Eğitim

Türk Mitolojisi – Nuray Bilgili Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Türk Mitolojisi – Nuray Bilgili Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Türk Mitolojisi kimin eseri? Türk Mitolojisi kitabının yazarı kimdir? Türk Mitolojisi konusu ve anafikri nedir? Türk Mitolojisi kitabı ne konu alıyor? Türk Mitolojisi PDF indirme linki var mı? Türk Mitolojisi kitabının yazarı Nuray Bilgili kimdir? İşte Türk Mitolojisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Nuray Bilgili

Yayın Evi: Kripto

İSBN: 9786054991563

Sayfa Sayısı: 320


Türk Mitolojisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Türk mitoloji, destan ve efsanelerindeki “Şifreler” diyebileceğimiz, “Arketipler ve Motifler”, olabildiğince bilimsel kaynaklar referans alınarak çözümlenmeye çalışılan bu eserde, Türk evren tasarımı ve Türk fikir ve mantık sistemi, Türk yaratılış mitolojileri dediğimiz Altay ve Yakut Türklerinin söylence kültüründeki anlatıları ve bu anlatılarda adı geçen Tanrı ve Tanrıçalar, Göktürk ve Uygur Türeyiş mitolojilerindeki ayrıntılar, bir kozmoloji mit’i olan ve evrenin yaratılışı alegorik bir üslupla ve şifreli olarak anlatılan Oğuz Kağan Destanı garip detay ve fotoğraflarla incelenmiştir.

Bir toplumun fikir biçimini idrak etmek için, bilinçaltında kalan ve kuşaktan kuşağa aktarılan söylencelerini bilmemizin gerekmektedir. Mesela yeni doğum yapmış hanıma niçin kırmızı eşarp bağlandığını, albasmasının ne işe yaradığını, ya da niçin rüyada saç kesmenin ölüm olarak yorumlandığını idrak etmek için Türk Mitlerini de bilmek gerekir. Mitolojiler ile bağlantılı tüm imgeler ve simgeler topluluğu, gerçekte o toplumun bilinçaltının kalbidir ve bilinenden fazlaca daha mühim işlevlere haizdir. En mühim ve temel işlevi bilincimizi evrimleştirmek, Tanrıyla bütünleşmek ve ufkumuzu sonsuzluğa açmaktır.


Türk Mitolojisi Alıntıları – Sözleri

  • “Zaman daima insanı tüketir.”
  • “Balık sonsuz sular ve kaos ile ilişkilendirilir.”
  • “Irk kelimesi Türkçe “IR” kelimesi ile baglantilidir. IR, türkü ezgi anlamindadir. Irlamak ezgi söylemek anlamına gelir.”
  • Uygur türklerinde 4 yön Evren’i “çeviren” ya da “eviren” dört hayvan ile ilişkilendirilir. Bunlar dört yöne yerleştirilen durağan(durgun) takımyıldızlardır. Fakat bu dört hayvan daima evren anlamınada gelen ejderha ikonografi şeklinde anlatılmış ve resimlenmiştir. Kuş-evren Ankakuşu dediğimiz kızıl Saksağanın takımyıldızı, yılan-evren, kaplumbağa yılan takımyıldızı, pars-evren, pars takımyıldızı, Ejder-Evren, Kök Luu doğrusu Ejderha takımyıldızı ile bağlantılıdır.
  • “ At zaman ile ilişkilendirilir. Atlar zamanı sürer. Türkçe “süre” kelimesi de aslına bakarsan “zaman” anlamına gelir.
  • “Gök 9 katlı yer ise 8 köşelidir. Yakutlar’da toplam 17 katlı gök düşüncesi olmasının nedeni budur. Yani 17 sayısı gök ve yerin sayısal toplamıdır. Gökte 9 tanrı, yerde 8 yer-su vardır.”
  • Selvi agaci, Hayat Agaci ile iliskilendirilir ve tekrardan doğuşu simgeler. Türk mezarlıkları selvi ağaçları ile doludur ve boynunun bükük olması, ölüler icin yas tutması olarak yorumlanır.
  • “Türklerde 5. unsur merkezde yer alan Oğ Han’dır. Dört unsur 4 yön ile bağlantılıdır: kuzey-su, güney-ateş, doğu-aç ve batı-demir.”
  • “Ben niçin olmayayım, Tanrı’dan daha yüksek
    Tanrı niçin dolayı, göklerde olsun bir tek!
    Ben niçin olmayayım, hem güçlü, hem yüce,
    Bu bir kabahat midir, ben doğduysam yenice?”
  • “ Altay Türklerine göre Erklik‘in yeryüzündeki mekanı, çöp ve leşlerin atıldığı yerlerdir. Şamanlar hayvan ahırının kapısında, bulaşık sularının konulduğu kabının yanında ona ayin düzenler. Bu bölgeler körmöslerin toplandığı yerler olarak kabul edilir. Bu uygulamalar günümüzdeki çöplerin ve kapı eşiklerinin uğursuz sayılması, cinlerin ve kötü ruhların pis yerlerde bulunduğu inancı ile bağlantılıdır.”


Türk Mitolojisi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Oldukca bilgilendirici ve keyifli bir kitaptı. Kitaba başlarken acaba bilmediğim bir şey öğrenecek miyim şeklinde bir önyargıyla başlayıp bilmediğim birçok şey öğrendim. Kitabın neredeyse her sayfasına post it yapıştırdım ve notlar aldım.
Bilhassa birçok örnek fotoğraf bulunması fazlaca hoşuma gitti. Anlatılan mevzunun pekiştirilmesi açısından fazlaca faydalıydı.
Mitolojiye ilgili olan her insanın sevmiş olarak okuyabileceği bir kitap. Bilhassa “Türk mitolojisi diye bir şey mi var sanki ya???” diyen her insana okuyup öğrenmeleri için bu kitabı tavsiye ediyorum. (Gamze)

Nuray hanımı Facebook üstünden takip ediyorum verdiği bilgiler görsel belgeler, Rus ve Türk mitoloji kaynakçaları eserinin de fazlaca iyi bulunduğunu düşünmekteyim. Türk mitolojisi mevzusunda oldukça noksan olduğumuzu üzülerek söylüyorum. Yunan, İskandinav hatta Mısır tanrılarından minimum bir kaçının adını bildiğiniz şeklinde Türk mitolojisi hakkında bir çoğumuz noksan. İlk fırsatta okuyup bu platform üstünden paylaşım yapmayı planlıyorum. (atlasbey)


Türk Mitolojisi PDF indirme linki var mı?


Nuray Bilgili – Türk Mitolojisi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Türk Mitolojisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Nuray Bilgili Kimdir?

Uzman fotoğraf öğretmeni, mitoloji bilimci ve sanat zamanı ile ilgilenen Nuray Bilgili’nin

mitoloji ile ilgili çizimleri ve araştırmaları dikkate alınmalıdır.


Nuray Bilgili Kitapları – Eserleri

  • Türk Mitolojisi
  • Türklerde 5 Element
  • Gök Tanrının Gölgesi Şaman
  • Türklerin Kozmik Sembolleri Tamgalar


Nuray Bilgili Alıntıları – Sözleri

  • “ At zaman ile ilişkilendirilir. Atlar zamanı sürer. Türkçe “süre” kelimesi de aslına bakarsan “zaman” anlamına gelir. (Türk Mitolojisi)
  • Moğollar şamanları tabu olarak görmüş olduğu için, onlara “bö” ya da “böge” der. Biz Türkler birbirimizi “böööö” diye korkuturuz. (Gök Tanrının Gölgesi Şaman)
  • “Güneş, ay ve yıldızlar, çoğunlukla devrin ataları ile özdeşleştirilir ve söylenceler, semboller, simgeler bunlara bakılırsa yaratılır. Fakat bunlar, mitolojilerde gizli saklı örtülü bir şekilde anlatılır.” (Türklerin Kozmik Sembolleri Tamgalar)
  • Uygur türklerinde 4 yön Evren’i “çeviren” ya da “eviren” dört hayvan ile ilişkilendirilir. Bunlar dört yöne yerleştirilen durağan(durgun) takımyıldızlardır. Fakat bu dört hayvan daima evren anlamınada gelen ejderha ikonografi şeklinde anlatılmış ve resimlenmiştir. Kuş-evren Ankakuşu dediğimiz kızıl Saksağanın takımyıldızı, yılan-evren, kaplumbağa yılan takımyıldızı, pars-evren, pars takımyıldızı, Ejder-Evren, Kök Luu doğrusu Ejderha takımyıldızı ile bağlantılıdır. (Türk Mitolojisi)
  • Ağaçlar, Türk mitolojisinde üç kozmik bölgeyi doğrusu -gökyüzü, yeryüzü ve yeraltını- birbirine bağlayan mukaddes bedenlerdir. (Gök Tanrının Gölgesi Şaman)
  • “Türk runik alfabesinde(Orhun Alfabesi) “z” sesi veren ve “oz” olarak okunan harfin göksel izdüşümü Orion Takımyıldızıdır.” (Türklerin Kozmik Sembolleri Tamgalar)
  • Geleneksel inanca bakılırsa çarşamba karısı, salı akşamları ev ev dolaşmaya adım atar. Yarım kalmış işleri bozar ve karıştırır. Bundan dolayı salı gecesinden çarşamba gününe yarım kalmış iş bırakılmaz…
    “Çarşamba pazarına dönmek” deyimi
    “Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur” sözü, çarşamba gününe yüklenen negatif anlam ile bağlantılıdır. (Türklerde 5 Element)
  • “Balık sonsuz sular ve kaos ile ilişkilendirilir.” (Türk Mitolojisi)
  • “Türkler savaşı iyi bilir ve Mars onların sahibidir.” der, meşhur gökbilimci ve astrolog El-Kazvini (Türklerde 5 Element)
  • Türk şaman davullarının iç kısmındaki, çoğunlukla kukla benzeri insan figürü, kollarını iki yana açmış, yukarı-aşağıya doğru uzamış şekildedir ve “dört” yöne başat görünür. Bu sembolizm Tanri’ya ulaşmış “kâmil insan” görüntüsü de verir. Türkçemiz deki “dört dörtlük insan” ya da “dört başı mamur insan” tabirleri, dört sayısının bu anlamdaki kullanımıyla ilgilidir. (Gök Tanrının Gölgesi Şaman)
  • Selvi agaci, Hayat Agaci ile iliskilendirilir ve tekrardan doğuşu simgeler. Türk mezarlıkları selvi ağaçları ile doludur ve boynunun bükük olması, ölüler icin yas tutması olarak yorumlanır. (Türk Mitolojisi)
  • “Ben niçin olmayayım, Tanrı’dan daha yüksek
    Tanrı niçin dolayı, göklerde olsun bir tek!
    Ben niçin olmayayım, hem güçlü, hem yüce,
    Bu bir kabahat midir, ben doğduysam yenice?” (Türk Mitolojisi)
  • “Alp yıldızı doğrusu Ülker Takımyıldızı, kuzeyli göçebelere benzetilir ve uzun örgülü saçları olan bir savaşçı şeklinde düşünülürdü.” (Türklerin Kozmik Sembolleri Tamgalar)
  • “Kızıl Elma” ya da “Altın Elma” terimi, Türk mitolojisinde mühim bir yere haizdir. “Kızıl” sözcüğü altın anlamındadır. Altın ve küre, hakanlara ilişik bir semboldür ve Tanrı’nın alegorisidir. Altın, madenlerin en kamili; küre ise cisimlerin en kusursuz olanıdır. Altın Elma ” dünya hakimiyetini ” sembolize eder. (Türklerde 5 Element)
  • “Gök 9 katlı yer ise 8 köşelidir. Yakutlar’da toplam 17 katlı gök düşüncesi olmasının nedeni budur. Yani 17 sayısı gök ve yerin sayısal toplamıdır. Gökte 9 tanrı, yerde 8 yer-su vardır.” (Türk Mitolojisi)
  • “Türkler hakkaten adları şeklinde “gök” milletiydi ve kullandıkları tamgalardaki geometrik şekiller, büyük oranda gökyüzündeki takımyıldızlar, gezegenler ve yıldız açıları görünümleriyle ilgilidir.” (Türklerin Kozmik Sembolleri Tamgalar)
  • “Türklerde 5. unsur merkezde yer alan Oğ Han’dır. Dört unsur 4 yön ile bağlantılıdır: kuzey-su, güney-ateş, doğu-aç ve batı-demir.” (Türk Mitolojisi)
  • Ağaç çevresinde meydana getirilen uygulamalar ve törenler asla ağaca tapınma değildir, ağaçlar kutsalın tezahürüdür. (Türklerde 5 Element)
  • “Irk kelimesi Türkçe “IR” kelimesi ile baglantilidir. IR, türkü ezgi anlamindadir. Irlamak ezgi söylemek anlamına gelir.” (Türk Mitolojisi)
  • Zaman Tanrısı yaşar, insanoğlu hep ölmek için dünyaya gelen (Gök Tanrının Gölgesi Şaman)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş