Coin Yorum

Blockchain (blokzincir) nedir ve nasıl çalışır?

Blockchain kelimesi, Türkçeye blokzinciri yada blokzincir olarak çevrilmiştir. Blok zincir, sahibi belli olmayan (anonim) işlemlerle ilgili bilgilerin, dağıtılmış halde depolandığı ve paylaşılmış olduğu bir defterdir. Yani bir nevi tertipli bir kaos yapısından söz edebiliriz. Bu yapıya girilen bilgiler, değiştirilemez yada silinemez. Ancak yeni veri girişi söz mevzusu olabilir. Yani burada, hep ileri adım atılmasını mecburi kılan bir işleyiş söz mevzusudur.

Blockchain nedir? Blok zinciri ne işe yarar?

Blok zinciri nedir? Blok zinciri, Bitcoin (BTC) benzer biçimde, bir çok vakit insanların aklını karıştırmıştır. Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in mucidi olarak biliniyor ve Bitcoin yaratıldığından beri kimliğini gizli saklı tutmayı başardı. Satoshi, bir şahıs de olabilir. Bir grup insanı da temsil ediyor olabilir.

Blockchain (blokzincir) nedir ve nasıl çalışır?

Peki blok zinciri ne demek? Blockchain terimi, lügatımızda Blok zinciri olarak kullanılıyor. Blockchain, “bloklardan meydana gelen zincir” olarak düşünülebilir. Blok zinciri, zincirin halkaları benzer biçimde birbirine bağlı bloklardan oluşan bir çeşit ağ olarak da düşünebiliriz.

Blockchain’i daha iyi anlamanız için kafanızda bir excel tablosu canlandırın. Bunun bir blok bulunduğunu düşünebiliriz.

Bir blok, tüm son işlemlerin kayıtlarının yer almış olduğu bir blok zincirinin “mevcut-güncel” bir parçasıdır. Blok bittiğinde, derhal yeni bir tane oluşturulur. Blok zinciri, kronolojik sırayla birbirine bağlı fazlaca sayıda blok içerebilir. Bloklara işlemler bir algoritma şeklinde kaydedilir. Aşağıda örnek bir blok bilgisini görüyoruz.

 Blockchain (blokzincir) nedir ve nasıl çalışır?

Blok zinciri nedir, sorusunun yanıtını bankacılık işlemleri üstünden de zihnimizde canlandırabiliriz. Bu işlemler, bankaların serverlarına ve takas bank serverlarına kaydediliyor.

Alan kişi olarak biz, yaptığımız işlemleri gişe memurundan aldığımız dekontla ispatlayabiliriz. Peki Bitcoin işlemlerini kim kaydediyor? Elimdeki Bitcoin’i nasıl ispatlayacağım şundan dolayı elimde dekont benzer biçimde bir evrak yok.

Blok zinciri ve HASH gücü

Blockchain (blokzincir) nedir ve nasıl çalışır?

Blok zinciri nedir sorusunu teknik olarak anlamlandırmak için bazı kavramları zihnimizde oturtmamız gerekiyor. Buradaki mühim nokta ise, kaydedilen tüm veriler, şifrelenerek kopyalamaya ve manipülasyonlara karşı koruma altındadır.

Blockchain (blokzincir) nedir ve nasıl çalışır?

Yukarıda bahsettiğimiz yalnız bir tablo içindi. Bunun sayıca fazlaca bulunduğunu ve ihtiva ettiği verinin de fazlaca daha komplex bulunduğunu düşünelim. Bunları denetlemek ve güncellemek fazlaca zor. Artık Blok zinciri formlarında meydana getirilen değişimler, iştirakçilerin bilgisayarları tarafınca oluşturulmakta. Pc’den elde edilmiş işlem gücü, hesaplamaları yapmak ve işlemleri doğrulayarak “tablo” nun düzenlenmesine destek oluyor.

Bu işleri hızlandırmak ve benzersizliği korumaya devam etmek için en kolay yol ise, her belgede matematiksel olarak benzersiz bir kıymet olup olmadığını denetlemek olacaktır. Bu da bizi “hash”lara ve hash değerlerine getiriyor.

Blockchain (blokzincir) nedir ve nasıl çalışır?

Her bir tabloda sahibinin benzersiz bir sayısal kimliği bulunmaktadır. Tüm lüzumlu verileri girdiğimiz takdirde, bu, ilk işlem girişi için hash kıymeti olarak saklanır.

Bu kıymet, tablonun sütunlarından elde edilmiş bir formülle sürdürülür. Devam eden veri girişleri için aynı formül kullanılır. Sonuç olarak, oluşan bloklar, üretilen gerçek hash değerlerinden oluşan bir zincir meydana getirir.

Ve bir kez daha hatırlatalım, eğer birileri tablolarda önceki girişleri değiştirmeye çalışırsa, başarısız olacaktır. Şundan dolayı bunun için mevcut zincirdeki tüm kayıtların değiştirilmesi gerekir ki bu da imkansızdır.

İlgili: Gassız, parasız işlemler Web3 teknolojisinde çığır açacak!

NOD nedir?

Blockchain (blokzincir) nedir ve nasıl çalışır?

Türkçe’ye direk çevirdiğimizde düğüm, boğum benzer biçimde bir şey çıkıyor. Nodlar, işlemleri doğrulama ve yürütme görevini gerçekleştiren bir istemci kullanır.

Bunlar, blok zinciri ağına bağlandıkları anda o blok zincirinin bir kopyasını otomatikman kendilerine alırlar. Nitecede, ağa bağlanan her bilgisayar, ağda yürütülen meydana gelen tüm işlemlerin kayıtlarına ilişkin onaylı detayları almış olur.

Tüm nodlar, bildiğimiz web ağından fazlaca daha başka bir ağ yapısıyla işlem görür. İşleyiş olarak her nod ağa gönüllü katılır ve katılmış olduğu o blok zinciri ağının bir yöneticisi konumunu alır.

Ağa katılan nodların Bitcoin kazanma yada madencilik yapma şansı bulunduğunu ekleyelim. Sonuç olarak, yeni blok 5-10 dakika içinde oluşmaya adım atar.

Blockchain (blokzincir) nedir ve nasıl çalışır?

Ağdaki her nod, blockchain’in tam bir kopyasına haizdir. Peki bu nasıl oluyor?

Blok zinciri ve Decentralization (Merkeziyetsizlik)

Blockchain (blokzincir) nedir ve nasıl çalışır?

Yenilikçi bir teknoloji olan blokzincir, merkeziyetsiz ve hükümetlerden bağımsız olmayı planlıyordu. Ancak merkeziyetsiz sistemde tek bir yetkili yoktur. Birkaç uç nod (mavi) bulunur. Bunlar kendi aralarında bağlantılı olan ikincil nodlara (sarı) bağlıdır.

Blokzincir en yaygın kullanımı kripto para birimini temsil etmektir. Bugüne kadar, hiçbir token ve kripto para merkezi bir otorite tarafınca oluşturulmamış yada denetim edilmemiştir. Bu, kripto para birimlerinin fiyat bazlı finansal modelden birkaç adım öne geçmesine ve merkeziyetsiz kalmasına destek olmaktadır.

Blok zinciri nedir soruna tarihsel yanıt: Bizanslı Generaller Çıkmazı

Yukarıda Blok zinciri teknolojisini teknik kavramlarla açıklamaya çalıştık. Her 4 general, birbirinden değişik 4 orduya kumandanlık etmektedir. Her bir ordu şehre yaklaştığında 4 değişik noktada mola verir ve hücum hazırlığına adım atar.

Şehrin sakinleri kendilerine yaklaşan tehlikenin hemen hemen bilincinde değildir. Bizanslıların kuşatmadan galip taraf olarak ayrılmaları için şehre aynı anda saldırmaları gerekiyor. Ancak savaşın kaderini belirleyecek mühim bir problem vardır. Bu problem yazışma problemi.

Generaller birbirleri ile rekabet halinde oldukları için diğerlerinin başarısını istememektedir. Diğer ordu komutanları da benzer düşüncededir.

1’inci ordu komutanı öteki ordulara bir ulak göndererek iletilişim sorununu çözebilirler sadece ulak öteki ordu generalleri tarafınca ikna edilerek ihanete zorlanabilir. Ayrıca bu mekanizmaya dışarıdan da müdahale edilmemeli. Bu durum sadece Blokzincir teknolojisi ile mümkün.

Blok zinciri teknolojisi ile oluşturulan bir yazışma ağında veri transferi, sadece her düğümden alınan onayla mümkün. Ayrıca blokzincir ağları kırılması imkansıza yakın kriptografi ile korunmaktadır. Ağın manipüle edilmesi için düğümlerin minimum yüzde 51’inin denetim edilmesi gerekiyor.

 Blokzincir nerede kullanılır?

Dünya iktisat forumuna nazaran Blokzincir teknolojisi geleceğin yaşamına damga vuracak 6 trendden birisi. Blokzinciri teknolojisinin finansal istikrarı arttıracağı ifade ediliyor. Bu düşünce Almanya’yı direkt blockchain mevzusunda inovasyon sürecine itiyor. Blokzincir çalışmalarını desteklemek için Almanya projeleri ve gerçek laboratuarları teşvik edecek. Bu mevzuda net bir mevzuat çerçevesine gerekseme duyulacağı belirtiliyor. Bu hızla gelişen teknolojinin yönetim ve yönetimsel hizmetlerde de mühim dönüşümlere yön vereceği vurgulanıyor. Alman hükümeti, Blokzincir teknolojisini bilginin aktarımı mevzusunda da kullanmak istiyor.

Günümüzde birçok teknoloji şirketi, merkeziyetsizliği amaçlayan bu teknolojiyi benimsiyor ve bu mevzuda şirketlerini dönüştürüyor. Bununla beraber, yalnız finansal temalı sektörlerin haricinde de bu teknolojiyi uygulanabilir.

Blockchain (blokzincir) nedir ve nasıl çalışır?

Blok zinciri ve sıhhat hizmetleri

Blockchain teknolojisi, çevrimiçi olarak yeni ve kolayca erişilebilen bir kataloglama sistemi sağlayabilir. Hastanın sıhhat detayları kriptolu olarak şifrelenir ve bir tabip o bilgilere gerekseme duyuncaya kadar da güvenli bir halde saklanır. Ve şimdi bunların dikkatlerini çekebilmek için blockchain teknolojisini kullanıyorlar. Bazı firmalar, İsviçre’deki Crypto Valley benzer biçimde bölgelere, kripto para birimi temalı geziler düzenlemekte. Yine Travala Şirketi gezim hizmetlerinde NEO isminde kripto paranın alt yapısını kullanıyor.

Blok zinciri ve besin

XYZcan tarafınca oluşturulan bir “Gıda Tedarik Zinciri 2.0” block zinciri var. Sensör sistemleri, akıllı sözleşmeler ve blockchain teknolojisinden meydana geliyor. Bu mevzuda VeChain teknik destek vermek için hazır.

İlgili: Vechain (VET) nedir, nasıl alınır? Geleceği var mı?

Blok zinciri ve toplumsal hizmetler

2017 senesinde, kullanıcılar içinde yazışma becerilerini geliştirmeyi amaçlayan bazı arkadaşlık ICO’larını ve benzeri öteki projeleri biliyoruz. Blokzincir tabanı, kullanıcılara erişimi kolay, kullanışlı ve güvenilir bir ortam sağlamakta.

Blok zinciri ve hayır işleri

Blok zinciri teknolojisi yardım işlerinde de adını duyurmuştur. Hele de bazı minik ülkelere yardım etmek istiyorsanız, -bu en iyi yoldur diyebiliriz. AidCoin yada GiftCoin bunlara en güzel örnekler. Yolsuzluklar, bankalar vasıtasıyla dağıtılan devlet yardımlarının itibarını azalttığı için, yardım kurumları, kriptoların potansiyeli ile daha fazlaca ilgileniyorlar.

Blok zinciri teknolojisi ve geleceği 

Blok zinciri için bilhassa 2019 yılı tam bir dönüm noktası oldu. Çin Komünist Parti Lideri ve bununla beraber Çin Devleri Başkanı Xi Jinping, Ekim 2019’da Komünist Partini Siyasi Ofis toplantısında blockchain teknolojisinin geleceğini ilgilendiren mühim bir karar aldı.

Bu kararlar Çin Devlet Politikası haline geldi. Çin devletinin ise bu teknolojide dünyada önder konumda olmayı amaçlıyor.

Blockchain (blokzincir) nedir ve nasıl çalışır?

Çin Başkanı Xi Jinping’in açıklamalarından sonrasında Çin Devleti Blok zinciri çalışmalarını ciddi halde desteklemeye karar verdi. 2019 yılı Ekim ve Kasım döneminden sonrasında, hem Çin borsalarında hem de Nasdaq’da blockchain şirketleri ciddi kıymet kazanmaya başladı.

Kaynak

.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş