Eğitim

Beş Çember Kitabı – Miyamoto Musashi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Beş Çember Kitabı – Miyamoto Musashi Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Beş Çember Kitabı kimin eseri? Beş Çember Kitabı kitabının yazarı kimdir? Beş Çember Kitabı konusu ve anafikri nedir? Beş Çember Kitabı kitabı ne konu alıyor? Beş Çember Kitabı PDF indirme linki var mı? Beş Çember Kitabı kitabının yazarı Miyamoto Musashi kimdir? İşte Beş Çember Kitabı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Miyamoto Musashi

Çevirmen: Sibel Özbudun

Orijinal Adı: Go Rin No Sho

Yayın Evi: Anahtar Kitaplar Yayınevi

İSBN: 9789757787150

Sayfa Sayısı: 107


Beş Çember Kitabı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

1584’de doğan Miyamoto Musashi, Japonya’nın en tanınmış savaşçılarından biri oldu. Bir Samurai idi ve 30 yaşına ulaştığında 60’dan fazla döğüşü kazanmış, karşıtlarının tümünü öldürmüştü. Yenilmezliğine itimat getirdikten sonrasında, “Kılıç Yolu“ felsefesini biçimlendirmek için çalışmaya koyuldu. Beş Çember Kitabı’nı, 1645 senesinde ölmeden birkaç hafta ilkin çekilmiş olduğu Kyushu dağlarındaki bir mağarada kaleme aldı.

Beş Çember Kitabı, tüm cenk sanatları kaynakçalarının temel yapıtıdır; fakat ardındaki -Zen, Shito ve Konfüçyüs düşüncelerinden etkilenen -felsefe, cenk sanatları haricinde pek oldukca alana da uygulanabilir. Mesela pek oldukca Japon işadamı, kitabından bugün iş alanlarında bir rehber olarak yararlanmakta, satış kampanyalarını, Musashi’yi harekete geçiren aynı enerjiyle askeri harekatlar şeklinde örgütlemektedirler.

Musashi, Japonlarca Kensai ya da “kılıç piri“ kabul edilir. Yaşamının gerçekleri Batılı okura acımasızlık şeklinde görünse de, Musashi aslen dürüst bir idealin ardında olmuştur, ve gerçekliği Beş Çember Kitabı’nda ortaya çıkar. Kitap muharebe stratejisi üstüne bir sav değildir; Musashi’nin deyişiyle, “stratejiyi öğrenmek isteyenler için bir rehber“ dir ve her rehberde olduğu şeklinde, içinde ne olduğu daima öğrencinin anlık kavrayışını bir miktar aşmaktadır.


Beş Çember Kitabı Alıntıları – Sözleri

  • Olgunlaşmamış strateji üzüntü deposudur.
  • Aptal insanların çoğunun kendi refahlarından ötesini düşünmeleri oldukca zor olsa gerek.
  • Doğanın enerjisini değerlendirip her durumun ritmini kavradığında, düşmanı doğallıkla vurabilirsin.
  • Korku çoğu zaman beklenmedik durumdan doğar.
  • Eğer vakalara geniş bir açıyla bakmıyorsan, stratejide ustalaşman, zor olur.
  • Başkalarını tanımaksızın kendini tanımak zor olsa gerek.
  • Bu dünyadaki insanoğlu, nesnelere hatalı bakıyor, anlamadıklarını boşluk sanıyorlar.
  • Hoca iğneye, talebe ipliğe benzer. Devamlı alıştırma yapmalısın.
  • İnsanlar kendi Yol’larını parlatabilmeliler.
  • “Boşluğun ruhu, hiçbir şeyin olmadığı yerdir. İnsanın bilgisine dahil değildir. Boşluk hiçliktir. Ancak mevcud nesneleri bilerek var olmayanları bilebilirsin. İşte bu boşluktur.”


Beş Çember Kitabı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Başka bir işim varken acil ile aldığım için kişisel gelişim kitabı sanarak okuduğum bir kitap..
Kılıç kullanmayı ve iyi bir samuray olmayı öğreten bir kitap bulunduğunu bilsem almazdım elbet.
Ama gene de güzel kısımları vardı elbet.
Kardeşimin odasında dekorasyon amaçlı duran Japon kılıçlarını alıp alıştırma yapma isteğini bastırmak birazcık zor oldu doğal olarak.
Hoş malum korona vakaları… olur da virüs zombi virüsüne çevirirse ve tabanca bulsak bile merminin acele bitebileceğini düşünürsek, uzun kılıç kullanma sanatını öğrenmek, gerek zombilere gerek yağmacılara karşı kendimi korumak için çaba sarfetmek için iyi bir yöntem olabilir doğal olarak.
Yada ben fazlasıyla zombili izlediğim için kafayı hafiften yemeğe başladım.
Kısacası olur da mühimmatın azca bulunmuş olduğu ve savaşmamızın gerektiği bir distopyada bulursak kendimizi, fazlasıyla işimize yarayacak bir kitap. (Aichan)

Japonya ‘nın en tanınmış savaşçılarından kabul edilen ve bununla birlikte da Japonlarca ” Kılıç Piri
” kabul edilen Miyamoto Musashi’nin ölmeden birkaç hafta ilkin değindiği bir yaratı ” Beş Çember Kitabı “…
Toprak,Su,Ateş, Rüzgar, Boşluk diye adlandırılan kuramsal ve ergonomik kılıcı kullanmanın stratejik yollarını özetleyen dili oldukça ağır ve bununla birlikte belli bir altyapı gerektiren bir kitab.
Bu tür severlere tavsiye eder, iyi okumalar dilerim. (Ekrem Özkara)

Uzak Doğu Zen felsefesi temelli insanoğlunun muharebede strateji ve odaklanmanın zaferin yolu açacağını, ergonomik hayatta ise mutlu bir yaşamın temelinin gene strateji ve odaklanma ile elde edileceğini özetleyen felsefi öğreti kitabı.
Kitap; Toprak, Su, Ateş, Rüzgar, Boşluk diye beş bölüm olarak anlatılmakta. (idris yılmaz)


Beş Çember Kitabı PDF indirme linki var mı?


Miyamoto Musashi – Beş Çember Kitabı kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Beş Çember Kitabı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Miyamoto Musashi Kimdir?

Miyamoto Musaşi (宮本 武蔵 c.19 Mayıs 1584 ya da 13 Haziran 1645), erişkinlik döneminde Miyamoto Bennosuke ya da Miyamoto Musana, meşhur Japon kılıç üstadı. Tarihte en yetenekli kılıç üstadları içinde yer aldığına inanılır. Fazlaca genç yaştan itibaren girmiş olduğu birçok düello yardımıyla kılıç kullanımı mevzusunda efsaneleşmiş haline geldi. Hiyoho Niten İçi-riyu yada Nito Riyu stilinin babasıdır. Strateji, taktik ve felsefe hakkında Beş Çember Kitabı (Go Rin No Şo), bugün bile birçok kesim tarafınca okunmaktadır.

Hayatı

Doğumu

Miyamoto Musaşi’nin hayatına ilişkin birçok kaynak günümüze kadar ulaşmış olmasına karşın, yaşamı ile ilgili birçok mevzu hala esrarını korumaktadır. Genel kabul görmüş olasılık; büyük abisi Sirota (1578 – 1660) ve Musaşi’nin, Mimasaka eyaletinin Miyamoto köyünde yaşayan, Hiratalar olarak malum bir samuray ailesinin evlatları olarak dünyaya geldiği yönündedir. Bununla beraber, Banşu köyü olma ihtimali de vardır. Ailesi Şinmen boyuna bağlıydı. Musaşi sonrasında Beş Çember adlı kitabında Şinmen boyuna atıfta bulunarak tam adının Şinmen Musaşi no Kami Fujivara no Genşin bulunduğunu ifade etmiştir.

Musaşi’nin doğumu ile ilgili belirsizlikler de bulunmaktadır. Doğduğu yer ve zamana ilişkin bilgiler kati değildir. Elimizdeki kaynaklarda babasının Hirata Munisayi (ya da Miyamoto Munisayi yada Miyamoto Muninosuke) olduğu geçmektedir. Hirata Munisayi, Şinmen efendisine bağlı, jitte silahı mevzusunda üstad olarak ün yapmış yetenekli bir dövüşçüydü. Aynı zamanda kılıç mevzusunda da ustaydı. Gençliğinde, şogun olan Aşikaga Yoşiyaki’nin önünde kılıç ustalarından kabul edilen Yoşiyoka ile yapmış olduğu müsabakayı kazanması üstüne, şogun tarafınca kendisine “Japonya’nın En İyisi” unvanı verildi. Munisayi, mahalli bir dojoda ailesine jitte teknikleri mevzusunda eğitim verdi. Munisayinin mezarında 1580 senesinde öldüğünü yazılmıştır ki bu tarih, Musaşi’nin doğum zamanı olarak kabul edilen 1584 yılıyla uyuşmamaktadır. Suları bulandıran bir öteki durum ise; Miyamoto ailesinin günümüze kadar gelen genolojisine gore Musaşi 1583 senesinde doğduğu ifadesidir. Kenji Tokitsu Go Rin No Şo’nun yazınsal yorumuna dayanarak Musaşi’nin kabul edilen doğum zamanı olarak malum 1584 yılının yanlış olduğuna işaret etmektedir.

Munisayi’nin ölüm zamanı, Musaşi’nin babası olup olmadığı şeklinde nedenler, eşinin -doğal olarak Musaşi’nin annesinin de- kim olduğu durumunu belirsizleştirmektedir. Olasılıklar aşağıda yer almıştır:

Munisayi’nin mezarı doğrudur. 1580 senesinde geride iki kız bırakarak ölmüştür. Eşi, Akamatsu boyundan yeni dünyaya gelen bir evladı jitte okulunda Munisayi’nin yerini almak suretiyle evlat edinmiştir. Munisayi’nin dul eşi Omasa, Musaşi’nin gerçek anası değildir.

Mezar doğru değildir. Munisayi muhtemelen 1590’dan daha uzun yaşamıştır. Musaşi, Munisayi’nin ilk eşi Yoşiko’dan (1578’de Yamanaka Sikanosuke ile girmiş olduğu savaşı kaybedene kadar Hirafuku köyünü yöneten Besşo Şigeyaru’nun kızı) olmuştur. Munisayi, Musaşi’nin doğumundan sonrasında eşinden boşanmış ve Yoşiko ailesinin yanına dönmüştür. Musaşi, Munisayi’nin ikinci eşi Omasa (Lord Şinmen’in kızı) tarafınca büyütülmüştür. Bu ikinci senaryo Tasumi ailesinin genoloji kayıtlarında bulunmaktadır.

“Besşo Şigeharu’nun kızı ilkin Hirata Muni ile evlenmiş, birkaç yıl sonrasında boşanmıştır. Boşandıktan sonrasında Tasumi Masahisa ile evliliğe ilk adımını atmıştır.

Tasumi Masahisa’nın ikinci eşi Miyamoto Musaşi’nin annesidir.

Musaşi’nin çocukluk adı Hirata Den idi. Kılıç kullanımı mevzusundaki kabiliyeti yardımıyla ünlendi. Çocukluk döneminde gerçek annesini bulmak için Hirafuku’ya gitti. Tasumi aileisinin yanına yerleşti. ” [1]

İkinci teorinin bir başka değişik biçimi de gömüt taşındaki bilgilere dayanmaktadır. Mezar taşında Omasa’nın Musaşi’yi 4 Mart 1584 tarihinde doğururken öldüğü yazılıdır. Bundan sonrasında Munisayi, Yoşiko ile yeniden evliliğe ilk adımını atmıştır. İkinci teoride olduğu şeklinde, boşandıktan sonrasında Yoşiko, Musaşi’yi yanına alarak Tasumi Masahisa ile evliliğe ilk adımını atmıştır.

Kenji Tokitsu; gömüt taşının yanlış olduğu varsayımını kabul etmek yerine doğum tarihini 1580 olarak kabul etmektedir (buna rağmen Musaşi’nin dövüş sanatlarını kimden öğrendiği sorusu yanıtsız kalmaktadır).

Eğitimi

İsmini, Minamoto no Yoşitsune’ye hizmet etmiş savaşçı rahip Musaşibö Benkeyi’den almış olduğu kabul edilen sadece hemen hemen kanıtlanmamış bu büyük savaşçı tabanca ustası (Dokuz yada daha çok silahı ustaca kullanabilme) olarak kabul edilmektedir. Soyu hakkında gerçekler ne olursa olsun, ilk eğitimi eğitimi amcası tarafınca verilmiştir. Yedi yaşına ulaştığında amcası Dorinbo (ya da Dorin) tarafınca Hirafuku’ya üç kilometre uzaklıktaki budistlere ilişkin bir mabet olan Şoriyan’a götürülmüş, burada Budizm ve okuma-yazma üstüne eğitim alması sağlanmıştır. Yukarıda da belirtildiği suretiyle kılıç ve aile sanatı olan jitte mevzusundaki eğitimlerini Munisayi’den almıştır. 1589 senesinde Şinmen Sokan, Munisayi’ye talebesi Honiden Gekinosuke’yi öldürme emrini verdi. Honiden ailesi bu durumda oldukca kızdı ve Munisayi dört kilometre uzaktaki Kavakami köyünde taşınmak mecburiyetinde bırakıldı. Böylece Munisaşi’nin eğitimi sonlanmış olan oldu.

Söylenenlere gore Musaşi, Yoşiyoka riyu okulunda çalışmıştır. Kesin olmamakla birlikte Musaşi’nin sonraki yıllarda tek elle yendiği bir okuldur.Bu okul pek oldukca Japon Kılıç usta sını daha çıkarmıştır.

İlk duello

“Gençliğimden beri strateji yolunda eğitim aldım, on üç yaşlarında ilk düellomu yaptım. Rakibim Arima Kiheyi, Şinto riyu kılıç üstadıydı ve onu yendim. On altı yaşlarında Tajima bölgesinden gelen Akiyama adlı kuvvetli bir üstadı yendim. Yirmi bir yaşımda Kiyoto’ya gittim ve çeşitli kılıç okullarından üstadlar ile düellolara girdim fakat asla kaybetmedim..” -Miyamoto Musaşi, Go Rin No Şo

Beş Çember Kitabı’nın giriş kısmına gore Musaşi’nin ilk başarı göstermiş düellosu; Sukara Bokuden tarafınca keşfedilmiş olan Şinto-riyu stili ile dövüşen Arima Kiheyi adlı düşük seviyedeki bir samuray ile gerçekleşmiştir. Düellonun ana deposu “Merhum Üstad Hakkındaki Anektodlar”dır (Yoho senşi denki). Özetle, açıklama aşağıdaki gibidir:

1556 senesinde Musaşi hemen hemen 13 yaşlarındayken sanatını geliştirmek için gezi eden Arima Kiheyi, Hirafuku-mura’da genel bir meydan okuma duyuru etti. Musaşi meydan okuma ilanına adını yazdı. Musaşi’nin kalmakta olduğu Dorin Tapınağı’na gelen bir haberci düellonun Kiheyi tarafınca kabul edildiğini bildirdi. Dorin bu duruma oldukca şaşırdı ve Musaşi’nin adına özür dilemeyi denedi. Düellodan vazgeçmesi istenildiğinde Kiheyi; onurunun bir tek düello günü Musaşi’nin kendisinden özür dilemesi ile mümkün olacağı şeklindeki inatçı tavrını sürdürdü. Düello zamanı ulaştığında rahip Musaşi adına özür dilemeye başladığı sırada Musaşi düello alanına elinde kılıç şeklinde bir tahta parçasıyla atlayarak Kiheyi’ye meydan okudu. Kiheyi vakizaşi ile hücum etti fakat Musaşi, Kiheyi’yi üstünden atarak saldırıyı savuşturdu ve Kiheyi yerden kalkmaya çalışırken Musaşi gözlerinin arasına vurdu ve öldürünceye kadar dövdü.

Musaşi’nin Arima ile düello etmesine niçin izin verildiği, özür dilemenin bir dalavere olup olmadığı ve en başından beri Arima’nın niçin orada olduğu şeklinde yanıtsız sorular düelloyu garip kılmaktadır.

Yolculuklar ve düellolar

Üç yıl sonrasında, 1599’da (her ne kadar Tanji Hokin hikki 1599 senesinde 16 yaşlarında bulunduğunu yazsa da [1] “Sakuşu bölgesinin kayıtları” Tosakişu’ya gore 15 yaşlarında idi) Musaşi köyünden ayrıldı. Ailesinin mobilya, tabanca, soy ve öteki kayıtları şeklinde malları Hirayo Yoğimon ile evli kızkardeşine bıraktı.

Tüm zamanını gezerek ve düellolara girerek geçirdi. Mesela Tajima şehrinden Akiyama adlı bir üstad ile.

1600 senesinde Toyotomi ve Tokugava içinde bir cenk başladı. Görünüşe gore Musaşi, Şinmen boyu (ailesinin bağlı bulunmuş olduğu boy) doğrusu Toyotomi’nin -Batının Ordusu”- tarafında yer aldı. Bilhassa 1600 yılının Temmuz ayında Fuşimi Kalesi’ni alma girişimine, Ağustos ayında kuşatma altındaki Gifu kalesinin savunmasuna ve meşhur Sekigahara Savaşına dahil oldu. Musaşi’nin son savaşı hakkında Hiyoho senşi denkide bazı şüpheler vardır. Herhangi bir efendiye bağlı olmayan Musaşi’nin babasının yanında (Efendi Utika’nın taburunda) savaşmayı reddettiği aktarılmaktadır. Ancak Musaşi’nin bu savaştan çıkmış olduğu varsayımı Beş Çember Kitabı’nda Musaşi’nin altı harbe girmiş olduğu ifadesi ile çelişmektedir.

Ne olursa olsun Batı’nın Ordusu kati bir yenilgi almış ve Şinmen Sokan Kiyuşu şehrine firar etmiştir. Ayrıca Musaşi’nin de kaçtığı ve zamanının bir kısmını eğitim ile geçirdiği ifade edilmektedir.

Sekigahara savaşından sonrasında Musaşi kayıtlarda görünmemektedir. Bir sonraki kayıt Musaşi’nin 20 (ya da 21) yaşlarında Kiyoto’ya gelişi ve Yoşiyoka okuluna karşı girmiş olduğu meşhur düellolar serisine başlaması ile ilgilidir.

Daha ilkin de belirtildiği şeklinde Musaşi’nin babası Yoşiyoka okulundan bir üstad ile dövüşmüş ve “Japonya’nın En İyisi” unvanını almıştır. Yoşiyoka okulu (Şinto riyu yada Kiyo haçi riyu soyundan gelmektedir) Kiyoto’daki sekiz büyük dövüş sanatları okulunun (“Kiyo riyu”/”Kiyoto’nun okulları”) en başlangıcında yer almaktaydı. Efsaneye gore bu sekiz okul mukaddes dağ Kurama’da bulundan neredeyse efsanevi bir dövüşçü tarafınca eğitilen sekiz keşiş tarafınca kurulmuştur. Yoşiyoka ailesi bir tek kılıç sanatı mevzusunda isim hayata geçirmeye başlamakla kalmamış, bununla birlikte kendilerine ilişkin olan tekstil ve boyama işi üstüne de ün kazanmışlardır. 1614 senesinde Tokugava İyeyasu’ya karşı Batının Ordusu’nda yer alarak kaybettikleri Osaka Savaşı esnasında kılıç mevzusunda eğitim vermeyi bırakmışlardır. Ancak 1604 senesinde Musaşi düellolara başladığında hala üstündüler. Düellolar hakkında çeşitli kayıtlardan kabul edilen Yoşiyoka ailesinin evrakları, Musaşi’nin bir tek bir düelloyu -Yoşiyoka Kenpo’ya karşı- kaybettiğini belirtmektedir.

Musaşi, Yoşiyoka okulunun başı Yoşiyoka Seyijuro’ya meydan öğrenim görmüştür. Seyijuro düelloyu kabul etmiş ve 8 Mart 1604 tarihinde Rendaji Tapınağı haricinde karşılaşmak için anlaşmışlardır. Musaşi geç gelmiş ve Seyijuro’yu oldukca sinirlendirmiştir. Anlaşmalarına gore Musaşi karşılaşmada tek bir hamle yapmıştır. Bu hamle Seyijuro’nun sol omzuna isabet etmiş, bayıltmış ve sol kolunu sakat bırakmıştır. Görünüşe gore okulun başkanlığını Musaşi’den intikam almak için derhal düello talep eden kardeşine devretmiştir. Düello, Kiyoto haricinde ve Sanjusangen-do adlı tapınakta yapılmıştır. Musaşi ikinci kez geç gelirken, Denşiçiro çelik halkalarla güçlendirilmiş bir asa (ya da muhtemelen bir top ve zincir eklenmiş) taşımaktaydı. Musaşi, Denşiçiro’nun silahını elinden almış ve yenmiştir. Bu ikinci zafer sonucunda liderleri 12 yaşındaki Yoşiyoka Maraşiçiro olan Yoşiyoka boyunu öfkelendirmiştir. Okçular, tüfekli ve kılıçlı adamlar biriktirerek Musaşi’ye Kiyoto haricinde, İçiyoji tapınağı civarlarında yeniden meydan okumuşlardır. Musaşi geç gelme adetini bu sefer bozarak birkaç saat evvelinde tapınağa gizlenmiş, adamlara hücum etmiş ve Mataşiçiro’yu öldürerek firar etmiştir. Mataşiçiro’nun ölümü üstüne Yoşiyoka okulu yok olmuştur.

Bazı kaynaklara gore Musaşi, Kiyoto’yu terk ettikten sonrasında Nara bölgesindeki Hozoyin’deki mızrak mevzusunda uzman olduğu malum keşişlerle düello etmeye ve eğitim almaya gitmiştir. Tada Hanzaburo’nun kardeşi olan baş-keşişe eğitim verdiği Banşu’daki Enkoji Tapınağı’nda kalmıştır. Daha sonrasında Hanzaburo’nun torunu Ensu riyu temelli Enmeyi riyu öğretileri ve iyağijutsuyu geliştirmiştir.

1605’den 1612’ye kadar çeşitli düellolar ile kabiliyetini pekiştirerek Japonya’da seyahatler yapmıştır. Gerçek düellolarda bokken ya da bukoto kullandığı söylenmektedir. Bu zamandaki düellolarda iki taraf aksine anlaşmamış ise karşı tarafı öldürmeye çalışılmazdı. Ancak bir çok düelloda Musaşi’nin strateji mevzusunda uzman olması sebebiyle rakibinin silahını önemsemediği bilinir.

Miyamoto Munisayi’nin öğretilerinin nakli bulunduğunu bildiren 1607 yılının 9. ayının 5. gününe ilişkin bir evrak Munisayi’nin en azından bu tarihe kadar yaşadığını göstermektedir. Bu yılda Musaşi Nara’dan Edo’ya doğru yola çıkmış olduğu sırada Şişido Bayiken adlı bir kusari gama pratisyeni ile düelloya girmiş ve öldürmüştür. Edo’da, daha sonraları nüfuzlu bir kurmay okulu olan Şinto Muso Riyu okulunu kuran Muso Gonnosuke’yi yenmiştir.

Musaşi’nin 60’ın üstünde düelloya girmiş olduğu ve yenilmediği söylenmektedir sadece büyük savaşlarda girmiş olduğu ölümle sonuçlanan dövüşler muhtemelen bu ılımlı tahmine dahil edilmemiştir. Japon tarihçileri girmiş olduğu tüm düelloları yalnız başına, öğrencilerinden yardım almadan kazanabileceğine inanmamalarına karşın Musaşi’nin öğrencileri üstündeki eşi olmayan hakimiyeti sebebiyle bu pek mümkün görünmemektedir. Kendi kitaplarında da belirttiği suretiyle bir çok talebesi Musaşi’nin tekniklerini zor bulmaktadır.

1611 senesinde Musaşi Miyoşinji Tapınağında zazen çalışmaya adım atmıştır. Burada efendi Hosokava Tadayoki’ye bağlı Nagayoka Sado ile karşılaşmıştır. Sekigahara harbinde şimal Kiyuşu’nın yönetimini alan Tadayoki kuvvetli bir efendiydi. Munisaşi şimal Kiyuşu’ya taşınarak Tadayoki’nin öğretmeni oldu. Nagayoka, Sasaki Kojiro adlı bir üstada düello teklif etmiştir. Tokitsu, bu düellonun Tadayoki’nin toprakları üstündeki hakimiyetini sağlamlaştırmak şeklinde politik bir amaç taşıdığına inanmaktadır.

Sasaki Kojiro ile düello

14 Nisan 1612 tarihinde aşağı yukarı 28 yaşına gelmiş olan Musaşi, nodaçi (iki elle kullanılan bir çeşit uzun kılıç) kullanan rakibi Sasaki Kojiro ile en meşhur düellosunu yapmıştır. Musaşi belirlenen yere — uzaktaki Funajimu adası, Kiyuşu’nun kuzeyi, saçları dağınık bir halde ve geç gelmiştir. Düello oldukca kısa sürmüştür ve Musaşi rakibini kürekten yapmış olduğu nodaçiden daha uzun bir bokken ile bir s


Miyamoto Musashi Kitapları – Eserleri

  • Beş Çember Kitabı


Miyamoto Musashi Alıntıları – Sözleri

  • Bu dünyadaki insanoğlu, nesnelere hatalı bakıyor, anlamadıklarını boşluk sanıyorlar. (Beş Çember Kitabı)
  • Eğer vakalara geniş bir açıyla bakmıyorsan, stratejide ustalaşman, zor olur. (Beş Çember Kitabı)
  • Aptal insanların çoğunun kendi refahlarından ötesini düşünmeleri oldukca zor olsa gerek. (Beş Çember Kitabı)
  • Korku çoğu zaman beklenmedik durumdan doğar. (Beş Çember Kitabı)
  • Olgunlaşmamış strateji üzüntü deposudur. (Beş Çember Kitabı)
  • İnsanlar kendi Yol’larını parlatabilmeliler. (Beş Çember Kitabı)
  • Hoca iğneye, talebe ipliğe benzer. Devamlı alıştırma yapmalısın. (Beş Çember Kitabı)
  • “Boşluğun ruhu, hiçbir şeyin olmadığı yerdir. İnsanın bilgisine dahil değildir. Boşluk hiçliktir. Ancak mevcud nesneleri bilerek var olmayanları bilebilirsin. İşte bu boşluktur.” (Beş Çember Kitabı)
  • Doğanın enerjisini değerlendirip her durumun ritmini kavradığında, düşmanı doğallıkla vurabilirsin. (Beş Çember Kitabı)
  • Başkalarını tanımaksızın kendini tanımak zor olsa gerek. (Beş Çember Kitabı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş