Finans

Devlet Elektrik Yardımı 2022 PTT Başvurusu ve Sorgulama

Dar gelirli aileler, gelir durumlarını belgeleyerek ihtiyacı olduğu alanlarda, devletin sunmuş olduğu barınmadan giyime, yiyecekten eğitime kadar pek çok alanda maddi destek alabilmektedir. Bu desteklerin yanı sıra özellikle pandemi döneminde uygulanan elektrik fatura ödeme desteği bulunuyor. Bu destekten yararlanmak için e-Devlet’ten elektrik yardımı başvurusu nasıl yapılır, PTT elektrik yardımı sorgulama e-Devlet üzerinden yapılır mı, elektrik yardımı başvurusu formu doldurma adımları dahilinde elektrik yardımı ne kadar 2022 yılında sorularının yanıtları merak edilmektedir.

İhtiyaç Sahiplerine 2,5 Milyar TL yakacak ve Elektrik Yardımı Yapılacak

Bu kış ihtiyaç sahiplerine 2.5 Milyar TL yakacak ve elektrik yardımı yapılacak. Elektrik desteği başvuruları ise Kaymakamlık bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları‘na yapılacak.

devlet elektrik yardimi 2022 ptt basvurusu ve sorgulama 620480d561975Yakacak ve Elektrik desteği verilecek

Bakan Yanık, yakacak ve elektrik yardımından faydalanmak isteyen ihtiyaç sahiplerine şu bilgileri verdi: “İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız, yakacak yardımına e-Devlet üzerinden başvurabilecek. Herhangi bir kuruma başvuru yapmalarına gerek yok. Sadece kimlik kartları ve elektrik faturaları ile PTT şubelerine gitmeleri yeterli olacak” dedi. 2022 yılı için yardımın üst limiti 206 liradır. ”Elektrik tüketim desteği programı kapsamında 2.1 milyon haneye toplamda 6.4 milyar lira kaynak tahsis edilmiştir. Bu programın kapsamına kronik hastalığı sebebiyle cihaz kullanan elektriğe erişiminde sıkıntı yaşamasını engelleyecek şekilde değiştiriyoruz.

Elektrik Faturası Devlet Desteği

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gıda, barınma, konut, yakacak ve eğitim desteklerine bir yenisi daha eklenerek vatandaşlara devlet elektrik desteği yardımı verilmektedir. Ülkemizde asgari ücret ile geçinmek zorunda olan pek çok ailenin ödemekle yükümlü oldukları ev kirası, çocukların okulu, mutfak masrafı, derken bir de üzerine elektrik faturaları gibi aylık ödemelerinde kolaylık sağlamak adına vatandaşlara bu anlamda devlet destekleri derin bir nefes aldırılmaktadır.

Elektrik Tüketim Desteği Nasıl Alınır? 2022

Elektrik faturası desteği düzenli sosyal yardım programlarından veya engelli yaşlı aylığından faydalanan ihtiyaç sahibi TC vatandaşlarına verilir. İhtiyaç sahibi ailelere sağlanan elektrik tüketim desteğinden yararlanabilmek için kişilerin muhtaçlık sınırının altında kalma şartını sağlamaları gerekmektedir. Elektrik desteği yardımı, ihtiyaç sahibi aileler içinde ki başvuruda bulunan vatandaşın gelir durumuna bakılarak sağlanır. 2022 yılı itibarıyla bu tutar 1417,80 TL olmuştur. Dört kişilik ailenin gelirinin 3.409 TL’nin altında olması şartını sağlamaları halinde, ihtiyaç sahibi hanelerin elektrik tüketimi belirlenen kw/saat limitine kadar karşılanır. Başvuruya gerek olmaksızın ödemeler hak sahiplerinin adına, Bakanlık tarafından PTT aracılığıyla yapılır.

devlet elektrik yardimi 2022 ptt basvurusu ve sorgulama 620480d5939deElektrik tüketim desteği devam ediyor.

PTT Elektrik Faturası Yardımı Alma Süreci

Elektrik desteği yardımı almak için faturanız ile birlikte PTT şubelerine gitmeniz yeterlidir. Bu anlamda almak istediğiniz yardım konusu her ne olursa olsun İl Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri’ne başvuru yapmanız gerekmektedir. İlçelerde ikamet edenler ise Kaymakamlık bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları‘na başvuru yapabilirler. Elektrik faturası desteği almak istediğinizi bir dilekçe ile müdürlüğe bildirmeniz durumunda desteklerden yararlanabileceksiniz. Bu kuruma yapılacak olan başvurular kurum bünyesinde faaliyet gösteren bir heyet tarafından denetlenmektedir. Ayrıca yardım almak isteyen vatandaşlar kimlik kartı ve elektrik faturaları ile birlikte PTT şubelerine giderek de başvuru yapabilirler. Peki bahsettiğimiz başvuru kanallarına ek olarak PTT elektrik yardımı başvurusu e-Devlet üzerinden yapılır mı?

PTT Elektrik Yardımı Başvurusu e-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu tarafından kullandırılan PTT elektrik yardım desteği başvuruları e-Devlet üzerinden de yapılmaktadır. Bu sebep ile elektrik yardımı başvurusu formu doldurmadan önce e-Devlet üzerinden Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti başvurusunu tamamlayarak, sosyal desteklere hak kazanılması gerekmektedir. e-Devlet ile PTT elektrik yardımı başvurusu yapmak için;

  • T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile birlikte sisteme giriniz.
  • Arama kısmından ”https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti” sayfasına erişim sağlayın.
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak sosyal ve ekonomik yardımlardan yararlanabilmek için gerekli olan bilgileri girerek e-Devlet elektrik yardımı başvurusu işleminizi tamamlayın.

Elektrik Tüketim Desteği’nin ise sosyal yardım programından düzenli olarak faydalanan vatandaşlara, herhangi bir başvuruda bulunmasına gerek olmadan verildiği belirtildi.

Elektrik Faturası Devlet Desteği Başvuru Evrakları Nelerdir?

Elektrik faturası desteğinden yararlanmak için başvurulan kuruma aşağıdaki evrakların teslim edilmesi gerekmektedir.

  • Vakıftan veya il müdürlüklerinden temin edilecek olan başvuru dilekçesi
  • Başvuran şahsın kendine ve eşine ait olan T.C. kimlik belgesi fotokopisi
  • Elektrik faturalarınız

Vakıf tarafından yardım şekline göre farklı belgeler de talep edilebilmektedir. Sosyal yardımların dar gelirli ailelere verilmesinin kararını veren heyet, ailenin maddi durumuna ve yaşantısına bakmak amacı ile çeşitli incemeler yapmaktadır. Kişi başına düşen gelirin ise belirtilen sınırda olması gerekmektedir. Bu sebep ile yüksek bir ihtimal ile gelir belgesi de talep edilebilmektedir.

Elektrik Yardımı Ne Kadar? 2022

Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamada 2022 yılı elektrik yardımı hanede yaşayan kişi sayıları dikkate alınarak hesaplanmıştır. Muhtaçlık hesaplaması ve genel sağlık sigortası gelir tespiti hesaplamalarında kullanılmayacaktır. Konutlarda yaşayan kişi sayıları göz önünde bulundurularak 150 kw destek sağlanacaktır. Hanede yaşamını sürdüren kişi sayılarına göre elektrik yardımı Evde yaşayan kişi sayısı Yardım Tutarı (TL)na göre aşağıdaki tutarlarda yapılacaktır:

  • Hanede 2 kişi olması durumunda aylık 75 kWh enerji tüketimine 103 TL
  • Hanede 3 kişi olduğunda aylık 100 kWh 137,33 TL
  • Hanede 4 kişi bulunuyorsa aylık 125 kWh 171,67 TL
  • Hanede 5 veya daha fazla kişi olması durumunda ise aylık 150 kWh enerji tüketimine 206 TL devlet elektrik desteği verilecektir.

    2022 Yılında Devlet Elektrik faturası desteği ne kadar?

    HanelerYardım Tutarı (TL)1-2 kişi103 TL3 kişi137,33 TL4 kişi171,67 TL5 kişi206 TLDevlet Elektrik faturası desteği tutarları Maddi desteğe ihtiyaç duyan vatandaşların zor durumda kalmaması için elektrik faturalarının (belirttiğimiz kullanım bedellerine ve hanede yer alan kişi sayılarına göre) bir kısmı devlet tarafından karşılanacaktır.

    PTT Elektrik Faturası Yardımı Sorgulama Adımları

    PTT elektrik desteği başvurusu yapan aileler PTT elektrik indirimi sorgulamasının nereden ve nasıl yapıldığını merak etmektedir. Öncelikle e-Devlet elektrik yardım sorgulama ekranı üzerinden nasıl yapılacağını anlatalım. PTT elektrik faturası yardımı sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden yapmak için;

    • T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile birlikte e-Devlet sistemine giriş yapınız.
    • Arama butonuna “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” yazarak ilgili sayfaya ulaşınız.
    • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardım bilgileri sorgulama kısmından maddi yardım alan kişilere yapılacak olan ödemeler bulunmaktadır.
    • Bu sayfa üzerinden PTT elektrik yardımı sorgulama işleminizi yaparak, başvurunuzun son durumunu öğrenebilirsiniz.

    Ayrıca elektrik faturası yardımı sorgulama adımlarından bir tanesi de ALO 144 sosyal yardım hattıdır. Sorgulama konusunda şunu belirtmek isteriz ki PTT şubeleri üzerinden elektrik faturası yardımı sorgulama işlemi yapılmamaktadır.

    Devlet Elektrik Desteği Yardımını Kimler Alabilir?

    Bakanlığın sayfasında yer alan bilgiye göre: Söz konusu destek programından, SYD Vakıfları tarafından 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında; düzenli merkezi yardım ve aylıklara (Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı (EVEK), Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı (MAAY), Öksüz/Yetim ve Asker Çocuğu Yardım Programı (ÖYAÇ), Şartlı Eğitim – Şartlı Sağlık Yardım Programı (ŞESY), Çoklu Doğum Yardım Programı, Kronik Hastalık Yardım Programı, Engelli Aylıkları, Yaşlı Aylığı, Engelli Yakını Aylığı, Silikozis Aylığı)ilişkin hak sahipliği belirlenen ve bu hak sahipliği devam eden haneler faydalandırılmaktadır. sosyal bir devlet olduğundan dolayı yardıma muhtaç vatandaşlarımız devlet tarafından verilen çeşitli ayni ve nakdi yardımlar ile desteklenmektedir. Devletimiz bu yardımları çeşitli kurumlar vasıtası ile yapmaktadır. Yiyecek, içecek yardımları, yoksulluk aylığı gibi yardım konularına bir yenisi daha eklenerek elektrik desteği yardımı da verilmektedir. Dar gelirli vatandaşların elektrik faturalarının bir kısmı devlet tarafından karşılanacak olup bu destekten yararlanmak isteyen ailenin sosyal yardım programlarından yararlanıyor olması şartı aranmaktadır. Örneğin ilçelerinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan gıda yardımı almakta olan bir aile elektrik faturasının ödenmesi için de devletten destek alabilecektir. Verilecek olan destek tutarları hanede yaşayan kişi sayısı dikkate alınarak yapılacaktır.

    Elektrik Yardımı Kesilir mi?

    Evet, başvuru için gerekli şartların dışında olunması durumunda elektrik yardımı kesilmektedir. Devlet tarafından verilen yardımın belirlenmiş herhangi bir belirlenmiş tarihi yoktur. Ancak sosyal yardımlardan yararlanan kişilerin düzenli olarak aldıkları yardımlar kesildiğinde elektrik desteği son bulur.

    Elektrik Desteği Yardımı Nakit Alınır mı?

    Evet, PTT tarafından verilmekte olan elektrik desteği yardımı nakit olarak alınarak kullanılabilmektedir. Banka hesabınız var ise ödemeniz hesabınıza aktarılacaktır.

    Elektrik Desteği Yardımı Ödemeniz Hazırdır Ne Demek?

    e-Devlet üzerinden elektrik desteği başvurunuzu sorguladığınızda ”Elektrik desteği yardımı ödemeniz hazırdır.” ibaresi gördüğünüzde başvuru sahibine elektrik yardım ödemesi bağlandığı anlamına gelmektedir. Kullanıma hazır olan destek ödemenizi çekebilirsiniz.

    Elektrik Desteği Yardımı Ne Zaman Yatar?

    Devlet tarafından elektrik desteği kapsamında uygulanan yardım ödemeleri her ay düzenli olarak ihtiyaç sahibi ailelere verilmektedir. Fakat ekonomik durumunda herhangi bir iyileşme söz konusu olmadıkça bu sosyal yardım kapsamında her ay düzenli olarak elektrik desteği yardımı alabilecektir.

    Elektrik yardımı kaç ay alınır?
    Elektrik parası yardımı her ay düzenli olarak alınır. Maddi durumlarında belirtilen şartlara göre iyileşme olmadığını süre boyunca, bu sosyal yardım kapsamında her ay 206 TL’ye kadar elektrik parası yardımı alabilirsiniz

    Elektrik yardım desteği nereden alınır?

    Elektrik desteği yardımına başvuruda bulunmak isteyen vatandaşların kimlik belgelerini ve elektrik faturalarını götürerek PTT şubelerine başvurmaları yeterlidir

    Elektrik yardımı nasıl sorgulanır?

    Elektrik yardımı başvuru sorgulaması ALO 144’ü arayarak yapılabilir. Bunun için TC Kimlik Numarası ve E Devlet Şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama bölümüne “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” yazmanın yeterli olacaktır.

    Devlet elektrik yardımı desteği alıyorsunuz fakat bu sefer de kira borcunuzu mu yatıramıyorsunuz? Devlet kira yardımı alarak siz de barınma ihtiyaçlarınızın karşılanmasını sağlayabilirsiniz!

    Fatura Yardım Başvurusu İçin Kademeli tarifede elektrik faturaları nasıl hesaplanıyor

    Merak edilen soruya yanıt geldi. Kademeli tarife, Dağıtım Şebekesine Alçak Gerilim (AG) seviyesinden bağlı olan sadece mesken tüketici grubundaki tüketicilere uygulanacaktır. Kademeli Tarife Birim fiyatları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Ulusal Tarife Tablosunda belirlenerek resmi internet sitesinde yayımlanmaktadır.”

    Kademeli tarifede elektrik fatura Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

    6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu gereğince EPDK tarafından dar gelirli vatandaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmak amacıyla 31 Aralık 2021 tarih ve 10707 numaralı kurul kararı ile belirlenen kademeli tarife uygulamasına geçilmiştir. 350 – 140 = 210 kW/h’lik kısmı olan 283,25 TL ise yüksek kademe birim fiyatından olmak üzere dağıtım bedeli ve diğer vergilerle toplam 624,86 TL şekilde faturalandırılacaktır. Tüketim ve faturalama dönemi içerisinde farklı iki tarife dönemi varsa (Aralık-2021 ile Ocak-2022 gibi) Tüketimler mevzuat gereği kıst hesabı yapılarak EPDK tarafından açıklanan ilgili dönemlere ait birim fiyatlar ile hesaplanıp faturalandırılacaktır. Tüm tüketimin yeni açıklanan fiyatlar ile faturalandırılması söz konusu değildir. EPDK FATURA HESAPLAMA menüsü üzerinden kullandığınız kw cinsi ile elektrik faturanızı hesaplamak için tıklayınız!

    Hastalar İçin Özel Elektrik İndirimine Nasıl Başvurulur?

    Devlet elektrik desteği yardımı kapsamında hastalar için de ayrı bir düzenleme getirmiştir. Devlet elektrik parası desteğini 3 farklı kategoride yapılacağından söz edilmektedir. Bu kategoriler aşağıdaki gibidir:

    • Elektrik tüketim desteği (206 TL’ye kadar fatura ödeme yardımı)
    • Kesintisiz güç kaynağı desteği (elektrik kesintisine karşı cihaz desteği)
    • Birikmiş elektrik faturaları için destek (borcu olan vatandaşın, borçlarının silinmesi)

    Vakıflardan yardım almak isteyen vatandaşlarımızın şahsen en yakın Vakıf Şube Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Kronik ve ağır bir rahatsızlığı olmasına rağmen haneye yeni elektrikli cihaz alan vatandaşlarımızın ise, cihazın alım tarihinden önceki borçları veya birikmiş faturaları bu destek kapsamına alınmamaktadır.

    Ağır ve Kronik Hastalara Elektrik Parası Desteği Verilir mi?

    Devlet veya üniversite hastaneleri tarafından solunum cihazı gibi cihazların desteğine ihtiyaç duyan hastalarımızın, bu cihazlardan alabilmek için Sosyal Sigortalar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Hastanın iyileşmesi veya vefat etmesi durumunda cihaz SGK’ya teslim edilmelidir. SGK tarafından hazırlanan excel dosyasında cihaz alma şartları ve ayrıntıları bulunmaktadır. Eğer hasta için gerekli olan cihaz Sosyal Güvenlik Kurumunda mevcut değil ise, bu cihazın alınması için SGK tarafından belirli bir ödeme yapılmaktadır. Tabi cihaz satın alınmadan önce SGK’da cihaz olmadığına dair onay almak gerekmekte olup onay alınmadan yapılan satın almalara SGK ödeme yapmayacaktır. Piyasada 900 TL’ye solunum cihazı bulunamasa da, hasta bu cihazı alabilmek için devlet desteğinden faydalanmıştır. Devletten destek alarak solunum cihazı alan hastanın vefat etmesi durumunda devlet hastaya ödediği cihaz parası ile satın alınan cihazı geri istemektedir.

    • Kurum tarafından iade alınan cihazların, Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan hastalara verilebilmesi için hastaların, sağlık kurulu raporu ile sosyal güvenlik il müdürlüklerine müracaatta bulunmaları gerekmektedir.
    • Sağlık kurulu raporlarında, “iade cihazın temini için Kuruma müracaat edilmesi gerektiği”  belirtilecektir.
    • Müracaatı takiben, söz konusu tıbbi cihazların Kurum stoklarından temin edilmesi yoluna gidilecek olup, stoklarda yok ise Kurum stoklarında cihazın olmadığına dair onay alınmak suretiyle hasta tarafından temin edilen cihaz bedelleri SUT’un 7.2.2 maddesi doğrultusunda kurumca ödenir.
    • Onay alınmadan hasta tarafından temin edilen cihazların bedelleri ödenmeyecektir.
    • İade kapsamındaki cihazlara ait reçete ve sağlık raporu ile ilgili işlemlerin 15 (on beş) iş günü içinde Kurumumuz taşra teşkilatlarına başvurularak başlatılması zorunludur.

    Solunum cihazı için SGK’da cihaz bulamayan ve evine cihaz almak isteyen hastaların şu evrakları hazırlaması gerekmektedir;

    • Reçeteye veya rapora SGK’nın KURUMDA YOKTUR onayı vermiş olması,
    • Solunum cihazını aldığınız firmanın yetki belgesi olması,
    • Firmanın Ulusal Bilgi Bankası kaydı evrakı
    • Cihazın UBB kayıtlı olması,
    • Tedavi bittiğinde cihazı geri vereceğinize dair taahhütname,
    • Cihazın Garanti Belgesinin mevcut olması,

    Yukarıda sayılan evraklar ve belgeler genelde Medikal ürünler satan işyerleri tarafından ücretsiz olarak hazırlanmaktadır. Kimlik numarasına 20 ile 45 gün arasında yatırılmaktadır. Nüfus cüzdanı ibraz edilerek para çekilebilmektedir.

    Kronik Hastalara Elektrik Nereye Başvurulur?

    206 TL elektrik desteğinden kronik hastalar, evde bakım hizmetlerinden yararlanmayanlar, hastalık durumlarının ağır olması sebebi ile cihaza bağlı olarak yaşamak durumunda olanlar yararlanabilmektedir. Bu sebep ile kesintisiz güç kaynağı ve elektrik faturaları devlet tarafından karşılanmaktadır.

    Elektrik Desteği başvurusu nereye yapılır? Başvuruda hangi belgeler istenir?

    Elektrik desteği başvuruları kronik rahatsızlığı olan hastaların yaşadıkları il ve İlçelerde ki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılır. Başvurularda, hastanın kronik hastalığına ve cihaz kullanması gerektiğine ilişkin sağlık raporu başvuran tarafından SYD Vakfına ibraz edilir. Başvuranlar Vakıflardan temin edecekleri Elektrik Desteği Programı Başvuru Formunu imzalayarak başvuruda bulunur. Hane ziyareti ve bilgileriniz SYD Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından değerlendirilir.

    Kronik Hastalara Elektrik Desteği Ne Kadar?

    Hastaların konutlarına ait elektrik faturalarına destek olmak için kullanılan cihazın elektrik tüketim düzeyine göre aylık 206 TL’ye kadarki elektrik faturalarına desteği içeren Elektrik Tüketim Desteği bulunmaktadır.

    Bu kapsamda her ay için 206 TL destek verilecek olup, cihazdan ötürü yüksek fatura gelmesi nedeni ile ödenmemiş olan birikmiş faturalar da ödenecektir. .

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş