Eğitim

Algernon’a Çiçekler – Daniel Keyes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Algernon’a Çiçekler – Daniel Keyes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Algernon’a Çiçekler kimin eseri? Algernon’a Çiçekler kitabının yazarı kimdir? Algernon’a Çiçekler konusu ve anafikri nedir? Algernon’a Çiçekler kitabı ne konu alıyor? Algernon’a Çiçekler PDF indirme linki var mı? Algernon’a Çiçekler kitabının yazarı Daniel Keyes kimdir? İşte Algernon’a Çiçekler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Daniel Keyes

Çevirmen: Handan Haktanır

Editör: Zübeyde Abat

Tasarımcı: Tuğçe Ekmekçi

Orijinal Adı: Flowers for Algernon

Yayın Evi: Koridor Yayıncılık

İSBN: 9786054629862

Sayfa Sayısı: 325


Algernon’a Çiçekler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Oldukça düşük bir IQ ile doğan Charlie, araştırmacıların, zeka seviyesini artıracak deneysel ameliyatı gerçekleştirmeleri için kusursuz bir denektir. Bu gözlem Algernon adındaki laboratuvar faresinde denenmiş ve büyük bir başarı elde edilmiştir.

Deney, son aşama mühim, bilimsel bir buluş olarak görünüyordu, ta ki Algernon’ da ani bir gerileme baş gösterene kadar…

Acaba Charlie’ de de aynı gerileme olacak mıydı?


Algernon’a Çiçekler Alıntıları – Sözleri


  • “…sen eskiden haiz olduğun bir şeyi kaybettin.
    Senin bir gülümsemen vardı…”

  • “Sen gittikten sonra nasıl bir işkence çektiğimi bilemezsin.”

  • “Sevgi ve şefkat eli değmeyen zeka ve eğitim beş para etmez.”

  • “Bir moronun yanında herkes kendisini zeki hissedebilir.”

  • “Ben her zaman doğru olan şeyi yapmaya çalışırım.”
  • “… bu sevgisiz kalmış insanlığın içinde senin de bulunduğunu biliyorum … “

  • “Cesaretim olsaydı, sarhoş olacak kadar içerdim…”

  • “Bana neler oldu ?
    Neden dünyada bu kadar yalnızım ben ?”
  • “Beni rahatsız eden şey hissettiklerimi ifade etmek için gerekli olan sözcükleri bulamamak.”
  • Benim ışığımın senin karanlığından daha iyi bulunduğunu kim söyleyebilir?


Algernon’a Çiçekler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

“Ne kadar akıllanırsan o denli oldukça problemin olacak, Charlie.”
İyi, fena, güzel, çirkin, akıllı, düşük zekalı, dahi, engelli, engelsiz olmanız bir şey fark etmiyor. İnsanlar her durumda sizi dışlamak ve yargılamak için sırada bekliyor..
Hikayeyi başkarakter Charlie’den dinliyoruz. Hikaye; onun duygu, fikir ve gözlemlerini not etmiş olduğu günlükler-ilerleme raporları üstünden aşama kaydediyor. Charlie otuz iki yaşlarında. Fırında çalışıyor ve amcası öldüğünden beri bir başına yaşıyor. Konuşması da algılaması da oldukça iyi değil. Şu sebeple kendisi normalin altında bir zekaya haiz. Tam olarak söylemek gerekirse IQ’su altmış sekiz. Charlie’yi, onla aynı kaderi yaşayanlardan ayıran en mühim özellik ise onun bir deneyde denek olarak seçilmesiydi..
Charlie’nin yaşamı süresince kurduğu bir düşsel var, akıllı olmak. Bunun oldukça zor bulunduğunu hissediyor fakat annesinin ona söylediği benzer biçimde bunun için çabalamak istiyordu. Otuz iki yaşlarında olmasına karşın Charlie’nin yaşamı yaşıtlarına nazaran daha zor ve karmaşıktı. Şu sebeple onların kolaylıkla anladığı ve yapabildiği şeyler onu bir fazlaca zorluyordu. Ancak şimdi Charlie’nin elinde bir ümit ışığı vardı. Uygulanacak olan gözlem ile akıllı olma şansını elde edecekti. Ve ne olursa olsun bu deneyde başarı göstermiş olmayı kafasına koymuştu..
Kitaptaki öteki karakterlerden Dr Strauss ve Prof Nemur Charlie’yi bir deneyde kullanmak istiyor.  Ancak bu gözlem daha ilkin asla insan üstünde denenmemiş, yalnız hayvanlara uygulanmış. Charlie’ye meydana getirilen testlerden ve alınan izinlerden sonrasında deneyin insan üstünde tecrübe etme aşaması için harekete geçiliyor. Fare Algernon üstünde uygulanmış olan gözlem için artık Charlie’de hazır durumda.
Algernon ve Charlie.. Kaderleri aynı çizgide mi ilerleyecek yoksa gözlem değişik bir yol mu alacak? Sonucu tahmin edilemeyen, ilerlenen yolda türlü aksaklıkların çıkabileceği bu deneyde Charlie’nin görevi tam olarak ne olacak? Hem insanlık hem de Charlie için mühim olan bu yolculukta her şey yolunda gidecek miydi?  Bu soruların cevapları bilhassa Charlie için oldukça büyük bir ehemmiyet taşıyordu. Charlie hem kendi içinde hem de dışarıda bir cenk vermek zorunda..
Tek istediği öteki insanoğlu benzer biçimde ‘akıllı’ olmak ve onlar tarafınca kabul görmek isteyen Charlie’nin hikayesi oldukça yürek burkucu. Ayrıca birçok yönden de tanıdık. Şu sebeple Charlie her şeyin ötesinde yalnız rahat bir kabullenilme, sevilmek ve ilişik olmak istiyordu. Dünyadaki öteki hepimiz benzer biçimde.. Charlie bir ihtimal anlayamıyordu fakat hepimiz tarafınca kabullenilmenin neredeyse olanaksız bulunduğunu tecrübeyle acı bir yoldan öğrenecekti. İnsanlar devamlı karşısındakinde bir kusur, hata ya da rahatsız edici bir şey bulabilirdi. Her vakit için eleştirilecek, küçümsenecek bir niçin olurdu nedense. Herhangi bir özelliğiniz rahat olsun ya da değişik olsun, öteki insanoğlu tarafınca derhal dışlanmanıza niçin olabilirdi. İnsanları olduğu benzer biçimde kabul etmek ve sevmek ne kadar zordu!
Charlie’nin yolculuğu da oldukça yorucu ve güçlüklerle dolu oldu. Yolculuğunda çaba, ilerleme, başarısızlık ve hayal kırıklığı bol miktarda vardı fakat ümit ışığını söndürmekte kolay değildi.
İnsanlar tarafınca yalnız sen olduğun için reddedilmenin acısı ve ne yaparsan yap, ne kadar çabalarsan çabala hiçbir vakit onların istediği şahıs olamayacağının farkındalığı acı verici. Ama kim bilir lüzumlu bir farkındalık. Diğer insanoğlu için yaşamayı bırakıp ilk olarak kendi benliğinizle barışmanız için lüzumlu olan bir farkındalık ..
En fena yalnızlık ise sizi anlamış olmayan, olduğunuz benzer biçimde kabul etmeyen ve devamlı eleştiren bir kalabalık içinde yaşanmış olan yalnızlık. Bu yüzden düzmece bir kalabalık yerine ilişik olduğunuz yeri bulana kadar tek kişilik bir yalnızlık daha çekilesi geliyor.
Charlie’nin, kitabın başından sonuna kadar olan değişimlerini onunla beraber yaşamak değişik bir tecrübeydi. Zorlu, acı verici ve kimi zaman sinir bozucu olmasıyla birlikte ümit aşılayabilecek de bir seyahat tecrübesi..
Düşük zekalı ya da bir dahi olabilirsiniz. Ama bazı insanların anlam ifade etmeyen nefretinin sebebi asla bu nedenler olmuyor.  Onlar yalnız ‘değişik’ olandan hastalık duyuyor..
Herkesin karşısındaki kişiyi her şeyden ilkin yalnız insan olarak görmeleri dileğiyle..
Keyifli okumalar dilerim. (Neslihan TÜRKMEN)

Duygusallık yükleniyor…: Şeker Portakalı’ndan beri beni en oldukça duygulandıran kitap…Zaten sulu göz biriyseniz ve bununla beraber duygusal olarak zor zamanlar geçiriyorsanız yaklaşmayın; şundan dolayı bir ağrılı yük daha biniyor derdinize, bu hikayeyle…
Charlie’nin acıklı hikayesine şöyleki özetlemek gerekirse göz atacak olursak (ki bence siz kesinlikle derinlemesine göz atın) şöyleki:
Charlie, düzgüsel insanların zeka düzeyine oranla daha düşük zeka düzeyine haiz bir bireydir. İnsanlar tarafınca hor görüldüğü halde, asla bunun farkına varmadığı bir masumiyete, biyolojik olarak 32, zeka olarak çocuk yaşa ve davranışlarına haizdir.Ama Charlie onun deyimiyle akıllı, kısaca biz benzer biçimde basit bir fert olmak istemektedir. Bu hayalini gerçekleştirebileceğini söyleyen bir kaç bilim insanının deneyi için denek olmayı kabul eder. Hayvan denek olan Algernon isminde fareyle bu şekilde tanışır. Bundan sonrasında Charlie’nin ‘ilerleme raporlarıyla’ hikayesi adım atar.
Oldukça akıcı,etkisinde bırakan ve sorgulatıcı bir eserdi. Aklımızı, benliğimizi, insanlığımızı, varlığımızı, egomuzu, psikolojimizi ve yaşamımıza dair bir oldukça şeyi sorgulattı bana. Duygular o denli iyi verilmişti ki, Charlie’yle birlikte yaşadım yaşadıklarını…
Şiddetle tavsiye ediyor, ille de okuyun diyorum! Sağlıkla ve kitapla kalınca. (Filiz)


Algernon’a Çiçekler PDF indirme linki var mı?


Daniel Keyes – Algernon’a Çiçekler kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Algernon’a Çiçekler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Daniel Keyes Kimdir?

Daniel Keyes (1927 – 2014) New York Brooklyn’de dünyaya geldi ve Brooklyn College’dan BA ve MA derecelerini aldı. İlk olarak 1966’da gösterilen ve beş milyondan fazla satılacak ve Charly’ye esin verecek olan Algernon’un klasik Flowers for Algernon da dahil olmak suretiyle sekiz kitap yazarı olarak çalışıyordu. Ayrıca bir tüccar denizci, kurgu editörü, lise öğretmeni ve üniversite profesörü olarak çalıştı ve emek harcamaları için Hugo ve Nebula ödüllerini kazanmıştır.


Daniel Keyes Kitapları – Eserleri

  • Algernon’a Çiçekler
  • Billy Milligan’ın Zihinleri


Daniel Keyes Alıntıları – Sözleri


  • “Ben her zaman doğru olan şeyi yapmaya çalışırım.” (Algernon’a Çiçekler)
  • “Beni rahatsız eden şey hissettiklerimi ifade etmek için gerekli olan sözcükleri bulamamak.” (Algernon’a Çiçekler)

  • “…sen eskiden haiz olduğun bir şeyi kaybettin.
    Senin bir gülümsemen vardı…” (Algernon’a Çiçekler)
  • Bir kere bildikten ve bellek kaybından kurtulduktan sonrasında asla eskisi benzer biçimde olmayacaklardı. Bu da ona, adeta bir şey kaybetmişçesine üzüntü veriyordu. (Billy Milligan’ın Zihinleri)
  • Benim ışığımın senin karanlığından daha iyi bulunduğunu kim söyleyebilir? (Algernon’a Çiçekler)

  • “Sevgi ve şefkat eli değmeyen zeka ve eğitim beş para etmez.” (Algernon’a Çiçekler)

  • “Sen gittikten sonra nasıl bir işkence çektiğimi bilemezsin.” (Algernon’a Çiçekler)
  • Gözleri kapalı olarak ve bu ailede niçin bu kadar acı ve sertlik bulunduğunu anlamaya emek harcayarak uzunca bir süre karanlıkta oturdu. Keşke Chalmer ölüp gitseydi, o vakit tüm sorunları çözülecekti. (Billy Milligan’ın Zihinleri)
  • “Eh, bu dünyada bir ailen ya da bir dostun yoksa,” dedi Billy, “seni kimse umursamıyorsa, öldüğünde tüm kayıtların yok edilir fakat gene de ezkaza biri sonradan gelip de sorar diye kimin nerede gömülü bulunduğunu gösteren bir sıralama vardır.” (Billy Milligan’ın Zihinleri)

  • “Bana neler oldu ?
    Neden dünyada bu kadar yalnızım ben ?” (Algernon’a Çiçekler)
  • “… bu sevgisiz kalmış insanlığın içinde senin de bulunduğunu biliyorum … “ (Algernon’a Çiçekler)
  • Hoşgörülü olmak için asla vakti yoktur. (Billy Milligan’ın Zihinleri)
  • “ Bana güvenebilirsiniz. Zorunluluk hiçbir yasa tanımaz. “ (Billy Milligan’ın Zihinleri)

  • “Bir moronun yanında herkes kendisini zeki hissedebilir.” (Algernon’a Çiçekler)
  • Oturup kitabının ilk sayfasına bir not yazdı.
    “Hoşçakalın, üzgünüm fakat daha fazlasına katlanamayacağım.” (Billy Milligan’ın Zihinleri)
  • Bazen kim ya da ne olduğumu bilmiyorum. Bazen de etrafımdaki insanları tanımıyorum. Anlamı olmayan bazı sesler beynimde devamlı olarak yankılanıyor. Gözlerimin önüne karanlığın içinden çıkar benzer biçimde bazı yüzler geliyor ve o vakit oldukça korkuyor, beynimin büsbütün bölündüğünü hissediyorum. (Billy Milligan’ın Zihinleri)
  • “ Acısı olmayan bir dünyanın duygudan yoksun bir dünya bulunduğunu biliyoruz. “ (Billy Milligan’ın Zihinleri)
  • Zorunluluk hiçbir yasa tanımaz. (Billy Milligan’ın Zihinleri)

  • “Cesaretim olsaydı, sarhoş olacak kadar içerdim…” (Algernon’a Çiçekler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş