Eğitim

101 Soruda Kur’an – Emre Dorman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

101 Soruda Kur’an – Emre Dorman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

101 Soruda Kur’an kimin eseri? 101 Soruda Kur’an kitabının yazarı kimdir? 101 Soruda Kur’an konusu ve anafikri nedir? 101 Soruda Kur’an kitabı ne konu alıyor? 101 Soruda Kur’an PDF indirme linki var mı? 101 Soruda Kur’an kitabının yazarı Emre Dorman kimdir? İşte 101 Soruda Kur’an kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Emre Dorman

Yayın Evi: İstanbul Yayınevi

İSBN: 9786050616453

Sayfa Sayısı: 520


101 Soruda Kur’an Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Allah’ın bizi yaratma sebebi nedir? Allah niçin din göndermiştir? Deizm nedir? Deizm niçin bilhassa gençler içinde popülerleşmektedir? Hz. Âdem ve eşinin çıkarıldıkları aden bu dünyadan ayrı bir yerde midir? İnsan nesli Âdem ve eşinin evlatlarından mı çoğalmıştır? Canlıların evrimine inanmak, Allah’ı ve yaratılışı inkâr etmeyi gerektirir mi? Dinde baskı ve zorlama yapılabilir mi? Kader nedir? Allah her şeyi biliyorsa bizi niçin denemektedir? Allah dilediğini doğru yola iletip, dilediğini saptırır mı? Kalpleri mühürler mi? Allah, kötüleri niçin derhal cezalandırmıyor? Kötülüğe niçin engel olmuyor? Kadın peygamber gelmiş midir? Peygamberler hep Ortadoğu’ya mı gönderilmiştir? Kur’an bir insan tarafınca yazılmış olabilir mi? Kur’an korunmuş mudur? Cennet ve cehennem niçin vardır? Sonlu mu yoksa sonsuz mudur? Kur’an’da niçin tehdit ve korku içerikli ifadelere yer verilmiştir? Kabir azabı var mıdır? Kur’an niçin Arapçadır? Arapça mukaddes mıdır? İbadet dili Arapça mıdır? Arapça haricinde bir dilde yakarış ve yakarma edilebilir mi? Kur’an’ın akla ve bilime bakışı nasıldır? Kur’an’a uygun olan yönetim şekli hangisidir? Kur’an’da reenkarnasyon var mıdır? Neden birden fazlaca din gelmiştir? Neden dört mukaddes kitap vardır? Kur’an’a bakılırsa adam hanımdan üstün müdür? Erkeğin eşini dövme hakkı var mıdır? Bir adamın şahitliği iki kadının şahitliğine mi eşittir? Miras paylaşımında adamın oranı kadının payının iki katı mıdır? Dövme yaptırmak ve güzel duyu ameliyat olmak günah mıdır? Resim, müzik ve heykel benzer biçimde sanatlar haram mıdır? Evde köpek beslemek haram mıdır? Kur’an’da çevre duyarlılığı ve hayvan hakları var mıdır? Hayvanlar da cennete girecek midir? Yılbaşını kutlamak günah mıdır? Dinî mevzularda en fazlaca dört gözle beklenen 101 sorudan oluşan bu emek harcama ile İslam inancının insan aklına ve yaratılışına olan uygunluğuna tanıklık edecek, dinî mevzularda doğru malum birçok yanlış ile karşılaşacak, en fazlaca dört gözle beklenen dinî sorulara Kur’an temelli cevaplar bulacaksınız.


101 Soruda Kur’an Alıntıları – Sözleri

  • Kimse seni anlamıyor ve halini bilmiyorsa, bilen olarak Allah yeter.
  • Esasen her insanın kıyameti bir anlamda öldüğü anda kopar. Biz öldükten sonrasında kıyamet bigün sonrasında da on bin yıl sonrasında da kopsa bizim için değişen bir şey olmaz.
  • Müslümanların zamanı içinde şöhret sahibi bazı kişiler, yazdıkları kitapların kendilerine bizzat Allah tarafınca yazdırıldığını iddia edebilecek kadar hakkaten uzaklaşabilmişlerdir.
  • “Peygamberimiz Hz. Muhammed hayattayken, insanlar arasında yalnız Allah’ın kitabı Kur’an ile hükmederdi. Peygamberimiz vefat edince insanlar arasında hakem olarak Kur’an kaldı.”
    [ (De ki): Size (gerçekler) apaçık ortaya konulmuş olarak kitabı indiren Allah’tan başka bir hakem mi arayacakmışım?]
    En’am Suresi 114.ayet
  • Belki de insana sunulabilecek en büyük nimet ve olanak sonsuza kadar var olabilmesidir.
  • “ Kur’an ayetlerinin ifadesiyle en güzel isimler Allah’ındır.”
  • Cimrilik ve doyumsuzluk ise özümüzdeki iyiliği karartırken, kötülüğü parlatır. Dolayısıyla esasen cimrilik eden kendi nefsine cimrilik eder.
  • “Bu Kur’an Allah’tandır, başkası tarafından uydurulmuş değildir; o, kendisinden önceki kitapları (asıllarını) doğrulamakta ve konulmuş olan hükümleri açıklamaktadır; bunda kuşku yoktur, O âlemlerin rabbindendir.”
    Yunus Suresi-37.ayet
  • “Bazı insanlar, özgürlüğün canlarının her istediği şeyi istedikleri zaman yapmak olduğunu sanırlar. Oysa insanı gerçek anlamda özgürleştirecek şey hem bedenini hem de ruhunu kontrol altında tutmasıdır.”
  • “Kulluk, Allah‘ın ihtiyaç duyduğu bir şey değil aksine insanın gerçek anlamda özgürleşmesini duygularını ve iradesini kontrol altına alarak insanın onuruna yaraşır bir hayat sürmesini sağlayan olmazsa olmaz bir gerekliliktir.“
  • “Allah, insanlara gerçeği iletmek, doğru ile yanlış arasında ayrım yapabilme kabiliyeti kazandırmak, hataların tekrar edilmesinden korumak ve sorumluluk bilinciyle hareket etmek isteyenlere yol göstermek için Kur’an’ı benzersiz bir öğüt kılmıştır.”
    [Yemin olsun ki size, gerçeği açık – seçik anlatan ayetler, sizden önce gelip geçmiş olanlardan örnekler, muttakiler (duyarlı olanlar) için de bir öğüt indirdik.]
    Nur Suresi-34.ayet
    [Biz bu Kur’an’ı sana güçlük çekesin diye indirmedik. Allah’a karşı derin bir saygı ve sevgi (huşu) duyanlara bir öğüt olsun diye indirdik]
    Taha Suresi 2-3.ayetler
  • “Güneşe ‘Neden ısı ve ışık veriyorsun?’ denilmeyeceği gibi yaratıcı olana da ‘Neden yarattın denilemez.’”
  • Zekât vermesi kişinin Allah için değil, kendisi için yapmış olduğu bir iyiliktir ve Kur’an’da, meydana getirilen tüm iyiliklerin Allah katında en güzel şekilde karşılık bulacağı bildirilmektedir.
  • Allah’ı yalnız zor zamanlarda anımsamak ve çaresiz kalındığında O’na yakarış etmek samimiyetsizliğin bir göstergesidir.
  • İyi olanı da fena olanı da meydana getirecek olan insandır.


101 Soruda Kur’an İncelemesi – Kişisel (*101*)

Kitap hakkında yazmaya başlarken kitabın son sayfasının son kısmını kendime giriş olarak almak isterim. Bu sebeple aslına bakarsak o son kısım, bir nevi üstünden her türlü mevzuya girilebilecek özellikte:
“Müslümanların, bir şeye inanmadan ya da karşı çıkmadan önce hem aklı ve mantığı ile hem de Allah’ın ayetleri ile düşünüp karar vermesi, neye neden inandığını da neden karşı çıktığını da gerekçelendirip temellendirmesi gerekir. Bir şeye karşı çıkmadan önce karşı çıkılan şeyin ne olduğunun ve hangi gerekçe ile o şeye karşı çıkıldığının farkında olmayan birinin yanılıp hataya düşmesi kaçınılmazdır.”
Kendim de dâhil olmak suretiyle tanıdığım birçok insanoğlunun bu zamana kadar hatalarla dinini yaşadığını(!) fark ettim. Alışılagelmişlik, gelenekselcilik ve yaygın düşünceler hatalarımızın temeli. Konu burada İslam ve Müslümanlık olsa bile günümüzde insanların her türlü mevzuda herhangi bir fikre karşı çıkmadan ilkin onu iyice araştırıp öğrendiğine ya da bir fikri kabul edeceği vakit onun hakkında okuyup doğruluğundan güvenilir olduğuna ne yazık ki inanmıyorum. Zihnin tembelliğine sığınarak düşünmekten kaçınmak mı, iyi mi olsa birileri araştırmış işte doğrusu budur diyerek kestirip atmak mı meydana getirilen bilemiyorum. Fakat söz konusu din olduğunda öne sürülen hiçbir mazeretin kabul edilebileceğini düşünmüyorum. İnsanın inandığını iddia etmiş olduğu dini bilmiyor oluşu esasen bence başlı başına kabul edilebilir bir durum değil. Kaldı ki bu “nereden nasıl öğreneyim, herkes bir şey diyor” diyerek savunulacak tarafı olan bir sorun de değil. Bu sebeple en doğru ve en sağlam kaynağa, Kur’an’a sahibiz. Bu yetmiyor, gene de bu zamana kadar yapılmış ve söylenmiş olana daha doğru gözüyle bakılıyor.
“Onlara (müşriklere) “Allah’ın indirdiğine uyun!” dendiği vakit, onlar “Hayır! Biz atalarımızı üzerinde bulduğumuz (yol)a uyarız.” dediler. Ataları hiçbir şey akıl etmemiş, gerçeği bulamamış olsalar da mı?” (Bakara, 170.)
“Rabbinin doğru yolu işte budur. Biz (gerçeği) hatırlayacak bir toplum için ayetleri elbette ayrıntılı olarak açıkladık.” (En’am, 126.)
Ne yazık ki okumaktan, düşünmekten ve araştırmaktan fazlaca aciziz. Zamanla yayılmış ve çoğunluk tarafınca kabul görmüş düşüncelere sığınmakta da maalesef fazlaca aceleciyiz. Belki bu durum kolaya geliyor, bir rahatlık alanında kalmamızı sağlıyor fakat insan bu aşamada bile bir durup düşünmemeli mi? Yani benim şimdiye kadar alıştığım ve doğru bildiğim gerçeklerimin değişmesine razı olamıyorum şundan dolayı muhakkak rahatım bozulacak, düzenim değişecek. Peki fakat düzenin bozulmaması, dini doğru anlayıp doğru yaşamaktan daha mı kıymetli? Dinimizi esas kaynağından, Kur’an’dan, okuyup öğrendiğimizde tam tersine aslolan o vakit ruhen daha rahat hissetmeyecek miyiz? (Dilara Kaya)

Bu okuduğum kaçıncı Emre Dorman kitabı bilmiyorum. Gayet akıcı güzel . Bilhassa İslam dinini özüne uygun öğrenmek isteyen, yetiştirildiği dini sorgulayıp, merak edenlere hitap ediyor. Ama bana bakılırsa artık kendini yeniden ediyor. Tüm kitapları aşağı yukarı aynı kalıplar üstüne kurulu. Cümle sıraları bile aynı desem abartmış olmam sanırım. Emre Dorman’ı ilk kez okuyacaklara şiddetle tavsiye ediyorum fakat önceki kitaplarını okuyan kişiler pek değişik bir mevzu ya da anlatımla karşılaşmayacak. (Mehmet Akif Cesur)

“Aa bunu ben bu şekilde duymamıştım!” demeye hazır olun!: Hey dostum, o beynindeki ön yargıları yavaşça bir kenara bırak! Aklını kullan!
Kuran ayetleri temelli nefis bir emek harcama. Rivayetlerde boğulmuş dinin süzgeci adeta.İnsanların inançlarını/dinini zorlaştırmaya çalışanların sevmeyeceği türden bir kitap. Dinde ayrıntılarda boğulmuş insanoğlunun reçetesi. Hurafelerle mücadeleyi en büyük vazife edinmişler kendilerine.
Ha unutmadan, Muhammed suresi 24.ayette başta olmak suretiyle birçok ayette üstüne basa basa denilen Onlar, Kur’an’ı inceden inceye düşünmüyorlar mı? Yoksa kalpler kilitli mi?
Kuran’ı anlamadan/düşünmeden hatim derdinde Arapça okuyanlara güzel bir haberim var. Bu eseri okuduğunuzda Kuran’ı okumuş kadar olacaksınız.O denli fazlaca ayet var.
Dikkat: Mezhepsiz,herhangi bir cemaate üye olmadan yaşayamam diyenlerin okurken ciddi anlamda şeker ve tansiyonu yükselebilir davranışlarında ölçülü olmalarında yarar görüyorum.
İyi okumalar dilerim 😉 (Kitapsever)


101 Soruda Kur’an PDF indirme linki var mı?


Emre Dorman – 101 Soruda Kur’an kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de 101 Soruda Kur’an PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Emre Dorman Kimdir?

Yrd. Doç. Dr. Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde öğretim üyesidir. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Kelâm bilim branşında hazırladığı Tanrı’nın Varlığının Kanıtlanmasında Kullanılan Modern Deliller: İnsancı İlke Örneği başlıklı tezi ile yüksek lisans (2004), Deizm ve Eleştirisi: Tarihsel ve Teolojik Bir Yaklaşım başlıklı tezi ile de doktora çalışmasını tamamladı (2009). Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde Felsefeye Giriş, Felsefe Tarihi ve Bilim Felsefesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nde ise İslam Felsefesi ve Din Felsefesi dersleri vermekte, teoloji, felsefe ve din-bilim ilişkisi alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.


Emre Dorman Kitapları – Eserleri

  • İnsanlar Uyurlar, Ölünce Uyanırlar
  • Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu
  • Allah’a Öğretilen Din
  • Kendini Kınayan Nefis
  • Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar
  • Din Neden Gereklidir?
  • Allah’ın Parmak İzi
  • İslam Ne Değildir
  • Modern Bilim:Tanrı Var
  • 101 Soruda Kur’an
  • Duanız Olmasa Ne Öneminiz Var?
  • Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi
  • Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Ahlak İlişkisi
  • Allah’ın Rahmeti-Ayetler ve Dualar ile


Emre Dorman Alıntıları – Sözleri

  • Fizikçi Paul Davies ise evrenin başlangıcını oluşturan Big Bang sürecinin patlama hızının tehlikeli sonuç ayarı hakkında şu şekilde bir yaklaşımda bulunur:
    “Evren, birazcık bile yavaş genişleseydi çekim gücü sebebiyle içine çökecekti; birazcık daha süratli genişleseydi evrenin maddesi tamamen dağılıp gidecekti. Bu iki felakatin arasındaki dengenin ne kadar iyi hesaplanmış olduğu sorusunun cevabı fazlaca ilginçtir. Eğer patlama hızının meydana geldiği zamanda bu hız gerçek hızından yalnız 10 üstü 18’de 1 kadar bile farklılaşsaydı, bu, lüzumlu dengeyi yok etmeye yetecekti. Dolayısıyla evrenin patlama hızı inanılmayacak kadar kırılgan bir kesinlikle belirlenmiştir. Bu nedenle Big Bang, herhangi bir patlama değil, her yönüyle fazlaca iyi hesaplanmış ve düzenlenmiş bir oluşumdur. (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • John Lennox’un da dikkat çekmiş olduğu benzer biçimde Galileo, Kopernik, Kepler, Pascal, Boyle, Newton, Faraday, Mendel, Pasteur, Kelvin, Maxwell benzer biçimde tarih süresince bilime en büyük katkıları icra eden bilim adamlarının tamamı Tanrı’ya inanmışlardır. Üstelik onların Tanrı’ya inanmaları bilim vapmalarına engel olmamış aksine bu inanç onların ana esin kaynağı olmuştur”s. 55 (Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi)
  • Altmış yaşına gelen biri günde sekiz saatten 20 yıl uyur. Kalan 40 yılda da ayakta uyur. Yaşam söylediğin işte budur… (Kendini Kınayan Nefis)
  • Adalet , hak ve hukuk yalnız kendinden olana değil kendinden olmayana da uyguladığın vakit gerçek anlamda kıymetli ve geçerli olur . (İslam Ne Değildir)
  • Müslüman olmak, onu kimlik olarak taşımakla değil, gereklerini yerine getirmekle kazanılacak bir sıfattır. (Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu)
  • Eğer yaşam bundan ibaretse tüm yapılanlar bizimle birlikte yok olmaya mahkûmdur. En iyi ihtimalle uzayın ömrünü doldurması neticesinde her şey yokluğa mahkum olacaktır. Ahiret olmadan yaşam anlam ifade etmeyen ve trajikomik bir hikayeden ibaret kalır. (Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Ahlak İlişkisi)
  • İslam inancı için ölçü Kur-an’dır , Müslümanlar ya da Kur’an dışı kayıtlar değildir. (İslam Ne Değildir)
  • İyi olanı da fena olanı da meydana getirecek olan insandır. (101 Soruda Kur’an)
  • “Bilim tarihinde, o meşhur Galileo davasından bu yana, bilimsel gerçeğin dünyanın dini yorumuyla bağdaştırılamayacağı iddiası onlarca kere tekrarlanmıştır. Her ne kadar şu anda bilimsel gerçeğe kendi alanı içinde dil uzatılamayacağına ikna olmuş olsam da, hiçbir vakit dini düşüncenin özünü, insanoğlunun bilinçlilik sürecinde zamanı geçmiş, bizim şu andan itibaren bir kenara bırakmamız ihtiyaç duyulan bir safhanın bir parçası olarak görmedim. Bu yüzden, hayatım süresince bu iki değişik fikir alanı arasındaki ilişki üstüne düşünmek zorunda kaldım şundan dolayı işaret ettikleri şeyin gerçekleştiğinden hiçbir vakit kuşku etmedim.”
    Warner Heisenberg (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • Bugün ahlaklı bir insana örnek olarak bir Müslüman değil de Japon gösteriliyorsa her insanın Müslümanlığını sorgulaması gerekir. (İslam Ne Değildir)
  • Din bizlerden , insan olmanın onuruna şu demek oluyor ki yaratılışımıza uygun davranmamızı , mesuliyet bilinci içinde duyarlı ve ilkeli bir insan olmamızı , inancımıza karşın Allah yokmuş benzer biçimde yaşamamamızı , insanlara itimat vermemizi , adaletli , merhametli , doğru ve örnek bir kişi olmamızı ister . (İslam Ne Değildir)
  • “Bu Kur’an Allah’tandır, başkası tarafından uydurulmuş değildir; o, kendisinden önceki kitapları (asıllarını) doğrulamakta ve konulmuş olan hükümleri açıklamaktadır; bunda kuşku yoktur, O âlemlerin rabbindendir.”
    Yunus Suresi-37.ayet (101 Soruda Kur’an)
  • Ân oluyor bir acayip duyguya varıyorum;
    Ben bu sefil dünyada acep ne arıyorum?…
    Necip Fazıl Kısakürek (İnsanlar Uyurlar, Ölünce Uyanırlar)
  • İnsani ve ahlâkî değerler noktasında kırıklarla dolu bir karnemiz var . (İslam Ne Değildir)
  • Müslüman olmaya , dini öğrenmeden ilkin insan olmayı öğrenmekle başlanabilir . (İslam Ne Değildir)
  • Dinin sahibi Allah’tır. Kimse din adına iyelik iddiasında bulunamaz. Allah adına konuşamaz. Allah’ın kitabı olan Kur’an’dan kanıt getiremediği bir görüşü din olarak insanlara sunamaz. (İslam Ne Değildir)
  • Tüm yaşam hatta alınan her bir nefes o yaşamı ve nefesi verene bakılırsa yaşanır. (Din Neden Gereklidir?)
  • Bakışımızı Evren ‘in neresine cevirsek büyük bir ihtişama, fazlaca ince hesaplara ve tanrısal bir sanata rastlarız. Yeter ki Allah ‘ın yaratma sanatı üstüne düşünerek aklımızı çalıştıralım. (Allah’ın Parmak İzi)
  • Yaşam tesadüflere başvurularak açıklanamaz.
    Üstelik yaşam, fizik ve kimyanın kanunlarını aştığı için yaşamın kökeni asla kendi kendini örgütlediği senaryo ile açıklanamaz.
    Bununla beraber yaşamın fizik ve kimyanın kanunlarını aşıyor olması yaşamin sebebinin fizyolojik bir şeyden fazlaca daha fazlası olması icap ettiğini anlarız.
    Bu benzer biçimde bir durumda mantıklı olan tek izahat şudur: Yaşamın sebebi olan ve olmaya devam eden şey ne şanş ne fizik ne de kimyadır; Tanrı’dır.
    Dean L. Overman, A Case Against Accident and Self-Organis (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • Okuduğumuzu en güzel şekilde anlamamızı, anladığımızı en güzel şekilde yaşamamızı, yaşadığımızı da en güzel şekilde anlatmamızı söyleyensin. (Allah’ın Rahmeti-Ayetler ve Dualar ile)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş