Eğitim

1 Erkek Hakkında – Nick Hornby Kitap özeti, konusu ve incelemesi

1 Erkek Hakkında – Nick Hornby Kitap özeti, konusu ve incelemesi

1 Erkek Hakkında kimin eseri? 1 Erkek Hakkında kitabının yazarı kimdir? 1 Erkek Hakkında konusu ve anafikri nedir? 1 Erkek Hakkında kitabı ne konu alıyor? 1 Erkek Hakkında PDF indirme linki var mı? 1 Erkek Hakkında kitabının yazarı Nick Hornby kimdir? İşte 1 Erkek Hakkında kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Nick Hornby

Çevirmen: Esin Eşkinat

Orijinal Adı: About a Boy

Yayın Evi: Sel Yayınları

İSBN: 9789755702490

Sayfa Sayısı: 248


1 Erkek Hakkında Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Otuz altı yaşındaki bekar ve çocuksuz Will, hayatında asla çalışmamıştır. Günlerini tv izleyerek, mecmua okuyarak ve Londra’nın gözde kulüplerine giderek geçirir. İlişkileri hep aynı nedenle biter: Evlenmekten elicesine korkmuş olduğu için kız arkadaşları onu bir süre sonrasında terk ederler. Ama Will sonunda mükemmel bir sevgili edinme yolu bulur: Dul, çocuklu annelerindayanışma toplantılarına katılır. Burada yolu güzel bir hanımla değil, on iki yaşındaki Marcus ile kesişir. Yaşından oldukça fazla olgun olan Marcus ile çocukça korkulara hapsolmuş Will’i artık yeni bir yaşam beklemektedir. Marcus, genç olmayı öğrenirken Will’e de erişkin olmayı öğretecektir. Kimi süre keyifli, kimi süre hüzünlü, fakat daima gerçekçi anlara sahne olan bu acayip arkadaşlık, çağımızın bekar erkeklerinin iç dünyalarını ironik bir görüş açısı ile gözler önüne seriyor.

kesişir.


1 Erkek Hakkında Alıntıları – Sözleri

  • Sevmek ve sevilmek için sadece talih senin yanındaysa riske girmeğe değerdi. Şansın kimsenin yanında olmadığı da aşikardı.


1 Erkek Hakkında İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bu kitabı oxuyanda tərəddüdlərim vardı, birincisi yazıçı mənə tanış deyildi, ikincisi kitabın adı bir o qədər diqqətimi cəlb etməmişdi. Bu kitaba bir dost məsləhəti ilə, doğrusu bir azca da ağır, mənəvi cəhətdən məni yoran kitabların içinde nisbətən rahat, axıcı bir roman oxumaq üçün başladım. Amma, gözlədiyimin əksinə kitabın mövzusu heç də “yüngül” və ya “çərəzlik” deyildi. Ancaq onu qeyd edim ki, dili həqiqətən axıcı idi.
Kitabın adına baxanda bunun sadəcə hansısa bir şahıs, onun həyatı yaxud həyatının hər hansı kısmı haqqında bulunduğunu düşünürsən. Lakin bu roman sadəcə bir şahıs yox bir çox şahıs haqqındadır. Həyatda özünü tapa bilməyən, öz qabığına çəkilən, uzunmüddətli münasibətlərdən, bağlanmaqdan qorxan və qaçan, ətrafına divarlar hörən, yaş olaraq nə qədər böyüsə də ruhən həmişə uşaq qalan, yaxud böyümək istəyib bunu bacarmayan, bunun üçün bir ata fiquruna ehtiyacı olan və sair və ilaxır kişilər haqqındadır. Amma, əlbəttə, əsərin demək olar ki, əsas iki şahıs qəhrəmanı var, Vill və Markus. Müəyyən mənada Markusun atası Kliveni də qəhrəman saymaq olar.
Roman sadəcə kişilərdən bəhs etmir təbii ki. Yqadınskazıçı başqa bir çox mövzuya da toxunub. İl növbədə valideyn və övlad münasibətləri, ondan sonra təhsil sistemi. Xüsusilə təhsil sisteminə yanaşması çox yerindədir.
Markus 12 yaşlı məktəbli bir oğlandır, anası ilə yaşayır, atası isə sevdiği ilə başqa şəhərdədir. Markus bəzən həftə sonlarını onlarla keçirir. Anası Fiona bir azca fərqli qadındır. Əlbəttə bu fərqlilik Markusa da yansıyıb. Nəticədə məktəbdə heç bir dostu yoxdur, daima digərlərini məsxərə obyektinə çevrilib. Bir tərəfdən bu çətinliklə başa çıxmağa çalışan Markus digər tərəfdən də daima depressiyada olan, hətta intihar təşəbbüsü göstərən anasına göz-qulaq olmağa çalışır. Atası desən heç bir məsuliyyət hissi yoxdur. İnd təsəvvür edin bu cür valideynlərə sahib olan bir uşağın həyatını…
Bu mərhələdə onların həyatına Vill daxil olur. Villin onların həyatına daxil olması da qeyri-adi formada baş verir. Vill bağlanmaqdan qorxan, uzunmüddətli, ciddi və anlam ehtiva edən münasibətlərdən qaçan kişilərdəndir. Öz qabığında yaxşı gizlənib. 36 yaşlarında olsa da daxilən hələ də uşaqdır. Markusum onun həyatına daxil olması Villin illərdir ətra hördüyü hündür divarlarda çatlaqlar yaratmağa başlayır. Əvvəlcə bunu ciddi qəbul etməsə də zaman içinde Markus onun üçün əhəmiyyətli birinə çevrilir. Amma, ənənəvi romanlardan fərqli olaraq burada yazıçı Vill Markusun anası Fiona içinde bir eşq qurğulamır. Bu da romanı “klişelik”dən qoruyur.
Romanın sonluğu da ənənəvi xoşbəxt sonlardan deyil, amma, real həyatda hər şey nə qədər qaydasında ola bilərsə işlər o dərəcədə qaydasına düşür deyə bilərik.
Kitabı tövsiyə etmək məsələsinə gəlsək, sizə deyə bilmərəm bu romanı qaçırmayın, mütləq oxuyun. Amma, bir talih verib oxumağınızı istəyirəm. Çünki kitab sizə fərqli bir ədəbiyyat zövqü, fərqli bir təcrübə yaşadacaq. Sınamağa dəyər. (Aybeniz Hasanova Javadzadeh)

12 yaşlarında, hakikaten de değişik bir anne tarafınca yetiştirilen bir velet ile sorunsuz flörtlerin(başlasın, olmayınca rahatça bitsin) ardında koşan bir yakışıklının yollarının bir halde kesişmesi ve birbirlerine isteyerek ya da istemeyerek oldukça şey öğretmeleri üstüne bir öykü.
Nick Hornby erkekleri oldukça güzel özetleyebilen bir yazar. Bir adamın korkularını, düşmüş olduğu gülünç durumları, saçmalıklarını oldukça gerçekçi bir halde yansıtıyor kitaplarına. Muazzam da gülünç bir adam, komiklik anlayışına ek olarak hayranım insanın. Bu kitap okuduğum 4. Hornby oldu. İlk sırada hala High Fidelity olsa da bunu derhal onun ardına koyuyorum. Kitabın filmi de mevcut, onu da izledim fakat kitabı oldukça daha çok sevdim -ne sürpriz fakat(!)- Filmdeki yan karakterleri fazla abartı ve absürt buldum. Sinemada absürt karakter görmek beni filmden oldukça acele koparan bir şey. Oysaki filmi de kitabı da birazcık bizi gerçek dünyadan kopardığı için severiz çoğunlukla. Bir de kendimizle belli noktalarda benzerlikler kurabildiğimiz karakterleri severiz. Kimi üreten bunun üstüne oynar, kimisi ise olanı anlatır ve sen hakikaten sana benzediği için seversin o karakteri. Hornby, kitaplarında adam kahraman ya da antikahramanlar yaratmıyor; tüm salaklıklarıyla, yanlışlarıyla, düşmüş olduğu gülünç durumlarla gerçek adam portreleri ortaya koyuyor sadece bunu o denli muzip bir üslupla yapıyor ki normalde kendi üstüne asla yakıştıramayacağın bir salaklığı ya da sende bulunduğunu kendine bile itiraf edemeyeceğin zayıf bir yanı sen asla yadırgamadan sana kabul ettiriyor. High Fidelity’de de bu kitapta da adam karakterlerimiz savundukları değerlerden vazgeçiyorlar, bir anlamda kendilerine karşı yeniliyorlar denebilir; sadece hornby yaşamın ya da karşı cinsin galibiyetini o denli tatlı konu alıyor ki yenilmek keyifli bir hale geliyor.
Bu kitapta oldukça hoşuma giden bir pasaj vardı. Hatta bu zamana kadar okuduğum kitaplar, izlediğim filmler içinde -ki aynı seni konu alıyor diye tavsiye edilen filmler, pasajlar vardı- kendime en yakın bulduğum şeylerden biri bu pasaj oldu. Bunu bir marifet olarak sunmuyorum zira Hornby esasen kitap süresince Will ile de baya alay ediyor. Ama dedim ya, bunu o denli muzipçe yapıyor ki ben asla gocunmadan bu pasajı üzerime alabiliyorum.
Will ile Rachel konuşurlar;
– Spoiler –
”Ne?” Will’in aklı karışmıştı. ”Yaptığını yapabilmek,” ”cesaret” bunlar duymaya alışık olduğu sözler değildi. Rachel’a ne yaptığını söylemişti acaba? Kömür ocağında çocuk suçlulara öğretmenlik yaptığını mı? Ama Rachel’a asla yalan söylemediğini hatırlayınca şaşkınlığı daha da arttı. ”Ne yapıyorum ben?”
”Hiçbir şey.”
Will bu şekilde olmadığını sanıyordu. ”Peki bunun için niçin cesaret lazım?”
”Bundan dolayı… İnsanlar hayatlarını anlamlı kılan şeyin işleri, evlatları, aileleri falan bulunduğunu düşünürler. Ama sen bunların hiçbirine haiz değilsin. Seni umutsuzluktan uzaklaştıran hiçbir şey yok. Buna karşın umutsuz bir insan değilsin.”
”Aptallık”
”Aptal değilsin. Öyleyse niçin kafanı fırına sokmuyorsun?”
”Bilmem. Yeni Nirvana albümünü temenni ediyorum. ya da Nypd Blue’nun bir sonraki bölümünü merak etmeme yol açan bir şeyler oluyor.”
”Kesinlikle.”
”Ne doğrusu hayatımın anlamı Nypd Blue mu?” Bu düşündüğünden de kötüydü.
”Hayır. Yalnızca devam ediyorsun. Devam etmeyi istiyorsun. Devam etmek istemeni elde eden her şey hayatına anlam katıyor. Farkında mısın bilmiyorum fakat, yaşamın fena bulunduğunu düşünmüyorsun…
– Spoiler – (Utku Turhan)


1 Erkek Hakkında PDF indirme linki var mı?


Nick Hornby – 1 Erkek Hakkında kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de 1 Erkek Hakkında PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Nick Hornby Kimdir?

Nick Hornby (d. 17 Nisan 1957, Surrey, İngiltere), roman ve tecrübe etme yazarı.

Kendisi en oldukça Ölümüne Sadakat, 1 Erkek Hakkında ve futbol anılarını anlattığı Futbol Ateşi adlı kitaplarıyla bilinmektedir. Kitaplarında spor, müzik ve karakterlerinin amaçsız hayatları ve takıntılı kişilikleri sık sık öne çıkmaktadır.

Kariyeri

Hornby’nin ilk kitabı Fever Pitch (Futbol Ateşi) 1992 senesinde yayınlanmıştır. Kitap, yazarın Arsenal F.C.’ye olan fanatik düşkünlüğünü özetleyen otobiyografik bir hikâyedir. Bu kitapla Hornby, William Hill Senenin Spor Kitabı Ödülü’nü almıştır. Kitap 1997 senesinde İngiltere’de filme alınmış ve 2005 senesinde takımın Boston Red Sox beysbol takımıyla değiştirilmiş olduğu bir Amerika versiyonu çekilmiştir. Bu ilk kitabından sonrasında, Hornby İngiltere Sunday Times, Time Out ve Times’ın Edebiyat Eki’ndeki makalelerinin yanı sıra The New Yorker için de müzik eleştirileri yazmaya adım atmıştır. İkinci kitabı ve ilk romanı olan High Fidelity (Ölümüne Sadakat), 1995 senesinde yayınlanmıştır. Nevrotik bir müzik koleksiyoncusu ve onun başarısız ilişkilerini özetleyen roman, 2000 senesinde başrollerinde John Cusack’in oynadığı bir filme uyarlanmıştır.

1998 senesinde gösterilen üçüncü romanı About a Boy (1 Erkek Hakkında), aslına bakarsak iki “adam” hakkındadır: Biri bekar bir annenin yetiştirdiği garip fakat sempatik ergen genç Marcus, diğeri de Marcus’la olan arkadaşlığıyla kendi toyluğu ve bencilliğinin üstesinden gelen 30lu yaşlarını devam eden avare Will Freeman’dır. 2002 yılında yapılmış filmimizde Hugh Grant ve Nicholas Hoult rol almıştır. 1999 senesinde Hornby, Amerika Sanat ve Edebiyat Akademisi’nin E. M. Forster Ödülü’nü almıştır.

How to Be Good (İyi de Nasıl?) adlı romanı 2001 senesinde yayınlanmıştır. Romanın hanım kahramanı Katie Carr, günümüzün terbiye sistemini, eşiyle olan evliliği ve ebeveynliği ele almaktadır. 2002 senesinde kitap WH Smith Öykü Ödülü’nü almıştır. Speaking with the Angel (Melekle Sohbet) adlı bir sonraki kitabından almış olduğu paranın bir kısmını otistik çocuklar için kurulan TreeHouse adlı vakfa baışlamıştır. 12 arkadaşının yazdığı kısa hikâyeleri içeren kitabın editörlüğünü Hornby yapmıştır. Hornby, 2003 senesinde pop şarkılarını ve ona hissettirdiklerini anlattığı denemeleri içeren 31 Songs (31 Şarkı) adlı bir kitap yayınlamıştır. Hornby aynı yıl yazar meslektaşları tarafınca London Edebiyat Ödülü’yle onurlandırılmıştır.

Hornby bununla beraber popüler kültürden bahseden denemeler de yazmış ve bilhassa pop müzik ve karışık kaset severlerinin dikkatini çekmiştir. The Believer adlı aylık mecmua için yazdığı Stuff I’ve Been Reading (Okuduğum Şeyler) adlı köşeden bazı yazılar 2004 senesinde Polysyllabic Spree (Hece Cümbüşü) ve 2007 senesinde Housekeeping vs. The Dirtkitaplarında derlenmiştir.

A Long Way Down (Düşerken) adlı romanı 2005 senesinde yayınlanmıştır. Kitap, Whitbread Roman Ödülü’ne aday gösterilmiştir.

Hornby’nin Slam! (Çat!) adlı son olarak romanı 2007 senesinde yayınlanmıştır ve Hornby’nin gençler için yazdığı ilk kitaptır. Kitap, 15 yaşındaki kaykaycı Sam’in yaşamının, kız arkadaşının hamile kalmasıyla değişmesini anlatmaktadır.

Uyarlamalar

Sinema

Hornby’nin bazı kitapları beyazperdeye uyarlanmıştır. Hornby, Fever Pitch’in Colin Firth’ün başrolünde oynadığı 1997 yılında yapılmış uyarlamasının senaristliğini yazmıştır. Arkasından 2000 senesinde John Cusack’in başrolünde oynadığı High Fidelity (Sensiz Olmaz) gelmiştir; bu filmimizde hikâyenin geçmiş olduğu mekanlar Londra’dan Chicago’ya taşınmıştır. Filmin başarısından sonrasında 2002 senesinde About a Boy (Bir Erkek Hakkında) da filme aktarılmıştır. Jimmy Fallon’ın başrolünde bir Boston Red Sox hayranını oynadığı ve sevdiği Drew Barrymore’la barışmaya çalmış olduğu Amerikanlaştırılmış bir Fever Pitch uyarlaması 2005 senesinde yapılmıştır. A Long Way Down (Düşerken) adlı kitabının da filme çekileceğine kati gözüyle bakılmaktadır; Johnny Depp filmin haklarını daha kitap yayınlanmadan almıştır.

Müzik

Hornby’nin hayatında ve eserlerinde geniş yer gören müziğin önemi, yazarın Dave ve Serge Bielanko tarafınca kurulan Marah adlı rock grubu ile yapmış olduğu uzun soluklu ve başarıya ulaşmış çalışmalardan da görülebilir. Hatta Hornby grupla beraber Amerika ve Avrupa turnesine çıkmış, sahneye çıkıp kişisel müzik geçmişinde onun için mühim anları ve yorumcuları anlattığı denemeleri öğrenim görmüştür. Yazarın Bob Marley, Rory Gallagher ve The Clash benzer biçimde sanatçılar hakkında yazdığı denemelerin arkasından grup bu sanatçıların bir şarkısıyla konsere devam eder.

Hornby, ve küçük fakat yadsınamayacak fanatik kitlesi içinde Stephen King ve Bruce Sprinsteen benzer biçimde adları barındıran Marah bu projeyi uzun süre yürütmüş ve sonunda tüm denemeleri ve şarkıları içeren bir şov hazırlamıştır. Hornby’nin okumuş olduğu son tecrübe etme Marah hakkındadır ve bu denemeden itibaren grup kendi şarkılarıyla devam eder.

A Long Way Down (Düşerken) karakterlerinden JJ, kariyeri yolunda gitmediği için Londra’da pizza servisi yapmakta ve 1999’un son gününde intihar etmeyi planlamaktadır. Karakterin Serge Bielanko’nun Londra deneyimleri esas alınarak yazıldığı düşünülmektedir.

(2000) Speaking with the Angel, (Tercüme: Can Kantarcı. Sel Yayıncılık, Temmuz 2006. 9789755702926)


Nick Hornby Kitapları – Eserleri

  • Ölümüne Sadakat
  • Futbol Ateşi
  • 1 Erkek Hakkında
  • Düşerken
  • Juliet Çıplak
  • Çat!
  • Komik Kız
  • Shakespeare Para İçin Yazdı
  • Senin Gibi
  • Hece Cümbüşü
  • About A Boy
  • 31 Şarkı
  • İyi De Nasıl?
  • Melekle Sohbet
  • High Fidelity


Nick Hornby Alıntıları – Sözleri

  • Bundan dolayı her insanın yaşamı bir hikâyedir. (Çat!)
  • -“Canı sıkılan bir genç kadının hayatta bir emelinin olması siyasal bir sorun sayılır mı sahiden ?”
    -“Bana siyasal geldi” (Komik Kız)
  • O derhal uyudu fakat Annie’nin gözüne uyku girmedi; horlamasını dinlemiş ve ona sinir olmuştu. Zaman süre hepimiz eşine antipati duyar, bunu biliyordu. Ama o karanlıkta öylece yatarken Duncan’ı asla sevip sevmediğini düşünerek saatler geçirdi. (Juliet Çıplak)
  • …bir vücuttan oldukça bir kafa gibiydim, zira birisinin söylediğini dinliyorken böylesinizdir, değil mi? Bir kafa. Vücut değil, zihinsinizdir. (Melekle Sohbet)
  • .
    Midelerinde bıçak olan insanlara onları neyin mutlu edeceğini sormuyorsunuz; mutluluk artık mühim değil.
    Her şey hayatta kalmakla ilgili; her şey bıçağı çekip kanayıp ölmeyeceğinle ya da içinde tutmanla ilgili…
    … (İyi De Nasıl?)
  • .
    Alay ve şefkat, dünya’daki yaşamı tahammül edilebilir kılan niteliklerden ikisidir.
    . (31 Şarkı)

  • Duncan, Annie ile birbirlerine hic asik olmamalarinin problem olusturmadigini dusundu. Onlarin ki gorucu usulu evlilikti ve oldukça iyi gitmisti: arkadaslar onlarin ilgi alanlarini ve huylarini dikkatle eslestirmis ve hakli cikmislardi. Bir yapbozun birbirine gecen iki parcasi benzer biçimde, bir kez olsun uyumsuzluk hissetmemisti denebilir. Bu iddaanin hatrina, yapboz parcalarinin dusunceleri ve duygulari oldugu varsayilacak olursa, o süre kendilerine, “Burada kalacagim iste. Baska gidecek neresi var ki?” dye sorduklari hayal edilebilir. Ve baska bir yapboz parcasi gelip de ayartici bir sekilde kendi girinti ve cikintilarini parcalardan birinin aklini celmek icin sunarsa, bu ayartmaya direnmek kolaydir. “Sen bir telefon klubesinin parcasisin, bense Iskocta Kralicesi Mary nin yuzuyum. Beraber olamayiz .” Hepsi buydu iste. … (Juliet Çıplak)
  • Bana inanılmaz gelen şey, yaşamımızın her dakikasında sorunlardan oldukça iyi bir halde uzak durabiliyorken, bir ihtimal yalnız bir beş saniye bunun haricinde kalabiliyor ve o beş saniye sizin başınızı hayatınızın en büyük derdine sokabiliyor. (Çat!)
  • İnsanlar kalpleri kırılınca garip şeyler yapar. (Çat!)
  • “Hiçbir şey hissetmedi. Ya da daha doğrusu, hissizliğinin farkına vardı, arkasından da birazcık midesi bulandı.” (Komik Kız)
  • Belki de hakikaten umutsuz bir durumdayımdır, kim bilir Arsenal kale arasındakı hayata kırgın ve kızgın insanoğlu bana iyi mi öfkelenileceğini öğrettiler. (Futbol Ateşi)
  • “Bugünden daha iyi görünen bir gelecek hayal etmeye çalışıyorum.” (Senin Gibi)
  • “Yaşamın gidişatından dolayı kaygılı ve yalnız. Ve oldukça yalnız olan insanoğlu en öfkeli olanlardır.” (High Fidelity)
  • .
    Onunla ne yapıyordu ? Onu iyi mi sevebilirdi ki ? Ama yapmış oldu.
    Ya da en azından onu hasta, mutsuz ve dikkati dağılmış hissettirdi. Belki de bu benzeri olmayan ve işe yaramaz duygu kombinasyonunu tanımlamanın başka bir yolu vardı, fakat şimdilik ‘aşk’ yapmak zorunda kalacaktı.
    … (Komik Kız)
  • .
    Yaşamla ilgili gerçek şu ki, siz ölünceye kadar hiçbir şey bitmedi ve o süre bile arkanızda bir sürü çözülmemiş anlatı bıraktınız.
    . (Juliet Çıplak)
  • Sevmek ve sevilmek için sadece talih senin yanındaysa riske girmeğe değerdi. Şansın kimsenin yanında olmadığı da aşikardı. (1 Erkek Hakkında)
  • Arsenal, hakiki punk rockçıların ilk örneğidir:bizim orta sahamız, Johnny Routenin sahneye çıkmasından oldukça daha ilkin, zararsız fenalık pandomimi için duyulan kamusal ihtiyacı gidermekteydi (Futbol Ateşi)
  • Komedi kulüpleri tayyare kazaları gibidir, arkada otururken daima daha güvende olmuş olursunuz. (Melekle Sohbet)
  • .
    Zor, yönerge kitabı olmadan ve tüm mühim parçaların nereye gitmesi gerektiğine dair hiçbir ipucu olmadan, parça parça kendinizi tekrardan inşa etmeye çalışmak…
    … (Düşerken)
  • .
    İlişkilerde çalışmak zorundasın. Bir şeyler ters gittiğinde onları öylece terk edemezsiniz.
    … (Ölümüne Sadakat)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş