Eğitim

20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi – İlhami Soysal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi – İlhami Soysal Kitap özeti, konusu ve incelemesi

20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi kimin eseri? 20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi kitabının yazarı kimdir? 20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi konusu ve anafikri nedir? 20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi kitabı ne konu alıyor? 20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi PDF indirme linki var mı? 20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi kitabının yazarı İlhami Soysal kimdir? İşte 20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: İlhami Soysal

Yayın Evi: Bilgi Yayınevi

İSBN: 9789754940220

Sayfa Sayısı: 671


20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

… Bu antolojiyi derlerken, bine yakın şiir kitabı, otuz kadar da antolojiyi elden geçirdik. Edebiyat tarihleri, batıp çıkmış ve çıkmakta olan dergiler de taramalarımıza mevzu oldu. Yüze yakın insan üstünde küçük çaplı bir araştırma ve soruşturma yaptık. Bunlardan, hiç olmazsa bir dizesini anımsadığı, herhangi bir şiirinin adını bilmiş olduğu şairlerin adlarını alt alta yazmasını istedik.

Soruşturma ve araştırmamız, inanılması güç sonuçlar verdi. Yüze yakın, çeşitli eğitim düzeyindeki insan içinden en fazlaca ozan adı sayabilen 34 ozan saydı. Ortalama ise, 14 ozan isminde kaldı… Şimdiye kadar yayımlanmış antolojilerde yer edinen şairlerin adını saydık. Binlerce ad bulacağımızı sanırdı, günümüze kadar antolojilere girebilmiş yirminci yüzyıl Türk şairlerinin adlarının yalnız 354 bulunduğunu gördük.

İşte 60 şairi kapsayan bu seçki bu araştırma ve soruşturmaların sonucu olarak ortaya çıktı. Birinin bu işi yapması gerekliydi, biz yaptık.


20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi Alıntıları – Sözleri

  • Sakın bir söz söyleme..Yüzüme bakma sakın!
    Sesini duyan olur, sana göz koyan olur.
    Faruk Nafiz Çamlıbel
  • İlk sevgiye benzeyen ilk acı, ilk ayrılık!
    Yüreğimin yaktığı ateşle hava ılık.
    Faruk Nafiz Çamlıbel
  • Güzel yüzün görülmezdi
    Bu aşk bende dirilmezdi,
    Güle kıymet verilmezdi
    Âşık ve maşuk olmasa.
    Âşık Veysel
  • İşte bu ellerimle yalnızım bu inanmazsan bak


20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İçinde 60 şairin kaliteli , güzel şiirlerinin bulunmuş olduğu emek verilmiş mükemmel bir seçki .O denli beğendim ki 71 alıntı paylaşmışım. Bu kitap kütüphanemin eğer olmazsa olmazlarından olmayı yaşam boyu haketti .Bazen güzel bir şiir okumak istediğimde, kimi zaman birine şiir armağan etmek istediğimde kütüphanemden her an imdadıma yetişecek bir kitap .Bu kitabı derleyen, araştıran, emek verenin eline sıhhat. Siir severlere tavsiyem . (Milena)

Merhabalar bir şiir kitabı okumanın keyfinin sonuna gelirken kitaba dair incelemem şu şekilde ki
Eğer şiir seviyorsanız ve güzel şiirlerden ve şairlerden oluşan bir kitap okumak isterseniz kesinlikle tavsiye ederim aklınıza gelen şiir denince Özdemir Asaf, cemal Süreyya vs..benzer biçimde nice usta şairler var doğal olarak buna ek olarak çoğumuzun duymadığı ve benim de fazlaca sevdiğim şairlerden olan Celal sılay, Nahit ulvi Akgün,A. Kadir, Erol Çankaya ,Mehmed Kemal kurşunluoğlu vs..benzer biçimde daha nice usta şairlere ilişik şiirler olup okurken keyif alınacak bir kitap okumanızı tavsiye ederim (Yakup)

İlhami Soysal. 20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi: Türk şiirinin kapsamlı bir seçkisi. İçinde kronolojik olarak Türk şairlerin biyografisi ve şiirlerinden örnekler mevcuttur. Kütüphanenizin eğer olmazsa olmazı bir kitap. (Spinozast)


20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi PDF indirme linki var mı?


İlhami Soysal – 20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de 20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı İlhami Soysal Kimdir?

İlhami Soysal (4 Nisan 1928, Karadeniz Ereğlisi, Zonguldak – 20 Eylül 1992, Ayvalık, Balıkesir), Türk gazeteci, yazar.

Bursa Erkek Lisesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudu. Gazetecilik yapmış oldu. Gazetelerin Ankara temsilciliğinde, Gazeteciler Sendikası ve Cemiyeti’nin başkanlığında bulunmuş oldu. Mustafa Ertekiner’in başkanlığındaki,kurucu mecliste basın temsilcisiydi. Akşam gazetesi Ankara temsilcisiyken yazdığı yazılardan dolayı güpegündüz kaçırılıp dövüldükten sonrasında tenha bir yere atılmıştır.

Bursa Ant, Pazar Postası, Son Havadis, Türk-İş, Akis, Vatan, Sosyal Adalet, İmece, Yön, Türk Solu, Kim, Devrim, Cenup, Seçilmiş Hikayeler, Dost, Akşam, Yeni Ortam, Milliyet gazete ve dergilerinde siyasal ve yazınsal yazıları gösterildi. Ayvalık’ta geçirdiği trafik kazası sonucunda 20 Eylül 1992’de vefat etmiştir.


İlhami Soysal Kitapları – Eserleri

  • 20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi
  • Dünya’da ve Türkiye’de Masonluk ve Masonlar
  • Kurtuluş Savaşında İşbirlikçiler
  • Niçin Masonluk Değil?
  • Günün İçinden: Dünden Bugüne Gazete Yazıları
  • 150’likler


İlhami Soysal Alıntıları – Sözleri

  • İlk sevgiye benzeyen ilk acı, ilk ayrılık!
    Yüreğimin yaktığı ateşle hava ılık.
    Faruk Nafiz Çamlıbel (20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi)
  • Cumhuriyet Ga­zetesinin Kurucusu ve Başyazarı Yunus Nadi (Abalıoğlu), Tanin Gazetesi Başyazarı Hüseyin Cahit Yalçın, Vatan Gazetesi Başyazarı Ahmet Emin Yalman, Vakit Ga­zetesi Başyazarı Asım Us, İleri Gazetesi Başyazarı Prof. Celâl Nuri İleri, Akşam Gazetesi Başyazarı Necmeddin Sadak, Münir Berik, Selim Ragıp Emeç hep masonluğu kabul etmiş gazete sahipleri ve yazarlarıdır …
    Orhan Hançerlioğlu, Muhtar Körükçü, Ruşen Eşref Ünaydm, Romancı Reşat Nuri Güntekin, Memduh Şevket Esendal … sanat dünyamızın meşhur masonlarıdır. (Dünya’da ve Türkiye’de Masonluk ve Masonlar)
  • Hemen söylemek gerekir ki, daha sonraki yıllarda da Osmanlı Devletinin Başbakanlık (Sadaret) koltuğuna otu­racak olan pek fazlaca devlet adamı, acayip sayılabilecek bi­çimde hep masonlar içinde çıkmıştır. Hattâ, bir Masonluk düşmanı olan Abdülhamid’in padişahlığı döne­minde bile…
    Masonların devletin zirve noktalarına tırmanmala­rı, giderek Başbakanlık koltuğundan da yukarılara çık­mıştır. Padişah olan Beşinci Murad, masonluğu daha şehzadeliğinde benimsemiştir.
    Gene Osmanoğullarından olan ve Sultan Murad’ın kardeşlerinden Şehzade Nureddin ile Şehzade Kemalettin ve Sultanın oğlu Şehzade Selâhattin, Abdülhamid’in ye­ğenlerinden Prens Sabahattin, masonluğu kabul etmiş ki­şilerdir. (Dünya’da ve Türkiye’de Masonluk ve Masonlar)
  • Güzel yüzün görülmezdi
    Bu aşk bende dirilmezdi,
    Güle kıymet verilmezdi
    Âşık ve maşuk olmasa.
    Âşık Veysel (20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi)
  • “(…) İnsanoğlu, şu şekilde yada bu şekilde, şu yoldan yada bu yoldan yükselir, iktidara gelir, eline büyük fakat pek büyük güçler geçtiğini sanabilir. Sıfatı baş döndürücü, hayalinden hatırından geçiremeyeceği sıfatlar olabilir. İnsan insanlığını burda korursa insandır. Ben geride bir ad bırakacağım ki hayırla yad edileceğim diye düşünür, bunun için çaba harcarsa yücelir. Yoksa, asarım da keserim de, ezerim de büzerim de derse, günün birinde, eşekten düşmüş karpuza döner, yarılır kalır da, haline bakmak için başını çeviren olmaz. (…)” (Günün İçinden: Dünden Bugüne Gazete Yazıları)
  • Cumhuriyet periyodu Başbakanlarından da mason olanların sayısı sanıldığından fazlaca fazladır. Süleyman De­mirci’den başka Rauf Orbay, Ali Fethi Okyar, Ha­san Saka, Dr. Refik Saydam, Suat Hayri Ürgüplü ve Naim Talu, Bülent Ulusu mason başbakanlardır.
    Cumhuriyet tarihimizin devlet başkanlığına kadar yükselen masonu ise Celâl Bayar’dır … Devlet Başkanı Türk aslolan­lı bir başka mason da K. Kıbrıs Türk Devleti Cumhurbaş­kanı Rauf Denktaş’tır. Denktaş bir İngiliz Mason loca­sına bağlıdır. (Dünya’da ve Türkiye’de Masonluk ve Masonlar)
  • Geçmişe baktığımızda da masonlar içinde padi­şahlar vardır, şeyhülislamlar vardır… İlk mason ola­cağın zaman, insanı oraya gözü kapalı getirirler. Bazı­ları zanneder ki masonluğun şartı Allah’a ve dine inan­mamaktır. Kendisine bu mevzuda sorular sorulur. Ce­vap ‘Ben Allah’ı tanımıyorum, dine inanmıyorum’ olur­sa bunlar derhal gene gözükapalı olarak binadan çıkarılırlar. Bir daha da gelemezler. Allah’a inanmayan, dini tanımayan insan mason olması imkansız. Ama yalnız kendi dini­ne değil, Allah’ın birliğine inanan, her dine saygı göstereceksin. Zaten müslümanlığm şartı da bu değil mi? Biz her dine saygılıyızdır.. (Dünya’da ve Türkiye’de Masonluk ve Masonlar)
  • Kadınlar ma­son localarına giremezler. (Dünya’da ve Türkiye’de Masonluk ve Masonlar)
  • «İyi bir Mason; iyi bir aile reisi, iyi bir yurttaş, iyi ve mütekâmil bir insan, Allahını bilen ve ona inanan bir inanç sahibi olmak anlamına gelir.» (Dünya’da ve Türkiye’de Masonluk ve Masonlar)
  • İşte bu ellerimle yalnızım bu inanmazsan bak (20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi)
  • Osmanlı Padişahlığı döneminde, mason olmuş Şey­hülislâmlar, Evkaf Nazırları, Hacılar, Hocalar, Şeyhler, Şıhlar ve nice Ulema vardır.
    Şeyhülislâm Musa Kâzım Efendi, Evkaf Nazırı ve sonrasında Şeyhülislâm olan Ürgüplü Hayri Bey, Gümülcine Mebueu Hoca Fehmi Efendi, Mevlevi Şeyhi Ataullah Efendi, Milletvekili Hoca Mahmut Esat Efendi bu meyanda sayılabilirler.
    Abdülhamid’in damadı, Plevne Kahramanı Müşir Ga­zi Osman Paşa, Özgürlük Şairi Namık Kemal, Ozan ve va­lilerden Ziya Paşa, Tanzimatın meşhur düşünür ve yazar­larından Şinasi, Abdülhamid zulmüne karşı Başveren Devrimci Ali Süavi, ilk Türk Gazetecilerinden Agâh Efendi, Kızılayın kurucularından, Tıbbiye-i Şahane Na­zırı Marko Paşa, gene Kızılay kurucularından Kırımlı Dr. Aziz Bey, Türkiye’de ilk matbaanın kurucularından İbra­him Müteferrika, Mühendishane-i Berri Hümayun (Topçu Okulu) kurucusu Humbaracı Ahmet Paşa, ikinci Meşru­tiyetin Özgürlük Kahramanı Yarbay Resmeli Niyazi Bey ve kardeşi, Avrupa’daki Jön Türkler benzer biçimde, İttihat ve Te­rakki Merkez-i Umumisi’nin ve yönetici takımının he­men tümüne yakın büyük çoğunluğu, ayrıca Talât Pa­şa’nın yanı sıra Cemal Paşa, İttihat Terakki Genel Sek­reteri Mithat Şükrü BLeda, Merkezi Umumî Azâsı Dr. Na­zım Bey, Meclis Başkanlarından Manyasizade Refik, Se­lanik mebusu Emmanuel Karasu, Merkezi Umumî azâsı ve fırkanın doktrincisi Ziya Göıkalp, Maarif Nazırı Emrullah Efendi, Gümülcine mebusu Hoca Fehmi Efendi, Babıali Baskınında yaralanan Mustafa Necip, Ankara Mebusu Kasım Nuri Bey, Mebus Mehmet Arif, Ayan Azâsı Mehmet Galip, Maliye Nazırı Cavit (Mehmet Cavit), son­radan İttihat Terakkiye karşı Özgürlük ve itilâf Fırkası liderleri araşma katılacak olan Ozan Dr. Rıza Tevfik (Fi­lozof Rıza Tevfik), Birinci Dünya Savaşı süresince İzmir Valiliği icra eden meşhur İttihatçı Rahmi Bey, Polis Müdürü Sait Mehmet, Polis Müdürü Bedri Bey, Serez Mutasarrıfı Reşit Paşa» sonradan Maliye Nazırı olacak olan Reşit Erer, Kolağası ve Yazar Kâzım Nami Duru, Hikâyeci Ömer Seyfeddin, Tanin Başyazarı milletvekili, gazeteci Hüse­yin Cahit Yalçın, Dr. Miralay Mehmet Ali Baba, İsmail Canbolat, milletvekili Nesim Mazelyah, Dr. Abdullah Cevdet, Prof. İsmail Gaspralı hep meşhur masonlar içinde yer al­maktadırlar.
    Sovyetler Birliğinde, Türkiye Komünist Partisini kur­muş ve sonrasında Ankara’ya gelmek üzereyken Trabzon’da öldürtülmüş olan Mustafa Suphi’nin de İstanbul’da bu­lunduğu yıllarda mason olduğu bilinmektedir. (Dünya’da ve Türkiye’de Masonluk ve Masonlar)
  • Süleyman Demirel masondu. Hem de üstadlığa kadar çıkmış bir ma­sondur. (Dünya’da ve Türkiye’de Masonluk ve Masonlar)
  • Yakın çağ zamanı şu şekilde bir gözden geçirilirse görülür ki ilk Türki­yeli mason olan ve mason oluşundan bir süre sonrasında da Osmanlı İmparatorluğu Sadrazamlığına kadar yükselen Said Çelebi’den bu yana Türkiye iki düzineye yakın sad­razam ve başbakan görmüştür ki bunlar hep masondur­lar… (Dünya’da ve Türkiye’de Masonluk ve Masonlar)
  • Sakın bir söz söyleme..Yüzüme bakma sakın!
    Sesini duyan olur, sana göz koyan olur.
    Faruk Nafiz Çamlıbel (20.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş