Eğitim

Aşka Ağlayan Veli – Mahmut Ulu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Aşka Ağlayan Veli – Mahmut Ulu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Aşka Ağlayan Veli kimin eseri? Aşka Ağlayan Veli kitabının yazarı kimdir? Aşka Ağlayan Veli konusu ve anafikri nedir? Aşka Ağlayan Veli kitabı ne konu alıyor? Aşka Ağlayan Veli PDF indirme linki var mı? Aşka Ağlayan Veli kitabının yazarı Mahmut Ulu kimdir? İşte Aşka Ağlayan Veli kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mahmut Ulu

Yayın Evi: Karatay Akademi

İSBN: 9786051131061

Sayfa Sayısı: 240


Aşka Ağlayan Veli Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Gecenin yargı sürdüğü bir an… Uykunun koynunda sıcağa teslim olmuş bir gövde ve rüyalar içinde ben. Babamın hediyesi altı köşeli yıldız elimde uyuduğum gecenin sabaha en yakın yerinde rüyalar içinde idim. Benim içim, benim için bir rüya idi. Yusuf yorumlu, Yakup sevdalı, Nişabur vedalı… Rüyamda bir piri fani: “Gel! Gözyaşlarının duasında elini ıslak yüzüne sürmeden, nefesinle gel. Ateşi harla. Seni bekliyor mazlum, mahzun; suskun, sabırla.” dedi. Yürüdük. Rüzgârın en sert estiği yere saçtık küllenmiş ateşin kıvılcımını. Ateşimizi yüksek yerlerde yaktık. Rüzgâr ateşe değince, ateş dile geldi: “Ey özümün köz eylediği! Ey bağrı yanık gönlümün beklediği! Susma seslen! Sûr’a üfler şeklinde seslen bana ki seninle tekrardan dirileyim.”

Ateşe eren bir pervane “Hû” dedi, kendinden geçti. Canını ateşe verdi. Yandı. Yakıldı. Ah etmedi. Yeniden yandı. Yeniden. Yeniden… Ateş bir kez daha dile geldi:

“Ey ruhuma eş, gönlüme aşk olan! Ben geldim. Yandım, tutuştum da geldim. Bağrımda binlerce senelik köz ile gözümde binlerce damla yaş ile ve dilimde binlerce ah ile geldim. Özümdeki közü gözümdeki yaşla yakmadan, özlemin sinesinde damla damla, köz köz sen deyip geldim. Kapı açılır mı bilmiyorum. Başkaları aşksızlığıyla aç derken, ben gönül yanığımla yalnız aşk deyip geldim.”

Ardından, “Ey aşka talip! Ey aşk diye ağlayan! Ey dilinde ah, gözlerinde yaş olan! Öyleki bir aşka talip ol ki binlerce ahın bir tek aşk olsun.” dedi. Sonra, “Kalk” dedi. “Kalk! Görmüyor musun, yıldızlar aşk aşk secde ediyor? Secde secde vecde geliyor. Kalk! Şüphesiz ki namaz uykudan hayırlıdır.”

(Tanıtım Bülteninden)


Aşka Ağlayan Veli Alıntıları – Sözleri

  • “Zamanın gövdesinde bir mum şeklinde eriyerek tükeniyordu varlığım. Kaybolup unutulmadan ilkin ebedilik toprağına karışmak istiyordum..”
  • Şimdi tam da bu mukaddes yolun üzerindeydim. Bir neferdim. Çokluk içinde birlik yerinde. Varlık içinde yokluk yerinde. Şimdi binler içinde birdim. Bir içinde asla! Hiçliğimle hep idim. Yokluğumla var…
  • -Ey aşk için kendinden geçen aşk eri! Marifet ne bende ne de elimdeki bende . Visale ermek istersen , kendisinden yardım göreceğin bir yoldaş bul. Defalarca geçtiğin yolda bir kılavuzun eğer olmazsa yolunu kaybede bilirsin. Kendine bilen bir pir seç. Bundan dolayı bu seyahat, pir olmadan, afet, bela ve korku doludur. Kılavuzsuz gidersen bu yolda iki günlük yolun yüz senelik olur…
  • – Evladım! Bizim gönlümüz bir su birikintisi ise Mevlana haldaşımızın gönlü bir okyanustur. Bu yüzden bir damlayla bizim gönlümüz kirlenirken onun engin gönlü kirlenmez…
  • “Yüreğimin tarifi zor derinlerindesin.”
  • “Sabahın şerri, akşamın hayrından iyidir.”
  • “Cevapsızlığımın yanıtını kaderde aradım.”
  • “Var olmak için ilkin yok olunmalıydı.”
  • Hallac’a sormuşlar “Aşk nedir?” diye. “Her bir uzvunu parça parça bölerler. Bir kez ah etmezsin. Aşk; acıya ah etmemektir.” demiş.


Aşka Ağlayan Veli İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ey özümün köz eylediği!
Ey bağrı yanık gönlümün beklediği!
Susma seslen!
Sûr’a üfler şeklinde seslen bana ki seninle tekrardan dirileyim.
Anadolu erenlerinden aslolan adı Muhammed olan fakat her adı söylendiğinde kainatın efendisine (sav) salavat getirmekte zorlanırız unuturuz diye Bektaş diye hitap ettikleri yokluktan gelen terki terk eden ateşlerde yanıp dünyayı kül eden yüreğini yakıp kendisini Allah’a kul eden bir velî bir alî Hacı Bektaş-ı Veli’nin yaşamını mevzu alan biyografik roman.
Nasıl ki topraktan geldik gene oraya dönecez. Asıl önemli olan bu dünya tarlasında ne ektiğimizdir düsturu ile 4 kapı 40 makamdan geçerek benliği yakarak dünya elbisesini yırtarak Allah’a sevgiliye erişme yolunda büyük güzellikler çeken -Allah aşkı için çekilen dert değildir- Anadolu’da yaşamış Anadolu’yu yaşatmış binlerce evliyamızdan birisi Hacı Bektaş-ı Veli…
Belki de bu aden vatanın bugün her karış toprağında ayrı güzelliğin olmasının sebebi bu evliyaların ayaklarının basmasıdır. Yunus Emre’den Tapduk Emre’ye Ahi Evran’dan Lokman-ı Parende’ye bir oldukça Velinin de hayatına değinen bir yaratı. Okunası okutulası bir yaratı. Kişi bir şeyi bilmek istiyorsa kendisini bilmelidir diyor Velî fakat biz daha bu evliyaları bilmezken iyi mi dünyadan geçip de kendimizi bileceğiz?
Biz daha dünya tarlasında parsel kapmak yarışında iken iyi mi tarlayı ateşe verip de ahirete yürüyeceğiz?
Dünyada dünyayı silen ahirette cennete girip cemalullaha eren kullardan olmak ve bu evliyaların dualarında olmak duasıyla… (Ramazan KELEŞ)

İlme ve tanrısal aşka gönül vermiş ve bu uğurda diyar diyar gezmiş kutsal zatların hayatları hep ilgi çekmiştir. Gayet tatminkar ve doyurucu bir kitap olmuş. Mahmut Ulu bu mevzuda yeni tanıştığım bir yazar. Anlatımını sevdim alın terine sıhhat. Biyografik roman sevenlere tavsiye edebilirim. (Emre NERGİZ)


Aşka Ağlayan Veli PDF indirme linki var mı?


Mahmut Ulu – Aşka Ağlayan Veli kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Aşka Ağlayan Veli PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mahmut Ulu Kimdir?

1980 yılının Ekim ayında Aksaray’ın Gökçe Köyü’nde hayata merhaba dedi. Aksaray İmam Hatip Lisesi’ni tamamladı. 1999 senesinde girmiş olduğu Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümünden 2003 senesinde mezun oldu. Aynı yıl Afyonkarahisar’da öğretmenlik hayatına başladı. İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans yapmış oldu. Ders kazanımları ve okuma parçaları değerlendirmesi muhteviyatında sav hazırladı. Tasavvuf emekleri kapsamında Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, İbrahim Bin Edhem’in hayatıyla ilgili araştırmalar yapmış oldu. Yeni Gün gazetesinde “Gönül Dili” adlı köşesinde alanıyla ilgili yazılar yazdı. Halen öğretmenlik görevine Aksaray’da devam etmektedir.


Mahmut Ulu Kitapları – Eserleri

  • Aşka Ağlayan Derviş
  • Somuncu Baba – Aşkın Sırrı
  • Aşka Ağlayan Veli
  • Hacı Bayram-ı Veli – Aşkın Nefesi
  • Buharalı Derviş Emir Sultan
  • Somuncu Baba
  • Somuncu Baba Ateşsiz Fırın
  • Aşk Mabedinin İmamı Hz. Muhammed
  • Ulu Şeyh Cemaleddin Aksarayi


Mahmut Ulu Alıntıları – Sözleri

  • “Dertsiz baş bedene yük değil de nedir?” (Hacı Bayram-ı Veli – Aşkın Nefesi)
  • Gittiğin bölgelere geri döndüğünde, bıraktıklarını bulamamak yaşamın akşamı gibidir. Anıların hayallerde devam eden gezintisi hükmeder ona. Hayat ise hatıralardan beslenen hüzündür artık. (Somuncu Baba – Aşkın Sırrı)
  • Acaba hangi günahımız sebebiyle dünya bizlere gülmeye başladı. (Somuncu Baba)
  • “Cevapsızlığımın yanıtını kaderde aradım.” (Aşka Ağlayan Veli)
  • “Sabahın şerri, akşamın hayrından iyidir.” (Aşka Ağlayan Veli)
  • “Yüreğimin tarifi zor derinlerindesin.” (Aşka Ağlayan Veli)
  • Sizin dünyalığınız bir yolcunun azığı kadar olsun… (Somuncu Baba – Aşkın Sırrı)
  • “Arifin her bir sözünü duymaya insan gerek. Katre nice idrak etsin, umman olan anlamış olur bizi.” (Aşka Ağlayan Derviş)
  • “Var olmak için ilkin yok olunmalıydı.” (Aşka Ağlayan Veli)
  • ..somuncu baba gözden kaybolunca şeyhi arkadan şöyleki der:
    “Diyâr-ı Acem’de emanet olarak bulunan esrâr-ı ilâhiyye onunla beraber diyâr-ı rum’a intikal etti” (Somuncu Baba)
  • İbrahim’e sevgili kucağını açan ateşin adıydı Harran’da aşk. Yakan hırkasını çıkarıp soğuk ve serin rüzgârını kuşanan ateşin adı. Bir damlanın zerresiydi karıncanın ağzında aşkın adı. İçimde kalıp beni de yakmadan sevgilinin yokluğuna, ‘bir damla sevgi de benden olsun, bu aşkta ben de varım’ çırpınışıydı aşkın adı. Tarafını belli etmekti aşk, ateşe karşın. Kaybetmeyi göze almaktı aşk ile… (Aşka Ağlayan Derviş)
  • Aşıklara aşk haberinden daha tatlı daha güzel ne söyleyebilirim ki?
    Beni aşk ile dinleyen kişiye, aşk sırrını birer birer anlatırım.
    Lakin aşksız kişilere aşktan haber vermek yazıktır, boş bir uğraştır, aşka ihanettir.
    Kim gerçek aşık ise ben sırrımı ona dosdoğru söylerim.
    Ey dili kemiksiz olan!
    Bu sözü eğri büğrü okuma, seni sigaya çeken bir Molla Kasım gelir. (Aşka Ağlayan Derviş)
  • Sen olmadıktan sonrasında gül bahçesi gül bitirmesin. Sen yoksan içtiğim suyun zevki de olmasın, kan mayayım da. Sen olmadıkça dünya derdim derman bulmasın. Âşık gönlüm senden başka kimselerle aydınlanmasın. Aşk bahçemde sensiz gül açarsa gül şeklinde kokmasın. Gönül denizimde inci de olmasın. Sen olmadıktan sonrasında yüzüme sarı çiçek rengi vurulsun, sararıp solayım. Güzel yüzünü gör düğümden beri gözümde nurdan yüz tane kanat oldu. Sen olmazsan iki gözümde yüz değil, tek bir kanat bile olmasın.” (Aşka Ağlayan Derviş)
  • Sen bulmayı değil aramayı seviyorsun. Bu yüzden hep yanlızsın. (Somuncu Baba)
  • Gönlünde Allah sevgisi artarsa bil ki Allah da seni seviyor. (Aşk Mabedinin İmamı Hz. Muhammed)
  • Siz değerinizle ve düşüncelerinizle iki aleme bedelsiniz . Ama ne yazık ki kendi değerinizi bilmiyorsunuz. (Aşk Mabedinin İmamı Hz. Muhammed)
  • Şimdi tam da bu mukaddes yolun üzerindeydim. Bir neferdim. Çokluk içinde birlik yerinde. Varlık içinde yokluk yerinde. Şimdi binler içinde birdim. Bir içinde asla! Hiçliğimle hep idim. Yokluğumla var… (Aşka Ağlayan Veli)
  • Ötesi mi? Talibi aşkım ben. Aşk dilenirim. Topladığım aşktır. Sattığım aşk. Kendime tasavvufu yol tuttum, dergâhi konut. Hepsi vesile, hepsi sebep. Aşka kadar ruhumun gıdası Fatiha’dır. Aşktan sonrası gözyaşı. Âşığın gözyaşı duadır maşukun yanında. Eğer ki var ise, yüreğimin size ilişkin köşesinden damla damla aşk olur musunuz? Tüllenmiş sevgi tellerimi aşk için ilmik ilmik dokur musunuz? Tatmışsanız bir kez aşkı, ruhunuza değmişse ya da buna talipseniz “Aşka Ağlayan Derviş” Fatiha niyetine bir damla okur musunuz? (Aşka Ağlayan Derviş)
  • Söylemesini bilmeyen sussun. Sussunda sessizliğin oldukça şey söylemek bulunduğunun farkına varsın. (Somuncu Baba)
  • Hayattayken kıymetini bilmediklerinin,kaybedince yasını tutmak ne acı! (Buharalı Derviş Emir Sultan)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş