Eğitim

Zihnin Geleceği – Michio Kaku Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zihnin Geleceği – Michio Kaku Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zihnin Geleceği kimin eseri? Zihnin Geleceği kitabının yazarı kimdir? Zihnin Geleceği konusu ve anafikri nedir? Zihnin Geleceği kitabı ne konu alıyor? Zihnin Geleceği PDF indirme linki var mı? Zihnin Geleceği kitabının yazarı Michio Kaku kimdir? İşte Zihnin Geleceği kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Michio Kaku

Çevirmen: Emre Kumral

Yayın Evi: Odtü Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A.Ş.

İSBN: 9786059856119

Sayfa Sayısı: 456


Zihnin Geleceği Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Zihnin Geleceği, bir vakit yalnızca bilimkurgunun ilgi alanına giren mevzulara bilimin çerçevesinden bakıyor. Telepati, zihin kontrolü, avatarlar, telekinezi ve hafızanın ya da rüyaların kaydedilmesi şeklinde mevzularda, dünyanın önde gelen laboratuvarlarında yürütülen son olarak araştırmaları ve şaşırtıcı neticelerini sunuyor. Zihnin Geleceği, sinirbilimin sınırlarının zorlandığı, muhteşem bir seyahat. Dr. Kaku, insan beyninin bilgisayarlara yüklendiği, duyguların ve düşüncelerin bir beyin ağında toplandığı, kavrama kabiliyetini geliştiren ilaçların olduğu, bilincin evrene gönderilebildiği, hatta ölümsüzlüğün sınırlarının zorlandığı bir geleceği bilimin kurgusuyla sunuyor.

“Olanaksızın Fiziği” ve “Geleceğin Fiziği” şeklinde oldukca satan kitapların yazarı ve pek oldukca bilim programının yapımcısı olan Michio Kaku bu kitabında, evrendeki en büyüleyici ve en karmaşık yapı olan insan beyni üstüne bilimsel araştırmaları ortaya koyuyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Zihnin Geleceği Alıntıları – Sözleri

  • Eğer beyinlerimiz anlaşılabilecek kadar rahat olsaydı, onları anlayacak kadar parlak zeka olmazdık..
  • Geleceğin dünyası, zihnin olacaktır.
  • Bizler başkalarıyla bağ oluşturmayı seven toplumsal hayvanlarız.
  • Robot sözcüğü Çekçedeki “işçi” sözcüğünden geliyor.
  • “Deli olduğumuzu düşünmüşlerdi, sadece bir şeyleri gerçekleştiren deliliktir.”
  • İnsanlık zamanı süresince, insanoğlu hayatlarıyla ilgili doyurucu bir kayıt bırakmadan yaşadı, sevmiş oldu ve öldü.
  • Öz farkındalık; bulunduğun, var olduğun dünyanın bir modelini çıkarmak ve içinde bulunduğun bir geleceği simüle etmektir.
  • Fizik, yıldız tozundan oluştuğumuzu ve etrafımızda gördüğümüz her atomun da bir yıldızın ısısı ile oluştuğunu söyler. Kelimenin tam anlamıyla yıldızların çocuklarıyız.
  • 1,5 kilo ağırlığında olan, bir kafatasının içine sığabilen, gövde sıcaklığını yalnızca birkaç aşama arttıran, 20 watt’lik bir enerji kullanan ve bunu da hamburgerlerden sağlayabilen bir doku parçasını simüle etmek için, bir kent büyüklüğündeki devasa bilgisayarların lüzumlu olması hakikaten çarpıcı.
  • “Unutmak haiz olduğumuz en yararlı süreç.”


Zihnin Geleceği İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Michio Kaku bu eseri ilk baştaki uzun teşekkür sıralamasında görüldüğü şeklinde meşakkatli bir araştırma ve uzmanlarla görüşme sürecinden sonrasında yazmış. Kitabın adından anlaşılabileceği şeklinde yazar en önce zihin, şuur vb. kelimelerin anlamlarını sorgulamak ve beynin yapısını her insanın anlayabileceği bir üslupla anlatmakla işe başlıyor. Daha sonrasında beyin görüntüleme şekillerinin gelişiminden bahseden yazar, beyin üstüne geçmişten günümüze gelişen emek harcamaları aktarıyor. Kitabın içeriğine oldukca fazla girmeden en temelden en gelişmişe doğru adım adım beyin çalışmalarının gelişimini, robotlaşan dünya düzeninde gelişmelerden yola çıkarak gelecekte zihin alanında yapılabilecekleri, yapılabilecek çalışmalardaki etik sorunları ele alan geniş kapsamlı bir emek harcama.
Kitabın içinde kendi alanında birçok uzmanla meydana getirilen görüşmeler, bilim kurgu filmlerinin doğruluğu hakkında geniş sorgulamalar ve bilimsel nitelikli kitaplara ve yazarların karşıt görüşlerine dair alıntılar bulacaksınız. Teknolojik gelişmeler, özgür irade sorunsalı, şuur düzeyleri, fizik, biyoloji, nöroloji vb. alanlarda meydana getirilen emek harcamaları idrak etmek ve gelecekte yapılabilecekler adına ince ince işlenmiş bir kitap bulacaksınız. Yazar bu görüşleri ne kadar en mütevazı şekilde anlatmaya çalışsa da anlatılan mevzular hakkında en azından temel bilginiz olması sizin kitabı anlayabilmeniz adına güzel bir katkı elde edecektir. Keyifli okumalar. (Muhammed Safa KAYA)

Kitabın adından anlaşılacağı suretiyle, okurlarına zihin yolculuğunu vaad eden bir kitap. İçerik o denli mütevazı ve anlaşılır yazılmış ki, derhal her insanın asla zorluk çekmeden okuyabileceği türden. Bilimsel kitapların seçtiģi mevzuya bakılırsa belli bir izlek ićerisinde yazılma prensibi vardır. Haliyle bu da okuyucunun ilk olarak o mevzu hakkında birazcık data sahibi olmasını gerektirir. ‘Zihnin Geleceği’ her sayfasında okurken öģrenme fırsatı bulabileceğiniz cümlelerden oluşuyor.
Zihin şeklinde soyut bir olgu üstünde yazmak hem cesaret hem çok çok fazla data birikimi gerektiriyor; ve heralde bu tarz şeyleri ifade edebilme becerisi. Zihnin geleceği her açıdan doyurucu. Bilgiyi, değişik düşünmeyi, olasılıkları ve olasılıksızlıkları enfes bir anlatımla aktarıyor.
Kitaptan ćokça alıntı yapmayı arzu ederdim. Sonra kısa bir hesapla baktım ki, altını ćizdiğim paragrafların (evet cümle değil bilgidiģiniz paragraf) sayısı o denli fazla ki alıntı halletmeye kalksam kitabın yarısını aktarmam gerekecek. O yüzden alıntılar yerine buraya bu incelemeyi bırakıyor ve hararetle okumanızı tavsiye ediyorum. (DeliBilge)

Bir kuramsal fizikçinin bakış açısından beyin ve şuur terimi: Nasıl ifade etmek gerekir tam olarak bilmiyorum fakat, şunu dersem yaklaşmış olurum: “Neredeyse her paragrafında bilim var”
İnsan beyninin iyi mi karmaşık bir organ (ya da makine) bulunduğunu özetlemek gerekirse anlattıktan sonrasında, beynin sırrını çözmek için meydana getirilen emek harcamaları, çözülürse kopyalanıp kopyalanamayacağını, kopyalanırsa, kopyanın bir bilince haiz olup olamayacağını, bunun neye benzeyeceğini tartışıyor. Bu tartışmaları yaparken, (yazarın kendi alanı olan) Kuantum fiziğinden, Görelilik kuramından, hatta felsefeden yararlanıyor.
Bu kadar oldukca disiplini bir araya getirmek için, her biri kendi alanında uzman olan bir oldukca bilim insanından destek almış. Her bölüm, yeni bir sual ya da sorunla bitiyor fakat sonraki bölümde bu mevzu tartışılıyor.
Kitabın sonunda bir kere daha şunu düşündüm: Koca bir evrendeki (hatta bir oldukca evrenin bir tanesindeki) bir toz zerreciğinden daha ufak olan bir gezegende, atomlardan kurulu bir makine olarak, elektrik akımlarından oluşan ve adına “şuur” dediğimiz tartışmalı bir olgu ile düşününce…
Düşünmek mi? 🙂
Okumanızı tavsiye ederim… (Bekir Ayhan)


Zihnin Geleceği PDF indirme linki var mı?


Michio Kaku – Zihnin Geleceği kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Zihnin Geleceği PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Michio Kaku Kimdir?

Michio Kaku, City College of New York’ta kuramsal fizik alanında Henry Semat Profesörü unvanına haiz kuramsal fizikçidir. Bilimin popülerleşmesi ve insanlara erişmesi için iş yapmaktadır. Fizik ve benzeri mevzular üstüne birçok kitap yazmış ve ekranlarda sıkça boy göstermiştir. Ayrıca birçok ağ günlüğüne yazı ve makaleler yazmaktadır. Oldukca satan kitaplar listesine giren İmkânsızın Fiziği (2008), Geleceğin Fiziği ve Beynin Geleceği (2014) adlı üç tane eseri bulunmaktadır.

Kaku BBC, Discovery Channel, History Channel ve Science Channel adlı kanallarda birçok program sunmuştur.


Michio Kaku Kitapları – Eserleri

  • Geleceğin Fiziği
  • Olanaksızın Fiziği
  • Einstein’ın Evreni
  • Zihnin Geleceği
  • Einstein’dan Ötesi
  • İnsanlığın Geleceği
  • Paralel Dünyalar
  • Hiperuzay
  • Visions


Michio Kaku Alıntıları – Sözleri

  • …büyük patlama öncesi dönem için birkaç kuram vardır .
    Senaryonun birinde, evrenimiz devamlı genişleyen bir çeşit de­vasa balondur. Biz bu dev gibi balonun üstünde yaşarız (sinek kağıdı üstüne yapışmış sinekler gibiyiz, balonun üstünden ay­rılamayız). Ancak, bizim balon evrenimiz, öteki balon evrenlerin de içinde olduğu, bir köpük banyosuna benzeyen çoklu ev­renler okyanusunun bir parçasıdır. Bazen, bu baloncuklar çar­pışabilir ya da daha ufak baloncuklara bölünüp, sonrasında genişleyebilirler. (Geleceğin Fiziği)
  • Bizler başkalarıyla bağ oluşturmayı seven toplumsal hayvanlarız. (Zihnin Geleceği)
  • Kübistlere bakılırsa pozitivizm, hayal gücümüzü bastırarak bizleri laboratuvarda ölçülebilen şeylerle sınırlandıran bir deli gömleğiydi. (Hiperuzay)
  • Stephen Hawking şuna dikkat çeker:
    “Eğer Büyük Patlama’dan bir saniye sonraki genişleme oranı yüz bin milyonda bir bile daha küçük olsaydı Evren mevcut boyutuna ulaşmadan ilkin içine çökerdi…
    Aynı oranla daha süratli olsaydı bu sefer de evren dağılır giderdi.
    Bir bilim adamı olarak bu işte tanrının parmağına gerekseme duyuyorum” (Paralel Dünyalar)
  • Bedenlerimizdeki ağır elementler, Güneş’imiz yaratılmadan ilkin meydana gelen bir süpernova patlamasında sentezlenmişti. (Hiperuzay)
  • Milyarlarca yıl ilkin Mars, Dünya’dan daha erken soğumuş ve Dünya halen erirken o tropikal bir iklime geçmişti. Ilıman hava durumu ile geniş miktarlarda suyun birleşimi kimi bilim insanlarını DNA’nın kaynağının Mars bulunduğunu düşünmeye itmiştir. Bu senaryoya bakılırsa, devasa bir meteor çarpması uzaya çok büyük miktarlarda döküntü sıçratır ve bunların bir kısmı da sonrasında Dünya’ya inerek ona Marslı DNA’sı eker. Bu kuram doğruysa bir Marslı görmek için tek yapmanız ihtiyaç duyulan, aynaya bakmaktır. (İnsanlığın Geleceği)
  • Bir zincir en zayıf halkasından daha güçlü değildir. (Olanaksızın Fiziği)
  • Babası başöğretmene Albert’in hangi mesleğe yönelmesi icap ettiğini sordurulmuş olduğu vakit, şu cevabı almıştı: “Hiç fark etmez; hiçbir şeyde başarı göstermiş olması mümkün değil.” (Einstein’ın Evreni)
  • Kimi bilim adamları geçmişi Roma’ya dayanan bir sözü tekrarlar: “Populus vult decipi, ergo decipiatur [İnsanlar kandırılmak isterler, öyleyse bırakın kansınlar].” (Hiperuzay)
  • Aslında kuantum kuramı hatalı olsaydı bedenimizdeki atomlar çöker ve o anda parçalarımıza ayrılırdık. Maxwell denklemlerine bakılırsa bir atomda dönen elektronlar, bir mikrosaniye içinde enerjilerini yitirmeli ve çekirdeğe saplanmalıdır. Bu ani çöküşü önleyen şey, kuantum kuramıdır. (Hiperuzay)
  • Bir gazeteci, Isaac Newton’dan bu yana en büyük bilim dahisi olan Albert Einstein’ dan başarısının formülünü açıklamasını istedi. Büyük düşünür, bir saniye düşündü ve sonrasında yanıtladı, “Eğer A başarıysa, formülün A = X + Y + Z bulunduğunu söyleyebilirim, burada X emek harcama, Y oyundur.”
    “Ya Z nedir?”, diye sordu gazeteci.
    “Çeneni kapalı tutmak.” (Einstein’ın Evreni)
  • Mitolojilerin tanrıları şeklinde, cisimleri zihinleri­mizin gücüyle yönlendirebileceğiz. Bilgisayarlar düşünceleri­mizi sessiz bir şekilde okuyarak dileklerimizi yerine getirebilecekler. Sa­dece fikir ile nesneleri hareket ettirebileceğiz, doğrusu genellik­le yalnızca tanrtlara mahsus olan bir telekinetik gücene haiz olacağız.
    Biyoteknolojinin gücüyle muhteşem vücutlar yarata­bilecek ve yaşam süremizi uzatabileceğiz. Ayrıca, dünya yüze­ yinde daha ilkin asla yürümemiş yaşam formları yaratabileceğiz.
    Nanoteknolojinin gücüyle bir nesneyi alacak, onu başka bir şe­ ye dönüştürebileceiz, görünüşte neredeyse yoktan bir şey yaratabileceğiz. Ateşli otomobillere değil, neredeyse asla yakıt kul­lanmadan kendi başlarına yükselebiten ve havada zahmetsizce süzülebilen şık otomobillere bineceğiz. Makinelerimizle, yıldızların sonsuz enerjilerinden yararlanabileceğiz. Ayrıca, yanıbaşımız­daki gök cisimlerini keşfetmek için, uzay gemisi yollamanın eşiğinde olacağız.
    Bu tanrısal güç hayal edilemeyecek kadar ileri görünmesine rağmen, tüm bu teknolojiterin tohumları ekiliyor, şu an biz ko­ nuşurken bile. Bize bu gücü veren çağdaş bilimdir, tanrısal ya da büyülü sözler değil. (Geleceğin Fiziği)
  • Bilimin zirvesi hiçbirşey bilmemektir. (Olanaksızın Fiziği)
  • Evren sandığımızdan daha şaşırtıcı ve hayret verici olmak bir yana, sanabileceğimizden de daha acayiptir. (Paralel Dünyalar)
  • “Gelecek şimdiden burada. Yalnızca eşit olarak dağıtılmamış.”
    (William Gibson) (Geleceğin Fiziği)
  • Her hayal bir hayalperestle adım atar. (İnsanlığın Geleceği)
  • Eğer beyinlerimiz anlaşılabilecek kadar rahat olsaydı, onları anlayacak kadar parlak zeka olmazdık.. (Zihnin Geleceği)
  • Bilim insanları halihazırda laboratuvarlarında, sizin kendi hücrelerinizden, deri, kan, kan damarları, kalp kapakçıkları, kıkırdak, kemik ve kulak üretebi­liyorlar. İlk büyük organ, idrar torbası 2007′ de, ilk nefes borusu 2009′ da üretildi. (Geleceğin Fiziği)
  • “Kuantum kuramı, gelmiş geçmiş en başarı göstermiş fizik kuramlarından birisidir. ” (Einstein’ın Evreni)
  • Bezos da Musk da insanlığı uzaya doğru kaydırmak istiyor. Bunun için Musk gelecekte olabilecekleri göz önünde bulundurarak gözünü Mars’a dikerken Bezos Ay’a gitmek şeklinde daha acele gerçekleşebilir bir gösterime haiz. (İnsanlığın Geleceği)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş