Eğitim

Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım – Mustafa Çiftci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım – Mustafa Çiftci Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım kimin eseri? Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım kitabının yazarı kimdir? Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım konusu ve anafikri nedir? Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım kitabı ne konu alıyor? Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım PDF indirme linki var mı? Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım kitabının yazarı Mustafa Çiftci kimdir? İşte Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mustafa Çiftci

Yayın Evi: İletişim Yayıncılık

İSBN: 9789750532306

Sayfa Sayısı: 95


Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Dayanamam anamın kederlenmesine. Hemen ağzımla saz sesi, darbuka sesi çıkarır, bir yandan da oynarım. Anam o zaman azıcık da olsa güler. ‘Hah şöyle gül aslanın anası. Benim kimim var? Sen de ağlarsan ben hepten biterim, kölesi olduğum anam,’ derim. Ben oynadıkça annem beni seyreder. Cibicik çalar. Tempo tutar.”

Anasına gurban oğullar, oğullarının sesinden her şeyi anlayan babalar.

Badır budur konuşan enişteler, eltiden yana dertli gelinler.

Kafası cıva benzer biçimde ziv ziv akan deliler, lacivert pantolla beyaz göynek giyenler.

Maykıl Ceksın’a taş çıkartan bebeler, Bergen konserine yevmiye sayan taşralı

muallimler.

Daha neler neler… Es garibin bağrına!

Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım, bozkırın sesi, nefesi.

Bazısında yokluk, bazısında gariplik kokusu…

Mustafa Çiftci, her şeye rağmen gülen gözlerle bakıyor hayata.

Kedere neşe katarak konu alıyor hikâyelerini


Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım Alıntıları – Sözleri

  • “Eşeği yoldan çıkarır sıpanın oynaması, ehlikeyfe keyif verir kahvenin kaynaması.”
  • “Hem muhabbet, hem kitap, hem de çay.Daha ne olsun! “
  • “Eşeği yoldan çıkarır sıpanın oynaması, ehlikeyfe keyif verir kahvenin kaynaması.”
  • Esasen o yaşta bizi adam yerine koyan da yoktu aslına bakarsan. Ergen olmanın bu şekilde sıkıntıları var. Ne kadar çabalarsanız çabalayın adam yerine konmamak benzer biçimde bir engeliniz oluyor.
  • “Keşke her gün pazar olsa,” derdim.
  • Halamın ağlamaktan öldüğü kasetler Emrah’ın doğrusu “Ufak Emrah”ın filmleriydi. Emrah sesi hakikaten güzel bir genç miydi o ayrı mevzu. Fakat güzel ağlıyordu. Ağlayabilmek büyük güçtür.
  • Roman yazanlara bir fanatik olurum ki sormayın. Bu kadar kuyruklu sözü nereden bulur, iyi mi birbirlerine bağlarlar hep şaşkınlık ederim.
  • Ablalar birazcık anne, birazcık baba ve azıcık da abladırlar.
  • “O denli oldukça süslenirler de bilmezler ki mahçup bir gülümseme kadar güzel süs daha verilmemiştir hanım kısmına.”


Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım Mustafa Ziraatçi’den okuduğum ilk öykü kitabı. Kitap 2022 yılı Sait Faik Öykü Armağanı ödüllerinin 10 kitaplık kısa sıralamasında yer edinen kitaplardan biri. 11 Mayıs’ta açıklanacak sonuca bakılırsa bakalım bu senenin kazananı kim olacak. Merakla bekliyoruz.
Kitaba gelecek olursak uzun süredir okuduğum öykülerden oldukça değişik geldi kitaptaki öyküler bana. Hepsi samimi bir dil ve anlatımla yazılmış, okuyormuş benzer biçimde değil de karşınızdaki birinden dinliyormuş hissi uyandıran öykülerdi. Kurgu yoktu, büyük büyük karakterler yoktu öykülerde. Ne vardı diye soracaktır olursanız ilk anda bende bıraktığı duygular için içtenlik ve ısı vardı diyebilirim. 1977 doğumlu yazarla aynı dönemleri yaşayanlar için nostalji yüklü öyküler vardı kitapta, şu şekilde bir geçmişe götürüp getiren öyküler.
Ufak Emrah filmi seyrederek büyüyen, Maykıl Ceksın benzer biçimde dans etmeye çabalayan bir neslin evlatları için oldukça tanıdık bildik öykülerdi bazıları. Videoların evlere girmiş olduğu dönem toplanılıp izlenen filmler, ev işi yapmanın roman okumaktan evla olduğu evler, parasız yatılı okumak zorunda kalan çocuklar, evde bulunmayan bir Baktirim sebebiyle engelli yaşamak zorunda kalan çocuklar daha neler neler. On altı kısa öykünün yer almış olduğu kitaptaki öyküler okurken hem hüzünlendirip hem gülümsetirken yokluğun ve garipliğin sesinini fısıldadılar kulağıma.
Kendi halinde, minik dünyalarında yaşayıp giden, tanıdık bildik insanların öykülerini anlatmış Mustafa Ziraatçi fakat hep umudu da koymuş öykülerine.
Yolu açık olsun Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım’ın. Okuyacaklara da keyifli okumalar şimdiden… (Filiz)

Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım: Mustafa Ziraatçi’nin okuduğum ilk kitabı.Daha ilkin keşfedemedigim bir yazar. Anadolu insanının saf ve temiz duygularına yer veriyor.Kısa kısa hikayelerden oluşan bu kitabı, asla sıkılmadan bir çırpıda okuyabiliyorsunuz.X kuşağının tadı damağınızda kalan hikayelerini tavsiye ederim (Fesleğen)

Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım
Mustafa Çiftci’den; Bozkırda Altmışaltı, Adem’in Kekliği ve Chopin, Ah Mercimeğim ve Kalfa Uykusu’ndan sonrasında okuduğum 5. kitap…
Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım; 16 kısa hikâyeden ve 95 sayfadan meydana geliyor.
Mustafa Çiftci, kalemini sevdiğim yazarlardan biridir. Bu kitabı bir yıldan fazladır bekliyordum. Sonunda çıktı.
Diğer kitaplarına bakılırsa daha kısa metinlerden oluşan kitapta gene Anadolu insanının samimiyetine, sevginin masumiyetine, yoksulluğa sık sık yer veren Çiftci, her hikâyede başka başka hayatlara çeviriyor kalemini. Kitaptaki bazı hikâyelerin oldukça kısa olması ve ifade sırasındaki dönemin kimi zaman süratli akması okuru tedirgin etse de kitapta öne en fazla çıkan duygu içtenlik…
Kitaptan bazı alıntılar:
“O kadar çok süslenir de bilmezler ki mahcup bir gülümseme kadar güzel süs daha verilmemiştir kadın kısmına” (s. 15).
“Adam sevmiş. Sevmese iyiydi ama sevmiş işte” (s. 17).
“Merak olmadan ilim olmaz” (s. 32).
İyi kitap seviyorsanız okuyabilirsiniz. (Mahir)


Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım PDF indirme linki var mı?


Mustafa Çiftci – Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mustafa Çiftci Kimdir?

1977 doğumlu, ilk ve orta öğrenimini Yozgat’ta tamamladı. 1999 senesinde Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. 2000-2001 yılları aralığında Cenup Afrika Cumhuriyeti’nde bulunmuş oldu. Dönüşünde İngilizce okutmanlık, metin yazarlığı, radyo ve TV programcılığı yapmış oldu. çeşitli dergilerde yayımlanmış hikâyelerini Haziran 2012’de Âdem’in Kekliği ve Chopin adlı kitabında topladı. Halen Yozgat Belediyesi AR-GE ofisi sorumlusu olarak çalışıyor. Evli ve iki çocuk babası.

(Yayınevi sayfası)


Mustafa Çiftci Kitapları – Eserleri

  • Bozkırda Altmışaltı
  • Adem’in Kekliği ve Chopin
  • Ah Mercimeğim
  • Yengeler Cumhuriyeti
  • Kalfa Uykusu
  • Aşkta Haram Olmaz
  • Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım


Mustafa Çiftci Alıntıları – Sözleri

  • Nokta sözün nihayetine alâmet olur. (Yengeler Cumhuriyeti)
  • “Burada boğulacağız. Yaşamak için gidiyoruz.” (Adem’in Kekliği ve Chopin)
  • Modern dünya gececidir. (Kalfa Uykusu)
  • “O denli oldukça süslenirler de bilmezler ki mahçup bir gülümseme kadar güzel süs daha verilmemiştir hanım kısmına.” (Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım)
  • “Okumak dışında ne işe yararsın sen?” (Bozkırda Altmışaltı)
  • Damınıza ot muydum
    Üstünüze yükmüydüm
    Bir kız idim oldukça muydum? (Yengeler Cumhuriyeti)
  • Halamın ağlamaktan öldüğü kasetler Emrah’ın doğrusu “Ufak Emrah”ın filmleriydi. Emrah sesi hakikaten güzel bir genç miydi o ayrı mevzu. Fakat güzel ağlıyordu. Ağlayabilmek büyük güçtür. (Ağlaya Ağlaya Öldük Anam Bacım)
  • Her iyi şoförden iyi bir yeterlik hocası olmaz. Yapmak ayrı, anlatmak ayrı bir meziyettir. (Kalfa Uykusu)
  • Yenge, anne yarısıdır bence. Anam kadar değil elbet, la­kin iyilik ve adı konulmamış bir hüzündür yenge. (Yengeler Cumhuriyeti)
  • Yenge olmak kolay fakat yenge olduğun yeri sevmek ve ora­da sevilmek pek zor olsa gerek. (Yengeler Cumhuriyeti)
  • Mühim olan oldukça koşmak değil, tertipli koşmaktır ya. Yazmak da öyleki bir şey. Oldukca yazmaya değil, devamlı yazmaya heves edilmelidir. (Kalfa Uykusu)
  • “Kabul etmek lazım edebiyatın da magazini var. Fakat Türkiye’de bu magazin birazcık kan tadı veriyor.” (Kalfa Uykusu)
  • Biliyor musunuz başınızdaki derdin sebebinin “oldukça duyarlı olmak” şekilde açıklanması insanı deli ediyor. (Kalfa Uykusu)
  • *El yarası onar, elti yarası yanar.
    *Eltinin kestiğini kılıç kesmez. (Yengeler Cumhuriyeti)
  • Baldıza yan göz serbesttir. Hatta baldız baldan tat­lıdır. Ama yenge ile bal ölçme edilemez. Yengeye fena göz­le bakılamaz. (..)
    Keza birisine, bir başka adama ilişki, veya niyet açıkla­nırken eşzamanlı olarak hiza vermek suretiyle “yengen olur / sayılır” denir.
    Bir de kadının bir eşi veya sevdiği var ise arkasından ko­nuşurken “kendi başına değersizliğini”, “erkeğinden bağım­sız olarak dikkatini çekmeyeceğini” tanım eden zihniyet de yenge mekanizmasına başvurur. (Yengeler Cumhuriyeti)
  • Onca yoklugun yoksulluğun
    içinde o neşeyi nereden bulup çıkardığına hep şaşardim (Yengeler Cumhuriyeti)
  • “Gülümseme dediğimiz şey yârin gül yüzünün çiçeklenmesi değil midir?” (Ah Mercimeğim)
  • İnsan kendini insanda tanıyormuş. (Yengeler Cumhuriyeti)
  • Ben onu bunu bilmiyorum dost, okul oldukça iyi geliyor sevdalı adama. Devlet senin için kalorifer yakıp ısıtıyor; “Gel buraya, sıcacık otur,” diyor. Öğretmen sual sorarsa, “Bilemedim hocam,” de, boynunu bük. Boynu bükük adama kim, ne diyebilir? Ben de aslına bakarsan sevda uğruna boynu bükülmüş adamdım. (Ah Mercimeğim)
  • Sevmek öğretilmez fakat iyi mi sevda derdi çekilir bir söyleyen olsa asla kötü olmazdı. El yordamıyla sevda çekmek, birazcık maliyetli oluyor. (Kalfa Uykusu)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş