Eğitim

Canavar – Walter Dean Myers Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Canavar – Walter Dean Myers Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Canavar kimin eseri? Canavar kitabının yazarı kimdir? Canavar konusu ve anafikri nedir? Canavar kitabı ne konu alıyor? Canavar PDF indirme linki var mı? Canavar kitabının yazarı Walter Dean Myers kimdir? İşte Canavar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Walter Dean Myers

Çevirmen: Bahadır Argönül

Orijinal Adı: Monster

Yayın Evi: On8 Kitap

İSBN: 9789944717984

Sayfa Sayısı: 172


Canavar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Suçlu, suçu kanıtlanana kadar masum mudur?

“Belki de kendi filmimi yapabilirim. Yazıya dökebilir ve aklımda oynatabilirim. Okulda yaptığımız benzer biçimde, sahnelerin taslağını hazırlayabilirim. Yaşamımın öyküsü olur bu film. Hayır, yaşamımın değil, yaşadığım bu deneyimin. Yanıma almama izin verdikleri deftere yazarım. Adını da savcı hanımın bana söylediğinden koyarım: CANAVAR!”

Harlem’de gündüz vakti, yaşam bazıları için her zamanki seyrinde devam ederken bir dükkân soygunu planlanıyor, soygunda bir tabanca patlıyor, biri vuruluyor, birkaç genç tutuklanıyor. İçlerinden biri, Steve Harmon, niçin tutuklandığını bilmeyen, on altı yaşlarında bir Siyah. Bitmeyen ve sanki onun yerine başkasının yargılandığı duruşmalar, Steve’in bakış açısından bir film senaristliği benzer biçimde aktarılıyor. Harmon, sahnelerin arasına sıkıştırdığı günlüğünde çekmiş olduğu acıları yaşatıyor. Belirsizliğin karanlığında, hukukun çarklarının içinde, Canavar olmadığını kanıtlamaya çalışıyor…

Yazdığı her kitapla elit edebiyat ödüllerine kıymet görülen Walter Dean Myers, Michael L. Printz ödülü sahibi bu romanında hukukun en temel ilkesini sorguluyor: Suçu ispatlanana kadar hepimiz masumdur! Öyleki midir hakkaten?


Canavar Alıntıları – Sözleri

  • “Bayan O’Brien bana baktı. Bana bakışını görmedim, fakat baktığını biliyordum. Benim kim olduğumu bilmek istiyordu. Kimdi Steve Harmon? Gömleğimi açıp ona, gerçek beni, gerçek Steve Harmon’ı görmek için yüreğime bakmasını söylemek geldi içimden.”
  • Kendimi filme almamın sebebi de bu. Kim olduğumu bilmek isterim. Beni o paniğe götürmüş olan yolu tanımak isterim.
    *
  • “Bu, Steve Harmon’un gerçek öyküsüdür. Hayatının ve yargılanmasının öyküsüdür. Bu şekilde bir tecrübe yaşayacağını ummamıştı. Bu şekilde bir deneyimin ruhunun her bir parçasını dolduracağını ya da yaşamın onun için anlamını değiştireceğini düşünmemişti.”
  • Yüreğimdekileri, beni ben yapanları, bu türden şeyleri düşünüyorum. Fena biri değilim. Fena biri olmadığımı tüm kalbimle biliyorum.
  • Davayı kazanmamızın arkasından hanımefendi O’Brien bana baktığında kafasını çevirmesine niçin olacak ne görmüştü?
  • Aksi ispatlanana kadar tüm iddiaları doğru kabul ediyoruz.
  • Aksi ispatlanana kadar her insanın suçsuz kabul edildiğini sanıyordum.
  • “Bayan O’Brien bana baktı. Bana bakışını görmedim, fakat baktığını biliyordum. Benim kim olduğumu bilmek istiyordu. Kimdi Steve Harmon? Gömleğimi açıp ona, gerçek beni, gerçek Steve Harmon’ı görmek için yüreğime bakmasını söylemek geldi içimden.”
  • “Ağlamak için en uygun vakit ışıkların kapalı olduğu ve dayak yiyen birinin yardım çığlıkları attığı gece saatleri. Dolayısıyla birazcık burnunu çeksende seni duymazlar.”
  • Nesin sen , kötümser mi? En iyisini ümit et.


Canavar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap Yorumu//Canavar Harmon-Walter Dean Myers
.
Genç, siyahi on altı yaşındaki Steve Harmon cinayetten yargılanıyor. Harlem’deki bir dükkân sahibi, dükkânının soygunu esnasında vurularak öldürülür. Bir söylentiye nazaran, Steve, bu soygunda gözcü olarak vazife yapmıştır. Adalet sisteminde, suçlu ya da masum olduğu ispatlanmadan Steve, sistemde bir piyon haline gelir. En kötüsü de ona canavar denilir.
.
Steve, kendisini saran bu korkulu vakalarla başa çıkmanın bir yolu olarak, duruşmasını bir film senaryosuna dönüştürmeye karar verir. Ancak tüm çabalarına karşın, artık kim bulunduğunu ya da gerçeğin ne işe yaradığını algılamakta zorlanmaya adım atmıştır. 
.
Kitabın editörü benim. Aşırı keyifle okudum editlerken. Kitabın seçimi da birazcık değişik. Senaryo şeklinde yazılmış. Yakında Netflix’e filmi de geliyor. Ayrıca kitabın Michael L. Printz Ödülü de var.
.
Kitap sağlam mesajlar veriyor. Siyahilerin iyi mi bir vaka karşısında derhal suçlanabileceğini, önyargıları gözler önüne seriyor. Ayrıca inanılmaz süratli da okutuyor kendini. 1-2 saatte bitirebileceğiniz bir kitap. Alın okuyun kesinlikle seveceksiniz. (Ece Ceren Gültepe)

Harlem’deki bir dükkân sahibi, dükkânının soygunu esnasında vurularak öldürülür. Bir iddiaya nazaran, genç siyahi Steve Harmon, bu soygunda gözcü olarak vazife yapmıştır. Adalet sisteminde, suçlu ya da masum olduğu ispatlanmadan Steve, sistemde bir piyon haline gelir. En kötüsü de ona canavar denilir. Steve, kendisini saran bu korkulu vakalarla başa çıkmanın bir yolu olarak, duruşmasını bir film senaryosuna dönüştürmeye karar verir. Ancak tüm çabalarına karşın, artık kim bulunduğunu ya da gerçeğin ne işe yaradığını algılamakta zorlanmaya adım atmıştır.
Michael L. Printz Ödüllü, New York Times’ın en oldukca satan kitaplarından aynı adlı Netflix filminin kitabı olan Canavar Harmon, bir gencin yaşamının, birkaç talihsiz vakayla iyi mi alt üst bulunduğunun ve ömrünün geri kalanını parmaklıklar ardında geçirme ihtimalinin doğmasının inanılmaz öyküsünü mevzu alıyor. Kitap, senaryo şeklinde yazılmış olup, kolay okunuyor. Ve okurken, mahkeme salonunda, yargıç, jüri üyeleri ve sanıkların diyaloglarına şahit oluyor benzer biçimde bir his uyandırıyor. Siyahiler, hakkaniyet ve önyargı mevzusunda verdiği alt mesajlar da güzeldi. Ayrıca daha ilkin asla senaryo şeklinde yazılmış bir kitap okumamıştım, değişik bir tecrübe oldu benim için. Filmini de izlemeyi planlıyorum. Sizlere de tavsiyemdir. (cadininnkazani)

Gencecik, siyahi bir çocuğun cinayetle suçlandığı ve yaşamını sorgulamaya sebep olacak işkencelere yoksun bırakıldığı bir öykü.. Henüz 17 yaşlarında olan Steve Harmon, okulunda ve arkadaşlık ilişkilerinde başarı göstermiş bir gençtir. Kamerayla çekim yapmayı oldukca sever ve film çekmek ister. Basit olan yaşamı, bir soygunda gözcü olarak vaka yerinde bulunmuş olduğu için altüst olur. Dükkan sahibinin öldürülmüş olması da işleri içinden çıkılmaz bir duruma sokar. Böylece cezaevine girer ve Harmon’a savcı tarafınca ‘canavar’ lakabı takılır. Harmon, bayağı olan lise yaşamını geride bırakarak, demir parmaklıklar arkasında, kim bulunduğunu sorgulamaya adım atar. Bulunduğu yerde, genç olmasının yanısıra, siyahi olması da en büyük sorunlardan biridir.
Kitap, senaryo şeklinde yazılmış, kabahat ve dramı birarada bulunduran, saf ve siyahi bir çocuk üstünden adaleti sorgulatan, akıcı ve etkisinde bırakan bir roman. Harmon’un cezaevine girmesiyle süregelen kitapta, dava sürecinde hakim, savcı ve jüri tarafınca canavar olarak anılması, kendini ve yaşamını sorgulaması, kabahat ve hakkaniyet kavramlarını irdeleyişi oldukca güzel yansıtılmış. Michael L. Printz Ödüllü, New York Times’ın en oldukca satan kitaplarından, aynı adlı Netflix filmi de bulunan kitabı bitirince filmini de izledim. Daha detaylı anlatımıyla kitabı okumak daha keyifliydi. Finalinde sizi şüpheye düşürecek bir okuma olacağından inanırım. Suçlu ya da suçsuz, neye nazaran karar verirsiniz? Okumalısınız.
#CanavarHarmon
^
#kitaptanalıntı
Kendimi filme almamın sebebi de bu. Kim olduğumu bilmek isterim. Beni o paniğe götürmüş olan yolu tanımak isterim.
*
#alıntı
Davayı kazanmamızın arkasından hanımefendi O’Brien bana baktığında kafasını çevirmesine niçin olacak ne görmüştü?
^
theseusyayinevi #bloghemsire (bloghemsire)


Canavar PDF indirme linki var mı?


Walter Dean Myers – Canavar kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Canavar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Walter Dean Myers Kimdir?

1937 senesinde ABD’nin Büyük Buhran zamanında Batı Virginia’da doğan Myers, annesinin ölümü üstüne Dean Ailesi tarafınca evlatlık alınıp New York’un Harlem semtinde büyütüldü. Henüz on yedi yaşlarındayken Stuyvesant Lisesi’ni bırakıp orduya katıldı.

Bilhassa gençlik kitapları alanında tanınan ve şiir de yazan Myers, 1989’da Newbery Onur Ödülü’ne kıymet görülen Scorpions’u (Akrepler), 1993’te de hem Coretta Scott King hem de Newbery Onur ödüllerini kazanan meşhur kitabı Somewhere in the Darkness’ı (Karanlıkta Bir Yerde) yazdı.

ABD’deki Uluslararası Okuma Derneği (International Reading Association) tarafınca Arbuthnot Ödülü’ne, Amerikan Kütüphaneler Birliği’nin (ALA) Küçüklere Kütüphane Hizmeti Derneği (ALSC) tarafınca da 2009 Arbuthnot Onur Konuşması Ödülü’ne kıymet görüldü.

Kitaplarında çoğu zaman, çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği Harlem’i mevzu alan yazar, 1994’te Malcolm X. adlı kitabıyla ALA En İyi Gençlik Kitabı Ödülü’nü, 2000’de de sıradışı anlatımıyla dikkat çeken Canavar (Monster) adlı kitabıyla Michael L. Printz Ödülü’nü aldı. Amerika’nın Irak’taki savaşını mevzu olan Sunrise Over Fallujah adlı kitabı da, ON8’den 2012 Temmuz ayında 1. Manga adıyla yayımlandı.

Afroamerikan yazarlara verilen Coretta Scott King Ödülü’nü beş kez kazanmış olan Walter Dean Myers, 2014 senesinde hayata gözlerini yumdu.


Walter Dean Myers Kitapları – Eserleri

  • Canavar
  • 1. Manga


Walter Dean Myers Alıntıları – Sözleri

  • Davayı kazanmamızın arkasından hanımefendi O’Brien bana baktığında kafasını çevirmesine niçin olacak ne görmüştü? (Canavar)
  • Aksi ispatlanana kadar her insanın suçsuz kabul edildiğini sanıyordum. (Canavar)
  • Aksi ispatlanana kadar tüm iddiaları doğru kabul ediyoruz. (Canavar)
  • “Bu, Steve Harmon’un gerçek öyküsüdür. Hayatının ve yargılanmasının öyküsüdür. Bu şekilde bir tecrübe yaşayacağını ummamıştı. Bu şekilde bir deneyimin ruhunun her bir parçasını dolduracağını ya da yaşamın onun için anlamını değiştireceğini düşünmemişti.” (Canavar)
  • “Ağlamak için en uygun vakit ışıkların kapalı olduğu ve dayak yiyen birinin yardım çığlıkları attığı gece saatleri. Dolayısıyla birazcık burnunu çeksende seni duymazlar.” (Canavar)
  • Doktor olacak kadar akıllı olabilirsiniz, fakat ölmeyecek kadar akıllı değilsiniz. (1. Manga)
  • Kendimi filme almamın sebebi de bu. Kim olduğumu bilmek isterim. Beni o paniğe götürmüş olan yolu tanımak isterim.
    * (Canavar)
  • Yüreğimdekileri, beni ben yapanları, bu türden şeyleri düşünüyorum. Fena biri değilim. Fena biri olmadığımı tüm kalbimle biliyorum. (Canavar)
  • “Bayan O’Brien bana baktı. Bana bakışını görmedim, fakat baktığını biliyordum. Benim kim olduğumu bilmek istiyordu. Kimdi Steve Harmon? Gömleğimi açıp ona, gerçek beni, gerçek Steve Harmon’ı görmek için yüreğime bakmasını söylemek geldi içimden.” (Canavar)
  • Nesin sen , kötümser mi? En iyisini ümit et. (Canavar)
  • “Bayan O’Brien bana baktı. Bana bakışını görmedim, fakat baktığını biliyordum. Benim kim olduğumu bilmek istiyordu. Kimdi Steve Harmon? Gömleğimi açıp ona, gerçek beni, gerçek Steve Harmon’ı görmek için yüreğime bakmasını söylemek geldi içimden.” (Canavar)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş