Meslekler

Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur? 2022 Maaş ve İş İmkanları

Geleceğin meslekleri arasında yer alan Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur? en çok aranan konular arasında yer almaktadır. Geleceğin en çok kazandıran mesleklerine aday bu sektörde özellikle bilişim alanında kariyer yapmak isteyen birçok kişi, kendi alanı olarak siber güvenlik alanını seçiyor. Siber güvenlik uzmanı nasıl olunur, siber güvenlik uzmanının bilmesi gerekenler nelerdir bu konularına hakim olduktan sonra meslek seçimini doğru şekilde yapmak önem arz ediyor. Bununla birlikte siber güvenlik uzmanı olmak için hangi bölüme gidilir, sektörde siber güvenlik için nereden başlamalı ve Türkiye’ de siber güvenlik uzmanı hangi üniversitelerde var, Siber Güvenlik uzmanı Kursu nerede ve sertifikası nasıl alınır, Siber Güvenlik Uzmanı maaş 2022 yılında ne kadar oldu? Siber Güvenlik Uzmanı iş ilanları başvuruları başladı, vb. gibi konuları bulabileceğiniz içeriğimize göz atarak tüm detayları öğrenebilirsiniz.

2022 Güncel:

  • Siber Güvenlik Uzmanı Alım İlanı Yayınlandı
  • Siber Güvenlik Uzmanlığı Olma Süreci
  • Siber Güvenlik için Nereden Başlanmalı?
  • Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur?
  • Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Hangi Bölüme Gidilir?
  • Siber Güvenlik Uzmanı Nerede Çalışır?
  • Siber Güvenlik Uzmanı Avantaj ve Dezavantajları
  • Siber Güvenlik Uzmanı İş İmkanları 2022
  • Siber Güvenlik Uzmanı Maaşları 2022
  • Siber Güvenlik için Üniversite Şart mı?
  • Siber Güvenlik Uzmanı Hangi Üniversitede Var?
  • Siber Güvenlik Yüksek Lisans Bölümü Kaç Yıllıktır?
  • Siber Güvenlik Uzmanı Ne İş Yapar?
  • Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Hangi Üniversite’ye Gitmeli?
  • Siber Güvenlik Uzmanı İş İlanları 2022
  • Siber Güvenlik Uzmanı Sertifikası Nasıl Alınır?
  • Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Sertifika Kursları 2022

Siber Güvenlik Uzmanı Alım İlanı Yayınlandı

İçişleri Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi sözleşmeli personel alım ilanına çıktı. Resmi Gazete’de yayınlanan ilana göre Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilmek üzere yazılı ve sözlü sınav başarı sırasına göre 7 sözleşmeli bilişim personeli alınacak. Bu personel arasında istihdam edilmek üzere Siber Güvenlik uzmanı da yer alıyor.

Proje mimarı ile iş zekası, kıdemli iş zekası, sistem, kıdemli sistem ve siber güvenlik uzmanları olarak istihdam edilecek personele, aylık brüt sözleşme ücret tavanının 2 ila 5 katı maaş verilecek.

Adaylar, başvurularını e-Devlet aracılığıyla “https://isealimkariyerkapisi.cbiko.gov.tr” üzerinden 15-22 Kasım’da gerçekleştirebilecek.

Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?

Çalıştığı/hizmet verdiği kurumun elektronik bilgi sisteminin korunmasını sağlayan kişidir.

Siber Güvenlik Uzmanı Kimler Olabilir?

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı adına bir diğer adı ile eğitimli hacker diyebiliriz. İnternet protokolleri, internet dili, işletim sistemi ve ağları güvenliği gibi konularda bilgi sahibi olan ve bu bilgileri sürekli olarak güncelleyen kişiler, Siber güvenlik sertifikası alan, üniversitelerin belirli bölümlerinde bu bölümü okuyan yada okumuş olan, gerekli dillere sahip olan, yazılımları ve uygulamaların bilgilerine sahip olan kişiler siber güvenlik uzmanı olabilirler.

Siber Güvenlik Uzmanı Ne İş Yapar?

Siber güvenlik uzmanları oluşabilecek saldırılara karşı kullanılan ve uygulamış oldukları algoritmaları ihtiyaç duyulduğunda yada her türlü oluşabilecek tehlikelere karşı sürekli olarak güncelleme geliştirerek saldırılara karşılık verirler. Saldırılara karşı korumakla görevli olduğu sistemin güvenlik açıkları ile sorumlu olduklarından dolayı detaylı olarak inceleme be çeşitli testler ile güvenlik açıklarını kapatırlar.

Siber Güvenlik Uzmanlığı Olma Süreci

Son zamanlarda dijital alt yapının yaygınlaşması ile birlikte devlet kamu kurumları ve birçok sektörde siber saldırılar, siber suçlar, fidye yazılımı, ddos saldırıları hakkında birçok haber yayıldı. Büyük kuruluşlardan bireysel kullanıcılara kadar neredeyse herkes bu saldırıların kurbanı olabilir. Yine, bu saldırılar yalnızca bilgisayarları ve sunucuları hedef almıyor. IPhone veya Android cep telefonlarından internete bağlanan her cihaz artık bu saldırıların hedefi halinde. Bu saldırıları önleyen siber güvenlik uzmanlarına son yıllarda ihtiyaç arttı.

Artan ihtiyacın karşılanması amacıyla üniversitelerin yüksek lisans bölümlerinde siber güvenlik uzmanı bölümleri açılarak bu açık kapatılmaktadır. Orta ve büyük ölçekli şirketlerde genellikle istihdam fırsatları bulan siber güvenlik uzmanları, şirkete ait dijital varlıkları korumakla görevlidir.

Siber Güvenlik için Nereden Başlanmalı?

Herhangi bir meslekte olduğu gibi, siber güvenlik uzmanlığında da kariyer basamaklarını yükseltmeye ihtiyaç vardır. Bir siber güvenlik uzmanı olmak için, Linux dağıtımına hakim olmak, bir veya daha fazla programlama dili bilmek ve ağın yapılarını bilmek gerekir. Sunduğunuz çalışmalar, sahip olduğunuz bilgi ile doğru orantılı olarak farklılık gösterdiğinden, geliriniz de değişebilir.

Diğer birçok bilgisayar kullanıcısının aksine, siber güvenlik uzmanları Windows ve Mac işletim sistemleri yerine Linux dağıtımlarını tercih ediyor. Siber güvenlik dünyasındaki en popüler Linux dağıtımı, bilgisayar korsanlığı araçlarıyla tanınan Kali Linux’tur. Siber güvenlik uzmanları için özel olarak geliştirilen bu işletim sistemi, bu mesleği icra edenler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde siber güvenlik uzmanlığı çok daha yaygın bir meslek haline geldiğinden İngilizcenin yanı sıra Türkçe kaynak bulmak da mümkün. Udemy kursları ile başarılı eğitmenler tarafından verilen kursları satın alarak ilk adımı atabilirsiniz. Ayrıca çeşitli sertifika programlarına katılarak başarılı olursanız, aldığınız sertifikalar sayesinde istihdam imkanlarınızı artırabilirsiniz.

Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur?

Kamuda ve özel sektörlerde siber güvenlik uzmanlığı görevine başlamak için sertifika programını, üniversitelerin iki yıllık ya da yüksek lisans ile ilgili bölümlerine gidebilir veya özel kurumlarda eğitim alarak bu dersleri başarılı bir şekilde bitirerek siber güvenlik uzmanı olabilirsiniz.

Öncelikle bazı temel yazılımları bilmeniz gerekir, aksi takdirde öğrenmeniz gerekir. Gerekli yazılım bilgisi için Html, php, java, css, mysql gibi programlama dillerini listeleyebiliriz. Bu temel ve gerekli yazılım, internetin arka odalarındaki kilitli çekmeceleri ve siber dünyanın gizli oluşumlarını temsil eder. Bu tür bir yazılımı bilmiyorsanız, bu işi yapamazsınız. Bir bakıma, bu programlama dillerini bilmek, romancı olmak için önce okumayı öğrenmek gibidir. Bunun dışında matematiksel zekanızın en üst düzeyde olması gerekir. Çünkü yapacağınız iş tamamıyla kodlar, sayılar ve bazı istatistikler üzerine olacak. Son olarak, bir kursa kaydolmanız ve ihtiyacınız olan sertifikayı almanız gerekir. İnternette siber güvenlik uzmanlığı kursu sunan sayısız yer bulabilirsiniz. Bu kurslar genellikle en az 1 hafta, en fazla 2 veya 3 haftada tamamlanır. Haftaları ve süreci tamamladıktan sonra, başarılı olursanız, sertifikanızı alacak ve mesleğinize potansiyel bir siber güvenlik uzmanı olarak başlamak için ilk adımı tamamlayacaksınız.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Siber güvenlik olmak için üniversitelerin yüksek lisans bölümlerinde siber ve bilgi güvenlik açılan bölümlere gidilmesi gerekmektedir. Bu meslek seçimi için üniversiteye gidilmesi gerekmektedir. Bu bölümlere ve üniversitelere gitmeden siber güvenlik uzmanı olmanız mümkün değildir.

Siber Güvenlik Uzmanı Nerede Çalışır?

Siber güvenlik uzmanlarının çalıştığı ve hizmet vermiş olduğu kurumun elektronik bilgi sistemini güvenliğini ve korunmasını sağlayan görevlilerdir. Devlet kurumlarında yada özel kurumlarda çalışabilen bilgisayar teknolojilerinin ve siber ağların her geçen gün gelişmesi sebebi ile bu sektör üzerinde nitelikli personel ihtiyacını oldukça fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Siber güvenlik uzmanı nasıl olunur merak edenler için detaylarını adaylar için araştırdık.

Siber Güvenlik Uzmanı Avantaj ve Dezavantajları

İlk iyi şey uzman olmaktır. Siber güvenlik uzmanı olumlu olduğu kadar olumsuz yanları da vardır. Bunun dışında gerekli bilgi ve altyapıyı tamamen kötü niyetlerle siber casuslardan korumak, nereye bakarsanız bakın eğlenceli ve güven verici bir iştir. Olumsuz yanı, teknolojinin çok hızlı gelişmesi ve her seferinde saldıran karanlık güçlerin farklı ve daha güçlü tekniklerle çeşitli altyapılara saldırmasıdır. Bunun için, öğrendiklerinizi sürekli güncellemeniz ve nasıl soğukkanlı olacağınızı bilmeniz gerekir.

Siber Güvenlik Uzmanı İş İmkanları 2022

Ağ ve bilgisayar güvenliğinden sorumlu siber güvenlik uzmanlığı, günümüzün gelişmekte olan mesleklerinden biridir. Saldırıdan ziyade savunma için çalışan siber güvenlik uzmanları geniş fırsatlara ve iyi maaşlara sahiptir. Dolayısıyla siber güvenlik konusunda nasıl uzman olunur sorusu olmazsa olmaz koşullardan biridir. Ülkemizde ve dünyada hacker olarak bilinen bilgisayar korsanlığı etik ilkeler çerçevesinde sürdüren kişilere siber güvenlik uzmanı denmektedir. İş zafiyetlerini araştıran ve markaya zarar vermeden yöneticilere bildiren kişiler, aslında mesleğin karanlık yüzünden tamamen arınmış durumda. Bu iyi niyetli insanlar, marka eksikliklerine işaret ettikleri için çeşitli ödüllerle ödüllendiriliyor. Bu ödüller kimi zaman yüklü bir para olurken kimi zaman ise iş imkanları olmaktadır.

Siber Güvenlik Uzmanı Maaşları 2022

Türkiye’de çalışan siber güvenlik uzmanı maaşları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Elbette bu miktar deneyiminize ve bulunduğunuz yere göre değişecektir. Ortalama olarak bir siber güvenlik uzmanı 3.500 TL ile 12 bin TL ve 18.000 TL arasında maaş almaktadır. Bu fiyatlar şirketlere göre de değişiklik gösterir.

Ünvanı ALT SINIR MAAŞI ORTALAMA MAAŞI YÜKSEK MAAŞI
Kıdemli Bilgi Güvenliği Uzman 8.000 TL 10.220 TL 12.820 TL
Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı 2.500 TL 5.610 TL 8.850 TL
Bilgi Güvenliği Uzman Yardımcısı 3.870 TL 4.970 TL 6.590 TL
Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur?

Siber güvenlik uzmanları, tek bir yerde tam zamanlı çalışmanın yanı sıra, marka güvenlik açıklarını öğrenerek de ek gelir elde edebilir. Siber güvenlik uzmanlarının istihdam fırsatları da yeterli düzeydedir, istihdam olanaklarınız üniversite derecenize, deneyiminize ve bilginize göre değişiklik gösterebilir.

Siber Güvenlik için Üniversite Şart mı?

Siber güvenlik uzmanı olmak için diploma üniversite şart değildir. Birçok yerden bu bölüm adına sertifika verilmektedir. Bu sertifika ile şirketlerde uzmanlık yapabilirsiniz. Sertifika sahibi olmanız demek sektörde 1-0 önde olmanız demektir. Yani siber güvenlik için illa üniversite şartı bulunmamaktadır. Kendinizi geliştirdiğiniz takdirde siber güvenlik uzmanı olabilir ve kariyer sahibi olabilirsiniz. Fakat bu bölüm için yurt içi ve yurt dışında birçok üniversiteleri de görebilirsiniz.

Siber Güvenlik Uzmanı Hangi Üniversitede Var?

Siber güvenlik Uzmanı olmak için hangi liseye gidilir araştırması yapılıyor. Ancak siber güvenlik uzmanı olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinde eğitim alınması gerekiyor. Siber güvenlik uzmanı olmak için üniversite mezunu olmak gerekiyor. Siber güvenlik uzmanı olmayı düşünen adayların ilgili meslek üzerinden eğitim alabilecekleri üniversiteler aşağıdaki gibidir.

Siber güvenlik konusunda en başarılı üniversiteler aşağıdaki gibidir:

  • Georgia Teknoloji Enstitüsü
  • Purdue Üniversitesi
  • Maryland-College Park Üniversitesi
  • Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi
  • Rochester Teknoloji Enstitüsü
  • Pittsburgh Üniversitesi
  • Teksas A&M Üniversitesi-Kolej İstasyonu
  • Kaliforniya-Davis Üniversitesi
  • Virginia Tech
  • Washington-Seattle Üniversitesi
  • George Mason Üniversitesi
  • dijital adli tıp ve siber analiz öğrenme

Siber Güvenlik Yüksek Lisans Bölümü Kaç Yıllıktır?

Tezli ve tezsiz opsiyonları bulunan bir bölüm olmakla birlikte tezli yüksek lisans programı 4 yarıyıldır. Tezsiz program ise 3 yarıyıldır. Bu bölümü okuyabilmek için:

  • Bilgisayar mühendisliği,
  • Yazılım mühendisliği ve türevleri,
  • Elektronik mühendisliği,
  • Matematik mühendisliği,
  • Matematik veya bilgisayar ilgili bir mühendislik dalında 4 yıllık lisans denkliği gerekir.

Devlet kadrosunda hackerlik yapmak isterseniz. Devlet Kadrosunda Beyaz Şapkalı Hacker Alım Şartları yazımızı inceleyebilir ve devlet kadrosunda bu mesleklere giriş yapabilirsiniz.

Siber Güvenlik Uzmanı Ne İş Yapar?

Siber güvenlik uzmanları, başta kamu ve devlet daireleri olmak üzere teknoloji ve internet hizmetlerinden faydalanan her türlü kurum ve kuruluşta marka ve müşteri güvenliği için görev alabilirler.

Siber Güvenlik Çalışma Alanları ise:

  • Ağ ve bilgi güvenliği,
  • Kriptoloji,
  • Sızma testleri,
  • Zararlı yazılım analizi,
  • Web uygulamaları güvenliği, adli bilişim, siber güvenlik hukuku ve benzeridir.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Hangi Üniversite’ye Gitmeli?

Siber Güvenlik uzmanı olmak için Türkiye’de aşağıdaki üniversitelere gidilmelidir:

  • Sabancı Üniversitesi: Siber Güvenlik İngilizce Tezli Yüksek lisans Okul Ücret: 81.350 TL
  • Koç Üniversitesi: Siber Güvenlik lisans bölümü
  • İstanbul Ticaret Üniversitesi: Siber Güvenlik lisans bölümü
  • Işık Üniversitesi: Siber Güvenlik lisans bölümü
  • Üsküdar Üniversitesi: Siber Güvenlik lisans bölümü
  • Bahçeşehir Üniversitesi
  • Antalya Bilim Üniversitesi
  • Northumbria Üniversitesi
  • Tobb Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  • Gebze Teknik Üniversitesi
  • Sakarya Üniversitesi
  • Marmara Üniversitesi

Siber Güvenlik Uzmanı İş İlanları 2022

Siber güvenlik iş ilanları kriterlerin sağlanması talep edilir. Sistem, Network, Web, Kablosuz Ağlar, Voip, Ddos, Sosyal Mühendislik alanlarında(En az birinde) sızma testi gerçekleştirmek ve sertifika sahibi olmak istenir. Red Team, Blue Team, Purple Team(en az birinde) eğitimleri verilir.

2022 yılında çeşitli iş bulma sitelerinden de firmalar ve kurumlar çeşitli kriterleri sağlayan siber güvenlik uzmanı iş ilanlarını yayınlamaktadır. Siber Güvenlik Uzmanı İş İlanları sayfaları:

  • Kariyer.net iş ilanı için siteyi takip edebilirsiniz.
  • Linkedin üzerinden 56 siber güvenlik iş ilanı görmek için linkedin sayfasın üzerinden kendinize uygun işler bulabilirsibiz.
  • careerjet.com
  • Yenibiriş.com
  • İşinolsun.com
  • Secretcv.com

Yukarıda vermiş olduğumuz iş ilanı sayfaları üzerinden isteğinize göre işler bulabilmeniz mümkündür.

Siber Güvenlik Uzmanı Sertifikası Nasıl Alınır?

Siber güvenlik sertifika programını tamamlayarak iş başvurularında bulunabilirsiniz. Siber güvenlik uzmanı sertifika programının içerisinde, kurumsal ağlarda bilgi güvenliğine giriş, mesajlaşma ve e-posta güvenliği, Windows sistem ve servislerinin güvenliği, kurumsal ağ güvenliği, mobil sistemler güvenliği, veri tabanı güvenliği, uç nokta güvenliği ve Microsoft güvenlik teknolojileri ve kurumsal uygulamaları gibi birçok konu sertifika kursu içerisinde yer almaktadır. Mevcut eğitimi alan bireyler siber güvenlik uzmanı olabilirler. Fakat bu eğitimler dışında başta ingilizce olmak üzere en az bir dil bilmeleri de gereklidir. Bunun sebebi ise söz konusu olabilecek tehditler hakkında bilgi sahibi olmalı ve saldırılara karşı koruyucu güvenlik önlemlerini almaları ve yabancı yayınları öncesinden takip edebilmelidirler.

Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Sertifika Kursları 2022

Siber güvenlik iş ilanlarına başvurularda istenecek sertifikalar: LPT, CEH, OSCP, OSWP, GWAPT, GPEN eCPPTv2, eWPT sertifikalarından en az birine sahip olmak şartını sağlamak gerekmektedir.

Sertifika programlarından:

  • Adli Bilişim Uzmanlığı Sertifika Programı (100 Saat)
  • Bilgi Teknolojileri Denetimi Uzmanlığı Sertifika Programı (30 Saat)
  • İleri Seviye Siber Güvenlik Uzmanlığı Sertifika Programı (101 Saat)
  • Kurumsal Siber Güvenlik Uzmanlığı Sertifika Programı (100 Saat)
  • Temel Siber Güvenlik Eğitimi Sertifika Programı (30 Saat)
  • Uygulamalı İleri Seviye Siber Güvenlik Uzmanlığı Sertifika Programı veren T.C İTÜ Bilişim Enstitüsü ve Sürekli Eğitim merkezi incelemek için İTÜ Siber Güvenlik Eğitimi Sertifika Programları sayfasını üzerinden takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş