Eğitim

Bütün Şiirleri – Arthur Rimbaud Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bütün Şiirleri – Arthur Rimbaud Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bütün Şiirleri kimin eseri? Bütün Şiirleri kitabının yazarı kimdir? Bütün Şiirleri konusu ve anafikri nedir? Bütün Şiirleri kitabı ne konu alıyor? Bütün Şiirleri PDF indirme linki var mı? Bütün Şiirleri kitabının yazarı Arthur Rimbaud kimdir? İşte Bütün Şiirleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Arthur Rimbaud

Çevirmen: Erdoğan Alkan

Yayın Evi: Varlık Yayınları

İSBN: 9789754342451

Sayfa Sayısı: 280


Bütün Şiirleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Arthur Rimbaud, şiire on altı yaşlarında başlayıp yirmi yaşlarında son veren, edebiyat dünyasının dâhi evladı Arthur Rimbaud, dört senelik ürünüyle tüm büyük şairleri ve ayrıca çağdaş Türk şiirini de geniş oranda etkiledi. Yalnız dizenin değil, düzyazının da büyük ustalarındandı. Dize ve düzyazı onun kaleminde esrarengiz bir uyumla birleşti ve böylece, süregelen şiirin haricinde ve üstünde, Illuminations ve Cehennemde Bir Mevsim dünyaya geldi. 


Bütün Şiirleri Alıntıları – Sözleri

  • Ve artık yapabileceğim tek şey bir ruhun ve bir bedenin içindeki gerçeği elde etmek.
  • Doğayı tanımış mıyım? Kendimi tanımış mıyım? ~~Susalım.~~
  • Belli dışındayız dünyanın.
  • Tinsel cenk da adam adama meydana getirilen cenk kadar hoyrat; fakat tüze denen şey de esasen yalnız Tanrı’nın tutkularıdır.
  • Kimdim geçen yüzyılda:
    Yalnız bugün buluyorum kendimi. Ne göçebeler var artık, ne acayip savaşlar. Her şeyi kapladı aşağılık soy
    _halk denen şeyi, usu, ulusu ve bilimi.
  • Kime kiralasam kendimi? Hangi hayvana tapsam? Hangi mübareğe saldırsam? Hangi kalpleri kırsam? Hangi yalanı söyleyip dursam? Hangi kanda yürüsem?
    En o kadar da şu yasalardan kendimi korumalıyım.
    ~~Yaşam Katı, Vurdumduymazlık kolay..~~
  • İster hakka, ister güce, ister mantığa dayansın, asla hesapta olmayan bir cenk düşlüyorum.
    ~~ Müzikli bir tümce kadar açık bu.~~
  • Usta hokkabazdırlar, bölgeleri de kişilikleri de değiştirirler, manyetik komedi sanatına sahipler. Güldürürler ya da dehşet saçarlar ve oyunlarının izleri ya bir dakika sürer ya da aylar süresince.
    ~~Bu yabanıl oyunun anahtarı yalnız bende var.~~


Bütün Şiirleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kendi düşüncem __Dünyanın en büyük şairlerinden kabul edilen fransiz ozan siir ve düz yazı dehası Arthur Rimaud tüm şiirleri şiir ktabı hakikaten cok mükemmel eşi olmayan sıradışı esrarengiz oldukça mükemmel ozan arthur rimbaud en sevdiğim şiirleri hasret .ey mevsimler ey şatolar. sonsuzluk esrik vapur daha birçok şirini sayabilirim
Arka kapak yazısı
Arthur Rimbaud, şiire on altı yaşlarında başlayıp yirmi yaşlarında son veren, edebiyat dünyasının dâhi evladı Arthur Rimbaud, dört senelik ürünüyle tüm büyük şairleri ve ayrıca çağdaş Türk şiirini de geniş oranda etkiledi. Yalnız dizenin değil, düzyazının da büyük ustalarındandı. Dize ve düzyazı onun kaleminde esrarengiz bir uyumla birleşti ve böylece, süregelen şiirin haricinde ve üstünde, Illuminations ve Cehennemde Bir Mevsim dünyaya geldi.
ARTHUR RİMBAUD
OFELYA
Yıldızların uyuduğu, sessiz, kara
Dalgalarda Ofelya iri bir zambak,
Yüzüyor duvaklı, uzanmış sulara…
-Avcı borularının ezgisinde bak.
Bin yıl geçti, Ofelya gene mutsuz,
Uzun sularda kefen benzer biçimde akıyor.
Bin senedir, gündüz gece, deli gönlünün
Hüznünü meltem yellerine döküyor.
Açıp sularda salınan tüllerini
Beyaz göğüslerini öpüyor rüzgar,
Söğütler eğmiş omzuna dallarını
Ağlıyor. Uykulu alnında kamışlar.
Yöresinde mutsuz nilüferler bazan
Dağıtıyor Ofelya kızılağacın uykusunu,
Bir kanat vuruşuyla dallar yuvadan
-Salıyor yıldızların altın şarkısını.
Sen ey solgun Ofelya, kar benzer biçimde güzel!
Sulara gelin oldun ergen çağlarda!
-Bundan dolayı Norveç doruklarında esen yel
Acı özgürlüğün tadını öğretti sana:
Savuran bir nefes gür perçemlerini
Büyüyordu düşlerinin akışında;
Dinliyordun tabiatın ezgilerini
Ağacın, gecelerin yakınışında;
Bundan dolayı boğuk sesi deli denizlerin
O tatlı, çocuk göğsüne vuruyordu;
Bir nisan sabahı, bitkin bir atlı senin
Dizlerinde sükunet içinde oturuyordu!
Gök! Aşk! Özgürlük! Bu iyi mi düş Deli Kız!
Güneş vuran kar benzer biçimde eriyip gittin;
Konuşma, sus! Seviyi bizlere dilsiz
O mavi gözlerinle çoktan öğrettin!
-Ve diyor ki Ozan: Aydın gecelerde
Ofelyam çiçekler devşiriyorsun;
Hep bu şekilde yüz, ak gelinliğinle suda
Dalgalar beşiğini sallayıp dursun.
EY MEVSİMLER EY ŞATOLAR ALINTI
Ey mevsimler ey şatolar
Hatasız hangi ruh var
Ey mevsimler ey şatolar
İnceledim uzun uzun
Büyüsünü mutluluğun
SONSUZLUK ALINTI
Bulundu tekrardan
sonsuzluk birden
denizdir giden
güneşle birlik (Murat Tosun)

Arthur Rimbaud, Bütün Şiirleri: Ece Ayhan şu şekilde demiş, “Bakışsız Bir Kedi Kara’da Rimbaud’nun tesirinde kalmışım denebilir, istenirse. Illuminations’u okuduktan sonrasında yazmıştım.”¹
Arthur Rimbaud Fransız yazar ve ozan. İlk şiirini 16 yaşlarında yayınlamış. 21 yaşlarında da yazmayı bırakmış. Nerden baksan kral haraket.ajaj şu kısacık yazın hayatında sen gel sembolizm akımının öncülerin biri ol. Arkandan millete esin olacak şiirler bırak. Aykırı ozan diye adın geçsin. Büyük sükse.
Bi yazı çıktı karşıma, Ayhan ve Rimbaud’nun benzerliklerine ilişkin.
“Ayhan ve Rimbaud’nun şiirleri içinde, güzel duyu plânında kimi farklılıklar bulunmaktadır; sadece etik değerler söz konusu edildiğinde, kesinlikle ortak bir tavrı paylaştıkları ve sürdürdükleri söylenebilir. Her ikisinin de en temel ortak yanı asla hiç kimseye taviz vermemeleridir. Ne yayıncıya, ne okura ne de iktidar sahiplerine.”²
Devam ediyor Ece Ayhan;
“Bugün bile Türkçe’nin grameri yoktur, oluşum halindedir dil. Şiirin de, insanoğlunun da oluşum halinde bulunduğunu dikkate almadılar. Biz insanlığın sonunda değiliz. Başındayız daha. (…) Türk şiirinin içine ediyor Ece diyorlar. Amacım esasen bu. Bir şeyi yıkacaksın ki yeni bir şey kurulabilsin. Ben kendi kuşağımı da sorgulamak zorundayım. Nâzım Hikmet’i de, Edip Cansever’i de. İnatçıyım fakat, haklı inadıdır bu. Şiirde de güçlük oradan çıkıyor. Şiir şiirde kalamaz. Kalmamalıdır da. Tarih, coğrafya, felsefe, sosyoloji, etik… Hepsini içermelidir şiir.‘ “³
“Ayhan’ın anlatımıyla, Rimbaud’da görüp varlığını saptadığı ve sonrasında kendi yapıtında kullandığı (Bakışsız Bir Kedi Kara) şekil bir örgüdür; üstelik oldukça sıkı bir örgü; üstünde uzun süre çalışılarak üretilen türden bir örgü. Üstelik, bu sıkı örgüyü hazırlarken sanatçı, okura olanaklar ölçüsünde kendi varlığını unutturmayı dener. ‘Yer, Yön, Yol arayış.
Ozan devamlı bir arayış içerisindedir; bu arayış içinde kullanılan şekil ve içerik oldukça fazla ehemmiyet taşır. Bu yeni şekil ve içerik; geleneksel biçimler içinde rahatça ifade edilemez; rahatça ifade edilememesi yeni karmaşaların aranıp bulunmasını mecburi kılar. Bu şiirler;
kısaca, bildirisi oldukça açık ve öne çıkmış geleneksel türlerden kesinlikle ayrılırlar ve eski şiir geleneğine tepki olarak üstü örtük ya da gizli saklı tarzda yazılmış şiirlerdir;
daha uygun bir ifadeyle bu şiirlerde soyut nesneler bilgili bir halde, somut olana tercih edilmiştir. Bunlar, Bachelard’ın anlatımıyla karmaşanın egemen olduğu şiirlerdir; üstelik, bu ruhbilimsel bir karmaşadır: ‘ Psikolojik bir karmaşa tanındığı zaman bazı şiirler daha iyi, daha tam olarak anlaşılırmış gibi geliyor. Aslında bir şiir, birliğini ancak bir karmaşadan alabilir. Karmaşa eksikse, köklerinden kesilmiş olan eser artık bilinçdışıyla ilişki kurmaz. Soğuk, sahte, yapma görünür.’ (Bachelard, Ateşin Psikanalizi,1995: 23)”²
¹Ece Ayhan, Aynalı Denemeler!: 58
²Arthur Rimbaud’nun Illuminations’unda ve Ece Ayhan’ın Bakışsız Bir Kedi Kara’sında Ateş Diyalektiği, Yavuz Kızılçim
³Ayhan, Denemeler: 36
Arthur Rimbaud şiiri :
MASAL
Alışılmış bir görkemi sürdürüp durmaktan bıkmıştı bir
Hükümdar. Olağanüstü sevda devrimleri düşlüyor ve bu düşlerini de Tanrı ‘ya ve süse tapmaktan başka şey bilmeyen kadinlarıyla gerçekleştiremeyeceğini görüyordu. Gerçeği, gerçek arzuyu, özlü doyumu yaşamak istiyordu Hükümdar. Günah olsun olmasın, istiyordu bunu. Üstelik buyruğunda bir fazlaca asker vardı.
Düşüp kalktığı bünün kadınlan öldürttü. Nasıl da talan oldu o güzellik bahçesi! Kılıç altında can verirken şükranla andılar onun adını. Yenilerini istemedi. -Yine de hanımefendiler ortaya çıktı.
Av dönüşü ya da eğlencelerden sonrasında yanında kim var ise öldürdü.
-Kimse de ayrılmadı yanından.
Değerli hayvanları zevk için boğazladı. Sarayları yaktırdı.
Üstlerine yürüyüp dilim dilim doğradı insanları.
– Bitip tükenmek bilmedi kalabalık, altın çatılar, güzel hayvanlar.
Kendinden geçebilir mi yakıp yıkarak, vahşetle gençleşebilir mi insan? Halktan çıt çıkmadı. Destekleyen de olmadı.
Bir akşam gururla, atını dörtnala sürüyordu. Karşısına bir Cin çıktı, anlatılamaz, hatta sözcüklere sığmaz bir güzellikteydi. Yüzünde, edasında, oldukça değişik, karmaşık bir sevdanın muhteşem, hatta dayanılmaz bir mutluluğun muştusu vardı! Hükümdarla Cin sanırım tam sıhhat içinde yok olup gittiler. Nasıl ölmezlerdi ki? Birlikteydiler ya, öldüler.
Sarayında öldü o Hükümdar, belli bir yaşa erişince, Hükümdar Cin’di. Cin de Hükümdar.
Tutkumuz bilge müzikten yoksun. (İlluminations, syf:173) (Nilgün Yılmaz)

.
İnsanlar yaşar, şairler ölür.
Şairler yaşar, insanoğlu ölür.
yazar/i852 / kitap/kitap–4640 (giryanı mecruh)


Bütün Şiirleri PDF indirme linki var mı?


Arthur Rimbaud – Bütün Şiirleri kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Bütün Şiirleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Arthur Rimbaud Kimdir?

20 Ekim 1854’te Fransa’nın kuzeyinde Ardenler bölgesinde Charleville nahiyesinde, Bourbon Sokağı 73 numaralı evde doğar. Subay olan babası Frédéric, anası Vitalie’yi genç yaşta terk eder. Vitalie Cuif(Rimbaud)’un Roche kenti civarlarında çiftlik sahibi olan zengin bir aileden geliyordu. İlk doğan çocuklarına babanın adı olan Frédéric adı konulur. Ailenin ikinci evladı Arthur, üçüncü evladı annesiyle aynı adı paylaşan Vitalie, dördüncü evladı Rimbaud’un hayatında mühim rolleri olan Isabelle’dir.

Annenin genç yaşta eşinden ayrılmasının baskısıyla yaşayan Rimbaud 8 yaşlarında laik bir eğitim sistemi olan Rossat Okulu’na verilir. Daha sonrasında Sous Les Alleés sokağına taşınırlar ve Sofu olan anası tarafınca dini eğitimde verilen Charleville Koleji’ne verilir. Din dersleri ve Latincesi oldukça iyi olan Rimbaud’a okulda “minik kirli yobaz” adı takılır. Öğretmeni Ariste Lheriter’in destekleri üstüne yazdığı şiire daha oldukça özenir. O sıralarda Uygar Parnasse dergisini okur, Théophile Gauiter, Théodore de Banville, Léon Dierx vePaul Verlaine benzer biçimde şairlerin şiirleriyle tanışır. Charleville’de düzenlenen geleneksel edebiyat yarışmasında birinci olur.

Öksüzlerin Yılbaşı Armağanları (Les Etrennes des Orphelins) adlı şiirini Revue Pour Tous dergisine gönderir ve malum ilk yazılı şiiri budur. George Izambard ile tanışıp, fikirlerinden etkilenir.Ofelya, Demirci, İzlenim, Güneş ve Ten benzer biçimde şiirleri bu döneme rastlar. Bu sırada çıkan Paris Komünü ayaklanması ve Prusya-Fransa savaşı siyasal çizgisinide belirlemiş olur. Paris’te çıkan La Charge gazetesinde Üç öpücük şiiri yayınlanır. Henüz 16 yaşlarındayken evden kaçıp Paris’e gider. Bundan sonrasında evden cenk ortamında 2 kere daha kaçmasına karşın, perişan hallerde geri döner. Bu sırada Paris’in ünlü kafelerinde şiirler yazıp, dönemin sanatı, siyaseti hakkında tartışmalara katılır ve absint içip, afyon yutmaya adım atar. En son evden kaçışında, mektup ve şiirle dostluğunu pekiştirdiği dostu Verlaine’nin evine sığınır. Bundan sonraki dönemde yazdığı şiirler olgunluk dönemine ulaşır. 1873’te ilk şiir kitabıCehennemde Bir Mevsim (Une Saison En Enfer) yayımlanır. Verlaine’nin eşiyle arasının açılması ve Rimbaud ile eşcinsel ilişkilerinin başlamasıyla; Fransa’da dışlanan ikili Almanyave Belçika seyahatlerine başlarlar. Verlaine, Rimbaud’u Brüksel’de bir tabanca kurşunu ile yaralamasının arkasından, eşcinsel ilişkileri yüzünden başları belaya girer. Verlaine kürek mahkumu olarak hapse atılır, Rimbaud ise serbesttir. 1875’te son kez görüşmelerinden sonrasında tekrar asla görüşmezler. Bu tarihten sonrasında da şiir yazmayı bırakır.


Arthur Rimbaud Kitapları – Eserleri

  • Cehennemde Bir Mevsim – Aydınlanışlar
  • Illuminations
  • Ben Bir Başkasıdır
  • Bütün Şiirleri
  • Dizeler
  • Ofelya
  • Illuminations – Cehennemde Bir Mevsim
  • Sarhoş Gemi
  • Kâhinin Mektupları
  • Seçilmiş Şiirler
  • Rimbaud’nun Mektupları
  • Ben Bir Başkasıdır
  • Arthur Rimbaud’dan Şiirler
  • Selected Poems and Letters
  • Tufandan Sonra


Arthur Rimbaud Alıntıları – Sözleri

  • Şaşırtıcı devrimler bekliyormuş sevgide… (Illuminations)
  • İşte gene öğretmensiniz. Kendimizi topluma feda ediyoruz,
    demiştiniz bana… (Cehennemde Bir Mevsim – Aydınlanışlar)
  • Dudağım dudaklarının özlemini taşıyor… (Dizeler)
  • BEN bir başkasıdır. (Cehennemde Bir Mevsim – Aydınlanışlar)
  • On iki yaşımda beni kapadıkları bir tavanarasında dünyayı tanıdım; aklımda canlandırdım insanlık güldürüsünü. (Illuminations)
  • Geçen yüzyılda neydim ben: tekrardan bugünde buluyorum kendimi sadece. Paydos bundan bu şekilde serseriliklere, belirsiz savaşlara paydos! Her şeyi kapladı o aşağı soy – hani halk denen, us, millet ve bilim.. (Seçilmiş Şiirler)
  • I long for the time of great Cybele,
    Gigantically beautiful, said to ride
    Through splendid cities in a chariot of bronze.
    Her great breasts poured through vastness
    The pure stream of unceasing life.
    Man sucked her blessed breast in bliss Like a baby on her knee.
    – –Because he was strong, Man was pure and gentle.
    Look now at the sorry state. Man says: I know,
    And goes his way, ears shut, eyes closed.
    The gods are dead, long live Man,
    Man is King and God. But love, that’s true faith! (Selected Poems and Letters)
  • Sen ey iyim benim! Ey güzelim benim! (Seçilmiş Şiirler)
  • Artık kesinlikle uygar olmak gerek. (Seçilmiş Şiirler)
  • Basitlik, rezillik, tekdüzelik içinde ölüyor, parça parça oluyorum. N’aparsınız, kayıtsız özgürlüğe ve bir sürü içleracısı şeye fanatik olmakta ayak diriyorum ben. (Rimbaud’nun Mektupları)
  • Sönmüş yıldızların çirkin yığını,siz. (Kâhinin Mektupları)
  • Bir baş ağrısı bela edip bakışını sarhoş eden. (Kâhinin Mektupları)
  • Bu şairler var olacaklar! Kadının sonsuz köleliği ortadan kalktığında, kendisi için ve kendisi yardımıyla yaşamaya başladığında, -şu ana dek yalnızca iğrendiren- adam ona özgürlüğünü iade ettiğinde, o da, hanım da ozan olacak! Kadın bilinmezi keşfedecek! Fikir dünyaları bizimkilerden değişik mı olacak? – Tuhaf, akıl sır ermez, tiksindirici, leziz şeyler bulacaklar; onları alacağız, onları anlayacağız. (Kâhinin Mektupları)
  • Sonunda usumun düzensizliğini mukaddes buldum.. (Seçilmiş Şiirler)
  • Kadının sonsuz kölelik zin­cirleri kırıldığında, hanım kendi gücüyle ve kendi için yaşa­dığında, bugüne dek iğrenç olmuş olan adam ona hakkını geri verdiğinde, hanım da ozan olacaktır! Kadın da bilinmezi bulacaktır! Onun fikir evrenleri bizimkilerden değişik mi olacaktır? Tuhaf şeyler bulacaktır hanım, sonsuz derin, iğrendirici, nefis şeyler; hepimiz de bu tarz şeyleri alacak, bu tarz şeyleri an­layacağız. (Rimbaud’nun Mektupları)
  • Düşüncemin yöresinde kızış güvercinler gürlüyor. Buraya sürülmüş, tüm edebiyatların o ölümsüz ­ oyunlarını oynayacak bir sahnem oldu. Size o duyulmadık zenginlikleri tek tek göstereceğim. Sizin bula­cağınız o gömülerin tarihini inceliyorum. Sonrasını görüyorum! Kaos’leyin hor görülüyor işte erdemlerim. Sizi bekleyen şaşkınlığın yanında nedir ki o yokluğum. (Seçilmiş Şiirler)
  • Usta hokkabazdırlar, bölgeleri de kişilikleri de değiştirirler, manyetik komedi sanatına sahipler. Güldürürler ya da dehşet saçarlar ve oyunlarının izleri ya bir dakika sürer ya da aylar süresince.
    ~~Bu yabanıl oyunun anahtarı yalnız bende var.~~ (Bütün Şiirleri)
  • Dingin ve yaşlı bir adamdan başka kimse kalmazsa dünyada, bir “görülmemiş zenginlik”le kuşatılmış yaşlı adamdan, – işte o vakit ocağınıza düşeceğim sizin. (Ben Bir Başkasıdır)
  • Ben bir gemiyim yitik, saçlarında koyların
    Fırtınalarla kuşsuz göklere atılmışım (Arthur Rimbaud’dan Şiirler)
  • Kederli yüreğim salya sümük güvertede,
    Yüreğim asker sigarasıyla izmarit dolu:
    Çorba atıklarını fırlatırlar oraya bile,
    Kederli yüreğim salya-sümük güvertede (Kâhinin Mektupları)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş