Eğitim

Ay Operası – Jacques Prevert Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ay Operası – Jacques Prevert Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ay Operası kimin eseri? Ay Operası kitabının yazarı kimdir? Ay Operası konusu ve anafikri nedir? Ay Operası kitabı ne konu alıyor? Ay Operası PDF indirme linki var mı? Ay Operası kitabının yazarı Jacques Prevert kimdir? İşte Ay Operası kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Jacques Prevert

Çevirmen: Nuri Pakdil

Orijinal Adı: L’Opera de La Lune

Yayın Evi: Edebiyat Dergisi Yayınları

İSBN: 9789757013358

Sayfa Sayısı: 64


Ay Operası Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Jacques Prevert’in, “Ay Operası”nda ortaya koyduğu şiirsel anlatımıyla, Nuri Pakdil’in emsalsiz, usta ve güzel duyu tercüme anlayışı bir araya ulaşınca, hakkaten okunası bir kitap ortaya çıkmış. İlk baskısı 1975 senesinde meydana getirilen ve uzun senelerdir baskısı olmayan bu kitap, 2. baskı olarak nihayet kitaplaştı. Yaklaşık 40 yıl ilkin basılan bu kitap, hala zevkle okunabilme hususi durumunu kaybetmemiş.

(Tanıtım Bülteninden)


Ay Operası Alıntıları – Sözleri

  • avım ben
    can sıkıntısı
    usta avcı
  • insanlarsa veriveriyorlardı
    kati yargılarını
  • -niçin
    çekip
    gittiler?
    – GÜRÜLTÜ –
    den
    dolayı
    NE
    GÜRÜLTÜSÜ?
    öldüren
    evlatları
    MA- kinaların
    çıldırtan
    savaşı
    ma-
    Kİ- naların
    yakan
    dünyayı
    maki-
    NA- ların
    GÜ-
    RÜ/L-
    TÜ-
  • ONLAR
    asla savaşmazlar
    mı?
    -SAVAŞMAZLAR
    meydana getirecek başka işleri vardır
    güzelleştirmek ay’ı
    alıyor tüm vakitlerini
    özlemiyorlar
    savaşı
    da
    paraysa
    ol-
    muş
    ol-
    ma-
    mış
  • bir kilo kurşunun
    başınızın altındaki
    yastığın
    BİR KİLO TÜY/
    ünden daha ağır geldiğini
    nedir tartan
    söyleyiniz bakalım?
  • yoktur Ay Operası’nda
    perde
    -olmayan şeyleri soran kim sana
    mevcuttan söyle bizlere,
    diyorlardı beyimize
    -bana anlattığınız diğer operalarda
    olanların hepsi var
    Ay Operası’nda
    da
    fakat bu
    oldukca daha güzel doğal
    hayal edemezsiniz bile
    yoktur öyleki lüks localar
    tüylü koltuklar
    koltuk bitişiğinde oturacak bölgeler
    perde araları
    ne koridor
    ne paradi
    bildiğiniz şeklinde öyleki büyük avize de
    BELKİ
    ANLIYORSUNUZ
    AYDINLANIR
    KÜÇÜK
    YILDIZLARLA
    bir şebeke gökyüzünde
    YILDIZ
    LAMBA
    BOMBA

  • insanlarsa veriveriyorlardı
    kati yargılarını
  • kışlarda
    soğuklarda
    başkaları için maşa şeklinde kullanılan
    LAĞIMCI-
    ları
    maden
    İŞÇİ-
    leri-
    ni
    saymazsak
    kimse artık
    ‘yer’de
    DEĞİL
    insanlarsa
    pek birşey diyemiyorlardı buna karşı
    KONU-
    yu
    değiştiriveriyorlardı
    ivecen
    tilki tüyünden
    burjuva yasası
  • kuşkusuz tüm parlayanlar altındandır
  • yoktur Ay Operası’nda
    perde

    yoktur öyleki lüks localar
    tüylü koltuklar
    koltuk bitişiğinde oturacak bölgeler
    perde araları
    ne koridor
    ne paradi
    bildiğiniz şeklinde öyleki büyük avize de
    BELKİ
    ANLIYORSUNUZ
    AYDINLANIR
    KÜÇÜK
    YILDIZLARLA
    bir şebeke gökyüzünde
    YILDIZ
    LAMBA
    BOMBA


Ay Operası İncelemesi – Kişisel Yorumlar

L’Opéra de la lune…: Fransız sürrealist ozan Jacques Prévert ‘in (4 Şubat 1900 – 11 Nisan 1977) kitap/siirler–159147 adlı seçkisini Sabahattin Eyüboğlu çevirisiyle okuduğumda, tıpkı bir zamanlar olduğu şeklinde, yüreğimde düşünmeye başladım. Şiir peşine düşmek oldukça güzeldir ve bir şairin kapısını aralayıp onunla bağ kurarsanız kapıyı içeriden kilitleyip sizi tekrar bırakmayabilir. Prévert de öyledir, bir kuşun resmini yapmak için ilkin bir kafes çizer, sonrasında kuşu bekler ve kafese kuşu aldıktan sonrasında fırçasıyla kafesi ortadan kaldırır ve onu özgür bir ağacın branşında bırakır ( gonderi/75275757 bu şiir bana Kafka’nın ‘A cage in search of a bird’ aforizmasını da anımsatıyor.) Onun şiirlerini ifade etmek için bu şiiri örnek gösterebilirim sadece bundan oldukca daha fazlası bulunduğunu da belirtmeden geçemem.
Prévert, şiirlerini fotoğraf şeklinde çizen bir şairdir. Şiirleri “İnsan kovanları içinde oluşan bir baldır onun için, bir halk türküsüdür her şeyden ilkin.” (S.Eyüboğlu) Onun şiirleri dünya halklarının olmasıyla birlikte ülkemiz insanının da duygularını yansıtır. Ama bizlere yakınlığı Aisopos’un topraklarında yaşadığımızdan ve La Fontene’in nüktedanlığının (Fransız şakacılığı ‘Esprit gaulois’ da denir) Prévertsi ozanlarda da izlenmesinden dolayıdır. Yalnız bunun için değildir elbet, Prévert iki dünya savaşını da yaşamış ve bir asker olarak İstanbul’a ulaştığında bu toprakları oldukca sevmiştir. Bu mevzuda Hıfzı Topuz’a şu şekilde bahsetmiştir : “İstanbul’u oldukca seviyorum. 1919’da İstanbul’a işgal askeri olarak gitmiştim. Ben işgal askeri olarak vazife alacak insan değilim.” (Wikipedia)
Ay Operası Prévert’in 1953 senesinde gösterilen şiirsel çocuk öyküsüdür. Bu tanımı oldukca düşündüm, bundan dolayı eserin hedef kitlesi çocuklar kadar büyüklerdir bununla beraber. Tanımdaki öteki sorun şiirin özgür nazım şeklidir ve biçimiyle de tercüme şiir okumanın dezavantajını, tam anlamıyla yaşatır Ay Operası. Prévert kelime oyunlarını oldukca seven bir şairdir, bu sebeple Ay Operası’nın Türkçe okunması oldukça zor olsa gerek. Ben ilk okuduğumda hayal kırıklığı yaşadım fakat bu şiiri -kitap tek şiirden oluşur- idrak etmek istedim. Bunun için kitabı onlarca defa okudum ve her okuyuşumda benim için anlamı da arttı.
Şiire ulaşınca;
Dünyada yüzü asla gülmeyen anne babasız, mutsuz bir çocuğun kapkaranlık yalnızlığıyla adım atar dizeler. Aynı zamanda bambaşka bir yerde gülmekten yatağını luk mağarasına dönüştüren bir çocuk daha yaşamaktadır; Michel Morin. Ayın minik beyi ve dünyadaki mutsuz çocuğun aynı şahıs olmadığını söyler Prévert, bu mevzu bir bilmece gibidir, akla dünyada altmış kilogram gelen kişinin ayda on kilogram geldiği fizik problemini getirir. Belkide dünyadan uzaklaştıkça yüklerimizden de kurtulduğumuzu ifade etmek ister Prévert. Bana bakılırsa de Michel Morin, dünyanın mutsuz evlatlarının rüyasıdır.
Ay Operası’nda Michel Morin, dünyadaki insanların yaşayışlarını, yoksulluklarını, savaşları, eşitsizliği garip bulurken dünyadaki insanoğlu onunla alay ederler. Oysa bu minik çocuk hepsinden daha oldukca şey görmektedir bundan dolayı durup bakmış olduğu yer onlardan oldukca daha farklıdır… Ayda insanoğlu bir tek ayın şekillerini inşa etmekle meşguldürler. Ne cenk vardır, ne yoksulluk yaşarlar orada… Şarkılarını söylerler, dans ederler ve mutluluktan bitkin düşerler, dünyadaysa tabiatın şarkısı bile sonlanmaktadır, makina, tabanca, efsane gürültüleriyle…
Şiirde dünyalı çocuk isimsizken, onun ütopyası diyebileceğim Ay Operası’ndaki çocuğun adı Michel Morin’dir. (Gerçekte Prévert’in 1946 senesinde dünyaya gelen kızının adı da Michele’dir.
Prévert ve Michele :
https://www.hizliresim.com/a0KSfN
Dünya ve Ay; Michele ve Michel, cenk ve sulh, mutluluk ve mutsuzluk… Bu şiiri niçin yazmıştır Prévert diye sormak yüzyıldan haberi olmayanlar için doğaldır. Ancak 20. yüzyıl şeklinde kanlı bir yüzyılda umutsuzluk üstüne yazmamak elde değildir. Bir çocuk sahibi olmanın üzerimde daima tüyler ürperten duygusunu taşırım. Klişe sözler bile geçerliliğini yitirmez bu mevzuda, bunca savaşın, kirlenmiş bu dünyanın ortasında bir çocuk var etmek hakkaten cesaret işidir. Ama bu problemi dünya tarihinde hangi çağa koyarsak koyalım bu günkü kadar acı verici değildir. Bundan dolayı artık tabiat da eskisi kadar merhametli değil… İspanya Kralı II. Felipe’nin bir sözünü oldukca beğenirim: “Barış bir harbe hazırlanma zamanlarıdır.” Prévert’in eserini yarattığı dönem, muhtemelen cenk sonrasında sulh denilebilecek bir döneme aittir ya da şimdiki şeklinde sessiz savaşların olduğu bir sulh halidir… Dünyadaki tüm çocuklar kızı Michele şeklinde ebeveyne haiz değildir ve muhtemelen muharebede yitirmişlerdir ebeveynlerini. Dünya halkı durmadan çalışmak zorundadır, makina sesleri, tabanca sesleri durmak bilmez… Michele Morin ‘in Ay Operası’nda dans ederken dünyaya düşen ebeveyni da ilk olarak doğaya aşık olmuşlardır, bu gün gelseler tabiat ile karşılaştıkları anda Ay’a geri dönmek isteyecekleri kati. Ve nitekim dünyadaki savaşlar, ihtiraslar, kötülükler varolduğu sürece yaşanacak topraklar değildir Michel Morin’e bakılırsa burası. Ay bir yansıtıcı görevi görür şiirde, zıtlığı yansıtan bir ayna gibidir sadece bu zıtlık dünyanın olması ihtiyaç duyulan halidir bununla beraber…
Ay Operası okudukça tadına vardığım bir yapıt diyebilirim. Fransızca görseller ve videolar ile bu şiirde bir Ufak Prens havası da sezdim. Antoine de Saint-Exupéry ve Prévert aynı yıl dünyaya gelen ve aynı süreçlerde yaşamışlar sadece Ufak Prens Ay Operası’ndan on yıl ilkin yayınlanmış. Ufak Prens’in hepimiz orjinalini okuyamıyoruz maalesef ki aslına bakarsanız orada Atatürk hakkında görüşler tartışılmalıdır fakat gene de Ay Operası ile beraber dünyayı evlatların eline vermenin mantığını doğrulayan iki eserdir benim için.
Prévert daima halkın, ezilenin yanında bir şairdir, doğaya, insana, canlılara saygı duymanın gerekliliğini şiirlerine yansıtır. Onun çocukluk şiiri ile veda etmek isterim. Prévert ile tanışırsanız ilkin Şiirlerini okumanızı tavsiye ederim, sonrasında Ay Operası’nı anlamaya çalışmak güzel olacaktır…
ÇOCUKLUK
Acıdır yürekler acısıdır çocukluk
Dünya durur dönmez olur
Kuşlar susar ötmez olur
Güneş küser açmaz olur
Taş kesilir ortalık.
Yağmur mevsimi bitti derken
Yağmur mevsimi adım atar tekrardan
Acıdır yürekler acısıdır çocukluk
Yağmur mevsimi bitti derken
Yağmur mevsimi adım atar tekrardan
Ve duman rengi ihtiyarlar
Ellerinde eskice teraziler
Kurulur otururlar köşeye
Dönen dünya dönmez oldu mu
Biten otlar bitmez oldu mu
Bir İhtiyar hapşırdı anlama gelir
Ne çıkabilir
İhtiyarların ağzından
Kara kara böceklerden
örümceklerden başka
Acıdır yürekler acısıdır çocukluk
Boğuluruz sisler içinde
Sakallı sakallı sisler içinde.
İhtiyarlar çocuk oldu mu yeni baştan
Küçüklere balta olur hepsi
Koruyabilirsen koru kendini
Olan küçüklere olur daima.
Acıdır, acı acı
Yürekler acısıdır evlatların hali
Yağmur mevsimi bitti derken
Yağmur mevsimi adım atar tekrardan.
Michel Morin’den BULMACALAR…
gonderi/75259394 (Psyche)


Ay Operası PDF indirme linki var mı?


Jacques Prevert – Ay Operası kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Ay Operası PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jacques Prevert Kimdir?

Fransız ozan ve senarist.Paroles adlı şiir derlemesindeki kelime oyunlarıyla büyük yankı buldu. Toplumsal ümit ve aşk üstüne baladlarıyla ve yapmış olduğu fotoğraf ve kolaj çalışmalarıyla da bilinir.

Yatılı bir talebe olarak Paris’te okudu. Drama eleştirmeni olan babası André Prévert’le tiyatroya giderdi ve anası Suzanne Catusse’ten okuma sevgisini aldı. 15 yaşlarında ilköğretim eğitimini tamamladıktan sonrasında okulu bıraktı ve Le Bon Marché adlı büyük bir mağazada çalışmaya başladı. Savaştan sonrasında, 1918’de Yves Tanguy ile tanışacağı Yakın Doğu’ya askerliğe çağrıldı. Ondan sonrasında İstanbul’a gönderilir ve Marcel Duhamel ile tanışır. İstanbula işgal askeri olarak gelmesi hakkındaHıfzı Topuz’a şu şekilde bahsetmiştir : “İstanbul’u oldukca seviyorum. 1919’da İstanbul’a işgal askeri olarak gitmiştim. Ben işgal askeri olarak vazife alacak insan değilim.”


Jacques Prevert Kitapları – Eserleri

  • Ay Operası
  • Şiirler
  • Harikalar Tablosu
  • Aşk Şiirleri
  • Seçme Şiirler
  • Sözler
  • Yaramaz Küçüklere Masallar
  • How to Paint the Portrait of a Bird
  • Şiirler


Jacques Prevert Alıntıları – Sözleri

  • Eğer yüreğiniz yufka ise, sulu ise gözleriniz
    Daha iyisi mi, dönün evinize,
    Daha iyisi mi, siz ağlayın kendi halinize,
    Ama beni bırakın… (Seçme Şiirler)
  • sana yalvarıyorum
    senin için benim için tüm sevişenler için
    ve sevişmişler için (Aşk Şiirleri)
  • Günâha giren insan
    Sanatın ilk kaynakları (Şiirler)
  • insanlarsa veriveriyorlardı
    kati yargılarını (Ay Operası)
  • Bana hanımefendi deme, kanatlarımı acı­tıyor. Devekuşu de bana özetlemek gerekirse. (Yaramaz Küçüklere Masallar)
  • Sanatçılar dâima evlatları evlat edinirler, bu âdettir. (Harikalar Tablosu)
  • Hiç değilse örnek olmak için mutlu yaşamaya çalışalım. (Şiirler)
  • Ve yaşamak luğu… (Seçme Şiirler)
  • bıraksaydın beni kucaklamayı
    inan boğulmuş ölecektim (Aşk Şiirleri)
  • Kuşku etmediğimiz şeyler bilmediğimiz şeylerdir.
    Bilmediğimiz şey bizi yaşatan şeydir, sevdiğimiz
    süre. (Şiirler)
  • çiçek pazarına gittim
    sana
    çiçek aldım
    sevgilim (Aşk Şiirleri)
  • Kuş pazarına gittim
    Kuşlar aldım
    Sana
    sevgilim
    Çiçek pazarına gittim
    Çiçekler aldım
    Sana
    sevgilim
    Hurda pazarına gittim
    Prangalar aldım
    Sana
    sevgilim
    Ve sonrasında tutsak pazarına gittim
    Seni aradım
    Ama bulamadım
    sevgilim
    (‘sana sarı laleler aldım çiçek pazarından’ çağrışımını bir tek bende mi yapmış oldu acaba ?) (Sözler)
  • Mutlu insanların başlarından geçmiş öyküleri yoktur. (Harikalar Tablosu)
  • ve ben ölesiye sarhoştum
    ve luktan bir ateştim
    sen aklı başlangıcında bir sarhoş
    tüm çıplaklığınla kolllarımın içinde (Aşk Şiirleri)
  • bunalıyor
    sanki boğazına sarılıyor hepimiz
    verdiği sözlerin tutsağı olmuş
    hesap soruluyor kendisinden (Aşk Şiirleri)
  • Bunca orman koparılır topraktan
    Kesilir biçilir
    Bunca orman yok edilir
    Merdaneler altında
    Bunca orman kurban edilir kâğıt hamuruna
    Milyarlarca gazete çıkar her yıl
    Ve bu gazetelerde
    Ağaçların ormanların tükenmesinden doğacak
    belâlar üzerine
    Okurların dikkati çekilir. (Şiirler)
  • bir kilo kurşunun
    başınızın altındaki
    yastığın
    BİR KİLO TÜY/
    ünden daha ağır geldiğini
    nedir tartan
    söyleyiniz bakalım? (Ay Operası)
  • Mutlu insanların serüvenleri olmaz. (Harikalar Tablosu)
  • Kim o
    Kimse yok
    Çarpan yalnızca yüreğim. (Aşk Şiirleri)
  • ordasın
    karşımda
    aşkın ışığı içinde
    ben de
    şuradayım
    mutluluğun musikisiyle beraber (Aşk Şiirleri)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş