Eğitim

Bilinmeyen Öğretiler – Lao Tzu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bilinmeyen Öğretiler – Lao Tzu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bilinmeyen Öğretiler kimin eseri? Bilinmeyen Öğretiler kitabının yazarı kimdir? Bilinmeyen Öğretiler konusu ve anafikri nedir? Bilinmeyen Öğretiler kitabı ne konu alıyor? Bilinmeyen Öğretiler PDF indirme linki var mı? Bilinmeyen Öğretiler kitabının yazarı Lao Tzu kimdir? İşte Bilinmeyen Öğretiler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Lao Tzu

Çevirmen: İsmail Taşpınar

Çevirmen: Amine Gülşah Coşkun

Tasarımcı: K. Serkan Söğüt

Orijinal Adı: Hua hu king.

Yayın Evi: Kaknüs Yayınları

İSBN: 9789756963241

Sayfa Sayısı: 112


Bilinmeyen Öğretiler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İlahlara ve dini kurumlara

Latif hakikatin deposu olarak tapınma!

Bu şekilde yapmak

Tanrı ile kendi arana aracı koymaktır.

Ki bu seni

Göğsünde saklı olan hazineyi

Elde etmek için

Dışarıya göz diken dilenciye benzetir.

Tao’ya tapınmak istiyorsan

Ilkin onu kalbinde keşfet!

O vakit tapınman anlam kazancaktır.


Bilinmeyen Öğretiler Alıntıları – Sözleri

  • “Tanrı, size istediğiniz insanları değil, ihtiyacınız olan insanları verir. O şekilde ki bu insanoğlu size yardım edecek, sizi incitecek, size acı verecek, sizi terk edecek, sizi sevecek ve olmanız ihtiyaç duyulan insan olabilmenizi elde edecektir.”
  • Halk aç ise;
    Yöneticiler acımasızca vergilendirdikleri içindir.
    İşte açlığın sebebi budur.
  • Kendi içindeki uyumu keşfet.
    Onu kucakla.
  • Eğer güzel şeyleri verme mevzusundaki isteğin sınırlıysa
    Onlan geri alabilme yeteneğin de öylece sınırlıdır.
  • Mutluluklar azalıyor.
    Neden?
  • Kültürel ya da dini inançtan doğan tüm zihni eğilimler terk edilmelidir.
    Gerçekte onların akılları,
    Evreni uyumlu bir birlik olarak algılamaya engel olacak herhangi bir düşünceden uzak olmalıdır.
  • “Kalbinizde yeşil bir ağaç bulundurun, bir ihtimal şarkı söyleyen bir kuş gelip konar.”
  • Ordunun olduğu yerde sorun türer.
    Savaşların sonu daima yoksulluktur.


Bilinmeyen Öğretiler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Lao Tzu, ulaşılacak muhteşem yola herhangi bir saplantılı düşünceden ulaşılmadığını savunur. İnanç felsefesine gore, dini bir giyim ile iş giysisi içinde hiçbir fark yoktur. Herhangi bir ilah ya da dini kurum benzer biçimde somut değerlerden ziyade, kolay fikir, şu an ve yanındakine yardım etme, ayrımcılık yapmadan bir tüm olmayı hedefler. Ayrımcılık olmadığı için bir ötekinin diğerinden üstün ya da iyi olması da söz konusu değildir, aden-cehennem kavramları burada dönem dışı kalmaktadır. Bu şekilde davranarak Tanrı ile arana hiçbir aracı koymadan direkt olarak ulaşılacağını söyler, saf ve devamlı yorulmamış bir zihin ile. Yöneticileri mal ve mülk ile değil, erdem ile seçilmesi icap ettiğini de dile getirir. Tao öğretisine gore ilk kurallardan yaşam boyu saygılı olunmalı, hem kendine hem bir başkasına. İkincisi sadakat ve içtenlik, üçüncüsü nezaket ve son olarak yardımseverlik. Bunlar bir erdem getirisi değil, öz tabiatın parçasıdır. Kısacası kitap gündüz düşcülüğü ve dini bilgiler ile endişelenmek yerine şu andan memnun olmayı öğütler. İyi okumalar dilerim. (Meltem)

Klasik Çin Düşünürü Lao Tzu: Kitap, Klasik Çin Felsefesinin en güzel örneklerinden birini sunuyor. “Tao” ve “Taoculuk” kavramlarını ele alıp bir yaşam boyu doğru yolun ne demek bulunduğunu, doğru yola neyle ve iyi mi ulaşılabildiği anlatılıyor. Nedenlerini şiirsel bir halde sıralıyor. “Bilinmeyen Öğretiler” için Taoculuğun ve Lao Tzu’nun bir ‘manifestosu’ diyebiliriz. Bazı yerlerde Konfüçyüs hakkında fikirler, yaşanmış vakalar hakkında da bilgiler ihtiva ettiği için Konfüçyüs’ün “Analekt”lerinden sonrasında bu kitabın okunmasının Çin felsefesine giriş için hazırlık olabileceği kanaatindeyim. (Zeynep Mart)

Uzakdoğu felsefesine birara merak salmıştım sonraları bu işin ticarileştiğini görünce uzaklaşmıştım.Lao Tzu Milattan Ilkin 500 lerde yaşamış, aslına bakarsak yaşamışmı yaşamamışmı orası birazcık karanlık.Kitaptaki bazı bölümler tutarsız, kitap nesilden nesile dededen toruna anlatıla anlatıla gelişmiş ve derlenmiş.Biri birşey eklemiş ötekisi başka birşey.Okurken bu hisse kapıldım.Aslı şu; eğer Tao’ya ulaşmak istiyorsan bir olacaksın şu demek oluyor ki milyarlarca insan değilde yalnız tek bir insan! Herşey senin bir parçandır,öteki insanoğlu senin bir hücren ,bitkiler senin organların ,nehirler içindeki kanın, tıpkı seninde öteki insan ve tüm şekilli şekilsiz mahlukatların hücresi, organı olduğun benzer biçimde. (Fırat Özbey)


Bilinmeyen Öğretiler PDF indirme linki var mı?


Lao Tzu – Bilinmeyen Öğretiler kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Bilinmeyen Öğretiler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Lao Tzu Kimdir?

Lao Zi, (Çince 老子,okunuşu Laotsı). Kimi kaynaklarda adı Lao Tsu, Lao Tse, Laotze yada Laozi)olarak da geçer. Lao Çince ‘yaşlı’, Zi da ‘hoca’, ‘bilge’ anlamına gelir. Tao Te Ching kitabının yazarı bilge Laozidir.Taoizmin kurucusu kabul edilen, mühim bir Çin filozofudur.

Laozi Çin efsanelerine gore milattan ilkin 6. yüzyılda Chǔ Devletinin Ku ilinde (Kǔ Xiàn), şu demek oluyor ki günümüzdeki Henan eyaletinin Lùyì nahiyesinde dünyaya gelmiştir. Akademisyenler ise, Çin’in Yüz Fikir Okulu ve Savaşan Beylikler Süreci olan MÖ 4. yüzyılda yaşamış olabileceğini söylerler. Hakkında pek fazlaca efsaneleşmiş vardır. Bir rivayete gore Zhou Hanedanlığının imparatorluk kütüphanesinde arşivciydi; 80 yaşına ulaştığında insanların organik güzelliklerin ve iyiliğin yolundan gitmemesinden yorulmuş ve üzülmüş olarak Çin’i terk etti. Hangu sınır kapısından geçerken muhafız Yin Xi, Laozi’dan gitmeden ilkin öğretilerini kaleme almasını istedi ve o da Tao Te Ching kitabını yazdı. Bazılarına gore ise Laozi Çin’in efsanevi sarı imparatoru Huang-di’ydi. Başka bir görüşe gore ise Tao Te Ching hepsi de Laozi takma adını kullanan değişik yazarın değindiği metinlerden oluşur.

Çin’in meşhur tarihçilerinden Sima Qian MÖ 100 senesinde yazdığı Shiji (şı-ci) adlı eserinde Laozi’nın biyografisini şu şekilde yazmiştir: ‘‘Lao-Tzu Chou devletinin Ku mıntıkasında Li-hsiangg’da Chü-jen köyünde dünyaya gelmiştir. Kendi adı Erh, aile adı Li, müstear adı Tan’dır. Chou sülalesi imparatorluğunun tarihçisi ve kütüphane muhafızıdır.” Buna gore onun aslolan adı Li Tan (Lao-Tan)’dır. Lao-Tzu, ona verilmiş bir lakaptır; ‘‘İhtiyar Bilge’’ anlamına gelir.

Çin sözlü geleneğinde MÖ 604 diye malum doğum yılı, Shiji’de kayıtlı değildir. Bu, tarihin daha sonraları belirlendiğini göstermektedir. Bununla birlikte bu belge onun yaşadığını gösteren en iyi kanıt olarak kabul edilmektedir.

Mitolojiye gore, Laozi’nın anası nurdan hamile kalmış, 80 yıl sonrasında ak saçlı, ak sakallı bir çocuk doğurmuş. İşte Laozi, şu demek oluyor ki yaşlanmış çocuk lakabı buradan gelmektedir. Bu efsaneleşmiş daha ileriye götürülerek doğum zamanı MÖ 1321 yılına kadar çıkarılmış ve mukaddes bir şahıs olarak gösterilmiştir. O vakit Lao-chun adını almıştır. Bazı araştırmacılara gore, bu benzer biçimde uydurma hikâyelerin bir çok Budizm’den sonrasında Budist hikâyelerine rağbet için yazılmıştır.


Lao Tzu Kitapları – Eserleri

  • Tao Te Ching
  • Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar
  • Bilinmeyen Öğretiler
  • Yol ve Erdem Öğretileri
  • Daosizm
  • Dao De Jing – Yol ve Erdem Kitabı
  • Yüce Aklın Erdemi
  • Tao Te Ching
  • Tao Te Ching
  • Çek-Çek


Lao Tzu Alıntıları – Sözleri

  • “En yüce iyilik suya benzer.”
    ———–
    (Çevirmenin yorumundan):
    Daocu Wu Wei terimi ile Budacı “Orta Yol” ya da “Sunyata”, “Boşluk” kavramları aynıdır ya da en azından birbirlerine fazlaca benzerler. Wu Wei’yi idrak etmek için suya baktığımızda bu ilkeyi suyun hareketinde fazlaca güzel görürüz. Su, hareketini planlamaz. Arazide iyi mi bir yol izlemesi icap ettiğini öncesinden düşünmez. Suyun izleyeceği yol topografya tarafınca belirlenir. Eğer eğim var ise akar, çukur var ise doldurur. Hareket etmesi gerekirse hareket eder ve durması gerekiyorsa durur. Bununla beraber gerçek anlamda asla durmaz. Eğer bir çukuru doldurursa yerin altına akar ya da buğu olur uçar. Bir kaba koyarsanız onun şeklini alır fakat kendinin bir şekli yoktur.(…)Daocu bilgeler kendilerine suyu örnek alırlar. (Dao De Jing – Yol ve Erdem Kitabı)
  • Hardan gəldiyini xatırla,
    Müdrikliyin canı budur. (Daosizm)
  • İnsan ne kadar fazlaca bilirse hükmedilmesi o denli zor olur. Bu nedenledir ki; eğitilerek hükmetmek isyan getirir, bilgisiz bırakarak hükmetmek mutluluk. (Yol ve Erdem Öğretileri)
  • Bir tüm olmak istiyorsan ilkin parçalan. (Tao Te Ching)
  • “Hərəkətsizlik hər hansı hərəkət üçün mənbədir. Əgər qərarsızlığının səni hərəkət etdirməsinə icazə verirsənsə, kimliyinlə əlaqəni itirmiş olursan”. (Daosizm)
  • “Dünyayı ele geçirme tutkusu
    Dünyayı elden geçirme tutkusu
    Denenmiştir yenilgiye mahkûmdur…” (Yol ve Erdem Öğretileri)
  • Mutluluklar azalıyor.
    Neden? (Bilinmeyen Öğretiler)
  • “İnsanları bilen akıllıdır
    Kendini bilen bilge.” (Yol ve Erdem Öğretileri)
  • Fırsatı ve çıkarı bir kenara bırakırsan
    Ortada ne hırsız kalır ne de hain
    Yalınlık göster, sadeliği benimse
    Bencilliği azalt, arzularını frenle (Tao Te Ching)
  • Karanlık karanlıktan tüm anlamaların başından doğar. (Tao Te Ching)
  • Uygarlık, organik düzenin bozulması anlamına geldiğinden, her toplumsal düzeltim, aslına bakarsak uzak geçmişe bir dönüştür ve başlangıçtaki bozulmamışlığa ulaşmak amacındadır. (Yüce Aklın Erdemi)
  • Tanrı, size istediğiniz insanları değil,ihtiyacınız olan insanları verir. O şekilde ki bu insanoğlu size yardım edecek, sizi incitecek, size acı verecek, sizi terk edecek, sizi sevecek ve olmanız ihtiyaç duyulan insan olabilmenizi elde edecektir. (Yol ve Erdem Öğretileri)
  • “Bilge şahıs su gibidir, su ki, beslerken dört bir yönü, yarışmaz, tartışmaz şunu bunu. Kibirsiz akar, seçmeden sağı solu, bu yüzdendir ki, Yol’a uyumludur yolu.” (Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar)
  • “Başqalarını tanımaq ağıl əlamətidir, özünü tanımaq – müdriklik”. (Daosizm)
  • “Gelecek telaşı ardında anın farkındalığından uzaklaştıkça birbirimize yabancılaşıyor, ötekileştirdiğimiz aslen kendimizken yalnız bir yaşamın mahkumu oluyoruz. Su benzer biçimde yumuşak, organik akışında, dirençsiz, anda yol almak gerekirken prangalarla kendimize bağladığımız korkularımız bizi yoldan alıkoymaktan başka hiçbir işe yaramıyor. ” (Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar)
  • Başkaları keyifli
    Sanki yaşadıkları bir bahar festivali
    Ben ilgisiz ve duygusuzum
    Henüz gülmeyi öğrenmemiş bir bebek benzer biçimde. (Tao Te Ching)
  • İnsanlar bir şeyi güzel olarak görünce
    Çirkinlik doğan olur. (Tao Te Ching)
  • Ordunun olduğu yerde sorun türer.
    Savaşların sonu daima yoksulluktur. (Bilinmeyen Öğretiler)
  • The more prohibitions you have,
    the less virtuous people will be.
    The more weapons you have,
    the less secure people will be.
    The more subsidies you have,
    the less self-reliant people will be. (Tao Te Ching)
  • İlk adımla adım atar bin fersahlık seyahat. (Tao Te Ching)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş