Eğitim

Yaban Yemişleri – Yevgeni Yevtuşenko Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yaban Yemişleri – Yevgeni Yevtuşenko Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yaban Yemişleri kimin eseri? Yaban Yemişleri kitabının yazarı kimdir? Yaban Yemişleri konusu ve anafikri nedir? Yaban Yemişleri kitabı ne konu alıyor? Yaban Yemişleri PDF indirme linki var mı? Yaban Yemişleri kitabının yazarı Yevgeni Yevtuşenko kimdir? İşte Yaban Yemişleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Yevgeni Yevtuşenko

Çevirmen: Mehmet Özgül

Yayın Evi: Engin Yayıncılık

İSBN: 9789753791704

Sayfa Sayısı: 390


Yaban Yemişleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Vatanımızda şiirleriyle tanıdığımız meşhur Sovyet ozanı, romancısı ve sinemacısı Yevgeni Yevtuşenko, Kasım 1985’te İstanbul’a gelişinde, “Ah, ne olur hep eski şiirlerim değil, yeniler de çevrilip yayımlansa Türkiye’de. Romanım bile daha çıkmamış burada; yazık, okumuş olmanızı arzu ederdim.” diyordu. Yevtuşenko’nun birçok dile çevrilmiş meşhur romanı Yaban Yemişleri, yazarın doğduğu yer olan Zima’da geçer. Yazar, oldukça iyi tanımış olduğu Tayga’yı, Tayga insanlarını, bu romanında şiirsel diliyle ustaca anlatır. Roman kişilerinin tek tek dünyaları, öyküleri, sanki minik birçok romanın bir araya gelmesi benzer biçimde bir arada aktarılır okura. “Amacım, yazmayanların, yazamayanların yazarı olabilmek. Bayağı insanoğlunun bayağı olmadığını kanıtlamaya çalışıyorum,” diyor. Yevtuşenko ve Yaban Yemişleri’nde bu amacına hakikaten ulaşıyor.

(Arka Kapak)


Yaban Yemişleri Alıntıları – Sözleri

  • Köksüz kalan her şey çürür.
  • Yeni düşüncelerin bir kişide, bunların uygulanması için lüzumlu maddi olanakların bir başka kişide olması devamlı doğru değildir.
  • Yürümüş olduğu her sokak, görmüş olduğu her pencere bir dünya.
  • Çocuklarınızın, insanlık âlemi içindeki yerlerini anlamaları için oldukça kitap okumaları gerekecek.
  • İnanca içtenlikle saygı göstermeyenler gene de pek tehlikeli sayılmazlar, inanıyor görünenlerdir aslolan tehlikeliler. Doğaldır ki böyleleri o anda neye inanmak çıkarlarına uyarsa, ona inanır görünürler.
  • Zamanında söylenmemiş tatlı sözleri tekrar söyleyemezsiniz, acı sözleriyse geri döndürmenin olanağı yoktur.
  • Belki hep yenmeyi, oluşturmayı öğrendik, fakat çocuklarımızı bizlerden uzaklaştırmaya önleyecek sözleri söylemeyi öğrenemedik..
  • …geçmişi olmadığı için düşleri doğuran anıları da yoktu.
  • Büyüklerimiz iyi ikazlar verelim derken bir çok kez bizi fena yola itiyorlar.
  • Hiçbir baba oğluna dahi olmayı öğretemez. Bu sebeple dahi olmak öğrenilmez. Ama eğer bir baba alçak değilse, asla eğer olmazsa oğluna alçak olmamayı öğretebilir..


Yaban Yemişleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Yazmayı hayal ettiğim kitabın ifade tekniğini kullanarak yazmış yazar. Kitabı ilk sevme nedenim bu oldu. Hayatımızın her döneminde birbirimizin yaşamını teğet geçtiğimiz insanlarla tanışırız. Sonra hepimiz geçmiş olduğu yoldan birbirinden habersiz devam eder yaşamaya. Yazar burda yaratıcı rolünü üstlenen, yolları kesişip ayrılan insanları tek tek konu alıyor. Kitapta bir ana kahraman yok, kitapta adı geçen hepimiz birer ana kahraman. Bu yüzden hiçbiri bayağı değil, tıpkı gerçekte bayağı insan olmayacağı benzer biçimde. Birine gülümsemeniz, bir konuşmanız, minik bir yardımınız, hiç kimseye zarar vermeden yol alışınız… Bunlar başkasının hayatında bir baş kahraman yapar bizi.
İnsan ruhuna, düşüncelerine, umutsuzluklarına hakim bir yazar. Kitabı okurken daha ilk sayfalarda bunu farkına varacaksınız. Panait İsrati’den sonrasında kütüphaneden rastgele alıp keşfettiğim ikinci yazar oldu. Tekniğinden, fikir yapısından etkilendiğim bu yazarın öteki eserlerini bir yerlerden toplayıp okumam gerekir artık:) (taybet)

Anlattığı dönemdeki halkın tüm kesimlerinin yaşamını ve düşüncelerini neredeyse en ince ayrıntısına kadar özetleyen, sulh içinde yaşayan rahat bir cemiyet ve bu huzuru sağlayacak iyi insan olabilmenin gerekliliklerini gösteren bir roman. (Emre Özpek)


Yaban Yemişleri PDF indirme linki var mı?


Yevgeni Yevtuşenko – Yaban Yemişleri kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Yaban Yemişleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yevgeni Yevtuşenko Kimdir?

Yevgeni Aleksandroviç Yevtuşenko (Rusça: Евгений Александрович Евтушенко) (d. 18 Temmuz 1933, Zima, İrkutsk, Rus SFSC,SSCB), Stalin sonrası şairler kuşağının önde gelen temsilcisi Rus ozan.

Stalin sonrası kuşağın sanatla alakalı özgürlüklerin genişletilmesi ve edebiyatın siyasal ölçütler yerine güzel duyu değerlere dayandırılması için yürüttüğü savaşım, 1950’lerin sonlarıyla 1960’larda yönetimin sanatçılar üstündeki denetiminin gevşemeye başladığına işaret eder.

Çocukluğu Moskova’da ve Trans-Sibirya Demiryolu üstündeki minik bir kasabada geçen Yevtuşenko ilk mühim öykülü şiir yapıtı Stantsiya Zima’da (1956; Zima Kavşağı, 1985) bu kasabayı betimledi. Moskova’daki Gorki Edebiyat Enstitüsü’nde tahsil gördü. Yayımlanmasına Stalin’in ölümünden sonrasında izin verilen şiirleriyle halkın sevilmiş olduğu bir ozan oldu. İlk devrimci şairlerden Vladimir Mayakovski ve Sergey Yesenin’in taşkın, yer yer argo yüklü şiir dilini tekrardan canlandırdı; ek olarak aşk, kişisel problemler benzer biçimde Stalin döneminde ele alınması hoş karşılanmayan mevzularda şiirler yazdı. Yaklaşık 34 bin Ukraynalı Yahudinin Nazilerce katledilişini mevzu alan Baby Yar (1961; Babi Yar, 1966, 1985) adlı şiir kitabında SSCB’deki Yahudi düşmanlığını da eleştirdi. ABD ve Avrupa’ya çeşitler geziler yapmış oldu; bu gezileri esnasında şiirlerini topluluklar önünde okudu. 1963’te Paris’te otobiyografik nitelikteki Yaşantım (1968/ Erken Yazılmış Bir Yaşam Öyküsü, 1985) adlı yapıtını yayımlamasından sonrasında ülkesinde baskıya uğradı. Ama SSCB’ye ışık elde eden bir elektrik santralinin kurulduğu Sibirya simgesiyle Rusya zamanı süresince bir sürgün yeri sayılan Sibirya simgesini karşılaştırdığı, son aşama coşkulu bir takım şiirinden oluşan Bratskaya GES (1965; Bratsk İstasyonu) adlı yapıtını yayımlamasının peşinden saygınlığını tekrardan kazanmıştır.

ABD üstüne ilk şiirlerinden derlenen Özgürlük Heykelinin Derisinin Altında adlı oyunu 1972’de Moskova’da sahnelendi. 1978’de tiyatro oyunculuğuna başladı, 1981’de fotoğraflarından oluşan kitabını, ertesi yıl da ilk romanını yayımladı. 1984’te Ardabiola adlı bir novella yazdı. 1986’da Etruria Şiir Ödülü’ne layık görüldü.

Sovyetler Birliği’nin son dönemlerinde Gorbaçov’u, peşinden Yeltsin’i destekledi. Ancak, ondan sonra Çeçenistan Savaşı sebebiyle ona tavır aldı.

Türkçeye çevrilen diğer yapıtları içinde Pearl Harbour (1967) ve Yagodniye mesta (1982; Yaban Yemişleri, 1987) vardır.


Yevgeni Yevtuşenko Kitapları – Eserleri

  • Yaban Yemişleri
  • Zima Kavşağı
  • Babi Yar
  • Pearl Harbor
  • Yaşantım
  • Erken Yazılmış Bir Yaşam Öyküsü


Yevgeni Yevtuşenko Alıntıları – Sözleri

  • “Şiir yaşamın yoğunlaştırılmış şeklidir ” (Yaşantım)
  • Belki hep yenmeyi, oluşturmayı öğrendik, fakat çocuklarımızı bizlerden uzaklaştırmaya önleyecek sözleri söylemeyi öğrenemedik.. (Yaban Yemişleri)
  • söylemişim söylememem gerekenleri,
    söylemem gerekenleri söylememişim. (Babi Yar)
  • Yürümüş olduğu her sokak, görmüş olduğu her pencere bir dünya. (Yaban Yemişleri)
  • Ne ki ,jack London un romanı Martin Eden ‘i masamın üstünden asla tamamlanmamış etmezdim ..ilk sayfaları benim için devamlı bir esinlenme ve destek deposu idi ..
    O zamanlar kitabın özünü o ilk sayfalarda bulurdum ..Şimdi sonunu daha oldukça seviyorum (Yaşantım)
  • Köksüz kalan her şey çürür. (Yaban Yemişleri)
  • Büyüklerimiz iyi ikazlar verelim derken bir çok kez bizi fena yola itiyorlar. (Yaban Yemişleri)
  • Tarasov hangi şairleri sevdiğimi sordu ..Yutkundum .
    “Mayakovski”.
    “Iyi fakat yetmez ..Pasternak’ı biliyor musun?
    “Biliyorum ”
    “Saçmalama ,bilemezsin .Bildiğini sansan da bilemezsin .Dinle bak !” (Yaşantım)
  • bu koskoca dünyada bigün ölürsem
    dünyanın en mutlusu olarak öleceğim. (Babi Yar)
  • ”… ve ileride çocuklarımız, öğrencilerimiz
    bağışladık diye o kusurları, bizi bağışlamazlar.” (Babi Yar)
  • Düşününce gerçek ve gerçek olmayanı,
    tüm başkalaşımlarını doğru ile
    doğru olmayanın, şunu anladım:
    Suçlu bizleriz. Suçluyuz
    bir yığın minik öfkelerden,
    kof dizelerden, saymakla bitmez, bunaltan,
    cafcaflı laflardan ve papağanca söylevlerden
    Sonu gelmez düşünceler bunlar… İki türlü aşık vardır.
    Dalkavuklukla saklar her kusuru birincisi,
    dalkavukluklar, bağışlamalar
    ve tutkulu özlemler içinde görmez onu diğeri. (Zima Kavşağı)
  • Aylak aylak dolaşıyorum başkent kalabalığında
    Nisan neşesi akıyor adımlarımın altında,
    mantıksızlığım utanç verici
    ve gençliğim bağışlanmaz. (Zima Kavşağı)
  • Ciğerlerindeki hava benzer biçimde
    bırakıp gider bir sevgili –
    son kuru kar taneleri ortasında
    çıtırdıyan, buzdan bel vermiş
    kara dallar arasındaki buğu benzer biçimde.
    Bir daha soluyamazsınız onu geri. (Zima Kavşağı)

  • Düğümü çözmekte güçlük mü çekiyor?
    Kesip atacak.
    Ama ben, ne düğümü çözebildim,
    ne de kesip atabildim. (Zima Kavşağı)
  • Aynı tadı alırım
    kışın kayak kaymaktan
    ve tüm geceler
    mısra ardında koşmaktan.
    Severim suratına gülmeyi
    düşmanlarımın
    iyi mi seversem teslim olmayı bir hanıma.
    Çılgınca kitap okurum
    ve odun taşırım.
    Hüzünlüyüm
    fakat ateşliyimdir bununla beraber.
    Yalayıp yutarım soğuk karpuzu
    ağustos ayında.
    Şarkı söylerim, içerim
    ve ölüm gelmez aklıma
    ve açıp kollarımı
    sereserpe uyurum çayırlarda.
    Bir gün ölürsem eğer şu cânım görkemli dünyada
    kendimi bunca diri duyumsamanın keyfinden öleceğim. (Zima Kavşağı)
  • Eflatundan Kafkaya ve joyce’a kadar herşeyi ezbere bilip bunların üstüne saatler geçirebilen şahıs değil ..yüreğini cümle aleme açık tutabilendir. . (Yaşantım)
  • “Sonu gelmez yolumda koştum durdum,
    Kovaladım gecenin gölgesini .
    Ey, rastgele tanıdığım hanım,
    Yarın unutmak için mi sevdin beni..?” (Yaşantım)
  • Hiçbir baba oğluna dahi olmayı öğretemez. Bu sebeple dahi olmak öğrenilmez. Ama eğer bir baba alçak değilse, asla eğer olmazsa oğluna alçak olmamayı öğretebilir.. (Yaban Yemişleri)
  • Arkasından karalasınlar istedikleri kadar;
    güçsüzlere gore değildir aşk.
    Satın alınmış değil, çalınmış elmaların
    o güzelim kokusu vardır her aşkta. (Zima Kavşağı)
  • nerede toprak var ise, saban sürmek de
    tohum atmak da aynıdır orada… (Babi Yar)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş