Genel

2023’te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak

  • Haberler

  • Teknoloji Haberleri


  • 2023’te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak

2023’te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak

Türkiye’nin savunma ve havacılıkta son yıllarda ortaya koyduğu gelişim Cumhuriyet’in 100’üncü senesinde zirveye çıkacak. 2023’te Türkiye gene ilk uçuşlar ve ilk teslimatlara şahitlik edecek.
  • 21.09.2022 – 09:04
  • Güncelleme : 21.09.2022 – 10:01


Telegram ile paylaş





Google News’de takip et

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda güvenlik güçlerine yerli ve ulusal imkanlarla en gelişmiş vasıta ve ekipmanları kazandırmaya çalışan Türk savunma sanayisi, ortalama bir senelik dönemde birçok projede eleştiri adımlar atacak.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafınca yürütülen ve Türkiye’nin en mühim teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Tayyare, 18 Mart 2023’te motor çalıştırarak hangardan çıkacak.

2028’de göreve başlaması amaçlanıyor

Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli devreden çıkartılması kabul edilen F-16 uçaklarının yerini alacak ve parça üretimleri başlamış olan Milli Muharip Tayyare’ın, ilk uçuşunu 2025’te yapması, 2028’de göreve başlaması amaçlanıyor.

Türkiye, projede, yeni nesil bir uçakta olması ihtiyaç duyulan düşük görünürlük, dahili tabanca yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu benzeri teknoloji alanlarındaki emek harcamalar sonucu, 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye haiz ülkeler arasına girecek.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında savunma sanayisinden gövde gösterisi VİDEO

Hürjet’te geri sayım

Jet eğitim ve hafifçe saldırı uçağı Hürjet ise 18 Mart 2023’te ilk uçuşunu yapacak. Montaj faaliyetlerinde sona gelinen ve yer testlerine hazırlanan Hürjet, 4 prototiple uçuş testleri gerçekleştirecek ve 2025’te ilk görevini yapabilir seviyeye ulaşacak.

Hürjet, tek motorlu, tandem ve çağıl aviyonik süite haiz kokpitiyle üstün performans özelliklerini kullanarak eleştiri rol oynamak suretiyle tasarlandı.

Hürjet’in Türk Hava Kuvvetlerinin envanterinde bulunan T-38 jet eğitim uçakları ile akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerini alması, 3 bin kilogram yararlı yük kapasitesine haiz “hafifçe saldırı uçağı” konfigürasyonuyla da F-16’ların yakın hava destek ve harp eğitim uçağı rollerini paylaşması hedefleniyor.

Atak-2 uçacak, Gökbey ilk görevine başlamış olacak

Bu dönemdeki bir öteki mühim gelişme ise ağır derslik saldırı helikopteri Atak-2’nin ilk uçuşu olacak.

Emsalsiz olarak geliştirilen yüksek cephane taşıma kapasitesine haiz Ağır Derslik Taarruz Helikopteri, sıcak hava ve yüksek irtifa, gece/gündüz ve buzlanma koşulları dahil tüm zorlayıcı koşullarda vazife yapabilecek.

11 ton ağırlığında, 1,2 ton cephane taşıyabilen, 30 milimetre topu bulunan helikopter, saldırı, yakın hava desteği, hava-yer muharebesi, silahlı eskort, hava-hava muharebesi, ortaklaşa saldırı operasyonları, silahlı bulgu ve gözetleme görevlerini yerine getirebilecek.

TUSAŞ bu yıl ek olarak Gökbey helikopterinin ilk teslimatını gerçekleştirecek. Jandarmaya teslim edilecek 3 helikopter göreve hazırlanıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere bakılırsa Gökbey, mevcut gereksinimler yanında geleceğin operasyonel gereksinimleri göz önünde bulundurularak, gelişmiş aviyoniklerle üstün performans ve kullanım kalitesi için tasarlandı.

Yüksek yük kapasitesine haiz geniş kabin alanıyla bu helikopter, dünyanın dört bir tarafındaki sivil ve askeri kullananların, çeşitli vazife profillerinin icrası için kolaylıkla konfigüre edilebilecek.

2023 te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak #1

Bayraktar Kızılelma ve Bayraktar TB3 için geri sayım

Baykar tarafınca geliştirilen muharip insansız tayyare sistemi Bayraktar Kızılelma’nın da 2023’ün ilk aylarında uçuş yapması hedefleniyor.

Yapısal entegrasyonu büyük seviyede tamamlanan, mekanik ve aviyonik entegrasyon süreci devam eden insansız harp uçağı Bayraktar Kızılelma’ya yönelik emek harcamalar 2 prototip üstünde devam ediyor.

Bayraktar Kızılelma, yüksek ve agresif manevra kabiliyetiyle vazife yapacak, 5 saat havada kalabilecek, 35 bin fit operasyonel irtifaya çıkabilecek.

İHA teknolojisinin dünyada geldiği son noktanın örneklerinden olan Bayraktar Kızılelma, 6 ton kalkış ağırlığına, 1,5 ton yararlı yük taşıma kapasitesine haiz bulunuyor.

Yerli olarak geliştirilen ve envanterdeki tüm cephaneleri kullanımı amaçlanan Bayraktar Kızılelma’nın TCG Anadolu’ya iniş kalkış yapabilmesi amaçlanıyor.

Fazlaca uzun mesafelerden kumanda edilebiliyor

Baykar’ın TCG Anadolu gemisine konuşlandırılmak suretiyle geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA da yeni senenin ilk yarısında gökyüzüyle buluşacak.

Bayraktar TB3, dünyada ilk kere kısa pistli gemiden konvansiyonel şekilde inip kalkan insansız hava aracı olarak oldukça büyük bir kuvvet çarpanı oluşturacak.

Bayraktar TB3, haiz olduğu özelliklerle Bayraktar TB2 ile Bayraktar Akıncı TİHA içinde bir seçenek oluşturacak.

Keşif-gözetleme ve danışma görevlerinin yanı sıra kanatları altında taşımış olduğu yerli akıllı cephanelerle operasyon icra etme kabiliyetine haiz olacak Bayraktar TB3, katlanabilen kanat yapısıyla helikopter gemileri ve tayyare gemilerinde kullanıma uygun olarak tasarlandı.

Bayraktar TB3 bu sayede kullanıcıya deniz aşırı görevlerde silahlı insansız hava araçlarıyla operasyon icra etme kabiliyeti sunuyor.

Görüş hattı haberleşmenin yanı sıra görüş hattı ötesi iletişim kabiliyetine de haiz Bayraktar TB3, bu sayede oldukça uzun mesafelerden kumanda edilebiliyor.

2023 te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak #2

Milli motorla insanlı uçuş

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) tarafınca Gökbey helikopterinde kullanılmak suretiyle geliştirilen, ilk prototipi entegrasyon emek harcamaları için teslim edilen TS1400 turboşaft motorunu olgunlaştırma testlerinde de sona gelindi.

İnsanlı uçuş için kafi olgunluğa ulaşan ilk motorun yıl bitmeden helikopteri üreten TUSAŞ’a teslim edilmesi hedefleniyor.

2023 yılının ilk yarısında motorun Gökbey helikopterine entegrasyonunun tanımlanması ve ulusal motorla ilk uçuşun gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

TS1400 turboşaft motoru, bu alandaki dışa bağımlılığı sonlandırarak Türkiye’de geliştirilen ve üretilen helikopterlerin ihracatının önündeki en mühim engellerden birini ortadan kaldıracak.

2023 te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak #3

Yüzen İHA üssü TCG Anadolu

Türkiye’nin en büyük harp gemisi olacak TCG Anadolu da envantere katılmaya hazırlanıyor.

Tam yüklü deplasmanda 27 bin 436 ton ağırlıkta, 231 metre uzunlukta ve 32 metre genişliğinde inşa edilen ve kamuoyunda “tayyare gemisi” olarak da vasıflandırılan Fazlaca Maksatlı Amfibi Gemi TCG Anadolu, Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde Hint ve Atlantik okyanuslarında kullanılabilecek.

Bir amfibi tabur ile lüzumlu muharebe ve destek araçlarını kriz bölgelerine taşıyabilme kabiliyetine haiz TCG Anadolu, havuzunda taşıyacağı araçlarıyla çıkarma operasyonlarına katılabilecek.

Üstüne konuşlandırılacak ulusal insansız hava araçlarıyla (İHA) denizde adeta bir İHA üssü olarak da vazife yapacak TCG Anadolu’ya, Hürjet’in de iniş kalkış yapabilmesi amaçlanıyor.

Türk savunma sanayisi şirketlerinin hayata geçirdikleri 4 değişik iş birlikteliğinin sonucu ortaya çıkan insansız deniz araçları da Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girebilmek için rekabet içinde bulunuyor. İnsansız deniz araçlarının kısa sürede envantere katılmaya başlaması planlanıyor.

2023 te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak #4

“Reis”ler donanmaya katılıyor

Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında üretilecek 6 denizaltıdan ilkinin bu yıl teslim edilmesi planlanıyor.

Denizaltılar, 68,35 metre uzunluğa, 6,3 metre mukavim tekne dış çapına, 1850 ton deplasmana ve 40 personel kapasitesine haiz olarak inşa ediliyor.

Dünyaca “Tip-214” olarak tanınan ve haiz olduğu yakıt pili teknolojisi yardımıyla havadan bağımsız tahrik kabiliyetine haiz denizaltılar, Türk Deniz Kuvvetleri için ilk olma niteliği taşıyor.

Su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı silahlarla donatılmış denizaltılar birçok tipte torpido, roket atabilme ve mayın dökebilme özelliğine haiz bulunuyor.

Havadan bağımsız tahrik sistemi yardımıyla haftalarca su altında gizlilik içinde harekat yapabilme özelliğiyle Türk Deniz Kuvvetlerinin mavi sulardaki en mühim unsurlarından biri olacak Reis sınıfı denizaltıların teslimatlarının 2027 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.

2023 te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak #5

Yeni insanlı ve insansız kara araçları

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yeni insanlı ve insansız kara araçları da ilk kez envantere katılacak.

FNSS tarafınca geliştirilen “ağır derslik insansız kara aracı”, ASELSAN, Best Grup, Elektroland ve HAVELSAN tarafınca geliştirilen “orta derslik insansız kara araçları” sahadaki testlerin peşinden güvenlik güçlerinin görüş, tavsiye ve talepleri doğrultusunda revize edildi, ilave kabiliyetlerle donatıldı.

Geliştirme süreçlerinin sahada kontrol edilmesinin peşinden insansız kara araçları güvenlik güçlerinin kullanımına sunulacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının amfibi zırhlı vasıta ihtiyacını karşılamak için FNSS tarafınca geliştirilen ZAHA, envantere yeni katılacak Türk savunma sanayisi ürünleri içinde içeriyor.

2023 te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak #6

27 vasıta teslim edilecek

ZAHA’lar, amfibi harekatta hem birliklerin kıyıya güvenli şekilde çıkarılmasını sağlıyor hem de karaya çıktıktan sonrasında zırhlı personel taşıyıcı olarak vazife yapıyor.

Bu araçlar, harekatın amfibi atak safhasında havuzlu çıkarma gemilerinden denize iniyor ve yüksek hızlıca gemi-kıyı intikalini yaparak, birliklerin koruma altında, en kısa zamanda karaya çıkmasını sağlıyor.

ZAHA, karada öteki zırhlı araçlarla yan yana vazife icra edebiliyor.

Söz mevzusu araçların, vazife tanımları gereği çift doğalı araçlar olarak, hem denizde hem de karada üstün performans göstermeleri gerekiyor.

Dünyada oldukça azca sayıda ülke bu tür araçları envanterinde bulunduruyor. NATO ve müttefiklerinde ise bu sınıftaki araçları üreten FNSS haricinde tek şirket bulunuyor.

ZAHA Projesi kapsamında, 23 personel taşıyıcı, 2 komuta denetim aracı ve 2 kurtarma aracı olmak suretiyle toplam 27 vasıta teslim edilecek.

2023 te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak #7

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “hususi” aracı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin gereksinimleri için örneksiz olarak geliştirilen Pars IV 6×6 Hususi Operasyonlar Aracı’nın da envantere girmesi için gün sayılıyor.

6×6 Mayına Karşı Korumalı Araç (MKKA) Tedariki Projesi kapsamında geliştirilen vasıta, hususi operasyonlara yönelik ateş kabiliyeti, el yapımı patlayıcıya (EYP) karşı etkin koruması, yüksek mayın ve balistik koruma içeren kalım altyapısı, yeni teknoloji ürünü vazife donanımları ile mevcutların ötesinde bir vasıta olarak tasarlandı.

Milli imkanlarla FNSS tarafınca tasarlanıp geliştirilen vasıta, örneksiz, modüler bir zırh yapısına haiz bulunuyor.

2023 te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak #8

Araç üstünde içeriyor

Süpersonik seslere duyarlı ve tabanca kuleleriyle entegre akustik uyarı sistemi, etken karıştırma/köreltme sistemi, 360 aşama çift kullanıcılı sis havanları ve KBRN (kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer) sistemi de etken koruma unsurları olarak vasıta üstünde içeriyor.

Hususi operasyonların taktik gereksinimleri doğrultusunda, konseptiyle beraber örneksiz olarak oluşturulan Pars IV 6×6 Hususi Operasyonlar Aracı’nda gene FNSS tarafınca geliştirilen 2 tane bağımsız Sancak Uzaktan Komutalı Silah Sistemi içeriyor.

İhtiyaç halinde kullanıcı tarafınca silahı kolayca değiştirilebilen kulelerde, 3 ayrı tabanca tipi (7,62 milimetre, 12,7 milimetre makineli tüfek ile 40 milimetre otomatik efsane atar) kullanılabiliyor.

Araç, çepeçevre etrafından yada yüksek noktalardan, eş zamanlı olarak değişik yönlerde belirecek tehditlere karşı gözetleme ve 2 kat etkili ateş gücü imkanı sağlıyor.

2023 te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak #9

İlk Altay tankı üretilecek

Modernize ve insansız tabanca kulesi entegre edilmiş ilk zırhlı muharebe aracı teslim edilecek.

Yerli Motorlu Vuran, 8×8 tekerlekli konteyner taşıyıcı araçlar ve Amazon zırhlı araçlarının ilk teslimatları yapılacak.

Yurt dışı ihracat lisansına doğal olarak bazı alt sistemlerin yerlileştirilmesinin peşinden ilk Altay tankının üretimi tamamlanacak.​​​​​​​

2023 te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak #10

“Kabiliyetlerimiz artık oyun değiştirici olarak nitelendiriliyor”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhuriyet’in 100’üncü senesinde hizmete alınacak vasıta, gereç ve sistemlere ilişkin değerlendirmede bulunmuş oldu.

Çeşitli projelerde kısa süre içinde oldukça mühim aşamaların geride bırakılacağını belirten Demir, “Savunma sanayimizin son yıllardaki atılımı milletimizin büyük takdirini kazanırken dünyanın da ilgisini çekiyor. Harekat sahasında çarpan tesiri icra eden sistemlerimiz, güvenlik güçlerimiz tarafınca sahada etkin şekilde kullanılıyor ve bazı alanlardaki kabiliyetlerimiz artık oyun değiştirici olarak nitelendiriliyor.

Önümüzdeki 1 yıldan kısa süre içinde birçok mühim projemizin tamamlandığını, yeni bazı platformlarımızın teslim edildiğini, çeşitli projelerimizde mühim kilometre taşlarını geride bıraktığımızı göreceğiz.” dedi.

2023 te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak #11

“Milletimize yeni müjdeler vereceğiz”

Savunma sanayisinde öncü olma stratejisiyle çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Demir, şunları kaydetti:

“Milli Muharip Tayyare’ımızdan Kızılelma Muharip İnsansız Tayyare’ımıza, gemilerimizden helikopterlerimize, kara araçlarımızdan motor projelerimize, insansız deniz ve kara araçlarımızdan denizaltılarımıza, hava savunma sistemlerimizden roket ve cephanelerimize kadar savunma sanayimizin derhal her alanında yeni gelişmelere tanık olacak, milletimize yeni müjdeler vereceğiz.

Türk savunma sanayisi olarak Cumhuriyet’imizin 100’üncü senesinde, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde milletimize gurur veren çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Savunma sanayisinde geriden gelen değil, öncü olan Türkiye kararlılığına güvenilir adımlarla devam edeceğiz.”

2023 te Türk savunma sanayisi gövde gösterisi yapacak #12


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş