Eğitim

Psikolojik İlk Yardım – Tülay Kök Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Psikolojik İlk Yardım – Tülay Kök Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Psikolojik İlk Yardım kimin eseri? Psikolojik İlk Yardım kitabının yazarı kimdir? Psikolojik İlk Yardım konusu ve anafikri nedir? Psikolojik İlk Yardım kitabı ne konu alıyor? Psikolojik İlk Yardım PDF indirme linki var mı? Psikolojik İlk Yardım kitabının yazarı Tülay Kök kimdir? İşte Psikolojik İlk Yardım kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Tülay Kök

Yayın Evi: Okuyan Us Yayınları

İSBN: 9786059318730

Sayfa Sayısı: 143


Psikolojik İlk Yardım Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir kayıpla tekrardan yaşama dönmekte zorluk çeken, Öfkeleriyle kendilerini yok eden, korkan, ayrılık acısını altına kadar yaşayan yakınlarınız; hatta öfkeli evladınız için okuyabileceğiniz bu rehberde Tülay Kök, herhangi bir nedenle acı ya da ruhsal olarak sorun çeken sevdiklerinize destek olabilmeniz için ihtiyacınız olan herşeyi konu alıyor ve ekliyor:

“Tıp fakültesine gitmeden ilk yardım bilgisi öğrenebileceğiniz gibi, psikoloji okumadan da birinin kalp acısını dindirebilirsiniz.”

Psikolog Tülay Kök, kendi hikayesinden yola çıkarak kanser ve kemoterapi sürecinde yaşadıklarını konu alıyor ve size yakınlarınıza ruhsal ilk yardımda bulunabilmeniz için bir rehber sunuyor.


Psikolojik İlk Yardım Alıntıları – Sözleri

  • “bir insana onun kendine vermediği kıymeti verirseniz sizde bir kusur bulunduğunu düşünür. sözgelişi satıcının on lira söylediği fincana elli lira vermeyi teklif ederseniz ya sizin saf, yarım akıllı olduğunuzu ya da bu işte bir bit yeniği, art niyet bulunduğunu düşünür. sen neyin peşindesin diye sorar, şüphe duyar.
    insanlara da iyi niyetle, sevdiğiniz, özlediğiniz, kıyamadığınız ya da zor bir dönemden geçtiklerini düşündüğünüz için, beklediklerinin, tahmin ettiklerinin ya da kendilerine layık gördüklerinin cok üstünde ödün verir, fedakarlık yapmış olursanız sizi samimi bulmazlar, iyi niyetinizden şüphe duyarlar ya da sizi cok değersiz ve kusurlu bulurlar. o yüzden insanların yaşamış olduğu hayata, yaptıkları seçimlere bakarak kendilerine ne kadar kıymet biçtiklerini görün. hiç kimseye onun kendine biçtiği değerin üstünde bir kıymet biçmeyin.”
  • Her işte bir hayır vardır da ben o hayrı idrak edebilecek durumda mıyım?
  • Kötümser olmak ya da iyimser olmanın başınıza gelenler üstünde bir tesiri yoktur.Ama başınıza gelenlerle ne yapacağınız, iyimser ya da kötümser olmanızla ilgilidir.
  • … Dünyaya devamlı güç ispati yapmak için yaşıyorsanız pişman olmuş olursunuz. Hayatınız yolunda gittiğinde, aşılacak engel olmadığında kendinizi huzursuz hissedersiniz. Şundan dolayı acı yoksa gücünüzde yok şeklinde gelir.
  • Bir aylık bir ilişkisi biten biri ile on senelik eşiyle olan evliliği biten biri aynı derecede acı çekebilir. Bu durum kişinin mizacına özgüvenine, ilişkiye yüklediği anlama, ilişkiden beklentilerine göre değişiklik gösterir.
  • Ben demiştim hakkaten zehirli bir cümle. Sanki haklı çıkmış olduğu için neredeyse sevinen bir insan şeklinde davranırsanız, sevdiğiniz kişiyle ayrı takımlara düşmüş olmuş olursunuz. Haklı olmanızın, bu şekilde olacağını evvelde bilmenizin ne size, ne ona ne de ilişkinize bir faydası var. Bunun yalnız egosal bir tatmine hizmet ettiğini asla ihmal etmeyin.
  • Şundan dolayı hakkaten acılar paylaştıkça azalıyor, kıyaslandıkça değil.
  • Biz insanların sorunlarını çözmeye çalışmamalıyız. Sadece sorunlarını çözebilecek güce ulaşmaları için onlara destek olmalıyız.
  • Ayrılmaktan daha zor olanı insanoğlunun umutlarının, hayallerinin, geleceğinin çalınmış bulunduğunu hissetmesidir.
  • Karşılanmamış tüm gereksinimler, karşılanabilecekleri ortamı buluncaya kadar zihnin karanlık odalarında beklerler. İnsan çocuklukta karşılanmamış ihtiyacını yaşı kaç olursa olsun gidermesini sağlayacak seçimlerin izini sürer. Bunun için en iyi ortam ilk olarak aşk ilişkileridir. O vakit bu insanoğlu yanlarında çocukluk yapabilecekleri insanlarla evlenirler. Bu eğer olmazsa kendi doğurdukları çocuklar büyüdükçe bu gereksinimlerini evlatlarından karşılama yoluna giderler. Çocuklarına fizyolojik olarak oldukca iyi bakarlar. Onları maddi mevzularda kötüye kullanma etmezler, hatta kendilerini zorlayarak evlatları için ellerinden gelenin fazlasını yaparlar. Onlar adına pek oldukca mesuliyet alırlar. Kendi gereksinimlerini arka plana atıp evlatları için ne fedakarlık gerekiyorsa yaparlar. En iyi eğitim, en sıhhatli yiyecek, en güzel oda… Çocuklarına karşı oldukca vericidirler ve bundan dolayı de çocuklarına küsüp kırılmaya hakları bulunduğunu düşünürler.
  • Kendinizi anlatmaya çabalamayın. Kimseye bir izahat borcunuz yok.
  • “Sizi seven ve sizin için canını vermeye hazır insanlar tüm çabalarına ve iyi niyetlerine rağmen canınızı sıkacak şeyler yapabilir ve söyleyebilir. Evet, yardım etmek isterler ama bunu nasıl yapacaklarını bilmiyorlardır.”
  • Sertleşmeden de netleşebilir, ezilmeden de yumuşak olabilirsiniz.
  • Oysa gerçek şudur: “Gideceğin okul bu sınava bağlı fakat hayatta yapabileceğin pek oldukca şey var…”
  • Karşınızdaki insanı gözlerinin içine bakarak, sözünü kesmeden ve ilk fırsatta kendinizi anlatmaya başlamadan dinleyebiliyor musunuz?


Psikolojik İlk Yardım İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Okumanızı şiddetle tavsiye edeceğim bir kitap. Tülay hanım, o şekilde güzel, anlaşılır bir üslupla yazmış ki, denilmek istenen mevzunun, alt metnin aslına bakarsak ne işe yaradığını anlamamak mümkün değil. Başta kendimiz olmak suretiyle sevdiklerimize zor zamanlarında iyi mi destek ola biliriz? – sorusunun yanıtını bir kitapla veren sevgili Tülay hanıma, oldukca minnettarım!
Bir çoğunun bildiğim ve uyguladığım şeyler olması ile yanaşı, aslına bakarsak nerde hatalar yaptığımı görme ve bundan sonrasında o yanlışları yapmama yolunda rehberim oldu.
Gerçekten de ismine münhasır bir kitap! (Şahane)

Hayatımızda güzel anılar olmasıyla birlikte fena anılar da vardır. Bir yakınımızı yitirmek, sağlığımızı yitirmek ya da bir yakınımızın hasta bulunduğunu öğrenmek şeklinde travma yaşatacak vakalara da yaşam sahnesinde pek oldukca kez tanık oluruz. Bu şekilde zamanlarda teselli hitabı yapmak ya da kendi kendimizi iyileştirmeye çalışmak oldukca zor olsa gerek. Bilhassa bir yakınını yitirmiş bir insana ne diyeceğimizi ve iyi mi yaklaşacağımızı çoğumuz bilemeyiz. İşte bu kitap – kapak yazısında da söylediği şeklinde – “Acıya, üzüntüye ve kaygıya omuz verme klavuzu”. İnsanların en zor anlarında ne söylemeli ve neler söylememeliyiz? Kitapta bu soruların yanıtını bulacaksınız.
.
“Karşınızdaki insanı gözlerinin içine bakarak, sözünü kesmeden ve ilk fırsatta kendinizi anlatmaya başlamadan dinleyebiliyor musunuz?” şeklinde bir sual yöneltiyor yazar bizlere. Her şeyden ilkin dinlemeyi bilmenin önemine vurgu yapıyor. Bir çok vakit yalnız dinlemek ve yanında bulunduğunu hissettirmek ilaç şeklinde gelir insana. Beni en oldukca ‘dinlemek’ mevzusunda yazdıkları etkiledi. Sizin de etkileneceğinizi düşündüğüm bu kitabı her insana şiddetle tavsiye ediyorum. ️ (Keyifli Okumalar)

Tülay Kök’ün belirttiği şeklinde “ Tıp fakültesine gitmeden ilk yardım bilgisi öğrenebileceğiniz gibi, psikoloji okumadan da birinin kalp acısını dindirebilirsiniz”. Ölüm, ayrılık , hastalık vs.şeklinde nedenlerle acı çeken , ruhsal olarak sıkıntıda olan yakınlarımızla iyi mi temasa geçmemiz icap ettiğini gündelik yaşamdan örneklerle açıklayan bir yol gösterici denebilir. Bence her insanın edinmesi ihtiyaç duyulan bir başucu kitabı . (Beyza Nur Özden)


Psikolojik İlk Yardım PDF indirme linki var mı?


Tülay Kök – Psikolojik İlk Yardım kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Psikolojik İlk Yardım PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Tülay Kök Kimdir?

Psikolog Tülay KÖK 1976 İzmir doğumludur. 1997 senesinde Ege Üniversitesi Psikoloji bölümünü tamamlamıştır.

1997 senesinde Antalya’ya yerleşerek emek verme yaşamını Antalya’da sürdürmeye adım atmıştır. 1996 yılından bu yana hipnoz başta olmak suretiyle (DBH) Değiştirilmiş Bilinç Halleri üstünde çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. Hipnoz eğitimini Yeditepe Üniversitesinde almış, devamında 2005 senesinde “Türkiye Tıbbi Hipnoz Platformu Antalya Çalışma Grubu”nu kurmuş ve başkanlığını yürütmüştür.

Yeditepe Üniversitesinde doktor, diş hekimi ve psikologlara yönelik düzenlenen hipnoz kurslarında “eğitimde hipnoz ve psikolojide hipnoz” mevzularında eğitimler vermiştir. Türkiye’de hipnoz’un bilimsel bir yöntem olarak eğitim ve psikolojide kullanılmasına öncülük eden adlardan biridir. Üniversitelerde ve kamu kurumlarında stresle baş etme, yazışma, aile ilişkileri mevzusunda eğitimler vermeye devam etmektedir.

Halen eşi Özgür Kök ile beraber kendilerine ilişkin danışmanlık merkezinde çalışmalarını sürdürmektedir. Elli bin saatin üstünde terapi tecrübesine haiz olan Psikolog Tülay KÖK, birikim ve tecrübelerini hazırladığı üçüncü kitabında toplamıştır.

En son olarak, Türkiye Çocuk Kalp Vakfı yararına bir proje olarak Pürlen Karakuş tarafınca hazırlanan ve Kuraldışı Yayınlarından çıkan “Benim Küçük Kalbim” kitabında görüşlerine başvurulmuş, kitaba uzman yorumlarıyla destek vermiştir.

Özgür Kök ile evlidir ve Taner Kaan’ın annesidir.


Tülay Kök Kitapları – Eserleri

  • Psikolojik İlk Yardım
  • Terapi Odası Konuları
  • Başarı Yolculuğu
  • Eğitim ve Öğretimde Hipnoz


Tülay Kök Alıntıları – Sözleri

  • Karşılanmış gereksinimlerimiz önemini yitirmez, yalnız biz onları elde ettiğimiz için değerlerini unuturuz. (Terapi Odası Konuları)
  • İnanmadan başaramazsınız.İnanmadığınız bir şey için çaba harcamak boşa enerji haracamak olacağından hiçbir şey yapmamayı tercih edersiniz (Terapi Odası Konuları)
  • Devamlı iyi hissedemeyiz, her gece deliksiz uyuyamayız, her gün söyleşi edecek birilerini bulamayız. (Terapi Odası Konuları)
  • Oysa gerçek şudur: “Gideceğin okul bu sınava bağlı fakat hayatta yapabileceğin pek oldukca şey var…” (Psikolojik İlk Yardım)
  • Kötümser olmak ya da iyimser olmanın başınıza gelenler üstünde bir tesiri yoktur.Ama başınıza gelenlerle ne yapacağınız, iyimser ya da kötümser olmanızla ilgilidir. (Psikolojik İlk Yardım)
  • “Her ne yapıyorsanız kendinizi mutlu etmek için yapın. Sadece kendiniz için. Amacınız izleyici toplamaksa hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.” (Terapi Odası Konuları)
  • Bir aylık bir ilişkisi biten biri ile on senelik eşiyle olan evliliği biten biri aynı derecede acı çekebilir. Bu durum kişinin mizacına özgüvenine, ilişkiye yüklediği anlama, ilişkiden beklentilerine göre değişiklik gösterir. (Psikolojik İlk Yardım)
  • Nihayetinde büyümek, yaşadığın hayatin tek sorumlusu bulunduğunu öğrenmek ve bu sorumluluğun paylaşılamayacağını anlamak demek. (Terapi Odası Konuları)
  • “Sizi seven ve sizin için canını vermeye hazır insanlar tüm çabalarına ve iyi niyetlerine rağmen canınızı sıkacak şeyler yapabilir ve söyleyebilir. Evet, yardım etmek isterler ama bunu nasıl yapacaklarını bilmiyorlardır.” (Psikolojik İlk Yardım)
  • Bana nazaran hala hanımla adam ya sevgilidir ya arkadaştır. Diğer tüm ilişki modellerini, adı konulmayan ilişkileri onaylamıyorum. Geri kafalı olduğumdan değil, yeni ilişki modellerinin, en büyük ziyanı, hanıma vermesinden dolayı. (Terapi Odası Konuları)
  • … Dünyaya devamlı güç ispati yapmak için yaşıyorsanız pişman olmuş olursunuz. Hayatınız yolunda gittiğinde, aşılacak engel olmadığında kendinizi huzursuz hissedersiniz. Şundan dolayı acı yoksa gücünüzde yok şeklinde gelir. (Psikolojik İlk Yardım)
  • “Ev hanımlığı da layıkıyla yapılması gereken bir iştir. Ev hanımları da çalışkan kadındır.” (Terapi Odası Konuları)
  • Sevilmek için oldukca çaba harcıyorsanız, sevmeye fırsatınız kalmaz. (Terapi Odası Konuları)
  • Her işte bir hayır vardır da ben o hayrı idrak edebilecek durumda mıyım? (Psikolojik İlk Yardım)
  • Unutmamak gerekir; insanoğlu akıl almak için değil, onay ve destek almak istedikleri için dertlerini anlatırlar. (Terapi Odası Konuları)
  • Büyümek ne zormuş! Büyüdüm mü sahiden ? (Terapi Odası Konuları)
  • Ben demiştim hakkaten zehirli bir cümle. Sanki haklı çıkmış olduğu için neredeyse sevinen bir insan şeklinde davranırsanız, sevdiğiniz kişiyle ayrı takımlara düşmüş olmuş olursunuz. Haklı olmanızın, bu şekilde olacağını evvelde bilmenizin ne size, ne ona ne de ilişkinize bir faydası var. Bunun yalnız egosal bir tatmine hizmet ettiğini asla ihmal etmeyin. (Psikolojik İlk Yardım)
  • Kız evlatları babaları tarafınca kesinlikle kabul, sevgi ve saygı görmeli. Oldukça minik yaştan itibaren kıymetli olduklarını hissetmeliler. (Terapi Odası Konuları)
  • Şundan dolayı hakkaten acılar paylaştıkça azalıyor, kıyaslandıkça değil. (Psikolojik İlk Yardım)
  • Ayrılmaktan daha zor olanı insanoğlunun umutlarının, hayallerinin, geleceğinin çalınmış bulunduğunu hissetmesidir. (Psikolojik İlk Yardım)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş