Eğitim

Aluşta’dan Esen Yeller – Serra Menekay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Aluşta’dan Esen Yeller – Serra Menekay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Aluşta’dan Esen Yeller kimin eseri? Aluşta’dan Esen Yeller kitabının yazarı kimdir? Aluşta’dan Esen Yeller konusu ve anafikri nedir? Aluşta’dan Esen Yeller kitabı ne konu alıyor? Aluşta’dan Esen Yeller PDF indirme linki var mı? Aluşta’dan Esen Yeller kitabının yazarı Serra Menekay kimdir? İşte Aluşta’dan Esen Yeller kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Serra Menekay

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050924091

Sayfa Sayısı: 416


Aluşta’dan Esen Yeller Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Serra Menekay’ın, “Aluşta’dan Esen Yeller, Bir Kırım Türküsü”, adlı romanının ilk baskısı, büyük ilgi görmüş ve piyasada tükenmişti. Romanın yeni baskısı yayınevimiz tarafınca yapılarak okuyucularımızın dikkatine sunulmaktadır.

Serra Menekay, “Aluşta’dan Esen Yeller”de bir kısmı Kırım’dan Türkiye’ye göç eden, bir bölümüyse Sovyetler Birliği’nde sürgüne gönderilen ailesinin yaşadıklarını bir roman kurgusuyla anlatırken, Kırım halkının trajedisine ve demokratik direnişine de ışık tutuyor.

İki kadının bakış açısından cenk, vatan hasreti, yaşam mücadelesi, doğum, ölüm ve aşk… Her şeyden birazcık, en o kadar da yaşam…

İyi okumalar diliyoruz…


Aluşta’dan Esen Yeller Alıntıları – Sözleri

  • “Bu sıcaklığa mı aşk deniyordu, yoksa bu ilişkideki imkânsızlığa mı?”
  • “Bebekliklerinden beri savaşın zorlukları ile terbiye olmuş çocuklardı onlar. Savaş çocuklarıydılar…
    Onlar bizlerden oldukça daha erken tanışmışlardı bu kabuslarla. Çocuk olmadan büyük benzer biçimde davranmayı da bu yüzden erkenden öğrenmişlerdi.”
  • (… “Hem sen niye kendine Kırım Tatarı diyorsun, sen Özbekistan’da doğmuşsun, Özbekistan Tatarı demelisin” diyince İzzet’in tepesi atıp, “Ne doğrusu bir seyahat esnasında uçakta doğsaydım, tayyare tatarı mı diyecektim kendime? Ben ne olduğumu oldukça iyi biliyorum. Ben Kırım Tatarıyım Türk’üm, böyle de gurur duyuyorum” demiş Fabrika Müdürü’ne.)
  • “… bebekliklerinden beri savaşın zorluklarıyla terbiye olmuş çocuklardı onlar. Savaş çocuklarıydılar.”
  • “… emri duydunuz. Tüm Kırım Tatarları diyor emirde. Hepiniz sürüleceksiniz. Savaşta bulunan yakınlarınız sonrasında yanınıza gönderilecekler. Şimdi size 15 dakika mühlet. Eşyalarınızı toparlayın. Her biriniz yanınıza 3 kilo araç-gereç alabilirsiniz, daha çok değil…”
  • “Almanya’da hepimiz zor durumdaydı. Karnını doyurmak yeterliydi. Hayatta olmak en büyük zenginlikti. Hele bir de sevdiklerinle bir aradaysan senden şanslısı yoktu. Savaş iyi mi da düşürmüştü insanların yaşamdan beklentilerini. Asgari standartlarda yaşıyorduk ve buna şükredip bununla mutlu oluyorduk.”
  • (Vagonumuzdaki yaşlı kadınlardan biri daha çok dayanamıyor ve Hakk’ın rahmetine kavuşuyor. … “Mezar kazacak vaktimiz yok, 15 dakika sonrasında hareket edeceğiz. Yol kenarına bırakın ölünüzü. Emir bu şekilde.” … Abdürreşit Eniştem artık kokuşmaya başlamış olan ölümüzü alıp tren yolunun kenarına bırakıyor.)
  • “Sonra gecenin sonuna doğru hep beraber gözyaşları içinde -Güzel Kırım- türküsünü söyledik:
    Aluşta’dan esken yeller yüzüme vurdu
    Balalıktan ösken evge köz yaşım düştü
    Men bu yerde yaşalmadım, yaşlığıma doyalmadım
    Vatanıma özlem kaldım ey güzel Kırım… “
  • “Hayatta olmak en büyük zenginlikti.Hele bir de sevdiklerinle bir aradaysan senden şanslısı yoktu.”
  • “Orada başa gelenin çekildiğini öğrendim.Insanoğlunun ben yapamam katlanamam söylediği şeylere bile katlanabildiğini gördüm”


Aluşta’dan Esen Yeller İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Aluşta’dan Esen Yeller/ Serra MENEKAY: ️Yazarın aile köklerinin, 2. Dünya Savaşı esnasında, Sovyet Birliği yönetimi altında, bazılarının Almanya’ya ve Türkiye’ye kaçışları. Kalanların ise vatanları Kırım’dan Sibirya’ya, Urallar’a ve Özbekistan’a sürgün edilişi. 50 yıl devam eden sürgünde yoğun baskı altında hüzün, acı ve özlem dolu yaşamları. Ve 50 yıl sonrasında Kırım’a kavuşmalarının gerçek hikayesi.
‍️Yazarımız tıp doktoruymuş ve bu yazdığı ilk kitapmış. Sonrasında yazdığı yayınlanmış 9 kitabı daha varmış. Dili ve üslubu oldukça akıcı, ben oldukça başarıya ulaşmış buldum, keyifle okudum. (Arzu ÜN)

Serra Menekay
#aluştanesenyeller
okuduğum mükemmel bir okadar da hüzünlü bir kitap
Acıyı özlemi hasreti iliklerinize kadar yaşamaya hazırmısınız?
Nehar kırımda yaşayan kendini tiyatro sevdasına vermiş bir genç kız… burda hayatında olacak iki dostunu buluyor bilal ve rebiye..
Kırımda küçük küçük hareketlilikler başlarken nehar alman askerine gönlünü kaptırıyor ve kısa zamanda evleniyorlar rebiye ve bilal de yuvalarını kuruyor
Bir gece ansızın kırımdan sürgün ediliyorlar vatanlarından evlerinden bilmedikleri bir yere vagonlar içinde havasız aç susuz ve pislik içinde…
Vagonlarda ölenler yolun kenarına bırakıp gidiliyor…
Okurken içim yandı vatanından yaşadığın yerden çıkarılman özlemle hasretle yanıp tutuşmam ve doğduğun topraklara dönmek bile yasak..
Hep varan hasretiyle bigün gideriz diye ümit etmeleri ve vatanlarina özlem ölmeleri
İnanın okurken o yaşanılanları sizde yaşıyorsunuz meydana getirilen zülümler aşağılamalar hepsini iliklerinize kadar hiasediyorsunuz
Yaşanmış gerçek bir yaşam hikayesi okuyun emin olun pişman olmayacaksınız …
galeatiyayincilik
#esraninkutuphanesi (Esra Akdoğan)

Bugün sizlere mükemmel bir kitabın yorumuyla geldim. Harika diyorum şu sebeple ben oldukça beğendim. Öyleki ki bir günde bitirdim. Yaşanmış bir yaşam hikâyesi olması beni oldukça etkiledi. Derin duyguların yağmurunda ıslandım. Zaten yağmurlu havalarda yürümeyi oldum ihtimaller içinde severim. Bana var olduğumu hissettirir. İşte bu kitapta benim için insanların tekrardan var oluşlarını temsil ediyordu. Yaşanan yıkıcı bir olayın akabinde yok olup dibe vurmak yerine küllerinden tekrardan doğan insanları görmek bana içimizdeki gücün daima var bulunduğunu hatırlattı. Kitapta anlatılan vakalar hakkaten yaşandı ve kolay vakalar değil. Bundan dolayı tüm hayatınız değişiyor. O devrin insanları kim bilir iyi mi acılar çektiler Eminim kaleme aktarıldığından daha derin acılar ile yoğruldular. Ama içlerindeki güç yardımıyla ayakta kalmayı başardılar. Bu gücün kaynağıda vatan ve aile sevgisiydi. Birbirlerinden kopsalarda içlerindeki sevgi hep yeşerdi. Hep bir umuda tutundular. Bir gün kavuşmak…
Kavuşmak mümkün oldu mu?
Neler yaşadılar da bu hale geldiler?
Sayfaları çevirdikçe soruların yanıtını öğrenebilmeniz mümkün.
Zaten kitapta her mevzuya değinilmişti. Aşk, cenk, vatan hasreti, yaşam mücadelesi, doğum ve ölüm… Hatta daha fazlası sayfalar içinde ince ince işlenerek bizlere sunulmuştu.
“Her şeyden birazcık, en o kadar da yaşam” diyerek bu kitabı ne olursa olsun okumanızı tavsiye ederim. Sayfaların içinde can gören kişilerin fotoğraflarını kitap içinde görmekte beni oldukça etkiledi.
serramenekay ‘ın kalemine sıhhat. Ben bayıldım (Gizem Kısacıklar)


Aluşta’dan Esen Yeller PDF indirme linki var mı?


Serra Menekay – Aluşta’dan Esen Yeller kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Aluşta’dan Esen Yeller PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Serra Menekay Kimdir?

Serra Menekay Kırım’lı bir baba ve Selanik’li bir annenin ilk evladı olarak 1970 senesinde Ankara’da hayata merhaba dedi. Annesi ile babası eğitim sebebiyle bulundukları Ankara’da tanışıp evlenmişlerdi. Babasının işi sebebiyle 1972 senesinde İzmir’in Ödemiş ilçesine taşındılar ve Serra Menekay ilk ve orta tahsilini Ödemiş’te, her yıl okul birincisi olarak tamamladı.

Bu yıllarda büyükbabası Bilal Menekay’ın okuma körlüğü olarak malum Aleksi hastalığına yakalanması sonucu, ona sesli olarak kitap okurken Rus Klasikleri ile tanıştı ve okuldan artan tüm zamanlarda bu kitapları okudu. Dedesinden babaannesini dinlerken duyduğu sahne anılarından da etkilenen Serra Menekay, okulda düzenlenen tüm müsamerelerde yer aldı. Sahnedeki rahatlığı, öykünmek kabiliyeti, empati ve rol yapma kabiliyeti ile öne çıktı ve konservatuara gitmeyi oldukça istedi. Ancak derslerdeki başarısı sebebiyle ailesi tarafınca bilime yönlendirildi.

1987 yılı üniversite sınavında ilk tercihi olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanmıştır. Tıp fakültesinde de başarıya ulaşmış bir öğrencilik periyodu geçiren Serra Menekay, bu öğrencilik yıllarında tiyatroyla yakından ilgilendi. Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Mavi Tiyatro ve Tıp Fakültesi Oyuncuları ile İzmir’de, Ankara’da ve çeşitli turnelerde pek oldukça kez sahneye çıktı. Şiirle uğraşmaya bu yıllarda başladı.

1993 senesinde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirip tıp doktoru oldu. Klinisyenliği tercih etmedi, birazcık da renklere olan aşkı yüzünden Biyokimya alanında uzmanlaşmaya karar verdi ve 1994 senesinde TUS sınavında ilk tercihi olan Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanlığı eğitimine hak kazanmıştır. 1998 senesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesindeki ihtisasını tamamlayıp uzman oldu. İznik, İstanbul ve Ödemiş’te Biyokimya Uzmanı olarak çalıştı.

2001 senesinde eşi Vedat Öncel ile evliliğe ilk adımını attı ve eşinin görevi sebebiyle Amerika Birleşik Devletleri’nin Texas Eyaletine taşındı. Burada bulunmuş olduğu 4 yıla yakın süre süresince Midwestern State Üniversitesi Biyokimya Bölümünde öğretim üyesi yardımcılığının yanında United Regional Health Care Hospital laboratuvarında misafir hekimlik yapmış oldu ve bilhassa kalite emekleri ile ilgilendi. ABD’de bulunmuş olduğu süre içinde de tiyatroyla ilgilenen Serra Menekay Öncel, eşinin vazife yapmış olduğu NATO üssünün tiyatro topluluğuyla beraber iki sürem sahne aldı. Business Professional Women derneğine üye oldu ve çeşitli kurumlardan almış olduğu davetler üstüne Türk Yemekleri kursları verdi, tarifleri derneğin yayınladığı kitapta basıldı.

Yine eşinin görevi sebebiyle 2005 senesinde Ankara’ya yerleşen Serra Menekay Öncel, Denge Laboratuvarları, Ankara Hususi Ulus Hastanesi, Delta Laboratuvarı ve Sistem/Synevo Laboratuvarlarında Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı olarak çalıştı. Bilhassa Sistem Laboratuvarlarında çalışırken kalite emekleri ile yakından ilgilendi. Ankara’da bulunmuş olduğu dönemde çeşitli dergilerde yazılarını yayınlamaya başladı. Türkiye Klinikleri Yayınevi ile yazılarının yayınlanması ile süregelen birlikteliği medikal yayıncılık alanında da sürdü. Kalite mevzusundaki çalışmalarını IQ Uluslararası Kalite Danışmanlık Firması bünyesinde genişletip, geliştiren Serra Menekay Öncel, Ankara’da bulunmuş olduğu sekiz yıl süresince çeşitli yurt içi-yurt dışı kurumlara ve {özel sektör}-kamu-Avrupa Birliği projelerine mesleki danışmanlık, medikal danışmanlık ve kalite danışmanlığı yapmış oldu.

Hekimlik mesleğinin yanı sıra edebiyatla hep ilgilenen Serra Menekay Öncel, 1997 senesinde babaannesinin arkadaşı olan ve kitabındaki “Nehar” karakterine esin veren Nigar Hanımdan Kırım’dan kaçış öyküsünü ve Almanya yıllarını dinledi. Bu hikâyelerin bigün ne olursa olsun yazılması icap ettiğini ilk o yıllarda düşündü ve ses kayıtları almaya başladı. 2011 yılındaki Kırım ziyaretinde de kayıt almayı sürdüren Serra Menekay Öncel, Türkiye’ye dönüşünde dinlediklerini, hissettiklerini yazmaya ve hayal ettikleriyle birleştirmeye başladı. Uzun zamandır şiddetle hayalini kurduğu Kırım ve ailesinin hikâyesi temalı ilk romanını tamamlamak için 2013 senesinde eşinin desteğini alarak mesleğine ara verdi ve yeniden Kırım’a gitti. Seneler sonrasında Kırım’da dedesinin minik kardeşi Fatma halasıyla beraber yaşayıp “Aluşta’dan Esen Yeller, Bir Kırım Türküsü” isminde ilk romanını tamamlayarak, ailesinin ve Kırım Türklerinin inanılmaz mücadelesini kitaplaştırdı. Serra Menekay Öncel Kırım’dan geri döndükten iki hafta sonrasında Rusya Kırım’a el koydu. Romanın yazım aşamasını 2014 senesinde İzmir’de bitirir bitirmez Doğan Kitap’a gönderen Serra Menekay Öncel ortalama iki ay sonrasında eserin basıma kabul edilmiş olduğu yanıtını aldı ve 2015 yılının ilk ayında “Aluşta’dan Esen Yeller, Bir Kırım Türküsü” okurlarıyla buluştu.

İkinci olarak basılan romanı “Kuşbakışı” bir pilotun bakış açısından Balyoz ve benzeri davalarla Türk Ordusuna kurulan kumpası mevzu alıyor. Gerçekliklerle örülü bir zemin üstündeki bu hikâye bütünüyle bir kurgudan ibaret. Kitap Ağustos 2016’da Alibi Yayıncılık tarafınca basıldı. Cahil bir köylü hanımı olan Dürdane ile 12 Eylül’e giden süreci “çekirdekten solcu” olarak yaşayan üniversite talebesi Mehmet’in alışılmadık şekilde birleşen hayatlarının sürükleyici öyküsünün anlatıldığı İğne Oyası-Bir 12 Eylül Romanı Nisan 2017’de gene Alibi Yayıncılık’tan çıktı.

“Cahil bir köylü hanımı olan Dürdane ile 12 Eylül’e giden süreci “çekirdekten solcu” olarak yaşayan üniversite talebesi Mehmet’in alışılmadık şekilde birleşen hayatlarının sürükleyici öyküsünün anlatıldığı İğne Oyası-Bir 12 Eylül Romanı Nisan 2017’de gene Alibi Yayıncılık’tan çıktı. Yazarın meşhur Türkçü, eğitimci, reformist ve aydın İsmail Gaspıralı’nın kızı Şefika Gaspıralı’nın inanılmaz yaşam öyküsünü anlattığı romanı Şefika, Şefika Gaspıralı’nın milletvekili seçilişinin 100. senesinde yayımlandı. Serra Menekay Öncel halen İzmir’de bir Eğitim Araştırma Hastanesinde Tıbbi Biyokimya Uzmanı olarak çalışmakta ve yazmayı sürdürmektedir.


Serra Menekay Kitapları – Eserleri

  • Aluşta’dan Esen Yeller
  • Şefika
  • İğne Oyası
  • Kuşbakışı
  • Adını Arayan Çocuk
  • Kıvılcımdan Aleve
  • Adını Arayan Çocuk (İkinci Kitap)
  • Aşk x 96 =Aşk
  • Gördesli Makbule ve Demirci Akıncıları
  • Çocuk Gözümden Şimdiki Aklımla Ödemiş


Serra Menekay Alıntıları – Sözleri

  • “Orada başa gelenin çekildiğini öğrendim.Insanoğlunun ben yapamam katlanamam söylediği şeylere bile katlanabildiğini gördüm” (Aluşta’dan Esen Yeller)
  • Biliyor musun, hanımefendilerin sükutları ikrardan değil, refah açlığından gelir bir çok vakit. O suskunlukları bir boyun eğiş benzer biçimde görmekse adamların en sık düştükleri hatadır. Halbuki kuvvetli hanımefendiler için fırtına öncesindeki sessizliktir suskular.
    ^ (Aşk x 96 =Aşk)
  • Bilgisi engin olan insanoğlu bilmedikleri şeylerin ne oldukça bulunduğunu en iyi bilenlerdir.
    Cahil ise her şeyi bildiğini zanneder. (Kuşbakışı)
  • Bir çocuğun büyümesini istiyorsan karar almasını sağlamalısın, hatta becerebilirsen mühim kararları ona bırakmalısın. Her sonucu onların adına sen verecek olursan, asla büyümezler.
    ^ (Şefika)
  • … içinde iyilik olan her şey gülümser (Adını Arayan Çocuk)
  • “… emri duydunuz. Tüm Kırım Tatarları diyor emirde. Hepiniz sürüleceksiniz. Savaşta bulunan yakınlarınız sonrasında yanınıza gönderilecekler. Şimdi size 15 dakika mühlet. Eşyalarınızı toparlayın. Her biriniz yanınıza 3 kilo araç-gereç alabilirsiniz, daha çok değil…” (Aluşta’dan Esen Yeller)
  • Zaten kadının katılmadığı hiçbir cenk kazanılmaz ve kalıcı olmaz. (Kıvılcımdan Aleve)
  • Ama unutma hayatta en mühim şeylerden biri yaptığın işi sevmekse, diğeri de yaşamı paylaştığın eşini sevmek. (Kuşbakışı)
  • (… “Hem sen niye kendine Kırım Tatarı diyorsun, sen Özbekistan’da doğmuşsun, Özbekistan Tatarı demelisin” diyince İzzet’in tepesi atıp, “Ne doğrusu bir seyahat esnasında uçakta doğsaydım, tayyare tatarı mı diyecektim kendime? Ben ne olduğumu oldukça iyi biliyorum. Ben Kırım Tatarıyım Türk’üm, böyle de gurur duyuyorum” demiş Fabrika Müdürü’ne.) (Aluşta’dan Esen Yeller)
  • Ne gariptir! İnsanoğlu haiz olduğu şeylerin kıymetini yitirdiği vakit anlamış olur…. (Kıvılcımdan Aleve)
  • -“Beyin imajinasyonla çalışır ve gördükleri gerçektir, sahiden neyin gerçek olduğu beyninin umurunda değil Göksel. Bunu sakın aklından çıkarma. Bol bolca yürüdüğünü, koştuğunu göster beynine. Göster ki gerçek olsun. Başka neyi istiyorsan onun hayalini kur. Hayal oluşturmayı savsaklamak ve asla küçümseme.”diyor. (Kuşbakışı)
  • “Bu sıcaklığa mı aşk deniyordu, yoksa bu ilişkideki imkânsızlığa mı?” (Aluşta’dan Esen Yeller)
  • “Elimde şu olsa başarırdım, bu yoksa başarmam mümkün değil” diyerek hayıflanmak yerine elindekileri yerli yerinde kullanmanın akılcı yolu bulunmalıdır.Kaldı ki; zor koşullarda erişilen başarılar insana daha oldukça şey öğretir. (Adını Arayan Çocuk (İkinci Kitap))
  • Senelerdir kitapların dünyasında yaşayan biri olarak şunu söyleyebilirim sana; her kitap, her okura başka bir şey anlatır. (Adını Arayan Çocuk)
  • Bir çocuğun büyümesini istiyorsan karar almasını sağlamalısın, hatta becerebilirsen mühim kararları ona bırakmalısın. Her kararrı onların adına sen verecek olursan asla büyümezler. (Şefika)
  • Dedem “Biz iki bavulla vatansız kaldık yavrum, o yüzden buraların ve buraları yeniden Türk’e vatan icra eden Mustafa Kemal’in kıymetini iyi biliriz.” derdi. (Çocuk Gözümden Şimdiki Aklımla Ödemiş)
  • “Sorun sistemde değil Göksel, sistemi doğru dürüst uygulamayı beceremeyen yetersiz insanlarda.” (Kuşbakışı)
  • Söz vermiştim anneme, benim uçağın düşmeyecek demiştim. (Kuşbakışı)
  • Her şeyi bildiğini zanneden gerçekte hiçbir şey bilmeyendir. (Şefika)
  • Kadın olmanın yanında azınlık olmanın ve müslüman olmanın ayrımcılığı da biniyordu Türk kadınlarının sırtına. (Şefika)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş