Eğitim

İskender – Sezar – Plutarkhos Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İskender – Sezar – Plutarkhos Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İskender – Sezar kimin eseri? İskender – Sezar kitabının yazarı kimdir? İskender – Sezar konusu ve anafikri nedir? İskender – Sezar kitabı ne konu alıyor? İskender – Sezar PDF indirme linki var mı? İskender – Sezar kitabının yazarı Plutarkhos kimdir? İşte İskender – Sezar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Plutarkhos

Çevirmen: İo Çokona

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9786053324898

Sayfa Sayısı: 184


İskender – Sezar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Plutarkhos (46-119?): Eserleri 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Avrupa’da tarih ve tecrübe etme yazımını büyük seviyede etkileyen oldukca verimli bir yazardır. Plutarkhos’un Lamprias adlı kataloğa nazaran 227 eseri vardı. Ahlak, din, tabiat, siyaset ve sanat üstüne yazdıklarından günümüze ulaşanlar Ethika adıyla anılır. Plutarkhos aslolan ününü Yunan ve Romalı kahramanları birbiriyle karşılaştırdığı Paralel Hayatlar adlı eseriyle kazanmıştır. Bu eserde bir insanoğlunun benliğinin kendi kaderine ve başka insanların yaşamlarına olan etkilerini birbirine bağlanmaya çalışmıştır. Tarihin en meşhur iki askeri önderini ele alıp karşılaştıran İskender-Sezar çifti Paralel Hayatlar’ın en ilgi çekici bölümlerinden biridir.


İskender – Sezar Alıntıları – Sözleri

  • Kader kaçınılmaz olmaktan ziyade beklenmediktir…
  • ve zamanı hesaplama mevzusunda uyguladığı düzeltmeler son aşama değerliydi…
    *Sezar o zamana kadar kullanılan takvimdeki karışıklıkları çözmesi için İskenderiye’de yaşayan Yunanlı astronomi bilgini Sosigenes’ten yardım istedi. Sosigenes 1 yılı 365 +1/4 gün saydı ve artık yılları düzenledi. Sezarı onurlandırmak için de doğduğu temmuz ayının adını Julius (July) olarak değitirdi.
  • “Şaşıyorum size! Onca harp yapmış olan siz değerli ziyaretçilerimizin bitkinlikten sonrasında oldukca daha rahat uyunduğunu unutmanıza inanamıyorum. Hayatımızı Perslerin hayatıyla kıyasladığımızda onların rahata alıştıkları için yaltakçı, bizim ise sürekli savaşım edip yorulduğumuz için asil olduğumuzu fark edemiyor musunuz?”
  • Tüm bu zafer kutlamaları ve şenliklerden sonrasında bir nüfus sayımı yapılmış oldu, netice da her insanın nefesini kesti. Üç yüz yirmi bin kişinin yaşamış olduğu şehirde artık yüz elli bin şahıs yaşamaktaydı. Bu acımasız iç harpte o denli insan yaşamını kaybetmişti. Ayrıca İtalya’nın öteki bölgelerindeki kayıplar bu hesaba dahil edilmemişti.
  • Orada boş vakti oldukca olduğundan bol miktarda kitap okudu.
  • Geldim, gördüm, yendim.
  • Perslerin ülkesine döndüğünde geleneklerine uyarak her hanıma birer sikke dağıttı. Pers krallarının seferden döndüklerinde hanımefendilere birer altın verme alışkanlıkları vardı. Bu gelenekten dolayı birkaç kralın geri dönmediği söylenir.
    Mesela Okhos, ülkesinden ayrıldıktan sonrasında cimriliğinden geri dönmemişti.
  • bu savaştan azca sonrasında öldü.
    İskender yakın bir arkadaşını ya da akrabasını yitirmiş kadar üzüldü. Hydaspes Nehri civarlarında kurduğu yeni bir şehre Boukephalia adını verdi. İskender doğduğu günden beri elinde büyüttüğü köpeği Peritas ölünce de adına kent kurmuştu.
  • Güneşin altında uzanmış olan Diogenes yaklaşan kalabalığı görünce bağdaş kurdu ve karşısında duran İskender’e baktı. İsteğini soran krala, “Güneşimi engelleme” yanıtını verdi. Filozofun kendinden güvenli ve kibirli davranışından son aşama rahatsız olan, sadece bununla birlikte ona fanatik kalan İskender uzaklaşırken, duruma gülen refakatçilerine, “İskender olmasaydım, Diogenes olmak arzu ederdim,” dedi.
  • Kendine bile felsefeci olamayan filozoflardan nefret ederim.
  • Neden topu bana atmıyorsun? diye çıkışmış. Serapion da, “İstemedin ki,” yanıtını vermiş. Buna oldukca gülen İskender arkadaşını armağanlara boğmuş.
  • “Oldukça yazık değil mi? İskender benim yaşımdayken tüm dünyaya hakimdi. Oysa ben daha hiçbir şey başaramadım.”
  • “Bir insan iyi mi tanrı olabilir?”
    “Eğer bir insanoğlunun yapamayacağını yapmayı başarırsa.”
  • “İskender okumayı seven biriydi.Okuduğu tüm kitaplar arasında en çok sevdiği “İlyada”destanıydı ve onu harp sanatı eğitimi mevzusunda kıymetli bir kılavuz olarak nitelendiriyordu.Gerekli bulunduğunu düşündüğü yerlerde düzeltmeler yaptıktan sonrasında İlyada’nın bir nüshasını ona Aristoteles armağan etmişti.İskender bu kitabı narthikas denen bir kutuda muhafaza ediyor,asla yanından ayrılmıyordu.Onisikritos’un yazdıklarına nazaran yattığında kılıcıyla birlikte yastığının altına koyuyordu.”
  • “…bol bol kitap okudu.Bir gün İskender’in hayatıyla ilgili bir kitap okuduğunda gözleri yaşardı.Nedenini soran arkadaşlarına,”Oldukça yazık değil mi?”İskender benim yaşımdayken tüm dünyaya hâkimdi.Oysa ben daha hiçbir şey başaramadım.”dedi.”


İskender – Sezar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İki ayrı yaşam iki ayrı kahraman. Bir yanda İskender, bir yanda İskender’in hayatından etkilenen Sezar. İkisinin yaptıkları da birbirinden yürekli ve inanılmaz. (merve Üçüncü)

plutarkhos’un paralel hayatlar dizisine, theseus – romulus ile başlamıştım. oldukca etkisinde bırakan bulduğumdan devamını getirmek istedim ve ikinci kitabım, iskender – sezar oldu.
“farklı dönemlerden, farklı iki insanın paralel hayatları.”
kitapta aslolan mühim nokta kişilikler üstünde durulmuş olması.
sunuş kısmından şöyleki bir alıntı ile daha anlaşılır kılmak isterim:
“çoğu kez bir insanın karakterini geride ölüler bırakan kanlı zaferlerden ya da muhteşem şehir kuşatmalarından çok, önemsiz bir cümleden veya esprili bir ifadeden daha iyi anlamamız mümkündür.”
kitapta yararlanılan kaynaklar ile beraber, öteki birçok yapıt ve tarihçi tarafınca da doğrulanmış alıntılar aktarılmaktadır.
bunun yanında yer yer durumlar ile ilgili değişik hikayeler de verilmekte ve objektif bir pencereden okuma imkanı gösterilmekte.
mesela bir kısmında iskender’in görmüş olduğu bir rüyanın, çeşitli kişilerce değişik yorumlanmasına yer verilmesi veya iskender’in yapmış olduğu bir eyleme olan bakış açısının değişik görünümleri.
nice kaynak üstünden karşılaştırılması meydana getirilen iki oldukca mühim yaşam, aslolan mühim olan da bu hayatların birbirine dokunmuş olması ve kişilikleri üstünden değişik açılardan aktarılmış olması.
meraklılarına kesinlikle tavsiye ederim. (ece)

Adını dünyaya duyuran yaşam öyküsü türünün duayeni Plutarkhos.
İnsanların etkilenebileceği her alanı felsefi açıdan etraflıca incelemiş olduğu”Ethika”kitabından sonrasında 105-115 yılları aralığında yazmış olduğu tahmin edilen “Paralel Hayatlar”başlığı altında piyasaya sürülen 23 çift(karşılaştırma)4 tek şahıs(yaşam öyküsü)olmak suretiyle 27 tane kitabı bulunmaktadır.
:
Paralel Hayatlar kitapların genelinde:
Yunan ve Romalı hükümdarları,
filozofları,askeri kumandanların ailesini,
çocukluğunu,eğitimlerini,gençliğini,
malum-bilinmeyen karakteristik özelliklerini,devir açan başarılarını,ölümünü,ölümünden sonrasında onu izleyen vakaları hem bireysel hem de birbirlerine paralel olan kişilerin hayatlarını kıyaslayan Plutarkhos;Efsanelerle gerçek hikayeler içinde bağlantı kuran araştırmacıların haklı olduklarını ve okuyucusuna etik ve terbiye dersi verdiğini açıkça belirtiyor.Ayrıca kıyaslamaların çoğunu bizlerede bırakıyor.
:
Başladığı her şeyi yarıda bırakmayan,aklına koyduğu hedeften asla vazgeçmeyen,
adaletleriyle girmiş olduğu tüm savaşları kazananan büyük liderler İskender ve Sezar’ın birbirlerine benzer özelliklerinden etkilenmemek mümkün değil.
Peki İskender’in tüm yaşamı süresince ona öncülük icra eden,stratejilerini ondan almış olduğu, başucunda gözü benzer biçimde saklamış olduğu ,geceleri yastığının altından ayırmadığı kitabı ne mi?
Ve…
Sezar denilince ilk aklımıza “Et tu Brutus” doğrusu “Sen de mi Brutus”sözleri geliyor dimi?
Sezar’ın en güvenilmiş olduğu dostu olan Brutus,Sezar’a karşı çıkanlarla beraber olur. Onu ortadan kaldırmak için suikast planlarını iyi mi yaptığını,son darbeyi Brutus’un elinden alan Sezar’ın yıkılışını merak ediyorum diyorsanız ,görkemli bir yapıt sizleri bekliyor. yazar/plutarkhos-1 kitap/iskender-sezar–40585 (Asuman Özalp)


İskender – Sezar PDF indirme linki var mı?


Plutarkhos – İskender – Sezar kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de İskender – Sezar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Plutarkhos Kimdir?

Mestrius Plutarchus (MS. 46 – 120?) Yunan tarihçi, yaşam öyküsü ve tecrübe etme yazarı. Ayrıca orta dönem Platonculardandır. Plutarkhos Delfi’nin ortalama 35 km doğusunda bulunan Chaeronea, Boeotia Yunanistan’da iyi bir ailede dünyaya gelmiştir. Plutarkhos ciltlerce yapıt yazmış olduğu belirtilmektedir. Lampria Katalogu adlı bir antik katalog sıralamasında 227 eseri olduğu bildirilmiştir. Elimize geçen eserleri Paralel Yaşamlar ve Moralia adlı iki toplanmış eserdir.

Plutarkhos MS46 senesinde Delfi’nin ortalama 35 km doğusundan bulunan Chaeronea şehrinde dünyaya gelmiştir. Bu kent Yunanistan’ın Beotia bölgesindedir; Hesiodos ve Pindaros’un doğum bölgesi ve bu kent Makadonyalı II. Filip’in Yunanlıları yenmiş olduğu mevkii olarak ün yapmıştır. Ailesi bu şehrin ileri gelen yerli zenginlerinden biri idi. 

Plutarkhos’un yaşamı hakkında bilgiler yazmış olduğu denemelerden direkt doğruya yada onları yorumlamayla çıkartılmıştır. Mesela Plutarkhos’un yazmış olduğu otobiyografik bir tecrübe etme (De sollertia animalium) yorumlanarak babasıyla pek arasının iyi olmadığı fakat bu denemede adları anılan kardeşi (Lampria) ve büyükbabası (Nikardo) iyi geçindiğini sonucuna varılmıştır.

MS 60 yıllarında Atina’ya gidip oradaki Akademia’da “Ammonio”‘nun derslerine devam etmiş olduğu ve onun oldukca iyi bir talebesi ve müridi olduğu ve retorik, matematik ve Platoncu felsefe derslerinde başarı kazanılmış olduğu bildirilir.


Plutarkhos Kitapları – Eserleri

  • İskender – Sezar
  • Lykurgos’un Hayatı
  • Gevezeler ve Meraklılar
  • Theseus – Romulus
  • Demosthenes – Cicero
  • Marcus Antonius
  • Yaşamlar XXI
  • Marcus Antonius
  • Gracchus Kardeşler
  • İki Yüzlü Hayatlar ve Hileler
  • İsis ve Osiris
  • Likurgus – Numa
  • Solon – Poplicola
  • Aristides – Cato Maior
  • Themistokles – Camillus
  • Antonius ve Kleopatra
  • Kimon – Lucullus
  • Alkibiades – Coriolanus
  • Paralel Yaşamlar
  • Yaşamlar 1
  • Müzik Üstüne
  • Perikles – Fabius
  • The Fall of the Roman Republic
  • The Rise of Rome
  • On Sparta
  • Thesus, Romulus, Lykurgus ve Numa’nın Hayatları


Plutarkhos Alıntıları – Sözleri

  • Kader kaçınılmaz olmaktan ziyade beklenmediktir… (İskender – Sezar)
  • Tanrı Hermes’in sulh simgesi olan asasıdır.
    Latince “Caduceus” olarak anılır.
    Zeytin ya da defne ağacından yapılmış bir sopa üstüne sarılmış iki yılan figüründen oluşur.
    Apollon‘un pan kavalı karşılığında Hermes‘e verdiği efsanevi değnektir. (Theseus – Romulus)
  • “Theseus Girit’e ulaşınca, Ariadne’den ünlü keten yumağını aldı. Ona aşık olan kız, Labirent’in karmaşık dehlizlerinde kaybolmamasının sırlarını öğretti.” (Theseus – Romulus)
  • There is no difference between a friend and a mercenary except that the former is kept by the way he is treated and addressed, and the latter by money. (On Sparta)
  • şehirlerin azabı büyük gücün erdem ve adaletle talih eseri bir araya gelmesiyle sona erecektir. (Paralel Yaşamlar)
  • “Onu ne Boiler ne de Keltlerin sayısız kabileleri yok etti
    Kimse onu Po Nehri’nin kudurmuş sularına atmadı.
    Yiğit erler kollarından çıkarıp üzerine fırlattı silahlarını
    Bunlar oldu sefil kız için ölüm yorganı.” (Theseus – Romulus)
  • Âşığın ruhu bir başka birinin bedenindedir. (Marcus Antonius)
  • Tüm bu zafer kutlamaları ve şenliklerden sonrasında bir nüfus sayımı yapılmış oldu, netice da her insanın nefesini kesti. Üç yüz yirmi bin kişinin yaşamış olduğu şehirde artık yüz elli bin şahıs yaşamaktaydı. Bu acımasız iç harpte o denli insan yaşamını kaybetmişti. Ayrıca İtalya’nın öteki bölgelerindeki kayıplar bu hesaba dahil edilmemişti. (İskender – Sezar)
  • Görmeyenler için körlük iyi mi fena bir şeyse, eğitimsizler için de bilgisizlik o denli kötüdür… (Yaşamlar XXI)
  • Unutmayın Bu dünyada yaşamıyoruz, bu dünyadan geçiyoruz. (İki Yüzlü Hayatlar ve Hileler)
  • Az konuşanların oldukca yasaya ihtiyacı olmaz. (Lykurgos’un Hayatı)
  • “Eğer hakikaten haiz olduğumuz biricik şey içinde bulunduğumuz an ise ve haiz olmadığımız bir şeyi yitirmemiz de mümkün olmadığına nazaran, birinin elimizden alabileceği tek şey yaşadığımız andır. ” (Marcus Antonius)
  • The ordinary mind will see in his plight an example of the fickleness of fortune, but to the wise it will seem rather an example of reckless ambition. (The Fall of the Roman Republic)
  • The tribune Sulpicius, a man so thoroughly bad as to be quite exceptional; one tended to inquire not what others he surpassed, but on what occasions he surpassed himself in wickedness. (The Fall of the Roman Republic)
  • “Şurası bir gerçektir ki, kendi yaşamlarıyla yüzleşmeyi katlanılmaz gören insanoğlu vardır; Bu insanların akılları, bir fener benzer biçimde ışık tutamaz onlara, kusurlarla dolu ruhları, kendi içlerine bakmaktan korktuğundan, dışarıya yönelip başkalarının dertleri çevresinde tur atar, fena niyetlerini besleyerek şişmanlatırlar. Kümesinde yiyeceği emrine amade olan tavuğun, “gübrenin altında nerede bir arpa tanesi bulabilse” ona çöplenmesi benzer biçimde, meraklılar da, kimsenin onlara öğrenmelerini yasaklamadığı ortada duran mevzular yerine, her evde gizli saklı tutulan ve görünmeyen kusurları araştırırlar.” (Gevezeler ve Meraklılar)
  • Sözün aslı: “Sulla’nın başarıları daha çoktu, fakat Lysandros’un yanlışları daha azdı; biri isteklerine egemen olabilen, soğukkanlı, ölçülü bir kişiydi; diğeri askerdi, kahramandı” demekle hakikaten pek de ayrılmış olmayız. (Yaşamlar XXI)
  • It appears that there was an ancient oracle about Hannibal’s death: ‘Libyssan earth will hide the body of Hannibal.’ Hannibal himself took this as a reference to Libya and burial in Carthage, and inferred that he would end his days there. But there is in Bithynia a sandy place by the sea, and a small village nearby called Libyssa. (The Rise of Rome)
  • Nasıl iyi adam olabilir ki, kötüler bile korkuyor ondan (Lykurgos’un Hayatı)
  • There was another occasion when the enemy had given him an opportunity to attack but the Romans had shrunk from going into action and both sides had withdrawn. Marius then called an assembly of the soldiers and said: ‘I don’t know whom I should call the greater cowards, you or the enemy. You couldn’t stand up to the sight of their backs, and they were frightened by the napes of your necks.’ (The Fall of the Roman Republic)
  • He also ordered the night-watchmen to stand guard without spears, believing that his men would be more attentive and do a better job of staying awake if they were unable to defend themselves from an enemy attack. (The Rise of Rome)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş