Eğitim

Arzulardan Allah’a – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Arzulardan Allah’a – Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Arzulardan Allah’a kimin eseri? Arzulardan Allah’a kitabının yazarı kimdir? Arzulardan Allah’a konusu ve anafikri nedir? Arzulardan Allah’a kitabı ne konu alıyor? Arzulardan Allah’a PDF indirme linki var mı? Arzulardan Allah’a kitabının yazarı Caner Taslaman kimdir? İşte Arzulardan Allah’a kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Caner Taslaman

Yayın Evi: İstanbul Yayınevi

İSBN: 9786056621208

Sayfa Sayısı: 85


Arzulardan Allah’a Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İnsanların en temel özelliklerinin başlangıcında naturel arzuları gelmektedir. Bu çalışmada insanların altı tane naturel ve temel arzusu ele alınıyor. Bunlar; yaşam arzusu, korkuların giderilmesi arzusu, mutluluk arzusu, amaç arzusu, şüpheden uzak data edinme arzusu ve başkaları tarafınca iyi davranılma arzusudur. Tüm bu naturel ve temel arzularımızın karşılanması, Allah merkezli bir varlık anlayışını (ontolojiyi) gerektirmektedir.

Burada sunulan ‘arzu delili’yle; teizmin şu demek oluyor ki Allah inancının, ateizmden daha rasyonel olduğu ortaya konuldu. Ayrıca Allah’ın mühim sıfatları bu delille temellendirildi. Bununla beraber insanların, içlerindeki arzulardan dolayı Allah’ın varlığını uydurduğunu iddia eden natüralist-ateist felsefeci ve psikologların yaklaşımındaki hata gözler önüne serildi.

Izahat: Allah’ın varlığının delillerini, kanıtlarını arıyorsanız; Caner Taslaman’ın Arzulardan Allah’a kitabı, Allah’ın varlığı hakkında okunması ihtiyaç duyulan en güzel kitaplardan biridir. Fıtrat Delillerinden kabul edilen Arzu Delili, Allah’ın varlığı hakkında mühim konulardan biridir. Allah var mı?, Allah yok mu?, Allah’ın varlığının kanıtları-delilleri nedir?, Allah’ın varlığı iyi mi kanıtlanır? Gibi sorulara bu kitapta yanıt bulabilirsiniz. Tarihin en meşhur ateistleri, insanların arzularının tatmininin Allah’ın varlığını gerektirmesini, insanların Allah’ın varlığını uydurma sebebi olarak göstermeye çalışmışlardır. Oysa burada, ateist filozofların boğulduğu yerde yaşam suyunun olduğu gösteriliyor. İnsan arzularını en iyi şekilde Allah’ın bu tarz şeyleri bu şekilde yaratmasının açıkladığını ortaya konuluyor.


Arzulardan Allah’a Alıntıları – Sözleri

  • “Eğer kalplerinde gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse, insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istediklerini şeyin bu dünyada olmadığını anlayacaklardır…”
    C.S.Lewis
  • Sanmayın ki felsefenin en çetin mevzuları, yalnız uzayın derinlikleri şeklinde ötemizdeki olgular hakkındadır… Aslında felsefî açıdan tartışılması en zor mevzular, çoğu vakit her insana içkin olduğu için olağanüstülüğü gözden kaçan fenomenlerle ilgilidir…
    20 ve 21. yüzyıl felsefesinin merkezî mevzularından olan bilinç ve dil bunlara örnektir…
    Balığın suyu fark etmemesi şeklinde çoğu vakit bu olağanüstü fenomenlerin gereğince farkına varmayız…
  • “Her şeye bir gaye atfedilmesine teleoloji denir. Çocuklar doğal teleolojistlerdir ve birçok insan bu çocukluk durumundan hiçbir zaman çıkamaz… Açıkça görülmektedir ki çocuksu teleoloji dinlerin oluşumuna sebep olmaktadır. Eğer her şeyin bir gayesi varsa, bu, kimin gayesidir? Tanrı’nın elbette.”
    Richard Dawkins
  • İçimizdeki naturel arzular, bu arzuların objesi bulunduğunu gösterse de bu objelere kesinlikle ulaşacağımızı güvence etmez. Suya karşı arzumuz suyun varlığını gösterir fakat susuzluktan ölmeme garantisi vermez. Aynı
    şekilde Allah’ın yollamış olduğu dinlerin hakikati temsil etmesi, bu dinlere her insanın inanacağının garantisini vermez. Ayrıca naturel arzularımızdan olan susamayı doyum eden suların, ağır metallerle insanoğlu tarafınca
    kirletilme olasılığı olduğu şeklinde özgür irade sahibi insanların, Allah’ın yollamış olduğu dinleri kirletme ve tahrif etme olasılığı da mevcuttur.
  • Mutluluğun hazza indirgenmesiyle; canlıların yeme,
    içme, cinsel ilişki şeklinde çalışmalarından aldıkları hazzın yaşamaya ve üremeye katkıda bulunmuş olduğu söylenebilir. Fakat uzun bir geçmiş ve gelecekle ilişkide bulunan insan zihni,mutluluğunu ahiret yaşamında da
    devam ettirmek ister. İnsanın doğuştan mutluluk isteyen doğası, haiz olduğu zihinsel kabiliyetleriyle birleşince bu durum gerçekleşir ve böylesi bir mutluluk isteğinin ise bu dünyada yaşamı sürdürmek ve üremekle
    bir alakası yoktur.


Arzulardan Allah’a İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Tüm arzuların bir objesi vardır!: Günümüzde gençlerin ateizme yönelmeleri çokça tartışılan bir mevzu. Ne oluyor da gençler, dinde bulamadıklarını ateizmde buluyorlar? Bence bu kayışın en mühim sebebi doğru inançla kurulamayan akıl ilişkisi. Bir çok insan dini öğrenmeyi fazlaca ufak yaşlarda aile ortamında başlıyor. Fakat bu öğrenilen din daha fazlaca duygusal, kalbe hitap eden kısmen de masalsı oluyor. Neden bir dine inanmalıyım, inanç bana ne katacak şeklinde sorgulamaların cevabı pekte anlatılmıyor. Anlatılmayı geçtik çokta insan bu soruların yanıtını aramıyor. Kalpte kalan inanç, akla ulaşmayınca bir süre sonrasında kopuşlar gerçekleşiyor ve insan inançsızlığa doğru sürükleniyor. Şunu bilmeliyiz ki sağlam bir inanç elde etmek büyük emek istiyor. Bol bolca okuyup araştırarak kendi kişiliğimize uygun bir din anlayışı inşa etmek zorundayız. Başkalarından aldığımız inanç kültürü ne üstümüze tam oturuyor ne de uzun süre taşıyabiliyoruz. Oturduğunuz yerden inançlı olacağımızı düşünüyorsak da bir kez daha yanılıyoruz. Doğru inanç mevzusunda aklımızı bol miktarda beslemeli, sorgulamayı ve kuşku etmeyi hiçbir vakit bırakmamalıyız. O vakit göreceğiz ki inanç bir külfetten ziyade huzura götürmüş olan bir yol olacak. O’nsuz olunca susamaktan kendimizi alamayacağız. Bu doğrultuda “Arzulardan Allah’a” kitabının doğru inanç inşa etme yolunda bir kilometretaşı olduğuna inanıyorum. Masallar, efsaneler anlatmak yerine düşünen fertleri ikna etmek üstüne kurulmuş. Taslaman, arzulardan yola çıkarak Allah’a giden yolu felsefi bir yolla açıklamaya çalışıyor. Her arzunun bir objesi bulunduğunu öne sürerek altı temel arzumuzu ele alıyor; yaşam, korkuların giderilmesi, mutluluk arzusu, amaç arzusu, şüpheden uzak data edinme arzusu ve başkaları tarafınca iyi davranılma arzusu. Mesela, her arzunun bir objesi var derken yaşamın objesi olarak da ahiret yaşamını gösteriyor. O halde ahiret yaşamı gerçektir ve yaratan bir güç vardır. Bilhassa ateist filozofların bile arzular karşısında tam bir açıklamaya haiz olamaması teizme olan inancınızı perçinleyeceğine inanırım. (Ahmet Burak Ozyurt)

İÇİMİZDEKİ ARZULARIN KÖKENİ”: Caner hoca kitabın başlangıcında Biz insanların en temel özelliklerinin başlangıcında naturel arzularımız gelmektedir diyor ve her insanda ortak olan 6 arzumuzu inceliyor.
Bunlar;
Yaşam arzusu
Korkuların giderilmesi arzusu
Mutluluk arzusu
Gaye arzusu
Şüpheden uzak data edinme arzusu
Başkaları tarafınca iyi davranılma
ve bunların hepsini inceleyerek diyor ki:
Tüm bu naturel ve temel arzularımızın karşılanması Allah merkezli bir varlık anlayışını gerektirir.
Bence de birbirlerine indirgenemeyecek, değişik ve fazlaca temel arzularımızın hepsinin aynı şekilde Allah’ın varlığını gerektirmesinin en iyi açıklaması; Allah tarafınca bunların insana yerleştirilmiş olduğudur.
orcunkalfa kitap/kitap–138287 yazar/i8191 (Orçun Kalfa)

Caner Taslaman bu kitabını insanoğlunun temel özelliklerinin başlangıcında olan naturel arzuların karşılanmasının Allah’ın varlığına bağlayan ve bağlanmayan düşüncelerin karşılaştırılmasıyla kaleme almış. Teizmin ve ateizminin birbirine zıt düşüncelerini inceleyip değişik çıkarımlarda bulunmuş. Sonuç olarak ise teizmin düşüncelerinin doğru bulunduğunu savunmuş. Zaten doğru olanda budur. Bu bizim dinimizce doğrudur. Kitabın bir sayfasında yer verdiği Bediüzzaman Said Nursi Üstadımızın bir sözü de bu durumun doğru bulunduğunu gösterir. Ve der ki; “Vermek istemeseydi, istemek vermezdi.” … (Burak)


Arzulardan Allah’a PDF indirme linki var mı?


Caner Taslaman – Arzulardan Allah’a kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Arzulardan Allah’a PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Caner Taslaman Kimdir?

Caner Taslaman, ilk, orta ve lise eğitimini doğduğu kent olan İstanbul’da tamamlamış oldu. Kimya mühendisi bir annenin ve hekim bir babanın oğlu olarak ufak yaşlardan itibaren tabiat bilimleri ile ilgilendi. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Kısmı’nde üniversite eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi esnasında insanbilim, din sosyolojisi, data sosyolojisi şeklinde alanlarla ilgilendi. Marmara Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümünde, Big Bang Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle yüksek lisans, Evrim Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yapmış olduğu teziyle doktora derecesini kazanmıştır. Daha sonrasında ise Kuantum Teorisi’nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üstüne yazdığı kitapla doçent oldu, gene bilim-felsefe-din üçgenindeki çalışmalarıyla profesörlük derecesini de aldı. Ayrıca “Küreselleşme Sürecinde Türkiye’deki İslam” çalışmasıyla ikinci doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakultesi’nde tamamladı. İlk olarak Tokyo Üniversitesi’nde hemen sonra Oxford Üniversitesi’nde post doktora emek harcamaları yapmış oldu. Harvard Üniversitesi’nde ve Cambridge Üniversitesi’nde konuk akademisyen olarak bulunmuş oldu. Son dönemdeki çalışmalarında ve yurtdışında bulunmuş olduğu üniversitelerde en fazlaca odaklandığı mevzu çağdaş bilim-felsefe-din ilişkisi olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Kısmı’nde profesör öğretim üyesidir.


Caner Taslaman Kitapları – Eserleri

  • Allah’ın Varlığının 12 Delili
  • Big Bang ve Tanrı
  • Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
  • Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
  • Allah Felsefe ve Bilim
  • Ahlak Felsefe ve Allah
  • Tanrı Parçacığı
  • Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı
  • Modern Bilim Felsefe ve Tanrı
  • Terör’ün ve Cihad’ın Retoriği
  • Neden Müslümanım?
  • Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında
  • Arzulardan Allaha Ulaşmak
  • Fıtrat Delilleri
  • Evren’den Allah’a
  • Arzulardan Allah’a
  • Küreselleşme Sürecinde Türkiye’de İslam
  • Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım
  • Türkiye’de İslam ve Küreselleşme
  • Big Bang ve Tanrı


Caner Taslaman Alıntıları – Sözleri

  • “Yokluğu psikopatiye neden olan empati, karmaşa ve fazlaca katmanlı bir özelliktir. Bu kadar mühim ve karmaşa bir özellik olan empati ile ilgili ve özelliklere yeni doğan bebek aşamasından itibaren rastlanır.” (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Yazılarak ve ezberlenerek korunan Kur’an, bununla beraber gözlerin hep üstünde olduğu kitap oldu. (Neden Müslümanım?)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı
    öğrenirlerse, insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadiğın anlayacaklardır…Öyleki bir hasrettir ki hiçbir evlilik,hiçbir gezi, hiçbir eğitim, gerçek anlamda onu doyum edemez. Bunu söylerken başarısız birliktelikleri, tatilleri, eğitimleri kastetmiyorum. Olması mümkün en başarılılarını kastediyorum. Eğer kendimde, bu dünyadaki hiçbir deneyimin doyum edemediği bir arzu tespit edersem, bunun en olası açıklaması, başka bir dünya için yaratılmış olduğumdur. Eğer dünyevi hazların hiçbiri onu doyum edemezse bu, dünyanın bir hile bulunduğunu göstermez. Muhtemelen dünyadaki hazlar onu doyum için değil, tersine onu açığa çıkarmak içindir. Böylece gerçek yaşamın farkına varalım. Eğer buysa, bir taraftan bu dünyevi nimetleri hiçbir vakit ufak görmemeli ve şükürsüzlük etmemeliyim, öteki taraftan bu tarz şeyleri bir kopyası, yankısı, serabı oldukları şeyle karıştırma yanılgısına düşmemeliyim. Kendimde gerçek vatan için arzuyu muhafaza etmeliyim, o vatan ki ölmeden ona kavuşamam… (Fıtrat Delilleri)
  • Çağlarca sarf edilmiş tüm emekler, tüm özveriler, tüm parlak fikirler, insanoğlunun tüm parlak dehası, Güneş sisteminin vefatıyla yok olmaya mahkum ve insanoğlunun başarılarının hepsinin evrenin yıkıntıları içine gömülmesi kaçınılmaz. (Modern Bilim Felsefe ve Tanrı)
  • Allah’ın sınırsız gücü ve müthiş yaratışları karşısında aciziz fakat yaratıcımız evreni böylesine keşfedilebilir kıldığı için uçsuz bucaksız evrendeki noktacık hükmünde olan varlığımız ve acizliğimize karşın evreni böylesine keşfedebiliyoruz. (Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası)
  • Salt bilimle evrenin duyulmayan sesini duyarız, bilim-din birlikteliğiyle ise görkemli bir müziği dinleriz. (Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım)
  • Tüm insanoğlu mutluluğu arar. Bunun hiçbir istisnası yoktur. Tüm insanoğlu yakınma etmektedir; prensler, hizmetciler, asiller, halk, yaşlı, genç , kuvvetli, zayıf, eğitimli, bilgisiz, sıhhatli, hasta, her ülkede, her zamanda, her dönemde, her şartta… Boş yere etrafındaki her şeyle boşluğu kapamaya çalışır, o şeylerden hiçbiri ona destek olması imkansız, bundan dolayı bu sonsuz boşluk sadece sonsuz ve değişmez bir objeyle şu demek oluyor ki Allah ile kapatılabilir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Materyalistlerin de kabul etmiş olduğu şeklinde sadece iki şık savunulabilir. Ya madde öncesiz ve asli unsurdur, ya da Tanrı ezelidir ve maddeyi yaratmıştır. Big Bang bu şıklardan birincisini tamamen geçersiz kılmıştır, böylece ikinci şıkkın doğruluğu anlaşılmıştır.
    Materyalistler, felsefelerinin en temelinden çöktüğünü görmeliler ve terbiye ile yaşam alanını, Tanrı’nın varlığını göz önüne alarak, tekrardan biçimlendirmelidirler. (Big Bang ve Tanrı)
  • Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse insanların çoğunluğu, şiddetli bir halde istedikleri şeyin bu dünyada olmadığını anlayacaklardır. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Eugene Wigner’in söylediği şeklinde “olağanüstü bir halde matematiğin dilinin fizik yasalarını formüle etmeye uygun olması, bizim anlayamadığımız ve hak edecek birşey yapmadığımız mekemmel bir hediyedir”. (Tanrı Parçacığı)
  • “Bu evrenin anlamı nedir”, “Hayatın anlamı nedir”, “İyi ve kötünün rasyonel temeli ne- dir” yada “Güzel kavramı izafi midir” şeklinde soruların cevabı bilimin sınırlarını aşmaktadır. Bu yüzden ne “Tanrı Parçacığı”nın bulunması ne de başka fizyolojik bir başarı, bu sorulara ne yanıt sağlayabilir ne de bu sorunları gündemden kaldırabilir. Bu problemler bilimin çözmeye çalıştığı sorunların sınırlarının ötesindedir. Bilim felsefesinin yaklaşımlarıyla bilimin sınırları belirlenmek suretiyle, bilimciliğin düştüğü dikkat çekilen hatalardan sakınılmasının önemli bir husus olduğu kanaatindeyiz. (Tanrı Parçacığı)
  • Tek bir kişinin, birkaç kişinin yada fazlaca azca kişinin yargı olarak uygulayacağı ayetlerin Kuran’da olması, eğer Kuran haricinde bu ümmetin rehberi olan başka bir vahiy yoksa (vahyi gayri metluv yoksa) tam da olması beklenecek durumdur. (Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında)
  • İslam’ın varlık anlayışı Allah merkezlidir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
  • Bilim felsefesi, zihin felsefesi ve din felsefesi şeklinde alanlar açısından mühim bir husus, insan zihninin evreni anlama beceresidir. Hem evrenin matematik yasalarla açıklanabilir olması hem insan zihninin rasyonel yapısı hem de evren-zihin arası mevcut uyumun birleşmesi bunu mümkün kılmaktadır. (Tanrı Parçacığı)
  • Ahlaki bir sistemin Allah inancı olmadan işlemesi pratikte normal olarak mümkündür.. (Ahlak Felsefe ve Allah)
  • Eşyayı bir şekildeyken isimlendirdiğimizde o eşya değişik bir şekle bürünürse o isimlendirmenin,
    yaptığımız bir fiilin sonucu her seferinde değişik olursa o
    fiili dil ile ifade etmenin, bunlara bağlı olarak ne tümevarım ne de tümdengelim şeklinde mantık kurallarını kullanmanın, sonuçta dili kullanmanın ve rasyonel akıl yürütmenin
    imkânı olmaz. (Allah’ın Varlığının 12 Delili)
  • Yahudi, Hristiyan geleneğinin ve İslamın varlık anlayışı Allah merkezlidir. Buna gore Allah dışındaki tüm varlıklar var oluşlarını tüm ayrıntılarıyla Allah’a borçludurlar. Galaksilerden dünyaya, bitkilerden hayvanlara ve insana, insanoğlunun bilincinden tüm naturel arzularına kadar her şey Allah’ın yaratışının ürünleridir. (Allah Felsefe ve Bilim)
  • Felsefe, bilimdeki bilhassa fizikteki modern gelişmelere ayak uyduramamıştır. Bilgi arayışımızdaki keşiflerin meşalesi artık bilim adamlarının elindedir.
    Stephen Hawking (Tanrı Parçacığı)
  • ”Erasmus, canlıların daha karmaşa bir yapıya doğru evrimleşmelerinin Allah tarafınca canlılara içkin yaratılan özelliklerle mümkün bulunduğunu açıkladı. Yazılarında savunduğu fikirlerin Kitab-ı Mukaddes ile uyumlu bulunduğunu göstermek için Kitab-ı Mukaddes’ten alıntılar yapıyordu.” (Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?)
  • Tarihe baktığımızda, insana zarar vermekten kaçırmayan insanoğlunun çevreye zarar vermekten asla kaçınmadığını görürüz.
    Kuran, 7. yüzyılda, çevre duyarlılığı olan bir zihin inşa etmiştir:
    30- Rum Suresi 41: İnsanların elleriyle yaptıkları yüzünden karada ve denizde çöküş çıktı… (Neden Müslümanım?)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş