Eğitim

Bellek Metaforları – Douwe Draaisma Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bellek Metaforları – Douwe Draaisma Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bellek Metaforları kimin eseri? Bellek Metaforları kitabının yazarı kimdir? Bellek Metaforları konusu ve anafikri nedir? Bellek Metaforları kitabı ne konu alıyor? Bellek Metaforları PDF indirme linki var mı? Bellek Metaforları kitabının yazarı Douwe Draaisma kimdir? İşte Bellek Metaforları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Douwe Draaisma

Çevirmen: Gürol Koca

Orijinal Adı: De Metaforenmachine Een Geschiedenis Van Het Geheugen

Yayın Evi: Metis Yayıncılık

İSBN: 9789753426176

Sayfa Sayısı: 344


Bellek Metaforları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hollanda’da ve çevrildiği ülkelerde büyük bir ilgiyle karşılanan Bellek Metaforları’nın temel sorusu şu: Bellek nedir? Bellek direkt tanımlanması oldukça güç bir yeti olduğundan felsefeciler ve psikologlar çağlar süresince belleği idrak etmek için çeşitli metaforlara başvurmuşlar. Draaisma okuru antikçağdan günümüze tarihsel bir yolculuğa çıkararak bu metaforları tanıtıyor. Mum tabletlerden kitaplara, fotoğraftan bilgisayarlara, hatta hologramlara, çağlar içinde informasyon depolamak amacıyla geliştirilmiş çeşitli teknik ve araçlardan türetilen bu metaforların iyi mi kullanılmış bulunduğunu araştırıyor. Son aşama net ve anlaşılır bir üslupla yazılmış bir bilim zamanı. Kitabın en emsalsiz katkısı metaforların bilimsel informasyon üretiminde ne kadar mühim bir yeri olduğu saptaması. Genellikle varsayılanan aksine, görüyoruz ki, metaforlardan, şu demek oluyor ki dilin ve toplumsallığın kısıtlayıcı etkilerinden bütünüyle arınmış bir bilim dili üretme düşsel devamlı için bir hayal olarak kalmış; metaforlar bilim insanlarını ara sıra yanlış yönlendirmiş, bilginin gelişimini ketlemiş, fakat bununla birlikte daha çok bilgilenme isteğini körükleyen ufuk açıcı unsurlar da olmuşlar. Bu emek harcamayı bir tek bilim alanında çalışan ya da bilime meraklı okurların değil, edebiyat okurlarının da ilgisine sunuyoruz.

Yazar hakkında: (1953) Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nde psikoloji ve felsefe eğitimi almıştır ve halen aynı üniversitenin Psikoloji Tarihi ve Teorisi bölümünde öğretim üyeliği yapmaktadır. Utrect Üniversitesi’ndeyken hafıza dilinin metaforik doğası hakkında yazdığı sav 1993’te De metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen (Bellek Metaforları) adıyla kitaplaşmış ve Hollanda Ulusal Psikologlar Enstitüsü’nün verdiği Heymans ödülünü kazanan kitap hem kendi dilinde hem de çevrildiği sekiz dilde büyük ilgi görmüştür. 2001’de piyasaya çıkan “Yaşlandıkça Hayat Neden Hızlanır? Otobiyografik Bellek Üstüne” adlı, daha da fazla ilgi gören ve on bir dile çevrilen kitabı da Metis gösterim programındadır.


Bellek Metaforları Alıntıları – Sözleri

  • Hakikat nedir?
    Seyyar bir metaforlar ordusu
  • Einstein bir ışık ışını üstünde meydana gelen bir seyahat hayal etmiştir mesela. Bu şekilde bir seyahat esnasında Einstein aynaya bakacak olsa, aynada kendi imgesini göremezdi, zira ışık, ışık hızından daha süratli gidemezdi, dolayısıyla aynaya yetişemezdi. Bu şekilde bir durumda Einstein tıpkı bir vampir şeklinde aynaya baktığında hiçbir şey göremeyecek ve optik süreçlerin gerçekliğinin farkına varacaktı.
  • Hatırlama bilimsel, belleği içi akılda tutulmak istenen “imgeler”le doldurulabilen, açık, erişilebilir bir düzene haiz düşsel mekâna dönüştüren bir yönteme dayanıyordu. Bu yöntemi kullananlar zihinlerinde bir bina, bir ev, bir kale yada bir saray resmi canlandırıyorlardı. Her mevzu için ezberlenecek bir işaret yada biçim tasarlanıyor, sonrasında zihinde canlandırılan koridor ve odalarda dolaşmaya çıkılıyor ve bu işaret yada biçim ileride hatırlanmak suretiyle bu düşsel mekânda bir yere yerleştiriliyordu. Uygun bir zamanda bu düşsel seyahat tekrarlanıyor ve görsel temsiller konuların hatırlanmasını sağlıyordu.
  • “Bilinçli zihinsel yaşamın doğasına oluşturulan kapının informasyon anahtarı bilinçdışı alanındadır.” Erişilmez olan, fakat bu yüzden de belirsiz olmayan bu bilinçdışı bir yaşamsallık rezervi, bir yaratıcılık kaynağıydı, bilgili zihinsel yaşamın kökeniydi.


Bellek Metaforları İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Beynimin İçinde Ne Oluyor?: Nasıl hatırlarız? Ben bir çiçeğin, çiçek bulunduğunu iyi mi kavrayabiliyorum? Etrafımdaki insanların yüzleri iyi mi kafama yer ediyor? Nasıl hatırlıyorum ve unutuyorum hatta? Babam bu şekilde pasta yapmayı nerden öğrendi? Hepsi “belleğimizin” içinde gizlenmiş ve bulunmayı bekliyen sorular. Her dönemde, yazının bulunmuş olduğu çağı baz alarak, bir ekip insanoğlu bu “hafıza”in ne işe yaradığını, iyi mi işlediğini merak etmiş, sormuş ve düşünmüş. Bilmediğimiz ve yeni bulmuş olduğu bu “şeyi” tanımlarken da bildiğimiz ve aşina olduğumuz başka bir şeyi baz alarak anlatmışlar; şu demek oluyor ki metaforlarla.
Etrafımızdaki bir çok şeyi, bir ihtimal kafi bilgiye haiz olmadığımız için, kolay bir halde kavrayamıyoruz. Bu yüzden daha kolay ve çoktan anladığımız bir şeye benzeterek, örneklendirerek anlamaya/anlatmaya çalışıyoruz bu yeni olgumuzu. Fakat her insanoğlunun düşünme ve algılayış şekli değişik olduğundan aynı olguyu birçok metaforla açıklıyoruz. Bunda da kişinin yaşamış olduğu dönem yadsınamaz şekilde kendini belli ediyor.
Yazının bulunuşundan itibaren, yaşamımıza büyük dokunuşlar meydana getiren birçok alet buluş edildi ve bunların icadıyla beraber düşündüğümüz metaforlar gittikçe çoğaldı.
Bu kitapta belleğin hangi metaforlar ile açıklandığını öğreneceksiniz. Her bilimsel gelişme yazınsal ve felsefi metaforların gelişmesini elde etmiş. Yazar, ilkin bilimsel olgunun iyi mi başladığını ve ilerlediğini sonrasında da bu olgunun hafıza için iyi mi bir metafor haline geldiğini açıklamış. Tabii ki bilimsel gelişmelerin karmaşıklaşmasıyla metaforlar da terimler içermeye ve birazcık zorlaşmaya başlıyor. Ben bilgisayar bölümünde zorlandım, zira pek de hakim olmadığım bir alan. Fakat buna karşın okuması zor bir kitap değil, terimlerle sizi oldukça fazla boğmuyor. Gayet akıcı ve öğretici bir emek verme. Konusunda uzman olmasanız bile psikolojiye ilginiz var ise zevkle okuyacağınız bir kitap.
Keyifli okumalar, bolca düşünmeler. (ecitah)


Bellek Metaforları PDF indirme linki var mı?


Douwe Draaisma – Bellek Metaforları kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Bellek Metaforları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Douwe Draaisma Kimdir?

Douwe Draaisma (1953) Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nde psikoloji ve felsefe eğitimi almıştır ve halen aynı üniversitenin Psikoloji Tarihi ve Teorisi bölümünde öğretim üyeliği yapmaktadır. Utrect Üniversitesi’ndeyken hafıza dilinin metaforik doğası hakkında yazdığı sav 1993’te De metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen (Bellek Metaforları) adıyla kitaplaşmış ve Hollanda Ulusal Psikologlar Enstitüsü’nün verdiği Heymans ödülünü kazanan kitap hem kendi dilinde hem de çevrildiği sekiz dilde büyük ilgi görmüştür. 2001’de piyasaya çıkan Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Over het autobiografische geheugen (Yaşlandıkça Hayat Neden Hızlanır? Otobiyografik Bellek Üstüne) adlı, daha da fazla ilgi gören ve on bir dile çevrilen kitabı da Metis gösterim programındadır. Draaisma bu kitapla Hollanda’da dört ödül almıştır: “En iyi düşünsel tecrübe etme” kitabına verilen J.

Greshoff Ödülü, informasyon ve bilim alanında en iyi araştırma kitabına verilen Euroka Ödülü, Jan Hanlo Edebi Deneme Ödülü ve Ulusal Psikologlar Enstitüsü’nün “psikoloji alanını en iyi tanıtan kitaplara verdiği” medya ödülü. Draaisma deneysel psikolojinin ilk dönemlerinde kesinlik teriminin görevi üstünde yapmış olduğu araştırmaların neticelerini The Age of Precision: F. C. Donders and the Measurement of Mind (2002, Kesinlik Çağı. F. C. Donders ve Zihnin Ölçümü) adlı kitapta yayımlamıştır. 2006 senesinde da Ontregelde geesten. Ziektegeschiedenissen (Akıl Hastalıkları) adlı bir kitabı piyasaya çıkan Draaisma’ nın Hollandalı psikolog-felsefeci Heymans, William James, süre ölçümünün zamanı ve nörolojinin zamanı mevzusunda yazıya döktüğü çeşitli bilimsel yazıları de vardır.


Douwe Draaisma Kitapları – Eserleri

  • Düş Dokumacısı
  • Yaşlandıkça Hayat Neden Acele Geçer
  • Unutmanın Kitabı
  • Sıla Hasreti Fabrikası
  • Aklın Çıkmazları
  • Bellek Metaforları


Douwe Draaisma Alıntıları – Sözleri

  • İnsan gözlemlemekten, tepki vermekten ve harekete geçmekten vazgeçerse kendi yaşamını yaşamaktan da vazgeçmiş olur. (Yaşlandıkça Hayat Neden Acele Geçer)
  • “Dergi sayfalarındaki yaşlanmış delikanlılar egzotik kumsallarda istedikleri kadar çılgınlık yapsınlar, yeni abonelere ‘hoş geldiniz’ hediyesi, bir gerilim aletidir.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “Yazarların dörtte üçü hayatlarının kitabını yirmi üç yaşından ilkin okumuştu. Daha sonrasında süratli bir düşüş görülüyordu. Hayatının kitabını otuz yada kırk yaş dolaylarında okuyan sadece birkaç yazar vardı.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • Rüyalar parça parça sahnlerin kaotik bir halde montajlandığı bir filme benzer. Bu yüzden bu sahnelerin hafızamızda kalmamasına şaşırmamalıyız. (Unutmanın Kitabı)
  • “Bilinçli zihinsel yaşamın doğasına oluşturulan kapının informasyon anahtarı bilinçdışı alanındadır.” Erişilmez olan, fakat bu yüzden de belirsiz olmayan bu bilinçdışı bir yaşamsallık rezervi, bir yaratıcılık kaynağıydı, bilgili zihinsel yaşamın kökeniydi. (Bellek Metaforları)
  • “Bir çok informasyon, bir çok hatıra biz onlarla bir kez daha temas edemeden kaybolur. Unutulup gitmiştir gerçi fakat yokluğu da fark edilmez. Gizli gizli saklı gerçekleşen unutma sürecidir bu.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “Asıl sıla hasreti fabrikası herkesi birer göçmene dönüştüren zamandır.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “En nefes mürekkep bile en kuvvetli hafızadan iyidir.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “Hayat sadece geriye doğru bakarak anlaşılabilir fakat ileriye doğru yaşanmak zorundadır. ” (Kierkegaard) (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • En güzel anılar paylaşılanlardır ve paylaşılan insan artık yoksa, tam da bu anıları bir yük şeklinde algılar insan. (Unutmanın Kitabı)
  • “Gündüz bilinçdışımız, sıkı sıkı kapalı tutulur. Bir sansürcü buradan bilgili yaşantımıza bir sızıntı olmaması için nöbettedir. Uyku esnasında da bu sıkıdüzen devam eder fakat gündüz ki tetiktelik kalmamıştır. Yer değişiklik yapma, yoğunlaştırma ve simgeleştirme, gizli saklı düş düşüncelerinin kılık değiştirmiş olarak sansürcüye gelmesini sağlar; o da uyku mahmurluğundan geçmelerine izin verir. Uyanır uyanmaz sıkıdüzen kendini toparlar. ” (Düş Dokumacısı)
  • Uykusuzluktan mustarip olan hepimiz bir süreliğine kusursuz bir belleğin lanetiyle yaşar. (Yaşlandıkça Hayat Neden Acele Geçer)
  • Asperger ruhsal testlere, suni tanısal durumlara ya da tipolojilerin katı, mekanik uygulamalarına inanmıyordu. Zeka şeklinde kati ölçüme uygun şeklinde görünen bir özellik söz konusuyken bile, mühim olan zeka testinde elde edilmiş puandan ziyade, testin, çocuğun emek verme davranışı, ilgi alanları ve yaratıcılığıyla ilgili ne söylediğiydi. Zeka ferdin dokunduğu ipliklerden bir tek biriydi ve rengini tüm diğeri iplikler veriyordu. (Aklın Çıkmazları)
  • “Zayıf olduğuna inanılmış olduğu için belleğini zorlamaktan vazgeçen, er ya da geç hafıza sorunlarıyla karşılaşır. ” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • Einstein bir ışık ışını üstünde meydana gelen bir seyahat hayal etmiştir mesela. Bu şekilde bir seyahat esnasında Einstein aynaya bakacak olsa, aynada kendi imgesini göremezdi, zira ışık, ışık hızından daha süratli gidemezdi, dolayısıyla aynaya yetişemezdi. Bu şekilde bir durumda Einstein tıpkı bir vampir şeklinde aynaya baktığında hiçbir şey göremeyecek ve optik süreçlerin gerçekliğinin farkına varacaktı. (Bellek Metaforları)
  • Hakikat nedir?
    Seyyar bir metaforlar ordusu (Bellek Metaforları)
  • “Körlük şeklinde doğuştan bir engel, yaşantıda bir eksiklik duygusuna yol açmıyor, düşlerde dahi. Yalnızca gözleri görenler körlerin karanlıkta yaşadıklarına inanıyor. Karanlık ‘değil, tıpkı aynı nedenden aydınlık olmadığı şeklinde: Karanlık ve aydınlık görsel kavramlar ve tamamlanmamış olan da esasen bunlar. Gelgelelim, edinilmiş engellerde durum değişik.” (Düş Dokumacısı)
  • Yeni anılar oluşurken eski anılara ulaşmak zorlaşıyor. (Unutmanın Kitabı)
  • “Çekingen birisi başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğüne büyük ehemmiyet verir. Sonuçta ilgisi çevresine değil çevresinin kendisi ile alakalı fikirlerine yöneliktir.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “Hayat sadece geriye doğru bakarak anlaşılabilir fakat ileriye doğru yaşanmak zorundadır.” (Sıla Hasreti Fabrikası)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş