Finans

Bitkisel Biyolojik Biyoteknik Destekleme Ödemeleri 2022

Bitkisel üretimde biyolojik yada biyoteknik mücadele destekleme ödemesi uygulama tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ 2021/37 sayılı 30.11.2021 tarihli Resmi Gazete‘de yayınlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım alanında yapılan desteklemeler devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretimde biyolojik ve biyoteknik mücadele destek miktarları ile uygulama kriterleri yeniden belirlendi. Ülkemizde bitkisel üretimin yaygınlaşması ve zararlı organizmalara karşı biyolojik veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ve kimyasal ilaçlarının kullanımının azalması amacı ile desteklemeler yapılıyor. Bitkisel Biyolojik Biyoteknik Destekleme Ödemeleri hakkında tüm detayları yazımızda..

2022 Güncel:

  • Biyolojik Mücadele Desteği Nedir?
  • BİYOLOJİK VE BİYOTEKNİK MÜCADELE DESTEĞİ MİKTARLARI 2022
  • Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği 2022
  • Desteklemeden Kimler Yararlanacak?
  • Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği İçin Şartlar Nelerdir?
  • Bitkisel Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği Başvuru Evrakları Nelerdir?
  • Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak?
  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri 2022

Biyolojik Mücadele Desteği Nedir?

Ülkemizde bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ve kalıntının önlenmesi amacıyla örtüaltında ve açık alanda yukarıda belirtilen birim fiyatlarda biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği ödemesi yapılır.

Biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin yayınlanan tebliğ ile bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine bitkisel biyolojik ve biyoteknik yöntemler kullanan ve kimyasal ilaç kullanımını azaltan üreticilere dekar başına verilecek olan destekleme ödemeleri belirlendi.

BİYOLOJİK VE BİYOTEKNİK MÜCADELE DESTEĞİ MİKTARLARI 2022

Bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla örtüaltında ve açık alanda bitkisel üretimde, destekleme kapsamına alınan ürünler ve destekleme ödeme miktarları aşağıdaki gibi olacaktır:

Açık alan ve örtüaltı alanlarda biyolojik ve biyoteknik mücadele destekleri de dekar başına 70 TL ile 635 TL arasında değişiyor.

  • Örtü altı bitkisel üretimde biyolojik mücadele desteği 500 TL/dekar, biyoteknik mücadele desteği 135 TL/dekar,
  • Açık alanda bitkisel üretimde biyolojik mücadele desteği 70 TL/dekar, biyoteknik mücadele desteği 100 TL/dekar’dır.
bitkisel biyolojik biyoteknik destekleme odemeleri 2022 61fc676272524
  • Örtüaltı (paket): 635 TL/da 
  • Açık alanda (paket): 170 TL/da belirlendi.

Bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ve kalıntının önlenmesi amacıyla biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği dekar başına 70 ila 500 lira arasında olacak.

  • Açık alanda turunçgilde Akdeniz Meyve sineğine karşı feromon+tuzak kullanımı için tahsis edilen 80 TL/da desteklemeden, tuzak kutusunun en az 5 yıl kullanma ömrü bulunmasından dolayı daha önceden tuzak kutusu olup da sadece feromon kullanan üreticilere 30 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.
  • Örtü altında biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 120 TL/da,
  • Domateste Domates Güvesine karşı sadece feromon kullananlara 60 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.
  • Açık alanda domateste biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 50 TL/da, domateste Domates Güvesine karşı sadece feromon kullanan üreticilere ise 30 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.
  • Üreticiye yapılacak olan destekleme ödemesi miktarı, üreticinin biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele amacıyla yaptığı harcamaları gösteren fatura bedelinin, mücadele yaptığı toplam alanına bölünmesiyle elde edilecek olan dekara maliyetini geçemez.

BBMD ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin muhtelif tarımsal destekleme hizmetleri kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanır.

Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği 2022

Bitkisel biyolojik biyoteknik destekleme miktarları belirlendi. Ülkemizde bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla örtüaltında ve açık alanda bitkisel üretimde, destekleme kapsamına alınan ürünler ve destekleme ödeme miktarları aşağıda yer almaktadır.

Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği miktarları aşağıdaki gibidir:

  • 1. Örtüaltında Biyoteknik Mücadele desteği 135 TL
    • 2. Örtüaltında Biyolojik Mücadele Desteği 500 TL
      Örtüaltı Paket Toplamı 635 TL
  • 3.Biyoteknik Mücadele Desteği 100 TL
  • 4.Biyolojik Mücadele Desteği 70 TL
    Açık Alanda Paket Toplamı: 170 TL

Örtüaltı paket: 520 TL/da Açık alanda (paket): 100 TL/da Yapılan değişiklik ile 130 TL/da olarak yetiştiricilere verilmektedir.

Destekleme miktarı:

Ülkemizde bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla örtüaltında ve açık alanda bitkisel üretimde, destekleme kapsamına alınan ürünler ve destekleme ödeme miktarları aşağıda yer almaktadır:

Ürün Biyolojik Mücadele Destek Miktarı (TL/da) Biyoteknik mücadele Destek Miktarı(TL/da)
Örtüaltı (Domates, Biber, Patlıcan, Hıyar, Kabak) 500 135 (Feromon+Tuzak)  
65 (Yalnızca Feromon)
Turunçgil 70 100 (Feromon+Tuzak)  
50 (Yalnızca Feromon)
Domates (Açıkta) _ 60 (Feromon+Tuzak)  
40 (Yalnızca Feromon)
Elma _ 70
Bağ _ 70
Zeytin _ 40
Nar 70 100
Ayva _ 70
Armut _ 70
Şeftali _ 100
Nektarin _ 100
Kayısı _ 70
Biyolojik Mücadele Desteği
  • Açık alanda turunçgilde Akdeniz meyvesineğine karşı feromon+tuzak kullanımı için tahsis edilen 100 TL/da desteklemeden, tuzak kutusunun en az 5 yıl kullanma ömrü bulunmasından dolayı daha önceden tuzak kutusu olup da sadece feromon kullanan üreticilere 50 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.
  • Örtüaltında biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 135 TL/da, domateste Domates Güvesine karşı sadece feromon kullananlara 65 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.
  • Açık alanda domateste biyoteknik mücadelede; feromon+tuzak kullanan üreticilere 60 TL/da, domateste Domates Güvesine karşı sadece feromon kullanan üreticilere ise 40 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılır.
  • Üreticiye yapılacak olan destekleme ödemesi miktarı, üreticinin biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele amacıyla yaptığı harcamaları gösteren fatura bedelinin, mücadele yaptığı toplam alanına bölünmesiyle elde edilecek olan dekara maliyetini geçemez.

Düzenlemeler için resmi gazeteyi ziyaret edebilirsiniz.

Desteklemeden Kimler Yararlanacak?

 Destekleme ödemesinden yararlanan ve yararlanamayacak yetiştiriciler bulunuyor.

Desteklemeden yararlanacak olanlar:

  • Örtüaltı üretim yerinin ÖKS’de, açık alanda üretim yerini ÇKS’ye kayıtlı olması,
  • Biyolojik veya biyoteknik mücadelede kullandığı BKÜ’ye ait faturaya sahip olması (e-fatura olması durumunda firması tarafından onaylı olması),
  • Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik gereği ÜKD kayıtlarını tutması ve onaylanmış olarak başvuru belgeleri ile birlikte ibraz etmesi,
  • Bitki koruma faaliyetlerinin zirai mücadele teknik talimatlarına ve entegre mücadele prensiplerine göre yapılmış olması,
  • Kullanılmış olan BKÜ’nün etiket bilgilerine göre uygulanmış olması,
  • Örtüaltında faydalı böcek kullanan üreticilerin seralarında giriş ve yan havalandırma açıklıklarının tül ile kapatılmış olması,
  • Üreticilerin zeytinde Zeytin Sineğine karşı biyoteknik mücadelede ruhsatlı olan feromon+tuzak desteğinden yararlanabilmeleri için bireysel olarak en az 40 dekar zeytinlik alanda biyoteknik mücadele yaptığını beyan etmesi,
  • Dilekçe ekinde ve tebliğde belirtilen hususları belgeleyen eklerle birlikte il,ilçe müdürlüğüne başvurması,
  • Örtüaltı bitkisel üretimde domates güvesine karşı mücadele amaçlı dekara 2-4 adet, aynı amaçla açıkta domates yetiştiriciliğinde ise dekara 4-6 adet feromon kullanılmış olması gerekir.

Desteklemeden yararlanamayacak olanlar:

  • Desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamaz.
  • Bakanlık desteklemelerinden faydalanması yasaklanmış olan üreticiler biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele desteklemelerinden de faydalandırılmaz.

Destekleme ödemesi başvurusu ve değerlendirilmesi:

1/1/2021 tarihinden itibaren biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticiler tarafından destek başvuruları kayısı, ayva, armut, elma, bağ, açıkta domates, zeytin, turunçgil, nar, şeftali ve nektarin için 6/12/2021,

Örtüaltı için ise 31/12/2021 tarihi mesai bitimine kadar, başvuru dilekçesi ve gerekli belgeler ile birlikte ÇKS ve/veya ÖKS kayıtlarının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne başvuru yapılır.

Destekleme ödemesinden faydalanmak amacıyla üretici tarafından beyan edilen belgelerin ve uygulama bilgilerinin 4 üncü ve 5 inci maddelerde yer alan hususlara uygunluğu il/ilçe müdürlüğünce kontrol edilir ve yer alan başvuru değerlendirme tutanağı hazırlanır.

Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği İçin Şartlar Nelerdir?

Yetiştiricilerin verilen desteklerden faydalanabilmesi için bazı şartları sağlaması gerekiyor. Bu şartları sağlayan vatandaşların uygun görülmesi sonucunda desteklerden faydalanabilirler.

Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği verilecek yetiştiricilerde aranan şartlar:

  • Yetiştiriciler örtü altı üretim yerine sahip ise Örtüaltı kayıt sistemine kayıt yaptırmalı.
  • Yetiştiriciler açık alanda üretim yapıyor ise çiftçi kayıt sistemine kayıt olmalı.
  • Yetiştiriciler destekleme kapsamına giren ürünleri üretiyor ise bitkilerin korunması adına yapılan faaliyetleri Bakanlık tarafından yayımlanan teknik talimatlara göre uyguluyor olması, mücadele kapsamındaki detaylara uygun olarak yapmalıdır.
  • Desteklemeden faydalanmak adına başvurusu yapılan Bitki Koruma Ürünlerinin Bakanlık tarafından belirlenen ruhsatlanma şartlarına göre yapılmış olması gereklidir.
  • Örtüaltı üretimi yapan ve fayda sağlaması adına böcek kullanan yetiştiricilerin seralarında giriş ve yan kısımlarına açıklık var ise bu yerlerin tül ile kapatmalıdır.
  • Biyolojik ya da biyoteknik mücadele için kullanılan ürünlerin bitki koruma ürünleri veri tabanına kayıtlı olması ve bu sisteme ait bir faturaya sahip olunması zorunludur.

Desteklerden yararlanacak olan vatandaşlar Bakanlık tarafından belirlenen ve tebliğde yayımlanmış olan şartlar maddeler halinde verilmiştir. Kişilerin belirlenen destek miktarlardan yararlanabilmeleri için yine Bakanlık tarafından belirlenmiş olan evraklar ile birlikte İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Bitkisel Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği Başvuru Evrakları Nelerdir?

Btkisel biyolojik ve biyoteknik mücadele desteklerinden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin hazırlamaları gereken belgelerin listesi şu şekildedir;

  • Destekleme ödemelerinden faydalanmak isteyen kişiler ilk olarak başvuru dilekçesini doldurması gerekiyor.
  • Açık alanda faaliyet gösteren çiftçilerin ÇKS kaydının bulunduğuna dair belgeleri ilgili bölümlere sunması gerekiyor.
  • Örtüaltı üreticiliği yapan çiftçiler ÖKS kaydını almalıdır.
  • Üretim yapılacak alanda yapılan incelemeler sonucunda tespit tutanağı tutulmalıdır. Bu tutanak ise eksiksiz olarak doldurulmalı.
  • Yetiştiricilik yapan alanları teşvik edici belgelerin sunulması gerekmektedir.
  • Örtü altı yetiştiricilerin ÖKS
  • Açık alanda üretim yapanların ÇKS belgelerini bulundurması gerekiyor.

Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak?

Çiftçi kayıt sistemine kayıt olan çiftçilere her yıl olduğu gibi 2022 yılında da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek olan takvime göre ödemeler yapılacaktır.

Geçtiğimiz yılda da  Bakanlık tarafından belirlenen; 19 ilde, 84 bin 420 üreticiye, 234 milyon lira yem bitkileri desteği, 81 ilde 51 bin 64 üreticiye 97 milyon lira arıcılık desteği ve 11 ilde 125 üreticiye 637 bin lira bitkisel biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği saat 18:00’dan sonra çiftçilerin hesaplarına aktarılmıştı.

BBMD ödemeleri için gerekli finansman 2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Kararda belirtilen esaslar çerçevesinde Bakanlık tarımsal destekleme bütçesinden karşılanır. Ödemeler bankanın ilgili şubelerinde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılır.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan duyuruların yer aldığı destekleme ödeme sorgulama sayfasından da diğer destekleme ödemelerine dair bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

Tarımsal Destekleme Ödemeleri 2022

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım alanında yapılan desteklemeler ve tutarları aşağıdaki gibidir:

  • Toprak analiz desteği: 40 TL
  • Fındık yetiştiriciliği: 170 TL
  • Meyve ve sebze; Grup sertifikalı 40 TL, bireysel sertifikalı 50 TL
  • Süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkiler; Grup 50 TL bireysel 100 TL
  • Çeltik yetiştiriciliği; Bireysel ve grup 10 TL
  • Örtüaltı yetiştiriciliği; Grup ve bireysel 150 TL
  • Soğan, fındık, yaş çay, yem bitkisi diğer ürünler; Toplamda 27 TL,
  • Buğday, Trikale, arpa, yulaf ve çavdar ürünlerinde toplamda 42 TL (Gübre ve mazot dahil)
  • Çeltik ve pamuk 44 TL (Gübre ve mazot dahil)

Tarım desteklemeler hakkında Tarımsal Destekler 2022 yılında verilen tüm desteklemeler hakkında bilgi alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş