Eğitim

Bana Deli Derlerdi – John Monahan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bana Deli Derlerdi – John Monahan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bana Deli Derlerdi kimin eseri? Bana Deli Derlerdi kitabının yazarı kimdir? Bana Deli Derlerdi konusu ve anafikri nedir? Bana Deli Derlerdi kitabı ne konu alıyor? Bana Deli Derlerdi PDF indirme linki var mı? Bana Deli Derlerdi kitabının yazarı John Monahan kimdir? İşte Bana Deli Derlerdi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: John Monahan

Çevirmen: Derya Öztürk

Orijinal Adı: They Called Me Mad: Genius, Madness, and the Scientists Who Pushed the Outer Limits of Knowledge

Yayın Evi: Panama Yayınları

İSBN: 9786054401970

Sayfa Sayısı: 304


Bana Deli Derlerdi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Garip elektrikli aletler, kabarcıklar çıkaran gözlem tüplerinin yanında cızırdayıp uğultular çıkarıyor. Kambur bir asistan ameliyat masasına bağlı, üstü örtülmüş halde yatan adamı denetim ediyor ve derhal yanında beyaz laboratuvar önlüğünü giymiş dâhi tabip çılgınca gülüyor. 

Dr. Frankestein’dan Dr. Jekyll’a kadar bu deli bilim adamlarının köklerine indiğinizde bunların, gerçek bilim adamlarından, bilimsel ortodoksiye meydan okumuş ve aklın sınırlarını zorlamış hanım ve adamlardan esinlenilmiş bulunduğunu öğrenmek şaşırtıcıdır.

Bu kitap, Arşimet’ten Newton’a, John Hunter’dan Nikola Tesla’ya, Marie Curie’den Einstein’a kadar bilimin ve bilginin sınırlarını zorlamış ve kimi vakit dâhilikle delilik içinde gidip gelmiş fakat bilimsel çalışmalarından asla vazgeçmemiş bilim adamlarının şaşırtıcı öykülerini anlatmaktadır.


Bana Deli Derlerdi Alıntıları – Sözleri

  • Ulusal Bilimler Akademisi’ndeki resmi bir resepsiyonda, meşhur bir bilim adamı bitmek bilmeyen konuşmalar ve sunumlara katlanmak mecburiyetinde bırakıldı. En sonunda tarafındaki Hollandalı bir diplomata dönerek şunu söylemiş oldu: “Yeni bir sonsuzluk teorisi keşfetmişim sanırım.” (Isaacson, 2007).
  • Chicago’da çalışan bir grup bilim adamı, bir birlik kurup atom bombasının yaratacağı toplumsal ve siyasal tesirleri üstüne on iki sayfalık bir rapor hazırladı. Grubun başkanı Nobel Ödüllü James Franck olduğundan rapora Franck raporu denildi. Hiçbir koşulda atom bombasının sürpriz bir saldırıya Japonlara karşı kullanılmasına karşı çıkıyordu:
    “Bir Alman roket bombası şeklinde ve ondan milyon kez daha yıkıcı bir silahı gizlice hazırlayan ve onu aniden özgür bırakan bir ulusun tüm dünyayı ikna etmesi oldukça zor olacak; bu tür silahlar internasyonal anlaşmalarla tamamen terk edilmelidir.”
    Rapor, eğer efsane kullanılacaksa bunun Birleşmiş Milletler temsilcileriyle bir çölde yada tenha bir adada yapılmasını öneriyordu. Raporu başkana gönderdiler. Ordu tarafınca ele geçirildi ve anında yok edildi. Truman raporu asla görmedi.
  • Mucit sakin bir halde deneyine devam ederken, Manhattan mahalli karakolunda camların çatırdadığı ve insanların New York’ta bir zelzele bulunduğunu düşünerek evlerinden ve işyerlerinden dışarı kaçtığına dair raporlar gelmeye başladı.
    … Bu sırada Tesla, osilatörden gelen titreşimlerin kaygı verici şekilde güçlendiğini hissetmeye başlamıştı. Deneye son vermeye karar verdi ve osilatörü bir çekiçle parçaladı.
  • İşiyle ilgili en oldukca sevilmiş olduğu şey işlerinin acele bitmesi ve ona düşünmesi için vakit vermesiydi. Patronu, masasını dolduran üstü geniş hesaplamalarla dolu karalanmış kâğıtları pek önemsemiyor şeklinde görünüyordu ve Einstein saatlerce fikir deneyleri yapıyordu kafasının içinde. Bu düşünceler onu bir değil, olağandışı fizik fikirleri içeren tam dört sayfa yazmaya yönlendirmişti ki içlerinden biri bile pek oldukca fizikçinin kariyer yapmasına yeterdi.
  • “Bay Tesla elleri vesilesiyle 200 bin volttan daha çok akımın geçtiğini, saniyede bir milyon kez titreştiğini ve kendilerini göz kamaştırıcı bir ışık akımıyla gösterdiğini görüyordu. Böylesi çarpıcı bir denemeden sonrasında, sırası gelmişken söyleyeyim, asla kimse telaşlı bir hevesle bunu tekrarlamazdı.”
  • Diyelim ki bilimsel görüşlerimiz en yüksek noktada; doğadaki tüm gizemler çözülmüş; zaferlerimiz tamamlanmış ve fethedecek yeni dünyalar kalmamış, o halde insan beyninin gelişiminden daha ölümcül başka bir şey yoktur.
  • Şimdi, eğer ivme ışığı büküyorsa ve ivmeyle yer çekimi birbirinin aynısıysa bunun anlamı yer çekimi de ışığı büker.
  • “Düşünme hakkınızı koruyun, yanlış düşünmek bile asla düşünmemekten iyidir.”
  • Düşünme hakkınızı koruyun, yanlış düşünmek bile asla düşünmemekten iyidir.
    Hypatia
  • Her iki adam da çalışkan dâhilerdi fakat daha önemlisi birbirlerinden inanılmaz derecede farklılardı. Sorunlara oldukca değişik açılardan yaklaşıyorlardı. Tesla, ne kadar mühendisse o denli teorisyendi. Edison ise teoriye zaman harcayamayacak kadar direkt pratiğe yönelen bir adamdı.


Bana Deli Derlerdi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

BANA DELİ DERLERDİ, Peki Ya Size?..: Deli bilim adamları, dâhi bilim adamları… Ve aynı anda ikisi birden olanlar. Onlara deli denmelerinin temel sebebi ise, kitabın birçok yerinde geçmiş olduğu şeklinde, halkın yada başka bilim adamlarının önceki ya da daha değişik bakış açılarına haiz fikirlere körü körüne bağlı olmalarından kaynaklanıyor. Başlıktaki öteki kelime olan ‘Dahi’ ise, fikrimce, herkesten değişik düşünen şeklinde bir anlama geliyor. Eğer çoğunluk o dâhi şeklinde düşünseydi de oldukca minik bir azınlık daha değişik şeyleri fark etselerdi, onlara dâhi denilirdi…
Kitapta fikirleri, teorileri ve deneyleri çılgınca olan yada sürecinin insanlarına o şekilde görünen bilim adamlarının bu bilimle alâkalı yaşamı ve bu bilimle alâkalı yaşamı da ilgilendiren hususi hayatları mevzu alınıyor. Hatta bazılarında dönemlerinde olan öteki başka kişiler ve vakalara da yer veriliyor.
İlk sayfalardaki birkaç yazım, noktalama hatası ve ifade bozuklukları ve de konusu geçmeyen sadece hem deli hem dahi bulunduğunu düşündüğüm ‘İbni Sina’ , ‘Leonardo Da Vinci’ şeklinde bilim adamlarından ve Nikola Tesla ile Albert Einstein’in ortak çalışmalarından bahsetmemesi beni üzdü. Bu minik ayrıntılar haricinde kitapta herhangi bir olumsuzluk göremiyorum. Kapak tasarımı, akıcılığı ve anlatılanların zamanı olsun oldukça güzeldi. Bana Deli Derlerdi ve demeye devam edecekler. Ama bu güzel bir şey bence. Fikirlerim uçuk kaçık olduğundan mutluyum ve inşaallah bir vakit ben de o ‘Deli Dahi Bilim İnsanları’ndan biri olacağım.
Bana deli derlerdi, peki ya size?.. (OKCUlardan Hacı Mıstık)

Tarihten bugüne dek düzgüsel insanlardan farkli olarak yaşamış olduğu dönemlere damgasını vurmuş bilim adamlarının fikir yapısı ve yapmış olduğu icraatları ayrıntısına kadar anlatip okuyan kisiyi etkileyen bir kitap, informasyon edinmek genel kültür bakımindan bazı bilgilere haiz olmak için oldukça faydali bir kitap, tavsiye edilirrr (Ebu Cahil)

Delilik ile dâhilik içinde ince bir çizgi vardır. Deli olmadan dâhi olamazsın. Dünyanın en akıllı insanları en deli olanlardır aslen… Bu da benim kendi fikrim. Birgün delirmek ümidiyle (Mehmet Baran Baykara)


Bana Deli Derlerdi PDF indirme linki var mı?


John Monahan – Bana Deli Derlerdi kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Bana Deli Derlerdi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı John Monahan Kimdir?

John Monahan, bir bilim yazarıdır. Baltimore ‘da fen öğretmeni idi. “They Called Me Mad: Genius, Madness and the Scientists Who the Outer Limits of Knowledge of Knowledge” adlı kitabın yazarıdır.

Baltimore’da eşi, iki evladı ve çeşitli evcil hayvanları ile yaşıyor ve çalışıyor.


John Monahan Kitapları – Eserleri

  • Bana Deli Derlerdi


John Monahan Alıntıları – Sözleri

  • Chicago’da çalışan bir grup bilim adamı, bir birlik kurup atom bombasının yaratacağı toplumsal ve siyasal tesirleri üstüne on iki sayfalık bir rapor hazırladı. Grubun başkanı Nobel Ödüllü James Franck olduğundan rapora Franck raporu denildi. Hiçbir koşulda atom bombasının sürpriz bir saldırıya Japonlara karşı kullanılmasına karşı çıkıyordu:
    “Bir Alman roket bombası şeklinde ve ondan milyon kez daha yıkıcı bir silahı gizlice hazırlayan ve onu aniden özgür bırakan bir ulusun tüm dünyayı ikna etmesi oldukça zor olacak; bu tür silahlar internasyonal anlaşmalarla tamamen terk edilmelidir.”
    Rapor, eğer efsane kullanılacaksa bunun Birleşmiş Milletler temsilcileriyle bir çölde yada tenha bir adada yapılmasını öneriyordu. Raporu başkana gönderdiler. Ordu tarafınca ele geçirildi ve anında yok edildi. Truman raporu asla görmedi. (Bana Deli Derlerdi)
  • Ulusal Bilimler Akademisi’ndeki resmi bir resepsiyonda, meşhur bir bilim adamı bitmek bilmeyen konuşmalar ve sunumlara katlanmak mecburiyetinde bırakıldı. En sonunda tarafındaki Hollandalı bir diplomata dönerek şunu söylemiş oldu: “Yeni bir sonsuzluk teorisi keşfetmişim sanırım.” (Isaacson, 2007). (Bana Deli Derlerdi)
  • İşiyle ilgili en oldukca sevilmiş olduğu şey işlerinin acele bitmesi ve ona düşünmesi için vakit vermesiydi. Patronu, masasını dolduran üstü geniş hesaplamalarla dolu karalanmış kâğıtları pek önemsemiyor şeklinde görünüyordu ve Einstein saatlerce fikir deneyleri yapıyordu kafasının içinde. Bu düşünceler onu bir değil, olağandışı fizik fikirleri içeren tam dört sayfa yazmaya yönlendirmişti ki içlerinden biri bile pek oldukca fizikçinin kariyer yapmasına yeterdi. (Bana Deli Derlerdi)
  • Diyelim ki bilimsel görüşlerimiz en yüksek noktada; doğadaki tüm gizemler çözülmüş; zaferlerimiz tamamlanmış ve fethedecek yeni dünyalar kalmamış, o halde insan beyninin gelişiminden daha ölümcül başka bir şey yoktur. (Bana Deli Derlerdi)
  • Düşünme hakkınızı koruyun, yanlış düşünmek bile asla düşünmemekten iyidir.
    Hypatia (Bana Deli Derlerdi)
  • Şimdi, eğer ivme ışığı büküyorsa ve ivmeyle yer çekimi birbirinin aynısıysa bunun anlamı yer çekimi de ışığı büker. (Bana Deli Derlerdi)
  • Mucit sakin bir halde deneyine devam ederken, Manhattan mahalli karakolunda camların çatırdadığı ve insanların New York’ta bir zelzele bulunduğunu düşünerek evlerinden ve işyerlerinden dışarı kaçtığına dair raporlar gelmeye başladı.
    … Bu sırada Tesla, osilatörden gelen titreşimlerin kaygı verici şekilde güçlendiğini hissetmeye başlamıştı. Deneye son vermeye karar verdi ve osilatörü bir çekiçle parçaladı. (Bana Deli Derlerdi)
  • “Düşünme hakkınızı koruyun, yanlış düşünmek bile asla düşünmemekten iyidir.” (Bana Deli Derlerdi)
  • Her iki adam da çalışkan dâhilerdi fakat daha önemlisi birbirlerinden inanılmaz derecede farklılardı. Sorunlara oldukca değişik açılardan yaklaşıyorlardı. Tesla, ne kadar mühendisse o denli teorisyendi. Edison ise teoriye zaman harcayamayacak kadar direkt pratiğe yönelen bir adamdı. (Bana Deli Derlerdi)
  • “Bay Tesla elleri vesilesiyle 200 bin volttan daha çok akımın geçtiğini, saniyede bir milyon kez titreştiğini ve kendilerini göz kamaştırıcı bir ışık akımıyla gösterdiğini görüyordu. Böylesi çarpıcı bir denemeden sonrasında, sırası gelmişken söyleyeyim, asla kimse telaşlı bir hevesle bunu tekrarlamazdı.” (Bana Deli Derlerdi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş