Eğitim

Genç Felsefeciye Mektuplar – Christopher Hitchens Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Genç Felsefeciye Mektuplar – Christopher Hitchens Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Genç Felsefeciye Mektuplar kimin eseri? Genç Felsefeciye Mektuplar kitabının yazarı kimdir? Genç Felsefeciye Mektuplar konusu ve anafikri nedir? Genç Felsefeciye Mektuplar kitabı ne konu alıyor? Genç Felsefeciye Mektuplar PDF indirme linki var mı? Genç Felsefeciye Mektuplar kitabının yazarı Christopher Hitchens kimdir? İşte Genç Felsefeciye Mektuplar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Christopher Hitchens

Çevirmen: Zeynep Ertan

Yayın Evi: Profil Yayıncılık

İSBN: 9789759961756

Sayfa Sayısı: 128


Genç Felsefeciye Mektuplar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kariyer yerine yaşanmış bir yaşam yaşa. Doğru olanın korunmasında yer al. Yaşanan özgürlük, yaşadığın birkaç kaybı telafi edecektir. Diğerlerinin tarzını beğenmiyorsan, kendininkini geliştir. Çoğalmanın hilelerini bil, sohbetlerde kendini ortaya koy ve o vakit çalışmanın tadı günlerini doldurur.Yukarıdaki alıntının yer almış olduğu Genç Felsefeciye Mektuplar oldukca satan ve dünya genelinde bir provokatör olan Christopher Hitchensin köktencilik, at sineği, başına emir, asi ve sabırsız genç bay ve kadınlardan oluşan gelecek kuşaklara esin verdiği olağan dışı bir emek harcama. Asil ruhlu muhaliften, baş belası gereksiz kişilere kadar tüm muhalif konumları inceleyen Hitchens, sonraki kuşaklara kendisine esin veren zihinleri ve aykırı kişileri tanıtıyor; Emile Zola, Rosa Parks ve George Orwell benzer biçimde yol göstericilerden faydalanıyor. Genç Felsefeciye Mektuplar kendine güvenen siyasetçilerin suyunu çıkarırken, samimiyetsiz aydın sınıfının hâkimiyetinde paha biçilmez kıymetteki bir korkusuzlukla, kabul görmüş fikirleri ve basındaki görüş birliğini lime lime eden harikulade bir yapıt.


Genç Felsefeciye Mektuplar Alıntıları – Sözleri

  • İnsanların kavga etmesine ve aptallaşmalarına yol açan şeyler her yerde aynıdır. En fena iki şey, insanoğlunun evinden ayrılmadan da tahmin edebileceği benzer biçimde, ırkçılık ve dindir.
  • Bazı açılardan ırkçılar ve dini fanatikler için üzülüyorum, bundan dolayı insan olmanın anlamını gözden kaçırıyorlar ve acınmayı hak ediyorlar. Ancak sonrasında kalbimi soğutuyorum ve çektirdikleri acılar ve bunu yapmak için öne sürdükleri alçakça mazeretler yüzünden hepsinden daha da oldukca nefret etmeye karar veriyorum.
  • İslam ve Hıristiyanlıkta, oldukça basit insanoğlu tarafınca yazıldığı açık, abartılı ve tutarsız ve kimi zaman fena niyetli ve çılgınca bazı ayetlerin aslen tanrının kelamı olduğunda ısrar ediliyor. Herhangi bir zihinsel özgürlüğün olmazsa olmaz koşulunun böyle bir durum olmadığını kavramak bulunduğunu düşünüyorum.
  • Ayıplanan Sokrates zamanından yasaklanan Ulysses zamanına kadar bir zamanlar yasaklanmış ya da alay konusu olmuş ya da ikisine de maruz kalmış kitaplar, kalabalık tarafınca değil kalabalıktan korunmak zorundaydı.
  • “ırk”ımı yazmam ihtiyaç duyulan kutucuğa daima “insan” yazıyordum. Bir keresinde Afrikalı-Amerikalı bir görevli bana “Beyaz’ yaz” dedi. Ben de ona beyazın bir ırk olmak bir yana, bir renk bile olmadığını açıkladım.
  • Antik Roma zamanlarından kalma bir deyiş vardır: Fiat justitia, ruat caelum.
    “Siz adaleti uygulayın, bırakın sema yerle bir olsun.”
  • “İnsanın insanda mülkiyeti olmaz.”
  • Evrenin başlangıcının en azından potansiyel olarak bilinebildiği ve insanlığın doğasının – ilk kodlaması ve öteki türlerle ilgisi – gittikçe daha çok açıklığa kavuştuğu bir dönemde yaşıyoruz. Yine de, tasarımdan meydana gelen münakaşa hala, yine eden sözcükler ve sonsuz bir döngüden oluşan kombinasyona dayanmakla beraber (yada kim bilir bundan dolayı) kutudan fırlamak suretiyle olan bir palyaço benzer biçimde tekrarlanmayı sürdürüyor. Bir bakıma bunda gizemli bir taraf yok.
  • Vicdanınızı bir yoklayın.
  • Galileo, Kilise papazlarının benimsedikleri evren bilimi alt üst eden bir keşifte bulunmuş olabilir, sadece işkence aletleriyle tehdit edildiğinde çabucak fikrinden caymıştır. Elbette ki güneş ve gezegenler bu inkardan etkilenmemiştir ve Vatikan ne derse desin gezegenler güneşin çevresinde dönmeye devam etmiştir. (Galileo’nin kendisi de inkarını bitirirken belli belirsiz “epur simuove” – “Ama dönüyor,” diye mırıldanmış olabilir.) Ama o bizlere kabul edilmiş öğretilere karşı çıkan bir cesaretten oldukca amaçsız bir sorgulama örneği sunuyor. Onun adına başkalarının yürekli olması gerekti, tıpkı Zola’nın Dreyfus adına olması gerektiği benzer biçimde.


Genç Felsefeciye Mektuplar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Çağının şahitliğini fütursuzca icra eden yazarlar her daim ilgimi çekmiştir. Entellektüel donanımını sergilediği değişik bir yazın türü geliştiren köşe yazarı Hitchens ülke ülke koşturup haklının yanında eylemsel olarak yer edinen çağdaş dönemde sofist endamlı bir at sineği görevi görmüştür. Eser günümüz meselelerini teknik kaygı gözetmeden inceleyen bir üslubuyla da dikkat çekmektedir. (Hikmet Zayi)


Genç Felsefeciye Mektuplar PDF indirme linki var mı?


Christopher Hitchens – Genç Felsefeciye Mektuplar kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Genç Felsefeciye Mektuplar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Christopher Hitchens Kimdir?

13 Nisan 1949’da hayata merhaba dedi. Yahudi kökenli ABD’li yazar, gazeteci, köşe yazarı, aktivist. The Atlantic, Vanity Fair, Slate, World Affairs, The Nation ve Free Inquiry mecmua ve gazetelerinde köşe yazarlığı yapmış oldu ve ebebiyat eleştiri yazıları kaleme yer aldı. 1981 yılına kadar gazetecilik yapmış olduğu İngiltere’de İngiliz İşçi Partisi üyesi oldu. 1981 senesinde ABD’ye göç etti. İngiliz vatandaşlığından ayrılmadan ABD vatandaşlığına da geçti. 2000 ABD başkanlık seçimlerinde, iki ana parti dışındaki Yeşil Parti’den (toplam 5 kez aday olmuş) Ralph Nader’ı destekledi. Sosyalist olmasına karşın, onlarca defa Irak Savaşı’nın yapılmasını korumak için çaba sarfeden yazıları sebebiyle yeni muhafazakâr (neoconservative) olmakla suçlandı. Hitchens bu iddiaları reddeti. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1915 senesinde uyguladığı tehcir esnasında ve sonrasında Ermeni yurttaşlarına soykırım uyguladığı iddialarına dair yazıları bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği, Kürt problemi, Kıbrıs problemi ve Danimarka ile Türkiye arasındaki karikatür krizi benzer biçimde mevzularında Türkiye’nin tezlerinin aleyhindeki görüşleriyle bilinmektedir.

Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD’den Foreign Policy ve İngiltere’den Prospect dergilerinin web üstünden okuyucu anketleriyle oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entelektüeli listelerinde, 2005 senesinde 5., 2008 senesinde 27. sırada yer almıştır.

2010 senesinde teşhis konulmuş olan yiyecek borusu kanseri için tedavisi görmektedir.


Christopher Hitchens Kitapları – Eserleri

  • Genç Felsefeciye Mektuplar
  • God Is Not Great: How Religion Poisons Everything
  • God Is Not Great: How Religion Poisons Everything
  • The Portable Atheist
  • Kissinger’ın Yargılanması
  • Mortality


Christopher Hitchens Alıntıları – Sözleri

  • Evrenin başlangıcının en azından potansiyel olarak bilinebildiği ve insanlığın doğasının – ilk kodlaması ve öteki türlerle ilgisi – gittikçe daha çok açıklığa kavuştuğu bir dönemde yaşıyoruz. Yine de, tasarımdan meydana gelen münakaşa hala, yine eden sözcükler ve sonsuz bir döngüden oluşan kombinasyona dayanmakla beraber (yada kim bilir bundan dolayı) kutudan fırlamak suretiyle olan bir palyaço benzer biçimde tekrarlanmayı sürdürüyor. Bir bakıma bunda gizemli bir taraf yok. (Genç Felsefeciye Mektuplar)
  • Bizim düşüncemiz bir inanç değildir. İlkelerimiz bir inanç değildir. Bilime ve akla koşulsuz güvenmiyoruz(sorguluyoruz), bundan dolayı bunlar kafi faktörler değil lüzumlu faktörlerdir, sadece bilimle çelişen yada akla aykırı olan her şeye güvenmiyoruz. Pek oldukca mevzuda değişik olabiliriz, sadece saygı duyduğumuz şey özgür araştırma, açık fikirlilik ve fikirlerin kendi iyiliği için araştırılmasıdır. (God Is Not Great: How Religion Poisons Everything)
  • Ayıplanan Sokrates zamanından yasaklanan Ulysses zamanına kadar bir zamanlar yasaklanmış ya da alay konusu olmuş ya da ikisine de maruz kalmış kitaplar, kalabalık tarafınca değil kalabalıktan korunmak zorundaydı. (Genç Felsefeciye Mektuplar)
  • Antik Roma zamanlarından kalma bir deyiş vardır: Fiat justitia, ruat caelum.
    “Siz adaleti uygulayın, bırakın sema yerle bir olsun.” (Genç Felsefeciye Mektuplar)
  • Galileo, Kilise papazlarının benimsedikleri evren bilimi alt üst eden bir keşifte bulunmuş olabilir, sadece işkence aletleriyle tehdit edildiğinde çabucak fikrinden caymıştır. Elbette ki güneş ve gezegenler bu inkardan etkilenmemiştir ve Vatikan ne derse desin gezegenler güneşin çevresinde dönmeye devam etmiştir. (Galileo’nin kendisi de inkarını bitirirken belli belirsiz “epur simuove” – “Ama dönüyor,” diye mırıldanmış olabilir.) Ama o bizlere kabul edilmiş öğretilere karşı çıkan bir cesaretten oldukca amaçsız bir sorgulama örneği sunuyor. Onun adına başkalarının yürekli olması gerekti, tıpkı Zola’nın Dreyfus adına olması gerektiği benzer biçimde. (Genç Felsefeciye Mektuplar)
  • En uzun soluklu kullanımdaki mukaddes kitap olan Talmud, inançlıya, hanım olarak doğmadığı için her gün yaratıcısına teşekkür etmesini emreder. (God Is Not Great: How Religion Poisons Everything)
  • “ırk”ımı yazmam ihtiyaç duyulan kutucuğa daima “insan” yazıyordum. Bir keresinde Afrikalı-Amerikalı bir görevli bana “Beyaz’ yaz” dedi. Ben de ona beyazın bir ırk olmak bir yana, bir renk bile olmadığını açıkladım. (Genç Felsefeciye Mektuplar)
  • “In dark ages people are best guided by religion, as in a pitch-black night a blind man is the best guide; he knows the roads and paths better than a man who can see. When daylight comes, however, it is foolish to use blind old men as guides.” (God Is Not Great: How Religion Poisons Everything)
  • religion poisons everything, including our own faculties of discernment. (God Is Not Great: How Religion Poisons Everything)
  • İnsanların kavga etmesine ve aptallaşmalarına yol açan şeyler her yerde aynıdır. En fena iki şey, insanoğlunun evinden ayrılmadan da tahmin edebileceği benzer biçimde, ırkçılık ve dindir. (Genç Felsefeciye Mektuplar)
  • Günümüzde averaj eğitim almış herhangi bir çocuk dinin kurucularının tabiat düzeni hakkında bilgisinden daha çok bilgiye haizdir. (God Is Not Great: How Religion Poisons Everything)
  • Eğer İsa tesadüfen karşılaşmış olduğu görme engelli birini iyileştiriyorsa, niçin körlüğü ortadan kaldırmıyor ? (God Is Not Great: How Religion Poisons Everything)
  • Religion is man-made. (God Is Not Great: How Religion Poisons Everything)
  • Vicdanınızı bir yoklayın. (Genç Felsefeciye Mektuplar)
  • İslam ve Hıristiyanlıkta, oldukça basit insanoğlu tarafınca yazıldığı açık, abartılı ve tutarsız ve kimi zaman fena niyetli ve çılgınca bazı ayetlerin aslen tanrının kelamı olduğunda ısrar ediliyor. Herhangi bir zihinsel özgürlüğün olmazsa olmaz koşulunun böyle bir durum olmadığını kavramak bulunduğunu düşünüyorum. (Genç Felsefeciye Mektuplar)
  • …(ateistlere karşı) dinin en azından ahlakı aşıladığı söylenip durunuyor, aslen bunun tam tersi olduğu ve inancın insanları daha kaba, daha egoist ve kim bilir daha da aptallaştırdığına dair kati kanıtlar var. (God Is Not Great: How Religion Poisons Everything)
  • Evlatların akıl çağına tamamen erişme süresi beklenilseydi ve din o süreç süresince öğretilmeseydi şu an bambaşka bir dünyada olurduk. (God Is Not Great: How Religion Poisons Everything)
  • Bazı açılardan ırkçılar ve dini fanatikler için üzülüyorum, bundan dolayı insan olmanın anlamını gözden kaçırıyorlar ve acınmayı hak ediyorlar. Ancak sonrasında kalbimi soğutuyorum ve çektirdikleri acılar ve bunu yapmak için öne sürdükleri alçakça mazeretler yüzünden hepsinden daha da oldukca nefret etmeye karar veriyorum. (Genç Felsefeciye Mektuplar)
  • “İnsanın insanda mülkiyeti olmaz.” (Genç Felsefeciye Mektuplar)
  • “Tüm dinler, kendilerini sorgulayanları susturmaya yada idam etmeye itina gösterir” (God Is Not Great: How Religion Poisons Everything)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş