Eğitim

Akıllı Yaşama Sanatı – Baltasar Gracian Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Akıllı Yaşama Sanatı – Baltasar Gracian Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Akıllı Yaşama Sanatı kimin eseri? Akıllı Yaşama Sanatı kitabının yazarı kimdir? Akıllı Yaşama Sanatı konusu ve anafikri nedir? Akıllı Yaşama Sanatı kitabı ne konu alıyor? Akıllı Yaşama Sanatı PDF indirme linki var mı? Akıllı Yaşama Sanatı kitabının yazarı Baltasar Gracian kimdir? İşte Akıllı Yaşama Sanatı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Baltasar Gracian

Çevirmen: Sabri Kaliç

Orijinal Adı: Oráculo manual y arte de prudencia

Yayın Evi: Maya Kitap

İSBN: 9786055675455

Sayfa Sayısı: 160


Akıllı Yaşama Sanatı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Elinizdeki kitap çağların süzgecinden geçmiş ve insanları yüzyıllar süresince hususi hayatta ve iş hayatında iyi mi başarı göstermiş olunabileceği mevzusunda aydınlatmış bir felsefe kitabıdır. İspanyol Cizvit papazı Baltasar Gracián tarafınca 17. yüzyılda yazılan bu “yaşama sanatı rehberi” hepimize arkadaşlık, liderlik, duygu yönetimi benzer biçimde son aşama mühim mevzularda yol gösteriyor. Ayrıca bizlere başarı ve terbiye içinde seçim yapmadan, hem ahlaklı hem de başarı göstermiş olmanın ipuçlarını veriyor.

Edebiyat ve felsefe tarihçileri tarafınca Hsün Tsu’nun (Sun Tzu) Savaş Sanatı, Machiavelli’nin Hükümdar ve Lao Tse’nin Erdem Kitabı benzer biçimde kitaplarıyla eşdeğer tutulan bu anıtsal yapıt, aydınlanma ve ilerleme üstüne kafa yoran her insana bir yaşam boyu eşlik etmek suretiyle hazırlanmıştır. Yaşadığı dönemde üstleri tarafınca pek de onaylanmayan vaazlar vermiş olan Baltasar Gracián, ilk kitaplarında takma adlar kullanmışsa da AKILLI YAŞAMA SANATI’nı her şeyi göze alarak kendi adıyla yayımlatmıştır.

Schopenhauer, Nietzsche ve André Gide benzer biçimde düşünürler tarafınca baş tacı edilen AKILLI YAŞAMA SANATI birçok dile çevrildi. İngilizce çevirisi 1992’de Washington Post’un fazlaca-satanlar sıralamasında iki hafta kaldı ve toplam 200.000 tane sattı. Sizin de bu kitabı elinizden düşürmeyeceğinize, ilgiyle okuyacağınıza inanıyoruz.

(Arka Kapak)


Akıllı Yaşama Sanatı Alıntıları – Sözleri

  • .
    Akıllı insanoğlu genelikle sabırsızdır şundan dolayı insanoğlunun bilgisi artıkça ahmaklara karşı sabırsızlığı çoğalır.
    .
  • .
    Gerçekten sevenin yapısı elmas gibidir; sert ve ölümsüz.
    .
  • .
    Bırakın hepimiz kendi onurunu ayakta tutsun.
    .
  • .
    Kim fena konuşursa daha kötüsünü işitir.
    .
  • “Bugünlerde insan ilişkilerinde beklenmeyen uçurumlarla karşılaşmak mümkün olduğundan, her adımı dikkatle atmak gerekir.”
  • “Herhangi bir insanı harekete geçiren temel dürtüyü bildiğinizde, onun iradesinin anahtarı elinize geçer.”
  • Espri halletmeye daima hazır olan insanoğlu, ciddi şeyler için asla hazır olamazlar. İnsanların hiçbir vakit inanmadıkları yalancılara benzerler. Yalancıların her söylediğinin yalan olmasının beklendiği benzer biçimde, bunların her sözünün altında da bir komiklik aranır.
    …Birfazlaca şahıs esprili olmanın keyfini çıkarır, fakat bunun bedelini mantıklı olmanın getireceği primi kaybederek öder. Espriye fazlaca azca zaman ayrılır, fakat ciddiyet geri kalan tüm zamanı alır.
  • .
    Kendi çıkarınız için başkasının batmasına izin vermeyin.
    .
  • “Bugünlerde felsefeye pek saygınlık edilmiyor; fakat o hâlâ, bilge insanların en temel meselesidir. Düşünme sanatı eski ününü yitirdi. Seneca onu Roma’ya tanıttı, felsefe bu yüzden birkaç kez mahkemelik de oldu, fakat şu anda oralarda esamisi bile okunmuyor. Yine de dalaverenin keşfi, daima düşünen bir beynin gerçek gıdası, erdemli bir ruhun gerçek zevki olarak kabul edildi.”
  • Yalnız bir bilge olacağınıza , dünyanın geri kalanıyla deli olun.


Akıllı Yaşama Sanatı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Baltasar Gracian’in insanoğlu, ilişkiler, zeka, politika vb bir fazlaca mevzuda nasihat verdiği, stratejilerini anlattığı kitabıdır. Kitap yavaş yavaş okunması ihtiyaç duyulan, sindirilmesi için üstünde düşünülmesi ihtiyaç duyulan başlıklar altında açıklamalarla yazılmıştır. Duru, mütevazı ve akıcıdır. Okumanızı tavsiye ederim. (mavi ejderha)

Bir alıntı haricinde spoiler yoktur :): 17. yüzyılda yaşamış olan Cizvit rahibi Baltasar Gracian tarafınca yazılan bu yapıt felsefi aforizmalardan oluşan özlü sözlerden oluşmaktaydı. Kitabın ön kapağında yer edinen Schopenhauer’ın ” Tamamıyla eşi olmayan! Hayatın her alanında başvurulması ihtiyaç duyulan bir kitap” değerlendirmesi ve Nietzsche’nin kitap hakkında “Avrupa kültürü etik zekâ mevzusunda bundan daha iyi ve karmaşık bir yapıt üretmemiştir” demesi üstüne kitabı okumaya karar verdim. Schopenhauer kitap/kitap–13559 eserinde “okuma zamanınızı sınırlamaya dikkat edin ve okumak için ayırdığınız zamanı da münhasıran tüm zamanların ve ülkelerin büyük kafalarının eserlerine tahsis edin, onlar insanlığın geri kalanını yukarıdan seyrederler, şöhretleri anlan aslına bakarsan bu hüviyetiyle tanıtır. Okunması halinde yalnız bunlar hakikaten bir şeyler öğretir ve insanı eğitir” (s.66) tarifinde bulunan her eseri okumayan bir Alman düşünür. Bu sözleri söyleyen bir filozofun ‘Tamamıyla eşi olmayan!’ değerlendirmesinde bulunmuş olduğu bir eserden bahsediyoruz.
Kitabın içinde; ahmaklık, bilgelik, kibarlık, bilgisizlik, içtenlik, arkadaşlık, kendini bilmek, anı yaşamak vb. mevzularda insan yaşamını ilgilendiren birçok mevzuda yazarın düşüncelerini görebilmek mümkün. Yazar kendisinin de belirttiği benzer biçimde “Bir şeyin kısa olması, onu iki kat iyi kılar” (s.58) diyerek sözü fazla uzatmadan özlü ve anlamlı aforizmalar kurduğu görülüyor. 17. yy. da yaşamış bir filozofun anı yaşamak, kendini bilmek vb. günümüzde moda haline gelen düşünceleri o dönemde salık vermesi hakikaten niçin bu kadar kıymetli görüldüğünü gösteriyor. Bazı aforizmalarına katılmasam da istisnalar kaideyi bozmaz diyorum ve her insana bu kitabı okuyup düşünmelerini tavsiye ediyorum. (Muhammed Safa KAYA)

Tamamıyla eşi olmayan! Hayatın her döneminde başvurulması ihtiyaç duyulan bir kitap.her yerden güzel öğütler var ben sevdim sizin de seveceğinizden inanırım. Okurken kitap akıyor resmen. Hayırlı okumalar arzuluyorum (Şerife yiğit)


Akıllı Yaşama Sanatı PDF indirme linki var mı?


Baltasar Gracian – Akıllı Yaşama Sanatı kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Akıllı Yaşama Sanatı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Baltasar Gracian Kimdir?


Baltasar Gracian Kitapları – Eserleri

  • Zor Zamanlar İçin İnsan Kalma Rehberi
  • Akıllı Yaşama Sanatı
  • Kahramanların Cep Aynası
  • Dünyevi Bilgelik Sanatı
  • How to Use Your Enemies


Baltasar Gracian Alıntıları – Sözleri

  • .
    Nezaket ve onurun şu pozitif yanları vardır: Onları hiçbir şey kaybetmeden başkalarına bahşederiz.
    … (Dünyevi Bilgelik Sanatı)
  • “Düşüncelerinizi çok açık seçik dile getirmeyin. Çoğu insan anladığı şeyleri küçümser, anlamadıklarına saygı duyar.”:::!!! (Kahramanların Cep Aynası)
  • “Hoş bir geri adım cesur bir saldırı kadar şanlıdır.”:::!!! (Kahramanların Cep Aynası)
  • .
    Akıllı insanoğlu genelikle sabırsızdır şundan dolayı insanoğlunun bilgisi artıkça ahmaklara karşı sabırsızlığı çoğalır.
    . (Akıllı Yaşama Sanatı)
  • .
    Kendi çıkarınız için başkasının batmasına izin vermeyin.
    . (Akıllı Yaşama Sanatı)
  • “Gamze bir kusurdur ama insana güzellik katar.” (Kahramanların Cep Aynası)
  • .
    Kim fena konuşursa daha kötüsünü işitir.
    . (Akıllı Yaşama Sanatı)
  • “Seni kaybedenler seni kazanmak için hep geç
    kaldı.” (Zor Zamanlar İçin İnsan Kalma Rehberi)
  • “Bugünlerde felsefeye pek saygınlık edilmiyor; fakat o hâlâ, bilge insanların en temel meselesidir. Düşünme sanatı eski ününü yitirdi. Seneca onu Roma’ya tanıttı, felsefe bu yüzden birkaç kez mahkemelik de oldu, fakat şu anda oralarda esamisi bile okunmuyor. Yine de dalaverenin keşfi, daima düşünen bir beynin gerçek gıdası, erdemli bir ruhun gerçek zevki olarak kabul edildi.” (Akıllı Yaşama Sanatı)
  • Umut büyük bir gerçek yanıltıcısıdır. (Dünyevi Bilgelik Sanatı)
  • .
    Dil yırtıcı bir hayvandır ve bir kez gevşediğinde kafesine geri dönmek zor olsa gerek.
    … (Dünyevi Bilgelik Sanatı)
  • .
    Bir arkadaşı iyi mi tutacağını bilmek, yeni bir dost edinmekten daha önemlidir.
    … (Dünyevi Bilgelik Sanatı)
  • Cesur hevesler asla rahat taklitlere yenik düşmezler. (Kahramanların Cep Aynası)
  • Espri halletmeye daima hazır olan insanoğlu, ciddi şeyler için asla hazır olamazlar. İnsanların hiçbir vakit inanmadıkları yalancılara benzerler. Yalancıların her söylediğinin yalan olmasının beklendiği benzer biçimde, bunların her sözünün altında da bir komiklik aranır.
    …Birfazlaca şahıs esprili olmanın keyfini çıkarır, fakat bunun bedelini mantıklı olmanın getireceği primi kaybederek öder. Espriye fazlaca azca zaman ayrılır, fakat ciddiyet geri kalan tüm zamanı alır. (Akıllı Yaşama Sanatı)
  • .
    Cahiller kendilerini bilmedikleri için, eksiklerini asla bilemezler. Bazıları aslına bakarsan o şekilde olduklarına inanmasalardı bilge olurdu.
    … (Dünyevi Bilgelik Sanatı)
  • Kalabalığın kulağına gore ağız olmak sizi bayağı yapar.. (Zor Zamanlar İçin İnsan Kalma Rehberi)
  • “Bir insan öğrendikçe çoğalıyorsa, uğraşlardan en asili öğrenmektir.”:::!!! (Kahramanların Cep Aynası)
  • “Bugünlerde insan ilişkilerinde beklenmeyen uçurumlarla karşılaşmak mümkün olduğundan, her adımı dikkatle atmak gerekir.” (Akıllı Yaşama Sanatı)
  • “İtibar cam kadar kolay kırılır. Onu mütevazılıktan yapılmış bezlerle sarmalayıp kuytu köşelere saklayın.”:::!!! (Kahramanların Cep Aynası)
  • .
    Aptalların sonrasında yaptığını akıllılar daha erken yapar. Her ikisi de aynı şeyi yapar; değişik olan tek şey ne vakit olduğudur.
    … (Dünyevi Bilgelik Sanatı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş