Eğitim

Ben, Malala – Malala Yusufzay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ben, Malala – Malala Yusufzay Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ben, Malala kimin eseri? Ben, Malala kitabının yazarı kimdir? Ben, Malala konusu ve anafikri nedir? Ben, Malala kitabı ne konu alıyor? Ben, Malala PDF indirme linki var mı? Ben, Malala kitabının yazarı Malala Yusufzay kimdir? İşte Ben, Malala kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Malala Yusufzay

Yazar: Christina Lamb

Çevirmen: Doğan Yılmaz

Orijinal Adı: I am Malala

Yayın Evi: Epsilon Yayınları

İSBN: 9789944828284

Sayfa Sayısı: 392


Ben, Malala Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Malala kim?” diye sordu silahlı adam.

Malala benim, bu da benim hikâyem.

Haksızlığa maruz kalan ve sonrasında da susturulan tüm kızlar…

Sesimizi beraber duyuracağız!

Taliban kuvvetleri Pakistan’ın Svat Vadisi’ni denetim altına aldığında, minik bir kız asla korkmadan düşüncelerini dile getirdi. Malala Yusufzay susturulmayı reddederek eğitim hakkı için mücadeleye girişti.

9 Ekim 2012 Salı günü, on beş yaşlarındayken, neredeyse bunu canıyla ödüyordu. Okul servisiyle eve dönerken, yakın mesafeden oluşturulan bir ateşle başından vurulmuştu.

Malala’nın olağanüstü şekilde hayatta kalıp iyileşmesi, onu Kuzey Pakistan’daki ücra bir vadiden New York’taki Birleşmiş Milletler binasının koridorlarına uzanan muhteşem bir yolculuğa çıkardı. Malala on altı yaşlarında, barışçıl protesto eylemlerinin dünya genelinde sembolü ve Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen en genç isim oldu.

BEN, MALALA tek bir insanoğlunun sesinin bile dünyaya değişiklik yönünde ne kadar büyük bir esin verebileceğini kanıtlıyor.


Ben, Malala Alıntıları – Sözleri

  • “Yapabilirseniz, ona kitapların ne kadar harika olduğunu öğretin… Ama aynı zamanda ona gökyüzündeki kuşların, güneşteki arıların , yemyeşil tepelerdeki çiçekleri ölümsüz gizemini düşünmesini sağlayacak sessiz zamanı da tanıyın.” diyordu. “Ona başarısız olmanın kopya çekmekten çok daha onurlu olduğunu öğ-retin.”
  • “Ülkemiz çıldırıyordu. Nasıl oluyordu da katilleri çiçeklerle ödüllendiriyorduk?”
  • Erkek evladın doğumunun silahlar atılarak kutlandığı, kız evlatların ise örtülerin ardına saklandığı, dünyadaki rollerinin yalnız yiyecek pişirmek ve çocuk doğurmak olduğu topraklarda doğan bir kız…..
  • … yüreğim bana şu şekilde dedi:
    Neden gidip hanım hakları için savaşım etmiyorsun?
  • Haksızlığa maruz kalan ve sonrasında da susturulan tüm kızlar. . .
    Sesimizi beraber duyuracağız. . .
  • “Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar?” diye sormuş oldum babama.
    “Kalemden korkuyorlar,” diye yanıt verdi.
  • “Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar?” diye sormuş oldum babama.
    “Kalemden korkuyorlar,” diye yanıt verdi
  • Ilkin komünistleri götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, şundan dolayı komünist değildim.
    Sonra sosyalistleri götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, şundan dolayı toplumcu değildim.
    Sonra sendikacıları götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, şundan dolayı sendikacı değildim.
    Sonra Yahudileri götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, şundan dolayı Yahudi değildim.
    Sonra Katolikleri götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, şundan dolayı Katolik değildim.
    Sonra beni götürmeye geldiler,
    Benim için sesini çıkaracak asla kimse kalmamıştı…
  • “Bu coğrafyadaki bayanlar daha doğmadan ilkin ölüyor, en yakınları bildikleri tarafınca, cemiyet tarafınca, devlet tarafınca.”
  • … bir kız çocuğun ne kadar özgür olabileceğini merak ederdim.
  • Babam, “Ben senin özgürlüğünü koruyacağım, Malala” diyordu. “ Sen hayallerinden vazgeçme.”
  • … kimi zaman hiçbir şey söylememenin de devasa yükseklikte sesle konuşmak anlamına gelebildiğini öğreniyordu.
  • Sesimizin kıymetini sadece susturulduğumuzda anlarız.
  • “Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar?” diye sormuş oldum babama.
    “Kalemden korkuyorlar,” diye yanıt verdi.”
  • Bahçedeki komruları öldürme sakın. birini öldürürsen, ötekiler de gelmez.


Ben, Malala İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İlim, hanım, adam, her müslümana farzdır… (Sezai Karakoç): ,,
‘Malala kim?’ diye sordu silahlı adam.
Malala benim, bu da benim hikâyem.
(s.20)
,,
Biyografiler benim için öteki kitaplardan daha önceliklidir, şundan dolayı gerçek yaşanmışları okuyorsun, gerçek hayatları.
Büyük güçlük gören birinin yaşamını kendi cümleleriyle, kalemiyle okumak, insanı hakkaten sarsıyor ve fazlaca etkiliyor en azından bende öyleki oluyor. Arkasında derin bir savaşım olan, hâlâ günümüzde bile hanımefendilerin yaşadıkları zorlukların daha beterini 15 yaşlarında bir kızın yazdıklarıyla okuyup öğrenmek beni yüreğimden vurdu.
(Biyografilerin sevdiğim öteki bir özelliği o bölgeye ilişik anane ve görenekleri, yaşam tarzını, fikir yapılarını, İnançları, siyaseti, efsaneleri fazlaca daha şey yanında öğreniyorsunuz; genel kültüre de birebir.)
Kız çocuğunun utanç olarak görüldüğü bir bölgede dünyaya geldi Malala, onun gücü babasıydı. Zira bir kız çocuğundan utanmak yerine onu koruyup kollayan, arkasında duran kim bilir bir kız evladı için en mühim hakkı olan eğitimi için çabalayan bir babaydı. Utanmak yerine Gurur duyan bir baba… İsmini bile Pakistan da heykeli dikilen kuvvetli, harpte büyük cesaret gösteren bir hanımdan almış MALALA. İsimler hakkaten, yaşamı etkiliyor mu bilmiyorum fakat, Malala adı verildiği an kaderide çizilmiş.
İlk başta Malala, kendisine bu savaşım tutkusunu aktaran, ve yaşamının kim bilir en büyük kısmını etkileyen babasının yaşamını bizlere konu alıyor. Kuvvetli bir baba. Eğitime kıymet veren, en büyük düşsel gelecekte bir okul oluşturmak olan… yaşamı, yaşadıkları, yaptıkları, ailesinin onun eğitmine bakışı her şeyi anlatmış.
Kendisini anlatmaya başlayıncaya ilk okuldan bahsediyor, şundan dolayı okul onun eviydi, eğitim ise yaşamı…
Ara ara Pakistan hakkında bilgiler de veriyor. Mesela kurucusu Cinnah, zamanında hanım ve adam eşitliği varmış,(Kadınlarla erkekler yan yana olmadığı sürece hiçbir savaşım başarı göstermiş olmaz.
-s.44)
ondan sonra yönetimin değişmesiyle hanımefendilere tüm özgürlükleri hakları elinden alınmış köle muamelesi yapılıyor. En kötüsüde bu, İslam başlığı altında yapılıyor, olmayan yalan yanlış şeyleri var edip bayanları görevli tutuyorlar.
İnsanların olanları öğrenmesini istiyordum. Eğitim bizim hakkımız, dedim. Müzikle uğraşmak de öyleki. İslam bizlere bu hakkı tanıyor, ek olarak her kız ve adam çocuğunun okula gitmesi icap ettiğini söylüyor. Kur’an bilginin peşinden koşmamız, fazlaca çalışmamız ve dünyamızın gözlemlerini öğrenmemiz icap ettiğini söylüyor.
(s.194)
Kadınların bilgisiz kalmasını istiyorlar. Okullar yıkılıyor, bayanlar ve kızlar öldürülüyor. ve kimse buna dur diyemiyor. Herkes bu sapkınlığın karşısında sesini çıkaramıyor, işte bu şekilde aniden Malala bazı şeyleri sorgulamaya başlıyor ve ondan sonra takma bir adla blog seçimi günlükler tutmaya başlıyor. Onun mücadelesi, savaşı kalemle …
“İslam bizlere hanımefendilere nazik davranmayı öğretir.”
(s.213)
Bu zulüme daha çok dayanamayan Malala ve ailesi başka bir bölgeye göç eder orda rahatlık, bir nebze sulh umuyorlardı. Her şey normaldi, eğitimine devam ediyordu. Tehditlere karşın yaşamaya çalışıyordu, taki bigün okul servisiyle eve dönerken 3 kurşun yiyene kadar…
Kitap burda bitmiyor daha devamı var heralde de. Anlatılacak daha fazlaca şey var, bu araştırma uzadıkça uzar fakat ben kısa keseyim. Kitabı okurken aklıma gelen bir düşünceyi sizinle paylaşmak isterim. Malala eğitim için bu kadar çaba gösterirken bazılarımızın bu şansı olmasına karşın değerlendirmeyi bilmiyor, sanırım bazı şeyler elimizden alınınca kıymetini biliyoruz. Eminim bazı yerlerde hâlâ aynı şeyler oluyor, bu kitap sizi ve hayatınızı güzel bir sorguya çekiyor… Mutlaka Okuyun ve okutun.
Barışla ve çokça Sevgiyle kalınca.
• (Mervé)

2014 Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzay’ın dilinden, Christina Lamb’ın kaleminden aktarılan bir yaşam öyküsü. Malala küçüklüğünden itibaren yaşıtlarından değişik düşünen ve konuşan bir çocuk. Tabi bunda babasının da tesiri fazlaca fazla. Kız evlatların önemsenmediği bir toplumda kızı için çabalayan, kız evlatların eğitim hakkını korumak için çaba sarfeden bir babaya haiz Malala. Pakistan’ın Svat isminde bir ilçesinde devrin olaylarının ortasında kalan Malala ve ailesi son olarak ana kadar orayı terk etmeyi düşünmemişler. Yaşadıkları vakalar, aldıkları tehditler ve Malala’nın vurulması… Ben kitabından fazlaca etkilendim. Şunu da ekleyeyim kitabından yazınsal bir dil beklemeyin. Olaylar abartılmadan ne yaşandıysa o aktarılmış. Keyifli okumalar…
yazar/christina-lamb (Yeşim Özdemir)


Ben, Malala PDF indirme linki var mı?


Malala Yusufzay – Ben, Malala kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Ben, Malala PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Malala Yusufzay Kimdir?

Malala Yusufzay (d. 1997), Pakistanlı insan hakları aktivisti.

Pakistan’ın kuzeyinde, Taliban’ın kuvvetli olduğu Svat Vadisi’nde yaşayan Malala Yusufzay eğitim ve hanım hakları konulardaki aktivistliğiyle tanındı ve kızların okuması için yürüttüğü kampanyalar sebebiyle ülkede sembol isim haline geldi.

Çocuk aktivist, kız evlatlarının eğitimi için verdiği savaşım dolayısıyla 2011 senesinde Pakistan hükümetince verilen “ulusal sulh ödülüne” layık görüldü.

Malala, BBC’nin Urduca servisine yaşadıkları bölgenin kontrolünü yakalayan Taliban militanlarıyla yaşamı sürdürmenin iyi mi bir şey olduğuyla ilgili yazdığı günlükle gündeme geldi. Yazıları dünyanın ilgisini çekince Malala, New York Times gazetesinin belgeselinde yer aldı.

Saldırı

Pakistanlı kızların okula gitmesi için sürdürdüğü savaşım sebebiyle Taliban’ın ölüm sıralamasında yer edinen Yusufzay, 9 Ekim 2012 tarihinde okuldan eve dönerken Taliban’ın düzenlemiş olduğu silahlı saldırıda başı ve boynundan vuruldu. Saldırıyı izleyen günlerde Ravalpindi kentindeki askeri hastanede tedavi altında olan Malala’nın sıhhat durumu ciddiyetini korudu. 15 Ekim’de Birleşik Arap Emirlikleri’ne ilişik bir hususi hava ambulansıyla İngiltere’ye götürüldü.

12 Ekim’de Malala’yı hastanede ziyaret eden Pakistan Başbakan Raja Pervez Aşraf ise gazetecilere yapmış olduğu açıklamada “Önümüzdeki 48 saat önemli… Bir kişiye yapılmış bir saldırı değil, insanlığa karşı yapılmış bir suç, ulusumuza ve toplumumuzun değerlerine yapılan bir saldırı. Malala, Pakistan’ın gerçek yüzü” diye konuştu. Tüm dünyada infiale yol açan hücum, ABD Başkanı Barack Obama ve bazı batılı liderler tarafınca kınandı.


Malala Yusufzay Kitapları – Eserleri

  • Ben, Malala
  • Yersiz Yurtsuz


Malala Yusufzay Alıntıları – Sözleri

  • “Ya umudunuzu tamamen kaybeder, yıkılır ve parçalara ayrılırsınız ya da o kadar direnç gösteririsiniz ki sizi kimse bir daha yıkamaz.” (Yersiz Yurtsuz)
  • … bir kız çocuğun ne kadar özgür olabileceğini merak ederdim. (Ben, Malala)
  • “Bu coğrafyadaki bayanlar daha doğmadan ilkin ölüyor, en yakınları bildikleri tarafınca, cemiyet tarafınca, devlet tarafınca.” (Ben, Malala)
  • …her sabahleyin uyandığımda tedirgin hissediyordum fakat gidilecek tek yönün ileri bulunduğunu biliyordum… (Yersiz Yurtsuz)
  • “Ülkemiz çıldırıyordu. Nasıl oluyordu da katilleri çiçeklerle ödüllendiriyorduk?” (Ben, Malala)
  • Babam, “Ben senin özgürlüğünü koruyacağım, Malala” diyordu. “ Sen hayallerinden vazgeçme.” (Ben, Malala)
  • “Ya umudunu tamamen kaybeder, yıkılır ve parçalara ayrılırsınız ya da öyleki bir direnç gösterirsiniz ki sizi tekrar kimse yıkamaz.” (Yersiz Yurtsuz)
  • “Eğer umudunu yitirirsen, kendine ve şimdiden başardıklarına bakabilirsin.Sen aslına bakarsan güçlüsün.” (Yersiz Yurtsuz)
  • “Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar?” diye sormuş oldum babama.
    “Kalemden korkuyorlar,” diye yanıt verdi. (Ben, Malala)
  • “Sığınmacı olabiliriz, diye düşündüm, fakat o bizlere yırtıcı hayvanlarmışız benzer biçimde davranıyor.” (Yersiz Yurtsuz)
  • Kimse terk etmez yurdunu,
    Yurt köpekbalığının ağzı olmadıkça.
    Sen de koşmazsın sınıra,
    Tüm şehri koşarken bulmadıkça.
    -Warsan Shire (Yersiz Yurtsuz)
  • “Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar?” diye sormuş oldum babama.
    “Kalemden korkuyorlar,” diye yanıt verdi (Ben, Malala)
  • Ilkin komünistleri götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, şundan dolayı komünist değildim.
    Sonra sosyalistleri götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, şundan dolayı toplumcu değildim.
    Sonra sendikacıları götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, şundan dolayı sendikacı değildim.
    Sonra Yahudileri götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, şundan dolayı Yahudi değildim.
    Sonra Katolikleri götürdüler,
    Sesimi çıkarmadım, şundan dolayı Katolik değildim.
    Sonra beni götürmeye geldiler,
    Benim için sesini çıkaracak asla kimse kalmamıştı… (Ben, Malala)
  • Sesimizin kıymetini sadece susturulduğumuzda anlarız. (Ben, Malala)
  • Her hikâye için mutlu bir son olabileceğine inanırım ve kendi hikâyemin bu kısmına o mutlu sonu yaratacağım. (Yersiz Yurtsuz)
  • Bir çok insan mültecilerin yalnız iki şey hissetmesi icap ettiğini düşünüyor: onlara barınak elde eden ülkelere minnet ve güvende oldukları için rahatlık. Bildiğin her şeyi ardında bırakmanın getirmiş olduğu duygu karmaşasını bir çok kişinin anladığını sanmıyorum. Onlar yalnız vahşetten kaçmıyorlar -çoğu bu yüzden gitmek zorunda kalıyor ve haberlerde bu veriliyor- kendi ülkelerinden ve sevgili evlerinden de kaçıyorlar. (Yersiz Yurtsuz)
  • Haksızlığa maruz kalan ve sonrasında da susturulan tüm kızlar. . .
    Sesimizi beraber duyuracağız. . . (Ben, Malala)
  • … kimi zaman hiçbir şey söylememenin de devasa yükseklikte sesle konuşmak anlamına gelebildiğini öğreniyordu. (Ben, Malala)
  • “Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar?” diye sormuş oldum babama.
    “Kalemden korkuyorlar,” diye yanıt verdi.” (Ben, Malala)
  • Erkek evladın doğumunun silahlar atılarak kutlandığı, kız evlatların ise örtülerin ardına saklandığı, dünyadaki rollerinin yalnız yiyecek pişirmek ve çocuk doğurmak olduğu topraklarda doğan bir kız….. (Ben, Malala)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş