Eğitim

Atatürk ve Devrimcilik – Bülent Ecevit Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Atatürk ve Devrimcilik – Bülent Ecevit Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Atatürk ve Devrimcilik kimin eseri? Atatürk ve Devrimcilik kitabının yazarı kimdir? Atatürk ve Devrimcilik konusu ve anafikri nedir? Atatürk ve Devrimcilik kitabı ne konu alıyor? Atatürk ve Devrimcilik PDF indirme linki var mı? Atatürk ve Devrimcilik kitabının yazarı Bülent Ecevit kimdir? İşte Atatürk ve Devrimcilik kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Bülent Ecevit

Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9789944887090

Sayfa Sayısı: 115


Atatürk ve Devrimcilik Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Elinizdeki kitap, Bülent Ecevit’in, 1969 senesinde Sosyal Demokrasi Dernekleri Federasyonu’nca düzenlenen Atatürk’ü anma toplantısındaki konuşmasına dayanmaktadır. Ecevit’in daha ilkin ve hemen sonra yapmış olduğu kimi Atatürk’ü anma konuşmaları da ilave edilerek yayımlanmaktadır.


Atatürk ve Devrimcilik Alıntıları – Sözleri

  • 10 Kasım 1938’ten sonrasında yaşasaydı, elbet başlatmış olduğu devrimleri başka devrimlerle bütünleyip sürdürerek daha ileri götürmek isteyecekti.
  • Din sömürüsünün altında çıkarcılık vardır.
  • Atatürk, devamlı devrimcilik isteyen bir önderdi.
  • Atatürk’ün kurduğu devlette ve Atatürk’ün çizdiği yönde yeni devrimci atılımlar yaparken, Atatürk’ü ve Atatürk devrimciliğini, yalnız Atatürk’ün kendi yaşamış olduğu devrin koşullarına bakılırsa değil, yaşadığımız devrin koşullarına ve problemlerine bakılırsa de değerlendirmek zorundayız.
  • Genellikle tüm dünyada devrimcileri bekleyen en büyük çekince, devrimcilerin yada devrimci kadroların tutuculaşmalarıdır.
  • Atatürk’ün Türk gençliğine emaneti, bu emanetin gençliğe yüklediği mesuliyet, Türk gençliğini bu şekilde ümit dolu ve yapıcı bir devrimcilik yoluna, yöntemine, stratejisine iter.
  • Kadın hakları alanında meydana getirilen devrim de bir üstyapı devrimi sayılır. Fakat ilkin bu devrim yapılmadan, altyapı devrimciliğine geçmek oldukca güçtü. Şundan dolayı, hanımefendiler özgürleşmeden, Türkiye’de
    gerçek bir özgürlük ortamı gelişemezdi ve Türk halkının tüm gücü harekete geçirilemezdi.
  • Atatürk’ün ileri bir toprak reformu isteğini belirten, Meclis tutanaklarına geçmiş bu açık sözlerine karşın, “toprak reformu yapmayız” diyenler, “toprak reformu iyelik düşmanlığıdır, komünistliktir” diyenler Atatürkçü geçinebilmektedirler.
  • Şundan dolayı gerçek solcu, özgürlük ister; bunlarsa özgürlük rejimine karşıdır.
    Gerçek solcu kendi toplumunu ve halkını iyi tanır. Bunlarsa toplumu tanımazlar, halktan kopukturlar.
    Gerçek solcu halka inanır, halka saygı duyar; bunlar halka inanmaz ve saygı duymazlar.
    Gerçek solcu halk iktidarı ister; bunlarsa, halka karşın kendi iktidarlarını isterler.
    Solculuğun aşırısı olur, ılımlısı olur, fakat insancıl olmayan, insan sevgisine dayanmayan solculuk olmaz. Oysa bunlarda insan sevgisi yoktur.
    Bunlar herkesten oldukca Atatürkçü geçinirler. Oysa Atatürk’ün en belirgin devrimci davranışlarını reddederler.
  • Türk halkı, uzun süredir, altyapı devrimciliği durumunda bir devrimci atılımın bekleyişi, bu özellikte bir seviye değişikliğinin özlemi içindedir.


Atatürk ve Devrimcilik İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Belki uzun analizler yapılarak oldukca şeyler yazılabilir fakat yazmayacağım. Ecevitin konferanslarından bir tüm haline getirilen kitapta birçok nokta noksan.
Ecevit Reha Oğuz Türkkanin dergisinde yazardı. Milliyetçi bir tarafı vardı, sonradan bunu bir gençlik ateşi olarak görenler benzer biçimde o da başka bir alana kendi buluş etmiş olduğu ortanin soluna kaydı.
Kitaptaki beyanlardan da katılmadığım pek oldukca husus var. Durağan devrimcilik olmaz bu doğrudur fakat devamlı devrimcilik de Ecevitin övdüğü benzer biçimde iyi bir şey değildir. Devire devire en sonunda diktiğiniz binayı da devirmeniz muhtemeldir ki aslına bakarsan Sovyetler Türkiyeye fiili müdahalede bulunmuş olsaydı bana bakılırsa ortanin solunu da afaroz ederek idareyi bizzat kendi uydularına devredeceklerdı. Türkiye bu haliyle bir Romanya benzer biçimde olacaktı.
Neyse ki o şekilde talihsiz bir süreç yaşamadık.
Sonra Ecevitin farz edelim ki şapka gevur icadıdır fakat toprağın isleyene ilişkin olması İslamidir. Yobazlar ve kapitalistler toprak reformuna karşı çıkarak yasayı çıkarmak isteyenlere kâfir dediler diyor. Bir münferit olay bütüne mal edilemez.
İddia ıspatı da gerektirir. Ecevitte daima iddia vardı fakat ıspat tarafı zayıftı. Nitekim Türkeşe yönelik iddiaları da iddia olmaktan öteye gidememişti.
Yine de okumak fakat olayların temeline vâkıf olarak okumak gerekiyor. (Ömer Aybars)

Bir kaç saat içinde okunabilecek akıcı, yormayan bir kitap. Atatürk ve devrimlerinin ülkeye kattıkları, eğer Atatürk yaşasaydı yapacağı devrimleri, gerçek solcularda olması ihtiyaç duyulan özellikleri, aşırı solcuların yaşamış olduğu açmazları ve Türkiye pratiğinde niçin başarıya ulaşmış olamayacaklarını muhteşem bir halde konu alıyor. Ayrıca halka karşın düzeltim yapılamayacağını, yapılsa bile başarıya ulaşmış olamayacağını oldukca etkili bir halde işliyor. Kitabın 1969 senesinde meydana getirilen bir konuşma olmasına karşın, meydana getirilen tartışmaların hala günümüzü ilgilendirmesi oldukca şaşırtıcı geldi bana. Ancak bu sorunlara Bülent Ecevit’in ürettiği çözümlerin hala geçerliliğini koruması ise, Bülent Ecevit’in ne kadar büyük bir devrimci ve devlet adamı bulunduğunu gösteriyor. (rafo1907)

Türki insanına Atatürk’ten sonrasında düşen görevleri oldukca güzel bir halde açıklamış Karaoğlan.
Gençliğe düşen görevi, içimizdeki düzmece devrimcileri oldukca güzel özetlemiş.
Siyasi data birikimi yapmak için kaçırılmaması ihtiyaç duyulan bir kitap. (Mehmet İşci)


Atatürk ve Devrimcilik PDF indirme linki var mı?


Bülent Ecevit – Atatürk ve Devrimcilik kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Atatürk ve Devrimcilik PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Bülent Ecevit Kimdir?

Mustafa Bülent Ecevit (d. 28 Mayıs 1925; İstanbul – ö. 5 Kasım 2006; Ankara), Türk gazeteci, ozan, yazar, siyasetçi ve Türkiye eski başbakanı.

1974 ile 2002 yılları aralığında beş kez Türkiye başbakanlığı meydana getiren Bülent Ecevit, düşünceleri ve uygulamalarıyla, 20. yüzyıl Türk siyasal yaşamının en mühim adlardan biri olmuştur.

1972 ile 1980 içinde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığında, 1987 ile 2004 içinde da Demokratik Sol Parti Genel Başkanlığında bulunmuştur. 1961 ile 1965 içinde VIII., IX. ve X. İsmet İnönü hükümetlerinde Emek harcama Bakanı olarak yer almıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 11. ve 12. Dönem Ankara, 13., 14., 15., 16. ve 19. Dönem Zonguldak, 20. ve 21. Dönem İstanbul milletvekili olarak vazife yapmış olan Ecevit, 1961’de Kurucu Meclis Cumhuriyet Halk Partisi Temsilciliği (6 Ocak 1961-25 Ekim 1961) yapmıştır.[1]

2000 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üniversite mezunu olmaması sebebiyle Cumhurbaşkanlığı’na aday olamamış, koalisyon partilerinin bu hükmü değişiklik yapma teklifini ve kendisine cumhurbaşkanlığı teklifi getirmesini ise teşekkür ederek reddetmiştir.


Bülent Ecevit Kitapları – Eserleri

  • Bir Şeyler Olacak Yarın
  • Ortanın Solu
  • Atatürk ve Devrimcilik
  • Bu Seviye Değişmelidir
  • Demokratik Sol
  • Şiirler
  • Sömürü Düzeninde Yeni Aşama
  • Mithat Paşa ve Türk Ekonomisinin Tarihsel Süreci
  • Elele Büyüttük Sevgiyi
  • Türkiye 1965-75
  • Umut Yılı 1977
  • Dış Politika ve Kıbrıs Dosyası
  • Savunmam
  • Ecevit’in Açıklamaları 1976
  • Kardelen ve Doğa Sevdası Yazılar


Bülent Ecevit Alıntıları – Sözleri

  • Türkiye kadar toplumsal adaletsizlik ve dengesizlikler içinde bulunan bir ülkede, bir iktidarın, “toplumsal hakkaniyet getiriyorum” diye, tutum bonosuyla ve minimum geçim indirimiyle ilgili iki ufak tedbiri göstermesi, halkımız bakımından oldukca acıklı, iktidar bakımından da pek komik bir davranıştır (Bu Seviye Değişmelidir)
  • 10 Kasım 1938’ten sonrasında yaşasaydı, elbet başlatmış olduğu devrimleri başka devrimlerle bütünleyip sürdürerek daha ileri götürmek isteyecekti. (Atatürk ve Devrimcilik)
  • —“Kalkınma köylüden başlayacak” derken, bir köy romantizmine kaptırmıyoruz kendimizi. Dikkat edilirse, “köyden” demiyoruz, “köylüden” diyoruz. Adalet Partisi, bizim bu sloganımızı öykünmek ederken, bilerek ya da bilmeden bir kelime değişikliği yapmış oldu: Bizim, “Kalkınma köylüden başlayacak” sözümüzü, “Kalkınma köyden başlayacak” diye değiştirdi. Bizce mühim bir ayrılık vardır ikisi içinde… Köylü yoksul bırakılarak da bir köy kalkındırılabilir. Mesela, toprak adaletsizliği bulunan bir köye kafi sulama, tohumluk ve gübre sağlanınca, toplam gelir artışı bakımından köy kalkınmış sayılır, fakat toprak ağasıyla topraksız köylü arasındaki gelir farkı büsbütün açılır. Ağa güçlendirilmiş, topraksız köylü daha kuvvetsiz kılınmış olur. Sosyal içerikten yoksun bir “yeşil plan” yada “yeşil devrim” bu sonucu doğurur.
    “Kalkınma köylüden başlayacak” derken, bizim hareket noktamız, fizik yerleşim birimi olarak köy değildir, insan olarak köylüdür. Bu yaklaşım, fizik yerleşim birimi olarak köyün yapısını da değiştirmeyi öngörür. Nitekim biz, halk sektörü kavramımızla bütünleşen bir köykent terimi öneriyoruz. Bunun bir anlamı, köylüyü büyük seviyede şehirlileştirmek ve köylü-işçi bir araya gelmesini gerçekleştirmektir. Nüfusunun büyük kısmı köylü olan bir ülkede, köylüyü dikkatsizlik eden bir solcu rejim, özgürlükçü demokrasiyi de benimseyemez. Şundan dolayı özgürlükçü demokraside köylü bu ihmalin bedelini seçimlerde ödettirir. (Demokratik Sol)
  • Çağımızdaki milliyetçilik akımlarının kim bilir insancası Cumhuriyet Türkiyesi’nin mayası olan ve CHP’nin simgesi olan Atatürk milliyetçiliğidir.Atatürk milliyetçiliğinde ırk ayrımının da, din ve mezhep ayrımının da yeri yoktur. Zaten bu ayrımları yapmak ve gözetmek, Türk ulusunun, Türk toplumunun tarihsel geleneklerine de aykırıdır. Sayısız etnik grupların yüzyıllar süresince kaynaştığı ve bütünleştiği bir ülkede yaşıyor olmanın gerçeğinden meydana gelen bir milliyetçiliktir Atatürk milliyetçiliği ve CHP de bu milliyetçiliğin bayrağını inançla taşımaktadır. Atatürk milliyetçiliği egoist bir milliyetçilik değil, tüm insanlığın esenliğini gözeten bir milliyetçiliktir, yurtta da dünyada da sulh isteyen bir milliyetçiliktir. (Demokratik Sol)
  • Değerli dostlarım, dış siyaset, internasyonal ilişkiler, kimi zaman, bu şekilde ufak meseleler yüzünden de değil, bir tercüme yanlışlığı yüzünden, bir virgülün yanlış yere konmuş olması yüzünden bile altüst olabilir. (Türkiye 1965-75)
  • Atatürk’ün kurduğu devlette ve Atatürk’ün çizdiği yönde yeni devrimci atılımlar yaparken, Atatürk’ü ve Atatürk devrimciliğini, yalnız Atatürk’ün kendi yaşamış olduğu devrin koşullarına bakılırsa değil, yaşadığımız devrin koşullarına ve problemlerine bakılırsa de değerlendirmek zorundayız. (Atatürk ve Devrimcilik)
  • Ekonomik problemler öğütlerle çözülemez. (Bu Seviye Değişmelidir)
  • umutsuz gelip bu dünyaya
    mutsuz gidenler (Bir Şeyler Olacak Yarın)
  • Türkiye’ye yabancı sermayenin gelmesini kuşkusuz özendirmek gerekir. Ama bir özendirmeyi, kendi gücümüzün, sermayemizin, teknolojimizin yetmediği alanlarda, dışsatımımızı arttıracak, Türkiye’ye yeni dış pazar olanakları sağlayacak yönde ve kendi girişimcilerimizi engellemeyecek, ekonomik bağımsızlığımızı zedelemeyecek halde ve seviyede yapmak gerekir. (Sömürü Düzeninde Yeni Aşama)
  • Kadın hakları alanında meydana getirilen devrim de bir üstyapı devrimi sayılır. Fakat ilkin bu devrim yapılmadan, altyapı devrimciliğine geçmek oldukca güçtü. Şundan dolayı, hanımefendiler özgürleşmeden, Türkiye’de
    gerçek bir özgürlük ortamı gelişemezdi ve Türk halkının tüm gücü harekete geçirilemezdi. (Atatürk ve Devrimcilik)
  • Lâiklik, devrimler yada özgürlükler tehlikeye fikir, özerk üniversiteler, ânında, topluca seslerini yükseltebilmektedir. (Ortanın Solu)
  • Türkiye’de bazı aydınlar, -kendileri yönetime hakim olmak şartıyla- diktatörlük isteyebilirler. Ülkenin yararını bunda görebilirler. Ama halk bunu istemez. İstememekte de kendi tecrübeleri açısından haklıdır. (Ortanın Solu)
  • Devletle halkın arası açıldıkça açıldı. Devlet halka yukarıdan bakar oldu. Halk, devletten soğudu, devlete küstü. (Ortanın Solu)
  • Karşında polisiye roman okumak vardı
    Sorgusuz bakışmak
    Yoruldukça gözlerimiz
    Sevinçsiz gülmek, üzüntüsüz ağlamak (Şiirler)
  • JEOLOG
    avucumda bir buhurdan bu dünya
    çağlar tüter insansız
    sarıyor beni benden uzağa
    yokolmuş dağlar
    yankılar beni yapayalnız
    toprağın basamaklarından iner
    derin dağlara yükselirim
    eski ırmak izlerinde
    akar yiterim kumlarla
    görmez olur beni gözlerim (Şiirler)
  • “O bir şey olsun istedi mi,
    ‘Ol’ der ve olur”
    (Yasin Suresi) (Bir Şeyler Olacak Yarın)
  • Kabahat düzenindir. (Bu Seviye Değişmelidir)
  • On yıldan beri engelleme tehditlerini dinleriz. Sağa bakarız kabahat etmiş oluruz, engelleme tehdidi gelir; sola bakarız engelleme tehdidi gelir.
    Jeopolitik açıdan Türkiye kadar tehlikeli sonuç bir bölgede, bir yerde bulunan bir ülke, kendi ulusal güvenliğini, bir başka devletin iç politikasındaki dalgalanmaların seyrine, tesadüflerine bırakamaz. (Türkiye 1965-75)
  • Ne var ki fikir kuşlar benzer biçimde özgürdür. (Bir Şeyler Olacak Yarın)
  • “Elektriğe, kömüre, gaza, mazota, fuel-oil’e yüzde yüz zam.
    Demir-çelik ürünlerine yüzde yüz zam. Çimentoya bir büyük zam, derhal peşinden bir zam daha.
    Kağıda yüzde 400, tuza yüzde 500 gübreye yüzde 500’le yüzde 750 arası zam.
    Ekmeğe, süte, ete zam, sigaraya, beze, şekere zam, ptt’ye, demiryoluna, uçağa, otobüse ve daha nicelerine zam.
    Birinin acısına alışılmadan yenileri ve daha büyükleri ardı ardına gelen zam haberlerini günlerdir her akşam radyoda televizyonda dinleyen, her sabahleyin gazetelerde okuyan yurttaşlarımız, soruyor olmalılar:
    “Ne vakit arkası kesilecek bu zamların?” diye… Acı gerçek o ki arkası kesilmeyecek. Bunlar daha başlangıç…” (Sömürü Düzeninde Yeni Aşama)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş