Eğitim

Atlantis – Gerhart Hauptmann Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Atlantis – Gerhart Hauptmann Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Atlantis kimin eseri? Atlantis kitabının yazarı kimdir? Atlantis konusu ve anafikri nedir? Atlantis kitabı ne konu alıyor? Atlantis PDF indirme linki var mı? Atlantis kitabının yazarı Gerhart Hauptmann kimdir? İşte Atlantis kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Gerhart Hauptmann

Çevirmen: Onur Aydın

Orijinal Adı: Atlantis

Yayın Evi: Altın Bilek Yayınları

İSBN: 9786055831769

Sayfa Sayısı: 496


Atlantis Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Amerikan rüyasının bir çılgınlığa dönüştüğü yıllarda Doktor Frederick von Kammacher’in İngiltere üstünden Amerika’ya seyahati, bir White Star Denizcilik gemisi olan Roland ile adım atar. Transatlantiklerin teknolojide birbirleriyle yarıştığı, görkemli bir mühendislik periyodunun son harikalarından biridir Roland. Kammacher ise tam da rasyonel aklın üstün görüldüğü ve bilimin, sanatın ve felsefenin el üstünde tutulduğu bir periyodu hem bir hekim, hem de elit bir beyefendi olarak temsil eden mühim bir figürdür.

Roland ile seyahat başladığında, gemideki üç katmanlı toplumsal yapılanma ayrıklaşmaya, sınıfsal ve cinsiyete dayalı toplumsal parçalanma kendini belli etmeye ve bu farklılaşmaya şiddetle karşı çıkan Kammacher benzer biçimde rasyoneller de kendilerini açık etmeye başlamaktadır.

İşlerin sarpa sarması, yakalandığı fırtınada geminin motorlarının bozulmasıyla adım atar ve böylece hem ağlatısal bir insanlık dramı ortaya koyar yazar, hem de korkuyla karışık bir pişmanlık halinden hareketle bir tek toplumsal değil, antropolojik de bir münakaşaya girişir.

Teknoloji mabedi Roland bir başka vapur ile çarpışır ve kazadan kurtulanlar da Amerika’nın her kıymeti paraya tevdi etmeye çalışan sistemi ile karşı karşıya gelecekleri New York’a varırlar. Hikâye akışının hızlanması ile beraber, doyumsuz bir yazınsal tat ile yüksek entelektüel kapasiteli bir zihnin ifade kabiliyeti okuru kendisine fanatik bırakmaya adım atar.

Nobel Edebiyat Ödülü, Goethe Edebiyat Ödülü ve Almanya Onur Ödülü benzer biçimde pek fazlaca ödüle haiz olan Hauptmann’ın tüm külliyatı okunmaya değerdir.

“Alman Edebiyatının Tolstoy’u.”

-Friedrich Dürrenmatt-

“20. yüzyılın aydınlanmacı karakterleriyle basit insanları karşı karşıya getiren

destansı bir ifade.”

-Hermann Hesse-

(Tanıtım Bülteninden)


Atlantis Alıntıları – Sözleri

  • “Dünya, olağanüstü tanrılar ve onları doğuran analarla dolu ve bilgilerime göre onlar hiçbir süre en karanlık cehalete bir tutam bile ışık serpmediler.”
  • Büyük hanım reformcular, bayanları görünüşte adam benzer biçimde davranmaya zorlayanlar değil, adamların -en kudretlisinin bile- hanımdan doğma bulunduğunun bilincinde olanlardır.
  • Geçmişle bugün içinde neler vardı! İşe yaramaz emekler, hayal kırıklığı, büyük fedakarlıklarla kazanılmış şöhret, peşinden tutkuyla koşulan ve sonrasında yitirilen mal mülk, ağır ağır tükenen aşk ve tutku, bir sürü buluşma ve zor ayrılık, genel ve hususi her şeyle savaşım etme, bulanık sulara sürüklenen berrak hedefler, yalnızca çaresiz ve kör bir mahkumiyetle son kabul eden özgürlük ve kendini bulma mücadelesi.
  • “Kömür kıymetli, buğday kıymetli, petrol kıymetli fakat insanların çöp kadar kıymeti yok.”
  • “Kropotkin, Tolstoy, Dostoyevski. hepsini okuduğumu bilmek ilgini çekebilir. … Ben de zulme uğradım. Hepimiz uğradık.”
  • “Dostoyevski oku, Tolstoy oku, Kropotkin oku! Hayvanlar benzer biçimde avlanıyoruz. Nerede öldüğümüzün bir önemi yok.”
  • “… insanların büyük çoğunluğunun yaşamış olduğu sefaleti göz önünde bulundurursak, birinci sınıfta gezi etmek acımasız ve aşağılık bir şey.”
  • Ona gore düşünceleri fikir değil, aktarılmış fikirlerin işleyişi idi.


Atlantis İncelemesi – Kişisel Yorumlar


Atlantis PDF indirme linki var mı?


Gerhart Hauptmann – Atlantis kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Atlantis PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Gerhart Hauptmann Kimdir?

Gerhart Johann Robert Hauptmann (* 15 Kasım 1862 Szczawno Zdrój; ö. 6 Haziran 1946 Jagniątków), Alman dramatist ve oyun yazarı olup, Natüralizm akımının en mühim Alman temsilcisi olarak bilinir. Ancak çalışmalarında başka tarzlarla da bütünleşmiştir. 1912 senesinde Nobel Edebiyat Ödülüne lâyık görülmüştür.

Hayatı

Çocukluğu ve Gençliği

Gerhart Hauptmann 15 Kasım 1862’de Aşağı Silezya’nın Obersalzbrunn şehrinde dünyaya geldi. Ebeveyni, yörede bir otel işleten Robert ve Marie (Straehler) Hauptmann çiftiydi. Hauptmann’ın kendinden büyük üç kardeşi vardı: Georg (1853–1899), Johanna (1856–1943) ve Carl (1858–1921). Genç Hauptmann muhitte masalcı olarak tanınıyordu.

1868’de köy okuluna başladı. 10 Nisan 1874’te Breslau’da ön yeterlilik imtihanını geçmiş olduğu liseye yazıldı. Hauptmann büyükşehirde görmüş olduğu yeni çevreye alışmakta zorluklar yaşadı. Bir papazın yanında barınmadan ilkin, ağabeyi Carl’la beraber perişan bir talebe pansiyonunda kaldı. Bundan başka, okulu ona problemler çıkardı. Okulda onu en fazlaca rahatsız eden şey öğretmenlerinin ona karşı sert, asil ailelerin çocuklarına karşı ise iyi davranmasıydı. Kendinde bu sebeplerle isteksizlik ve yakalndığı hastalıklar sebebiyle derslere katılamadığından ilk yılını tekrarlamak mecburiyetinde bırakıldı. Hauptmann 1878 baharında amcası Gustav Schubert’in Udanin’deki çiftliğinde ziraat öğrenmek için ortaokuldan ayrıldı. Bir buçuk yıl sonrasında bu öğrenimi tamamlamak mecburiyetinde bırakıldı. Fiziksel açıdan yetersizdi ve onu 20 yıl süresince ölümle burun buruna getirecek olan bir akciğer hastalığına yakalanmıştı.

1880 senesinde Breslau Sanat Enstitüsünde heykeltıraşçılık eğitimi alan Hauptmann 1883 senesinde heykeltıraş olarak Roma’ya yerleşir. İki yıl sonrasında varlıklı bir işadamının kızı olan Marie Thielmann ile evlenir ve çiftin üç evladı olur. Berlin civarlarında Erkner semtine yerleşirler ve Hauptmann natüralist düşünceye haiz şairlerin derneği olan “Durch” ile iletişime geçer. Hauptmann 1889 senesinde “Freie Bühne” (Serbest Sahne) isminde derneği kurar ve birçok eseri burada sahnelenir. “Vor Sonnenaufgang” (Güneşin doğuşu) isminde ilk yapıtının prömiyesi bu sahnede yapılır. Böylelikle çağıl dönemin dramasının ileri gelen temsilcisi olur. Gerhart Hauptmann 1904 senesinde eşinden boşandıktan sonrasında müzisyen talebesi Margarete Marschalke ile evlenir. İkinci eşinden bir oğlu dünyaya gelir. “Die Ratten” (Fareler) yapıtının prömiyesi 1911 senesinde Berlin’de bulunan Lessing tiyatrosunda sahnelenir. Birfazlaca ödüle layık görülen Hauptmann, 1918 senesinde Alman Cumhuriyetinin kuruluşunda da etken olur. Nasyonal sosyalizm’e bir beyanatta bulunmayan Hauptmann 1933 de kamu hayatından çekilir. 6 Haziran 1946 senesinde 84 yaşlarında Agnetendorf’ da hayata veda eden Hauptmann’ın Yahudilere uygulanan tatbikatı özetleyen öyküsü “Die Finsternisse” (Karanlıklar) ölümünden sonrasında yayınlanır. Türkçeye çevrilmiş eserinin adı “Dokumacılar”dır.

wikipedia


Gerhart Hauptmann Kitapları – Eserleri

  • Sevgili Wanda
  • Dokumacılar
  • Havari
  • Atlantis
  • Fareler
  • Hat Bekçisi Thiel
  • Rose Bernd
  • Yalnız insanoğlu
  • Güneş Batarken
  • Kunduz Kürk
  • Suana’lı Münkir
  • Elga


Gerhart Hauptmann Alıntıları – Sözleri

  • İnsanın en tehlikeli zararı dokunan böcek bulunduğunu kavradı. Evet, buna asla şüphe yoktu: metropoller çibanlardan daha iyi değillerdi, uygarlığın tümörleriydi. Kente bakmak içini bulandırıyor ve acı veriyordu. (Havari)
  • “Sevgili Tanrım, beni dindar bir insan et. Eğer bu şekilde olmazsam beni yeryüzünden al.” (Yalnız insanoğlu)
  • … öldürmek (en basit lahana kelebeği bile olsa) kendisine tüm suçların en ağırı olarak görünüyordu. (Havari)
  • Oldukça şey yitiririz… (Sevgili Wanda)
  • İnancın hasta etmiş olduğu, siyah sert bakışlı gözleri olan erkekler, bayanlar ve çocuklar. (Havari)
  • İçinde her şeye kadir bir güç vardı: Hakikatin her şeye kadirliği. (Havari)
  • “Dış alêm ona pek tesir etmiyor gibiydi. Sanki içinde bir kuvvet, karısının ona yaptığı her kötülüğü hem de fazlasiyle iyiliğe çeviriyordu.” (Hat Bekçisi Thiel)
  • Sanki benliğinin gözleri ile geçmişe değil de geleceğindeki yazgısına bakıyordu. (Sevgili Wanda)
  • İnsan birazcık olsun ölmek istiyor artık! (Dokumacılar)
  • Tahmin et bakalım, karnımda ne var? Soylu bir insanoğlunun yediği şeyler var karnımda. İnsan mutlu olmalı, o süre şampanya içer, tavşan kızartması yersin. (Dokumacılar)
  • “Yalnızca uzaklaşmak isterim. Beni kimsenin tanımayacağı bölgelere…” (Yalnız insanoğlu)
  • “Artık beraber, gezi eden, can yoldaşlığı eden pek kimse kalmadı,”dedi. Nedendir bilmiyorum. Belki de hepimiz birbirinden korkuyor bu dünya da.” (Fareler)
  • Ya şimdi ne yapıyorum? Seni sürüklüyorum peşimden! Sen bir işte tutunamazsın, hangi işe girsem, kaybettirirsin yerimi bana. İşin gücün yok, dört bir tarafa sürtüyorsun beni. Bu kadarla kalsa her neyse. Başını da belaya sokarsın hep. Bir salozluk edersin, bana düşer pirincin taşını ayıklamak.” (Fareler)
  • “Görünüşe göre dış dünya onu pek etkilemiyordu: Sanki içinde, kendisine yaptığı bütün kötülükleri iyi şeylerle fazlasıyla telafi eden bir güç vardı” (Havari)
  • “Beni seviyorsanız rahatsız etmeyin. İçimde neler oluyor, haberiniz yok.” (Yalnız insanoğlu)
  • İnsan yaşamında bir şeyler yapmak istiyor, bir şeylere bağlanmak istiyor. Dinin bunda fazlaca mühim bir görevi var. (Sevgili Wanda)
  • Hiçbir şey daha kolay anlaşılamazdı… (Havari)
  • Büyük hanım reformcular, bayanları görünüşte adam benzer biçimde davranmaya zorlayanlar değil, adamların -en kudretlisinin bile- hanımdan doğma bulunduğunun bilincinde olanlardır. (Atlantis)
  • İnsan mutlu olmalı, Gustav. İnsan mutlu olmalı! (Dokumacılar)
  • “Yalnızlık uzun müddet çekilmiyor. İnsan yalnız yaşayamaz. Mutlaka iki şahıs olmalı.” (Yalnız insanoğlu)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş