Eğitim

Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori – Anthony Giddens Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori – Anthony Giddens Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori kimin eseri? Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori kitabının yazarı kimdir? Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori konusu ve anafikri nedir? Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori kitabı ne konu alıyor? Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori PDF indirme linki var mı? Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori kitabının yazarı Anthony Giddens kimdir? İşte Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Anthony Giddens

Çevirmen: Tuncay Birkan

Orijinal Adı: Encounters with Classical and Contemporary Social Thought

Yayın Evi: Metis Yayıncılık

İSBN: 9789753422635

Sayfa Sayısı: 280


Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori, toplumsal düşüncenin kurucu ve klasik metinleriyle günümüz tartışmalarını ilişkilendirmek ve onlarla bugünün koşullarında tekrardan hesaplaşmak suretiyle yazılmış yazıları biraraya getiriyor. Antony Giddens kitabını gerekçelendirirken şunları söylüyor:”Geçtiğimiz yıllarda üç ana sosyoloji klasiğinin (Marx, Weber ve Durkheim) statüsünü etkileyen temel değişimler oldu. Fikir zamanı alanında mühim tartışmalar yapılmış oldu; bilhassa sosyoloji alanında kapsamlı bir halde sürdürülen tartışmalardı bunlar. Dahası, “mukaddes üçlü” aniden, Marksizmin nihai çöküşü olarak görülen olguyla beraber, üçlü olmaktan çıktı. Sovyet Komünizminin çöküşü ve alternatif bir cemiyet düzeni modeli olarak sosyalizmin çözülüşü, Marx’ın statüsünün Weber ya da Durkheim’a denk sayılmasından vazgeçilmesi gerektiği anlamına mı geliyor?”İyi bir cemiyet oluşturma imkanlarının en baştan, tamamen tekrardan netleştirilmesi ihtiyacını duyduğumuz günümüz dünyasında, eleştirel kuram önemini hala korumaktadır. Marx’ın irade zayıflıkları kendisinin tam da en kuvvetli ve en emsalsiz bulunduğunu sandığı noktalarda yatar, doğrusu kapitalizmin sosyalizm tarafınca aşılması ile alakalı düşüncelerinde. Marx’ın kendisiyle hala canlı bir diyalog sürdürülen bir “klasik” olarak kalmasını güvence altına alan, en kalıcı katkısı ise, kısa ömürlü olacağını zannettiği endüstri kapitalizminin düzeni ile alakalı analizidir.”


Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori Alıntıları – Sözleri


    Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori İncelemesi – Kişisel Yorumlar

    Uzun süre ilkin okuduğum bir kitap aslına bakarsak bu platformda dolaşırken eskiden okuduğum bir oldukça kitaba denk geliyorum ve listeye eklerken birazcık tedirgin oluyorum ard arda sayfada belirmesi acaba dedirtiyor velakin mevzu bu değil. Siyaset ve toplumu anlamlamdirmak adına sığınak ariyoruz ve bunu teorilerde buluyoruz tarihin tekkerrürü böylece ortaya çıkıyor. Eskiden yaşanmış bir toplumu ele alırken bir kaç değişik değişkenden yararlanmak en iyisidir. Bu yüzden toplumsal devinimler bir bütünsellik arz ediyor disiplinler arası emek verme bu yüzden yaşamimizin bir oldukça noktasında doğru yada doğruya yakın veriler elde etmemizi sağlıyor. Sosyoloji,politika ve edebiyat ve ötekiler ic içe olduğu müddetçe karar alabiliriz. Bir alanda uzmanlaşma bu yüzden birazcık eksiklik arz ediyor. Peki ne yapmalı bir şahıs her şeye vakıf olamayacağına gore. Bu kitabı okurken aklıma geldi filozoflar her şyi biliyor mu yoksa hiçbir şeyi bilmeyip alanında uzman olan fikirlerden yararlanıp bir öğreti mi ortaya çıkarıyor ikincisi daha yatkın geldi bana filozoflar toplumun informasyon yönünden zayıf teknik yönden çok büyük insanlardır. Siyaset ve sosyolojide bu geçerlidir hem devlet aklını hem yönetilen aklı birleştirmek feylesofilik ihtiyaç duyulan bir olgudur. Çokça üstünde durulması ihtiyaç duyulan bir kitap ve bunun halka inmesi gerek bu iniş halkı mevcud sistem karşısında informasyon sahibi edecektir. Tüm yaşamımızı belirleyen politika mi yoksa yaşamımız mı siyaseti olusturur bunu tatsız tutsuz politika ve toplumsal teoriler üstünde tartışmak yerinde olacaktır. (Halil)


    Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori PDF indirme linki var mı?


    Anthony Giddens – Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

    Kitabın Yazarı Anthony Giddens Kimdir?

    Günümüzün en etkili toplumsal kuramcılarından önde gelen Anthony Giddens 1938’de hayata merhaba dedi. Hull Üniversitesi’nde sosyoloji ve psikoloji öğrenimi gördükten sonrasında, yüksek lisansını London School of Economics (LSE), doktorasını Cambridge Üniversitesi’nde yapmış oldu. 1961’de Leicester Üniversitesi’nde başladığı öğretim üyeliğini, Kanada, ABD ve İngiltere’de çeşitli üniversitelerde sürdürdü. Avustralya, Finlandiya, Almanya, İsveç, İtalya, Danimarka ve Fransa benzer biçimde ülkelerde misafir öğretim üyeliği yapmış oldu. 1970’te çalışmaya başladığı Cambridge Üniversitesi’nde 1986’da profesör oldu. 1997’de LSE’nin yöneticiliğine getirilen Giddens, ek olarak 1985’ten bu yana kurucularından olduğu Polity Press’in, 1989’dan bu yana da Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin başkanlığı ve yöneticiliğini yürütmektedir.

    Pek oldukça ödül alan ve hakkında on iki kitap yazılmış olan yazarın iki yüzden fazla makalesinin yanı sıra, yirmi dokuz dile çevrilmiş otuz iki kitabı vardır. Max Weber, Emile Durkheim, Karl Marx benzer biçimde kuramcılar üstünde çalışan, çağdaş toplumlarda derslik yapısı, modernlik, millet-devlet, toplumsal demokrasi, solun geleceği benzer biçimde mevzulara eğilen ve son kitabı Runaway World: How Globalization is Reshaping our Lives (Kaçak Dünya: Küreselleşme Yaşamlarımızı Nasıl Yeniden Biçimlendiriyor, Profile, 1999) olan Giddens’ın Türkçe’de piyasaya sürülen kitapları içinde Mahremiyetin Dönüşümü (Ayrıntı, 1994);Sosyoloji: Eleştirel Bir Yaklaşım (Birey, 1994); Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji (Vadi, 1996); Modernliğin Sonuçları (Ayrıntı, 1998); İleri Toplumların Derslik Yapısı(Birey, 1999); Toplumun Kuruluşu (Bilim ve Sanat, 1999); Üçüncü Yol, Sosyal Demokrasinin Yeniden Dirilişi (Birey, 2000); Elimizden Kaçıp Giden Dünya (Alfa, 2000) veSosyoloji (Ayraç, 2000) sayılabilir. Yazarın Sol ve Sağın Ötesinde adlı kitabı gelecek günlerde yayınevimiz tarafınca yayımlanacaktır.


    Anthony Giddens Kitapları – Eserleri

    • Sosyoloji
    • Sosyoloji
    • Modernliğin Sonuçları
    • Mahremiyetin Dönüşümü
    • Sosyolojide Temel Kavramlar
    • Kapitalizm ve Modern Sosyal Teori
    • Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori
    • Modernite ve Bireysel-Kimlik
    • Sosyoloji (7. Edisyon)
    • Sosyolojik Yöntemin Yeni Kuralları
    • Ulus Devlet Ve Sertlik
    • Elimizden Kaçıp Giden Dünya
    • Sağ Ve Solun Ötesinde
    • Günümüzde Sosyal Teori
    • Üçüncü Yol
    • Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji
    • İklim Değişikliği Siyaseti
    • Sosyolojinin Savunusu
    • Sosyoloji
    • Toplumun Kuruluşu
    • Tarihsel Materyalizmin Uygar Eleştirisi
    • Sosyoloji
    • Modernliği Anlamlandırmak
    • İleri Toplumların Derslik Yapısı
    • Toplumun İnşası


    Anthony Giddens Alıntıları – Sözleri

    • Postmodernizm, yalnızca minik bir sanatla alakalı avangartlıkla sınırı olan değildir; o küresel kültürel ürünlerin yanı sıra bilimsel niteliği olan ve felsefi düşüncelerle de ilişkilidir. (Sosyolojide Temel Kavramlar)
    • Kapitalizmin asli karakteri ücretli emek ve ana para arasındaki derslik ilişkilerinde değil, üretim faaliyetinin rasyonel düzenleniminde verilidir. İşçinin üretim araçlarından ‘koparılması’ süreci, çağdaş toplumun tüm alanlarında ilerleyen davranışın rasyonalizasyonu sürecinin yalnız bir uğrağıdır. Bürokratik uzmanlaşmayı doğuran bu süreç tersine çevrilemezdir. Sosyalizm ekonomik davranışın rasyonel denetiminin daha da artırılması (ekonominin merkezileştirilmesi) ve ‘ekonomik’ olanla kaynaşmasıyla ‘siyasal’ olanının ortadan kalkmasında (ekonomik girişimlerin devlet tarafınca denetlenmesi) öngörüldüğünden, netice bürokratikleşmede devasa bir yayılma olacaktır. Bu da ‘proleteryanın diktatörlüğü’ değil, ‘resmiyetin diktatörlüğü’ olacaktır. (Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji)
    • Hawthorne Etkisi, insanların incelendiklerini bilip bundan dolayı düzgüsel davranışlarını göstermemesidir. Hawthorne Etkisi gözlem tanımı, 1930’larda Chicago civarlarındaki Western Elektrik Şirketinin Hawthorne santralindeki verimlilik araştırması sonucu ortaya çıkmıştır.
      Araştırma çalışmasını yürüten araştırmacılar, işçilere uygulanan gözlem koşulları ne olursa olsun işçilerin verimliliklerinin artığını şaşkınlıkla gözlemlemiş.
      Bu sebeple işçiler incelenmekte olduklarının farkındaydı ve bunun sonucu olarak düzgüsel emek verme tempolarını hızlandırmıştı. (Sosyoloji (7. Edisyon))
    • Modernliğin ötesine geçmiş değiliz; onun radikalleşmesi evresini yaşıyoruz. (Modernliğin Sonuçları)
    • Ozan Simon Brisenden (1987) pek oldukça engelli insanoğlunun geleneksel tıp’tan dışlanma anlayışını ‘Muhteşem İnsanlar İçin Şiirler – Poems for Perfect People’ adlı kitabında oldukça güzel bir halde özetlemektedir. Brisenden, ‘Yara İzleri’ adlı şiirinde sormaktadır: ‘Derini kesen adam / ve içini araştıran / onda herhangi bir dikiş izi var mı?’ (Sosyoloji (7. Edisyon))
    • Weber’e gore demokrasi ve siyaset arasındaki ilişki çağdaş toplumsal düzendeki gerilimin en köklü kaynaklarından birisini yaratmaktadır. (Max Weber Düşüncesinde Siyaset ve Sosyoloji)
    • Marx yurttaşlık ile kölelik içinde belirsiz bir konum işgal etmiş olduğu için “proletarya asla bağımsız bir gelişme göstermedi” diye eklese de, minik köylülerin bir kısmı proletarya haline dönüştürülmüştür. (Tarihsel Materyalizmin Uygar Eleştirisi)
    • “Bireylerle kurumlar içinde mevcud ve benim ‘ikili etkileşim’ söylediğim şeyi iyice idrak etmek zorundayız; o da bir taraftan biz toplumu yaratırken hem de o da bizi yaratıyor anlamına gelir.” (Sosyoloji)
    • Devlet, derslik ayrımlarının ortadan kalkması için bir vasıta olmaktan oldukça, özünde onları sürdürmekle ilgilenir: toplumdaki öteki sınıfların çıkarları karşısında, egemen sınıfın çıkarlarını korur… (Sosyoloji)
    • Deneyimlerin özünde anlamlı olduklarını söylemek yanıltıcıdır: “bizim için yaşanmakta olan değil, yalnız evvelinde yaşanmış olan anlamlıdır”. (Sosyolojik Yöntemin Yeni Kuralları)
    • Geleceği denetim altına almak için geçmişin alışkanlıkları ve önyargılarından kurtulmak zorundayız. (Elimizden Kaçıp Giden Dünya)
    • Devletin güvenliğini direkt etkileyen ya da tanrıların şerefinden ciddi halde kuşku duyan durumlarda, çoğu zaman devlet memurları ya da muhafızları, herhangi bir kamusal jüri prosedürüne başvurmadan, direkt bir ceza verici eyleme girişirlerdi. (Ulus Devlet Ve Sertlik)
    • “Kendimizi doğadaki nesnelermiş gibi görmeliyiz.” (Sosyoloji)
    • Devletler toplumsal fikir organıdır.
      Durkheim (Ulus Devlet Ve Sertlik)
    • Sosyolojiye yöne­ lik pozitivist bir yaklaşım cemiyet hak- kındaki bilginin gözlem, karşılaştırma ve gözlem yöntemiyle türetilecek kanıüara dayanması gerektiğine inanır. (Sosyoloji)
    • “Kapitalizmin yayılması ‘dünyanın yavan tarafının’ doğrusu ekonomik, teknik ve yararlı olanın önceliği ilkesinin her şeye üstünlüğünü sağlamış oldu; öyleki ki ‘bu her şey, edebiyat, sanat nesneleri ve varlığın tüm şiirselliği yok edilmiş oldu’. (Lefebvre’ye atıfla)” (Sosyoloji)
    • Comte, tıpkı tabiat biliminin fizyolojik dünyanın işleyişini açıklamasına benzer halde toplumsal dünyanın yasalarını açıklayabilecek bir cemiyet bilimi yaratmaya çalışıyordu. (Sosyoloji)
    • Üçüncü yol politikaları, yeni bir karma ekonomiyi savunmaktadır. (Üçüncü Yol)
    • Kapitalist iktisat, hem içsel hem de dışsal olarak aslen istikrarsız ve huzursuzdur. (Modernliğin Sonuçları)
    • Marx, bir son zamanların baskın düşüncelerinin, yönetici grupların düşünceleri bulunduğunu savunmaktadır.
      Günümüzün özgür piyasa kapitalizmi çağlarında ise baskın düşünceler özgür seçimler icra eden egemen bireylerin düşünceleridir. (Sosyoloji (7. Edisyon))

    loading…

    YORUMLAR

    YORUM YAZ!

    Yorum Ekle



    [

    İlgili Makaleler

    Başa dön tuşu
    Oto Aksesuar toptan çakmak
    Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş