Eğitim

Buharalı Derviş Emir Sultan – Mahmut Ulu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Buharalı Derviş Emir Sultan – Mahmut Ulu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Buharalı Derviş Emir Sultan kimin eseri? Buharalı Derviş Emir Sultan kitabının yazarı kimdir? Buharalı Derviş Emir Sultan konusu ve anafikri nedir? Buharalı Derviş Emir Sultan kitabı ne konu alıyor? Buharalı Derviş Emir Sultan PDF indirme linki var mı? Buharalı Derviş Emir Sultan kitabının yazarı Mahmut Ulu kimdir? İşte Buharalı Derviş Emir Sultan kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mahmut Ulu

Yayın Evi: Hayat Yayınları

İSBN: 9786051513331

Sayfa Sayısı: 224


Buharalı Derviş Emir Sultan Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Ben, babamın anlattığı Kanadı Kırık Kuş hikâyesindeki hüzünlü serçeyim.”

Ben, Ali oğlu Muhammed Şemseddin! Yani dinin güneşi.

Tarih beni “Emir Sultan” diye bildi. Oysa ben kendimi ne güneş bildim ne de Emir. Bundan dolayı kalbime söz geçirecek takati de yönümü ışıtacak güneşi de yitirdim.

Kimse bilmedi güneşim nerede battı, takatim ne zaman tükendi. Göğsümde saklı el değmemiş ızdıraplarla, acımasız bir poyrazın elindeki kanatlarımın ne zaman kırıldığını kimse bilmedi!

Attığım her adımda içime saplanan hıçkırıklar bedenimi konut bildi. Oysa benim varıp sığınacağım bir gölgem bile olmadı. Bu yüzden bedenimle yola çıkmadım. Bundan dolayı yokluk yolu varlıkla varılmaktan fazlaca uzaktı. Varmanın ne işe yaradığını bilemedim lakin yanmanın ne işe yaradığını iyi bildim.

Satırlar beni onca acıyan yanıma karşın ballandırarak anlatsa, türlü türlü kerametlerimden övgüyle bahsetse, bende koskocaman marifetlerin bulunduğunu belletip beni hayatımda asla varmadığım makamlara yüceltse de ben, haiz olduğu tek güzelliği dedem Resulullah’ın torunu olmaktan ibaret olan, Buharalı, bağrı yanık bir derviş ve babamın anlattığı “Kanadı Kırık Kuş” hikâyesindeki hüzünlü serçeyim.


Buharalı Derviş Emir Sultan Alıntıları – Sözleri

  • Sen gidince elin, ayağın, kaşın, gözün de gider bu dünyadan. Hatıran, sözün, bir yetim başı okşaman, sadakan, tebessümün kalır. Sen gidince gidecek olan yüzün kadar, senden sonrasında duracak olan sözünün güzelliğine ehemmiyet veriyor musun?
  • Unutursun, sabredersin; bu en güzelidir. Kabul edersin, sabredersin; bu en doğrusudur. Vazgeçersin, sabredersin; bu en zorudur. Bir işini Allah’a havale eder, sabredersiz; işte bu en yücesidir.
  • İnsan bir yıkıntı, insan bir muamma…
    Sakın kızma hiç kimseye yaşamış olduğu yaşamın renginden yada sığlığından dolayı. Kimseyi itham etme yaşamış olduğu imtihanı bilmeden. Enkaz gördüğünde orada hangi hazinelerin gizli saklı bulunduğunu, mamur gördüğün yüzde hangi yıkımın yattığını bilemezsin…
  • Ben hasretini çorak bekleyişlere ekmiş kanadı kırık bir kuşum.
  • “Eğer bir garibin imdadına yetişmemişsen Hızır bekleme. Eğer bir duanın içinde yer almamışsan boşuna el açıp dilenme. Sen Hızır ol ki Hızır bekleyenlerin yarasına deva olasın.”
  • Her ses veren bigün can verir. Her gelen gider, her giden bekler.
  • Bazen kelimelerin yetersiz olduğu zamanlar olur. Dilinle söyleyemediklerini gözlerinle anlatmaya çalışırsın fakat araya damla damla gözyaşı karışır. Ağladığını saklamak isterken anlatmak istediğini de anlatamazsın. Gözlerinden akan iki damla gözyaşı, içindeki ateşi söndürecek sanırsın fakat olmaz. Ne gözlerindeki yaşa ne de dilindeki telaşa bel bağla. Bazen kelimeler acı, gözyaşı zehir olur. Dudaklarında biriktirdiklerini avuçlarına koy ve ellerini aç. Gözlerinden süzülenleri alnına sür ve eğil. Hüznünü secde ederek yen. Bil ki secdede sen ve seni sen eden içinde mesafe yoktur.
  • Nasipten nasipsiz kalmak istemiyorsan müsaade edilmeyene dokunma!
  • Hayattayken kıymetini bilmediklerinin,kaybedince yasını tutmak ne acı!


Buharalı Derviş Emir Sultan İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Peygamber Efendimiz Hz Muhammed Mustafa’ya binlerce kez salât olsun selâm olsun.
Emir Sultan, aslolan adı Şemsettin Muhammed. Peygamber efendimizin torunu Hz Hüseyin soyundan geliyor. Aslen Buhara’lı olan Emir Sultan’ ın bibliyografik bir sunum ile yaşamını konu alıyor kitabımız. Onun çocukluk çağlarını, anne ve babasını, almış olduğu eğitimi, görmüş olduğu rüyaları, Medine’ye gidişini, Hz Muhammed’in (sav) mezarı başlangıcında rahatlık arayışını, Rum ili Bursa’ ya yolculuğunu, karşılaşmış olduğu eren ve evliyalar ile olan diyalog ve paylaşımlarını, Yıldırım Beyazıt’ın kızı ile evliliğini, Timur ile yaşanmış olan savaşı, öğrencilerine verdiği tembihleri okuyoruz kitapta.
Buharalı Derviş Emir Sultan’ın kimler kimler ile kesilmiş yolu…
Yazarın oldukça duru ve akıcı bir anlatımı var. Bilgi birikimi ve bilgisini harmanlayarak aktarımını fazlaca başarı göstermiş buldum. Olaylar ve kişiler arasındaki bağlantıların kurulması ve anlatımı fazlaca güzeldi. Şiirsel güzel bir üslubu var. Sıkılmadan yorulmadan, bakalım daha başka ne güzellikler ile karşılaşacağım diyerek merak ve coşku ile okudum. Okudukça da yazarın Sonuncu Baba’ yı, Hacı Bektaş-ı Veli’yi, Yunus Emre’yi mevzu almış olduğu öteki kitaplarını da merak ettim.
Dini bir roman, bunun yanında hayata dair, insana dair (Güzel dinimiz İslam’ı, kitabımız Kur’an-ı Kerim’i ve peygamberimizin sünnet ve hadislerini kaynak alarak) ileti ve tembihler içeriyor. Güzel bir cemiyet, güzel bir ahlâkî yapı için mesajlar veriyor. Bana toplumsal bir varlık olarak; bir anne, bir eğitimci, bir evlat, bir eş olarak pek fazlaca açıdan temas eden güzel bir kitap oldu
Ayrıca bu kitapta binlerce kişisel gelişim kitabında bulamayacağınızı bulacaksınız (Aysun)

Buhara’dan başlayıp Bursa’ya uzanan bir yaşam Emir Sultan’ın ki. Sevdiklerini kaybettikten sonrasında benliğini bulmak için çıkmış olduğu yolu ilkin Medine’ye ondan sonra da Bursa’ya kadar ulaşıyor. Bu yolculukta varmaktan fazlaca yokluğa ulaşmanın, nefsini köreltip tinsel olarak yükselmenin adı oluyor. Yıldırım Beyazıt’a damat oluşu, Ulu Cami’nin inşasına vesile olması ve ona can yoldaşı olan Allah dostları ile aralarında geçen konuşmalar, aralarda aktarılan kıssalarla fazlaca güzel bir okuma oldu.
Kitabın başları ağır ilerlese de sonrası su benzer biçimde aktı (Tuğba Güzel)


Buharalı Derviş Emir Sultan PDF indirme linki var mı?


Mahmut Ulu – Buharalı Derviş Emir Sultan kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Buharalı Derviş Emir Sultan PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mahmut Ulu Kimdir?

1980 yılının Ekim ayında Aksaray’ın Gökçe Köyü’nde dünyaya geldi. Aksaray İmam Hatip Lisesi’ni tamamlamış oldu. 1999 senesinde girmiş olduğu Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümünden 2003 senesinde mezun oldu. Aynı yıl Afyonkarahisar’da öğretmenlik hayatına başladı. İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans yapmış oldu. Ders kazanımları ve okuma parçaları değerlendirmesi muhteviyatında sav hazırladı. Tasavvuf emek harcamaları kapsamında Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, İbrahim Bin Edhem’in hayatıyla ilgili araştırmalar yapmış oldu. Yeni Gün gazetesinde “Gönül Dili” adlı köşesinde alanıyla ilgili yazılar yazdı. Halen öğretmenlik görevine Aksaray’da devam etmektedir.


Mahmut Ulu Kitapları – Eserleri

  • Aşka Ağlayan Derviş
  • Somuncu Baba – Aşkın Sırrı
  • Aşka Ağlayan Veli
  • Hacı Bayram-ı Veli – Aşkın Nefesi
  • Buharalı Derviş Emir Sultan
  • Somuncu Baba
  • Somuncu Baba Ateşsiz Fırın
  • Aşk Mabedinin İmamı Hz. Muhammed
  • Ulu Şeyh Cemaleddin Aksarayi


Mahmut Ulu Alıntıları – Sözleri

  • “Dertsiz baş bedene yük değil de nedir?” (Hacı Bayram-ı Veli – Aşkın Nefesi)
  • Gittiğin bölgelere geri döndüğünde, bıraktıklarını bulamamak yaşamın akşamı gibidir. Anıların hayallerde devam eden gezintisi hükmeder ona. Hayat ise hatıralardan beslenen hüzündür artık. (Somuncu Baba – Aşkın Sırrı)
  • Acaba hangi günahımız sebebiyle dünya bizlere gülmeye başladı. (Somuncu Baba)
  • “Cevapsızlığımın yanıtını kaderde aradım.” (Aşka Ağlayan Veli)
  • “Sabahın şerri, akşamın hayrından iyidir.” (Aşka Ağlayan Veli)
  • “Yüreğimin tarifi zor derinlerindesin.” (Aşka Ağlayan Veli)
  • Sizin dünyalığınız bir yolcunun azığı kadar olsun… (Somuncu Baba – Aşkın Sırrı)
  • “Arifin her bir sözünü duymaya insan gerek. Katre nice idrak etsin, umman olan anlamış olur bizi.” (Aşka Ağlayan Derviş)
  • “Var olmak için ilkin yok olunmalıydı.” (Aşka Ağlayan Veli)
  • ..somuncu baba gözden kaybolunca şeyhi arkadan şöyleki der:
    “Diyâr-ı Acem’de emanet olarak bulunan esrâr-ı ilâhiyye onunla beraber diyâr-ı rum’a intikal etti” (Somuncu Baba)
  • İbrahim’e sevgili kucağını açan ateşin adıydı Harran’da aşk. Yakan hırkasını çıkarıp soğuk ve serin rüzgârını kuşanan ateşin adı. Bir damlanın zerresiydi karıncanın ağzında aşkın adı. İçimde kalıp beni de yakmadan sevgilinin yokluğuna, ‘bir damla sevgi de benden olsun, bu aşkta ben de varım’ çırpınışıydı aşkın adı. Tarafını belli etmekti aşk, ateşe karşın. Kaybetmeyi göze almaktı aşk ile… (Aşka Ağlayan Derviş)
  • Aşıklara aşk haberinden daha tatlı daha güzel ne söyleyebilirim ki?
    Beni aşk ile dinleyen kişiye, aşk sırrını birer birer anlatırım.
    Lakin aşksız kişilere aşktan haber vermek yazıktır, boş bir uğraştır, aşka ihanettir.
    Kim gerçek aşık ise ben sırrımı ona dosdoğru söylerim.
    Ey dili kemiksiz olan!
    Bu sözü eğri büğrü okuma, seni sigaya çeken bir Molla Kasım gelir. (Aşka Ağlayan Derviş)
  • Sen olmadıktan sonrasında gül bahçesi gül bitirmesin. Sen yoksan içtiğim suyun zevki de olmasın, kan mayayım da. Sen olmadıkça dünya derdim derman bulmasın. Âşık gönlüm senden başka kimselerle aydınlanmasın. Aşk bahçemde sensiz gül açarsa gül benzer biçimde kokmasın. Gönül denizimde inci de olmasın. Sen olmadıktan sonrasında yüzüme sarı çiçek rengi vurulsun, sararıp solayım. Güzel yüzünü gör düğümden beri gözümde nurdan yüz tane kanat oldu. Sen olmazsan iki gözümde yüz değil, tek bir kanat bile olmasın.” (Aşka Ağlayan Derviş)
  • Sen bulmayı değil aramayı seviyorsun. Bu yüzden hep yanlızsın. (Somuncu Baba)
  • Gönlünde Allah sevgisi artarsa bil ki Allah da seni seviyor. (Aşk Mabedinin İmamı Hz. Muhammed)
  • Siz değerinizle ve düşüncelerinizle iki aleme bedelsiniz . Ama ne yazık ki kendi değerinizi bilmiyorsunuz. (Aşk Mabedinin İmamı Hz. Muhammed)
  • Şimdi tam da bu mukaddes yolun üzerindeydim. Bir neferdim. Çokluk içinde birlik yerinde. Varlık içinde yokluk yerinde. Şimdi binler içinde birdim. Bir içinde asla! Hiçliğimle hep idim. Yokluğumla var… (Aşka Ağlayan Veli)
  • Ötesi mi? Talibi aşkım ben. Aşk dilenirim. Topladığım aşktır. Sattığım aşk. Kendime tasavvufu yol tuttum, dergâhi konut. Hepsi vesile, hepsi sebep. Aşka kadar ruhumun gıdası Fatiha’dır. Aşktan sonrası gözyaşı. Âşığın gözyaşı duadır maşukun yanında. Eğer ki var ise, yüreğimin size ilişkin köşesinden damla damla aşk olur musunuz? Tüllenmiş sevgi tellerimi aşk için ilmik ilmik dokur musunuz? Tatmışsanız bir kez aşkı, ruhunuza değmişse ya da buna talipseniz “Aşka Ağlayan Derviş” Fatiha niyetine bir damla okur musunuz? (Aşka Ağlayan Derviş)
  • Söylemesini bilmeyen sussun. Sussunda sessizliğin fazlaca şey söylemek bulunduğunun farkına varsın. (Somuncu Baba)
  • Hayattayken kıymetini bilmediklerinin,kaybedince yasını tutmak ne acı! (Buharalı Derviş Emir Sultan)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş