felsefede temel seviyenin üstüne çıkabilmiş olmak bu kitabından tam verim almanın şartı şeklinde görünüyor. (Cenk Balcıoğlu)

” Yaşamın gündelikliğinin böylesine ehemmiyet kazanılmış olduğu bir dünya ise ölümlülüğün bir travma olarak inkarı üstüne kurulabilir sadece. ”
Insanin anlamsızlık , boşluk ve yanlızlık duygularının arttığı bir dünyada büyüklenmeyi istemesi ölümsüzlüğün, iz birakabilmenin onun imajının peşinden koşması ve bir barkod- tanımlanma ihtiyacının bulunduğunu görüyoruz sık sık . Yaşamımızı iyi mi anlamlı hâle getireceğiz? Neden anlam arayışı içerisindeyiz ? Insan kendi içindeki tanrıyı ortaya çıkarmaktan mı korkar pısırıklığından mı ? Yoksa ortaya karışık biri olmaktan mı çekinir? Aşkın olana tutunma ihtiyacı nereden gelir ? Kohut ‘un kendiliğin yapılanması, değerlerin tekrardan değerlendirilmesi felsefesinden nasihat veriyor yazarımız. Peki ” ne “şimdi bu ? diyerek. Peşinden gidilesi.. (Ekrem Tunçdemir)


Şeyh ve Arzu PDF indirme linki var mı?


Saffet Murat Tura – Şeyh ve Arzu kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Şeyh ve Arzu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Saffet Murat Tura Kimdir?

1955 senesinde Akyazı’da hayata merhaba dedi. 1980 senesinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre fizyoloji üstüne çalıştıktan sonrasında 1986 senesinde İstanbul Tıp Fakültesinde psikiyatri uzmanlığını tamamladı. Analitik yönelimli psikoterapi üstünde emek harcamalar yapmış oldu. 1990 senesinde İmago Psikoterapi Merkezi’ni kurdu. Yurt içinde ve yurt haricinde piyasaya sürülen bilimsel çalışmalarının haricinde felsefe ve siyaset mevzularında yazıları yayımlandı.Defter dergisi gösterim kurulunda bulunan ve Metis ‘Ötekini Dinlemek’ dizisinin editörü olan Tura’nın, Freud’dan Lacan’a Psikanaliz (Ayrıntı, 2. basım, 1995) adlı kitabı bulunmaktadır.


Saffet Murat Tura Kitapları – Eserleri

  • Freud’dan Lacan’a Psikanaliz
  • Zor Problem: Bilinç
  • Şeyh ve Arzu
  • Histerik Bilinç
  • Madde ve Mana
  • Beynin Gölgeleri
  • Günümüzde Psikoterapi


Saffet Murat Tura Alıntıları – Sözleri

  • Eğer evren dizgesel bir bütünse insan beyni, içinden neşet ettiğimiz tabiatın en temel hususi durumunu bizzat kendimizde gözlememize imkanı verir. (Zor Problem: Bilinç)
  • Freud’un söylediği şeklinde, “nesne ilişkilerinde kin sevgiden daha eskidir”. (Freud’dan Lacan’a Psikanaliz)
  • Böylece bizlik bilinci daima bir “öteki” kurgular. (Şeyh ve Arzu)
  • Psikanaliz kuramında insan uygarlık kurmuş sadece geniş seviyede biyolojik kökenli dürtüsel motivasyonlarına uygun davranmaya yatkın bir hayvan olarak düşünülmüştür. İnsanın nevrotik iç çatışmaları da son tahlilde bir hayvan olmasından meydana gelen bu ilkel güdülenmeleriyle bir uygarlık üyesi olarak bu tarz şeyleri dizginlemesi gerekliliğinin yarattığı çelişki üstünden açıklanmıştır. (Histerik Bilinç)
  • Bizi zayıf düşüren, sulu gözlü kılan vicdanımızla savaşım ediyor olmalı. (Şeyh ve Arzu)
  • Vicdanla aklın yolu daima bir değildir…. (Şeyh ve Arzu)
  • “uzak galaksilerde veya kara deliklerde değil, hemen kafatasımızın içindeki evrenin bu en büyük sırrı” karşısındaki yetersizliğimiz, muhtemelen kuantum mekaniğindeki mühim kuramsal eksikliklere dayanmaktadır ve çözümü önümüzde uzanan yüzyıla devredilmiştir. (Şeyh ve Arzu)
  • “Kernberg’in patolojik kişilik örgütlenmelerini üç düzeyde ele aldığın­dan söz edilmişti. Buraya kadar daha oldukça sınır durum patolojisi üze­rinde duruldu. Yukarıda da anlatıldığı şeklinde Kernberg patolojik kişilik örgütlenmelerini klinik bakımdan ayırt ederken şu üç ölçütü temel alır: kimliğin bir araya gelmesi, müdafa mekanizmaları ve gerçekliği de­ğerlendirme. Nevrotik örgütlenmede kimlik bütünleşmişken, sınır du­rum ve psikotik örgütlenmelerde kimlik dağınıklığı vardır. Ancak sı­nır vakalar kendilik ve nesneyi ayırt edebilirken, psikotik örgütlenme­lerde bu ayrışma netleşmemiştir. Savunmalar bakımından nevrotik hasta bastırma ve yüksek destek savunmalar kullanırken, sınır vakalar bölme ve ilkel destek savunmalar kullanır. Her iki durumda da müdafa ruh içi çatışmaya yöneliktir. Oysa gene bölme ve ilkel destek savunmaları kullanan psikotiklerde bu mekanizmalar kişili­ğin çözülmesine karşıdır. Gerçekliği değerlendirme bakımından ise nevrotik ve sınır vakalar hasar görmemiştir. Ancak sınır vakalarda gerçeklikle ilişki ve gerçeklik duygusu ara sıra bozulur. Psiko­tiklerde ise gerçekliği değerlendirme kapasitesi yitirilmiştir.” (Günümüzde Psikoterapi)
  • İnsan anlıyorsa, anlama aslına bakarsanız bir tabiat vakasıdır. (Beynin Gölgeleri)
  • dünya zamanı ırkların mücadelesidir, evreni Allah yaratmıştır. (Şeyh ve Arzu)
  • Bilinç yoktur; şuur algısı vardır. Bilinçli ben de ötekiler şeklinde bir algıdır, fenomenal bir yaşantıdır: Bilinçli ben yaşantısı biyolojik organizmanın kendisinde kendisiyle ilgili bir idrak, fenomenal bir yaşantıdır. (Zor Problem: Bilinç)
  • İçten bir ilişkiye girmedeki güçlük daima bilgili yada bilinçdışı değersizlik duygularıyla ilgilidir. (Günümüzde Psikoterapi)
  • Bilinç fenomenleri uzayda yer kaplamazlar, bir tek zamanda varlardır. (Histerik Bilinç)
  • “Bilinçli ben yaşantısı niçin bütünsel fenomenal dünya yaşantısının her anında var ? ” (Zor Problem: Bilinç)
  • ”Doğal seçilimin niçin olduğu bir süreç sonucunda kendimizi özneler olarak düşünmemizi elde eden bir dile doğduk.” (Madde ve Mana)
  • Beynin fenomenal dünyasını oluşturan yaşantılar beynin bazı enformasyon işleme süreçlerinin “çıktılarını” (doğrusu “bilgili ben” yaşantısının eşlik etmiş olduğu nöral sürecin girdilerini) gerçekleştiren nöral vakayla birlikte ortaya çıkar. (Zor Problem: Bilinç)
  • ” yaşam ölüme giden dolambaçlı bir yol şeklinde ” (Freud’dan Lacan’a Psikanaliz)
  • Tüm biyolojik sistemler, bilhassa insan şeklinde karmaşık organizmaların sinir sistemleri hayatta kalmak ve türünü devam ettirmek için kendiyle (organizmayla) kendi olmayanı ayırt etmek zorundadır. (Zor Problem: Bilinç)
  • Dil herşeyden ilkin yalan söylemek için vardır.
    Umberto Eco (Beynin Gölgeleri)
  • ”Bazen neyin kavgasını verdiğimizi bilmez, kendi kabusumuzu gerçeğe dönüştürürüz.” (Madde ve Mana)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş