Eğitim

Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) – Umut Sarıkaya Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) – Umut Sarıkaya Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) kimin eseri? Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) kitabının yazarı kimdir? Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) konusu ve anafikri nedir? Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) kitabı ne konu alıyor? Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) PDF indirme linki var mı? Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) kitabının yazarı Umut Sarıkaya kimdir? İşte Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Umut Sarıkaya

Tasarımcı: Hakan Karataş

Yayın Evi: Mürekkep Basın Yayın

İSBN: 9786054173167

Sayfa Sayısı: 168


Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir yaşam ailemle yaşamak… Düşüncesi bile korkulu geliyordu. Her gün bu evde bir ızdırap gibiyken, bir yaşam geçirmek, yavaş yavaş onlara benzemek. Ben akşam “tv karşısında koltukta uyuyacak adam değilim” diyordum kendi kendime. Kimse inanmazsa inanmasın ben kent dışındaki bir üniversiteyi kazanacak, bu evden de bu mahalleden de bu şehirden de kurtulacaktım. Her gece yatarken hayaller kuruyordum. İlk yıl yurtta kalırdım, sonrasında bi eve çıkardım. Arkadaşlarım gelirdi eve. Çıkıp sabaha kadar sokaklarda gezerdik… Daha ilkin söylediğim benzer biçimde o yıllarda aklım azca çalmış olduğu için bir tek bu iki şeyi hayal edebildim eve çıkınca; “dostlarım gelir, gece sokakta gezeriz.”

Ama bu kadarını hayal edebilmek bile güzeldi be. Bu düşünceler içinde benden beklenmeyecek üstün bir emek verme disipliniyle kendimi derslere verdim. Devamlı kontrol çözüyor, bu büyük maratonda öteki öğrencilerle aramdaki farkı kapatmaya çalışıyordum. Annem babam benzer biçimde kanepede tv karşısında uyumamak için, onlara benzememek için çalışıyordum. Artık iyi mi gaza geldiysem o şekilde hazırlanmışım ki sınava tüm kent dışı tercihlerimi geçip oldukca azca sayıda yazdığım İstanbul içi tercihlerimden birini kazandım. Hem de eve oldukca yakın bir üniversiteyi… Üniversiteyi kazandığım gün yıkılmıştım.


Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) Alıntıları – Sözleri

  • Omo’nun yanına bantlanmış, Limonlu Cif benzeri biçimindesin. Ben bir tek Omo almak isterim, sen ise bir tek aynı şirket üretti ve daha azca satıldı diye ele geliyorsun.
  • İki üç ev ziyareti ve yazlık balkonunda tavla atmak için miydi bu “evlenin artık” ısrarları.
  • Ben asla oldukca ciddi kararlar alamadım, karar alanlara arkadan baktım.
  • Ben asla oldukca ciddi kararlar alamadım, karar alanlara arkadan baktım.
  • Bir gün birbirimiz için başkaları olacağımız asla aklıma gelmezdi.
  • Kaybolan benim hayatımdı fakat suçlanan da gene bendim.
  • 78 yaşlarında “daha gencim lan ben” diyerek ayağımda konverslerle ölücem.
  • Bilemem, ilgilenmem de…
  • “Neye dikkat edecektik oğlum, gitara mı dikkat edeyim? Açsana biraz daha şunun sesini” dedim, isteksizce açtı. “Ne bu Metalika mı ?” dedim, “Oha” dedi, “ne Metalika’sı abi Slayer” dedi. “Oğlum onlar dağılıp Abraksas’ın basçısı ve bateristiyle yeni bi grup kurmamış mıydı, yalnız kalan Abraksas’ın vokalisti de İskandinav blek metal grubu Burzum’la birleşip o kilise senin bu kilise benim yakmamış mıydı ? Mına koduğumun grubu hayvanlıktan stüdyoya girmez oldu lan, çıra odunu toplamaktan ellerine gitar almayı unuttu öküzler” diyerek heavy metal hayatına karşı sert eleştiriler getirip yüzümün daha oldukca grunge akımına dönük bulunduğunu belirttim. “Abi sen pek anlamıyorsun galiba bu muhabbetlerden” dedi, açık yüreklilikle kabul ettim. “Oğlum bu işin girdisini çıktısını anlatın da bilelim lan ayrıca bence Orhan Gencebay da rock yapıyor” dedim.
  • Bildiğim tek şey var ise ben şu hayatta kimle ne konuşursam konuşayım mevzu “ilişkiler”e geliyor. Ne güzel, ne büyülü, ne çekici konuymuş şu “ilişkiler”: İlişki dedin mi bi ortamda, kedi olsa dile geliyor. Can geliyor adama. Halden hale giriyor, örnekler veriyor, açılımlar yapıyor, tavsiyeler veriyor… Bebe benzer biçimde oynayıp duruyoruz ilişki mevzusuyla. Yalnız ne yendi birlikteliğin ekmeği be. Bir çok sanatçı, yazar, ozan ilişki olmasaydı g.tüne don alacak para kazanamazdı. Yalnız sanatçısı mı? Tekstilden eğlence merkez­lerine, plak şirketlerine, otomobil firmalarına, bilişim sektörüne bi oldukca şirket deve yüküyle para kaldırdı ilişkiden.
  • Sevgili dostlarım şimdi tam anlatabilir miyim bilmiyorum fakat o gün ilk kez bişeylerin değişmesinin beni ne kadar korkuttuğunu anladım. Sen hep o şekilde devam edecek sanarken, insanların bitakım kararlar alması, birden ciddi bi mesafe takınması oldukca koydu bana.
  • “Sen Efenin arkadaşısın di mi?” dedi. Başımı sallayarak onayladım. “Efe anlatmıştır biz ayrıldık onla” dedi. “Vay be ben evde oturup kalemle mandalina liflerini tırnaklarımdan sökerken insanlar neler yaşamış” diye içimden geçirdim ve acı acı gülümsedim. Efe’yi hâlâ oldukca sevdiğini filan söylemiş oldu. “Ulan Efe’yi dedem de sever, yakışıklı, zengin çocuk, beni sevsene” demek istedim, diyemedim.
  • Bir kafeye oturduk. Garsona baklava kutusunu verip, açıp servis etmesini söyledim. Yanında da bir Türk kahvesi söyledim, Nuri ise Fanta… “Sen o kadar Fransalara git, en iyi filminden, mansiyonuna kadar bütün ödülleri leblebi gibi topla, sonra Türkiye’ye gel Fanta söyle… Olacak iş mi?” demek istedim diyemedim. “Bir bildiği vardır herhal” diye düşünerek Türk Kahvesini iptal edip ben de tercihimi Fantadan yana kullandım…
  • Uzun sessizlikten sonrasında bana bakıp “Umut” dedi “Yazının sonunu yine duygusal mı bitireceksin?” dedi. Dudağını öpüp, “Herhalde öyle yapıcam, bilirsin sağ bırakmam affetmem duygusal durumları, tak veririm duygusalı veririm hüzünbazı. Tak!” dedim. Bir daha öpüştük.
  • Ya ben küçükken hep bu baklavaların içindeki cevizleri kıyma sanırdım.


Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Tam kafa dağıtmalık kitap. 5er sayfalık kısa hikayeler. Birbiriyle bağlantılı değil. Durumlara perspektif değişik ve dili oldukca keyifli. Bazen karikatür okuyormuş benzer biçimde hissettirdi. Keyifli sadece yer yer ‘evet yaaaa bu niye böyle cidden’ diye günlük hayatta normalleştirdiğimiz şeyleri sorgulatıyor. Tam olarak metroda, ders içinde, yatmadan ilkin okunacak kitap. Olay örgüsü olmadığı için devamını oldukca merak etmiyorsunuz o 5 sayfa mutlu olmanıza yetiyor (Fatma Hilal)

Mandalina liflerini tırnaklardan sökmek, tüm mandalinayı yüzük yapmak, çocukken düğünde uyuya kalmak, soba, halı ve daha geçmişinizden bulabileceğiniz bir oldukca detay. Tam aha ciddi bir şey diyor derken bir “zehehe” patlatıyor Umut Sarıkaya. Bir anda oturup bitirmelik değil de ara ara okumalık keyifli hikayeler.
Bir gün öncesinde Gogol okuyup da bu satırları okumak ayrı keyif verdi;
“Aman sevgili dostum bu Rus Edebiyatı’nda… Diye itiraz edecekken. İvan sesini yükseltti. “Sigeyim böyle edebiyatı ne lan bu. Hep kasvet, hep kar, hep ince psikolojik anlatım… içim karardı, bunaldım .mına koyiim. Oğlum hepiniz zeki insanlarsınız, yazsanıza şöyle matrak bi şeyler de neşemizi bulalım. Kafa dağıtalım diye mi kitap okuyoruz, yoksa trigonometri problemi mi çözüyoruz belli değil anuna koyim” diye haykırdı. (Doğan Aktar)

Ara vermek eylemi bir oldukca etkinlik için vardır. Halı saha maçından tutunda sevgiliniz ile olan birlikteliğinize kadar her mevzuda bu eylem çaktırmadan hayatınıza müdahil olur. Bu kitapta bu fiilin dahil olduğu yerlerde fiili hayatınızdan çıkarıp oyuna dahil edeceğiniz bir kitap. (İsmail şeker)


Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) PDF indirme linki var mı?


Umut Sarıkaya – Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki) PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Umut Sarıkaya Kimdir?

1996 senesinde İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesine girdi. İlk amatör karikatürleri Leman dergisinde gösterildi. 2002’den sonrasında Kemik dergisinde çeşitli köşeler hazırladı. Hemen sonrasında Penguen dergisinde çizdiği İşimdeyim Gücümdeyim adlı karikatür köşesi ve Benim de Söyleyeceklerim Var başlıklı yazılarıyla adını duyurdu ve popüler oldu. 2007’de bir grup arkadaşıyla beraber Penguen’den ayrılarak Uykusuz dergisinin kurucularından oldu.

İşimdeyim Gücümdeyim köşesindeki karikatürlerde çocukluğa dair mahalle yaşamı ve sokak muhabbetlerini mevzu aldı. Benim de Söyleyeceklerim Var adlı yazı köşesinde ise aynı mevzuları ve dünya görüşünü daha yazınsal bir üslupla anlatmaktadır.


Umut Sarıkaya Kitapları – Eserleri

  • Benim de Söyleyeceklerim Var!
  • Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki)
  • Benim de Söyleyeceklerim Var! (Üç)
  • İşimdeyim Gücümdeyim
  • İşimdeyim Gücümdeyim 2


Umut Sarıkaya Alıntıları – Sözleri

  • Ben asla oldukca ciddi kararlar alamadım, karar alanlara arkadan baktım. (Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki))
  • Bir kafeye oturduk. Garsona baklava kutusunu verip, açıp servis etmesini söyledim. Yanında da bir Türk kahvesi söyledim, Nuri ise Fanta… “Sen o kadar Fransalara git, en iyi filminden, mansiyonuna kadar bütün ödülleri leblebi gibi topla, sonra Türkiye’ye gel Fanta söyle… Olacak iş mi?” demek istedim diyemedim. “Bir bildiği vardır herhal” diye düşünerek Türk Kahvesini iptal edip ben de tercihimi Fantadan yana kullandım… (Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki))
  • “Neye dikkat edecektik oğlum, gitara mı dikkat edeyim? Açsana biraz daha şunun sesini” dedim, isteksizce açtı. “Ne bu Metalika mı ?” dedim, “Oha” dedi, “ne Metalika’sı abi Slayer” dedi. “Oğlum onlar dağılıp Abraksas’ın basçısı ve bateristiyle yeni bi grup kurmamış mıydı, yalnız kalan Abraksas’ın vokalisti de İskandinav blek metal grubu Burzum’la birleşip o kilise senin bu kilise benim yakmamış mıydı ? Mına koduğumun grubu hayvanlıktan stüdyoya girmez oldu lan, çıra odunu toplamaktan ellerine gitar almayı unuttu öküzler” diyerek heavy metal hayatına karşı sert eleştiriler getirip yüzümün daha oldukca grunge akımına dönük bulunduğunu belirttim. “Abi sen pek anlamıyorsun galiba bu muhabbetlerden” dedi, açık yüreklilikle kabul ettim. “Oğlum bu işin girdisini çıktısını anlatın da bilelim lan ayrıca bence Orhan Gencebay da rock yapıyor” dedim. (Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki))
  • – Gül reçelini ben 12 yaşlarındayken annem almıştı evlat.”
    + Allah tanrı o zamandan beri asla mi yemediniz dede?”
    – Bazı kahvaltılıklar vardır.. kimse yemez, masaya gelir ve gider. sakın bu geleneği bozma. (İşimdeyim Gücümdeyim)
  • Bir evde gündüz ışık yanıyorsa o evde mutsuzluk vardır. (Benim de Söyleyeceklerim Var! (Üç))
  • “cemil bakımsız, cemil süssüz, ispatsız… siz geriliyorsunuz etkilemek, etkilemek, etkilemek istiyorsunuz. olmayınca olmuyor… son otobüse doğru koşarken, lütfen cemil’i düşünün kızı değil… cemil sizden daha karlı… işini aksatmadı o, gerilmedi hiç…” (İşimdeyim Gücümdeyim)
  • E doğal olarak-î haliyle benim informasyon dağarcığım birazcık kıt olduğundan kırk beş gün sonrasında tükendim (Benim de Söyleyeceklerim Var!)
  • Herşey sinirsel herşey! (İşimdeyim Gücümdeyim)
  • Gregor Samsa bir sabahleyin uyandığında perdeler yıkanmıştı. (İşimdeyim Gücümdeyim)
  • 78 yaşlarında “daha gencim lan ben” diyerek ayağımda konverslerle ölücem. (Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki))
  • Bakkala gidip bira, sigara alıp eve geldim. (Benim de Söyleyeceklerim Var! (Üç))
  • Şu çekirdeği montumun cebine koyayım da kışın bulduğumda oldukca sevineyim… (İşimdeyim Gücümdeyim)
  • Her şey sinirsel her şey!.. (İşimdeyim Gücümdeyim)
  • İnsanın kendi kendine rezil olması ne kadar fena. Hatta birinin görmesinden daha da fena. Zira biri görse o rezalet meşru olacak, bir ihtimal üstüne gülünecek, bir ihtimal de oldukca utanacaksınız fakat en azından meşru olacak, bilinecek rezillik ve bitecek. En kötüsü tıpkı bunun benzer biçimde havada kalanlar, asla kimsenin bilmedikleri. (Benim de Söyleyeceklerim Var! (Üç))
  • “Gözlüklerini artık takmıyor musun?” diye sordu bana. Dışarıya bakarak “Hayır” dedim. “E görebiliyor musun peki bu şekilde?” diye arsız benzer biçimde sordu. “Yeterince çirkinlik gördüm, bundan sonrasında görmesem de olur. Hem ben bazıları benzer biçimde mutluluğu ötelerde aramıyorum, yakınımdakiler yetiyor bana” diye koydum sözü. Semih güldü “Lensleri var” diye yavşakça ispiyonladı beni. (Benim de Söyleyeceklerim Var!)
  • Zira yaşamı özetleyen bir insan kadar şu hayatta tiksindirici biri daha olması imkansız. En can sıkan insanlardır bunlar. Hayatı özetleyip, her şeyi terimlerle, kalıplarla, “O öyledir, bu da böyledir” diye özetlerler, biz gerizekalılara da yaşayacak hiçbir şey bırakmazlar (Benim de Söyleyeceklerim Var! (Üç))
  • …yaşamı özetleyen bir insan kadar şu hayatta tiksindirici biri daha olması imkansız. En can sıkan insanlardır bunlar. Hayatı özetleyip, her şeyi terim­lerle, kalıplarla, “O öyledir, bu da böyledir” diye özetlerler… (Benim de Söyleyeceklerim Var! (Üç))
  • Sevgili dostlarım şimdi tam anlatabilir miyim bilmiyorum fakat o gün ilk kez bişeylerin değişmesinin beni ne kadar korkuttuğunu anladım. Sen hep o şekilde devam edecek sanarken, insanların bitakım kararlar alması, birden ciddi bi mesafe takınması oldukca koydu bana. (Benim de Söyleyeceklerim Var! (İki))
  • Tedarikliyim diye sevindim durdum.
    Sıcağı görünce yandım kavruldum.
    Mecnun oldum çöllere savruldum.
    Kırk kapıya muhtaç eyledi mont beni…
    Bir acayip Ercanım bu dünyada konar göçerim.
    Gâhi ağlar gâhi gülerim.
    Mont elde diyar diyar gezerim.
    Onulmaz dertlere saldı mont beni… (İşimdeyim Gücümdeyim)
  • Varlığınızla rahatsız etmek… Yani ortada hiçbir sebep yokken ve hiçbir şey yapmadan, ağzınızı bile açmadan bir insanı ya da daha kötüsü birçok insanı bir tek orada bulunarak rahatsız etmek… (Benim de Söyleyeceklerim Var!)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş