Eğitim

Ayna Çarpması – Murat Özyaşar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ayna Çarpması – Murat Özyaşar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ayna Çarpması kimin eseri? Ayna Çarpması kitabının yazarı kimdir? Ayna Çarpması konusu ve anafikri nedir? Ayna Çarpması kitabı ne konu alıyor? Ayna Çarpması PDF indirme linki var mı? Ayna Çarpması kitabının yazarı Murat Özyaşar kimdir? İşte Ayna Çarpması kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Murat Özyaşar

Yayın Evi: Doğan Kitap Yayınları

İSBN: 9786051110059

Sayfa Sayısı: 100


Ayna Çarpması Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Murat Özyaşar’dan şaşırtıcı ve yetkin bir ilk kitap…

Pavase’den bir cümleyle başlıyor Ayna Çarpması; ‘Kendimi yalnız bırakmamak için tüm gece aynanın karşısında oturdum.’ Ve Beatles’tan bir dizeyle kapanıyor: ‘Bu sabahleyin aynaya baktım kimseyi göremedim.’ Çarpışmalar, bölünmeler, kırılmalar ve dağılmalar…Yani bir hayatla hesaplaşmanın tüm sancıları… ‘Murat Özyaşar’ın, kendi kuşağının öykücüleri içinde oldukca geçmeden ayırt edileceğini öykülerini ilk okuduğumda da düşünmüştüm. Doğu’nun içinden çıkıp edebiyatın kılcal damarlarına adım atma cesareti vardı onda. İçinden çıkmış olduğu kültürün kendini kıyaslayabilecek tüm yaşamsal sıkıntılarından yazınsal yazının derinliğine dalarak kurtulabileceğini oldukca erken görmüştü.’


Ayna Çarpması Alıntıları – Sözleri

  • “Cep telefonumun rehberinde gezindim bir süre, bir ses duymak için, bir ihtimal bana yalnızlığımı unutturur diye.
    Şimdi kim kimin umurunda, beni kim hatırlasın,
    Şimdi her insanın kalbi tenha, hepimiz mutsuz bakıyor dünyaya…”
  • Galiba bazılarını yaşam erken büyütüyor. Selim de onlardan biri.
    Hayatın en erken ve en ilkin büyüttüklerinden.
    Hayata hep geç kalanlardan. Selim asla kuşkusuz bunlardan biri.
    Gecikmeli yaşayanlardan…
  • Kimselerin okumaya cesaret edemediği, herkesten daha yalnız bir cümleydim galiba.
  • Annem de “Aynaya fazla bakma” derdi. “Cin var aynada, delirirsin” derdi. Ayna camdır anne, can alır.
  • Gözüm duvardaki Yılmaz Cenup posterine takılıyor: “Dünyanın en güzel ağlayan adamı” derdi babam ona.
  • aradığınızkişiyeşuanulaşılamıyorlütfendahasonratekrar yine yine arayın…
  • Ama niçin özür dileyeceğim, ben ne yaptım ki? Olsun. Ben gene de özür dilerim.
  • Anlatacağımız bir dün yok. Biz yarından konuşalım.
  • Konuşurken kendi gözlerine bakabilseydin eğer, ah normal olarak sus’ar, uzandığın o uzun yalanın peşinden koşmaz, kendine uzak tuttuğun yalana vardırmazdın kendini.
  • “Ayna olsam sana çok kırılırdım” derdi.


Ayna Çarpması İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Murat Özyaşar tarafınca yazılan Ayna Çarpması öykü kitabı 2008 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü ve 2009 Yunus Nadi Öykü Ödülü’ nü alarak haklı bir başarıya imza atmıştır. İçinde 12 kısa öykü bulunduran kitabımız her insanın payına bir şey düşürüyor.Ayna bir metafor benzer biçimde ara ara karşımıza çıkıyor. Anneye duyulan hasret ise öykülerin ana temi diyebiliriz.
İlk öykü Ayna Çarpması’dır. Öykü, Pavese’ nin Yaşama Uğraşı eserinde yer edinen “Kendimi yalnız bırakmamak için tüm gece aynanın karşısında oturdum.” sözü ile adım atar. Berbere gitmiş bir delikanlının berber koltuğundaki iç konuşmalarıyla adım atar ve biter. Bu monologlarda geçmişi bilhassa de kahramanımızın 17 yaşlarında hissettiklerine şahit oluyoruz. Babasından görmüş olduğu sertlik ve bu şiddete tanıklık edip ses çıkarmayan annenin trajedisi sessiz bir feryat olup yüzümüze çarpıyor.Eserde anne, baba çocuk şeklinde bir aile çevresinde şekillenen hikayeler göze çarpıyor. Yazarı araştırmadım hemen hemen fakat yapıt yazarın şahit olduğu yada duyduğu anlatılardan beslenmiş bulunduğunu düşünüyorum.
İtiraf isminde ikinci öykü ise siyasal tutuklu koğuşunda geçer. Selim isminde siyasal tutuklu müebbet hapis cezası almış bir tutukludur ve kalmış olduğu koğuşun karşısında mavi balkonlu bir evin 7.katında yaşayan bir kıza aşık olmuştur. Onu görme umudu bile onu hayatta tutmaya yeterken, koğuş değişimi her şeyi alt üst eder. Bir seçimle karşı karşıya kalan Selim…
3.öykü Gece Silgisi adını taşıyor. Çocuk figürünün yer almış olduğu eserde Kahraman isminde çocuğun anası ve abisiyle olan yaşantısı şiirsel bir üslupla ortaya konuyor.
4.öykü Karşılıksız Fotoğraf hikayesi. Tıpkı karşılıksız aşk misali, içindeki hezeyanları paylaşan bir insanın sesinden oluşuyor öykü. Karşı apartmandaki hanıma ve elindeki fotoğraflara bakarak içindeki fırtınayı paylaşır kahramanımız.
5.öykü Yarışma adını taşıyor. Bülbül Ötüşlü Kanarya yarışması için alınan beyaz kanaryanın kahraman olduğu alegorik bir öykü. Hapsolmuş ve bulunmuş olduğu topluluğa ne yaparsa yapsın giremeyenlerin öyküsü içinizi birazcık sızlatacak.
6.öykümüz Kış Bilgisi.Anne teminin işlendiği hüzünlü bir öykü. Kış başlangıcında annesinin bırakıp gittiği bir çocuk ve onun sancılı gençliğinin öykülenişi şiirsel bir üslupla vücut buluyor. “Herkes dönermiş bigün uzağına.”… S. 52
7 öykü Çift Kağıt öyküsü. Mehlika’ya aşık bir delikanlı köy kahvesine gider ve mahkemelik olan yaşlı karı-kocanın öyküsünü dinler. “Pencere, penc ve re kelimelerinden oluşuyor. Penc şu tavladaki sayı, şu demek oluyor ki beş demek. Re ise yol anlamına gelir. Burayı şu dört duvarı düşün. Hangi tarafa gitsen yol yok, kapalı. Pencere de bu dört duvarın içinde oluşturulan beşinci yoldur, unutma” dedi. S. 60 aslen hikayenin aslı…
8.öykü Kapının Cümle Halleri adını taşıyor. “Kimselerin okumaya cesaret edemediği, herkesten yalnız bir cümledeyim galiba.” cümlesi öykünün ihtiva ettiği yalnızlığın özeti. Sanatlı ifadelerin yer almış olduğu öykü sözcük oyunlarıyla bir manzum öykü tadında.
9.öykü Sus Dersleri. İçinde Süveyda, Gölge ve Sus diye üç küçük bölüm yer verilmiştir.Başarısız olmuş, öyküleri yayınlanmaya kıymet bulunmayan bir yazarın kederi anlatılır öyküde.” Sadece ceketini alıp masadan yenik kalkan kumarbazın kederiydi seninkisi. Bir bozkır, bir iç kanama.” “Kendime sustum. Kendimi dinlemekten vazgeçtim. Konuşmadım tekrar. Uzun uzun sustum.”
İç konuşma ile ilerleyen bu öykü de ötekiler benzer biçimde hüzünlü.
10.öykü Kara Sayfa;bir anne öyküsü gene. Annesini ufak bir çocukken kaybeden bir çocucuğun büyüdükten sonrasında köyüne gidişi ve annesinin ölümünü ve ona düşkünlüğünü yad etmesiyle oluşmuş bir hasret öyküsü.
11.öykü Kuyu Ödevleri;bir manzum öykü benzer biçimde başlıyor. Yalnız ve annesine hasret duyan kahramanımız Gömlek, Kefen Sessizliği, Nal İzleri bölümleriyle hissettiklerini paylaşıyor okuruyla.
12.ve son öykü Uzun Hikaye. Bu öykü küçürek hikayedir:”Uzun zamandır dalgın bakıyordun dünyaya. Anlat dediler. Anlatamam, uzun öykü, dedin.”…
Kitap The Beatles’ın bir şarkısındaki şu son sözle biter:Bu sabahleyin aynaya baktım, kimseyi göremedim. (Arzu Polatkan)

2008 senesinde yayımlanmış Ayna Çarpması. Haldun Taner ve Yunus Nadi Öykü Ödüllü.
Uzaktan uzağa 12 yıl, kitaplığımda altı aydır okunmayı bekliyordu. Birbir çok için uykunun ben geldim söylediği bu saatler son sayfasını kapattım.

Külliyatı diyebileceğimiz kadar kitabı yok; fakat bu insanın kalemi kuvvetli dost.
Pavese’nin ‘Yaşama Uğraşı’ ile açıyorsunuz sayfaları sizce ne kadar fena olabilir ki?

Aynalar. Kendi’ler.
Kaçanlar. Buluşamayanlar.
Bir kasvet değilse de karanlık bir hava söz konusu. Akrabalar, çekirdek aileler, yiyecek masaları.
Seveceksiniz. (Adem Kara)

Çarptı: Ayna Çarpması okuduğum en etkisinde bırakan öykü kitaplarından biri. Karakter devamlılığı olduğundan öyküler içinde bağlantı kurabiliyor, imgelere yatkınlık kazanıyor ve anlatıdaki şiirselliğe kendinizi daha rahat bırakabiliyorsunuz. Bu kitabı beş yıl sonrasında anımsasam dönüşler, annesinin eteğine desen olan bir çocuk, ayna, oda, kamburluk ve topallık benzer biçimde insan mükemmeliyetini sarsan “kusurlar”, içeri- dışarı zıtlığı benzer biçimde başlıklar gelirdi herhalde aklıma.
Kitabın bütünü fısıltıyla bağıran bir metin. Savrulup birikmekten ibaret bir yaşamda yalnızlığı da bir çocuk yalınlığıyla anlatmış. Ve doğal özenti çarpıcı söz atmayan militan bir metin. Usul usul, bağırmadan, işaret parmağı göstermeden harcını acıyla karan öyküler. Fazlaca beğendim. Fazlaca alıntıladım. İkinci kez okunmalı. (burcu)


Ayna Çarpması PDF indirme linki var mı?


Murat Özyaşar – Ayna Çarpması kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Ayna Çarpması PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Murat Özyaşar Kimdir?

Murat Özyaşar, 1979’da Diyarbakır’da hayata merhaba dedi. İlk öyküsü AdamÖykü dergisinde, çevrilmiş öyküleri ise Transcript Review, Words Without Borders, Kovara W ve Tîroj dergilerinde yayımlandı.

Ayna Çarpması adlı ilk kitabıyla 2008 Haldun Taner Öykü Ödülü ve 2009 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü aldı. Bu kitap, Bîr (Doğan Kitap, 2011) adıyla Kürtçeye çevrildi.


Murat Özyaşar Kitapları – Eserleri

  • Ayna Çarpması
  • Sarı Kahkaha
  • Aslı Gibidir
  • Bîr
  • Kelogıri


Murat Özyaşar Alıntıları – Sözleri

  • “Heke ez neynik bûma, ez bi ber rûye te perçe perçe bibûma.” (Bîr)
  • “Cep telefonumun rehberinde gezindim bir süre, bir ses duymak için, bir ihtimal bana yalnızlığımı unutturur diye.
    Şimdi kim kimin umurunda, beni kim hatırlasın,
    Şimdi her insanın kalbi tenha, hepimiz mutsuz bakıyor dünyaya…” (Ayna Çarpması)
  • Ben yokum bu oyunda çirkin gururum var! (Sarı Kahkaha)
  • “Vurun ulan vurun ben kolay ölmem” diyen ozan Ahmed Arif’in, “Her köşe başlangıcında kimlik soruyorlar benden, açıp yaramı gösteriyorum” diyen Hicri İzgören’in, “Zira acısına izleyici ister yaşam” diyen Kemal Varol’un, “Sırrını surlarına fısıldayan” Şeyhmus Diken’in şehridir. (Aslı Gibidir)
  • Duydum, sessizlik de kulaklarla duyulan bir şeymiş. Gördüm karanlık da görülen bir şeymiş. Durduk. Durunca lal oldu dünya, yanımızdan yöremizden aktı hayatlar. (Sarı Kahkaha)
  • Biliyorum dünya güzeldi, fakat bana değil. (Sarı Kahkaha)
  • Konuşurken kendi gözlerine bakabilseydin eğer, ah normal olarak sus’ar, uzandığın o uzun yalanın peşinden koşmaz, kendine uzak tuttuğun yalana vardırmazdın kendini. (Ayna Çarpması)
  • Şehitler öldü ve şehitler ölüyor. Ölüleri ölümsüz kılma çabası da ölüm siyasetinin savunusundan başka bir işe yaramıyor. (Aslı Gibidir)
  • …”Allah mahkumlarınızı özgür bıraksın, ölülerinizin kemikleri bulunsun” diye yakarış eden dilenciye, dilencinin bile politiğine denk gelmektir. (Aslı Gibidir)
  • Galiba bazılarını yaşam erken büyütüyor. Selim de onlardan biri.
    Hayatın en erken ve en ilkin büyüttüklerinden.
    Hayata hep geç kalanlardan. Selim asla kuşkusuz bunlardan biri.
    Gecikmeli yaşayanlardan… (Ayna Çarpması)
  • Kimselerin okumaya cesaret edemediği, herkesten daha yalnız bir cümleydim galiba. (Ayna Çarpması)
  • “Ne var ise kafamızdadır!” (Aslı Gibidir)
  • aradığınızkişiyeşuanulaşılamıyorlütfendahasonratekrar yine yine arayın… (Ayna Çarpması)
  • “evlilik iyi mi gidiyor Kâmil?”
    “Ağbi iyidir, hoştur fakat asla bitmiyor” (Sarı Kahkaha)
  • Aslında yalnız bunu demeliydim galiba:
    İki ray arasındaki yakınlık ya da uzaklık kadardı her şey.
    Oldu, bitti.
    Oldubittiye geldi her şey. (Aslı Gibidir)
  • Gözüm duvardaki Yılmaz Cenup posterine takılıyor: “Dünyanın en güzel ağlayan adamı” derdi babam ona. (Ayna Çarpması)
  • Anlatacağımız bir dün yok. Biz yarından konuşalım. (Ayna Çarpması)
  • “Kimsiz kaldım, kimsiz kaldım, derdime yanak yok.” (Aslı Gibidir)
  • Sarılmasını bilen adam iyi adamdır (Sarı Kahkaha)
  • Çirkin de değiliz güzel de
    Öfkeliyiz öfkeli… (Aslı Gibidir)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş