Eğitim

Üç Köşeli Dünya – Natsume Soseki Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Üç Köşeli Dünya – Natsume Soseki Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Üç Köşeli Dünya kimin eseri? Üç Köşeli Dünya kitabının yazarı kimdir? Üç Köşeli Dünya konusu ve anafikri nedir? Üç Köşeli Dünya kitabı ne konu alıyor? Üç Köşeli Dünya PDF indirme linki var mı? Üç Köşeli Dünya kitabının yazarı Natsume Soseki kimdir? İşte Üç Köşeli Dünya kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Natsume Soseki

Çevirmen: Burcu Erol

Editör: Gökhan Demir

Editör: Baran Güzel

Tasarımcı: Barış Şehri

Orijinal Adı: 草枕 [Kusamakura]

Yayın Evi: Konu Kitap Yayınları

İSBN: 9786058016675

Sayfa Sayısı: 168


Üç Köşeli Dünya Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Üç Köşeli Dünya’da kent hayatından uzaklaşan bir sanatçının dağlara doğru yapmış olduğu seyahat anlatılıyor.

Soseki’nin poetikasına dair belirgin izler taşıyan yapıt tam anlamıyla bir arayış hikâyesi. Anlatıcı şiiri, resmi ve kendi benliğini arıyor. Sanatı ve yaşamın özünü kavramaya çalışan Natsume Soseki, Doğu ve Batı felsefelerini de anlatısında ustaca harmanlıyor.

Natsume Soseki, çağıl Japon edebiyatının en iyi edebiyatçılarından biri. Kendisinden sonrasında gelen Kawabata, Tanizaki, Mişima ve Murakami şeklinde birçok adı etkileyen bu büyük yazarın Türkçeye ilk kez çevrilen Üç Köşeli Dünya isminde romanını, Burcu Erol’un Japonca aslından yapmış olduğu şiirsel tercümeyle yayınlamaktan mutluluk duyuyoruz.

Soseki çağıl Japon yazarlarının/roman yazarlarının temsilcisi, En yüksek standartlarla sınanmış bir yazar. Eserleri tüm büyük yazarların çizgisinin ötesinde tamamen yeni ve bireysel bir gerçeklik sunuyor. Spectator Yepyeni bir nefes… Soseki güzelliğin ender, kıymetli parçalarını arayıp bulmaktan çekinmiyor.

Guardian


Üç Köşeli Dünya Alıntıları – Sözleri

  • “…gidenle kalanın arasında az bir mesafe olmasına rağmen, kaderimiz sona ermişti.”
  • “Bu dünyada aptallığını inatla koruyan insanlar vardı.”
  • Aynaya bakmış olduğu süre, insan yalnız mutlu anılarını anımsadığım için acı çekiyor olmalı.
  • “Huzur, huzursuzluk, hatta bu dünya, kafanın içindeki şeylerden sadece biri olduğu İçin fark etmiyor ki. Pirelerin dünyasını istemediğin için sivirisineklerin dünyasına taşınmanın bir anlamı olmaması gibi.”
  • Anlatamam,tıpkı resimde olduğu şeklinde,eğer konuşursan cümleler kıymetini kaybeder.
  • Sadece aklın istikametinde hareket edersen insanlardan uzaklaşırsın. Duygularınla hareket edersen sürüklenirsin. Ruhunu açarsan ve dilediğin şeklinde yaşamazsan sıkışırsın. Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zor olsa gerek.
  • Sadece aklın istikametinde hareket edersen insanlardan uzaklaşırsın. Duygularınla hareket edersen sürüklenirsin. Ruhunu açarsan ve dilediğin şeklinde yaşamazsan sıkışırsın. Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zor olsa gerek !
  • – “Mutludur şimdi, değil mi?”
    + “Şimdilik bir sorunu yok. Buna mutluluk denir mi ki?”
  • Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zor olsa gerek.
  • Bu dünyada aptallığını inatla korumuş olan insanoğlu vardı.


Üç Köşeli Dünya İncelemesi – Kişisel Yorumlar

DİPÇE :
Akıl, duygu ve ruh yaşamına estet gözüyle bakmamızı elde eden, alıştığımız görüntülere çaldırmış olduğu fırça darbeleriyle sanat bulaştıran zarif kırılgan kuvvetli mağrur hangi duygudan eksildiysek onu tamamlamamızı salık veren bir yapıt Üç Köşeli Dünya…
Kendi sanat dünyasında devrim yaratmak için şehirden- Tokyo’dan- uzaklaşıp tabiatın kucağına sığınmaya gider isimsiz kahramanımız, şiirinin ve tuvalinin sürprizlerine açar ruhunu.
Soseki; Gönül’de, Sanşiro’da  ve hatta Ben Bir Kediyim’de  olduğu şeklinde burada da kişisel bir focustan topluma ayna tutmayı  bireyselin özüne toplumu sıkıştırmayı hedeflemiştir. Bu arayış konusunda ressamla birlikte Japon toplumunun da yürüdüğünü görürüz.
Genel hatlarıyla sanatın ve yaşamın sırrına vakıf olmaya çağrı eder okuru bunu yaparken araya serpiştirdiği tabiat tasvirleri hakikaten muazzamdır farkına varmadan saçlarınızın arasına karışmış kiraz çiçeklerine dokunur yada yağmur damlalarında ürperirken bulursunuz kendinizi, bu hazla bir  kitap okuduğunuzu unutup  kah çiçekten gökyüzünü kah berrak dalgalar içinde yosunları seyredersiniz hafifçe bir rüzgar çevirirken yaprakları…
Soseki eski kültürle yeni anlayışın ortasında durur hep yüzünü batıya döner fakat sırtı sapasağlamdır, bundan dolayı anlattığı her şeyde Çin edebiyatının izlerini modellerini Batı sanatının özgürlüğünü harmanlamak ister fakat aşırılıktan ve uygunsuzluktan hep kaçınır.
Bazen batının kofluğundan  bahseder kimi zaman şıklığından ve kimi zaman acımasızlığından… Adil  davranır tıpkı tabiat şeklinde …
Gittiği dağ köyünde dinlediği, Nagara kızının öyküsü ile  Hamlet’in aşka düştüğü Ophelia’nın yağlı boya tablosu içinde kadersel bir bağ kuran ressam bu görsel şölenin peşindeyken aynı köyde benzer bir kaderin kıyısından dönen ve güzelliği ile tablosal bir varlığa dönüşen Nami’nin öyküsü içinde döngüsel bir yolda bulur kendini.
Ressam Millais, 1852’de yapmış olduğu  bu yağlı boya tabloda  Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterinin  Danimarka’daki bir nehirde boğulmadan ilkin şarkı söylerkenki halini  betimlemiştir. Ophelia, sendromuna da adını vererek melankolik aşık kızların sembolü olmuştur. Hamlet’in kendisini sevdiğine inanmakla birlikte onun karısı olamayacağına da aynı kuvvetli hisle inanır bu ikilem onda derin bir melankoli yaratır sonunda nilüferle dolu bir nehirde boğulur.
Nagara kızı da kendisine aşık iki adam içinde kalmış olarak karar veremez ve göle atlayarak boğulur ve Nami de bu yazgı ipine asılıdır. Ressam aramış olduğu tabloyu resmedeceğine inanır ve bunun peşine düşer fakat kalmış olduğu sürece tek bir çizgi çizemez zira noksan olan bir şey vardır.
Tüm bu tarz şeyleri okura aktarırken Rus Japon Savaşına, Batının iki yüzlülüğüne ve doğacak tehlikelere  değinmeyi de dikkatsizlik etmez.
Devrin sanatçılarını  batıya yanlış yaklaşımlarından dolayı uyarır :
Japonya manzarası çizilecekse, hepimiz Japon karakteristik özelliği taşıyan bir gökyüzüyle ona uygun renkler kullanmak zorundayız. Fransız resimlerinin mükemmel bulunduğunu söyleyip aynı renklerle Japonya manzarası çizerek “Işte karşınızda Japonya,” diyemeyiz. der ve hatta kendisine yöneltilen eleştirilere de bu isimsiz kahraman vasıtasıyla cevap verir.
Olayların akışı içinde üçüncü bir şahıs olarak kendimize yaklaşmadıkça hata yapacağımıza dikkat çeker. Hissizleşmek olarak adlandırdığı bu durum vakaları tüm gerçekliğiyle ve her açıdan görebilmektir aslen ve Japon toplumu da bireyi de hissizleşmeyi gerçekleştirmediği sürece aslolan bulunmuş olduğu ve sürüklendiği yeri göremeyecektir, der ve bunu en iyi  başaran kesimin sanatçılar ve sanatla alakalı ruhlu olan insanoğlu bulunduğunu söyleyerek onları bayağı insandan ayırır.
Bu Soseki’nin bir sanatçı olarak topluma açmış olduğu yolun resmidir ve sanatla alakalı bildirgesidir kitabın sonunda ise eskik olan duyguyu elde etmiştir.
Oldukça oldukça keyifli bir kitaptı. Tavsiye ederim. Esen kalınca (Gncokuyor)

Japon edebiyatından okuduğum ilk kitaptı, heyecanla başlamasına karşın kitap oldukça durağan ilerlediği için sıkıldığım zamanlar oldu.
Betimlemeler okuyucuyu içine alacak türdendi. Benim sıkıldığım pek oldukça sayfa oldu fakat içinde altı çizilecek anlamlı ve insanı düşündürecek cinsten pek oldukça cümle vardı.
Şiiri ve resmi sevenler için okuması daha zevkli ve kolay bir kitap olabilir, bana oldukça hitap etmedi. (Gülser)

‘seyahatimin amacı dünyevilikten ayrılmak ve sonuna kadar ressam olmak için uğraşmak üzerine kuruluydu. bu yüzden gördüğüm her şeyi ve herkesi resim çerçevesinde değerlendirmek zorundaydım’ diye yolculuğun yegane amacını özetliyor soseki. karşılaşmış olduğu her şeye bir sanatçı gözü ile bakmaya ve sanatçının hissizliğine ulaşmaya çalışan bir ressamın yolculuğunu okurken hem de başka eserlerin, fert olarak toplumundaki konumun ve eserlerin batı doğu içinde anlam farklıklarına değiniyor yer yer.
arayışını Japonya’nın şehirden oldukça uzak ve tenha olan bir köyünde sürdürürken, karşılaşmış olduğu her şeyi betimleyerek, çoktan var olmuş eserlerle karşılaştırarak, anlatmak istediklerini, görmüş olduğu eksikleri fotoğraf ve şiirle tamamlamaya emek vererek bir nevi sanatı ruhuna işlemeye çalışıyor.
sanat öğretisinin, iyi mi olması icap ettiğini, sanatçı anlayışının ve tamamen bir sanatçı olarak var olmanın koşullarını hafifçe bir kurgu ile okuyoruz. bir bahçede ağacın gölgesinde hafifçe esen rüzgar eşliğinde ortamın sakinliğinin verdiği rahatlık ile örtüşebilir bu kitap. sakin, rahat fakat hem de oldukça meraklı. muhteviyatında sanat ile özdeşleşen her eleştiriyi sevmiş olarak ve yeni şeyler öğrenerek okumaktan büyük keyif aldım. bilhassa kurgudaki karakterlerin başka eserlerle olan yansıması oldukça güzeldi. sanatı, edebiyatı, arayışı ve dinginliği sevenler için tavsiye edebileceğim bir kitap. (serenad)


Üç Köşeli Dünya PDF indirme linki var mı?


Natsume Soseki – Üç Köşeli Dünya kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Üç Köşeli Dünya PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Natsume Soseki Kimdir?

Sōseki Natsume Japon, İngiliz edebiyatı uzmanı ve yazardır. Uluslararası alanda sınırı olan çevirileri haricinde tanınmasa da, Japon-Rus Savaşı sonrası Japon Modern Romanına damgasını vurmuş en mühim yazardır. Batılı roman geleneği ile Japon geleneksel yazı geleneğini birleştirerek orijinal bir üslup oluşturmayı başardı.

Kendisinden sonrasında gelen Akutagawa Ryunosuke şeklinde mühim yazarları büyük seviyede etkiledi.II. Dünya Savaşı sonrası Kawabata Yasunari, Yukio Mishima ve Kenzaburo Oe şeklinde internasyonal çapta üne kavuşan yazarların temel kültürel kaynaklarından biri olduğu söylenebilir.

Türkçeye Ufak Bey adıyla çevrilmiş olan, mühim eserlerinden Bocchan’da çocukluğunda, yaramaz ve başına emir olan bir matematik hocasının taşra nahiyesine matematik öğretmeni olarak gidişini ironik bir üslupla anlatır. Bu yapının arkasında ise Japonya’nın batılılaşması ve sömürgeci ülke konumuna gelmesine yönelik ince satirik öğeler gizlenmektedir.


Natsume Soseki Kitapları – Eserleri

  • Madenci
  • Gönül
  • Üç Köşeli Dünya
  • Sanşiro
  • Cam Kapının Ardı
  • Ben Bir Kediyim
  • Ufak Bey
  • On Gece Düşleri
  • Ardından
  • The Gate


Natsume Soseki Alıntıları – Sözleri

  • İliklerime kadar hissediyorum yalnızlığımı. Bu şekilde bir gemide yapayalnız yol almaktansa kaldırıp atmak isterim kendimi sonsuz mavinin kucağına. (On Gece Düşleri)
  • Modern insanlarda gerçeğe eşlik edecek duyuyu terk etme huyu vardır.Toplum her insana o şekilde bir baskı uygular ki,insanların duyumsuzlaşmaktan başka çaresi kalmaz (Sanşiro)
  • Ben bir kediyim. Henüz bir adım yok. Nerede doğduğumu da bilmiyorum. Hatırladığım tek şey; hayatımda ilk kez bir insan gördüğümde nemli ve karanlık bir yerde miyavlıyor olduğum. Sonradan işittim ki, türünün en gaddar üyelerinden biriymiş bu insan… (Ben Bir Kediyim)
  • “Hayatın farkına varmayan bir insan kadar tehlikeli başka bir şey yoktur!” (Ardından)
  • Sadece aklın istikametinde hareket edersen insanlardan uzaklaşırsın. Duygularınla hareket edersen sürüklenirsin. Ruhunu açarsan ve dilediğin şeklinde yaşamazsan sıkışırsın. Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zor olsa gerek. (Üç Köşeli Dünya)
  • Öylesine bir acıydı ki bu, neredeyse nefes alamıyor, boğulduğumu hissediyordum. (Cam Kapının Ardı)
  • Ölüm direnebileceğin bir şey değildir. Kabullenirsen korkacağın bir şey kalmaz ortada. (On Gece Düşleri)
  • İnsanlar devamlı samimiyetin gerektirdiği şeklinde asil, içten, temiz fiil ve davranışlara haiz varlıklar değillerdir. (Ardından)
  • İlk başta yemeye tereddüt edeceğimiz bir şey olsa bile ilk lokmayı ısırdıktan sonrasında önceki kadar ızdırap çekmeden devam ediyoruz. (Madenci)
  • “Ancak insanoğlu fanidir. İnsanın ne kadar sağlığı yerinde de olsa, vadesi ne zaman dolar bilinmez.” (Gönül)
  • Aslında hepimiz, katlanılması mümkün olmayan şeylerin asla gerçekleşmeyeceğini varsaymayı seçer. (Ben Bir Kediyim)
  • Diyeceğim o ki, insanlık zamanı; etin, kemiğin ve kanın değil, yalnızca kostümlerin tarihidir (Ben Bir Kediyim)
  • Acı çeken ben olduğuma nazaran, buna son verecek olan da ben olmalıyım. (Madenci)
  • Bir insanoğlunun derin kederine tanıklık ediyor sadece o insana yardım eli uzatamıyordum. (Cam Kapının Ardı)
  • Hepimiz aynı derecede kıymetliyiz. Aramızda fark yok. (Cam Kapının Ardı)
  • ”Yalnızlık içindeyim, yeniden gelir misin?” (Ardından)
  • “Dünyada kuvvetli bir arzudan daha korkulu bir şey yoktur.” (Sanşiro)
  • Sadece aklın istikametinde hareket edersen insanlardan uzaklaşırsın. Duygularınla hareket edersen sürüklenirsin. Ruhunu açarsan ve dilediğin şeklinde yaşamazsan sıkışırsın. Nasıl bakarsan bak, insanlarla yaşamak zor olsa gerek ! (Üç Köşeli Dünya)
  • Ev sessizliğe, kalbim huzura gömülüyor. (Cam Kapının Ardı)
  • “ Çocuklara örnek ol, erdem timsali ol. Öğretmen dediğin yalnızca ders vermez, öğrencilerini kişiliğiyle de etkiler.” (Ufak Bey)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş