Eğitim

60 Yıllık İttifakta Son Gün – Mete Yarar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

60 Yıllık İttifakta Son Gün – Mete Yarar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

60 Yıllık İttifakta Son Gün kimin eseri? 60 Yıllık İttifakta Son Gün kitabının yazarı kimdir? 60 Yıllık İttifakta Son Gün konusu ve anafikri nedir? 60 Yıllık İttifakta Son Gün kitabı ne konu alıyor? 60 Yıllık İttifakta Son Gün PDF indirme linki var mı? 60 Yıllık İttifakta Son Gün kitabının yazarı Mete Yarar kimdir? İşte 60 Yıllık İttifakta Son Gün kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mete Yarar

Yayın Evi: Destek Yayınları

İSBN: 9786059913508

Sayfa Sayısı: 216


60 Yıllık İttifakta Son Gün Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İncirlik’i Kürt topraklarındaki bir hava üssüyle değiştirmenin zamanı geldi.”

-Wall Street Journal-

“Turkey bugs out of anti-ISIS coalition. Why not a base in Kurdistan?”

Her roman dönemin ruhunu taşır, yazıldığı periyodu yansıtır. Güvenlik politikaları uzmanı olarak tanıdığımız Mete Yarar’ın bu “garip” romanı, siyasal gündemin baş döndürücü bir hızla değişmiş olduğu, ülke geleceği üstüne yazılan senaryoların her geçen gün daha çok olasılığa açık hale geldiği karmaşık ve karanlık periyodu, hem okurun başını döndüren kurgusu hem de oldukça çarpıcı mevzusuyla mükemmelen yansıtıyor. 30 saatlik bir dilimi özetleyen Hawler – 60 Yıllık İttifakta Son Gün, nefes soluğa okunacak bir roman.

ABD, İncirlik Hava Üssü’nü boşaltıp Erbil’e (Hawler) taşımaya adım atar. Türkiye’de hiçbir yetkilinin böylesine yaşamsal bir karardan haberi yoktur. Baskın niteliğindeki bu etkinlik, 60 senelik NATO ittifakımızın sonu olarak da yorumlanabilir! Türkiye’nin güvenlik ve dış politikasını yöneten üç şahıs, ani operasyonun haberini alınca şoka uğrar. Başbakan şunu sorar: “Savaşa mı girdik?”

Kurulan kriz masasındaki hepimiz şaşkınlık içindedir. Neler bulunduğunu anlayamadıkları için acilen ne yapmaları icap ettiğini de saptayamazlar. Romanın baş karakteri Şerif, tam da bu gelişmeyi öngören bir rapor vermiş fakat ciddiye alınmamıştır.

Yukarıda roman için “garip” dedim, şu sebeple Mete Yarar ne kadarı gerçek ne kadarı hayal ürünü bulunduğunu bilemeyeceğimiz bu romanı yazarken, Wall Street Journal’de tam da bu mevzuyu gündeme getiren bir yazı yayımlandı.

Hawler – 60 Yıllık İttifakta Son Gün, kesinlikle oldukça tartışılacak bir roman. Hem kitabı okurken hem de kitabın anlattığı konuların gelişimini izlerken her türlü sürprize açık olmak gerekir!

(Tanım Bülteninden)


60 Yıllık İttifakta Son Gün Alıntıları – Sözleri

  • Kitapların yazgıları okuyucunun algısına nazaran belirlenir…
  • Geride bıraktığımız sevdiklerimiz ve kıymet verdiğimiz şeyler bizim vazife yapmamızı engellemiş olan bir pranga değildir. Onlar, ne için fedakârlık yaptığımızı bizlere hatırlatan kutup yıldızıdır.
  • “Amerika’nın değil bizim ne yapacağımız oyunun bundan sonrasını belirleyecek.”
  • Devlet bu şekilde bir şeydi işte: Çıkar kavgası olmadan, maddi kaygılar taşımadan ülkenin yarını için savaşım edebilme gücüydü.
  • Benim gidişim bir acıya değil, bir başlangıca seyahat.
  • Türkiye’nin NATO haricinde kalmasının neticelerini ise tüm dünya hisseder.
  • Sen mutsuz olursan ve dünyayı kendine cehennem kılarsan ben burada asla mutlu olamam… Sen yok olursan ben buralarda asla olurum…
  • Kitapların yazgıları okuyucunun algısına nazaran belirlenir.
  • “Buralardan tavuk çalmaya çalışan oldukça tilki geldi gitti…Buranın sahibi biziz.


60 Yıllık İttifakta Son Gün İncelemesi – Kişisel Yorumlar

15 Temmuz darbesi öncesi uzun bir periyodu konu alıyor. Irak, Suriye ve öteki orta doğu ülkelerin de dönen ve Türkiye ninde içinde olduğu bir oldukça haber alma vakasını konu alıyor. İncirlik üssü meselesi, ABD nin Erbil projesi, komşularımız ile olan fena ilişkiler, Türkiye siyasetinin birbirinden haberi olmaması, ülkenin zenginlerinin bile bazı mevzuları devletten daha iyi bildiklerini özetleyen akıcı bir kitap. (Ömer)

Kitap kurgu fakat bir o denli da gerçek şeklinde.Asker olarak okuyunca sivil insanoğlunun aldığının aksine daha çok informasyon alabiliyorsun ve bazı terimler(ör. DÜŞMAN İMKAN VE KABİLİYETLERİ KABUL İHTİMAL DERECESİ(DİKKİD)) kitabın bazı noktalarını anlamada ehemmiyet arz ediyor.Kısa 1 günde bitirilebilecek bi kitap.Ülkeler arası politikanın iyi mi işlediği hakkında düşünce sahibi olmak için iyi bir kitap. (Mr. Lighter)

Düştük Bir Karanlık Pusuya: 2018 Tüyap Fuarından gelir gelmez Mete Beye İmzalatmış Olduğum 3 lü Seti aldım derhal elime ve Mete Yararla beraber bir oyunun, pusunun içine girmiş oldum. – “İncirlik’i Kürt topraklarındaki bir hava üssüyle değiştirmenin zamanı geldi.”
– Wall Street Journal – Kitap Bu Düşünceden Konuya Giriyor ve Olaylar Gelişip sizi de içine çekiyor.Akıcı ve sürükleyici bir kitap, tavsiye ederim.Ama doğal olarak devamı durumunda iki kitap daha var onlarla beraber okunmalı.Kutu içinde Set olarak almıştım ben,sizde öyleki yapabilirsiniz … kitap/kitap–30351 yazar/i11843 (Hasan Özden)


60 Yıllık İttifakta Son Gün PDF indirme linki var mı?


Mete Yarar – 60 Yıllık İttifakta Son Gün kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de 60 Yıllık İttifakta Son Gün PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mete Yarar Kimdir?

1988 senesinde Kara Harp Okulundan piyade teğmen olarak mezun olduktan sonrasında 16 yıl süresince Türk Silahlı Kuvvetlerinde vazife yapmış oldu. 10 yılı aşkın bir süre Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hizmet verdi, sınır ötesi operasyonlarda yer aldı. Son vazife yeri olan Hususi Kuvvetler Komutanlığı’ndan binbaşı rütbesi ile 2004 senesinde emekliliğine 1,5 yıl kala kendi isteğiyle ayrıldı.

Askerlikten ayrıldıktan sonrasında kurduğu ilk şirkette Irak ile dış tecim hayata geçirmeye başladı. Daha sonrasında kurduğu şirketinde ağırlıklı olarak Ortadoğu vatanlarında risk analizi hizmeti verdi. Bölgenin güvenliği, siyasal çalkantılar, cenk riski, iç karışıklarla ilgili analizler yapmış oldu. 2004’ten beri bilhassa Irak’ta şirket kuran ve o bölgede yatırım meydana getiren hem internasyonal hem de ulusal birçok şirkete danışmanlık hizmeti verdi. Basın gösterim organlarında güvenlik uzmanı kimliğiyle köşe yazarlığı ve program konukluğu yapmaktadır. Yarar, hususi sektörde lojistik, işletme ve basın-kontakt alanlarında da danışmanlık yapmaktadır.

2015 tarihindeki 60 Yıllık İttifakta Son Gün adlı bir romanı ile 2016 tarihindeki Bu Delileri Bir Araya Getirmeyecektiniz adlı bir araştırma kitabı vardır. Ayrıca bir röportajında, Arap Baharı’nı, başlamış olacağı yerden iyi mi olacağına kadar doğru tahmin eden 2020’ye kadar yaşanabilecek vakaları ve yol haritasını yazdığı fakat yayınlatmadığı 2006 tarihindeki bir kitabı da bulunduğunu açıklamıştır.

Eşinden boşanan Yarar’ın bir oğlu bulunuyor.


Mete Yarar Kitapları – Eserleri

  • 60 Yıllık İttifakta Son Gün
  • Darbenin Kayıp Saatleri
  • Büyük İhanet
  • Mesih
  • Bu Delileri Bir Araya Getirmeyecektiniz
  • Oyunun Sonu


Mete Yarar Alıntıları – Sözleri

  • “yaşadım,sevdim, ağladım,gezdim
    Vatanın oldukça harâbezârında
    Münteşirdir figân-ı câvidim
    Şimdide dicle’nin kenarında…”
    Diyarbakırlı ozan Faik Ali Ozansoy’un Dicle vadisi şiirinden. (Bu Delileri Bir Araya Getirmeyecektiniz)
  • Evanjelist din adamları tüm sınırları aşarak insanlığa karşı kışkırtıcı yayınlar yapmakta ve baş düşman duyuru ettikleri İslamiyet’i yeryüzünden sileceklerini duyuru etmekte beis görmemişlerdir. (Mesih)
  • Türkiye dünyada olmayan bir şey yapmış oldu: Zırhlı ambulans. En acımasız muharebede bile üstüne haç, hilal konulmuş olan bir yerin bombalanması korkulu bir şeydir. Ambulans taradılar. (Bu Delileri Bir Araya Getirmeyecektiniz)
  • Şu sebeple tamamımız biliyoruz ki artık dünya global bir köy… (Oyunun Sonu)
  • Kitapların yazgıları okuyucunun algısına nazaran belirlenir. (60 Yıllık İttifakta Son Gün)
  • “Millet olmadan devlet olunamaz.” (Oyunun Sonu)
  • “Amerika’nın değil bizim ne yapacağımız oyunun bundan sonrasını belirleyecek.” (60 Yıllık İttifakta Son Gün)
  • Türkiye’nin NATO haricinde kalmasının neticelerini ise tüm dünya hisseder. (60 Yıllık İttifakta Son Gün)
  • İçimizdeki hainler dışarıdaki düşmanlardan oldukça daha saldırgan ve oldukça daha gaddarlar. (Büyük İhanet)
  • Kitapların yazgıları okuyucunun algısına nazaran belirlenir… (60 Yıllık İttifakta Son Gün)
  • “Buralardan tavuk çalmaya çalışan oldukça tilki geldi gitti…Buranın sahibi biziz. (60 Yıllık İttifakta Son Gün)
  • …Terörist sonunun geldiğini fark ettiğinde herkesi şok eden bir vaka yaşandı. Olağan durumlarda teröristler ellerini kaldırarak ileri dogru bakarlar ve askerlere teslim olurlardı. Ancak kıstırılan terörist , atışların nerden geldiğini fark etmişti. Yavaşça kafasını yukarı dogru kaldırdı ve ellerini açtı. Terörist bu kez SİHA’ya teslim oluyordu. Coğrafyamız üstünde bi SİHA’ya teslim olan kim bilir ilk terörist yakalanmış oluyordu (Oyunun Sonu)
  • “Akıllara Çanakkale Bombasırtı’nda 14 Mayıs 1915 gecesinde İngilizlere karşı siperlerimizi süngüleriyle korumuş olan askerlerimiz gelir. Mustafa Kemal Atatürk, o askerlerimizin psikolojisini anlatırken şu ifadeyi kullanmaktadır:
    “Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini de biliyor ve en ufak bir çekinme bile göstermiyor. Sarsılmak yok… Okuma bilenler Kuran-ı Kerim okuyor ve cennete gitmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler Kelime-i Şahadet çekerek yürüyorlar. İşte bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren hayret ve tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebesi’ni kazandıran bu yüksek ruhtur.” (Darbenin Kayıp Saatleri)
  • “Değil mi cephemizin sinesinde inanç bir
    Sevinme bir, acı bir, amaç aynı, vicdan bir
    Değil mi ortada bir sine çarpıyor, yılmaz
    Cihan yıkılsa güvenli ol bu cephe sarsılmaz!” (Bu Delileri Bir Araya Getirmeyecektiniz)
  • “şu gerçeği aklınızdan asla fakat asla çıkarmayın. Teşkilat bir plan dahilinde hareket ediyor ve Şemdinli’de ilk ciddi denemesi bir süreci işletmeye çalışıyor.diyarbakr’a, Şırnak’a Mardin’e, Hakkari’ye Siirt’e bakıp geçmişle bağlantısını oluşturmak gerekiyor . (Bu Delileri Bir Araya Getirmeyecektiniz)
  • … Bir de güçlülere, zalimlere karşı direnen ozanlar yazar zamanı.
    Dizeleriyle, satırlarıyla, duygularıyla aktarırlar yaşananları…
    Zaferleri de, zulmü de aktarırlar…
    Hüznü ve luğu…
    Hakkı ve haksızlığı yazarlar, söylerler… (Bu Delileri Bir Araya Getirmeyecektiniz)
  • Tarih: 18 Kasım 1990
    Meachem Mendel Schneerson (Hahambaşı): “Maşiah(Mesih) hâlâ gelmedi. O halde gelişini hızlandırmak için bir şey yapın.”
    Netanyahu:Yapıyoruz, yapıyoruz… (Mesih)
  • Geride bıraktığımız sevdiklerimiz ve kıymet verdiğimiz şeyler bizim vazife yapmamızı engellemiş olan bir pranga değildir. Onlar, ne için fedakârlık yaptığımızı bizlere hatırlatan kutup yıldızıdır. (60 Yıllık İttifakta Son Gün)
  • “O beklentisiz sever, bilirsiniz” dedi. (Oyunun Sonu)
  • BİR SEVİNİN ŞU ÜLKE İÇİN YA!..
    “Dünyada helikopter meydana getiren 6 ülkeden biri ve helikopter motoru üreten 4 ülkeden biriyiz artık ki, helikopter motoru üretimi tayyare motoru üretmekten zor olsa gerek”
    Bir sevinin şu ülke için ya.
    Hiç mi kursağınızda bu milletin ekmeği yok.
    O övündüğünüz asil kanın fonksiyonu nedir?
    Onun sapı bunun çöpü. Senin ülken dünyada 6 tane olan sondaj gemisinden 3’üne haiz, helikopter üreten 6 ülkeden, İHA-SİHA ihraç eden 3-4 ülkeden biri.
    Bir sevinin şu ülke için ya.
    Mete Yarar / Güvenlik uzmanı (Büyük İhanet)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle

(*60*)



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş