Eğitim

90 Dakikada Nietzsche – Paul Strathern Kitap özeti, konusu ve incelemesi

90 Dakikada Nietzsche – Paul Strathern Kitap özeti, konusu ve incelemesi

90 Dakikada Nietzsche kimin eseri? 90 Dakikada Nietzsche kitabının yazarı kimdir? 90 Dakikada Nietzsche konusu ve anafikri nedir? 90 Dakikada Nietzsche kitabı ne konu alıyor? 90 Dakikada Nietzsche PDF indirme linki var mı? 90 Dakikada Nietzsche kitabının yazarı Paul Strathern kimdir? İşte 90 Dakikada Nietzsche kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Paul Strathern

Çevirmen: Rüstem Aslan

Çevirmen: Mehmet Ukşul

Yayın Evi: Gendaş Kültür Sanat Yayıncılık

İSBN: 9789757809302

Sayfa Sayısı: 80


90 Dakikada Nietzsche Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Nietzsche tehlikeli bir deli miydi? Yoksa dünyanın en parlak zeka insanı mı? Düşünsel alanda – fakat maalesef bir tek o alanda değil – üstinsan (Übermensch) düşüncesini ortaya atan şahıs olarak kendinden oldukca söz ettirdi. Ama gerçekte o, bir ucuz otel odasından diğerine yerleşen hasta bir akademisyendi. Üstinsan`dan yola çıkan Clarck Kent, popkültürüne mal olmuş, iyi bir dünya için kötülere karşı savaşan gülünç figür Supermen`I yaratmıştır. Bazıları Nietzshe`nin kahraman mitoslarına yaşamsal nedenlerden dolayı muhtaç bulunduğunu ileri sürmekte. Devamlı hasta olan bu erken emekli, cesaret ve atılım felsefesini şu cümleyle formüle etmişti:

“Tehlikeli yaşa”

Yaşamı skandallarla dolu bu düşünürün birçok paradoksal özellikleri vardı: Üçlü bir evliliğin rüyasını gören zahit, terbiye dersleri veren bir frengili, bizet`I, hor görmüş olduğu Wagner karşısında bir dev olarak kabul eden bir müzikolog, “sarı saçlı canavara” hayıflanan ve tüm antisemitistleri kurşunlamak isteyen biri. Bu şekilde birisi önemsiz şeyler söyleyebilir mi? Paul Strathern`in Nietzsche`nin yaşamı ve düşünceleri ile ilgili felsefi ve tarihsel araştırması, her insana “Zerdüşt”ün yazarıyla yakından ilgilenip ilgilenmeme kararını verebilecekleri bir talih sunmakta. Bu şansı kullanın.


90 Dakikada Nietzsche Alıntıları – Sözleri

  • “tanrı aşkına” meydana getirilen şeyler, şimdilerde para uğruna yapılıyor, ki, bu da en yüksek güç ve iktidar duygusu ve iyi hissetmeyi sağlıyor.” (Sabah Alacası, 204)
  • “Güç ve iktidar hırsı değişikliğe uğradı, fakat o aynı yanardağ hâlâ yanıp duruyor; sabırsızlık ve sınırsız sevgi kurban istiyor; ve önceleri “tanrı aşkına” meydana getirilen şeyler, şimdilerde para uğruna yapılıyor, ki, bu da en yüksek güç ve iktidar duygusu ve iyi hissetmeyi sağlıyor.”
  • Annesi 1897’de öldüğünde bakımını kız kardeşi Elisabeth Förster-Nietzsche üstlendi. Nietzsche’nin emanet edilmesi ihtiyaç duyulan son insan oydu.
  • Hayatını değiştiren ikinci vaka, bir sahaf dükkânına dalışıydı. Nietzsche burada Schopenhauer’in “İstem ve Tasarım olarak Dünya” adlı eserine rastlar. Schopenhauer’in kıssadan hisse çıkaran üslûbu ve bulaşıcı karamsarlığı onu oldukca derinden etkisinde bırakır: “Burada her satır vazgeçiş, yadsıma ve kabulleniş çığlığıydı; burada, dünyayı, yani yaşamı ve insan doğasını ürkünç bir muhteşemlikle gördüğüm bir aynaya baktım… Burada hastalık ve şifayı, sürgünü ve sığınağı, cehennemi ve cenneti gördüm.”
  • Nietzsche genel anlamda oldukca yalnız yaşar, ucuz odalar kiralar, ara vermeden çalışır, ucuz lokantalarda yiyecek yer ve o dayanılmaz baş ağrılarını ve öteki şikayetlerini elinden geldiği kadar dindirmeye çalışırdı.
  • Sadece doğuştan ve soydan asillik vardır. (Ben burada “von” ünvanından ve Gotha takviminden (ç.n.) Doğu Almanya’da bir şehir) bahsetmiyorum: EŞŞEK olanlar için belirtme ihtiyacı duydum da)”
  • Nietzsche’ye nazaran, biz şu anki varoluşumuz daima yeniden edecekmiş, ve biz, yaşadığımız her anı sonsuza dek yeniden ve yeniden yaşamak zorunda olacakmışız şeklinde davranmalıyız.
  • “Ahlak dersi veren frengililerden uzak durun”
  • Başka bir kitapta tekrardan görüşmek dileğiyle.”


90 Dakikada Nietzsche İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Nietzsche, felsefesini dizgesel şekilde değil, ağırlıklı
olarak aforizmalar şeklinde kaleme aldı. Düşüncelerinin oldukca
değişik alanlara yönelmesine karşın tutumu daima çizgisini
korur. Sonuç olarak kendisiyle çeliştiği izlenimi doğar yada
birbirinden değişik yorumlara niçin olur. Felsefesi bir tek bir
ekip derin irdelemelerden oluşsa da, eserlerinde bazı
kelimeleri ve kavramları sıkça yeniden eder. İşte bu kelimeler
ve kavramlar onun sisteminin yapı taşları olarak
değerlendirilebilir.
*
Anlatı, öğreti ve birazcık da yaşam öyküsü. Nietzsche’nin felsefesi ve hayatında kısa bir seyahat… (Muhammet Furkan Dolgun)

“Nietzsche kimdir, felsefesinin yapıtaşları nelerdir, kimlerden ve nelerden etkilenmiştir?” sorularının cevaplarını bulacağınız bir kitap. Kısa olması; okunmasını kolaylaştırdığı şeklinde -bence- Nietzcshe’ye karşı olan merakınızı artırıyor.
Nietzsche diyince aklımıza gelen güç istemi, üstinsan, bengi dönüş şeklinde kelimelerin özetlemek gerekirse anlatılması da benim sevdiğim unsurlardan oldu.
Nietzsche’yi merak eden her insanın okuması icap ettiğini düşündüğüm bir yapıt. Keyifli okumalar dilerim. (Hayriş)

“Ne çektin be Niçe”: Diyesim geldi. yazar/i8997 kafi argümanlarla Nietzsche ‘nin yaşamını kısa ve öz bir şekilde bizlere aktarmış lakin Google araştırmalarında da bulabileceğimiz düzeyde bilgilerdi. Henüz felsefe merakım ve ilgim yeni olsa da Zerdüşt ve Deccal’ den sonrasında benim için çerez niyetine okunulmuş birkaç detayına vakıf olduğum bir kitap oldu kendileri…
Üç dönem yaşamış olduğu hastalığın pençesinde kaçınılmaz bir sona doğru gider. Lakin doktorların bunun aslen tamamen bağımsız bir hastalık bulunduğunu genetik bir hastalık olmadığını belirtirler. Erken yaşta ailenin baba figüründen yoksun olan Nietzsche hep bir arayış içinde bulmuştur kendisini.
Öncelikli olarak yazar/i704 ve arkasından Wagner ile olan felsefi ve sanat ikilemi içinde kendi özünü bulmayı başarmıştır. Askeri kampında yaşadıkları, rahatsızlıklar, aşk üçgeni (hatta ben ona aşk çokgeni diyorum :), tüm olumsuzluklar Nietzsche için varoluş sancıları çekmiştir. Tüm bunlara karşın bu kadar benzeri olmayan eserler yazmış olması onu bir filozofdan ziyade bir deha kategorisinde bahsedip anımsamak çok da fazla itici olmasa gerek…
Artık benzeri olmayan eserlerin sonu gelmiştir ve Nietzsche yatağa mahkum olmuştur, bir süre anası ilgilense bile sağlığı ile onunda ölümünün arkasından kız kardeşi üstlenmiştir bakımını, eşi bir Yahudi yanlısı olduğundan, Nietzsche’ yi de alıp Schiller ve Goethe’nin yaşamış olduğu şehir olarak belirli bir üne haiz olan Weimar’a göç eder. Nietzsche arşivi oluşturmak isteyen kız kardeşi, onun yayınlanmayan yazıları üstünde oynayıp değişik yansıtmak gayesine düşer lakin yazar/i3274 bunun farkına varır ve değişikleri ayırt ederek en gerçekçi haliyle yayınlar.
Kaos, entrika, hastalık, talihsizlik, skandallar ve Ölümlerle yaşanılan bir yaşam, bir Niçe kolay yetişmemiş demek ki 🙂
Okur kalınca… (Ayfer)


90 Dakikada Nietzsche PDF indirme linki var mı?


Paul Strathern – 90 Dakikada Nietzsche kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de 90 Dakikada Nietzsche PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Paul Strathern Kimdir?

1940 senesinde Londra’da dünyaya geldi ve Dublin Trinity Kolej’de eğitim görmüş oldu. 1972’de Habeşistan’da Bir Mevsim isminde romanıyla Somerset Maugham Ödülünü aldı. Romanlarından başka bilim, felsefe, tarih, edebiyat ve iktisat şeklinde pek oldukca alanda kitaplar yazdı.

90 dakikada filozoflar ve Büyük fikir ve Dünyayı sarsan bilim adamları isminde iki kısa tanıtım kitabı serisi vardır. Kimya zamanı ile ilgili kitabı Mendeleyev’in Rüyası (2001) Aventis Ödülü almıştır. Emek harcamaları birçok dile çevrilmiştir.

Strathern Kingston Üniversitesi’nde bilim ve felsefe alanında okutmanlık yapıyor. Halen Londra’da yaşıyor.


Paul Strathern Kitapları – Eserleri

  • 90 Dakikada Nietzsche
  • 90 Dakikada Platon
  • 90 Dakikada Sokrates
  • 90 Dakikada Schopenhauer
  • 90 Dakikada (*90*)
  • 90 Dakikada Aristoteles
  • 90 Dakikada Kant
  • 90 Dakikada Sartre
  • 90 Dakikada Hegel
  • 90 Dakikada Konfüçyus
  • 90 Dakikada Foucault
  • 90 Dakikada Marx
  • 90 Dakikada Kierkegaard
  • Pisagor ve Teoremi
  • Einstein ve Görecelik Kuramı
  • 90 Dakikada Bertrand Russell
  • 90 Dakikada Wittgenstein
  • Newton ve Yerçekimi
  • Hawking ve Karadelikler
  • Habeşistan’da Bir Mevsim
  • The Medici: Godfathers of the Renaissance


Paul Strathern Alıntıları – Sözleri

  • Para, insanoğlunun emeğinin ve varoluşunun yabancılaşmış özüdür ve bu yabancı öz insana hükmeder ve insan da ona tapar. (90 Dakikada Marx)
  • Yaşam nahoş bir şey ve ben bu nahoş yaşamı düşünerek geçirmeye karar verdim. (90 Dakikada Schopenhauer)
  • “Toplum; aptal kafaların sığ ve yavan gevezeliklerini, büyük beyinlerin düşüncelerinden daha ikna edici bulur.” (90 Dakikada Schopenhauer)
  • …Bilinç kendini isteyerek seçer. Başka 1deyişle; şuur kendini seçimler yaparak yaratır… (90 Dakikada Sartre)
  • Beşinci yüzyılda yaşamış, yazar-felsefeci Empedokles öylesine muhteşem bir zekâya sahipti ki, bir tanrı bulunduğunu kanıtlamak için fokurdayan lavlara atlamıştı. (90 Dakikada Platon)
  • Aristoteles felsefesi iki büyük İs­lâm bilgini tarafınca geliştirildi. Abu Ali el-Hüseyin ibn Abd Allah ibn Sina (şükür ki bizde Avicenna adıyla anılır) (90 Dakikada Aristoteles)
  • Üstüne konuşulamayan mevzusunda susmalı. (90 Dakikada Wittgenstein)
  • İstem kördür, tüm engelleri aşar ve daima anlamsızdır. (90 Dakikada Schopenhauer)
  • Aristoteles’e nazaran eğitimliler ile eğitimsizler arasındaki fark, yaşayanlar ile ölüler arasındaki fark gibidir. Buna karşın eğitim mevzusunda saf bir iyimser değildi: “Eğitim iyi zamanlarda bir güzellik, zor zamanlarda ise bir sığı­naktır.” (90 Dakikada Aristoteles)
  • “İnsanlığı gerçekten seven birisi için, kimin insanlık düşmanlığından nefret ettiği önemli değildir, onun sonucu öylesi­ ne güçlüdür ki, insan düşmanlığı ile ilgili bütün olasılıklar bitmiştir.” (90 Dakikada Konfüçyus)
  • Schopenhauer günümüzde bile yaratıcı beyinler üstünde tesir yaratan biridir ve bu beyinlerin her biri onun felsefesine değişik tepkiler vermektedir. (90 Dakikada Schopenhauer)
  • Kesin hiçbir şey kalmaz. Tüm evren, kendi bireyselliğimiz ve hatta kendi varoluşumuz bile bir hayal olabilir. Hiçbir şeyi kati olarak bilebileceğimiz bir yol yoktur. Bir tek şey haricinde: Kendim ve dünya hakkında ne kadar yanılmış olursam olayım, reddedilemeyecek bir şey var: Düşünüyorum. Tek başına bu bana varlığımı kanıtlar. Felsefedeki en meşhur sözle, (*90*) sonuca varır: “Cogito ergo sum. (90 Dakikada (*90*))
  • “Sorğulanmamış həyat ümumiyyətlə yaşamağa dəyər həyat deyil.” (90 Dakikada Sokrates)
  • “Çağımız asıl eleştiri çağıdır, ki, her şey eleştiriye tabii tutmalıdır kendisini. Din, kutsallığı gereği, ve kral beraberce kendilerini eleştiriden uzak tutma isteğindedirler. Ama hal böyle olunca, şüphe çekiyorlar üzerlerine ve sahte olmayan bir itibar görme hakkını kendilerinde göremezler, ki, akıl, ancak özgür ve kamusal sınava dayanabilen kişiye itibarı uygun görür.” (90 Dakikada Kant)
  • Newton’un bilimsel keşiflerinden derinden etkilenen felsefeci Locke ,bilgimizin temelde deneyden kaynaklandığını öne devam eden Görücülük’ü oluşturarak , modern felsefenin temelini atacaktı. (Newton ve Yerçekimi)
  • (*90*)’ın yaşamı ikilemlerle bölünmüştü. Huzur ve yalnızlık aradı, fakat bu arayışı onu saplantılı yolculuklara itti. (90 Dakikada (*90*))
  • Tüm evren, kendi bireyselliğimiz ve hatta kendi varoluşumuz bile bir hayal olabilir. Hiçbir şeyi kati olarak bilebileceğimiz bir yol yoktur. Bir tek şey haricinde: Kendim ve dünya hakkında ne kadar yanılmış olursam olayım, reddedilemeyecek bir şey var: Düşünüyorum. Tek başına bu bana varlığımı kanıtlar. Felsefedeki en meşhur sözle, (*90*) sonuca varır: “Cogito ergo sum.” (Düşünüyorum, öyleyse varım) (90 Dakikada (*90*))
  • “Nesnel gerçekliğin insan düşüncesine dayandırılıp dayandırılamayacağı sorusunun teoriyle hiçbir ilişkisi yoktur, bu tamamen ergonomik bir sorudur. Gerçeklik, düşüncenin hakikatidir, gücüdür ve yalnızca pratikle ispatlanabilir.” (90 Dakikada Marx)
  • Benim en iyi dostum hakikattir. (Newton ve Yerçekimi)
  • En kötüsüyse silahlanmış adaletsizliktir. (90 Dakikada Aristoteles)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş