Eğitim

Başlangıçta Eğitim Vardı – Alice Miller Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Başlangıçta Eğitim Vardı – Alice Miller Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Başlangıçta Eğitim Vardı kimin eseri? Başlangıçta Eğitim Vardı kitabının yazarı kimdir? Başlangıçta Eğitim Vardı konusu ve anafikri nedir? Başlangıçta Eğitim Vardı kitabı ne konu alıyor? Başlangıçta Eğitim Vardı PDF indirme linki var mı? Başlangıçta Eğitim Vardı kitabının yazarı Alice Miller kimdir? İşte Başlangıçta Eğitim Vardı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Alice Miller

Çevirmen: Şirin Baykan

Yayın Evi: Arion Basım Yayın

İSBN: 9789755711034

Sayfa Sayısı: 326


Başlangıçta Eğitim Vardı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hayat dolu fakat acı çeken bir ruhun kendini ifade etme yetisinden yoksun kalmış olduğu bir durumdan daha dayanılmaz, daha korkulu bir durum tasarım edemiyorum.

– Montaigne-

Miller bu kitabın ilk bölümünde 18., 19. ve 20. yüzyılın eğitim mekanizmalarını “Kara Pedagoji” olarak kapsamlı bir halde irdeliyor.

İkinci bölümde ise üç ayrı karakterin çocukluk ve dolayısıyla eğitim süreçleri inceleniyor. Bu karakterlerin ilki (yaşamı mevzu alınarak yazılan kitabı bir oldukça dile de çevrilmiş olan uyuşturucu bağımlısı) Christiane F., diğeri 2. Dünya Savaşı’nın Alman diktatörü Adolf Hitler ve sonuncusu da seri çocuk katili Jürgen Bartch’dır.

Son bölüm ise suçluluk duygusu ile üzüntü arasındaki farka ayrılmış.

“İyi yetiştirilmiş bir insanoğlunun trajedisi, bir erişkin olarak kendisine ne yapıldığını ve onun ne yaptığını fark edememesinde yatar. Bana gore yapılacak tek şey, izleyeceği yolu göstermeye mevzu olanın, algılarında desteklenmesi, çevresinde olup bitenin bilincine varması ve kendi duygularını ifade ederek kendi gücüyle ruhunun katline karşı çıkabilmesi için ona yardım edilmesidir.”


Başlangıçta Eğitim Vardı Alıntıları – Sözleri

  • …ana-baba kendi ana-babasina göstermiş olduğu saygı ve hoşgörüyü çocuğuna da göstermeyi başarabilirse o vakit ona ilerideki dirimsel için en iyi şartları elde etmiş olacaktır.
  • Ancak bana meydana getirilen haksızlığa kızabildiğim, canımı yakandan nefret edebildiğim vakit, sadece o vakit onu bağışlamam için önümde herhangi bir engel kalmaz.
  • Kişi maruz kalmış olduğu fena muameleyi, oldukça erken yaşta yaşamış olduğundan anlatamazsa onu göstermek zorunda kalır.
  • Çocuğun ana-baba sevgisine olan bağımlılığı onun ileride, tüm yaşamı süresince ana-babanın idealleştirilmesinin arkasında gizli saklı kalmış travma oluşumunu fark etmesini olanaksız kılar.
  • İnsanların düşünmemesi, yönetenler için ne büyük mutluluktur.
    Adolf Hitler
  • Kişi maruz kalmış olduğu fena muameleyi, oldukça erken yaşta yaşamış olduğundan anlatamazsa o vakit onu göstermek zorunda kalır.
  • Algılananı reddetmemek, ona karşı gelmemek yetisi zekâyla değil, kişinin gerçek benliğine olan erişimiyle ilişkilidir. Tam tersine zekâ, uyumun lüzumlu olduğu zamanlarda sayısız düzenlemenin yapılabilmesine destek sağlar.
  • Eskinin fizyolojik sakatlama, sömürü ve işkencesi, bugün yerini, “eğitim” adı altında ruhsal işkenceye bırakmış görünüyor.
  • Ana-babanın çocuğa bilgili ya da bilinçsiz olarak yapmış olduğu fena işlem, çocuğun sevgisi yardımıyla meydana çıkmaktan korunur.
  • Insan minik bir çocukken iyi mi işlem görüyorsa yaşamı süresince o şekilde davranır.


Başlangıçta Eğitim Vardı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

tüm zamanların en büyük suçlusu bile dünyaya suçlu olarak gelmemiştir.:
“Kitaplar hapishaneleri yıkmamızı sağlamıyor bir ihtimal fakat , kimi zaman karşımıza o şekilde kitaplar çıkıyor ki , hapishane kapılarını tırmalamak ve sarsmak için kişiye cesaret veriyor. Sizin kitabınız da benim için işte bu şekilde bir kitap oldu.”diyor Alice Miller e mektup yazan okurlardan biri ve benim hislerime tercüman oluyor.
Yazarın okuduğum dört kitabı yardımıyla neredeyse beynimin içinde bulunan hapishanenin anahtarlarının nerede bulunduğunu keşfetmeye başladım.Yazar beni o hapishaneye kapatarak mahkum edenler kim olursa olsun minnet duymamam ve öfkemi yaşamam mevzusunda cesaretlendirdi.
“Anlaşılmayana sırtımızı döner ve kızgınlık içinde ‘insani olmayan’ olarak nitelendirirsek kendimizi onun bilgisinden yoksun bırakmış oluruz.”
” Ana-babalar, kendi ana-babalarina gösterdikleri saygının aynısını çocuklarına da göstermeyi başarabilseler, o vakit çocuk, haiz olduğu kabiliyetleri en iyi şekilde geliştirebilir.” (Fundalı)

Nihat ise annesini oldukça minik yaşta yitirmiş, babası bir matbaada ustabaşı olarak iş koşturmacasındadır. Nihat şanssız bir çocuktu büyüdükçe de bu şanssızlığı onu terk etmemişti. O da matbaada çalışmış hemen sonra Selim ile Kenan’ın yardımlarıyla bir kitap dükkanı açmıştır. Sonra da Melek isminde bir sözde yazarla tanışıp evliliğe ilk adımını atmıştır. Kenan ve Selim’e iyi davranmayıp Nihat’ı da ezmeyi başarıyordu. Ne yazık ki Nihat oldukça saf olduğundan Melek’in davranışlarını alttan alabiliyordu. (ibo deniz)

Acının aileden çocuğa aktarımının 3 çarpıcı örnek ( uyuşturucu bağımlısı Christian F. diğeri 2.Dünya Savaşı’nın Alman diktatörü Adolf Hitler ve sonuncusu da seri çocuk katili Jürgen Bartch’ dır.) üstünden aktarıldığı mükemmel bir emek verme. Çocuğunu istismar eden, baskılayan anne-babaların da aslen istismara uğramış, hırpalanmış birer çocuk bulunduğunu yadsımamış mükemmel yegane yaratı. “Yetenekli Çocuğun Dramı” kitabının ikincisi şeklinde yazılmıştır.
İnsanın, çocukluğunda çekmiş olduğu acıların bilincinde olmaması, ileri de başka evlatların çektikleri karşısında duyarsız kalmasına niçin olmaktadır. Herkesin okuması ihtiyaç duyulan bilincinde olmamızı elde eden mükemmel bir kitap. (Hasret DELİCE)


Başlangıçta Eğitim Vardı PDF indirme linki var mı?


Alice Miller – Başlangıçta Eğitim Vardı kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Başlangıçta Eğitim Vardı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Alice Miller Kimdir?

Polonya’da doğan Alice Miller 1946’da İsviçre’ye geldi ve Basel’de felsefe, psikoloji ve sosyoloji öğrenimi görmüş oldu. 1953 senesinde doktorasını tamamlayan Miller Zürih’ te ruh çözümü eğitimi aldıktan sonrasında 20 yıl psikanalist olarak çalıştı. 1980’den itibaren tedavi ve öğretim faaliyetlerini bırakarak kendini yazarlığa adadı. Çocuk eğitiminde zor kullanmanın yetişkinlikteki yaşam ve cemiyet üstündeki etkilerini ele alan kitaplar yayımladı. Aralarında Türkçenin de bulunmuş olduğu yirmiden fazla dile çevrilen eserlerinin en tanınmışları şunlardır: Das Drama des begabten Kindes, 1979; Am Anfang war Erziehung, 1980; Du sollst nicht merken, 1981; Der gemiedene Schlüssel, 1988; Das verbannte Wissen, 1988.


Alice Miller Kitapları – Eserleri

  • Beden Asla Yalan Söylemez
  • Yetenekli Çocuğun Dramı
  • Hayat Yolları
  • Başlangıçta Eğitim Vardı
  • Suskunluk Duvarını Yıkın
  • Bilmek Seni Özgür Kılacak
  • For Your Own Good
  • Free from Lies: Discovering Your True Needs
  • From Rage to Courage: Answers to Readers’ Letters
  • The Untouched Key: Tracing Childhood Trauma in Creativity and Destructiveness
  • Pictures of a Childhood
  • Banished Knowledge: Facing Childhood Injuries
  • Thou Shalt Not Be Aware
  • İhmal Edilen Anahtar


Alice Miller Alıntıları – Sözleri

  • “Ne kadar istesek de geçmişi değiştiremeyiz. Ama yaşananların bizde yarattığı sonuçları değiştirebileceğimize inanıyorum. ” (Hayat Yolları)
  • Göz ardı edişlerimizden dolayı mahvolmuyor muyuz? (Suskunluk Duvarını Yıkın)
  • Eğitim adına baskılanıp aşağılanan çocuk,hemen hemen erken bir dönemde sertlik ve ikiyüzlülüğün dilini öğrenir ve bunu etkili tek yazışma aracı olarak benimser. (Hayat Yolları)
  • Bedenimiz hiçbir şekilde aldatılamaz. O, bir tek duygularımızın ve düşüncelerimizin gerçeğine saygı duyar; o, bir tek onlarla uzun soluklu işbirliğine hazırdır.Ne yazık ki, devamlı olarak gençlerimiz dürüst olmada cesaretsizleştiriliyor, terbiye olarak adlandırdığımız şeylerle tehdit ediliyor. İlk ilkin aileyle, sonrasında dinle ve en sonunda da psikiyatri ile. (Suskunluk Duvarını Yıkın)
  • Açık ve korkusuz bir halde düşünmeyi daha ilkin başarabilmiş olsaydım, değişik bir hayatım olurdu. (Hayat Yolları)
  • “Çocukluk ve gençlik yıllarını , sıkılı yumruğunu cebinde gezdirerek geçiren insanlar, izin verildiği anda bu yumrukları kullanmakta tereddüt etmezler.” (Bilmek Seni Özgür Kılacak)
  • Konuşmak yasaktı fakat fiil özgür! (Hayat Yolları)
  • Binlerce senedir sevginin gücü üzerine yazılıp söylenenlere saygısızlık etmek istemem fakat, devamlı kendi kendisini sabote eden bir insanoğlunun kendini sevgiye açması için iyi niyet ve istemenin kafi olmadığını unutmamak gerekir. (Bilmek Seni Özgür Kılacak)
  • ”Üzerini örttüğümüz her şeyin altında kalırız.” (Beden Asla Yalan Söylemez)
  • Bir çocuk ne dövülerek ne de iyiyi amaçlayan sözcüklerle başkalarını sevmeyi öğrenebilir. Hiçbir azar, vaaz, izahat, iyi örnek gösterme, tehdit ya da yasaklama evladı sevebilen bir insan haline getiremez. Kendisine vaaz edilen çocuk, başkalarına vaaz etmeyi öğrenir. Dövülen çocuk, başkalarını dövmeyi öğrenir. Bu şekilde, iyi bir yurttaş, yürekli bir asker, dindar bir Yahudi, Katolik, Protestan, ya da ateist, hatta sadık bir psikanalist yetiştirebilirsiniz. Ama hakkaten yaşadığını hisseden, özgür bir insan yetiştiremezsiniz. Gerçekten sevebilme kapasitesinin kapılarını açabilen tek şey, çocuk yetiştirmek için hayata geçirmeye zorunlu olduğumuzu sandığımız şeyler değil, kişinin hakkaten yaşamış olduğu hissi ve özgürlüğüdür. (Thou Shalt Not Be Aware)
  • Susmak ,yaralanmış insanların en büyük düşmanıdır. (Hayat Yolları)
  • Ama gene de sizden biri olmaktan daha iyidir. Ben deliysem, uyum sağlamayı reddettiğimden, ken­dime ihanet etmek istemediğimdendir. (Beden Asla Yalan Söylemez)
  • Hissettiklerimi hissetmeye hakkım var! (Beden Asla Yalan Söylemez)
  • Bir çocuk şeklinde yoğun hissedebiliyor ve bir erişkin şeklinde düşünebiliyorum. (Suskunluk Duvarını Yıkın)
  • Çocuğun ana-baba sevgisine olan bağımlılığı onun ileride, tüm yaşamı süresince ana-babanın idealleştirilmesinin arkasında gizli saklı kalmış travma oluşumunu fark etmesini olanaksız kılar. (Başlangıçta Eğitim Vardı)
  • Pek oldukça kişinin özlem olduğu rahatlık,
    bizlere dışarıdan verilebilen bir şey değildir. (Beden Asla Yalan Söylemez)
  • Ben olduğum şeklinde yaşamak isterim. Ancak izin vermiyorlar. Kimse bana izin vermiyor. Hepsinin benim için planları var. (Beden Asla Yalan Söylemez)
  • İnsanlara acılarından kurtulacaklarını vaat eden ve onlara yaşadıklarını inkar etmelerine destek olan dinler ve ideolojiler, insanoğlu gerçeklerden yüz çevirdikleri, gerçeğin dehşetinden kaçtıkları için dünyaya gelmiştir ve doğmaya da devam etmektedir. (Suskunluk Duvarını Yıkın)
  • “Biliyorsun yönlendirilen bir beyin,kapandan kurtulmak için vakit çok geç olana kadar,kendisine verilen zararları iyilik olarak algılayabilir.” (Hayat Yolları)
  • Bizim silindiğini düşündüğümüz anı kırıntıları içimizde etkin olmayı sürdürür. (Bilmek Seni Özgür Kılacak)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş