Eğitim

Bizim Dünyamız – Thich Nhât Hanh Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bizim Dünyamız – Thich Nhât Hanh Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bizim Dünyamız kimin eseri? Bizim Dünyamız kitabının yazarı kimdir? Bizim Dünyamız konusu ve anafikri nedir? Bizim Dünyamız kitabı ne konu alıyor? Bizim Dünyamız PDF indirme linki var mı? Bizim Dünyamız kitabının yazarı Thich Nhât Hanh kimdir? İşte Bizim Dünyamız kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Thich Nhât Hanh

Yayın Evi: Sinek Sekiz Yayınevi

İSBN: 9786058537941

Sayfa Sayısı: 120


Bizim Dünyamız Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Gezegenimizi korumak ve ona iyi bakmak için her birimizin yapabileceği bir şey var. Evlatlarımızın ve torunlarımızın geleceğini mümkün kılacak bir yaşam sürmeliyiz. Yaşamımız, verdiğimiz söz, aktarmak istediğimiz bildiri olmalı” diyen Vietnamlı Zen üstadı, Nobel Barış Ödülü talibi Thich Nhath Hanh, bizi yaşayan her şeyle daha şefkatli ve dürüst ilişkiler kurabileceğimiz bir yolculuğa çağrı ediyor.

Kendimizle, başkalarıyla ve doğayla çatışmayı bırakmak için sevecenliğin, nezaketin, peşin hükümlerin ötesine geçmenin ve itina göstermenin bilgisi… Biraz da ruhumuzun toprağını beslemeyi öğrenelim!


Bizim Dünyamız Alıntıları – Sözleri

  • Her şey geçicidir. Her şey sonsuz bir dönüşüm içindedir ve hiçbir şey bağımsız bir öze haiz değildir.
  • Yaşamak için başkalarını sömürmek ve öldürmek zorunda olduğumuz bir uygarlık, sıhhatli bir uygarlık değildir.
  • Çoğumuz kendi içimizde bir tüm olmadığımız için var olanı olduğu haliyle göremeyiz.
  • Bilinçli zihnimizle bir ihtimal bilincinde olmayabiliriz fakat bilinçaltımızda her yerde yaşanmış olan acının farkındayızdır.
  • bir portakala farkındalıkla bakmış olduğunuzda, portakalı portakal icra eden her şeyi görürsünüz. bir tek dilimleri değil, kabuğu ve çekirdekleri de portakalın parçasıdır. bu portakalın evrensel varoluş halidir. aynı şey gezegenimiz içinde geçerlidir. tamamımız dünyalı da olsak, bir fransız fransız olmaya devam eder, japon japon olarak, budist budist olarak ve hristiyan hristiyan olarak kalır. portakalın kabuğu, kabuk olmaya devam eder, portakal dilimleri, dilim olarak kalmaya devam eder; bir uyum ve bütünlük olması için portakal dilimleri portakal kabuğuna dönüşmek zorunda değildir
  • Biz insanoğlu kendimizi daima naturel dünyadan ayırıyoruz. Diğer hayvanları ve canlı varlıkları “doğa” olarak sınıflandırıp kendimizden ayırıyor ve sanki ondan ayrıymışız benzer biçimde davranıyoruz. Sonra “Doğaya nasıl davranmalıyız?” diye soruyoruz. Doğaya kendimize iyi mi davranıyorsak öyleki davranmalıyız. Şiddetten kaçınarak. İnsan ve tabiat ayrılmazdır.
  • Nasıl seveceğini bilmeden sevmek, sevdiğimiz kişiyi yaralar.
  • Doğa, her insanı, her ulusu, her inancı birleştirir. Eğer onu korumayı beceremezsek tamamımız yok olacağız. Ama eğer yapabilirsek, biz ve ekolojinin bizi bağladığı öteki insanoğlu, türler ve tüm her şey; beraber kurtulacağız.
  • “Bir bulut kirlenmişse yağmur da kirlidir.”
  • Tüm canlılara minimum ziyanı vermek için elimizden geleni yapmalıyız. Mesela zararı olan böcekleri, tavşanları ya da geyikleri, onlara zarar vermeden bahçemizden uzak tutabilmek için sebze ve çiçeklerimizin yanında başka hangi bitkileri yetiştirebileceğimizi öğrenebiliriz.


Bizim Dünyamız İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap yaşlı bir Budist amcayla söyleşi havasında geçiyor. Yaşlı olduğundan hayata dair güzel tavsiyeleri var sadece derhal her Budist kitabında olduğu benzer biçimde Budizmi meditasyonu uzun uzun anlatması bunaltan tarafı. Ancak yazarı itibarı ile başka bir şey beklemek de yanlış olurdu herhalde. Tercüme konusu da oldukca iyi değil bir yerde ‘first’ kelimesi için ilk değil de ilkin yazmayı tercih etmiş çevirmen, oldukca alakasız olmuş cümle içinde. Sinek sekiz yayınlarının okunmakta acil edilmemesi ihtiyaç duyulan kitaplarından biri olmuş. (Yılmaz Yavuz)

Bu bir kişisel gelişim kitabı değildir.: Ruhu dinlendirmek mola vermek gerek kimi zaman. Bir dost çıkıp geliverir, tutuverir elimizi hani, sakin ve dingin sesiyle rahatlık verir ya, işte o dostun eli, rahatlık veren sesi benzer biçimde bu kitap. Bir dostla konuşur benzer biçimde okuyorsunuz.
Hep bir hırs, münakaşa ve ve ötekileştirme ile tüketiyoruz ömrümüzü. Bize yanlış öğretilen sözleri tekrarlıyoruz, o sözleri yaşam felsefemiz yapıyoruz maalesef. Mesela ”Vakit nakittir” diyoruz. Vakit an’ dır oysa, anı yaşamaktır.
Thich Nhat Hanh, farkındalıkla bakmayı öğretiyor bizlere, diyor ki; gözlemci ol, yargılama, yorumlama, kabul et, bulunduğun ana odaklan ve o anın tecrübesinin bilincinde ol.
Bir portakala farkındalıkla bakmış olduğunuzda, portakalı portakal icra eden her şeyi görürsünüz. Sadece dilimleri değil, kabuğu ve çekirdekleri de portakalın parçasıdır. Bu portakalın evrensel varoluş halidir. Aynı şey gezegenimiz içinde geçerlidir. Hepimiz dünyalı da olsak, bir Fransız Fransız olmaya devam eder, Japon Japon olarak, Budist Budist olarak ve Hristiyan Hristiyan olarak kalır. Portakalın kabuğu, kabuk olmaya devam eder, portakal dilimleri, dilim olarak kalmaya devam eder; bir uyum ve bütünlük olması için portakal dilimleri portakal kabuğuna dönüşmek zorunda değildir diyor bir Zen rahibi olan yazar ve beş farkındalık ilkesini sıralıyor.
*Yaşam biçimimle cana kasteden hiçbir eylemi desteklememeye kararlıyım,
*Dünya üstünde ki öteki canlıların çekmiş olduğu çileye karşın elde edilmiş kara göz yummayacağım.
*İçinde sevgi olmayan hiçbir cinselliği onaylamayacağım ve evlatları cinsel suistimalden korumak için elimden geleni yapacağım.
*Şuursuzca konuşmayıp, dinlemeyi öğreneceğim ve bölücü, nifak sokucu, aileleri parçalayıcı sözler sarfetmeyeceğim.
*Şuursuz tüketimin niçin olduğu acının bilincinde olacağım. Farkındalıkla yiyip içip tüketeceğim ve uygulayacağım rejimle, öfkeden, şiddetten, korkudan ve kargaşadan kaçınacağım.
İster Budist, ister Müslüman, ister Hristiyan ister Yahudi olalım yada Ateis, Deist her ne olursak olalım okumalıyız bu kitabı. O şekilde naif, öyleki sakin öyleki rahatlık verici anlatmış ki Thich Nhat Hanh kitap okumuyor da bir dostla konuşuyor benzer biçimde hissediyorsunuz.
Siyasete, politikaya hatta sanata ve edebiyata bile mola vermeliyiz kimi zaman. Ruhumuzu dinlendiren öğütlere, öğretilere kulak kabartmalıyız.
Okuyun, sakinleşecek ve bir dostun sesini duyacaksınız…. (İlknur Demir)

Vietnamlı bir Zen rahibin değindiği kitapta, çoğu zaman insanoğlunun öteki her şeyden ayrı bir varlığı olmadığından ek olarak şu anki toplumsal ve ekonomik sistemin insanlık dışı halinin, toplumun doğayla dengesini bozduğundan ve bu sebeple kişinin toplumların hasta olduklarından bahsedilmiş. Kitabın sonunda da farkındalığı arttırabilmek için her gün yapılması ihtiyaç duyulan alıştırmalara yer verilmiş. (melda)


Bizim Dünyamız PDF indirme linki var mı?


Thich Nhât Hanh – Bizim Dünyamız kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Bizim Dünyamız PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Thich Nhât Hanh Kimdir?

Vietnamlı bir Zen Budist rahip, öğretmen, yazar, ozan ve sulh aktivisti. Cenup Fransa’da Dordogne bölgesinde Plum Village manastırında yaşamakta, çeşitli ülkelere giderek inzivalar ve konferanslar düzenlemektedir.

40’tan fazlası İngilizce olmak suretiyle 100’den fazla kitap yazmıştır. Barış hareketinin içinde etken olarak yer almıştır. 1967’de Martin Luther King tarafınca Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiştir.


Thich Nhât Hanh Kitapları – Eserleri

  • Farkındalığın Mucizesi
  • Buda’nın Öğretisi
  • Bizim Dünyamız
  • İyileştiren Sükunet
  • Sessizlik
  • Hiddet
  • Yaşam Şimdiki Andadır
  • Bir Ağız İki Kulak
  • Ölüm Yok Korku Yok
  • Gerçek Huzur
  • Kalp Sutrası – Elmas Sutrası
  • Huzurun Kendisi Olmak
  • Tadını Çıkar
  • Her Adımda Huzur
  • Hiddet Günlüğü
  • How to Walk
  • How to Relax
  • You Are Here: Discovering the Magic of the Present Moment
  • How to See
  • How to Fight


Thich Nhât Hanh Alıntıları – Sözleri

  • Yaşamak için başkalarını sömürmek ve öldürmek zorunda olduğumuz bir uygarlık, sıhhatli bir uygarlık değildir. (Bizim Dünyamız)
  • Yine yalnız başıma
    eğik devam edeceğim
    fakat sevginin ölümsüzlüğünü bilerek.
    Ve uzun, çetin yolda
    hem güneş hem ay parlayacak.
    yolumu aydınlatarak. (Huzurun Kendisi Olmak)
  • “ Budizm üç tür zehirden bahseder: arzu,nefret ve bilgisizlik. Bunlara ek olarak , zarar verme kapasitesi oldukça yüksek olan başka zehirlerde vardır: kıskançlık, önyargı,gurur, kuşku ve inatçılık. “ (Yaşam Şimdiki Andadır)
  • Birine sunabileceğimiz en büyük armağan kendi gerçek varlığımızdır. (Buda’nın Öğretisi)
  • Normalde “kendiniz” bulunduğunu düşünebileceğiniz bu ufak fizyolojik bedenden ibaret değilsiniz. (Ölüm Yok Korku Yok)
  • Fena kimselere karşı hoşgörülü ve yumuşak olmak, onları nezaketle karşılayıp tahrik etmemek, onlarda bir luk duygusu uyandırmak ve inatla ters davranmaktan caymak: iyiliği kökleştirmenin anlamı budur.
    Canlı varlıkları öldürmemek ve onlara zarar vermemek, onları aldatmamak ve ufak görmemek, onlara binmemek ve dayak atmamak, etlerini yememek, daima onların yararına olacak şekilde hareket etmek: iyiliği kökleştirmenin anlamı budur. (Kalp Sutrası – Elmas Sutrası)
  • Devamlı nefes alırız fakat oldukca ender nefesimize dikkat ederiz. (Sessizlik)
  • Bir çalıda sükunet içinde oturan gonca ol
    Bir gülüş ol, muhteşem var oluşun parçası
    Burada ayakta dur. Ayrılmaya asla gerek yok.
    Bu yurt çocukluğumuzun yurdu kadar güzel Lütfen ona zarar verme ve şarkıya devam et… (“Altın Hardal Çiçekleri Tarlasında Uçan Kelebek”) (Farkındalığın Mucizesi)
  • ‘Öfkelendiğinizde kendinize geri dönün ve öfkenizle ilgilenin. Ve birisi size ıstırap çektirdiğinde geri dönün ve ıstırabınızla, öfkenizle ilgilenin. Bir şey söylemeyin ya da bir şey yapmayın. Öfkeliyken söylediğiniz ya da yaptığınız şeyler ilişkinize daha oldukca zarar verebilir.
    Pek çoğumuz bunu yapmıyoruz. Kendimize geri dönmek istemiyoruz. Karşımızdaki kişinin canını acıtmak için onların peşinden gitmek istiyoruz.
    Eğer eviniz yanıyorsa, yapmanız ihtiyaç duyulan en mühim şey geri dönerek yangını söndürmeye çalışmaktır, evinizi yaktığına inandığınız kişinin arkasından gitmek değil. Eğer evinizi yaktığına inandığınız kişinin arkasından giderseniz, siz onun peşinden koşarken eviniz yanıp kül olur. Bu zekice değildir. Geri dönerek yangını söndürmelisiniz. Öfkeli olduğunuzda, öteki kişiyle etkileşime geçmeye yada münakaşaya devam ederseniz, onu cezalandırmaya çalışırsanız, eviniz yanıp kül oluken kundakçının peşinden koşan biri benzer biçimde davranmış olmuş olursunuz.’ (Hiddet)
  • Bodhisattva ilkeleri:
    1.Doğruyu söyle.Yalan söyleme gerçeği tersine çevirme.
    2.Abartma
    3.Tutarlı ol.Bencilce nedenler ya da manipülasyon amacıyla bir mevzuda biriyle bir türlü başka biriyle başka türlü konuşma.
    4.Barışçıl bir dil kullan.Acımasız konuşma. (Bir Ağız İki Kulak)
  • Lütfen benim için bir Stupa (Budist Türbesi) inşa etmeyin. Lütfen küllerimi bir vazoya kilitleyip kim olduğumu kısıtlamayın. Biliyorum, bu bazılarınız için zor olacaktır. İlla ki benim için bir türbe yapmanız gerekirse, lütfen üstünde ‘Ben burada değilim’ yazılı bir levhayı bu türbeye asın. Hatta ek olarak, ‘ben burada da değilim’ yazan ikinci bir levha da asabilirsiniz. Üçüncü levhaya da şunu yazın: ‘Eğer herhangi bir yerdeysem, farkındalıklı nefesinizde ve barışçıl adımlarınızdayım. (Ölüm Yok Korku Yok)
  • Öfkeyi yaratan içinizdeki hiddet tohumlarıdır. Öfkenin kökleri bilgisizlik, yanlış algılamalar, anlayış ve şefkat eksikliğindedir. (Hiddet)
  • Ondördüncüsü: Bedeninize fena davranmayın.
    Ona saygılı olmayı öğrenin. Bedeninize bir tek bir alet olarak bakmayın. Yaşamsal enerjileri (cinsel, nefes, ruhsal) Yolu gerçekleştirmek için koruyun.
    Cinsellik sevgi ve kendini verme olmadan yaşanma­malıdır. Cinsel ilişkilerde gelecekte oluşabilecek acıların bilincinde olun. Başkalarının mutluluğunu korumak için diğerlerinin haklarına ve kendilerini vermelerine saygı gösterin. Dünyaya yeni yaşamlar getirmenin sorumluluğunun tümüyle bilincinde olun.
    İçine yeni varlıklar getirdiğiniz dünya üzerine meditasyon yapın. (Huzurun Kendisi Olmak)
  • When we share our difficulties with the other person, we help them understand us better. (How to Fight)
  • Bir araya gelen her şey sonunda ayrılmak zorundadır. (Buda’nın Öğretisi)
  • Kendimi yeryüzüne emanet ediyorum.
    Yeryüzü kendini bana emanet ediyor. (Huzurun Kendisi Olmak)
  • .
    Zihnimiz, gövde, konuşma yada zihin, doğrusu düşünme eylemleri olsun, tüm eylemlerimizin temelidir.
    Düşündüğümüz, söylediğimiz yada yaptığımız her şey zihnimizden doğar.
    Bilincimizin tükettiği şey hayatımızın aslı olur, bu yüzden hangi gıdaları aldığımıza oldukca dikkat etmeliyiz.
    … (Tadını Çıkar)
  • Görebileceğiniz gözleriniz, nefes alabileceğiniz ciğerleriniz, yürüyebileceğiniz bacaklarınız ve gülümseyebileceğiniz dudaklarınız var. Acı çektiğinizde durumunuza derinlemesine bakın ve esasen orada olan, esasen elinizde olan mutluluğun şartlarını bulun. (Buda’nın Öğretisi)
  • ” Getting in touch with the beauty of nature makes life much more beautiful, much more real, and the more mindful and concentrated you are, the more deeply the sunset will reveal itself to you. ” (You Are Here: Discovering the Magic of the Present Moment)
  • Her şey geçicidir. Her şey sonsuz bir dönüşüm içindedir ve hiçbir şey bağımsız bir öze haiz değildir. (Bizim Dünyamız)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş